Jag älskar att baka som ni säkert redan vet, och bakverk som går fort är en favorit. Sånt man slänger ihop på en grisblink. Så denna morotsrulle är en sådant, och att den sedan smakar underbart är ju ett stort plus. Så på med ugnen och kaffebryggaren så har du gofika på en halvtimme,  40 minuter. Kör igång vettja.

Morotsrulle

3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Sätt på ugnen på 250 grader.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner morötterna och mjölblandningen.
Häll smeten på plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Låt svalna.

Fyllning
100 g smör
100 g philadelphiaost
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop alla ingredienser till en mjuk smet
bre på botten och rulla ihop.

Lycka till.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Källarfranska är ett matbröd som verkligen går hem här hos oss. Dom är rätt kräsna när det gäller hembakt matbröd. Men dessa går åt som smör i solsken. Det bästa är ju att de bara ska jäsa en gång. Så det går fort att göra dom. Man kan även göra dom på kvällen och låta dom stå i kylen till morgonen, och grädda dom då. Så då har man nybakade frukostmackor på ett kick.

Källarfranska ca 20 st

50 gram jäst
5 dl vatten
2 1/2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl

 

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader och lös jästen i vattnet. 
Tillsätt olja, socker och salt.
Arbeta in mjölet, lite i taget, för hand eller i maskin.
Arbeta ihop till en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar, och rullar till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar.
Rulla till bullar eller lägg de på plåten direkt efter att du delat dem, det är inte så noga hur de ser ut.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Grädda bullarna i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Likes

Comments

Skinkstek hittar man ofta till en billig peng lite då och då. Den är lämplig att göra tjälknöl på. Annars brukar man använda älg eller nötkött till detta. Men som sagt skinkstek funkar kanon. Överblivet kött är gott att lägga på smörgåsen på frukosten dagen efter om det nu skulle bli något över.

Tjälknöl!

1.5 kg

färsk fryst skinkstek, EJ rimmad

Lag:

1 liter vatten
0.75 dl salt
1 tsk socker
0.5 tsk krossad svartpeppar
2 tsk timjan
1 smulat lagerblad

Gör så här:
Sätt ugnen på ca 100 grader

Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form,
sätt formen på galler i nedre delen av ugnen.
Låt köttet stå i 12 timmar i ugnen.

Lagen:
Koka lagen i 3-4 minuter, låt svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller en rymlig fryspåse, häll över lagen. Lagen ska täcka köttet. Låt det svalna lite, ställ sedan i kylskåpet i cirka 5 timmar,vänd då och då på köttet. Skär köttet i tunna skivor,
Servera med potatisgratäng och sås.

Likes

Comments

Sockerkaka är ett bortglömt bakverk tycker jag. Iallafall så är jag väldigt dålig på att baka det. Det här receptet är lite lyxigare då det innehåller både smör och grädde. Den blir väldigt saftig och god.

Lyxig sockerkaka:
smör 150 gram
grädde 1 dl
ägg 2 st
socker 2 dl
en halv vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
vetemjöl 3 dl
bakpulver 1,5 tsk
lite extra smör, ströbröd  och socker till kakformen

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smörj sockerkaksformen (som rymmer ca1,5 liter ) med smör och bröa den med både socker och ströbröd.

Smält smöret i en kastrull och häll i grädden. Tillsätt även fröna från vaniljstången.

Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp i minst 10 min.
Tillsätt den varma mjölken och smöret,
rör till sist ner mjölet blandat med bakpulvret (och vaniljsockret om du använder det istället för vaniljstång).
Häll smeten i formen och grädda på en gång i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min.

Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den ur formen. Servera gärna kakan lite ljummen

Likes

Comments

Jag tror jag hamnat i himmelen så underbart ljuvliga kakor. Bara 3 ingredienser och snabbt går det att göra dom. Perfekt att slänga ihop om man får oväntat fika sällskap. Ja om dom inte är allergisk mot nötter förstås. Här får ni receptet.

Jordnötskakor

Ca 20 st

250 g jordnötssmör med bitar, crunchy
1 ½–2 dl strösocker
1 litet ägg

Gör så här
 Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Blanda jordnötssmör, strösocker och ägg i en bunke.
 Ta ca 1 msk deg och rulla den till en boll. Lägg den på plåten och platta till den till en rund kaka. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna.

Lycka till.

Likes

Comments

Nu när det är billigt med vitkål så är det perfekt att göra kålpudding. Ett bra tip inför helgen kanske.Tidigare har jag ätit enligt LCHF och då gjorde jag den här kålpudding en som är perfekt om man vill minska ner på kolhydraterna. Den blir riktigt saftig och god. Så den gör jag fortfarande fast jag äter potatis till nu.

Kålpudding med keso.

4 portioner
250 g keso
500 g köttfärs
1/2 dl grädde
1 ägg
2 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
4 dl strimlad vitkål
25 g smör
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt keson rinna av genom en sil.
Blanda färsen, grädde ägg och keso.
Krydda ned lökpulver salt och peppar.
Lägg smeten i en smord form.
Strimla vitkålen fint och stek i smöret.
Häll kålen över köttfärsen.
Koka upp vattnet och buljongtärningen.
Häll buljongen över kålpuddingen.
Sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter.
Häll av spadet från kålpuddingen efter 30 min.
Spar 1.5 dl till såsen.

Sås
1.5 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
1/2 msk soja
salt och vitpeppar

Koka ihop spadet och grädden  tills såsen tjocknar.
Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.

Servera med potatis sås och lingonsylt och en god sallad.

Vill du dra ner på kolhydraterna så skippa potatisen och ta mer grönsaker istället.

Lycka till

Likes

Comments

Strax ska jag gå hem till min dotter med familj med denna läckerhet. Svärsonen var sugen på paj så då fick det bli en mandarinpaj. En lättnad paj som är klar på 45 minuter cirka. Här kommer receptet:

Mandarinpaj.
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl

 Fyllning:
1 burk mandariner
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en stor kastrull.
När smöret är smält häll i resten av ingredienserna till pajdegen och blanda. Pajdegen blir ganska lös så ska det vara.

Tryck ut den i en pajform (eller springform)
Den ska INTE förgräddas.

 

Blanda ihop creme fraiche, socker, vanilj och ägg till en slät smet.
Häll av mandarinklyftorna från burken.Lägg dom på pajdegen.
Häll i smeten i pajdegen.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat till.

Pajen är lika god att äta varm som kall och gärna med vaniljsås eller glass.

Det går det bra att byta ut mandarinerna mot en burk krossad ananas om man inte tycker om mandariner.

 

Lycka till!

 

Likes

Comments

Jag lovade @Evelinamalm att jag skulle lägga ut receptet på kakan jag har i min header så Varsågod här kommer det.


Brownie med chokladganache


Chokladganache

150 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde


Gör chokladganachen så här:

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin ganache. Lägg plastfolie over bunken och låt stå i rumstemperatur till den skall användas 


Brownie

200 g smör

3 dl strösocker

1 ,5 dl kakao

1 tsk salt

1 msk vaniljsocker

3 ägg

1,5 dl vetemjöl


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på cirka 20 x 25cm, med med bakplåtspapper.


Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda allt i kastrullen.


Vispa ner 1 ägg i taget. Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.


Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.


När kakan är sval så brer du på ganachen. Rör om den lite först, Ställ brownien i kylen en stund för att chokladganachen ska stelna ordentlig.

Lycka till!

Likes

Comments

Igår var det grötens dag, så vad passar då att göra? Jo men grötbullar såklart. Så jag passade på medans jag lagade maten. Degen ska ju jäsa och även bullarna när man kommit så långt. Dom är perfekta att göra om man har gröt kvar sedan frukosten om man har gjort för mycket. Så här kommer receptet på dessa läckra bullar.

Grötbullar ca 15 st.

1.5 dl havregryn
2.5 dl vatten
1 tsk salt
Kokas ihop till en gröt.

50 g smör
2.5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 liter rågsikt
3 fint rivna morötter
Gör så här
Sätt på ugnen på 225 grader
Smält smöret och blanda i mjölken värm till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degvätskan.
Häll i degvätskan och sirapen , blanda i mjölet och arbeta ihop en smidig deg. Det gör inget om den är lite kladdig.
Låt jäsa i 30 minuter

Dela degen i ca 15 bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Lycka till!

Likes

Comments

Hallongrottor är snabba enkla och goda kakor som går hem hos både gamla och unga. Här kommer receptet.

Hallongrottor!

22 st

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör (eller margarin)

Fyllning1 dl fast hallonsylt.

Gör så här.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.
Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.

Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar.

 Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Lycka till!

Likes

Comments