Idag så blev det kyckling till middag. Ett recept som jag gjort i många år är detta. Fick testa det på ica tror jag det var. Populärt blev det från första början. Det innehåller soltorkade tomater och marinerad vitlök eller som en av mina döttrar sa, vita oliver... 

Riddenheims goa gryta

900 g kycklingfile
1 burk riddenheims soltorkade tomater
1 burk riddenheims marinerade vitlök

2 dl creme fraiche 

3 dl grädde 

Paprika i olika färger
Purjolök

Gör så här
Strimla kycklingen och bryn den.
Häll i vitlöken och de soltorkade tomaterna grädde och cream fraiche  låt den puttra en stund.
Skär paprikan och purjolöken  i bitar och lägg ner i grytan en liten stund innan servering.

Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid.

Lycka till!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag är det farsdag här firar vi inte den dagen med en massa presenter. Min sambo är den bästa pappan som finns och en underbar bonuspappa till mina barn. Självklart är min pappa också den bästa pappan som finns , så glad att jag har honom. Här firade vi istället med god mat och så bakade jag en Budapestrulle eller egentligen två. Var ner till  min dotter med den ena som självklart har den bästa pappan till sina barn.  Såklart ska jag dela med mig av receptet till denna tårta.

Budapestrulle 
6 äggvitor
6 dl socker  (man kan minska på sockret om man vill. Jag tar ca 5 dl)
1 dl hasselnötsmjöl eller hackade hasselnötter.
3 msk marsanpulver

Gör så här 
Sätt på ugnen på 200 grader
Vispa äggvitorna till hårt skum
Tillsätt sedan sockret under vispning.
Blanda hasselnötterna med marsanpulvret och rör ner det i marängen.
Ha ner smeten i en spritspåse.
Smörj ett bakplåtspapper väl,och spritsa sedan längder med smeten, (det gör så att det blir lättare att rulla ihop den utan att den spricker.)
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt den svalna. Vänd den sedan upp och ner och bred på grädde och ha på mandariner på burk. Eller om du föredrar något annat, banan, hallon Ja ta det du tycker om.
Rulla sedan ihop den till en rulle.
Ringla över smält choklad.

Lycka till!

Till middagen serverade jag baconlindad fläskfile fylld med kantarell och vitlöks ost och lite purjolök.  Till det hade vi egenköpt  potatisgratäng, tomatsalkad och mozzarella ost.

Likes

Comments

Igår åkte hälften av vår arbetsstyrka iväg till Orbaden för att ha verksamhetsdagar. Dessa dagar är guld värda och jag är så tacksam över att vi får den chansen att träffas och prata och umgås med varandra. Vi kom dit vid lunchtid och började med en härlig lunchbuffe. Därefter så diskuterades det en massa om bland annat arbetsglädje, vad det innebär för oss. Vid 14.45 var det dags för eftermiddagsfika. Kaffe och winerbröd serverades. Dagen arbete avslutades då eftersom vi skulle på diverse behandlingar som började 15.00.

Min massage som jag skulle få var kl 15.30.
Det var en 25 minuters massage med fokus på rygg och nacke.  Mina ben fick också lite behandling då jag nämnde att jag har problem med höger ben. Hon använder sköna oljor med arom och även någon olja som ökade blodcirkulationen. Hade lätt kunnat stanna kvar mycket längre under hennes händer.
Efteråt så blev det bad, och en god kall öl, bland annat så satt vi 20 minuter i ett mineralbad som har hälsogörande effekt på bland annat leder.
Provade även på poolerna dom har utomhus  en vanlig och en bubbel. Så otroligt trevligt att sitta där under bar himmel och prata och skratta tillsammans.
Innan middagen samlades vi och åt lite snacks och drack nått glas vin och mer prat och skratt.
Middagen serverades kl 19.30.
Oxfilé med potatis fondant och någon sås kommer inte ihåg vad det var.
Efterrätten var en dessertbuffé. Den var helt underbar.
Efter middagen så slocknade jag väldigt nöjd och belåten med dagen.
Frukosten serverades kl 07.00 och det finns inte mycket att klaga på där inte. Älskar verkligen hotellfrukostar.
Fortsatte sedan vår dag med mer diskussioner och förmiddagsfika kl 10.00 och avslutade den med lunchbuffé kl 11.30 då den andra halvan av våra arbetskamrater kom för att börja sina dagar. Sedan begav vi oss hemåt.
Lyckligt lottad med så underbara arbetskamrater.

Likes

Comments

Nu är det inte långt kvar till advent och upploppet inför julen. Tjuvstartade med att baka en mjuk pepparkaka som jag gjorde en kolaglasyr till. Det blev inte så tokigt. Här får ni receptet.

Mjuk pepparkaka med kolaglasyr 

3 dl Filmjölk
1.5 dl socker
1.5 tsk kanel
1.5 tsk nejlikor
4-5 dl vetemjöl
1.5 msk bikarbonat
2 msk lingonsylt
75 g smör

Gör så här :
Sätt på ugnen på 200 grader
Smält smöret
Blanda filmjölken med socker, kanel,nejlikor.
Rör ner bikarbonaten i lingonsylten.
Blanda ihop det med filmjölksblandningen.
Rör ner vetemjölet och sist rörs smöret ner i smeten.
Häll smeten I en smord långpanna  ( 20×25 cm)
Grädda mitt i ugnen i ca 15 -20 minuter.

Kolaglasyr

2 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
25 g smör

Blanda grädde socker och sirap  i en kastrull  och koka till den blir tjock. Gör kulprov och  hitta en bra konsistens på kolan den får inte vara för hård men inte för lös heller. 😆
När den kokat färdigt rör ner smöret.
Låt svalna något och häll sedan över kakan.
Strö över lite flingsalt om du vill.

Lycka till!

Likes

Comments

Idag har jag gjort en paw patrol tårta med hunden Chase som var en favorit  hos födelsedagsbarnet som fyllt 4 år. Tårtan är gjord på ljusa bottnar och fyllda med marsankräm och hallonsylt. Spacklad med grädde och lite marsankräm. Täckt med marsipan. Figuren är gjord i Rice krispies treat och täckt med sockerpasta.

Likes

Comments

Mitt barnbarn Thor ville ha halloweenfest självklart så fixar vi det. Han sa att det skulle vara mycket godis och halloween mat.  Så i dag hämtade jag dom och tog hem dom på halloweenfest.

Först skulle vi fixa festduken så det var fram med tuschpenna och pappersduk.

Ja mormor hjälpte till lite också med duken.
En massa godis hälldes upp och provsmakades innan maten.

Fick hjälp att skära gurka till maten.

Till mat serverades det chickennuggets spöken och fladdermöss  och  potatis figurer spöken och pumpor som är som potatiskroketter typ. Men även helt vanliga hamburgare.

Två nöjda barn somnade så snällt när jag nattade dom. Så lyckligt lottad som har så underbara barnbarn.
Önskar er alla en trevlig allhelgonahelg. ❤

Likes

Comments

När man har skaffat ett rullrånsjärn så måste det ju testas på en gång. Jag googlade fram ett recept från tidningen Hembakat. Så gott det blev. Fick ju med en grej man kunde göra glasstrutar med också,så klart testade jag göra några,men det krävs nog lite mer övning på både strutar och rån.
Är det någon som vill dela med sig av nått annat recept så tar jag tacksamt emot. Detta är iallafall receptet jag testade.

Rullrån
20 st

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten

Gör så här :
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kallt vatten till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret.
3. Värm rånjärnet.
4. Klicka i ungefär 1-2 msk smet. Grädda rånen guldgula på båda sidor och rulla ihop dem så fort de är färdiggräddade.

Likes

Comments

Jag har länge velat köpa ett rullrånsjärn men varit lite snål och ja inte så engagerad kanske. Ni vet mycket snack och lite verkstad typ. Men nu har jag äntligen fått hem ett järn. Så nu blir det rullråns tillverkning på hög nivå. Har även fått med ett verktyg som man kan använda för att göra glasstrutar. Spännande värre.
Lite mer prylar till julmarknaden har också kommit så nu är det bara att sätta igång att tillverka.
Ha en bra dag. Kram från mig.

Likes

Comments

Kärleksmums, snoddaskaka, långpannekaka, kaka i långpanna. Ja kärt barn har många namn och så är det med denna kaka. En kaka som jag bakat i många år och just detta receptet kommer faktiskt från kafeterian på Stenbergaskolan i Ljusne där jag gick årskurs 1-9. Det var på högstadiet kafeterian fanns och när jag gick där så var det en höjdpunkt att få vara där med personalen och baka för att det sedan skulle säljas. Så här kommer receptet från 80-talets högstadie kafeteria. Där kallades den för kaka i långpanna.

Kaka i långpanna 

3 ägg
3 kkp socker  (jag tar bara 2)
4-5 kkp mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
250 g smör
1 1/2 dl mjölk

Gör så här
Sätt på ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och blanda i mjölken
blanda vetemjöl och bakpulver och vaniljsocker, kakao
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och sist av allt smöret och mjölken.
Rör till en slät smet.
Häll upp smeten i en liten långpanna ca 25x35
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter håll koll.
Ta ut kakan och häll på glasyren  ha på strössel eller kokos.

Glasyr
3 msk smör
2 tsk kaffe
3 msk vaniljsocker
3 msk kakao
Florsocker
Smält smör och blanda i resten av ingredienserna mängden florsockret avgörs av hur tjock man vill ha glasyren. Men den får inte vara för tjock då går det inte att bre ut den på kakan.
Lycka till!

Likes

Comments

Jag ska ju iväg på julmarknader i slutet på november och början på december. Då krävs det något att packa ner godsakerna i. Det är väl inte det roligaste att lägga pengarna på, men nödvändigt  om det ska bli bra. Så i fredags tog jag mig en tur till pappershuset här i Hudiksvall och shoppade loss på påsar och kartonger. Har även köpt lite etiketter på wish som kommit så lägligt. Längtar tills jag får åka iväg på första marknaden.

Likes

Comments