Header

I samarbete med Sveland Djurförsäkrningar, Tänkarmössan är på

Följande inlägg är skrivet i samarbete med Sveland Djurförsäkringar. Sveland är en av mina sponsorer som hjälpt mig på resan till Young Rider EM på Irland som går av stapeln om en dryg månad.

Europeiska mästerskapen. En tävling som har varit en dröm och ett av mina stora långsiktiga mål under hela min snart 10 åriga karriär som fälttävlansryttare. Nu är en EM start ett faktum.

Om bara fyra veckor åker vi över till Irland och Millstreet, där 2017 års Young rider EM går av stapeln.

Sedan jag fick min häst Sky för ett och ett halvt år sedan har målet varit att åka på YR EM. Gjorde en långsiktig plan och en överblick på de pusselbitar som krävs för att göra planen genomförbar. Tittade tidigt på vad som skulle krävas:
-en häst kapabel och sund nog för att uppnå målet
-en ekonomisk plan
-en väl upplagd tränings- och tävlingsplan
-bra träningsmöjligheter, både i form av tränare men också bra underlag samt bana att galoppträna på
-ett bra fungerande team bakom mig: tränare, hovslagare, veterinär, massör, tandläkare, coacher, föräldrar och sponsorer.

En annan viktig del av förberedelserna har varit min hälsa som ryttare. Jag, precis som hästen är en atlet och behöver vara fysiskt och mentalt förberedd.
Jag tror det är väldigt vanligt inom den här sporten att hästen har en väl genomtänkt träningsplan, en väl utberäknad foderstat, får massage etc. för att vara i bästa möjliga skick.
Själv har jag sedan jag satte upp målet att åka till EM haft en plan över min egen träning och likaså kost. Allt för att ge mig själv bästa möjliga förutsättningar att prestera som bäst när det gäller.

Ett annat sätt jag tränar mig själv är mentalt. Mycket i form av yoga och meditation. Och varje runda jag gjort i år har jag "låtsas" varit EM. Så jag har typ redan ridit 4 EM i år.... Haha.

Tävlingarna jag valt att rida har jag valt med omsorg - åker hellre lite längre till en bana med bättre underlag exempelvis. Likaså har jag valt årets tävlingar för att vara förberedd på bästa sätt :
- South of England: red en CNC**. En bra men "basic" tävling för att komma igång med säsongen.
- Withington Manor: Red CNC** u21. Detta var en "OBS tävling" för britterna och de flesta av deras toppryttare var där. Red samma dressyrprogram som på EM och terrängen är stor och teknisk. Bra tävling att ha med i bagaget.
- Aston Le Walls: Red CNC** U21. En något enklare terräng men banhoppning och dressyr på fibersand (inte så vanligt på fälttävlan i England) precis som det kommer vara på EM.
- Houghton Hall: CCI** U21 med brittiska mästerskapen. Valde att rida denna tredagstävlingen trots att jag redan var kvalad och att den är relativt nära mästerskapet. Ville rida denna klass som ett "lådsas EM". Och ha ett upplägg lika dant som jag tänkt mig på EM. Vissa grejer i upplägget kommer jag ha kvar och andra ändra. Ett genrep helt enkelt.

Minns tillbaka på när jag kom till England för drygt ett och ett halvt år sen, Tim berättade för mig om hans sätt att se på målsättning och mästerskap. Han berättade hur han såg på det hela som om att om man var bra nog så blev man helt enkelt uttagen. Kan man kvala i "lugn och ro" utan för mycket press så är det lättare att göra bra resultat och därmed bli uttagen i lag.
Givetvis ska man ha drömmar och mål - man bör göra en plan och likaså för hästägare och sponsorers skull underlättar det om man har mål. Men rent krasst så ser han det på ett sätt, som jag personligen, tycker är riktigt skönt. Känns det för svårt - steppa ner, känns det enkelt - crack on!! Tror helt enkelt det handlar om att hitta en balans mellan att fokusera på målet men inte låta det förblinda en...
Detta är något jag haft i tankarna under hela min resa sedan den dagen.
För mig så här långt har jag följt min plan väl. Känner mig väl förberedd och sky känns super. Har haft målet i sikte hela tiden men verkligen också känt efter i magen så det känns rätt. Skulle något kännas för svårt eller dåligt i upplägget är jag kanske inte heller redo för ett mästerskap? Så på ett avspänt sätt har jag kunnat vara helt ärlig mot mig själv när jag satt mina mål och jobbat mot dem.

Nu har sista delen innan EM har dragit igång. Sky fick två veckor ledigt efter Houghton och nu är vi igång igen. Först upp är Barbury CIC** som blir vår "final-run" två veckor innan EM.

Ni är varmt välkomna att följa mig i upploppet till mästerskapet här på min blogg. Ha en fin dag! /Amanda

Bilderna i inlägget är tagna av min sponsor: Eventing Images, Tim Wilkinson

Likes

Comments

Tjenixen allihop!
Hur mår ni idag? Jag har fått en extra ledig dag idag och sommaren i England håller i sig vilket är såååååå skönt!!! 30-35 grader varje dag denna veckan. Snacka om naaaajs!!!
Jag lovar att ridstövlarna har känts varma men förutom det är det så sjuuuukt härligt. Bara till att njuta så länge det varar.

Var på middag med några kompisar igår kväll och kunde sitta i bara kortärmad klänning till klockan 11 på kvällen. Känns som att vara utomlands alltså!!

Sommar, sommar, sooooommmar 😍

Idag på min lediga dag vaknade jag tidigt. En tidig sväng till marknaden där jag köpte massa jordgubbar, en springtur och red sky innan det blev för varmt. Sky är tillbaka i ordentligt jobb nu och känns helt GRYM! Hade ett superbra pass idag utan stigbyglar. Svettigt men riktigt givande.

Tar igen min sovmorgon ute i solen nu. Nästan för varmt för att ligga still dock...😁

Ikväll ska vi ha svensk midsommar fest med massa kompisar så jag ska förbereda lite grejer inför det i eftermiddag, bara Liiiite till sömn ute i solen först... 😉

Likes

Comments

Kära dagbok

Sommar vibesen är på topp alltså!!!

Har jobbat i hettan på 32 grader idag och ridit 7 hästar - japp, det var svettigt!! Direkt efter jobbet drog vi ner till en å två minuter från gården och svalkade oss i det kalla vattnet och hade en dömysig picknick. Man får ju passa på att njuta så länge sommaren är här eller vad säger ni?!

Hoppas ni haft en härlig start på veckan! Nu ska jag fortsätta min kväll i sängen med mysmusik och en bok med min bästis. Chao! x/A

Likes

Comments

Kära dagbok

Underbar söndag, jobb hela förmiddagen och sedan en underbar bbq med massa Goa vänner. Ett par timmars jobb till nu på eftermiddagen och nu väntar veckans avslut ute i solen tillsammans med härliga polare och musik ute i trädgården. Score!!! Hoppas ni haft en minst lika trevlig helg. Love /A

Likes

Comments

Mina små ben skakar fortfarande efter dagens träningspass.

Började med en snabb km löpning sedan gjorde jag intervaller.

Jag sprang så fort jag kunde i 30 s. Sedan stannade och gjorde olika benstyrkeövningar. Hade 5 olika övningar jag växlade mellan:

- 20 utfallssteg
- 12 (djupa) squats
- Sitta i 90 grader mot träd i 30 s
- Tåhävningar x 40
- 12 vida, djupa squats

Repeterade sedan dessa 4 ggr. Jag gillar när det känns att man har tränat haha, så jag pressade på ordentligt!

Nu en dusch och sen är det dags för mitt första pass på nya jobbet - puben! Spännande att se hur det går 😁

ha en skön lördagkväll! x/A

Likes

Comments

Ligger ute på gräset och njuter av en underbar förmiddagsfika med min bästis Jarvis. En supergod islatte och färska jordgubbar ute i solen- kan det bli bättre??

Är lite trött efter gårdagens grillmiddag hos Ludde och Jesse. Verkligen Supergo mat och dötrevliga människor.

Idag har jag hunnit med en tur in till marknaden i Marlborough och kört en kompis till stan. resten av dagen väntar lite ridning, en springrunda och sedan Jobb på puben ikväll. Tror idag kommer bli en bra dag!!

Trevlig helg på er! x/A

Likes

Comments

I samarbete med Sveland Djurförsäkrningar, Team Eventing Images , Tänkarmössan är på

Satt i eftermiddags och red 4 åriga George på utebanan. När jag skrittade av en runda runt gården funderade jag tillbaka på resan denna lilla grabben haft hos oss.

För ca 9 månader sedan kom han till gården, direkt från uppfödaren. Han var precis insutten men inget mer när jag fick honom "som min". Inte en enda inprogrammerad knapp fanns.

Steg ett var att lära honom att acceptera mina hjälper. Ta ett jämnt stöd på bettet, svänga och svara för skänkeln. Självklara saker kan man tycka, men inte för en bebis!

För att lära oss basic grejerna och få tillit till varandra red vi så gott som bara ut den första månaden, både ensamma och med andra hästar.

Jobbade också tidigt med bommar, att gå genom vatten samt små upp - och nedhopp samt mycket träning 'från marken'. Allt för att de saker som kommer senare i livet ska vara så naturligt och enkelt som bara möjligt.

George i höstas när vi introducerade ridbanan.

Jobbade honom i kortare perioder på några veckor i sträck innan han fick några veckors semester för återhämtning. Semestrarna visade sig verkligen vara nästan den viktigaste delen av allt. Varje gång han kom hem var han ett helt kapitel längre fram i sin utveckling.

Det är precis som om pauserna ger unghästarna en chans att ta till sig allt de lärt sig samt att hålla tålamodet och glädjen i jobbet uppe.

När George kom hem från sin julsemester på ungefär en månad var det dock lite annorlunda. Precis innan semestern tränade vi på relativt hårt, han fick tuffare pass, fick bli fysiskt trött för första gången i sitt liv. Han kom tillbaka och var riktigt trotsig. Provade nya hyss, försökte spinna runt på uteritterna och tramsade sig när vi red på banan.

Väldigt intressant att läsa deras beteenden tycker jag. Jag fick mig en riktig funderare under denna perioden. Där gällde det för mig som ryttare att vara tuff men på ett vänligt sätt föra honom tillbaka in på rätt spår. Det handlade om för mig att vara konsekvent. Skulle jag låta honom komma undan med sina hyss skulle vi hamna i en inte minst farlig, men också betydligt svårare situation om hyssen blev till ovanor.


Halsremmen åkte på och jag tog tag i problemen som uppstod. Det handlar om att vara tuff men också att vara extremt snabb med att vända till positivitet så fort jag fick det svar jag bett om.

Ett exempel på detta var när vi red ut förbi en stor "ko-farm". Hade aldrig varit några problem innan han gick på semester men nu plötsligt skulle han inte gå förbi, utan ställde sig upp och spann runt, runt och runt. Här var det bara till att hålla i sig och vara tydlig med vilka reglerna var. Så snart han gjorde vad jag bad om var det klappar och beröm som väntade.

Gången därefter när vi kom till samma plats tänkte jag : Ok, om jag kortar upp mina tyglar och gör mig beredd på att något kommer vara läskigt - då kommer det till allra största sannolikhet också vara just det - LÄSKIGT. Så i stället lät jag tyglarna vara långa, behöll mina ben hängandes utan stigbyglar. och så fort lillgrabben sneglade på de läskiga kossorna klappade jag honom på nacken och sjöng en liten sång utan att ta upp tyglarna. Och vips så var kofarmen inte längre något problem.

Efter denna diskussionen räcker det att jag kliar honom på nacken och sjunger en sång för honom så kommer vi förbi alla otäcka saker man kan möta när man är ute på tur, varesig vi är ensamma eller med andra.


Med detta sagt, så vill jag helt enkelt dela med mig av vikten av att vara konsekvent, ta tag i problem så fort de kommer upp och är lätta att åtgärda. Hästar är flockdjur, vi är deras ledare, för att kunna göra det vi vill med dem krävs ett fungerande ledarskap samt att vi är konsekventa - ALLTID.Oavsett om det handlar om en ny hindertyp på terrängbanan eller att gå förbi något läskigt på uteritten så måste vi lära unghästarna att lita på oss.

Något jag verkligen lärt mig under dessa månaderna är att variera svårighetsgraden på passen. Så snart grunderna var etablerade, både på marken och i hoppningen så har jag medvetet varierat svårighetsgraden på passen.

Vissa pass ber jag om mer - för att lära oss nya saker, bli starkare etc. Medan andra tar vi det betydligt enklare. Leker med små lätta linjer eller gör kortare basic-grejer på ridbanan för att sedan skritta ut en runda runt gården.

Det är lätt att bli lite blind, framför allt med hästar som George, som har väldigt lätt för sig. Man vill lätt bara ha mer, mer och mer. Jag tror man som ryttare måste vara vaksam och läsa av hur långt och mycket man kan pressa för att lära sig maximalt - men fortfarande behålla glädjen i jobbet. Jag tror helt och hållet på disciplin och ledarskap men är helt och hållet övertygad om att man når som allra längst om man lär sin häst att vilja jobba & älska sitt jobb.

Detta är ett lika stor och viktig del av tilliten man bygger upp med sin häst. Det handlar inte bara om en tillit att lära hästen att gå dit man ber den, utan också en tillit att den lär sig att jobba sitt allra hårdaste för sin ryttare - och att sedan lita på att "en dag på jobbet" inte alltid innebär stenhårt jobb.


Jag har detta tänket i huvudet med alla hästar jag rider, även min 15 åriga Sky. Tror dock att det är som allra viktigast för bebisarna. Det första året som ridhäst sätter spår för hela hästens karriär.


George på sin allra första tävling - Badminton BYEH 2017

Photos: Eventing Images

En annan grej jag lärt mig mycket av är hur hästar härmar. Med det menar jag att precis på samma sätt som barn "härmar" sina föräldrar och andra personer, så gör unghästar precis detsamma.


Vissa av unghästarna vi får in är trotsiga, buffiga och tiggiga när de kommer. Vi sätter in dem i vårt system och hästhållning från dag ett. De släpps ut i stora hagar tillsammans med andra hästar, i blandade åldrar. Har efter ett och ett halvt år på gården bevittnat ett flertal gånger hur otroligt mycket hästarna faktiskt uppfostrar varandra.

Vi har haft några riktigt odrägliga hästar, som släpps ut med de 'stora grabbarna' och kommer in en vecka senare och uppför sig exemplariskt. Lika så har vi haft några som är väldigt skygga och osäkra individer, och hästar som dessa växer i stället och blir mycket mer självsäkra.


Jag väljer att nämna detta eftersom jag verkligen sett och fått förståelse för hur mycket lättare vårt jobb med unghästarna blir - tack vare andra hästar.


Jag tror att det är lätt hänt att man behandlar alla hästar lika dant och glömmer bort att de faktiskt är individer. Som ryttare tror jag också att man påverkar och formar unghästarnas personligheter. Är du positiv, tuff men rättvis med unghästarna tror jag man hjälper dem in i livet som ridhäst på bästa möjliga sätt.åta vara häst. Unghästarna kopierar inte enbart andra hästar, utan dig som ryttare också.

George och hans förebild Sky som han gick i hagen tillsammans med i vintras.


För att återgå till George, som inlägget faktiskt handlar om så har det sammanfattningsvis varit en riktigt rolig resa så här långt. Jag har sedan dag ett tagit detta uppdrag på största allvar. Har varit väldigt fokuserad och tänkt och tränat mycket för att ge denna lilla stjärnan bästa möjliga förberedelse för livets spännande utmaningar.

Efter ett pass som det vi gjorde idag så får jag gåshud. På bara 9 månader, jag är så gott som den enda som ridit honom har han kommit så långt. Uppstår ett frågetecken. eller lär vi oss något nytt så håller han sig fokuserad - för han litar på att han får beröm så fort han är duktig och gör rätt. Han försöker alltid sitt yttersta och gör allt med glimten i ögat. Oj vad lyckligt lottad jag är att få jobba med en så fantastisk häst. Stunder som denna på hästar som denna är anledningen till att vara ryttare. Detta är vad jag jagar - detta är mitt lyckopiller i vardagen. Tack George för det <3

Likes

Comments

Godmorgon FREDAG!!

Äntligen fredag, jag har startat min på bästa sätt: yoga och en stor kopp te till min enkla frukost. Idag väntar en ganska Easy dag på stallet, ska göra hästar iordning för tävling imorgon & rida,rida,rida!

Imrogon är jag ledig och det ska bli SÅÅ skönt 🤗 ha nu en härlig fredag mina fina så hörs vi senare igen! X/A

Likes

Comments

Alltså sommarkänslorna bara sprudlar för tillfället. De senaste dagarna har verkligen varit helt underbara. Strålande sol, grillkväll med team Todd, löpträning i kvällssolen efter jobb idag och en massa ridning har förgyllt de senaste dagarna i mitt liv. Jag bara njuter!


Haha, kom till stallet igår morse och möttes av två nya team medlemmar. Två minigrisar!?!

Så fruktansvärt söta ända tills den ena bet mig i fingret haha... De lär behöva lite uppfostran men alltså lite kär blir man ändå, eller vad säger ni??


Hoppas att ni har en härlig torsdagskväll! x/A

Likes

Comments