Header

Hej finingar! Hur mår ni?

Här på andra sidan jorden sitter jag under skuggan av en Palm och redigerar film. Igår var jag , Rafa och Camilla nämligen och åkte rafting. Sån gummibåt ner för en Flod mitt ute i djungeln ni vet. Så jädra coolt på ren svenska!!! Film kommer upp, jag lovar!! Hade luddes gopro och filmerna blev superbra.



Idag ska jag och Rafa åka till hans kompis Gabriel som bor ett par timmar norrut. Han har ett stort hoppstall som vi ska hälsa på på och kolla påhästar. Vi kommer vara där hela helgen. Börjar faktiskt sakna dom där fyrbentingarna så det ska bli superkul!!


Igårkväll var vi ute på en bar där vi åt en underbar middag tillsammans med Rafas barndomsvän. Fick in en uppskuren supergod köttbit med några småtimmbehör vid sidan för hela bordet. SUUUPERGOTT!

Coolaste baren jag skådat!!

Dagens frukost: acaí med färsk frukt. Första gången jag provade detta och det får lätt 10/10 i betyg 😍 jag vet vad jag ska ha till frukost resten av denna resan!!

How to buy fruit in Brazil: från en bil parkerad utmed vägen — underbart!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hey friends!! Happy Lucia to you all back in Sweden 🙏🏽😎 here are some pics to conclude my December the 13th.


Started the day with Pilates by the pool and another amazing fruity beakfast. After breakfast we went to Rafas fams Farm. It was absolutely amazing!!! Did a lot of filming that I’ll share with you later. But here is a spoiler from the beautiful farm.

Have had a super nice afternoon baking Rafas favourite; carrot cake and been chilling by the pool with a delicious pineapple cocktail 🍹 yuuum!! Tonight we’re gonna have a big bbq with the all the Losanos. Semester mode is on for real 🌴🍍👌🏽

Likes

Comments

God morgon. Lyckans mig vaknade upp ännu en morgon i ett paradis där fåglarna sjunger så vackert att man bara vill stiga upp och gå utomhus.

Två hela dagar har redan svävat förbi och jag har redan sett och upplevt så himla mycket. Det som fascinerar mest av allt är människorna som bor här. Vart man än går möts man av gigantiska leenden, pussar och kramar och folk skämtar och skrattar KONSTANT. Dörrarna står öppna överallt och gästvänligheten är något jag aldrig tidigare varit med om. Japp, helt fascinerad är jag. Här finns helt enkelt inget ’mitt & ditt’ och svartsjuka verkar inte existera. Underbart.

Familjens hund Leo som de räddade frän en svår bakgrund på gatan.


Så exempel ett kommer från en liten utflykt jag och Rafa gjorde i måndags eftermiddag. Vi åkte hem till den man som lärde Rafa att rida. Ut på vischan till den ranch där han bodde.
Att rulla in på ranchen var bokstavligen som att kliva in rakt i en film. Tre hundar kom överlyckliga springande och mötte oss. Kossor jobbade som gräsklippare, där fanns getter, hästar och höns i perfekt antal. Själva huset var ett riktigt sånt där cowboy hus i trä där Cowboy hattar och lasson pyntade väggarna.
Jag var minst sagt mållös.

I alla fall, Mannen hade inga barn utan bodde där tillsammans med sin fru och en massa djur. Dock älskar paret barn och ända sedan Rafa var liten och började rida har deras gård varit alla små ryttares sommarställe. Som fritis typ.
När vi hoppade ur bilen kom ett 10 tal barn i alla åldrar springande mot oss. De var alla lika pirriga över att träffa mig och verkade rättså spända haha. De försökte allihop med den lilla engelska de kunde för att prata med mig.
så här på gården hade de alla hängt hela dan, grillen hade stått på sedan morgonen, och åt gjordes kontasnt hela dagarna. Precis bredvid huset fanns en pool med volleybollnät där barnen lekte. Stämningen på stället var något jag aldrig tidigare upplevt. Hakuna Matata är det enda ord som kan beskriva stämningen. Av någon anledning var detta verkligen en grymt stark upplevelse för mig.



Nästa exempel är deras underbara spontanitet. Inte som hemma i Sverige bokar man in en fika en vecka i förväg utan man bara gör saker där och då. Efter vårt mysiga julbak igår eftermiddag gick jag Rafa och Camilla till deras mormor och morfar som bodde på andra sidan gatan. där var redan halva släkten. De alla åkte lixom bara förbi på vägen hem från jobbet för att titta till sina nära och umgås. Mat stod kontant uppdukat och vi bjöds på alla möjliga spännande rätter och frukter.
Även om det känns bökigt och juxigt att ställs till med fest varje dag är det precis så de verkar göra här. Sjukt oplanerat verkar allting men alla bara gör allt till världens fest 7 dagar i veckan. Kärlek och gemenskap verkar liksom vara allas prio ett i livet - underbart

Mamma, morfar och Syster Camilla

Moster, kusin, pojkvän

Mormor, morbror och kusin, hemmapressad apelsinjuice och hemmaodlade lycheefeukter

Likes

Comments

Hej finisar!


Dags att dela med mig till er av mitt här & nu här på bloggen. Mina senaste posts har lixom bara varit sånt som jag skrev när jag satt på flyget i söndags!


Tisdag, klockan är snart tre och solen skiner som aldrig förr. Dagen har varit helt perfekt så här långt. Sov ända till 10AM i morse (personbästa typ haha..). Jag och Rafa stack ut på en härlig morgonspringtur följt av yoga vid poolen. En lättare frulle med fruktsallad och en kopp kaffe när vi kom hem. Frukten här är verkligen helt GUDOMLIG! Typ allt jag vill äta haha..


Har chillat vid poolen och jobbat lite med bloggen och precis ätit lunch. I eftermiddag blir det julbak med Camilla och Julia (Rafas syster och kusin) och sedan ikväll kommer ett stort gäng gäster över för middag/ fest. Ska bli supertrevligt verkligen!


Jag har massor av bilder redan efter mina första dygn här och jag lovar att det kommer mer. Har massor mer att dela med mig av och visa er! Har tyvärr haft lite internet strul så mer kommer vid senare tillfälle.
Chao Chao från paradise. x/A

Likes

Comments

Som en målmedveten tävlingsmänniska bestämde jag mig för precis åtta veckor sedan för att ge mig själv en utmaning. Under säsongen som hårt arbetandes tävlingsryttare är det ofta extremt långa dagar med hårt fysiskt jobb. Ofta i min verklighet som vi börjar våra ”arbetsdagar” mitt i nätterna för att åka på tävlingar där vi både förväntas grooma och prestera själva.

Dit jag vill komma är att vi jobbar hårt i många timmar, sömnbrist är något vi ofta behöver jobba med och lika så är det väldigt lätt hänt att kosten inte prioriteras som den ska. Och det är sedan med dessa förutsättningar vi förväntar oss vara skapa i psyket samt kroppen för att prestera som bäst. Är detta optimalt? Nja, kanske inte. Men vill man lära så mycket som man någonsin kan tror jag att man måste ta vissa ”smällar”. För mig är det inte ens en fråga om att göra det jag gör, tävla och vara baserad med ett av de bästa teamen i världen. Jag vet att den resa jag gör är tuff och inte alltid en dans på rosor. För mig handlar det i stället om att hitta ett sätt att göra det jag gör på ett så bra sätt som möjligt.


Nu börjar detta låta lite snurrigt, i alla fall för mig, så låt mig dra ett exempel för att göra det lite klarare….


Uppstigning 3 am för att börja jobba klockan 3.30 am och ta in hästarna från hagarna och åka på tävling. Förmodligen har vi varit iväg dagen innan med och inte slutat jobb förrän framåt 8-9 kvällen innan. Så en hel nattsömn har varit så gott som omöjlig att få in. Framme på själva tävlingsplatsen väntar sedan kanske 4 timmars groomingjobb och bangång innan det är min tur att tävla. Då har jag säg redan jobbat en "normal arbetsdag” vad gäller timmarna. Ofta har man inte haft tid för någon ordentlig paus för vila och mat och man ska prestera så väl man kan.

Det är väldigt vanligt förekommande att själva kosten inte prioriteras och man ”tar det som finns”. Någon hästägare kanske kommer med kakor eller bullar och man dricker kanske en extra kopp kaffe för en snabb energikick. Så snabba kolhydrater, en stark vilja och kärleken till att tävla gör att man inte ens tänker efter utan kör på och genomför sin tävling. När man sedan åker hemåt köper man gärna med sig käk från tävlingsplatsen (som de flesta vet som varit på hästtävlingar är detta inte den allra bästa och mest näringsrika maten i världen, nämligen pizza, pommes, burgare eller liknande.) Väl hemma sedan på kvällen är man med största sannolikhet helt slut och äter något snabbt och lätt, lättaste är ofta tyvärr ekvivalent med onyttigt. En ond spiral skapas lätt när man jobbar inom denna bransch helt enkelt.




Som tidigare nämnt är det ingen fråga om att inte vilja eller behöva jobba hårt och mycket, för den tror jag är den väg man måste gå om man vill bli bäst. Utan i stället har jag funderat väldigt mycket på hur man på bästa sätt ska ta hand om sin kropp för att ge den de bästa möjliga förutsättningarna att prestera så bra som möjligt när det verkligen gäller.


Jag ser det lite som ett val att antigen vara vår egna kropps fiende eller att vara våra kroppars lagkamrater. Vi ber vår kropp och hjärna att jobba extremt hårt för oss och blir sedan besvikna när vi kanske inte haft de fokus vi önskat. Genom att ta hand om våra kroppar på ett mer optimalt sätt tror jag definitivt kommer att gynna oss som hårt arbetande atleter. Men hur kan vi då göra detta? Hur ska vi hjälpa oss själva? Vi lägger ner extremt mycket tid och engagemang för att ha den optimala träningen, de perfekta förutsättningarna för hästarna och den ultimata tävlingsplanen men kanske går tävlingen ändå inte bra - på grund av något så simpelt som näringsbrist…


I mina öron låter detta patetiskt på ren svenska. Ändå är det precis så jag själv har hållit på. Denna säsong har dock varit bättre och jag har varit mer eftertänksam men ofta har jag ändå sjunkit in i den är negativa spiral.




--------------------------------




MEN, låt oss spola tillbaka en gnutta tillbaka till detta inläggets faktiska tema. Säsongsavslut för 2 månader sedan. Så gott som alla hästar gick på semester och hela gården gick in i SLOWMO. Jobbade knappt alls och själv blev jag riktigt rastlös. Detta tillsammans med en inbokad Brasilienresa över jul gav mig en kick: Jag bestämde mig för att sätta mig själv på prov. Jag gjorde en kost och träningsplan, som skulle sträcka sig över 8 veckor. Ni kan läsa om denna idé och plan som jag presenterade på bloggen i samband med att jag satte igång. KLICK .



Första veckan körde jag på med en detox för att kickstarta min ”hälsoperiod”. Detta mest för att testa mig själv hur disciplinerad jag var, eller kanske inte var….? En vecka utan kött, socker, snabba kolhydrater, koffein och alkohol. Nu tänker säkert de flesta: Men vad sjutton finns kvar att äta? Precis det tänkte jag också. Men oj vad jag lärde mig. Tack vare internet och lite research hittade jag en hel drös spännande recept och fick massor av idéer.

Jag var grym första veckan. Höll mig till mina regler helt och hållet men jag kan verkligen erkänna att det var svårare än jag trott. Jag trodde inte jag var socker och kaffeberoende förrän då. Men envis som jag är så bestämde jag mig för att fullfölja mina 7 dagar.


De resterande 7 veckorna gjorde jag egentligen inte någon specifik plan, mer än att jag bestämde mig för att omorganisera mitt liv mer i ’vardag & helg’. Satte igång med en morgonrutin jag skulle följa måndag till fredag, i form av yoga och ordentlig frukost varje morgon, samt bestämde mig för att träna varje dag jag valde att inte äta något socker och ’onyttigt’ under vardagarna samt att anteckna hur mycket vatten jag drack varje dag. På helgerna däremot gav jag mig själv lösa tyglar att ’unna mig’.


Detta system gick över förväntan. Gjorde en tabell innan jag startade min 8 veckorsperiod för att föra in kost och träning vilket hjälpte väldigt mycket med min disciplin och höjde motivationen. Fortsatte att testa mycket nya recept, massor av spännande soppor, grytor, nyttiga dundergoda efterrätter och massor mer. Jag har verkligen överträffat mig själv vad jag kunde göra. Hur min motivation har varit hög och huvudsakligen: Hur sjukt bra min kropp har mått. Har slutat att äta bara 'för att det är gott’. Inte en gång har jag begränsat mig själv hur mycket jag äter utan har varit noggrann att äta mig ordentligt mätt på bra mat tre gånger om dagen.




---------------------------






Så för att återgå till min långa introduktion och vad det faktiska huvudsyftet med denna period var. Genom denna utmaning har jag lärt mig väldigt mycket om mig själv och min kropp. Jag har lärt mig mer vad min kropp behöver och vad kroppen bara får snabba energikickar av och sedan kostar en massa energi i form av smältning.

Med lite nyfikenhet, sökande och testande har jag som sagt hittat massa nya recept som jag kommer ha stor nytta av när nästa säsong sätter fart och ’tidsbrist’ åter är ett faktum. Kommer i framtiden börja göra storkok som lätt går att ta med samt har en rad olika nyttiga energikakor och muffins som är BRA, snabb, energi i stället för en chokladbit. Förbereda stora lass för att ha på lager när tiden i köket inte räcker till.



Så summa summarum är jag riktigt nöjd med detta lilla höstprojekt jag haft. Jag antar att för den ’vanliga människan’ är detta kanske inte de mest inspirerande tid på året för just detta ämne, så här precis innan jul. Men för mig är det färskt just nu och jag påminner er mer än gärna om detta efter att ni haft en härlig jul med massor av god mat. Jag själv går på semester nu och ska njuta av jul och festligheter, så jag kan behöva påminna mig själv också om några veckor,haha.




Min kropp tackar mig de mest hälsosamma veckorna i mitt liv och jag tackar den för allt det hårda jobb den gör för mig. I framtiden lovar jag mig själv att bli bättre på att ta hand om den gällande bra bensin i tanken och jag tror och hoppas att detta kommer gynna mig och vara en viktig pusselbit i pusslet för att bli bäst.


Likes

Comments

Blev så glad när jag fick den här frågan av en läsare vid namn Ann:


Hej, kanske en fråga för flyget 😊 Hur tar ni hand om hästarnas musköe, leder och ligament, till vardags och vid hårda ansträngningar? Är så himla intressant att se hur andra gör, och speciellt ni som har hästar på så hög nivå samtidigt som de får vara just ”hästar”. Kram!



Utmärkt att fördriva tiden uppe bland molnen med sånna här frågor.


Detta tycker jag är ett väldigt intressant ämne. Det är verkligen en djungel av idéer och teorier vad gäller detta ämnet. Personligen har jag valt att inte gräva för djupt i detta ämnet. Jag är dock intresserad av det och förstår att det är väldigt viktigt för att skapa hållbara hästar, men jag tror att man lätt stirrar sig själv blind om man går in för mycket på djupet. Tror att man lätt tittar lite för djupt på de olika metoderna, ofta för att hitta ”lätta orsaker” till sina problem och missar det som jag tror är det allra viktigaste för att ha hållbara hästar….



Så generellt skulle man väl kunna säga att detta är ett ofta upplyft ämne för att vi vill hålla våra hästar så friska och hållbara som möjligt. Jättebra! Men låt oss börja i rätt ände av repet. Först och främst skulle jag nog ställa mig själv frågan: Är min häst fysiskt tränad nog för sitt jobb i fråga? För om så inte skulle vara fallet så kvittar det helt och hållet hur dyra kyldamasker eller hur mycket av det där grymma linimentet vi köpt….

A och O i teamet där jag jobbar är att hästarna tränas enligt en ordentlig fitness plan. Att vi successivt tränar upp deras ben och ligament på varierade snarare än ”optimala” (missförstå mig rätt här…). Lika så att vi har sunda hästar i grund och botten, som tål den träning som krävs av dem för att bli just tränade NOG.



Efter att ha highlightat detta kan vi hoppa tillbaka till själva frågan. Vårt system vad gäller kylning va hästarnas ben är följande:


Efter galoppjobb, samt efter att hästarna gått terräng på 1* nivå och uppåt kyls hästarnas framben simpelt i 20 minuter med ispåsar under benskydden. Har vi gjort ett riktigt tufft galoppjobb eller de har gått en lång internationell runda så isar vi gärna i omgångar och ”hela benet”. Annars endast senorna med hjälp av ispåsar som hålls upp av anlita benskydd.

På natten efter tävling sätter vi på kyllera och bandage. Förutom när vi använder lera på hästarna använder vi i stort sätt aldrig nattbandage. Vi bara försöker ”keep everything simple” helt enkelt.


Så något långt utlägg om magiska kylmetoder kan jag inte droppa för er för det tror jag inte finns. Men visst är det bra och viktigt att kyla ligament och senor efter hårda jobb, det är liksom vetenskapligt bevisat. Men personligen tror jag allra mest på att ha ett system som levererat vältränade hästar som undviks att ställas i situationer de inte är fysiskt förberedda för. Simple as that….



Hoppas mitt svar kom till hjälp till både Ann och andra läsare därute. Välkomna att fråga på nedan om ni har fler frågor ang detta ämne!

chao x/A


Likes

Comments




Sitter för tillfället på ett reeedit coolt flygplan någon stans över atlanten, lyssnar på Amy Winehouse och är i ett grymt ’skrivarmode’. (Har precis avslutat ett långt inlägg om min 8veckors häsloprojekt - KLICK).


Det har varit en minst sagt lång och händelserik resa så här långt. Bröade med en bilfärd i ca 10 km/h på de snorhala vägarna i snöstorm och avstängda vägar och helt allvarligt trodde jag aldrig att jag skulle komma fram till flygplatsen över huvud taget. Men sån tur var lättade väderförhållandena och vi kom fram i tid till Gatwick. Efter en timmes försenat plan till Casablanca, där jag skulle mellanlanda fick jag mig en rejält svettig löptur i 25 gradig värme på en okänd flygplats och kom med nöd och näppe precis med planet till Brasilien. PHEW!!


Har aldrig rest så här långt förut (ok, jo, som 1 månad gammal haha..) suttit på ett plan som detta. Är helt fascinerad hahah…. Som ett litet barn gick jag igång på den döcoola skärmen full med filmer och serier, TVÅ mittgångar, en hel rad för mig själv, grymt lyxigt käk och så vidare, Mest van att åka på långresor i kalla hästbussar hehe.. Har redan sett en film, ELF. En klar favorit och ett måste när julen närmar sig, den är så himla mysig. Har inte varit uppkopplad sedan kl 9 i morse och det är faktiskt riktigt skönt för att vara helt ärlig. Förutom att jag hållit mig vaken till en hel film, har jag fått skrivet väldigt mycket till min blogg, lyssnat ikapp på julkalendern och ett par andra poddar, läst, gjort korsord och lyssnat på härlig musik. Det känns lite som att man flyr från verkligheten när man sitter så här högt uppe i luften utan täckning i så här många timmar. Inte ens har jag någon aning om vad klockan är, eller om tid ens är något här uppe i himlen. Grymt avkopplande.



Allt jag vet vad gäller tid är att solen vackert håller på att gå ner här uppe och att jag har typ sisådär halvvägs to go. Kommer känna mig som en liten kalv utsläppt på grönbete och studsa ut ut planet för att leta upp Rafa och hans underbara familj. Fy fasiken vad kul det ska bli att se dem igen. Längtar verkligen ihjäl mig efter min stora kärlek!!!



vi hörs shortly x/A


Likes

Comments

Goood morgon världen!! Vaknade med pirr i magen redo för B R A S I L I E N!!!!


Alltså ÄNTLIGEN är det dags för avresa mot varmare breddgrader. Har gått 8 veckor sedan min fina pojkvän lämnade mig för att åka i förväg hem. Samtidigt som tiden har literally seeegat sig fram har det gått sjukt fort nu när jag tänker tillbaka. Har hunnit med massor av roligheter:

~Varit hemma & firat jul med familjen ❤️
~ tränat på inför säsongsstart 2018
💪🏽
~ haft mamma, Tove & Kina på besök för en grym tjejweekend
🙆🏼
~ haft min fina Alma (bästis från skolan) här och hälsat på
💋
~ varit på Stockholm Horse Show tillsammans med min helgrymma häst och chef Tim
🏇🏽
~ äntligen fått träffa min farmor som jag saknat SÅ.
💘

Har säkert missat något, men summa summarum har det varit en helt grym höst. Har även under de senaste 8 veckorna haft en utmaning för mig själv. Har följt ett tränings/ kostschema och lärt mig massvis om mig själv och min kropp OCH inte minst introducerats för en hel drös nya spännande recept.
En utvärdering av dessa veckorna är påbörjad & kommer att finslipas under dagens många stillasittande flygning söderut. Så är ni intresserade av det rekommenderar jag er att kika in här under de kommande dagarna! 💪🏽🍋


Men back to nutid. Ligger i min egna säng för sista gången för i år, mer redo än någonsin för semester. Om en stund är det dags att kliva upp, bli skjutsad till Gatwick av min roomy Holly och sedan hoppa på planet. Snackade med Raf igårkväll och han och hans goa familj kommer och hämtar mig på flyget ikväll i Brasilien. Är helt pirrig i magen så mycket jag längtar efter att se honom igen💘


Nä, upp och hoppa Amanda, dags att göra mig iordning och äta frukost! Ni är mer än välkomna att följa mina brasilenveckor här på bloggen🇧🇷 chaaaao x/A

Believe it or not - but I did manage to shut it....!

Last night at the pub yesterday ❄️

Likes

Comments

Tjenixen!! Imorgon väntar måååånga stillasittande timmar i luften i ett flygplan & jag skulle tacksamt ta emot tips på bra poddar. Vad lyssnar ni på? Några särskilda tips? 😃

x/A

Likes

Comments

Vaknade rastlös av mig själv precis innan klockan 4 am imorse. Är så himla spänd och taggad för resan och jag antar att det är anledningen till min inbyggda väckarklocka...

Väskorna står ute i vardagsrummet, fyllda med klänningar, hattar, skor & bikinis. Imorgon vid denna tiden börjar den långa resan till BRASILIEN!!!

Först ska jag bara bocka av en sista dags jobb i stallet, tänkte börja extra tidigt ( så ja, typ snart) så jag hinner med en spaeftermiddag innan det är dags att jobba ett sista pass för detta år på puben. Så full rulle hela dagen!

Igår åkte Sky till sin härliga semester gård. Han går barfota tillsammans med två polare i en slottsparksliknande, gigantisk hage. Känns fantastiskt skönt att veta att han har det bra och tas väl om hand efter ett helt grymt år. En helt galet välförtjänt julvila för min bästavän❤️

Efter en överlag bra dag på jobbet igår hade vi julmiddag med teamet på en underbar resturang. Är fortfarande proppmätt efter den fantasiska steken jag serverades. Vårt team kommer att vara det samma nästa år vilket är grymt kul då vi är ett helt underbart gäng för tillfället. Ser verkligen fram emot att fortsätta jobba för ett grymt2018.


Nä, kanske ska köra på med ett yogapass och sen sätta fart på min lördag - I’ve got loads to do 🤗

Ha en fantastisk lördag och helg finisar. Vi hörs snart igen x/A

Likes

Comments