Header

Sitter och längtar tillbaka till Egypten, Hurghada. Kom hem därifrån en månad sedan.......Dax att planera för nästa resa känner jag 😃


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tillagnings tid ca 2 timmar

Svårigets graden är inte hög jag lovar, bara kokningen av kycklingen som tar lite extra tid. Plus en massa text som jag hoppas ni orkar läsa då det är några olika steg man måste göra. Men lovar att ni kommer älska den här rätten

Ingridienser

2 dl långkornigt ris

1 1/2 dl hackad tomat

2 dl hackad lök

1/2 dl russin

1/2 dl mandel spån

1/2 dl pistagenötter

1/2 dl pinjenötter

(Eller ta de nötter ni gillar)

1 ½ tsk salt

1 tsk mald kardemumma

1/2 tsk muskot

1/4 tsk kanel

1/4 tsk svartpeppar

( eller alternativt så har Willy´s 7 kryddor från Rosengård som man kan använda istället för kryddorna var för sig, lite lättare enligt mig då allt är väl sammansatt och finns med i en och samma påse) ta då ca 2 tsk.

4 dl hönsbuljong (vilket man får av vattnet av den kokta kycklingen)
3 msk smör

2 msk olivolja

Förkoka kycklingen med buljong

4 st kycklingbröst eller kycklingben (föredrar med ben då buljongen får bättre smak)

6 dl vatten eller så det täcker kycklingen

1/2 dl hackad lök

2 lagerblad

1 tsk salt

Börja med att ta en stor kastrull och lägg i kycklingen, häll i vatten, lök, lagerblad, och salt och låt detta koka under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme.

Under tiden skölj riset och häll bort överflödigt vatten (riset ska bara bli fuktigt), blanda sedan i kryddorna.

Ta en stor kastrull och häll i olivolja och 1 msk smör, fräs sedan den hackade löken och de grovt hackade tomaterna och låt dessa fräsa i ca 10 minuter tills vattnet från tomaterna nästan har försvunnit och tomaterna ”smälter in” i löken.

Nästa steg är att hälla i riset med lök- och tomat röran, blanda väl och häll sedan i 4 dl av hönsbuljongen som man får från den kokta kycklingen, rör om. Låt detta koka upp och sedan dra ner på låg värme och sätt på locket som man gör med ris i vanliga fall. Låt detta koka i ca 45 minuter eller tills vattnet har försvunnit.

Ta nu en stekpanna eller en liten kastrull, tillsätt 2 msk smör och ha i nötter och russin, rosta dessa tills allt är jämnt brun. Under tiden man väntar på att riset ska bli klart plocka isär kycklingen i bitar och ta bort eventuella ben.

När riset är klart, rör om i riset med en gaffel och häll upp riset på ett stort serveringsfat, placera bitarna av kycklingen på toppen och sedan lägg på nöt- och russinblandningen ovanpå allt ihop. Servera med yoghurt och enligt mig gärna en klick svartvinbärs gelé och sedan en sallad så klart.

Nu har jag inte tagit några bilder när jag gjorde denna rätt förra gången men nästa gång ska jag visa steg för steg hur jag gör. 

Likes

Comments

Till att börja med ska jag bara berätta att jag är inte den bästa på att laga mat, ja jag gör gärna ett och annat försök med olika resultat både bra och hum ja vi kan säga mindre bra resultat för att inte låta för negativa. Men en sak har jag kommit underfund med, att när man vågar sig på att testa nya saker så lär man sig väldigt mycket. Som till exempel mitt ny funna intresse för den arabiska matlagningen. Jag har ju provat på den matkulturen vid mina resor så jag vet ju HUR det ska smaka sen har jag tagit med mig den kunskapen hem och så har jag mixat och trixat hemma och har funnit att det fungerar mycket bra tillsammans med den svenska matlagningen. Till exempel så kan det vara mycket svårt att hitta alla ingredienser som det SKA vara i dessa rätter, så jag har gjort vissa ändringar och lagt till den svenska motsvarigheten och vips så har det oftast väldigt många gånger resulterat i (vilket i mina ögon som inte kan kalla mig den mest rutinerade kocken) ett mycket lyckat resultat...

Jag kommer att presentera senare idag ett recept jag gjorde igår kväll som min familj älskade....och hoppas att andra också vill testa på dessa recept som jag lovar inte är komplicerande utan med lite vilja och nyfikenhet absolut kan bli en ny favorit på ert matbord. 

Likes

Comments