Header

Tillagnings tid ca 2 timmar

Svårigets graden är inte hög jag lovar, bara kokningen av kycklingen som tar lite extra tid. Plus en massa text som jag hoppas ni orkar läsa då det är några olika steg man måste göra. Men lovar att ni kommer älska den här rätten

Ingridienser

2 dl långkornigt ris

1 1/2 dl hackad tomat

2 dl hackad lök

1/2 dl russin

1/2 dl mandel spån

1/2 dl pistagenötter

1/2 dl pinjenötter

(Eller ta de nötter ni gillar)

1 ½ tsk salt

1 tsk mald kardemumma

1/2 tsk muskot

1/4 tsk kanel

1/4 tsk svartpeppar

( eller alternativt så har Willy´s 7 kryddor från Rosengård som man kan använda istället för kryddorna var för sig, lite lättare enligt mig då allt är väl sammansatt och finns med i en och samma påse) ta då ca 2 tsk.

4 dl hönsbuljong (vilket man får av vattnet av den kokta kycklingen)
3 msk smör

2 msk olivolja

Förkoka kycklingen med buljong

4 st kycklingbröst eller kycklingben (föredrar med ben då buljongen får bättre smak)

6 dl vatten eller så det täcker kycklingen

1/2 dl hackad lök

2 lagerblad

1 tsk salt

Börja med att ta en stor kastrull och lägg i kycklingen, häll i vatten, lök, lagerblad, och salt och låt detta koka under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme.

Under tiden skölj riset och häll bort överflödigt vatten (riset ska bara bli fuktigt), blanda sedan i kryddorna.

Ta en stor kastrull och häll i olivolja och 1 msk smör, fräs sedan den hackade löken och de grovt hackade tomaterna och låt dessa fräsa i ca 10 minuter tills vattnet från tomaterna nästan har försvunnit och tomaterna ”smälter in” i löken.

Nästa steg är att hälla i riset med lök- och tomat röran, blanda väl och häll sedan i 4 dl av hönsbuljongen som man får från den kokta kycklingen, rör om. Låt detta koka upp och sedan dra ner på låg värme och sätt på locket som man gör med ris i vanliga fall. Låt detta koka i ca 45 minuter eller tills vattnet har försvunnit.

Ta nu en stekpanna eller en liten kastrull, tillsätt 2 msk smör och ha i nötter och russin, rosta dessa tills allt är jämnt brun. Under tiden man väntar på att riset ska bli klart plocka isär kycklingen i bitar och ta bort eventuella ben.

När riset är klart, rör om i riset med en gaffel och häll upp riset på ett stort serveringsfat, placera bitarna av kycklingen på toppen och sedan lägg på nöt- och russinblandningen ovanpå allt ihop. Servera med yoghurt och enligt mig gärna en klick svartvinbärs gelé och sedan en sallad så klart.

Nu har jag inte tagit några bilder när jag gjorde denna rätt förra gången men nästa gång ska jag visa steg för steg hur jag gör. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments