För att kunna ta ställning till nyheter och energi och klimat är det viktigt att kunna grunderna för källkritik, just för att kunna ta reda på vem som är utgivare och om nyheten är trovärdig. 

När man är källkritisk är det viktigt att man ta reda på vilket företag som har lagt ut nyheten, och vem som har lagt ut den. Då vet du om källan är trovärdig eller inte.
Att kritiskt granska en källa är viktigt för att kunna få trovärdig information. Det är väldigt lätt att bli lurad på många sätt om vi inte vet hur källan ska granskas. Vi måste titta på helheten. Titta in situationen då artikeln skrevs osv. 

Många människor vet att inte hur man källgranskningar. Det är därför olika rykten sprids lättare. Folk borde bli mer upplästa för att inte få fel uppfattning om nyheter. Det är extra viktigt att läsa texten noggrant för att få reda på vilket syfte den är skriven. Om det är t.ex bara massa hat i texten så är den nog inte så trolig.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi har testat att koka vatten i micro, vattenkokare och i kastrull för att se vad som drar mest energi. Vad är mer miljövänligt? Så man inte slösar mycket energi i onödan, för bara koka lite vatten.

Det man måste tänka på när man experimenterar är att alla föremål man testar har samma förutsättningar. Att man måste ha lika mycket vatten och samma temperatur.
Sambandet mellan effekt och energi är, att effekt är hur mycket energi det drar under en viss tid.
Om man vill vara klimatsmart ska man använda sig av vattenkokaren för att dra minst energi. Man kan använda sig en vattenkokare när man ska koka mat också. Genom att värma vattnet innan man kokar tar det kortare tid, och drar mindre energi, vilket är mer klimatsmart.

Likes

Comments

I Sverige släpps de ut mest koldioxid från inrikes transporter. Det är just inrikes transporterna vi måste minska utsläppen från, lämna bilen och ta cykeln eller gå dit du kan, måste du ta dig längre än vad du kan cykla eller gå så åk kollektivt. Det är smidigt och sparar på miljön, salt dina pengar. Sverige har minskat sina utsläpp genom att komma på klimatsmarta lösningar på det stora miljöbovarna, som tillexempel i hemmet har vi bytt ut våra lampor till led-lampor som inte drar lika mycket energi och dem är mer miljövänliga. I hemmet har det också blivit bättre isolering vilket gör värmen stannar tillskillnad från om man inte skulle ha isolering för då stannar inte värmen utan försvinner direkt och då krävs väldigt mycket mer värme än om man har isolering.

I Sverige släpps det ut mycket koldioxid eftersom svenskarna ofta reser med sina personbilar istället för att använda dem miljövänliga alternativen att cykla och gå. Skulle det vara så att sträckan är för lång för att cykla är det allra smartaste att åka kollektivt till exempel tåg eller buss. Detta skulle få framtidens klimat bättre eftersom utsläppen av fossila bränslen minskar.

Vi släpper ut mest när vi tar oss till skolan för då åker vi buss under vintern. En buss släpper ut 1 143 g CO2 /km. Istället för att ta bussen skulle vi kunna cykla eller få, men eftersom det är rätt kallt och ibland snö på vintern så är det bättre att ta bussen än att ta bilen.

Man skulle kunna minska samhällets koldioxidutsläpp genom att sälja mer elbilar genom att sänka priset på dem, få mer folk att åka kollektivt genom att ha speciella buss och elbils vägar där bara bussar och elbilar får åka, vilket gör att vanliga bilar får ta andra vägar. Det är både smidigt och du spararna pengar, det är även bra för miljön.

Men för att något utav detta ska gå och för att vi ska kunna rädda vår planet så måste DU gör något nu. Lämna bilen hemma och ta cykeln eller gå. Är det för långt? Inga problem, ta busen eller tåget. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Så ta tag i det och gör skillnaden nu innan det är försent.

Likes

Comments

Idag har vi diskuterat växthuseffekten. Det många har fått för sig är att all växthuseffekt är dålig, men det är fel. Vi behöver växthuseffekten för att kunna leva, dessutom hade det varit 20 grader kallare på hela jorden utan växthuseffekten. Det vi bör vara rädda för är den ökade växthuseffekten. När lagret med koldioxid ökar är det svårt för värmen att ta sig ut i rymden. Detta leder till att värmenivån på jorden blir för hög och smälter isen på Antarktis och Arktis. Att isen smälter ökar vattennivån på jorden. En förhöjd vattennivå på jorden kommer så småningom leda till översvämningar. Dessa översvämningar är tillräckligt stora för att utrota hela länder. 

Vi kan minska den förhöjda växthuseffekten genom att minska våra utsläpp av fossila bränslen. För att minska växthuseffekten behöver vi börja använda mer miljövänliga transportval, till exempel åka mer kollektivt, börja använda elbilar och minska antalet fabriker med höga utsläppsmängder. Klimatförändringen hänger samman med vår energianvändning genom att många utsläpp sker på grund av att vi utvinner energi med hjälp av onödiga utsläpp så som fabrikerstillverkningar.

Likes

Comments

Idag har vi ritat ett kretslopp av en ko och ett träd. Vi har tittat på och illustrerat kolets väg genom detta kretslopp.

För att klargöra kolets väg kan vi säga såhär: i trädet sker fotosyntesen. Fotosyntesen sker när trädet får koldioxid, vatten och energi. Vattnet får trädet ifrån marken och även kan det få vatten när det regnar. Koldioxiden tar trädet upp från luften som innehåller koldioxid. Energin får trädet ifrån solen som lyser på trädet. När trädet får alla dem delarna så kan den genomgå fotosyntesen. När fotosyntesen sker så bildas syre och druvsocker. Syret släpper trädet ut i luften och druvsockret lagrar den och sedan när frukt växer ut från trädet tillexempel äpplen på ett äppleträd så innehåller äpplet druvsocker. När kon förbränner behöver den syre och druvsocker. Syre får kon när den andas in och druvsocker får kon när den äter äpplet från trädet. När kon förbränner bildas energi, koldioxid och vatten. Koldioxiden andas kon ut och vattnet kommer ut med koldioxiden. Så förbränningen och fotosyntesen är beroende av varandra. Så detta är alltså kolets kretslopp. 

Likes

Comments

Idag har vi analyserat statistik över bland annat vilka länder som står för den största mängden utsläpp i världen.


Med hjälp av statistik kan vi lätt jämföra olika saker, till exempel utsläpp hos olika länder och se vilka som släpper ut mest och minst. Vi kan läsa av statistik på olika sätt, till exempel idag har vi analyserat två olika diagram över utsläpp i olika länder. Ena diagrammet visade hur mycket varje land hade släppt ut totalt från 1800-talet till idag och den andra hur mycket varje land släpper ut totalt per år också det från 1800- talet till idag. 

När vi tittade på det första diagrammet visade det sig att USA hade det största totala utsläppet från 1800-talet, när vi däremot tittade på det andra diagrammet så visade det sig att Kina släpper ut en större mängd per år just nu än vad USA gör. Vi ser att USA har bättrat sig, vilket är bra eftersom USA tillsammans med Kina mm. är en ganska stor orsak till utsläppen som har skett hittills. Mänskligheten borde försöka varna och påverka de som släpper ut alldeles för mycket koldioxid.

Det är framför allt Kina och USA som måste minska sina utsläpp ordentligt, men alla andra länder måste se till att deras utsläpp inte ökar kraftigt under de kommande åren.

Likes

Comments

Vårt resultat visade att frigolit är den bästa isoleringen av: sågspån, frigolit och luft. Våran hypotes var rätt. Desto mindre kompakt desto bättre håller det värmen. Detta beror på att sågspånen, runt flaskan med det varma vattnet, är kompakt och värmemolekylerna har då ingen plats att röra på sig vilket i sin tur leder till att värmemolekylerna inte längre har någon värmeenergi. När frigolit används som isolering är det däremot tvärtom. Frigoliten ligger inte lika kompakt som sågspånen och därför har värmemolekylerna plats att röra sig på. Desto mindre materia du har desto varmare blir det då luften är bunden på samma ställe.


Idag använder vi oss av till exempel glasfiber och frigolit vilket av det här resultatet att döma, håller värmen väldigt bra. Förr i tiden däremot hade man endast tillgång till saker som sågspån när husen skulle isoleras och vissa hade ingenting att isolera sina hus med. 


Att isolera ett hus är en viktig faktor som kan påverka användandet av energi till att värma upp huset. Har du en bra isolering behåller ditt hus större delen av värmen som redan finns utan att massor energi förbrukas. Har du däremot ingen eller en dålig isolering behöver du använda mer energi för att värma upp huset och det leder till ett ganska stort och ibland onödigt energiförbrukande.

Likes

Comments

Idag gör vi ett experiment där vi ska ta reda på vilket av ämnena luft, frigolit och sågspån som håller värmen bäst. Vi fyllde tre Cola flaskor med vatten som var 54 grader när vi mätte värmen med en termometer. Vi gjorde en cylinder i papper som har en större omkrets än flaskan och sedan fyllde vi isolering runt om flaskan hela vägen till toppen. Det som är konstant under detta experiment är yttertemperaturen, start temperaturen på vattnet, mängden vatten och mängden isolering. Det som ska skilja det olika flaskorna åt är det olika isoleringarna. För att få yttertemperaturen konstant så har vi alla tre flaskor i samma rum, för att ha start temperaturen konstant så häller vi så varmt vatten som möjligt i en hink och sedan rör om så det är samma temperatur i hela hinken, sen fyllde vi på flaskorna med vatten ifrån flaskan. För att ha mängden vatten konstant så fyller vi flaskorna lika mycket, för att ha mängden isolering konstant så häller vi i lika mycket isolering i varje papper. 

Våran hypotes är att frigoliten håller värmen bättre än luften och sågspånen. Desto mindre kompakt det är desto bättre håller värmen. Eftersom frigolit inte är så kompakt så håller värmen bättre. Resultat kommer under dagen....

Likes

Comments

Var det verkligen bättre förr? Nej, det tycker inte vi. Dricksvattnet var på många ställen förorenat och kunskapen om miljön och hur man skulle skydda den var liten.Barndödligheten var hög och sjukdomarna var många. Det fanns inga botemedel mot dödliga sjukdomar vilket ledde till att många barn dog. Tillexempel i en familj med 8 barn så var de kanske bara 3 som överlevde. Nu kan vi faktiskt rädda många från sjukdomar som förr skulle tagit många liv. Vi lyckas även rädda många barn från dödliga sjukdomar som tillexempel cancer. Barndödligheten har sjunkit så stort att det nu är onormalt ifall 5 av ens barn skulle dö, nu är de mer normalt att alla barn överlever. Så var det verkligen bättre förr?Det var inte heller lätt att transportera varor eller människor förr. Det enda transportmedlet man hade var häst och vagn och sina gena ben, senare kom även cykeln vilket var en stor sak då man äntligen kunde ta sig fram snabbare. Nu är det en självklarhet med bil, det var det inte för 100 år sen. Idag har vi även flygplan, båtar, tåg och helikoptrar som alla kan transportera varor över hela världen. Tack vare att energin har utvecklats så kan vi flyga över hela världen med hjälp av flygplan. Nu kan vi flyga till andra sidan jordklotet och åka på semester vilket inte var något vanligt för 50 år sedan men idag är det en helt naturlig sak. Sen är det inte så bra för miljön att flyga eftersom den ger ett väldigt stort utsläpp, men det är även bra att resa för när vi reser och upptäcker världen så får vi en förståelse för världen och dess olika kultur. Turismen är också väldigt viktigt för vissa länder och städer som lever på turismen som tillexempel Thailand som lever på sin turism.Maten har även den utvecklats och blivit bättre eller sämre beroende på hur man ser på det. Förr åt man vad man kunde få ut utav råvarorna man hade som tillexempel gröt och bröd. Nu äter vi mat som kommer från hela världen, tillexempel tacos som kommer från Mexico, pastan och pizzan som kommer från Italien och hamburgaren som kommer från Tyskland. Tack vare utvecklingen av transporter så kan vi frakta mat över hela världen.Kommunikationen har även utvecklats väldigt mycket de senaste åren. Förr var man tvungen att skicka brev vilket kunde ta flera dagar innan det kom fram och sedan skulle den svara och sedan skicka tillbaka vilket också tog flera dagar. Nu kan vi bara ta upp vår mobil slå in personens nummer vi vill ha tag i och ringa. Det där man ville säga tar nu bara några minuter att få sagt och svar på tillskillnad från förr då de kunde ta en vecka innan man fått svar tillbaka. Vi kan även prata med folk på andra sidan jorden vilket var en omöjlighet förr. Vi kan även se och höra vad som händer överallt i världen.Så var det verkligen bättre förr? Hade du velat leva på 1800- talet då det var svält i Sverige? Eller under 1940- talet då det var krig i världen och även Sverige påverkades? Det skulle inte vi iallafall!Men vi måste ta hand om vår planet och om vi fortsätter som vi gör nu kommer den inte klara sig. Vi måste göra en förändring nu innan det är försent. Vi är den sista generationen som kan påverka detta, gör inte vi något nu är så är det försent!

Likes

Comments

Vi lever i en kris. Den globala uppvärmningen värmer vår planet och förstör. Isen på Arktis smälter och isbjörnarna förlorar sin levnads yta och kan inte inte leva som den gjorde förr. Vill vi det? Nej. Men den globala uppvärmningen drabbar inte bara dem. Det drabbar oss också. När isen smälter ökas vattennivån och våra länder kan i sin tur översvämmas. Den globala uppvärmningen beror på alla utsläpp av fossila ämnen. Vi måste minska utsläppen! Som t.ex elbilar, sol, vind och vattenkraft. Vi måste göra något för vad händer med isbjörnarna när isen smälter bort? Isen smälter mer och mer för värjer år redan nu. Isbjörnarna har redan nu svårt att hitta mat och leva som dem brukar. Om vi inte gör något nu kom,er det snart vara försent och isbjörnarna kommer dö ut. Självklart är det en process över en längre tid, men vi måste börja nu. Så det är dags för alla att dra sitt strå och göra något åt detta nu innan det är försent.

Likes

Comments