Disney är känd för att göra otroliga filmer till både vuxna och barn, men varför känns det som att alla filmer innehåller en mängd av stereotyper?

I den lilla sjöjungfrun ser vi först Ariel som en modig, nyfiken och äventyrlig ung sjöjungfru. Hon utforskar havet med sina vänner och räddar prins Eric från att drunkna. När hon blir kär i Eric och sedan förvandlas till människa blir hon en lugn, kärlekskrank valp. Disneys budskap i denna film är: Var inte dig själv om du vill att någon ska bli kär i dig.

I Snövit och de sju dvärgarna har alla sju dvärgar olika namn, men den som är mest uppenbar i denna stereotyp är Toker. Var och en av dem framstår som korkade och kan inte ta hand om sig själva. Snövit räddar dessa dvärgar och hjälper dem med uppgifter de uppenbarligen inte fick lära sig av sin mor (eftersom kvinnor måste lära män hur man gör alla de sakerna).

I Askungen finns ett utav dem största budskapen Disney har med i sina filmer, och i denna film utmärks det mest. Askungen är en styvdotter som inte är värd något i hennes styvmammas ögon. Hon går i fula kläder, städar och lagar mat. Den grundläggande handlingen är att prinsen ser henne på balen när hon är uppklädd och vacker och blir kär direkt. Detta budskap är att utseendet är viktigast.

I samband med att utseendet är viktigast kommer vi till den delen att nästan alla prinsessor är smala och ljushyade. Det ändrades dock när filmen Prinsessan och Grodan gjordes. Den minsta midjan av alla kvinnor är Megana, även kallad Meg, i Hercules.

Det är inget fel med att vara smal och ljushyad, men det för med sig men för hela livet. Ända sedan vi var små barn har vi fått lära oss att vi ska vara smala, ljushyade och vackra för det är värdefullt, fast det inte är så i verkliga livet. Disney har sakta men säkert börjat ändra detta ideal, men de har fortfarande en lång väg att gå.

Disney vill även få oss att tro att när man är liten gör dig snäll, men att vara stor och djurisk gör dig elak. Detta framgår i karaktärerna från filmen Skönheten och Odjuret. De försöker lära barnen att feta människor är elaka och arga, och magra människor är söta och trevliga.

Dessutom uppmanas de flesta män vara starka, smarta och stiliga, men i filmerna Mulan och Pocahontas kretsar berättelserna om starka kvinnor. Fast det finns även lite dubbelmoral i detta då kvinnorna måste också visa sig vänliga, omtänksamma, milda och ödmjuka. Det är mänskligt att vara dessa saker, och inget fel med att vara det, men det Disney försöker framföra är att kvinnor kan vara modiga, men de måste också ha stereotypiska kvinnliga kvaliteter och bibehålla ett vackert ansikte.

Källa: http://mic.com/articles/88167/9-harmful-stereotype...

Skriven av: Ida Mattsson​

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments