Header

Julafton idag då, jag satte just igång en politisk diskussion här hemma. Fast den är fredlig och vållar inte till familjefejd, skönt det. Jag tycker att politik är kul att diskutera, och ser oerhört fram emot valet i höst!

Hur som helst har jag dagen till ära mormors gammla kofta, en tröja, och en secondhand-kjol med secondhand skärp. Jag ÄLSKAR secondhand, och säkert över halva min garderob är ärvt eller på något sätt i andra hand! Fantastiskt att en kan hitta de finaste kläderna utan att bidra till den annars vanliga konsumtionen. Jag slängde hur som helst på mig kläderna på en kvart då det var den tiden som fanns från att jag gick ur sängen klockan 13, och min syster hämtade mig.

Jag hade en underbar morgon, mamma och bror åkte runt 11 för att fira på annat håll och jag hade huset själv. Jag lyssnade på musik och läste i sängen. Mitt firande började inte förrän ca 13.30 så jag fick en lugn start!

Hoppas ni har en bra till okej jul!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Så, dagen innan julafton. Julen och julafton har så länge jag kommer ihåg varit något positivt, något speciellt att längta till och se fram emot. Det var nog egentligen först förra julen som jag inte kände någon glädje över julen längre. Det kan ju bero på att jag inte kände glädje över så mycket alls för ett år sedan.

För ett år sedan, jag kommer ihåg den 23:e så tydligt. Vi hade vänner och folk hemma, och jag gick undan ett flertal gånger för att jag inte orkade. Generellt var julen jobbig, då jag inte stod ut med känslan att människor skulle slösa sina pengar på mig, som var en så dålig människa. Jag mådde jättedåligt under den tiden, och hade varit hemma och varit sjukskriven nästan två månader vid den tiden. Det var jobbigt att träffa folk, det var jobbigt att fira en högtid, när jag inte kände mig i skick att fira någonting just då. Jag hade ju precis kraschat, och mådde som sämst.

Jag kände mig ensam, fastän jag hade vänner som hörde av sig och brydde sig så gjorde mitt mående att jag isolerade mig. Eftersom jag hade sådana skuldkänslor orkade jag inte besvära andra. Jag bad pappa donera allt istället för att ge mig julklappar, då kunde jag känna att jag stod ut med mig själv. Självklart var det underbart att bättre behövande fick det än mig, men ändå sorgligt att en ska behöva känna så. Visserligen var väl jularna precis innan det inte heller smärtfria, det var jobbigt med en högtid som julen när jag hade en ätstörning med. Fast även om jag kämpade med maten, så kunde jag ändå njuta av högtiden som sådan.

Det jag vill säga med detta är inte bara att rabbla min personliga historia, utan också visa att jag förstår de som inte tycker om julen, eller bara tycker att den är jobbig. För det är en svår högtid att må dåligt på, då det är mycket förväntningar och många en ska träffa osv. Det är svårt att få utrymme att må dåligt, utan att känna sig känslomässigt i vägen. Men det är okej, det får vara så. Känner någon igen sig?

Vissa av oss firar eller spenderar julen ensamma av olika anledningar, och vissa önskar att de kunde få lite mer tid för sig själva. Det finns alla varianter och upplevelser. Det viktiga är inte hur en firar, det viktiga är att en får vara som en är och må som en mår. Jag skickar en extra tanke till dig som firar på ett oönskat sätt. Kärlek till dig!

GOD JUL

Klart Slut

Likes

Comments

Har du sett dokumentären HUMAN? Om inte, gör det! Det var på riktigt den bästa dokumentär jag sett. Bara att nämna ordet dokumentär får vissa att sluta lyssna, men detta var långt ifrån (de förövrigt säkert intressanta för de intresserade) fiskdokumentärerna eller liknande. Detta var en film, som gick ut på att människor från olika platser i världen berättade om sina livsöden under ett par minuter ensamma mitt framför kameran. Dessa korta historier kom efter varandra i tematisk ordning, med avbrott av fantastiska scener som filmats av landskap och människor samtidigt som underbar musik spelades. Precis som timelaps, fast det gick i slowmotion. Väldigt estetiskt fängslande.

Det är svårt att i ord återge hur bra den var, men jag blev väldigt tagen av vad människorna i så olika livssituationer hade att berätta om så universella ämnen. Det handlade om allt ifrån kärlek, lycka, hat, jobb, fattigdom, rikedom, sexualitet, konsumtion. Allt som egentligen berör nutiden. Det var otroligt inspirerande, samtidigt som en fick sig en tankeställare.

Det kan jag verkligen rekommendera!


Annars så har jag bara målat lite, och spenderat resten av dagen framför just tvn. Jag orkade inte gå på julavslutningen, så det blev en välbehövlig hemmadag. Så får det vara ibland. Här kommer till sist dagens kreation.

Klart SlutLikes

Comments

Okej, så nu är det bara några få dagar kvar till jul. Jag kan inte säga att jag längtar, för det gör jag inte. Just nu vill jag bara ligga i soffan, alternativt sängen, och vila. Jag har inte så mycket energi, och känner mig både fysiskt och psykiskt trött. Tyvärr är inte det något som kalendern tar hänsyn till. Är det jul så är det, och det är svårt att ändra på.

Julen som är kärlekens högtid blir lätt så påklistrad. Jag menar inte att jag inte tycker det är mysigt med julgran och drivor av ljus, men det känns som att traditionen som många av oss har, gällande julmat, julklappar osv är ganska krävande. Det pratas mycket om julstress och julefrid. Två ord som är varandras motsatser men ändå beskriver samma tid.

Å ena sidan ska vi rusa till affärerna för att hinna handla allt, å andra sidan ska vi sitta och njuta framför brasan. För mig, just nu, får jag inte till något av det. Jag orkar inte med stressen och hetsen. Men jag kan inte heller känna julefriden och the christmas spirit, för det känns som att kraven först kommer ta slut tillsammans med julen.

Det känns som att det förväntas av en att vara social med alla nära och kära och köra en traditionsenlig repris på föregående år. Jul, familj, släkt och vänner i all ära, men ibland skulle det vara skönt att bara få vara.


Jag sänder också en tanke till de familjer som inte har möjlighet till det firande de önskat, och till de som saknar någon att fira med. Samtidigt som jag tänker på de familjer och barn som inte får den jul som de förtjänar, av olika omständigheter.

Mitt mål med denna julen är att gå tillbaka till roten, som de flesta egentligen vet. Varför firar vi jul? Och vad innebär det för mig och andra?

Klart Slut

Likes

Comments

God morgon.

Hoppas ni haft en god morgon. Min har varit lite udda måste jag säga, nog för att jag i perioder sover dåligt med timmar av sömnlöshet under natten, men detta var något nytt.

Jag somnade i helt okej tid, och det gick ganska så fort att somna in. Problemet började medan jag sov. Jag kunde inte sluta drömma, och jag drömde inga vanliga drömmar som en inte kommer ihåg efter eller bara kan drömma sig igenom. Nej, jag drömde att jag höll på att bli slaktad av ett vildsvin och bad till gud att det skulle lämna mig i fred, var på jag fick klättra in genom ett fönster, för att rädda mig själv. Jag drömde om ett dödsfall, där jag var den som fick ansvar för räddningsauktionen när jag dessutom visste vem personen var.

Då kan en ju tro att det skulle vara slut där, men nej, skulle inte tro det va. Då fick jag en allvarlig sjukdom, och hela huset jag befann mig i var fult av folk. Så jag hade ingenstans att gå för att få vara ifred. Nu känner du inte mig så värst bra, men för mig är utrymme och ensamhet otroligt viktigt för att jag ska kunna landa och ladda batterierna. Då kan du nog själv dra slutsatsen att det var ett betydande stressmoment.

Hur som helst vaknade jag flera gånger under natten och var helt kallsvettig. Vilket jag antar berodde på stressen. Så en av gångerna gick jag upp och tog på mig mer kläder för att jag frös så efter att ha svettats. Den sista gången jag vakna, alltså för en stund sedan, så upplevde jag något som för mig var nytt. Jag vaknade alltså upp av att jag höll på att svimma. Den där känslan av att intrycken blir dämpade, att en blir distanserad från verkligheten osv fanns där när jag vaknade. Det är en känsla som är svår att försöka att beskriva, men så var det i alla fall. Jag tänkte att detta går nog strax över, men det gjorde inte det tillräckligt fort för att det skulle kännas bra. Så jag fick helt enkelt ta bort täcket och lyfta upp benen mot taket. Sakta så återgick det till det vanliga.

Jag har faktiskt inte varit med om något liknande innan. Jag är en person som är väldigt känslig, en känslomänniska, men också som dras med ångest, och en fobi. Jag tänker att jag ska prata om det mer i ett annat inlägg, men det jag ville få sagt var att när min kropp beter sig avvikande så blir jag direkt uppmärksam på det, och det kan i sin tur skapa panik hos mig. Som tur var höll jag huvudet kallt och ringde ett samtal och pratade lite, så efter det kändes det bättre igen.


Klart Slut

Likes

Comments

​Välkommen!

Detta är, uppenbarligen, det första inlägget här.

Jag kommer försöka skriva om sådant som jag tycker spelar roll och är givande att dela med mig av, trots att jag lever ett högst ordinärt liv. Kanske är det just det som gör att jag hoppas att du ska kunna relatera och vilja läsa det jag har att berätta om. Jag kommer säkert dela med mig av poesi som jag skrivit, och konst som jag skapat. Jag hoppas att du ska hitta något som även du tycker är givande.


Klart Slut

Likes

Comments