När vi begav oss mot Granada trodde jag att vi körde mot en mindre stad. På vägen googlade jag och fann att det är en stad av ungefär samma storlek som Malmö. Eftersom vi stannade kvar i Malaga ett tag dag två kom vi fram till Granada ganska sent, men dag två startade vi med en frukost som i allra högsta grad passade den här bondfrun!

På bilderna nedan Gran Via, gatan där vi bodde.

I Granada finns massvis med shopping och restauranger och inte minst de moriska kvarteren med sina trånga gränder och butiker som får en att tro att man hamnat andra sidan Gibraltar sund.

Men även om det här var roligt att se så var det inte huvudsyftet med vår avstickare till Granada, som annars ligger lite "off" mot den rutt vi från början tänkt oss. Målet var Alhambra!

Alhambra är ett stort slotts- och borgområde som uppfördes av den moriska Nasriddynastin från 1250-talet till 1300-talets slut. Alhambra intogs av Isabella och Ferdinand 1492. Alhambra finns med på UNESCOs världsarvslista och är verkligen väl värt ett besök!

Det finns ju lite olika sätt att resa på... Vi tycker det är alldeles underbart att boka en charter, hoppa på ett plan, bli körd till ett hotell med all inclusive och en massa barnaktiviteter för att sedan inte göra något mer ansträngande än att förflytta sej mellan poolen och restaurangen. Men sen är det alldeles fantastiskt att se nya saker också, att bara boka en flygbiljett, hyra en bil och se var man hamnar. I ärlighetens namn hade jag nog aldrig hört talas om Alhambra innan pappa sa att det var ett MÅSTE om man skulle till Costa del Sol (Solkusten). Som alltid, hade han rätt! Är man i de här trakterna får man för allt i världen inte missa det här.

Förutom alla vackra byggnader, är parkerna helt fantastiska!

Om ni åker hit, speciellt under högsäsong, måste man boka biljett i förväg via internet. När man bokar biljetten får man även välja ett klockslag då man blir insläppt i palatset. Vi visste inte om detta, men fick hjälp av killen i receptionen på vårt hotell. (Tänk på att man måste ha tillgång till någon typ av mobilt id för att kunna genomföra betalningen.)

Allt i de här byggnaderna är fullkomligt hänförande!!! Tänk att så mycket av det här gjordes för över 700 år sedan... Vilket alldeles otroligt hantverk!

Som ni kan se är i stort sett varenda sten utsmyckad.

Man kan faktiskt gå runt i området lite som man vill även utan biljett, men guldkorn som palatset och vackra utsiktspunkter missar man såklart. Biljetten behåller man under hela besöket eftersom man får visa den flera gånger.

Morerna fördrevs alltså ur Spanien 1492. Då lär den siste moriska härskaren, Boabdil, ha vänt sej om för en sista tårfylld titt på Alhambra. Hans mor ska ha sagt: "Gråt inte som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man." Ganska hårt, för visst kan man förstå att han grät över denna sagolika plats.

Något som är väldigt roligt (och väldigt typiskt sydländskt) är att man är så stolt över platsen där man bor med allt som hör till. Killen i receptionen gick fullständigt upp i spinn när han berättade om sin fantastiska stad och alla saker man inte fick missa under sitt besök. Roligt och inspirerande tycker jag! Högst upp på listan (förutom Alhambra) kom "the most romantic walk in Spain -probably in the World".

Carrera del Darro var verkligen en väldigt vacker liten gata som gick längs med floden, med hus i ljuva färger och vackra balkonger och även det som inte är i toppskick kan såklart ha sin charm...

Fortsättnig följer... Hoppas alla får en härlig kväll!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förra veckan hade jag och maken ett par fantastiska dagar på solkusten! (Ni får följa med såhär en vecka i efterhand.) Pensionärsresa -glöm det! Jag har också haft förutfattade meningar om just Costa del Sol, men som tur är har jag en pappa som rest mycket och som är fantastisk på att läsa på om olika resmål, så ofta kollar jag med honom om han har några tips när vi ska ut och resa.

För att resa handlar ganska mycket om research. Därför tänker jag att jag gärna delar med mej av våra erfarenheter till er om det är så att ni själva funderar på att resa någonstans, kanske just till Malaga med omnejd...

Vårt första stopp på resan var Malaga. Det är hit man flyger när man ska till solkusten och det går att hitta billiga biljetter för runt tusenlappen med tex Ryanair och Norwegian. Ett centralt och mycket bra boende i dubbelrum kostar ca 800:- under lågsäsong. (Motsvarande i Stockholm skulle jag säga kostar drygt det dubbla.) Första kvällen startade vi på hotellets rooftopbar som bjöd en alldeles fantastisk utsikt och atmosfär!

Malaga har blivit en trendig stad, som jag personligen tror, kommer ha nått samma status som tex Palma om ett par år. Stora förändringar har gjorts, inte minst i hamnområdet som blivit hypermodernt och gamla stan är fantastiskt mysig! På bilderna nedan ser ni utsikten från vårt hotellrum. Biltrafik är förbjuden i gamla stan och här finns massvis med smågator och trånga gränder.

En viktig del när man är ute och reser är såklart att hitta bra restauranger! Eftersom vi bara var i Malaga två dagar hann vi givetvis inte testa så många, men genom åren har man lärt sej vissa knep för att hitta den bästa maten. I Spanien ska man alltid leta sej liiite utanför de största turiststråken. Landet har en alldeles fantastisk matkultur och tyvärr misshandlas den emellanåt på turistorterna -MEN, här finns fantastisk mat att finna! Undvik (som alltid) restauranger med bilder på maten.

Första kvällen i Malaga följde vi de små gatorna i gamla stan och när det värsta vimlet började avta fann vi en alldeles fantastisk tapasrestaurang där kön ringlade sej långt ut på gågatan. När även ortsborna köar för att få äta -då vet man att det är bra.

Kommer ni någon gång till Malaga MÅSTE ni leta upp den här restaurangen med adress på Calle Granada! Atmosfären på Casa Lola är alldeles fantastisk liksom pulsen. Spanjorerna låter mycket, men det har ingenting med stress att göra, det är bara så de umgås. Vi beställde in ett helt gäng med pinchos som var något utav det godaste jag ätit!

Egentligen är det inget märkvärdigt. Småmackor med ansjovis, eller tonfisk, eller getost, eller kyckling och äpple, eller... Man håller det enkelt, men råvarorna är av absolut toppklass och det är det som gör det så överjordiskt gott!!! Men hur väljer man då när valmöjligheterna känns oändliga och man ska beställa, typ, tio-femton rätter? Enkelt! Be kyparen välja ut sina favoriter -det blir garanterat en fullträff! Dyrt? Inte alls. En rätt kostar ca två euro, ett bra glas vin ca 2,50. Så en fullständig middag, på en av stans populäraste restauranger landar på ca 300 kronor för mej och maken.

Det är överhuvudtaget billigt att vara här. Ett glas vin och en öl kostar knappt femtio kronor och då bjuder man på oliver som är långt godare än de bästa som finns att hitta i Sverige. Om man, som jag, fullkomligt älskar oliver är med andra ord Malaga himmelriket! Man sätter stor stolthet i det mesta. Och tro inte att vinet är dåligt för att det kostar 22 kronor glaset! Vin och mat är inget man skojar bort i de här trakterna.

Även julskyltningen tas på största allvar och den fantastiska portalen på en av huvudgatorna var minst sagt spektakulär. Här finns gott om shopping, caféer och restauranger samt massvis av museer. Malaga är Picassos hemstad vilket såklart har satt sin prägel på just kulturen.

Dag två började med regn, men vi passade ändå på att kolla in det helt nybyggda hamnområdet som är otroligt påkostat. Under säsong är det här kryssningsfartyget lägger till och här finns många restauranger och moderna affärer. Här finns även en jättelång strand, men vädret gjorde den inte särskilt inbjudande just den här dagen.

Parken med apelsinlunden som granne ligger alldeles ovanför strandpromenaden och är verkligen en liten oas mitt i stan. Doften är fantastisk!

Det här var då lite om Malaga. Återkommer med fler av våra stopp på resan.

Likes

Comments

Både jag och min man har faktiskt haft labradorer, nästan, hela livet. På något sätt känns ett hem inte riktigt som ett hem utan en sådan. Det ska inte stickas under stol med att man ibland frågar sej varför man "dragit på sej" alla dessa djur, inte minst när vi har som mest att göra. Det hjälps liksom inte att man egentligen inte har tid, man måste hitta den för att djuren ska må bra -det ansvaret har man tagit på sej när man skaffade dem. Som tur är har vi en livsstil som gör att hundarna kan hänga med oss på ganska mycket utav det vi gör. Vi är ute och arbetar mycket och ofta kan hundarna följa med oss om dagarna. En ganska stor del av min arbetstid ägnas åt papper och då arbetar jag hemma där hundarna också är. I gengäld får vi en alldeles otroligt stor mängd kärlek från våra labradorer.

För några veckor sedan var jag och mamma ute och tog lite bilder på hundarna. Hon är en mycket bättre fotograf än jag och framförallt besitter hon ett helt annat tålamod. Idag får ni därför en massa bilder på vår bruna labrador Wilma, eller Oakroad´s Looking Sharp, som hon heter i stamtavlan. Wilma är tre år gammal.

Wilma kan vara den gladaste hund jag någonsin träffat. Det finns liksom ingenting som kan få henne på dåligt humör. Hon älskar allt och alla! Ibland är det inte så bra (eftersom det finns de som inte besvarar hennes omedelbara och något översvallande kärleksförklaringar), men allra oftast är det helt fantastiskt! Inte minst är labradoren förmodligen den bästa hund man kan tänka sej när man har barn. Sedan första dagen hos oss har Wilma följt ungarnas fotspår så snart de kommit hem från skola och dagmamma. Labradoren är helt enkelt en rolig hund!

Något som jag förundras över, just när det kommer till barn, är att hundarna förstår att de är mindre och mer ömtåliga än vuxna människor. Wilma är något av en studsboll som gärna far rakt upp i famnen på våra gäster, så när några av våra bästa kompisar fick tvillingar var jag först lite tveksam till att släppa in henne när de kom på besök och flickorna just lärt sej gå. Tänk om hon skulle välta dem?!! Men det har inte hänt. De är lika gamla som henne och än idag när de kommer och hälsar på visar hon en mycket större försiktighet mot dem än vuxna. Precis som om hon förstår att de är lite "ömtåligare" än våra andra gäster. Och visst kan man se att det bor en viss klokhet i de ögonen.

Labradoren är helt enkelt en fantastisk vän som jag hoppas aldrig behöva leva utan!

Likes

Comments

Veckorna passerar i ilfart och nu drar det ihop sej mot jul. Efter att vi plockat våra sista potatis (för året) går jag alltid i ide... När allting gått i hundranittio i flera månader och man sedan plötsligt inte har lika mycket att göra längre kommer tröttheten. Den där tröttheten man hållit tillbaka så länge -och den slår till med full kraft... Förmodligen är det kroppens sätt att berätta att du har tagit i för mycket och nu får du minsann visa mej lite hänsyn! Det är fullständigt obegripligt hur man orkat allt man gjort tidigare när man nu bara har en bråkdel att uträtta. Det tar alltid lite tid innan det rättar till sej igen, men jag har lärt mej att acceptera det faktum att jag behöver vilan och nu börjar jag komma tillbaka på banan igen.

Man kan ju leva sitt liv på olika sätt. Vissa saker måste planeras in i förväg, men jag måste säga att jag älskar när livet är lite spontant. En middag som är planerad sedan veckor tillbaka behöver inte bli roligare än en spontanare. I fredags ringde bästa kompisen och undrade om vi skulle ta en fika på stan. När gjorde vi det senast..? För typ fem år sedan..? Vi hade en mysig fika på bästa fiket här i småstaden och jag lyckades bocka av oväntat många julklappar på en förmiddag. Dessutom inhandlades de första julblommorna. Vi fortsatte vårt umgänge med en mysig middag här hemma med ungar, gubbar och hundar. Eftersom middagen inte var planerad sedan innan fick gästerna ta med sig några ingredienser och resten improviserades ihop av det som fanns hemma. Och vet ni vad, vi hade minst lika trevligt som när vi planerat middagen en vecka i förväg.

Idag visste vi att några andra av våra bästa vänner, som har sommarhus här på landet, skulle vara i krokarna. De ringde lite innan middag och var på plats en kvart senare. Våra flickor fick rida en stund och sedan hade vi en supermysig fika på kakor de handlat med sej. Det blev mycket prat och skratt. Ungarna lekte och även om det emellanåt lät som om huset skulle välta hade de så kul! Extra roligt var att min kompis lillebror, som jag inte träffat på evigheter, också hängde med tillsammans med sin supergulliga flickvän som vi aldrig träffat tidigare. Om man ser ut att trivas i kaoset med ungar, hästar och hundar på det här stället blir man genast populär här på landet!

Med andra ord blev det alldeles fantastiskt härlig start på helgen. Tillsammans med familjen och underbara vänner trivs jag som allra bäst! Det är så skönt med människor som, på riktigt, ger en känslan att allt är ok som det är, som bara kan trilla in lite när som helst. När man inte behöver stressa för att storstäda eller ta på de finaste kläderna, när man liksom bara kan vara precis (så rörig) som man är... För det är ju så det är hos de flesta, ganska rörigt, men det gäller liksom att kunna koppla bort det ibland och njuta av vad dagen ger. Det har jag verkligen gjort de här dagarna.

Nu blir det en lugn kväll med familjen. Hoppas alla får en riktigt härlig kväll!

Likes

Comments

Förmiddagen här på landet ägnades åt gåsjakt -utan bössa.

Gäss måste vara ett djävulens påfund! Är man bonde kan de ställa till med otroligt mycket skada på det som är nysått för de kommer i tusental! Jag och Wilma jagar bort dem till fots (tass).

På bilden ovan ser man ganska tydligt vilket elände de ställer till med. Ni kan se exakt var de varit och vilken bit (det som är grönt) de inte hunnit ge sej på ännu...

Här ovan ser ni hur det ser ut på ett fält de av någon underlig anledning inte hittat ännu.

Eftermiddagen blev lite roligare då vi fått hit en traktor vi ska testa några dagar och jag fick köra ett par timmar i eftermiddag. Det är väldigt mycket mer knappar än vi är vana vid, men när man kommit in i det tyckte jag att den verkade extremt användarvänlig.

Idag har vi plöjt lite och nästan alla moment sköts med den stora plattan (kallas det joystick?) som ni ser till vänster i bild. Höjning/sänkning av plogen liksom vändning och hastighet kan helt skötas utan att lyfta handen -det gillar jag!!! Nu handlar inte det om att man är lat, utan snarare om att det går ganska snabbt när man ska vända, hissa och vända på en gång -då är det jättebra att ha alla knappar "på en hand" så att man inte råkar trycka fel när man flyttar handen.

Blött och slirigt var det, vilket gör det näst intill omöjligt att köra rakt. Det är hysteriskt roligt att köra när det är såhär eftersom man emellanåt får stå på gasen för att inte sjunka ner (så länge man inte kör fast -då är det kanske inte lika kul)!

Två roliga notiser från dagen:
1) Jag svär en lång ramsa över att man för så sinnessjukt mycket pengar inte kan sätta in en någorlunda ergonomisk stol för oss som är under två meter. I alla nya bilar finns det vettiga inställningar, men i en traktor som kostar ett antal gånger mer finns det inte! Jag svär lite (ganska mycket) för mej själv över detta faktum. Två timmar senare hoppar jag ur traktorn för att ta de här bilderna, när jag hoppar in igen ser jag två knappar på sidan av stolen -inställningar för stolsryggen: JIPPIE!!! Traktorn blev genast superbra!
2) Hemma igen stänger jag av traktorn. Kommer på att jag glömt sänka plogen. In i traktorn igen och startar. Eller ja, lamporna lyser, men själva motorn startar liksom inte. Helt plötsligt blir alla de där knapparna djävligt osmarta. Svär ytterligare en ramsa. Instiktionsboken!!! Jag läser aldrig sådana, men gör ett undantag. Snabbt konstaterar jag att det inte står något om hur man startar traktorn i pärmen som medföljer, det betraktas förmodligen som basic. Är det verkligen meningen att man ska behöva in i datorn för att starta eländet?!! Nähä, inget där, men nu har jag iaf fått kläm på hur pekskärmen fungerar... Knappar överallt, testar de flesta, noll gensvar... Snilleblixt: jag trycker ner bromsen -så är det ju på bilen! Inget händer... I ren ilska trycker jag ner kopplingen -gissa vad som händer..? Ja, det kan ni kanske lista ut! Haha... Det är enkelt när man vet hur man gör liksom... Efter att ha gått igenom alla knapparna ytterligare en gång lyckas jag tillslut få igång hydrauliken för att kunna sänka plogen. Nu vet jag hur man gör det också och jag är ganska nöjd med mej själv över att jag faktiskt klarade det -helt själv!!! Tror jag tar ett glas vin bara för det -man får ju inte glömma att fira lite ibland. Trevlig kväll alla!

Likes

Comments

Så igår plockades ÄNTLIGEN de sista potatisen för i år!!! Jag kan nog inte riktigt förklara vilken oerhörd lättnad det är.

Den här hösten har rent ut sagt varit åt helvete jobbig! Normalt sett brukar jag kunna behålla lugnet i de flesta situationer, men den här veckan trodde jag att jag skulle braka ihop av stress (i ärlighetens namn var det nog rysligt nära att jag gjorde det). Jag funkar nämligen som så att jag kan jobba under hård press, bara det flyter på. Förra året körde jag ensam följevagn till två upptagare med två kilometer mellan åker och stället vi tippar på -inga problem! Det är en positiv stress när man jobbar mycket och effektivt när man ser att det ger resultat. I år har vi kört med en upptagare. Det har varit blött, gått långsamt, gått sönder och av olika anledningar körts alldeles för få timmar. Det är oerhört stressande när man känner att dagarna och veckorna bara går... Den stressen är inte lika positiv!

Att vara gift med en bonde och själv arbeta långa dagar när man har småbarn är en fullständigt omöjlig ekvation, det vet alla som är i samma situation. Vi tycker att vi byggt upp ett system som för det allra mesta funkar -inte minst för barnens skull. Jag ska jobba mindre för att inte deras liv ska bli stressiga, men ibland händer saker utanför ens kontroll och då faller det totalt.

Det är ju så att vi jobbar mot väder och tid. Jag vet inte hur mycket regn det kommit i natt, men en sak är säker, på det skiftet som kördes igår hade vi inte tagit oss fram varken idag eller imorgon. Vi får betalt för de potatis vi lämnar och de som är kvar i marken får vi inte en krona för oavsett vilka anledningar det finns till att de inte kommit upp.

Så igår var det alldeles fantastiskt skönt att vara bortbjudna till bästa vännerna på middag och bli lite ompysslade. Efter en sådan trevlig kväll, en ordentlig sovmorgon och en skön slappedag idag börjar man så smått bli människa igen. Det var precis vad vi behövde!
Nu väntar en vecka med höstlov. En del pappersarbete som inte hunnits med ska tas igen, men för övrigt ska jag enbart ägna mej åt ungarna och det ska bli så himla härligt!

Bjuder på lite fler bilder från de senaste veckorna.

Hoppas alla får en skön söndagskväll!

Lilla Maja har fått hjälpa till att plocka potatis.

Halmen som jag kört ihop ska användas till att täcka potatisen med. (Jag är inte jätteförtjust i att köra lastare, men det börjar ta sej...)

Ett par dagar var vi någon man kort på upptagaren och då fick jag alternera mellan följevagnen och att stå på upptagaren. Det följer med en del sten, blast och lerklumpar när potatisen plockas. Om detta åker med till fabriken får man ett avdrag på priset, vilket är anledningen till att det står folk på upptagaren. Man sorterar helt enkelt bort det som inte är potatis för hand.

Likes

Comments

Här har det varit en tung vecka med mycket motgångar -åtminstone arbetsmässigt.

Redan i måndags gick potatisupptagaren sönder och först i torsdags fick killarna rätt delar för att kunna laga eländet. Dessutom har de haft en trasig utgödsling att kämpa med under flera dagar -vilket inte är den mest glamorösa delen av att vara bonde.

Själv har jag varit hemma ett par dagar med förkylda barn.

Men livet är ju så. Ibland rullar allt på och man har ett bra flyt. Ibland tar det emot ordentligt. Nu känner vi oss lite pressade att få upp de potatis vi har kvar nästa vecka -så hjälp oss hålla tummarna för fint väder och att upptagaren håller!

Idag har det blivit lite hemmafix med städning, gräsklippning och biltvätt och efter det är det extra härligt med ett glas vin och en brasa. Kvällens efterrätt får bli en äppelpaj. (Recept finns bland tidigare inlägg.)

Hoppas alla får en skön lördagskväll!

Likes

Comments

Det verkar som om jag fått ta över den alldeles otroligt allvarliga förkylning min man led av förra veckan. I tider när det ska plockas potatis är det inte direkt tid att sjukskriva sej, men nu är det snart dags att krypa upp i soffan med nya avsnittet av Outlander! Det har jag sett framemot hela dagen.

Hoppas alla får en mysig kväll!

Likes

Comments

Efter gårdagens väldigt moderna kulturform återgår jag idag dit jag trivs allra bäst -till 1800-talets England (1700-talets Skottland duger såklart också).

Med en kopp av mitt favoritte (Södergrön hittar ni tex på 24 kvadrat i Sölvesborg) kurar jag upp mig i soffan en stund idag med en av tidernas bästa böcker! Förmodligen har de flesta sett filmen. Om ni gillade den rekommenderar jag verkligen boken.

Jane Austen är kvick och (faktiskt) väldigt humoristisk. Trots att jag läst Stolthet och fördom tidigare tål den att plockas fram igen.

En nyutgåva gör förmodligen boken lite mer lättläst och även om man använder lite gamla uttryck är boken inte på något vis tung att läsa. Jag läser ganska mycket, men det här är verkligen en favorit som tål att läsas om då och då.

Jag skulle dessutom tro att de flesta moderna kärlekshistorier kommer av inspiration från Stolthet och fördom och Jane Eyre som är en annan favorit.

En kärlekshistoria när den är som bäst och helt klart en bra kompis en höstdag som denna.

Likes

Comments

Tubecon mina vänner. Häromdagen blev jag idiotförklarad av sonen för att jag inte visste vad det var. ALLA vet vad Tubecon är! (Jag som precis fattat vad guldtuben är...)

I förmiddags bar det iaf av mot Helsingborg och Tubecon som är en Youtubemässa. Kidsen får träffa sina idoler från nätet och vi vuxna står som de fån vi är. Roligast tyckte vår son det var att man fick möta sina favoriter från Youtube i FIFA.

För den som inte har koll är det omöjligt att veta vem som är känd och vem som är besökare. Många av kändisarna är i ålder med mina barn, den som passerat tjugofem är gammal.

Något som är lite skönt med Youtube är dess mångfald. Man behöver liksom inte se ut eller vara på ett visst sätt, Youtube rymmer många udda fåglar och oavsett om vi vuxna begriper det eller ej så är de här människorna långt mer kända för våra ungar än Ola Rapace och Helena Bergström.

Dessutom är många av dem fantastiskt ödmjuka och gulliga mot sina små fans vilket man som förälder såklart uppskattar alldeles extra!

Som tur var fanns här gott om plats för trötta föräldrar att vila benen, medan ungarna köade.

Vuxna kunde även fördriva tiden med ett föredrag om ungars nätvanor vilket i ärlighetens namn inte bjöd på speciellt mycket nytt. Det är väl så enkelt som att det inte är enkelt! Det enda sättet att ha koll på vad ungarna gör på nätet är att själv vara aktiv och intressera sej för det de tittar på. Visst är det mycket som verkar korkat och fördummande för oss vuxna, men i ärlighetens namn var mina föräldrar inte överdrivet förtjusta i Ronny och Ragge. Det gäller klart också att tidigt lära dem att vara schyssta på nätet. Många sk youtubers trakasseras både på nätet och verkliga livet, men det sjuka är att de som är värst är barn mellan 8-12 år. Alltså småungar! De sitter bakom sina skärmar och skriver alldeles otroligt grova grejer (som de många gånger säkert inte ens förstår själva). Källkritik är också viktigare än någonsin! Vem som helst kan säga vad som helst och presentera det som en sanning för sina små tittare. Det är en enorm utmaning både för oss föräldrar och våra barn att hjälpa dem vara källkritiska.

Så efter en dag med ganska mycket väntan för min del ä vi nu påväg hemåt. Jag föredrar alla gånger fotbollscuper och hopptävlingar, men även det här gör man såklart för ungarnas skull och huvudsaken är att de är nöjda!

Hoppas alla får en riktigt skön lördagskväll!

Likes

Comments