En sak som är säker med det här arbetet är att dagen sällan blir som man trodde när den började. Igår hade vi besök av en gammal kompis till mej och hennes tjejer. De bor i USA och deras besök är alltid efterlängtade. Det blev ponnymys, ridning, lek och såklart: Swedish fika!

När de då åkt hem tänkte jag mej en ganska behaglig fortsättning på eftermiddagen och kvällen. Plötsligt kom bonden inrusandes. Torken hade gått sönder och när det kommer in drygt 250 ton spannmål/dygn är det gaaanska viktigt att den fungerar.

Storebror var redan iväg, men barnvakt fick ringas in till lillasyster så jag kunde byta av i traktorn som kör bredvid tröskan för att frigöra en gubbe som kunde hjälpa till med reparation av torken.

Jag körde då alltså traktor med vagn efter tröskan där man tömmer, i det här fallet, vete som först vägs och sedan torkas innan det mals till mjöl som blir mat till våra grisar.

Våra kompisar på Ekengårds Jordbruksförvaltning står som vanligt för trösket på gården.

När man tömmer i farten gäller det att hålla tungan rätt i mun...

Rusningstid...

När vi flyttar till den andra gården måste tröskans skärbord kopplas av eftersom ekipaget annars blir alldeles för brett för att köra på vägen.

Eftersom torken inte gått för fullt har vi fått tippa lite av vår egen spannmål inomhus. Den kommer vi sen köra in i torken efterhand som det finns plats...

Och så lite kvällsmat i traktorn...

Idag har vi njutit av den allra sista sommarlovsdagen för den här sommaren. Skolan börjar imorgon och somliga tycker det är så skönt när man åter får sina rutiner. Så tycker inte jag. Jag älskar att leva utan klocka och att ta dagen som den kommer. Men, men... Efter några veckor har jag väl vant mej. Nu återstår (det ytterst spännande momentet) att se om jag vaknar när klockan ringer imorgon...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Så, vad händer då på gården just nu..?
Vi har varken några bär, grönsaker eller hö så sommaren är inte lika hektisk för oss som för en del andra bönder. Av olika anledningar har bonden jobbat lite mer än han brukar trots att vi sluppit vattna särskilt mycket i år, men jag själv har alltid lite mera ledigt för att våra barn ska få ett riktigt sommarlov. Räkningar och bokföring ska även skötas på sommaren, men tack vare att mormor och morfar gärna stöttar till som barnvakter kan jag med gott samvete sköta den biten.

Det är svårt för många det där med att få ihop tillvaron med små barn och arbete -inte bara för bönder. Det är lätt att tänka att alla andra är lediga fyra veckor tillsammans på sommaren, men så är nog inte riktigt fallet. När man pratar med vänner eller barnens kompisars föräldrar förstår man att många har svårt att få ihop en längre semester tillsammans. Man pusslar och fixar för att barnen ska slippa vara på fritids och dagis alltför mycket och jag vet många som inte har någon semester alls tillsammans just av den anledningen. Även om det är svårt (läs omöjligt) att ta ledigt några längre perioder för bondens del har vi hittat på en hel del roliga saker som vår Stockholmstripp och lite andra utflykter, ungarna har haft roligt med sina kompisar och inte minst har vi träffat många av våra härliga vänner och deras barn. Vi kan sticka iväg ett par timmar och hitta på något kul när det passar, oftast inget märkvärdigt, men ändå så det känns att det är sommar och att man bryter sina vanliga hjulspår... Jag själv ser det som en förmån att faktiskt kunna vara hemma mer med barnen på sommaren och det är en förutsättning för att familjen ska fungera, även om det såklart är många gånger man tycker det är synd att inte bonden själv kan vara ledig lite mer. Det gäller liksom att kunna ta till vara på tiden. Och kanske blir den lediga tiden lite mer dyrbar när man är gift med en bonde... Det blir inte så viktigt vad man gör, bara man gör det tillsammans.

Vår jobbigaste period kommer nu när vi börjar tröska. På gården tar vi emot flera grannars spannmål som vi torkar och mal till mjöl som sedan blir till foder för våra grisar. Det är oerhört viktigt för det kommande året att allt funkar och att vi får in så mycket spannmål av god kvalitet som behövs.

Det måste vara torrt när man tröskar, så de skurar som kommit i stort sett dagligen ställer till det en del. Dessutom ska det läggas en hel del halm som ska torka några dagar innan den pressas till balar. Det är extra noga med den halm som ska användas till djuren, och det är alltid ganska stressande när vädret är som det varit nu, innan allt kommit under tak. Därför har bonden konstant jour. I söndags tex, då lovade alla vädersidor på nätet uppehåll. Vi gick och väntade på att nattens dagg skulle torka upp och vid middagstid kom det en störtskur. Han ringde tilll sin son som bor på vår andra gård knappt två kilometer härifrån, men där regnade det inte. Det innebar att de kunde tröska där, men inte på gården där vi bor. Det är med andra ord inte helt enkelt att planera arbetet när det helt styrs av vädrets nycker.

Det krävs dessutom mycket passning (typ dygnet runt) och underhåll under tiden som torken är igång. Vi har nu fått in allt vårt eget höstkorn (det korn som såddes förra hösten) och snart kommer det rulla in tusentals ton med det som är sått i våras. Det här är en tid när det är näst intill omöjligt att planera vad vi ska göra imorgon, än mindre nästa helg. Allt beror på väder och vind. Som tur är, är de flesta av våra vänner också bönder. De kanske inte har exakt lika mycket att göra som vi just nu, men de har definitivt en arbetstopp vid någon annan tidpunkt på året så de förstår.

Så, efter lite behaglig ledighet för min del brakar snart ett litet helvete av arbete löst. Men,som vi brukar säga här på gården, det blir november i år också, då kan vi andas ut.

Likes

Comments

...blommor som finns att plocka in nu. Lite vemodigt känns det allt att sommarlovet snart är slut och luften börjar kännas höstlig, men det här piggar upp en aning...

Likes

Comments

Som de flesta småbarnsföräldrar är jag alldeles hopplöst dålig på att unna mej själv saker. Det är alltid ett par nya fotbollsskor, ridbyxor, en klänning eller en snygg tröja till barnen som går först när det ska handlas. Då kan det faktiskt vara ganska trevligt när man hittar ett bortglömt presentkort från i julas där man blir tvungen att unna sig själv något man kanske inte köpt annars.

Jag har inte haft en riktig ansiktskräm på ett år och väl där i affären fanns det ju väldigt mycket mer som man enligt butiksinnehavaren absolut inte kunde vara utan! Så nu återstår det väl att se om allt det här joxet gör någon nytta... (Haha...)

Likes

Comments

Contains affiliate links

Jag har några favoritförfattare. När det kommer en ny bok från någon av dem är det nästan så man behandlar den med andakt. Man vill liksom inte att de ska ta slut för fort.... För ett tag sedan kom svärmor med Tamara McKinleys Ekon av längtan och McKinleys böcker behandlas alltid just med denna andakt.

Böckerna utspelar sej ofta i England och Australien (just denna utspelas i 30-talets Paris) och handlar inte sällan om de som av olika anledningar emigrerade för länge sedan. Naturskildringarna är lika fantastiska som kärlekshistorierna och man kan inte låta bli att fastna i de olika karaktärernas öden. Det här är underbara böcker att ha som sällskap i läsfåtöljen en regnig dag som denna -romaner när de är som bäst helt enkelt!

Likes

Comments

Enkel, men så god middag! Grillad ytterfilé av svensk gris med kantarellpotatis och sparris. Ytterfilén är supergod att grilla och eftersom biten är ganska stor är det lätt att få den saftig,

Till kantarellpotatisen använde vi vår egen potatis. Det här är ett variation på potatis som är väldigt enkel att göra. Koka först potatisen tills de är nästan klara. Stek kantareller i rikligt med smör. Dela potatisen, lägg ner dem i stekpannan och stek dem tillsammans med kantarellerna en stund. Blanda i dill och flingsalt. Klart!

Likes

Comments

God morgon! Tänk att jag, som inte ens gillar frukost, tycker så himla mycket om hotellfrukost -i alla fall när den ser ut såhär!

Frukosten på Hilton Slussen i Stockholm är nog en utav de bättre jag ätit i Sverige! Högsta betyg med omeletter som tillagades medan man väntade, massor av melon och frukt och en kypare som hela tiden kom och fyllde på med färskpressad apelsinjuice i glasen. Prisklassen på hotellet var inte högre än där vi bott tidigare, så om ni är förtjusta i hotellfrukost är det här dagens tips!

Men nu är vi åter i vardagen, så idag får vi nöja oss med en lingongrova. Hoppas alla får en fin söndag.

Likes

Comments

Nu är vi på väg hem efter några härliga dagar i huvudstaden och avslutningsvis på Kolmården. Första dagen i Stockholm bestod av lite häng på Söder, besök på Grönan och middag på Tures som förutom god mat till oss vuxna, även hade riktigt fina (och uppskattade) barnalternativ på menyn. Plus i kanten för det!

Det är så stor skillnad på att ha med ungarna på den här typen av semester nu mot för ett par år sedan. Inga vagnar, de kan sitta lite längre på restaurang och när de är klara kan de kolla in omgivningarna lite tillsammans. Dessutom kan de ta in och uppskatta det de ser.

Förmiddagen igår spenderade vi i Gamla Stan och på Slottet. Även om det är mamman i familjen som är mest intresserad av kungligheter fanns det saker för hela familjen att uppskatta. Såklart de storslagna miljöerna, diamanter, kungakronor och svärd, men jag kan verkligen rekommendera att man prickar in en guidad tur. Nu råkade vi gå ifatt gruppen i slutet av turen, men guiden var verkligen fantastisk och även en annan som inte är kolossalt historieintresserad fastnade totalt när hon berättade.

Vidare lite shopping på stan med uppskattat besök i Nordens största BR-butik.

Och till sist då: Kolmården! Jag kan verkligen rekommendera alla som inte varit här tidigare ett besök. Jag tror nog att de flesta -oavsett ålder trivs här! Förutom alla fantastiska djur finns här Bamses värld med en massa roliga karuseller och teater för de lite mindre barnen, en gigantisk lekplats och seaworld med karuseller för de större barnen. Höjdpunkterna är delfinshowen och safari, där man åker kabinlift över giraffer, zebror och lejon. Fastän att vi även tidigare varit här under högsäsong upplever man det inte som trångt och kötiderna är fullt acceptabla. Inträdet är ganska väl tilltaget, men då ingår både karuseller och shower utan några begränsningar. Ett tips är att om ni besöker en av Parks and Resorts anläggningar får man 30% rabatt vid nästa besök i en av deras andra parker. Kvittona från vårt besök på Grönan gav oss ca 500:- rabatt på Kolmården.

Likes

Comments

Jag har aldrig ägt en häst innan vi skaffade ponny till vår dotter förra vintern. Då var hon fyra och ett halvt. Det där med att som orutinerad ge sej in i hästvärlden är förmodligen det ultimata testet av självkänsla och självförtroende. Missförstå mej rätt, oavsett vilken idrott ens ungar håller på med har de i 99 fall av 100 en enorm fördel om föräldrarna själva utövat idrotten i fråga. Dels är jag övertygad om att genetiken styr en del, dels kan man få stöttning i form av hemmaträning, MEN alla föräldrar kan köra sina ungar till en fotbolls-, tennis eller dansträning och efter en gång vet man liksom hur man gör (om man är det minsta lilla uppmärksam).

När det kommer till hästar är det lite mer att tänka på... Dessutom hanterar man en levande varelse som, till skillnad från ett par fotbollsskor, har ett eget känsloliv. Bara för att man raskt stegade in i transporten den ena gången finns det inga garantier på att man gör det nästa gång. Att köpa nytt träns eller sadel är en vetenskap att jämföra med vilken doktorsexamen som helst, även för den invigde. Det finns en biljard olika sorters täcken att välja på beroende på väder och hästens päls. Ska den förresten rakas eller ej? När man då väl bestämt sej för om täcket ska vara 100 eller 150 mg återstår storleken, för tro inte att samma storlek passar som du köpte förra gången! Sånt varierar minsann och då ska man lyckas mäta fram detta på det hemlånade nya täcket utan att skita ner det. Sen har vi foder! Vi håller det ganska enkelt för våra ponnisar. Hovslagare och veterinär är det inte bara till att kalla in, det ska vara rätt hovslagare (för det där är också en hel vetenskap) och veterinärens räkning slutar lätt på sexsiffrigt för den som själv inte vet ett jota.

Men det finns råd att få: sadeln sitter fel (inte exakt), grimman måste vara på här, men inte där, motionera si, motionera så, täcket är på sned, ska du verkligen ta på sadeln nu, behöver ni inte mer tid innan tävlingen, ta i mer, var mjukare... Man snappar också upp mycket synpunkter: den ryttaren sitter illa (synd på en så fin ponny), hon reder INTE ut den hästen -man förstår ju inte hur föräldrarna tänker som sätter den ungen på den ponnyn, underlaget här är verkligen förfärligt, osv osv i all oändlighet!!! Jag har faktiskt svårt att tro att det finns en annan idrott som erbjuder lika mycket synpunkter och goda råd. Fast det gäller ju att sålla. Jag tackar gudarna (och mina föräldrar) för att jag utrustats med en orubblig självkänsla. Alltså, jag är ganska svårknäckt. Jag har hittat några stycken vars råd jag lyssnar på och som jag gärna, och ofta, frågar om det är något jag undrar över. Resten skiter jag i. Men det är ändå ganska intressant att det ofta är de som har minst att komma med som erbjuder flest råd (som man inte bett om) och har mest synpunkter. Ändå måste jag säga att jag älskar livet som "ponnymamma".

Så idag begav sej den här rookiefamiljen till anrika Falsterbo för andra gången. (Jag har även varit där en gång i min ungdom, men är inte människa att minnas om jag faktiskt kom in på själva området under veckan vi var där...) Klockan var ställd på 07.00 igår morse och med min optimistiska syn på tid borde vi vara iväg 08.00. Det blev inte riktigt så. Jag vaknade 07.45 och satt i bilen 09.00. Ingen fara på taket. GPS:en visar att vi ska vara framme 11.02 och det känns alldeles lagom. Vad GPS:en inte tagit med i beräkningen är satt det är totalstopp i trafiken i Höllviken. Vi har 1,1 km kvar och alla lyckas hålla humöret uppe -tills vi efter en kvart upptäcker att bilen bara förflyttat sej hundra meter på de här femton minuterna. Ok, man skulle kanske stigit upp lite tidigare, men uppenbarligen sitter många andra, mer erfarna hästmänniskor, i exakt samma båt. En timme senare ser vi skylten till parkeringen -fast vänta lite, det står något efter parkering... "FULL". Jaha, det här var kanske inte optimalt... Ytterligare en kvart senare hittar vi en parkering vid Strandbaden. Hm, medan pappan i familjen går och fixar parkeringsbiljett byter vi andra om från shorts till långbyxor i bilen. Jag sneglar lite på dem som hoppat ut ut bilarna runt omkring -jävlar de har ju regnställ!!! Det var fint väder när vi åkte hemifrån och vädret hade jag (såklart) inte kollat så noga... Blicken vandrar vidare mot mina loafers. Jaja, det löser sej väl -nu är det dags att ta en långpromenad mot tävlingsområdet. Trots att jag med hög precision undviker varenda vattenpöl står det efter fem minuter vatten i mina snygga skor. Hoppas det är någon vänlig själ som säljer gummistövlar. Tjugo minuter senare är vi framme vid biljettluckan. Perfekt, ingen kö! Fast de flesta andra verkar gå på ett annat håll. Tittar efter lite noggrannare och ser att det vid den ena luckan står "utställare" och på den andra "sponsorer". Eftersom jag varken är det ena eller det andra är det väl bara att följa strömmen. Jahaja, där borta var visst biljettköerna med, typ, hundra man i varje. Jag ställer mej i en (regnet tilltar nu) och efter en kvart ropar en kvinna från en av luckorna "det går inte att skriva ut biljetter -köp dem på internet". Det är inte särskilt många som flyttar sej ur kön så jag följer massans exempel. Ytterligare en kvart senare har jag våra svårutskrivna biljetter i handen. YES!!! Nu ska här shoppas och tittas på hästar! Pappan som lånade ut sin plånbok till biljettköpen är angelägen om att få tillbaks den innan vi kommer in i sponsorbyn. Fan, det är riktigt kallt nu, inte minst om mina loafersbeklädda stackars fötter som är minst lika kalla som om jag gått barfota -fast snygga är de! Nåväl, vi har väl inget annat val än att börja (eftermid)dagen med att leta efter ett par gummistövlar. Kikar in i ett tält -jag har bestämt mej, ett par sådana tar vi. Pris? 3900. Ok, vi tar dem inte... Vi plaskar vidare och hittar relativt snabbt ett nytt tält där jag hittar de perfekta gummistövlarna -och strumpor!!! Så visst blev starten på vår Falsterbodag en aning skakig, men resten var precis så som vi önskat (förutom möjligen vädret då).
Vi hittade det vi letade efter i shoppingväg, farbrorn som sålde Schleischhästar var där även i år och man fick prova agility med lånad hund för en tia. Dagens höjdpunkt var såklart huntingen. Nu svänger jag mej med uttrycket lite vant, men huntingen innebär då att hästarna först hoppar ett antal hinder inne på arenan för att sedan ge sej ut i terrängen runtomkring och avslutningsvis hoppar man ett antal hinder på arenan igen. Publiken hejar på hårt och stämningen är fantastisk!

När det så var dags att åka hem lyste den sexåriga dotterns ögon alldeles extra lyckligt! "Mamma, det har varit sååå roligt idag, vi MÅSTE åka till Falsterbo nästa år också!!!"

Visst måste vi det. Det har varit en fantastisk dag! Och jag hoppas innerligt att min dotter kommer att hålla fast vid sitt intresse så länge hon lever. Visst är det stundtals lite förnedrande att alltid vara den som vet minst, men jag bjuder på det och vem vet, en dag kanske jag vet lika mycket som alla andra. Visst äter det här intresset såväl min tid som mina pengar, men om det gör vår dotter lycklig spelar det ingen roll. Ni vet det där uttrycket "jag vet inte vad jag gjorde med all min tid och mina pengar innan jag fick barn" -det är precis likadant när man skaffar ponny. Men vem ångrar att de skaffade barn? Det är nog inte så många som ångrade att de skaffade ponny heller...

Och till er som hjälper till och stöttar, tålmodigt svarar på alla mina dumma frågor och assisterar när vår söta ponny plötsligt inte vill åka hem från träningen -TACK!!! Utan er hade jag aldrig klarat det här! ❤️

Likes

Comments

Äntligen färdigstädat på altanen för idag.

Nu ska vi bara få i oss en snabblunch innan det bär av mot stranden. Det fina vädret har nämligen äntligen kommit hit till söder. Till skillnad från många andra tycker jag bäst om den sena eftermiddagen och kvällen när det kommer till strandhäng.

Hoppas alla får en riktigt härlig dag!

Likes

Comments