View tracker

God morgon på er! Min lillebrors födelsedag idag, 15 år sedan jag fick en liten bror kommer inte ihåg alls faktiskt var ju bara två år. Kom ihåg att jag klädde ut han i klänning och smycken hahaha ;-) Nu skulle det aldrig gått om jag inte vill ha en smäll. Nej han är snäll när han har lust, kan ju vara så att jag vet vilka knappar man ska trycka på om man vill ha ramaskri.

Engelska börjar vi med, för min och Mathildas del nationellt prov. Vi behöver egentligen inte göra det men för betygets skull så är det bra! Biologi, pratar om cellens uppbyggnad hur kul som helst... (Märkte min ironiska ton va?) Avslutar dagen med samhällskunskap, helt okej. Innan kalaset i kväll blir det nog en ridtur med Hanna och pållarna i skogen kanske? Bra att sluta tidigt hinner inte bli mörkt toppen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Andra dagen tillbaka i skolan. Helt okej att vara tillbaka dock skönare att vara hemma än att åka till skolan. Inte lika go stämning längre, helt förståeligt med tanke på att några ska byta skola direkt efter jul. Eftersom ja, region har valt att lägga ner Nuntorp och ha kvar skolorna i Skaraborg. Vad nu det skulle vara bättre att ha alla skolor där istället för utspritt? Jaja, inte mitt val men förstår helt enkelt inte hur dom tänker...

Idag började vi med sovmorgon, började vid 9 med lantbruksmaskiner. Pratade om olika sprutor och bekämpningsmedel - Inte jätteintressant... Avslutade dagen med Entreprenörskap, håller på med UF-företag. Alltså testat att ha ett eget företag och hur det fungerar, på torsdag är det julmarknad på skolan då ska vi stå och sälja där. När jag kom hem longerade jag den lilla isbjörnen och gjorde i ordning stallet. Nu är tanken att sätta mig och tänka ut julklappar till familjen :-)

Likes

Comments

View tracker

Bra start, kom väl sådär 200 meter med tåget innan elektrisiteten sluts fungera och tåget står still 😂 Dock går det inte förrän tre tror jag, så gott om tid om vi är i Amsterdam vid elva. Taxfree har kommer vi ;-) Det är bra eftersom denna gång ska vi vara själva, ingen vuxen som håller koll på oss hahaha så gott om tid är bra. Blev lite hejdå-kramar innan vi åkte och sa att dom var mycket välkomna till Sverige och gården. Nu blir det en låång hemfärd men ikväll då är vi i Sverige!

Fick även paket från Else och en stor burk full proppad med grejer! Vet fortfarande inte vad det är eftersom det låg inslaget i plats. Ett super fint kort med en rö ko, har ingen bild men lägger upp sen. Ska bli så spännande att se 😍 Är så otroligt tacksam att få komma till såna underbart Goa människor. Blir garanterat en tripp tillbaka och hälsa på. Kommer sakna dom men nu blir det hemfärd hemåt om tåget vill fungera 😂

Likes

Comments

Kom in från lagårn för en stund sen, har duschat och börjat packa ner alla kläder. Fick egentligen vara ledig hela kvällen men ville vara hjälpsam och trevlig så gav kalvarna mjölk. Gäller att inte visa sin bekväma sida ;-) Idag har det varit en mysdag, gått mest runt och ''lallat''. Kalvarna fick sin frukost, kvigorna fick rena liggbås och en kalv föddes mitt på dan. Under eftermiddagen åkte jag lastmaskin med Hein, lillebrorsan så det har varit ett bra avslut på tre fantastiska roliga veckor!

Av alla cirka 450 kossor/kvigor känner jag igen 2 styckena haha ;-) Hemma kan jag alla nummer, hur dom ser ut och personligheterna men här har 3230 och 3792 stuckit ut. 3230 är en ko som alltid sist från mjölkningen, hon går med den högmjölkande gruppen alltså måste man ta igenom dom i hela lagårn. Hon är alltid sist från sin plats och alltid sist från gropen, om kön stannar upp är det garanterat hon som står o luktar på nått eller slickar på inredningen... Kanske är senil?

3792 är en mysig liten kviga som allt följt efter mig när jag har skrapat bajs inne hos dom. Ska slicka på mina kläder och suga på mitt här... För övrigt var det hon som var brunstig, kan dock vara hennes personlighet. Söt liten sak även om hon är svart ;-)

Likes

Comments

Lördag it is! Sista dagen hos familjen Laan och i Holland! Imorgon blir det hemfärd till underbara Sverige och hem. Ska bli så kul att komma hem, känner en stark längtan till mina djur, familjen och pojkvännen. Dock ångrar jag inget, det har varit super kul, mycket roligare och lärorikare än vad jag trodde. Har fått en hel dos av inspiration och är taggad för ännu mer jobb med kossorna. Och har blivit ännu säkrare att detta är det jag brinner för. Tror att detta har varit bra för min ''personlighet'' och självkänsla, har aldrig varit utomlands, inte hemifrån så länge. Jag känner mig stolt att jag har klarat av detta, en resa för livet och som vi sent kommer glömma.

​Nu ska jag gå ut till kossorna för att göra den sista eftermiddag. 

Likes

Comments

Kom på att idag är det 1 december 😱 Shit, vart har tiden tagit vägen? Och vart har dessa 3 veckor tagit vägen? Om 2 ynka dar åker vi hem till Sverige. Det ska bli så skönt men även konstigt. Att bara ''lämna'' och åka hem, jag menar detta har varit mitt hem i 3 veckor och familjen här har behandlat mig som en utav dom. Sen bara dra typ 😂Jaja, Borta bra men hemma bäst.

Gav kalvarna sin frukost imorse och föste kor till gropen. Hann även med att strö åt småkvigorna och kalvarna i sina boxar innan frukost. Började igen vid 10, gjorde rent alla liggbås åt de stora kvigorna och sinkorna.

På eftermiddagen gick jag loss med högtryckstvätten i gropen. Spolade av alla väggar, golv och plåten när korna har sina rumpor vid mjölkningen. Plus alla stolpar. Gick väldigt bra och roligt när man ser vad nytta det gör alltså! 😍 Mjölket gick också bra, kossorna mjölka på. Det gick smidigt blev klara tidigare än vi brukar. ​Före och efter bild 👇👇

Likes

Comments

Gårdagen flöt på bra, effektiv med mycket gjort. Började med att ge kalvarna och sedan föste kor till gropen. Alla kalvar drack bra förutom två. Den ena har vart lite sjuk så han också fick vatten med vätskeersättning (viktigt att småttingarna får i sig näring, annars kan det gå utför rätt fort). Medan denna andre är bara rent stönig. Han vägrar dricka om man inte håller upp hinken och har fingrarna i. Typisk killar att vara besvärliga? 😉 Sen frukost tajm. Efter frukosten började jag spola av gropen, mocka ner skit från kvigornas liggbås och även strö åt dom. Varje onsdag säljs tjurkalvarna som är 2 veckor vidare till en tjuruppfödning. Så fick även tvätta kalvboxar under eftermiddagen.

Runt 5 började mjölket, jag fixade kalvarna i vanlig ordning och dom andra teamworka i gropen. När alla kalvar var nöjda och glada, skulle jag hämta gruppen med dom högmjölkade kossorna. Gjorde iordning alla grindar och föste några kor. Då började lamporna i taket blicka, 10 sekunder senare var allt totalt bäcksvart! Hela lagårn slocknade, mjölkgropen tystnade och man kunde inte se nån ting, det var ju redan mörkt ute. Kossorna började oroligt springa runt och råma, det märkes på dom att dom blev väldigt oroliga. Storebrorsan kom och sa att vi fick vänta på elsnubben, följde efter han eftersom naturligtvis inte hade min telefon med mig.... Vi gick in till huset med tända ljus och satt där tills elgubben kom. En halvtimme senare fanns det ljus i lagårn och det var bara att mjölka vidare. Mystiskt...

Likes

Comments

God kväll! Dagen har bestått av lite krångel (rätt så stort problem) och jobb. Vi kan började med imorse, började som vanligt med att ge kalvarna. Alla åt bra och var på hugget förutom en liten tjurkalv. Han vägrade att dricka om jag inte stod bredvid han med fingrarna i mjölken. Det blev rätt så kallt, eftersom det var -4 grader och frost.... När jag var klar med alla kalvar, putade jag in kor till gropen och strödde i liggbåsen. Problem nummer 1, fanns inget vatten i brunnen = kunde inte spola av gropen.

Problem nummer 2 ett betydligt större och jobbigare bekymmer. Den fulla fodervagnen kunde inte mata ut ensilaget till kossorna. Slutade med att vi fick stå och skotta ut 5000 kg för att hitta problemet. Ett spett hade fastnat så skruvarna i vagnen kunde inte snurra, men men ungefär 3 timmar senare och 4 personers hjälp fick kossorna sin mat och fodervagnen lagad.

Började göra rent hos kvigorna, jäklar va nyfikna dom va. Slicka och tugga på min tröja, dra mig i håret och allmänt vara i vägen där jag skulle vara. En utav kvigorna var extremt brunstig, har nog aldrig varit till maken på en sån brunstig kviga. Följde mig med blicken vart jag än gick, gick efter mig buffa på mig. Ville inte flytta på sig... Snacka om jobbig!


Likes

Comments

Sitter just nu på Terra skolan tillsammans med Rikus klass. Dom är cirka 25 styckna och i samma ålder som oss. Morgonen började med en presentation utav mig och Mathilda inför klassen. Även berätta lite om Sverige och vår skola. Gick hyfsat bra 😂 Lite lagom pinsamt,  men vår engelska är ungefär på samma nivå. Holländare vet verkligen inte hur man stirrar diskret 😅 När vi kom gåendes in på Terra vände sig alla om o glodde. Ja inte så diskret. Jag tror dom slutar vid ett så då blir det hemfärd till Laan. Gött och komma dit där man känner sig någonlunda hemma. Så kör vi hårt sista veckan innan Sverige!

Likes

Comments

Idag är det första advent hemma men eftersom holländarna inte har det. Så inga adventsljus på bordet eller ljusstakar i fönstrena😜 Dagen började med en lång och härlig sovmorgon. Klockan 11 kom Mischa o plocka upp oss. Åkte och besökte två hästgårdar 🐴

Den första gården var ett stall på 18 elithästar och drivs av en kille i 20-årsålder tillsammans med några andra  som red och träna hästarna. Denna kille hade MS men ändå drev han passionerat detta, som va hans dröm! Fräckt att inte låta sin allvarliga sjukdom stoppa en. Trevligt ställe med söta små pållar.

Den andra gården var en  Islandshäst gård som drev att en isländsk man tillsammans med sin fru. Mannen var domare i diverse Islandshäst grenar. Dom hade 8 hästar för tillfället. Ett riktigt fint ställe,  alla hästarna gick ute året runt och fick leva ett ''normalt'' hästliv.  Här i Holland är det tydligen inte så vanligt att hästarna får ens gå ut. Eftersom många har för många hästar och för lite ute plats.  Men på detta stället levde pållarna utomhus. Fick även se när en utav reds och visa för hand i pass och tölt 😍

När vi kom tillbaka till Sniderjs, började vi mjölka. Jag gillar att mjölka, rofyllt och mysigt lugnade för själen liksom 🐮 Ändå glad att vi skaffa robot hemma. Enklare och jag tror det är framtida jordbruket. Det eller karusell. Var lite kul på denna gård, några kossor var hälften SRB. Hade Peterslund och några Orraryd, säljs dock inte längre. Fräckt att man kunde åka till Holland och påträffa SRB, dessutom verkade dom positiva till rasen. Små och tjockisar 😂
Kunde verkligen se på några utav rödisarna att dom hade drag som liknade kossorna hemifrån.

Likes

Comments