Solen skiner det skulle varit varmt om inte den förbaskade blåsten håller på hela tiden. Men så är det att bo på slätta utan massa träd som skyddar hahaha 😂 Gick upp halv åtta och började med en långpromenad med farmor plus kaffe i farfar & farmors sällskap hemma hos dom. Alltid lika mysigt 😍

Idag är planerna ganska simpla fast det kan gå hur som helst. Vi ska några sinkor idag då det börjar bli lite platsbrist i sinkoladan. Dessutom är det skönt att få ut dom, dock får vi ställa ut nån höbal till dom så dom inte blir helt ledsna när det inte finns så mycket gräs. Hade också tänkt att få tummen ur att städa uppe på kontoret, för det behövs...


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Igår bestådd dagen av kor och kolektioner. En tjej från Växa hade en liten föreläsning om foder och olika foderstater, hur mycket energi en sinko ska ha till exempel. Eller vad en högmjölkande till förehållande lågmjölkade och så vidare. Väldigt intressant men en hel del siffror 😜 På eftermiddagen var vi på studiebesök på en gård utanför Mellerud. En gård som föder upp tjurar, cirka 700 djur från 2 veckor till slaktmognad. Mycket fint ställe, två ny hyfsat byggda ladugårdar (2009).

B

Idag har vi haft aktivets dag badat och bowlat. Helt okej, men blev rätt slutkörd jobbigt att plaska runt i vattnet. Under eftermiddagen hjälpte jag pappa i lagårn, gav kalvarna mjölk och pussade på mina favoriter 😘 Har även hämtat en gammal mjölktank som ska fungera som en buffert tank när vi sätter in kommunalt vatten till lagårnen. Just nu har vi egen brunn men vi får fylla på den med vatten nästan tiden då det blir dåligt vattentryck...

Nu står Hugo och lagar pannkakor till kvällsmat 😍 Mjölk från egen tank och ägg från fasters höns enligt farmors gamla recept, perfekt till ett kallt glas mjölk.

Likes

Comments

Mina grabbar får pryda bilden. Timmy, Gustav och John är tre utav våra stutar (kastrerade tjurar), har döpt alla efter mina killkompisar 😜 Dom är så fina!

Helt okej start på veckan. Skolan började efter tolv idag hade endast engelska och svenska. Åt lunch på skolan, soppa och chokladpudding till efterrätt mums 😍 På engelskan pratade vi om Australien och svenskan gick vi igenom betyg på några uppgifter. Efter skolan följde jag med pappa till Svenska foder och köpte hundmat. Drog till farmor och farfar å tog en kopp kaffe samt tjöta lite skit, alltid lika mysigt att åka dit och bara vara!

Efter lite skitsnack hos farfar & farmor gick jag på en promenad i skogen med Cajza och Fly. Inte jättelång promenad eftersom det verkligen var råkallt, kändes ända in i märgen! ⛄ Fixade det som fanns kvar att göra i stallet, hänga upp höpåsar och fylla vattenhinkar. Sedan gick jag in, ändra några saker i min rapport och skickade in den igen.Likes

Comments

Alma Håkanssons foto.

Hemkommen från skidsemester i Sälen med Hugos familj. Inväntar söndags avsnittet utav Farmen, koller ni på de? Helgen har varit jättemysigt! Bodde i en lägenhet i skilodgen nära till allt och backen precis utanför. Jag har åkt några gånger innan men är absolut inget proffs, trots detta gick det väldigt bra ramlade bara några enstaka gånger 😂 Åkte till och med sittliften trodde jag inte när vi åkte upp i torsdags. Gillar inte höjder speciellt när man hänger dinglade med fötterna 😜

Sista åket igår for jag omkull, skidor och stavar huller om buller. Samt det hände nått med mitt knä så vi avslutade skidturen och gick till badet istället mysigt 😍

Likes

Comments

Jag har ju berättat tidigare att vår skola Nuntorp ska stängas till våren och vi tvåor ska söka oss till andra skolar helst inom region. 😳 Lite update om detta då, det har inte hänt jätte mycket... Faktiskt ingen ting, vi var på Lillerud och Uddetorp innan jul sen har det stått still. Planerna är att försöka få ordning på allt med Lillerud vilka certifikat som utlovas och studieplanen. Uddetorp som är i region regi, är tvungna att ge oss de certifikat som vi blev lovade på Nuntorp, men ska undersöka saken närmare.

Nu när det börjar bli verkligt att vi inte ska få gå klart på Nuntorp, den skolan som min släkt har gått på i generationer och Nuntorpsdagarna som jag har varit på sen jag var liten inte ska finnas. Känns så sjukt konstigt! Just nu vill jag bara bli klar med skolan, ta studenten och bli klar med allt vad studier heter. Jag vill just nu gå med mina kossor i lagårn och spela in vloggar 😱 Detta blir förhoppningsvis bättre när valet av den nya skolan är vald. Lärarna hjälper oss i den mån de kan men det känns som vi står och skriker o ingen hör.

Jag är trött på att vara beroende av andra människor! Att fara illa på grund av andras beslut och få ta smällar som vi inte har kunnat på verka ett dugg!


Likes

Comments

Ja va hände? Jul och nyår kom, sen helt plötsligt var det 2017 och nu 1 februari. Tiden bara rusa iväg och bloggen kom i skym undan. Men tänkte testa på det igen så för vi se hur länge det håller ;-) Vad har hänt under tiden jag vart borta från bondelivet bloggen? Tråkiga nyheter först. I helgen fick vi ta bort två kor, en kviga som hade råkat fläka sig, menas med att muskelfästena släpper och hon går ner i spagat ungefär. Senare visade sig att hon hade brutit benet!? Stackars lilla tjej. Vi som bönder har ett ansvar att djuren ska må bra och inte lida vilket ledde till att det var bäst för henne att vandra vidare.

Den andra var en ko, femtekalvare som fick kalvförlamning hade veterinär ute två gånger som gav henne kalk i blodet i hopp om att hon skulle gå upp. Veterinären tog även blodprov och det visade sig att muskelvärdena var skyhöga! Hon kommer alltså inte kunna resa sig upp för musklerna gett upp... En utav mina favoriter i lagårn, häftig teckning och mjölkar bra. Hade även med henne på ko utställning när hon var en kalv, tur som va fick hon en kvigkalv!

Positiva nyheter, 14 utav 17 dräktiga under dräktighetsundersökningen igår! Tog även in 11 kor/kvigor inför kalvning så nu har vi cirka 15 styckena i lagårn som ska klämma ut en bebis inom denna månaden. Fyra styckena skulle kalva i slutet av januari men gått över tiden. Spännande med småbebisar! Hoppas på kvigkalvar, senaste 7 kalvarna har varit tjurar...


Likes

Comments

​Nu kör vi på sista skolveckan innan jullov. Går endast till på onsdag och då har vi avslutning, förstärkt frukost alltså julbords rester. Eftersom vi ska äta julbord imorgon till lunch, det blir trevligt avslut :-D Ja, frågan är om vi kommer fått nått gjort denna vecka haha, brukar ju vara lite sioså med det där. Ska bli så skönt att få jullov, inte för att studierna är jobbiga utan skönt att vara hemma och jobba. Typiskt dom som går på naturbruksgymnasium, vill inte hemma för att vila utan för att jobba. 

​Vi har fått hem nya familjemedlemmar oxå. Två små kattungar, Oliver och Rasmus heter dom. Oliver är den röa efter katten i Oliver och gänget, Disney film. Rasmus den gråa, efter Rasmus på luften, Astrid Lindgren film. Han är lite mer vild än Oliver även om båda två är inte särslikt tama än. Dom bor i alla fall ovanför lagårn på kontoret. 

Likes

Comments

Fjärde advent och endast 6 dagar kvar till jul, vart har tiden tagit världen? Dagen har varit en riktig hemmadag, spelade monopol med Hugo och lillebrorsan. Jag förlorade, lika bra det när resterande spelare är väldiga dåliga förlorare. Har satt upp julgardiner och lagt juldukar på köksbordet. Gick ut till stallet mockade och fyllde höpåsar, sen fortsatte ner till lagårn.

Tog hand om alla kossor, vet inte vad det var med dom. Stisiga och sprang runt så fort jag närmde mig, inte likt damerna som vanligtvis är lugna. Vi inväntar tre styck kvigor som kan egentligen kalva när som helst men är beräknade några dar innan nyår. Riktigt fina kvigor dessutom, hoppas på kvigkalvar :-)

Likes

Comments

Började i lagårn vid halv 5, skottade ut ensilage hos ungdjuren och sinkorna, kollade så alla var okej och ingen på börjad kalvning. Dom ska ju egentligen inte kalva ute i sinkostallet utan inne i lagårn, det är en utav anledningarna vi tar in dom dit några veckor innan kalvning samt att kossorna ska vänja sig vid foderbytet. De mjölkande korna får ensilage med mineraler/soja medan sinkorna får endast ensilage. Två månader före kalvning går mjölkkorna på ''sin'', kort sagt mammaledighet. Sinkorna får bara gå och vara, ägna sin tid att föda upp sin växande kalv.

Några lata går att puta in i roboten, 3 styckena gamla damer med hängjuver som inte lasern hittar spenarna på. Man får hjälpa dom genom att lyfta juvret och hjälpa spenkoppen, lite mass med det går :-) Gav även kalvarna mjölk, några av dom håller på att vänjas av från mjölk så dom får mindre och mindre mjölk, inte jätteglada men men.

Gosade även med mitt favorit gäng, en helt underbar liten grupp på 5 kvigkalvar. Nyfikna och jätte mysiga, successivt börjar även de resterade 5 komma fram och ska nosa, slicka, rycka av min mössan etc.

Likes

Comments

Trevliga besök på Västergården och även Bäckens gård igår, de enda gårdarna i Dalsland som har gödeslutläggare istället för gödseltunna. Det var intressant att höra vad de olika bönderna hade för filosofi om jordbruket och hur dom bedriv sin verksamhet. Mindre markpackning satsade dom på och hade lite olika tänk om konventionell eller eko var bäst.

Idag har vi haft bygg, sågat och spikat upp nya brädor på dieselboden. Händer och fötter gillade inte detta uppdrag, frost och kylig dimma :-P Efter lunch hade vi biologi, gjorde genetikprov nu är all biologi klar skönt! Ska palta på mig underställ, mössa, vantar hela köret och gå ut till damerna i lagårn.

Likes

Comments