​Nu kör vi på sista skolveckan innan jullov. Går endast till på onsdag och då har vi avslutning, förstärkt frukost alltså julbords rester. Eftersom vi ska äta julbord imorgon till lunch, det blir trevligt avslut :-D Ja, frågan är om vi kommer fått nått gjort denna vecka haha, brukar ju vara lite sioså med det där. Ska bli så skönt att få jullov, inte för att studierna är jobbiga utan skönt att vara hemma och jobba. Typiskt dom som går på naturbruksgymnasium, vill inte hemma för att vila utan för att jobba. 

​Vi har fått hem nya familjemedlemmar oxå. Två små kattungar, Oliver och Rasmus heter dom. Oliver är den röa efter katten i Oliver och gänget, Disney film. Rasmus den gråa, efter Rasmus på luften, Astrid Lindgren film. Han är lite mer vild än Oliver även om båda två är inte särslikt tama än. Dom bor i alla fall ovanför lagårn på kontoret. 

Likes

Comments

Fjärde advent och endast 6 dagar kvar till jul, vart har tiden tagit världen? Dagen har varit en riktig hemmadag, spelade monopol med Hugo och lillebrorsan. Jag förlorade, lika bra det när resterande spelare är väldiga dåliga förlorare. Har satt upp julgardiner och lagt juldukar på köksbordet. Gick ut till stallet mockade och fyllde höpåsar, sen fortsatte ner till lagårn.

Tog hand om alla kossor, vet inte vad det var med dom. Stisiga och sprang runt så fort jag närmde mig, inte likt damerna som vanligtvis är lugna. Vi inväntar tre styck kvigor som kan egentligen kalva när som helst men är beräknade några dar innan nyår. Riktigt fina kvigor dessutom, hoppas på kvigkalvar :-)

Likes

Comments

Började i lagårn vid halv 5, skottade ut ensilage hos ungdjuren och sinkorna, kollade så alla var okej och ingen på börjad kalvning. Dom ska ju egentligen inte kalva ute i sinkostallet utan inne i lagårn, det är en utav anledningarna vi tar in dom dit några veckor innan kalvning samt att kossorna ska vänja sig vid foderbytet. De mjölkande korna får ensilage med mineraler/soja medan sinkorna får endast ensilage. Två månader före kalvning går mjölkkorna på ''sin'', kort sagt mammaledighet. Sinkorna får bara gå och vara, ägna sin tid att föda upp sin växande kalv.

Några lata går att puta in i roboten, 3 styckena gamla damer med hängjuver som inte lasern hittar spenarna på. Man får hjälpa dom genom att lyfta juvret och hjälpa spenkoppen, lite mass med det går :-) Gav även kalvarna mjölk, några av dom håller på att vänjas av från mjölk så dom får mindre och mindre mjölk, inte jätteglada men men.

Gosade även med mitt favorit gäng, en helt underbar liten grupp på 5 kvigkalvar. Nyfikna och jätte mysiga, successivt börjar även de resterade 5 komma fram och ska nosa, slicka, rycka av min mössan etc.

Likes

Comments

Trevliga besök på Västergården och även Bäckens gård igår, de enda gårdarna i Dalsland som har gödeslutläggare istället för gödseltunna. Det var intressant att höra vad de olika bönderna hade för filosofi om jordbruket och hur dom bedriv sin verksamhet. Mindre markpackning satsade dom på och hade lite olika tänk om konventionell eller eko var bäst.

Idag har vi haft bygg, sågat och spikat upp nya brädor på dieselboden. Händer och fötter gillade inte detta uppdrag, frost och kylig dimma :-P Efter lunch hade vi biologi, gjorde genetikprov nu är all biologi klar skönt! Ska palta på mig underställ, mössa, vantar hela köret och gå ut till damerna i lagårn.

Likes

Comments

Godmorgon! Idag ska dagen inledas med nationellt prov i engelska igen, fast denna gång läsförståelse hoppas det går bättre! Resten utav dagen ska bestå av studiebesök på två gårdar häromkring, Västergården och Bäckens gård. Den ena en växtodlingsgård och den andra en grisgård, ska bli kul. Samt kommer tvåorna från Uddetorp som ska vara med och åka runt, detta görs egentligen så vi ska lära känna vår eventuella nya klasskamrater. Eftermiddagen hemma är oklar, Hugo kommer ikväll i alla fall kanske bakar lussekatter :-D

Back to summer 2016 - När allt var grönt och man hade shorts i lagårn!

Likes

Comments

Dagen började med en färd till de värmländska skogar, Lillerudsgymnasiet. Träffade rektorn som pratade lite om själva skolan och vad som händer om vi var intresserade att börja här. Blev visade runt i skolan, internaten och ladugårdarna med gris, får och kossorna. Internaten var hur mysiga som helst, dom låg i små hus runt om hela skolan och gården, såg nästan ut som ett minisamhälle. På skolan fanns 220 elever varav 80% var tjejer (?!), fatta hur många... Jag har van med 4 styckena i min klass plus några utanför där, tror det var för hästlinjen var såpass stor. Rektor och lärarna vi pratade med var positivt inställda och sa att det gick att lösa det mesta om vi var villiga att börja där. Blir garanterat fler tripper dit för att ''undersöka'' mer om det är en skola som passar!

Hemma igen vid 5 tiden då gick jag en promenad med hundarna i skogen, försöker övervinna min rädsla för mörker. Börjar gå bättre men fasiken så läskigare med pannlampa än bara totalt svart ;-) Eftersom det är lucia idag, var alla kusiner hos farmor & farfar och lussa för dom. Det var bara att ta på sig det alldeles för urvuxna skrynkliga lucialinnet, på med ett litet rött band och låna fasters luciakrona. Tågade in med pepparkaksgubbe, en liten lucia och tomtenissar, sjöng lite julsånger och sedan fika med lussekatter och julmust. Mysig kväll!

Likes

Comments

Påväg mot Värmland och Lillerud med ett litet gäng. En annan naturbrukskola fast inte inom regionens regi. Ska dit och kolla samt prata med dom å se vad som går att göra 👍

Likes

Comments

Började efter lunch idag svenska och engelska stod på schemat, ganska chilldag. Blev äntligen klar med en rapport vi skulle skriva, min handlade om samspelet mellan kossorna och den biologiska mångfalden. Jag tyckte att den blev bra, syftet var att vi skulle öva att skriva en rapport så antar att innehållet inte är jätteviktigt. Sedan engelska, fy säger jag! Hade nationellt prov hörförståelse, nått av det konstigaste jag nånsin vart med om. Pratade snabbt och lulligt, kunde inte höra vad dom sa, nej det gick inte alls bra!

När jag väl kom hem, beställde jag klart alla julklappar nu är dom iväg skickade och hoppas dom kommer innan julafton skulle varit en fördel, att vara ute i god tid fungerar aldrig ;-) Sen gick jag ut till lagårn, så skönt att andas in kodoft! Har inte varit i lagårn på en vecka! Tänkte att nu var det äna dags att masa sig ut och hälsa på de små röda damerna.

Hjälpte pappa med att fösa kor till roboten och gav även kalvarna. Snabbt och smidigt, dåligt med kalvningar nu, har bara en i ensamboxarna och i storboxarna ska det flyttas om lite. Å andra sidan ska vi ta in sex sinkor som ska kalva inom en snar framtid tror att det är 15 kalvningar i januari då kommer det flytta på mer.

Brudarna mjölkar på bra runt 4800 liter på 83 kor och ganska höga halter samt låga celltal. Kan ju inte bättre bli, rediga töser.

Likes

Comments

Helgen har varit en blandning av stress och supermysig! I fredags var vi och kollade på Uddetorp, helt okej skola. Det jag gillade var att läraren och syon som visade oss runt, var väldigt förstående och sa till mig och Mathilda att vi skulle kolla runt på andra skolor och sedan välja det som känns bäst. Får se vad vi säger efter besöket på Lillerud imorgon.

Under lördagen blev det en färd till Ullared med Hugo, alla julklappar är fixade och klara nu väntar dom på att bli inslagna. En hel del folk som var hysteriska och sprang runt med kundvagnar härs och kvärs, jag kanske var en bland dom också ;-) Kvällen blev tidig när vi kom hem, kollade på den första Johan Falk filmen. Väldigt bra!

Söndagen åkte vi till Mathildas gård i Färgelanda, var med dom för att deras gran och åkte hem igen, förra året hämtade jag och Mathilda en adventsjulgran till dom med häst och vagn eller shettis och vagn ;-) Efter det åkte vi till kyrkan här hemma där det var Lucia firande, levande ljus och sång, dom små barnen var så duktiga på att sjunga!

Likes

Comments

Veckoslut och freedag! Idag ska jag och Mathilda åka med en utav våra yrkeslärare till Uddetorp för att kolla. Uddetorp är en skola inom region, som dom vill att vi ska börja på, den ligger i Skaraborg. Ska bli spännande och se hur det ser ut där. Vi är hemma vid lunch igen och då blir det Jakt på schemat. Vet inte exakt vad vi ska göra, eftersom jag har missat en del lektioner redan innan vi åkte till Holland. I kväll blir det nog en sväng till Hedekas och Bohuslän för ett litet partaj! Bra avslut på veckan, helgen inleds med en julklappstur till Ullared.

Likes

Comments