Summer is back 🍓☀ Sitter på vår altan och käkar svenska jordgubbar med grädde till, svensk såklart. Solen skiner, grannes silotorn går för fullt och fåglarna kvittrar. Helt underbart, men så tänker jag att om mindre än 4 veckor går jag på praktik och skolan börjar igen. Det sista året, sjuk tanke ändå. Att säga ''jag är en student''. Jaja, man ska leva i nuet säger dom så jag tänkte berätta lite för er vad som har hänt.

Igår hämtade vi ett gäng kor på Jonstorp, där vi har våra sinkor och dräktiga kvigor på bete ungefär 1 km bort. Guldvärt att kunna ha dom så nära hemma. Ett gäng skulle med hem som ska kalva under juli, sen skickade vi även ut 11 styckena damer som är sinlagda och ska kalva i september. Skönt med lite mammaledighet!

Allt gick som smort, blir lika förvånad varje gång när vi ska hämta hem några och dom nästan springer på. Okej, där kanske jag överdrev lite men dom är inte svårlastade *peppar, peppar*. Egentligen ska man ju inte säga nått för då går det ju åt pipan nästa gång 😂 Men cred till dom små snälla damerna!

Blir tomt i lagårn nu, endast 90 mjölkade kvar och 6 styckena går tyvärr på slaktbilen imorgon....

- Vänta, vi vill med hem. -

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Allt gräs är inne och plansilon är täckt, precis före andra åskskuren. Lunchstid idag öppnade himlen sig med både hagel och blixtar! Det mullrade så jag trodde att fönsterna skulle skaka sönder, fy alltså. Blev även ett strömavbrott, jösses ännu ett tecken på att man inte kan lita på prognoserna 😂 Kossorna sprang runt som yrra höns i lagårn, small och haglade in... Och efter sisådär 20 minuter var det som borta. Regnet var i alla fall bra för återväxten.

Kossorna skötte sig fint imorse och den roboten jag pratade på verkar fungera också, toppen! Dom ligger lite lågt i mjölk men det brukar vara så under sommaren. Eftersom damerna får knalla ut bäst dom vill så blir de lite latare också men det är ''smällar'' man får ta. Kossorna vill ju också ha sommarlov dessutom är det så härligt att se dom gå ute och bete 😍

Likes

Comments

Andra skörden flyter på bra, blir förhoppningsvis klara idag och täcker över den imorgon. Om det mojnar lite... Annars är det lögn att försöka lägga på plasten. Jag har fixat lagårn dom senaste dagarna och ska fortsätta med det. Så att dom kan komma igång att köra lite fortare på förmiddagen.

Den ena roboten krånglar lite, står still titt som tätt och vi har inte hittat felet men när ena roboten står stilla i några timmar samlar det snabbt upp kor på ''sena kor''-listan... Men nu ska vi testa ställa om disktiderna om det är det som spökar, vet faktiskt hur det skulle kunna var det men Lely-snubben sa att vi skulle testa. Värt ett försök!

Annars så sköter kossorna sig, några förstekalvare som är fortfarande lite tröga på att vilja gå till roboten men när dom väl är i fållan så knallar dom och står snällt i roboten.

- Bild på våra köttis-kalvar Flora, Törnrosa, Elsa och Anna -

Fick även en liten kalv i går, en tjur efter Blink, liten och dessvärre brydde sig inte mamma ko om honom så han var kall och blöt men fick gnugga han torr med halm samt i med massor av råmjölk så idag var han piggare. Mamma kossa tryckte vi i en kalkstav då hon såg lite hängig och för att motverka kalvförlamning och får tillkalla veterinär.... den räkningen är inte så rolig så lika bra att ge henne.

Grabbarna är ute på fält och kör för fullt, sista gärdet slås nu och räfsas ihop. Pappa sitter i plansilon och packar till gräset. Det går vägen denna skörd också 😃 Vi har ingen slåttermaskin eller räfsa (strängläggare) själva så vi lejer in det arbetet. Funkar bra tycker vi, smidigt att ha någon som kommer och slår istället för att göra det själva.

Likes

Comments

Dräktighetsundersökningarna gjordes igår, 9 utav 9 kor dräktiga. Bra jobbat farsan 😄 Dessutom ett gäng ''roliga'' kor som det ska bli roligt att se resultatet på, den äldsta kossan i lagårn som har haft svårt för att bli dräktig togs sig på första seminationen, hoppas på kviga. Men saker kan ju hända innan kalven är ute, så att säga hoppas att allt går bra.

Semin gick även in och kände på två som är dräktiga men som verkan har fyllt i juvret eller visat tendens på att vilja kalven. Det låg i alla fall en kalv i båda två så dom kalvar nog vilken dag som helst.

Traktor och snittvagnen håller på att förberedas, ikväll kommer T och börjar slå gräs och imorgon (förhoppningsvis) börjar vi köra andra skörden. Hoppas att vädergudarna är på vår sida, dessa ''väders rapporter'' kan man ju inte lita särskilt mycket på. Dom ändrar ju stup i kvarten, ena dan ska det bli hälleregn men nästa dag är regnet borta och strålande solsken , konstigt va? ☀

Likes

Comments

Hallå gott folk! Igår gick dagen i ett, följde med vår avelsrådgivare till en gård i närheten för att göra avelsplan. Han gjorde avelsplanen ofcourse. Men jag hängde på eftersom jag vill lära mig mer om hur man bedömer kor och ser vad som är ''bra'' och ''dåligt'' på kossorna. Har världens bästa avelsrådgivare dels gör avelsplan till våra kor och lägger er tid för at hjälpa mig 😍 Guldvärt!

En avelsplan är individ anpassad, när det är dags att seminera henne tar vi den tjuren som passar bäst. Alltså kan stärka kons egenskaper och förbättra dom till nästa avkomma. Till exempel en ko med dåliga ben och korta spenar, lägger man en tjur som har bättre ben och anlag för längre spenar. Inte en tjur med korta spenar för då kommer antagligen avkomman inte bli så bra.

Detta tycker jag är väldigt intressant och vill kunna ''se'', vad saker som är bäst på kon och sämst. Fast o andra sidan våra kossor är ju helt klart bäst i alla lägen 😉 Förutom när dom inte gör som jag vill förstås.

Övning ger färdighet så det är bara jobba vidare men som sagt guldvärt med en som är så hygglig och super duktig. För det är han blir helt förundrad varje gång vi går ihop i lagårn, sån koll.

- Jag och min fina Amelia, innan hon blev stor flicka efter en koutställing -

Likes

Comments

Klockan är inte ens tio och det har redan varit fullt ös. Började dagen med en promenad i skogen, så skönt att bara gå och lyssna på fågelkvittret medan solen stiger upp mellan grantopparna. Idylliskt jag vet, jag tänker på dom som inte får uppleva detta. Dom som inte har en skog att promenera i och starta sin dag. Landet är som balsam för själen skulle jag vilja säga ❤

Precis när jag skulle gå in och käka frukost kollade jag ut i hagen alldeles bredvid trädgårn, varför vet jag inte. Men hur som helst, på andra sidan hagen längst ner går tre kalvar. Suck, är kalvarna från skogen tänker jag, bara att försöka få tillbaka dom. Började att gå runt dom och försöka komma bakom dom istället för framför men de små kalvarna drog full kareta åt andra hållet, bort från hem och bort från mig 😜 Det var ju bara att gå efter och försöka hindra dom från att springa ännu längre, ska säga att här var min energi rätt så slut. Ingen frukost än och hungrig som en gnu.

Lyckades i alla fall vända dom hemåt och in i hästhagen, där dom går nu. Ska väl flytta upp dom över dagen men nu ett glas mjölk och frukost! Samt kolla på sista avsnittet utav Skam 😍😥

Likes

Comments

Jobbat hela dagen på caféet, förberedelser inför morgondagen. Medans husbilar och husvagnar rullade in på campingen. Hoppas på sol imorgon men redan nu har det börjat att dugga. ☁ Typisk Sverige, samma väder på midsommar som på jul. 15 grader och regn.

Vi hämtade hem en ko från betet som ska kalva snart, gick super smidigt förvånad. Vi bara motade in henne, inge bråk och inge spring 😄 Ibland har man tur med samarbetsvilliga djur. Likadant när vi skulle flytta över hela flocken på ett nytt bete, alla följde med och dom höll ihop. Riktigt kul att vara bonde när damerna gör som man vill och slipper springa flera kilometer för att hämta dom. Om nu kossorna skulle dratt hade vi mamma med oss med sin häst, för att testa valla. Det bara flöt på idag!. Och imorgon är det midsommar, tiden springer iväg.... Sommaren också...

Likes

Comments

Ikväll har vi haft avbytarmöte hemma, vad är nu detta då? En avbytare ett jobb som går ut på byta av bonden när hon eller han vill ta ledigt någon/några pass. Då har man ett möte med alla bönder som har samma avbytare någon gång i månaden så vi planerar vilka dagar avbytare ska jobba och när bönderna vill vara lediga.

Jag har slängt ihop en köttfärspaj med en ko från våran gård, väldigt god typ första gången jag gör köttfärspaj. Bakade även en kladdkaka, den kunde varit kladdigare för det blev lite torrt... Och såklart jordgubbar till 😁

Chiapuddingen förresten var inte jättegod men inte äcklig heller, konsistensen var bara väldigt konstig....

Likes

Comments

God morgon! Har nyss varit ute på en promenad och nu ska jag testa att käka chiapudding. Någon som har ätit? Några frön man blötlägger i mjölk över natten ska vara nyttigt stod det. I detta fall äkta komjölk, stod på förpackningen havre eller mandel mjölk men sånt trams tänker inte jag syssla med så vi får se om det går lika bra, jag vet ju inte hur det ska smaka egentligen 😂 Jösses äkta fitnessbloggare, börjar dan med en promenad och sen käka nyttig frukost. Uppdatering senare om den var god.

Ser ju lagom gott ut 😝 Planerna för dagen, njuta av lugnet före stormen. Café öppnar imorrn och sen blir det fullt ös under midsommar ☀ Hoppas på sol! Ska även försöka ta mig ut och pyssla ihop en krans utav klöver. Klöver är så fina, älskar dom. Luktar gott och ser så fina ut! Blir säkert några fler blommor i men huvudsak klöver, plockade ihop en bukett när jag var ute och gick 😍

Likes

Comments

God kväll, hoppas ni har haft en bra dag. Dagen har rullat på och inga kalvar på vift en så länge. Imorse så fick vi besök av en Växa-gubbe som visa igenom lite siffror om våra seminationer, hur många procent som blev dräktiga på X antal seminationer och annat babbel. Några procent var väldigt höga som typ att ungefär 7 kor hade haft 450 dar mellan kalvingarna. Vilket vi vet är alldeles för mycket, menar typ 1,5 år är lite för mycket. 😨 Vanligtvis ''ska'' dom gå 365 dar, alltså en kalvningsintervall på 1 år.

Visst det är intressant att höra på men när man redan vet vad som är fel, i detta fallet var det första skörden förra året som krångla åtminstone min pappa och Pile (seminsnubbe)s teroi. Kossorna visade klockrena brunster men blev inte dräktiga. Men så fort vi bytte till andra skörden blev dom dräktiga igen, märkligt 😳

Hursomhelst, gubben från Växa kolla även över vårt Salmonella program. De flesta gårdar i Sverige är ansluta till Smittsäker besättning = salmonella programmet. Salmonella är en farlig sjukdom som är väldigt smittosam, den slår ut både människor och djur. Diarré, magproblem och feber är några symtom, vi i Sverige vill utrota denna sjukdom, så därför finns det ett program man kan följa. Med hygien på olika ställen (foderbord, stövlar med mera) och olika djurtillförsel samt ha koll på besökare, så dom inte bara stövlar in i lagårn.

Allt såg okej ut och gården blev godkänd! 😃 Toppen❤


Likes

Comments