Lola och Pojken i huset bredvid.
Stephanie Perkins
Modernista förlag
Sidantal: 285
Ungdomsbok

Om boken:
Lola Nolan är en tjej med skinn på näsan som älskar att klä sig i glittriga och galna outfits. Det är peruker i alla möjliga färger, färgglada och roliga kreationer. Målet i livet är att få bli kostymtecknare i Hollywood. Hon bor med sina två pappor och en mamma som ibland bestämmer sig att vara delaktig. Livet leker, hon har träffar rockmusikern Max som självklart hennes pappor ogillar. det blir bruncher varje söndag med pinsamma utfrågningar. När livet är som bäst ser hon flyttbilen vid grannhuset. Cricket Bell och hans familj är tillbaka. Hans tvillingsyster Calliope hatar Lola och Lola känner likadant. Under flera år har hon arbetat på att glömma första kärlen Cricket Bell och hans onda syster men här står de nu och Lola inser att hon måste göra upp en gång för alla.

Recension:
Tidigare har jag bara läst en bok av Stephanie Perkins, Anna och den franska kyssen som är otroligt mysig, enkel att läsa, tar upp vardagen med glimten i ögat. Denna bok levde upp till samma standard. Stephanie har hittat sin nisch, hon balanserar snyggt utan att falla över och bli to much. Med en finess och enkelhet bygger hon upp ett vanligt liv som känns riktigt, det skulle kunna vara mina grannar men med sin egna härliga twist. Lola och hennes pappor är lite för mycket men aldrig helt för mycket.

Jag gillar de starka och roliga dräkterna som beskrivs, de pinsamma bruncherna hennes pojkvän tvingar sig igenom. Hennes pappors roliga kommentarer. Det är mysig och rolig bok som jag sträckläste då charmen griper tag i den och man läser tills sista sidan är slut. Lättläst, med teman som en pojkvän som är rockmusiker (vill bli) som råkar vara några år äldre, den första kärleken som ständigt försöker charma sin väg tillbaka. Den otrevlige styvsystern som försöker ställa till det. En mamma som inte riktigt vet vad hon ska göra, allt hon kan är att spå folk.
Kort sagt skulle jag säga läs boken, det går inte att beskriva mer än att den tar med en på ett vardagligt liv utan dess like. Lola är en fantastisk person som bara vill vara sig själv och måste inse vem hon är utan alla dräkterna på och framförallt vem hon vill vara.

5 av 5

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Sagan om prinsen & Prinsessan och den fasansfulla Erene.
Sofi Poulsen
Per Von Schantz

sidantal: 46
Förlag: Sofi Poulsen


Om boken:
Prins Nikolai och Prinsessan Julia bor i det Lila slottet med sina djur. Varje dag är ett äventyr. Men så blir Julia plötsligt sjuk. Nikolai vet inte vad han ska göra, Julia blir bara sämre och sämre. Det finns bara en som kan hjälpa dem, draken Erene, frågan är om han vill hjälpa prinsen.


Recension:
Det bästa med att läsa böcker är att få tas med på äventyr, just denna bok känns personlig. Författaren bjuder på en enkel historia som barnen. Men framförallt känns den personlig, egen och unik. Fantastiskt färgglada bilder med en massa detaljer. Författaren blandar språk så boken passar både äldre och yngre. Fantasy möter vardag. En bok jag tror flera barn kan gilla.

Detta är del 4 i serien om prinsen och prinsessan, de går alldeles utmärkt att läsa fristående då varje bok är ett nytt äventyr, men varför inte passa på att samla hela serien?

4 av 5
http://sofipoulsen.se/butik/sagan-om-prinsen-prinsessan-och-den-fasansfulle-erene/

https://www.adlibris.com/se/bok/sagan-om-prinsen-prinsessan-och-den-fasansfulla-erene-9789198278620

Likes

Comments

Annalisa och födelsedagspresenten
Författare: Angeli Sjöström Hederberg
Illustratör: Caroline Sellston
Idusförlag
Sidor: 40
3-6 år

En viktig bok, första delen i Stora frågor för små medborgare.
Bra initiativ. Som dramalärare för de yngre åldrarna fick jag ofta frågor som; hur då, varför då, varför är det så? Miljontals frågor som blev till fler frågor när de fått sina svar. Barn älskar att fråga. Vi som vuxna måste ta tillvara på de situationer när barnen vill veta och vill lära sig. vardagliga situationer, ta oss tiden att förklara för att lära barnen. Just denna bok har medkänslighet som grundämne. Bland det viktigaste man kan lära något om ni frågar mig.

En bra bok där hemma för att lyfta viktiga frågor men också perfekt i förskolan. Jag tror verkligen på att hålla samtal med barn tidigt så det förstår varför vissa saker är som de är. Just denna bok är extra fin då den handlar om medmänsklighet.

Om boken:
Annalisa fyller år, hon vet att hon kommer få en massa paket. Hennes föräldrar håller hemliga samtal när hon inte är där. En massa saker måste förberedas och de ska handla inför kalaset. Utanför butiken sitter en kvinna var dag, hon verkar snäll och hjälper Annalisa hitta sin nalle Greta. Snart får Annalisa veta att kvinnan heter Sonia, hon har en dotter som fyller år samma dag som Annalisa. Men hennes mamma kommer inte kunna komma hem då de bor i olika änder. Sonia har fått åka iväg för att få jobb. Hennes dotter har varken sin mamma och får inte några presenter. Det är väldigt orättvist tycker Annalisa. Nu känns det inte alls lika bra att fylla år längre.

En viktig bok för alla att ta del av!
4 av 5

Länkar till boken:

https://www.adlibris.com/se/bok/annalisa-och-fodelsedagspresenten-9789175775784
https://www.bokus.com/bok/9789175775784/annalisa-och-fodelsedagspresenten/
http://www.idusforlag.se/annalisa_och_fodelsedagspresenten?search=annalisa
Likes

Comments


Idag är det lässöndag. Fått läst en hel del. Kylan utanför inspirerar inte till någon längre promenad utan det blir varmchoklad i en fin mugg, myskläder och en varm filt.


#tillsammans #utanför
Camilla Gunnarsson
Idus förlag
64 sidor
9-12 år

Om boken:

Hilde känner sig osynlig, alla andra har bästisar och umgås. Själv duger hon bara när någon är sjuk, som en stand in. En dag märker hon en ilska hon aldrig känt förut. En hemsk person tar sig fram och ut genom henne och börjar skriva elaka saker till de andra. Monster - Maja, kallar hon sig. När Monster- Maja väl är lös går hon inte att stoppa.


Recension.

Vill först börja med att säga; Så enkel att läsa. Enkelt skriven men ack så viktig. Passar alla åldrar. Det som är bra med att den är enkel är att den når ut till fler åldrar, yngre som äldre och prata om skillnader på mobbning, var går gränsen, hur viktigt det är med gemenskap. Jag hoppas att skolor köper in denna bok för sina elevers skull. Det är viktigt att lyfta fram vad utanförskap gör med folk, det finns i flera olika former och grader. Men också hur viktigt det är att säga ifrån när man mår dåligt. Det är viktigt att belysa ämnet.

Hilde är inte mobbad, men hon känner sig utanför. En bok om utanförskap, nätmobbning. Idag när nästan allt sker över dator och mobil är det extra viktigt att belysa nättrollen. Det är enkelt att skriva elaka saker när man skriver till en skärm och inte ser personerna. En extremt viktig bok!
Kortfattat tips? Läs den!

Denna bok förtjänar:
4 av 5

Ni hittar den på följande länkar:

https://www.adlibris.com/se/bok/tillsammans-utanfor-9789175773735
https://www.bokus.com/bok/9789175773735/tillsammans-utanfor/
http://www.idusforlag.se/tillsammans_utanfor?search=#tillsammans #utanförLikes

Comments

Äventyrsgatan

Linn Sandqvist Lyckman - författare
Karin Eriksson - Illustratör
Idus förlag
Antal sidor: 48
3-6 år

Vad handlar boken om?
Caspian har tråkigt, han är hemma från förskolan men hans pappa är upptagen. Dessutom råkar han bo på tråkgatan. Ingenting händer där. Men så tvingar han ut sig själv på en promenad, han träffar grannen Nisse som visar sig vara riktigt roligt. Han äger en motorcykel och tillsammans leker de en lång stund. Caspian märker snabbt att hans grannar är roligare än han trodde. Snart fylls dagen av äventyr.


Recension.

En färgstark och rolig berättelse. Allt fler barn hamnar framför tv:n och datorn istället för att umgås och leka. Det viktigaste är att använda sig av sin fantasi. I denna bok bjuds vi på en rolig historia om en helt vanlig gata. Historien skulle mycket väl kunna hända då det är vardagliga händelser som inträffar. Caspian ser på världen som ett barn gör, antingen är det tråkigt och då är det verkligen tråkigt. Men när han väl får leka startar fantasin och tiden rinner iväg. En viktig historia om fantasi och lek. Om att våga ta kontakt med sina medmänniskor men framförallt att ingenting är vad det verkar om man bara använder sin fantasi.

Det känns som en varm historia som kan läsas högt. Färgstarka illustrationer med mycket detaljer. Hela boken känns varm och personlig. Myskänslan är på topp när man läser. En bok för alla. Dessutom vill man själv gå och leta upp roliga saker i sin närhet som man inte använder längre för att ge sig ut på egna äventyr.

En stark 4 av 5 möjliga.


https://www.adlibris.com/se/bok/aventyrsgatan-9789175775319
https://www.bokus.com/bok/9789175775319/aventyrsgatan/
http://www.idusforlag.se/aventyrsgatan?search=ÄventyrsgatanLikes

Comments

Piratens Hemlighet

Anna-Karin Andersson
Ulrika Söderström
Idus förlag

103 sidor.
9-12 år.

Handling:
Aniara och Benjamin är syskon som hälsar på sin faster inne i byn. Det dröjer inte länge innan äventyren hopar sig. En gammal sägen och mystiska ljus är början på deras resa mot Piratskatten. Ingen vill att de ska fortsätta leta efter skatten, trots allt smyger det runt en främling bland skuggorna. Vad är det för skatt och vad är det för mystiska ljus vid Skyttes kulle? Detta och mycket mer får vi reda på i denna bok.

Recension:
Denna deckare för barn kan ses på två olika sett. En spännande bok om en pirat på 1600 -talet som grävde ner en skatt. Barnen vill självklart hitta skatten, men först måste de reda ut ledtrådar.
Det andra sättet man kan läsa boken på är den historiska, de själva skriver att boken är en arkeologisk deckarserie för barn. Detta går att hålla med om då den spännande historien varvas med fakta. Grunden är att bjuda in barnen till att förstå sig på landskapet omkring dem och förhoppningsvis få fler att vilja ta sig ut och leta reda på allt det de har läst om. Som gravröse, fornlämningar och odlingrösen. Det går att läsa om en massa annat i deras spännande faktabitar. Det märks tydligt att författarna är arkeologer då de kan sin fakta och lär ut den på ett enkelt sätt och lämnar information för barnen att läsa vidare på. Ett bra sätt för att skapa intresse blandat med spänning och få barnen att vilja veta mer och kolla själva.

Denna bok skulle verkligen kunna användas i skolan som en början till att studera landskapen, skapa utflykter och sist men inte minst prova receptet som finns längst bak i boken. Jag tror verkligen på denna som dels läsa själv bok men också på att använda den i skolan för att använda den som skolunderlag och forskning.


Lättläst och spännande start på deckarserien med Aniara och Benjamin.


Betyg: 3 av 5

https://www.adlibris.com/se/bok/piratens-hemlighet-9789175774138
http://www.idusforlag.se/piratens_hemlighet?search=Piratens hemlighet

https://www.bokus.com/bok/9789175774138/piratens-hemlighet/
Likes

Comments

Spökskrivaren - Malin Stehn

9-12

Opal bokförlag

sidantal: 192

Casper och hans pappa ska bot på ett torp mitt i ingenstans under höstlovet. Eftersom hans mamma är iväg på jobb måste han umgås med sin pappa som råkar vara författare. Dessvärre råkat Casper tycka att en skrivande pappa är dötrist, det betyder timmar framför datorn utan att göra något annat. Väl där visar det sig att grannarna i närheten vet exakt vem Caspers pappa är, innan han vet ordet av det är den ena grannkvinnan och hälsar på nästan hela dagarna. Som tur är möter han Klara, en tjej i sin egen ålder. De umgås och innan Casper vet ordet av märker han att han börjat gilla Klara lite mer än han borde. Så mycket att han nästan missar att något är på gång att hända. 

Jag måste ge den här boken 5 av 5. 

Riktigt bra bok, lättläst och extremt spännande. Tågresan gick extremt fort och precis när jag började förstå vad som hände höll jag på att ropa till, det hade varit lite pinsamt men lätt värt det. Malin lyckas hålla språket enkelt och spänningen på topp. 

Boken går att hitta på följande sidor:

https://www.adlibris.com/se/bok/spokskrivaren-9789172998841?campaignId=ba982143-7a33-4426-9e7d-a7aa641e7930

http://www.opal.se/index.php?p=pres&isbn=9789172998841#.WeEipLpuJlY

https://www.bokus.com/bok/9789172998841/spokskrivaren/


Likes

Comments

De magiska tjugonio - en bokstavsvärld

Idus förlag
Redaktör: Kis Kite Stenmark.

De magiska tjugonio är en bokstavsresa genom hela alfabetet. 29 olika författare och 29 olika illustratörer. Det är rim och ramsor med bokstäverna som utgångspunkt. Det går att läsa tillsammans med barn eller om barnen själv ska lära sig läsa.

Under Göteborgs bokmässa hamnade jag på releasefesten för denna bok. Det första som drog mig till den var alla färgerna. Den sticker ut ur mängden. Bilderna inuti gör en inte besviken. Även om det är olika illustratörer har boken en klar röd tråd. De är fyllda med alla härligheter man bara kan komma på. Jag älskar alla de färgfyllda bilderna. Man kan se olika föremål som passar in med bokstaven.

Texterna är fristående men alla bidrar till en kort berättelse genom hela alfabetet. Många är roliga och lättlästa. Andra något svårare som kan vricka tungan. Det är en rolig bok för barn och vuxna att läsa tillsammans. Jag kan verkligen se en klass läsa denna bok tillsammans. Högljutt och rita egna bilder till historierna. Boken öppna starkt med den fantastiska texten till bokstaven A, därefter följer det ena äventyret efter det annat.

Ur boken: Alfabetsfamiljen Ankström är vid ankdammen på Andromedahoppdagen för ankplask. (Snacka om tungvrickare)

Det är roligt att läsa och kreativiteten från författarna känns verkligen av. Detta är något som även passar som tävling, ungefär som sex laxar i en laxask. Säg det snabbt fem gånger utan att stanna upp.

En klart kreativ bok med härliga bilder och texter. Något jag ser kan bli populärt både hemma och i skolan. En klar 4 av 5.

Boken går att hittas på följande länkar:

https://www.adlibris.com/se/sok?q=de+magiska+tjugonio

https://www.bokus.com/bok/9789175775876/de-magiska-tjugonio-en-bokstavsvarld/

http://www.idusforlag.se/de_magiska_tjugonio?search=de magiska tjugonio
Likes

Comments

Miniatyrmakaren – Jessie Burton

378 Sidor.

Handling:

Nella har precis gift sig och ska flytta in hos sin man, hans syster och två i personalen. Det blir inte alls som hon tänkt sig. Hennes man är nästan aldrig hemma och hans syster styr över allt som händer där hemma. I bröllopsgåva får hon ett miniatyrhus av huset hon bor i och bestämmer sig för att dekorera det. Hon får tag på en Miniatyrmakare. Inredningen hon får är inte bara vackert gjord, den är exakt likadan som allt i huset. Snart börjar även karaktärerna från hushållet dyka upp. Miniatyrmakaren verkar veta mer om Nellas liv än hon själv. Snart inser Nella att hemligheterna som pågår i huset är många och att miniatyrmakaren på något vis vet om allt som pågår. Vilka hemligheter är värda att hålla och vilka är värre än hon tror?

Recension.

Jag köpte boken då jag hört mycket bra om den och tyckte den dels såg bra ut och hade en bra baksidestext. Däremot trodde jag nog att boken skulle vara helt annorlunda. Jag trodde att den skulle handla lite mer om miniatyrmakaren, kanske att det skulle vara lite mer övernaturliga inslag om spådom och liknande. Men det känns som om slutet var något som författaren försökte skynda fram, karaktärerna kändes inte färdiga och Nella kändes mycket yngre än hon var. Så lite besviken blev jag allt. Mycket tappades nog även bort i översättningen som var felaktig på flera ställen. Det är synd då jag verkligen trodde att boken skulle kunna bli bra om författaren bara vågat satsa helhjärtat på just det magiska och miniatyrmakaren men hon valde ett annat spår i mitten av boken.

Men en intressant bok som dessvärre enligt mig kunde varit mycket bättre.

Likes

Comments