Jag är precis som du men ändå alldeles olik.

Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer. När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen är jag förtvivlad. När någon sårar mig känns det som om hela världen går under. När jag får en kram blir allt genast bra igen hur illa det än var alldeles nyss.

Ibland tar jag allt personligt. Allting som händer känns riktat mot mig. Och eftersom jag saknar en ventil i min hjärna så måste allting komma ut på annat sätt, oftast genom munnen. Jag kanske låter ilsken. Du kanske tycker att jag överdriver. Men eftersom jag saknar den där ventilen som du har, så blir saker som sker väldigt stora för mig. Jag får ingen chans att sortera upp tankarna och rensa bort det dåliga. Det som inte är realistiskt.

Jag är ingen dålig lyssnare men ibland har jag svårt att koncentrera mig. Droppandet från kranen, en bil som kör förbi, ett par på en bänk; allting som du med hjälp av din ventil kan sålla bort stannar kvar i huvudet hos mig. Jag ser dina läppar röra sig men ibland, jag är ledsen, så klarar jag inte av att höra vad du säger trots att jag verkligen försöker. Jag gör det inte för att nonchalera dig utan för att det finns så mycket annat att lyssna på. Och är vi i ett helt tyst rum så lyssnar jag istället på tystnaden som blandas med tankarna i mitt huvud. För där, där är det aldrig tyst.

Ibland blir du trött på mig för att jag har frågat dig om en sak och sedan nästan genast ställer samma fråga igen.
Nej, jag är inte dum i huvudet, trög eller korkad. Det är bara så att svaret du gett mig försvunnit bland alla andra tankar i mitt huvud. Så då behöver jag fråga igen. Och kanske en gång till för att det ska fastna ordentligt. För att jag ska komma ihåg.

Att ligga i soffan en hel kväll och titta på film fungerar sällan för mig. Efter en stund börjar det krypa i kroppen, jag tappar min koncentration och tittar på allt annat förutom det som händer på tv-skärmen. Då är det min kropp som talar om att jag behöver lite omväxling. Mitt tålamod har tagit slut hur bra jag än tyckte att filmen var. Ge min övertrötta hjärna en paus tio minuter så kan vi fortsätta sen. Min skalle har inte samma förmåga att bearbeta intryck som din och tröttnar fort.

Blir du tokig på mitt eviga fipplande på telefoner, överkastet, kläder och allt annat som jag får mellan fingrarna? Det är bara mitt sätt att göra av med lite energi för att kunna hålla kvar fokus på dig.

Emellanåt känns det kanske som jag inte förstår dig och dina känslor. Men jag förstår så mycket mer än vad jag kan sätta ord på.
För när det är starka känslor i omlopp blir min hjärna styrd av dom och inga ord kan komma över mina läppar. Jag har fullt upp med att hålla ordning på kroppen så att den inte utför oönskade handlingar mot mig själv eller andra.

Slänger jag saker överallt? Kaos är mitt sätt att hålla ordning. Eftersom det är kaos i huvudet på mig jämt så är det då jag känner mig
trygg. Det är då jag känner att jag har kontrollen.

Förvånas du över hur jag kan vara förbannad i ena sekunden och i nästa hur glad som helst? Bli inte det. Mitt humör styrs helt av vilken känsla som får övertaget. Och sådant kan ändras fort. I min hjärna är allt i ständig rörelse. Ibland hinner jag inte med.

Hamnar jag ofta i konflikt med andra? Det är bara för att jag hatar orättvisor och vägrar att se på medan andra människor råkar illa ut.
Att lägga sig i är min specialitet. Jag gör det inte för att vara jobbig utan för att jag saknar den fega spärren som brukar känneteckna människan. Jag saknar ett konsekvenstänk och sätter mig ofta i farliga situationer för att rädda människor jag tycker om eller känner medlidande för.

Du tycker kanske att jag är expert på att skämma ut mig. Du förstår, jag ser inte att vara högljudd, hoppa i vattenpölar eller skratta högt som pinsamt. Jag gör det som faller mig in. Det jag känner för i stunden. Jag har inte tid att fundera på vad andra människor tänker om mig. Det finns så mycket annat som distraherar.

Jag förstår inte instruktioner lika snabbt som du. Ibland kanske någon har förklarat samma sak för mig tio gånger utan att jag fattat ett smack. Sedan kommer någon annan och jag förstår plötsligt på en gång. För mig handlar det nämligen inte om vad du säger utan hur du säger det.

Trött på att jag tappar bort nycklarna varje gång vi ska någonstans för att sedan alltid finna dem i jackfickan när vi kommer hem?
Det är bara att du vänjer dig. Min hjärna är så upptagen av omgivningen att den inte har tid att komma ihåg vart sakerna hamnar. Jag lägger ifrån mig dem utan att tänka på det.

Vi med ADHD/ADD är intensiva. Vi känner mer. Vi hatar mer. Vi sörjer mer. Men vi älskar också mer. För när vi älskar någon så gör vi det inte bara med hjärtat utan med hela kroppen.

När du känner att du inte orkar vara förstående längre – gå ut. Ta en paus. Ta en paus från oss, för vi kan vara nog så påfrestande. Det händer alltid något när vi är med. Vi är i ständig rörelse. Men vi är inte bara intensiva och hyperaktiva. Vi är också både intelligenta och kreativa. Vi har bara ett annat sätt att tänka på, eftersom vi saknar den där ventilen. Vi har för att överleva skapat vårt egna lilla sätt att vara och agera.

Det måste du låta oss få.

Och ger du oss den chansen, chansen att få vara precis den vi är, låter oss få ta tillvara på allt positivt som vårat handikapp medför så kommer du att se hur mycket vi har att ge dig. Du kommer att förstå. Och vara stolt över att just du får följa med på vår resa och upptäcka världen i vårat perspektiv.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Hej 
Så jävla kung helg..... Har inte pratat med en levande varelse på hela 58h!
haha.... just fucking kill me. Asså visst, mitt nexflix maraton som bestod av 48 h ståuppkomedi var väl najs men det hjälper inte mot min sociala fobi. Asså jag pallar verkligen ingen numera. Alla vänner om jag ens kan kalla de vänner, har vänt ryggen till, jag har inte lyckats sluta röka än, jag har inte tränat på år. I really need someone by my side all the time. Men om det nu finns en vän är de min vän högst 12h innan dem drar, för dem står inte ut med mig. Så jag orkar inte bry mig längre. Jag vill inte fråga folk om shit, kan de inte bara fråga om mig om jag vill hänga med på något? 


Likes

Comments

Hej
Asså blir så jävla less på allt och alla. Att ingen ska fatta något. Faktumet att jag egentligen mår sämre än på länge är ganska självklart. Men jag är för stark för att vissa det, men på något sätt vill jag fråga om hjälp men jag ``kan inte``. Jag vågar int eller att pga den jag är så får jag ett automatiskt nej. Det kan vara om småsaker. För så har det varit ur min synvinkel i 4 år nu. Jag vet det. Men då blir det att jag sitter för mig själv i min stuga och blir allt mer deprimerad. jag pallar inte längre.

Likes

Comments

​Adhd är ett medfött neurologist tillstånd. Ungefär tre fjärdedelar som har adhd har en nära släkting med liknande problem, d v s det är ärftligt. Hos barn med adhd är impulsiviteten det mest framträdande.
​Jag är i ständig rörelse. Byter ofta mönster å kan utsätta mig för faror utan att vara medveten om det. Humörsvängningar är vanliga men det handlar inte bara om ilska. Känner jag glädje så är jag överlyckligt känner jag sorg så är jag förtvivlad och det kan skifta snabbt ibland. Vi med adhd är väldigt olika men den gemensamma nämnaren är att störningar i impulsöverföringen i de delar som styr uppmärksamhet, aktivitetsregleringen och impulskontrollen. 

Det är viktigt att om någon misstänks ha adhd att så tidigt som möjligt göra en utredning, för att kunna hjälpa personen till bättre förståelse och hjälp. Detta är för att kunna hjälpa barnet i första hand men även föräldrarna till en bättre förståelse om hur man kan hjälpa sitt barn på bästa sätt.

Likes

Comments

Hej
Denna dag sög, jag menar verkligen sög. Fick inte sova ordentligt, det är Måndag, är fortfarande förkyld sen i helgen, mitt wifi dampar satan. Å juste jag har absolut inga vänner, jag menar har lågt kan ens min depression gå? Har bara lust att hänga mig själv.

Likes

Comments