Då har jag läst den omtalade Dr Jekyll och Mr Hyde som är en kortroman skriven av Robert Louis Stevenson som publicerades 1886.

Berättelsen handlar om advokaten Mr Utterson som börjar få misstankar kring Dr Henry Jekylls situation. I doktorns testamente står det att i händelse av doktorns död eller försvinnande som ska ha varat i över tre månader ska Mr Edward Hyde, en ful liten man som gjort sig skyldig till att ha trampat på ett barn, få doktorns ägodelar. Hur kommer det till sig att Dr Jekyll som är en mycket respektabel läkare umgås med någon som Mr Hyde och testamenterat allt han äger till honom?

Jag har förstås hört talas om Dr Jekyll och Mr Hyde tidigare. Med den vetskapen om vilka de är och hur de hör ihop "förstör" läsningen lite eftersom boken presenterar en rad olika händelser ur berättarens och Mr Uttersons perspektiv för att sedan tillföras med Dr Jekylls perspektiv som får alla pusselbitar att läggas på plats. Hur berättelsen struktureras passar inte den som redan vet vilken relation Dr Jekyll och Mr Hyde har för man får känslan av att vara steget före Mr Utterson genom berättelsen vilket känns segt för då väntar man på att Mr Utterson ska äntligen förstå hur det ligger till. Jag kan tänka mig att den skulle varit mer spännande om inte Dr Jekyll och Mr Hyde varit så omtalad för då lär man inte veta hur de hör ihop när man slår upp boken. Tyvärr kände jag till de två karaktärerna tidigare så det förstörde läsupplevelsen lite för mig.

Fast helt värdelös är den inte. Som alla klassiker är den värd att läsas, oavsett om man känt till Dr Jekyll och Mr Hyde tidigare eller inte. Det är intressant att läsa Dr Jekylls strävan efter att skilja sin personlighet i två delar och hur han sedan använder den möjligheten för att fly sin vardag.

Till vänster filmen Dr Jekyll/Mr Hyde från 1931 med Fredric March i rollen som Dr Jekyll och Mr Hyde. I mitten professor Klump från filmen den galna professorn och till höger Buddy Love från samma film.

Jag antar att det är allmänt känt att Dr Jekyll och Mr Hyde är en inspirationskälla att ta av när det kommer till fiktiva medier, som till exempel filmen den galna professorn som är en parodi på själva idén. Istället för att bara vara en kamp mellan gott och ont är det i filmen även en kamp mellan att vara tråkig (och fet) och vara rolig (och smal). Professor Klump representerar Dr Jekyll som är god och Buddy Love Mr Hyde som är ond. Precis som Dr Jekyll tar professorn en drog som förvandlar honom till Buddy Love som föreställer Mr Hyde och som Buddy Love flyr Klump sin vardag som en fet professor precis som Dr Jekyll flyr sin trista vardag som en respektabel läkare genom Mr Hyde. Och nej, verklighetsflykten är inte helt riskfritt och så småningom tar Mr Hyde/Buddy Love över. Fast parodin slutar i alla fall lyckligt bortsett från originalberättelsen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag har nyligen läst ut Dracula. Tyvärr har jag ingen snygg bild på framsidan av boken jag kan börja inlägget med men bättre utan bild än en dålig bild.

Greve Dracula är en känd fiktiv karaktär som varit inspiration för en massa böcker, serier och filmer men den Dracula jag läste var originalet skrivet av Bram stoker och utgiven 1897. Jag skulle vilja sammanfatta bokens handling i grova drag men problemet är att ju mindre man vet om boken, ju bättre blir den att läsa eftersom historien är för detaljrik och alltför komplicerad för att kunna sammanfattas i några få rader. Men jag kan säga att berättelsens struktur är utgörande av dagböcker, tidningsutklipp, telegram och memorandum i kronologisk ordning som det står i inledningen av berättelsen:

"Hur dessa papper har ordnats i följd kommer att framgå vid läsningen. Allt överflödigt har utelämnats, på det att en historia - som nära nog strider mot allt som enligt sentida uppfattningar ligger inom rimlighetens gräns - skall kunna framträda med stöd av enkla fakta. Det förekommer ingenstans återgivningar av tidigare händelser som kan ha förvanskats av minnet, utan alla här medtagna dokument är samtida och skrivna från de utgångspunkter och med de kunskaper som präglade författarna själva."

Innan jag öppnade boken hade jag förväntat mig att Dracula skulle berättas i tredjeperson eftersom det är typ det vanligaste berättarperspektivet jämsides med jagperspektivet. Dock var det ingen besvikelse eftersom det visade sig när man följde med i berättelsen att det blev väldigt effektivt. Avsnitten i dagböckerna kan avslutas med cliffhangers och på så sätt bygga upp spänningen och berättelsen riskerar inte bli seg eftersom som det står citerat ovanför så har allt överflödigt utelämnats vilket förstås ger en kompakt och händelserik historia trots antalet sidor (den utgåva jag har är ungefär 400 sidor tjock). Ibland blir spänningen alltför påfrestande så man måste ta och lägga ifrån sig boken en stund och ta ett djupt andetag för att inte riskera att skumma igenom de följande sidorna men det gör mig ingenting, det höjer bara betyget på boken!

Jag skulle definitivt rekommendera boken. Den är läsvärd med dess klockrena berättarstruktur och dess spänning som verkligen kan gå nerverna på en ibland. Sen är karaktärerna, i alla fall de som kämpar mot Dracula, så fina mot varandra att det värker lite i hjärtat på mig trots att deras sammankomst beror på en ond makt och att de även plågas av svåra sorger och bekymmer till följd av denna makt. Det är nästan som en budskap, att tillsammans är vi alla starka och kan besegra de onda. Och det säger i sig en annan sak, att utan det onda så skulle vi inte veta vad som är gott och ont.

Likes

Comments

​Hej, jag startar denna blogg för att jag helt enkelt läser böcker. Jag har insett hur mycket jag älskar att läsa och att det finns så bra böcker som bara väntar på att plöjas igenom. Nu när sommarlovet närmar sig och jag förmodligen kommer få massor med tid över till att läsa så tänkte jag: varför inte starta en blogg och skriva recensioner av böcker jag har läst? Jag tycker själv att bokbloggar brukar vara trevliga att kika in på och dessutom är det perfekta ställen att hitta tips på bra böcker.

Inom kort kommer jag lägga upp en recension av Dracula av Bram Stoker (en riktig klassiker!) då jag håller på att läsa färdigt den. Jag kan lova att det kommer dyka upp riktiga klassiker här och en del andra omtalade böcker. För som sagt, jag älskar att läsa böcker.

Likes

Comments