Det är få offentliga personer som jag upplever att jag vet så mycket om som Alex Schulman. Som flitig lyssnare av hans och Sigge Eklunds podcast tänker jag mig att jag har förkunskaper om honom som gör att innehållet i hans bok Glöm mig om hans mamma (från 2016) inte ska komma som en överraskning. Men när jag nu läst porträttet av hans mamma, och kanske framför allt om hur det var att växa upp med henne, så kan jag konstatera att jag hade fel. Alex har, mig veterligen, inte innan boken kom ut berättat om mammans alkoholism och hans och övriga familjens medberoende.

Mamman Lisette är dotter till den kände författaren Sven Stolpe som inte kommer få pris som father of the year av boken att döma. Lisette tycks ha haft det mycket tufft hemma. Möjligen är det en del i förklaringen till hennes ilskna utbrott i vuxen ålder och hennes drickande. Alex Schulman beskriver en hemmiljö där han och hans bröder ofta tassade på tå för att inte göra henne upprörd och en ständig beredskap på att något oförutsägbart kunde hända, något som måste vara oerhört stressande för ett barn. Samtidigt beskriver han medberoendets kraft i hans lojalitet mot mamman där han till varje pris vill dölja missbruket utåt.

Trots många obehagliga minnen lyckas Alex ändå skildra sin mamma med värme och den längtan han har till henne. Han beskriver sina första år, då missbruket ännu inte tagit fart, som ljusa och som att det är efter den tiden och den platsen han letat hela sitt liv. Jag ömmar en del för honom när han beskriver sina tankar om att om bara mamman slutar dricka så kommer allt bli bra mellan dem och inga barriärer längre finnas. Som att barriärerna bara är byggda av alkoholen och inte också av orsakerna till att hon började dricka från början. Titeln till boken kommer från en lapp som Lisette vid ett tillfälle gav till Alex där hon bad honom glömma bort henne. Något som en son naturligtvis aldrig kan göra. Boken är en ärlig men varm skildring av en barndom som knappast var perfekt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ingen blogg utan listor! Jag tänkte bjuda på några tips på favoritböcker.

Bra deckare? Allt av Roslund & Hellström. Jag läser en del deckare men det är inte min favoritgenre om jag ska vara ärlig.

Bra Skönlitteratur? Finns ju otroligt mycket. Nässlorna blomma av Harry Martinson eller Störst av allt av Malin Persson Giolito kanske.

Bra Självbiografi? Tyckte mycket om Patti Smiths Just kids.

Bra populärvetenskap? Hjärnstark av Anders Hansen.

Bra fakta/filosofi?
Nätokraterna av Alexander Bard och Jan Söderqvist.

Mest överskattade? Da Vinci-koden. Egentligen allt med Dan Brown.

Mest underskattade? Hmm, svårt. Kanske Harry Potter-böckerna om de kan anses underskattade rent litterärt? Älskar Harry Potter!

Likes

Comments

Två soldater är en deckare av Anders Roslund och Börge Hellström. Förutom författare är Börge före detta kriminell och Anders journalist. Börge dog tyvärr 2017 men lämnar efter sig ett antal deckare om stora samhällsproblem som duon skapat. Två soldater tar sig an gängkriminalitet och utanförskap i våra förorter. Boken kom 2013 men känns otäckt aktuell just nu när var och varannan nyhet handlar om gängskjutningar.

Två soldater handlar om Leon och Gabriel, två tonåriga kriminella. Kvinnosynen är hemsk, samhället är ointressant. Det som är viktigt är positionen i den kriminella världen. I boken sitter Leon i fängelse men rymmer och tar gisslan samt fritar andra kriminella "bröder". Därför kopplas Roslund och Hellströms polis Evert Grens (som återkommer i deras andra deckare) in. Han är, precis som polisen i nästan alla deckare är, en kantig och olycklig figur men en briljant polis. I duons böcker är personer ofta både offer och förövare, precis som i verkligheten. Man får en förståelse för var pojkarna kommer ifrån men författarna ursäktar dem aldrig.

Jag har en tendens att bli lite trött på deckare. Det skrivs helt enkelt lite för många (eller snarare för många av låg kvalitet). Roslund och Hellström gör mig dock aldrig besviken. Deras deckare är välskrivna och handlar om aktuella och komplexa samhällsproblem. Två soldater är lång, ca 18,5 t lyssning, men har inga tråkiga partier. Texterna är faktaspäckade och gränsar till det journalistiska ibland (inte så märkligt med Roslund bakgrund) och hjälp vad bra de är! Men det är också otäckt. Om det fungerar så här i vissa förorter, och jag har ingen anledning att betvivla det med tanke på hur nyheterna ser ut och min tillit till dessa författare, så är det hög tid att samhället gör något åt det.

Likes

Comments

Michaela Forni är en av Sveriges mest kända bloggare och influencers. Hon har skrivit flera böcker och kom 2016 med boken Jag är inte perfekt, tyvärr som handlar om Michaelas utbrändhet och ångest över att inte räcka till. Boken innehåller personliga och utlämnande historier från hennes liv men är också en självhjälpsbok för ångesthantering. Michaela medverkade i höstas i SVT:s program We can't do it som handlade om unga tjejer som lever under ständig stress och går in i väggen i unga år i sin strävan att leva upp till ideal och krav som samhället ställer, och kanske i synnerhet, de själva ställer.

För den som följer Michaela i sociala medier går det att konstatera att hennes liv tycks vara just perfekt, med glamorösa resor och fester varvat med lyxig shopping och god mat. Och det är nog också det som följarna kräver - en glamorös värld där de kan drömma sig bort en stund. I boken lämnar Michaela ut sig på ett fint sätt och beskriver sin ångest och oro. Det är modigt, speciellt med tanke på hennes jobb. Det är också ett viktigt budskap - att allt inte alltid är riktigt så perfekt som det verkar. Förhoppningsvis ger det både en och två unga tjejer en tankeställare. Michaela har ett vackert och varmt språk när hon skriver om sitt liv och sina känslor, framför allt om kärlek. Jag hade dock hellre sett att boken höll sig till just detta och inte hade innehållit övningar och självhjälpsdelar. Jag tycker inte att boken behöver detta.

Likes

Comments

När jag handlade böcker i en bokhandel i Agra i Indien fick jag sådana här fina stämplar på insidan av pärmarna. Det skulle alla bokhandlare ha om jag fick bestämma. Så roligt att kunna gå tillbaka och se var man köpte boken!

Likes

Comments

En klassiker av Ernest Hemingway från 1952. Boken är förvånansvärt kort (ljudboken tar under tre timmar) och handlingen enkel. En gammal fiskare med dålig fiskelycka ger sig ut på fisketur och lyckas få en gigantisk spjutfisk på kroken. En kamp börjar mellan den gamle och fisken (och havet fyllt med hajar), dels för att döda den, dels för att föra med sig fångsten hem. Låter det ointressant? Det är det inte.


Boken skildrar på ett vackert sätt fiskarens kamp och efter ett tag hans beundran för fisken. Boken var en betydelsefull anledning till att Hemingway fick Nobelpriset 1954 och boken läses av studenter över hela världen. Vad som gör en klassiker till just en klassiker kan diskuteras i all evighet men kanske kan en del av förklaringen till just denna boks klassikerstatus vara att det går att tillägna så mycket symbolik och tolkningar till bokens enkla handlingen. Är fisken (och den dåliga fiskelyckan) egentligen en symbol för den gamle fiskarens drömmar som tunnats ut mer och mer med åren? Eller ska allt tolkas utifrån en kristen biblisk verklighet? Det finns många som analyserat boken. Även om du bara tar boken på orden, och struntar i djuplodande diskussioner i kulturella finrum, så är den en fint skriven historia om en fiskares kämparglöd.

Likes

Comments

Streamingtjänster för e-böcker och ljudböcker måste vara det bästa som hänt bokvärlden sedan skivat bröd. För en månadsavgift får du tillgång till tusentals böcker både via ljud och text direkt i mobilen eller plattan - så smidigt! Eftersom flera aktörer har blivit stora på den svenska marknaden kommer på bloggen en bedömning av dem. Först ut - Bookbeat!

Pris och bindningstid: 169 kr i månaden och ingen bindningstid. Du får två veckors gratis provperiod. Därefter börjar pengar dras automatiskt om du inte säger upp tjänsten. Tips är att googla runt lite efter rabattkoder som ger längre provperiod (en månad). Tjänsten är lätt att säga upp via appen.

Utbud: Mycket bra! Nya böcker trängs med äldre och klassiker. Många böcker finns både som e-bok och ljudbok. Utbudet på engelska är lite mer begränsat.

Användarvänlighet: Appen är snyggt utformad och lätt att navigera i. Jag som läser/lyssnar på samma bok både på plattan och mobilen blir nöjd över att synkronisering går snabbt. Det går både att streama och ladda ner böcker för att lyssna online.

Helhet: Mycket bra streamingtjänst. 5 av 5 i betyg.

Likes

Comments

Nässlorna blomma är den till viss del självbiografiska berättelsen om lille Martins (a.k.a. Harry Martinson) uppväxt som föräldralös i fattig-Sverige i början på 1900-talet. Om du tycker att det låter tungt och svårtillgängligt med en äldre bok (från 1935) av en nobelpristagare så har du fel. Boken är enkelt och rakt skriven utan krusiduller och är en vanlig pocket i längd. Men åh så fin den är! Jag grät floder. Martin letar efter någon vuxen som kan älska honom men varje gång han fäster sig vid någon tycks de försvinna. Det gör ont in i märgen på mig, kanske för att jag själv har en liten son, och bara tanken på att han inte skulle vara älskad gör mig så ledsen. Martin har en styrka som få och boken skildras ur hans perspektiv. Boken är också ett porträtt över Sverige för hundra år sedan där föräldralösa barn användes som arbetskraft i hushåll som accepterade att ge dem tak över huvudet. Läs, läs, läs!

Likes

Comments

Ebba von Sydow och Emilia de Poret har byggt ett litet "modehus" kring sitt koncept Säker Stil med böcker, podd och ett flitigt uppdaterat instakonto (@sakerstil) och de gör det bra! Boken Säker stol - guiden till den perfekta garderoben ger shoppingtips och råd om vad man ska behålla, vad man ska rensa ut och vilka köp som bör göras. Boken är också full med fina illustrationer och fotografier på de två författarna i leende poser.

Modeböcker är ofta fint designade, så även denna (vackert puderrosa), vilket gör att jag gärna tar fram den och bläddrar lite. Jag gillar idén om säker stil, dvs att man ska satsa långsiktigt och bygga upp en bra basgarderob. Det framgår tyvärr lite mellan raderna att man gärna bör ha en viss budget för att kunna göra just detta. Som flitig lyssnare på deras podd tycker jag dock ändå att Ebba och Emilia lyckas kombinera deras moderåd med budgetalternativ. Boken varvar modehistoria och moderåd från författarna med check-listor och slänga-eller-behålla-scheman för rensning av garderoben. Är din garderob en röra och fylld till bredden så kan denna bok fungera som inspiration för att få ordning. Likaså om du tycker om att drömma dig bort i en mysig modevärld för en stund.

Likes

Comments