Hej, bloggens först REVIEW är här!

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Oj oj oj....en roman på 597 (pocket)sidor och så många känslor och tankar.

Alltså, romanen handlar om Marie-Laure, en blind flicka som bor med sin pappa, som jobbar på Paris museum som nyckelväktare. Werner, en föräldralös pojke från tyskland har också sin beskärda del i historien (50%) och hans historia för honom till kadettskolan för unga nazister. Han är begåvad inom teknik och matematik, allt från att som liten hittat en gammal radio som han satte ihop och fixade på nytt. Jag vill inte berätta alltför mycket om händelseförloppet annat än att det är två helt skilda berätelser om Marie-Laure och Werner, men historierna möts som två oparallella linjer en gång och sedan aldrig mer.

Berättelsen är otroligt vacker genom hela alltihopa. Sättet Doerr lyckas få Werner och Marie-Laure att utstråla ett så stort hopp och överlevnadsbegär mellan raderna är ofattbart, och dessutom skildra en blind persons vardag så genialt. Då jag läste Marie-Laures stycken kände jag mig nästan blind, men det fick mig även att förstå hur sinnena lyckas hitta andra sätt att överleva utan ögat.

Det finns också sidopersoner genom hela berättelsen; fågelälskande stackars Frederick, storebrorsaktiga Volkheimer, socialt rädda farbror Etienné, moderliga Madame Manec och en mystisk person som ska lägga näsan i blöt överallt. Alla och envar lika viktiga.

Jag märker att jag lovordar romanen till skyarna så något måste det väl finnas? Jaa...det är en bok som kräver att läsas långsamt för att man ska hinna med i svängarna. Det är också lite svårt att förstå vissa delars betydelse för historien, så som stenen Marie-Laures pappa tvingas skydda och som den mystiske figuren vill ha till sig. Berättelsen hoppar också mellan början av 1940-talet och till slutet av kriget. Man förstår nog skillnaden, eftersom bokens delar indelas enligt åren, men ibland hoppar det äventrots det och då kan det bli svårt.

Hur som helst är det en roman jag verkligen rekommenderar för alla som gillar att läsa historier som utspelar sig under WW2, som gillar "Boktjuven" (Markus Zusak) eller som bara vill testa och se om de håller med mig. Sista 20 sidorna läste jag med tårarna rinnande nerför kinderna, och det betyder alltid för mig att det är en bra bok. Som sagt, otroligt vacker.

/Natalie

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej,

Jag har upphängt en lista över böcker jag ska läsa, som jag har hemma, före jag köper nya. Hahahaha vi alla vet att det är ett lönlöst löfte att hålla, så idag i bokhandeln då jag skulle köpa nya konceptpapper fick jag syn på skylten "3 POCKETAR FÖR 15€" och jag mindes det lilla presentkortet jag fått till julen. Med andra ord åkte tre nya bebisar hem med mig (+ jag glömde heller inte pappret.).


1. En Dag av David Nicholls.

Jag har faktiskt redan sett denna på film, men har letat efter den sen jag insåg att den ursprungligen är en roman.

Den handlar då om två personer som spenderar en natt ihop den 15 juli 1988. Romanen utspelar sig den 15 juli varje år efter 1988, och det är endast den 15 juli. Jag tyckte väldigt mycket om filmen, så jag hoppas romanen är lika bra som filmen. Detta är då alltså en romantisk berättelse om två personer som inte förstår att de hör ihop. I väntan på review.

2. Skäl att fortsätta leva av Matt Haig

Jag råkade ta upp denna av misstag, men kände att jag behöver den. Han berättar om sina egna erfarenheter med depression, ångest och självmordstankar. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den i det här skedet, jag tror det är bäst att vänta tills jag läst den. Bara att se pärmen blir det liksom, tyst, i mitt huvud så jag hoppas hoppas hoppas att den ska vara bra.

3. My grandmother send her regards and apologies av Fredrik Backman

Nu är det så att jag "Vet" att Backman är svensk, men att jag råkade lägga vantarna på ett engelskt exemplar. Ingen skada skedd, samma historia är det (hoppeligen) ändå. Fredrik Backman är för övrigt författaren till "En man som heter Ove" (som jag upptäckt att jag MÅSTE läsa) och det var egentligen därför jag köpte denna. Jag har redan kollat på den här en gång tidigare, men hade lite bråttom då så jag hann inte fundera klart. Jag tror trots allt den kommer vara helt bra, (min grundregel är att inte köpa dåliga böcker, så den måste ju vara bra ;) ). Baktexten berättar att den handlar om lilla Elsa, vars mormor är hennes superhjälte. Mormors tycks försvinna och lämna efter sig en hög med brev till Elsa, brev med ursäkter till dem hon gjort ont. Låter tillräckligt mysko för att jag ska fastna.

¤Av dessa tre ser jag mest framemot att läsa "Skäl att fortsätta leva", varför vet jag inte, den lockar mig på ett tyst sätt närmare och jag har faktikt redan läst ca. 10 sidor och det bådar gott.

Förövrigt läste jag klart Ljuset vi inte ser och oj oj oj, jag tror nästa inlägg blir en review på den.

/Natalie

Likes

Comments

Hej, idag sparkar vi igång bloggen med lite tankar kring boken jag läser just nu, nämligen Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Jag har läst nästan 50% av den nu och kan säga att jaa, den är bra!

Jag hörde första gången om den då faktiskt min lärare tipsade mig om den, och då jag sedan såg den i Akademiska Bokhandeln köpte jag den utan att veta någonting alls om historien. Men det visade sig vara ett riktigt bra köp!


"Ljuset vi inte ser" handlar om Marie-Laure, en flicka som är blind och bor med sin pappa, och Werner, en pojke från ett barnhem och kommer in på kadett skolan i Nazityskland. Marie-Laure bor i Paris då de tvingas fly till Saint Malo till hennes pappas farbror för att komma undan tyskarnas invasion. Werner å sin sida tränas till att bli en äkttysk soldat, men brinner för teknik och matematik vilket leder in honom på andra vägar i kriget. Jag vet inget om slutet, men förstod att de nog träffas (?) senare kanske. Blir spännande att se det hursomhelst. Radion har också en stor roll i berättelsen, vilket börjar från att Werner hittar en gammal radio som han bygger upp igen och lär sig av.

Romanen har vunnit 7 (!!) priser: Andrew Carnegie Medal, ABIA 2015, Goodreads choice Awards 2014, Audie Award, National Books Award (finalist), Årets Bok 2016 (nominerad) och vinnare av Pulitzer priser 2015. High hopes för denna bok.

Anthony Doerr är en okänd författare för mig, men han skriver på sättet som gör att jag glömmer min omvärld och sugs in i berättelsen. Timmar flyger förbi bara sådär då jag läser denna. Ska nog kolla upp andra verk av honom efter denna.

Jag tror jag inte har mer just nu att säga om denna, jag ska läsa klart den och komma med en review senare.

/Natalie

Likes

Comments

Hej, och välkommen till Bokhyllan, en blogg för alla som älskar litteratur!

Eftersom det här är första inlägget tänkte jag presentera mig själv och vad Bokhyllan kommer gå ut på.

Skribenten är jag, Natalie, som bor i Borgå i södra Finland. Jag är 18-år gammal och studerar för tillfället. Jag har alltid haft en kärlek för böcker och är en självutnämnd bokmal som läser det mesta utom poesi. Jag upptäckte fantasyvärlden genom the one and only Harry Potter av J.K.Rowling och Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien, men har inte hittat någon ny serie som kommer upp till samma nivå som de ovannämnda.

Jag kommer skriva om allt bokrelaterat som finns i mitt liv, men det kommer i huvudsak handla om böcker, böcker och ännu mer böcker.

Hoppas du kommer gilla min blogg och feel free att kontakta mig vid frågor eller liknande. Eposten hittar du i min profil.

/Kärlek från Natalie.

Likes

Comments