Tjo! Nu tänkte jag skriva om vad jag tyckte o boken.

Jag tyckte boken var väldigt bra! En bra sak med boken är att det händer saker hela tiden. I vissa böcker så är det inget som händer i början eller någonstans i mitten. Men så är de inte i Divergent. Och en annan sak jag tyckte var väldigt bra var att mellan kapitlen så hände inte så mycket. i vissa böcker så hoppar de väldigt mycket mellan som man sedan inte kommer fatta. Men när det inte hoppar så mycket så förstår man verkligen! Men en sak jag tycker är dåligt är att dem dröjer ut på saker lite mycket. Men de ska vara lite spänning men vissa saker är lite för ''utdragna''.

Jag skulle tipsa denna bok men kanske för 13-16 åringar.

Men om jag skulle betygsätta boken så skulle jag ge den 8/10 för den var jätte bra men det finns bättre böcker.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej, Puff här! Nu ska jag skriva mitt omdöme av boken.

Likt den första boken i trilogin (detta är den andra) är det en bok med hög spänningsgrad som varierar mellan kärlek, ilska, glädje och sorg. Trots att boken fortsätter vara spännande konstant, är det inte för många otäckheter som förekommer. Det tycker jag är imponerande, det är inte många andra författare som skrivit texter jag läst med samma talang för det som Collins.

Det förekommer ett hungerspel även i den andra boken i trilogin vilket blir lite tjatigt och det påminner om den förra boken, men även detta är så välgjort att det blir spännande ändå. Eftersom hungerspelet börjar såpass sent blir början relativt långtråkig likt den första boken och själva spelet blir kort jag fick en känsla av att berättelsen under spelet var något brådskande och påskyndad. Jag tycker det är en miss av Collins speciellt efter böckerna jag läst av henne vet jag att hon vet bättre.

Collins beskriver mellan raderna hur huvudpersonerna förändras under tiden som går. Jag tycker det är intressant hur hon lagt upp det. I många böcker förbättras karaktärerna som person, men inte i Catching Fire. Katniss, Gale (en kille från distrikt 12, förtjust i Kaniss) och Peeta gör drastiska saker som både förändrar samhället men också dem själva. Ofta på ett negativt sätt.

Likes

Comments

Hejsan, jag tänkte skriva om budskapen och några av mina reflektioner från boken.

Författaren Collins vill meddela läsaren genom boken hur en liten grupp av människor kan ha sådan stor makt över oss andra i livet och vilka effekter det får...

Boken handlar inte om makten den mindre gruppen har utan vad som händer när systemet avskaffas, i det här fallet med hjälp av revolutionen där Katniss var personen som startade den. Dock hade revolutionen redan lagt sin grund och tryckt på vissa distrikt under många år,

Catching Fire beskriver ett samhälle där folk jobbar hårt, inte för sig själva, utan för att nöja andra. Distriktens medborgare blir huvudstadens slavar. För att huvudstaden ska vara lite extra nöjda har staten ordnat ett spel som går varje år, med 24 deltagare, där bara en av dem kommer ut levande. Jag vet att den som läser detta bara har en tanke; det är hemskt. Jag tror att många av oss är för naiva att inse att det finns faktiskt liknande saker som pågår i världen. Kanske inte i form av en tävling, men ett stort land fullt av medborgare som slavar för staten.

Liksom i boken har många svårt att se sitt verkliga fiende och jag tror att den verkliga fienden är den som vänder oss mot varandra för att ha makten att styra oss, fylla oss med rädsla och ännu värre, få oss att hålla tyst om det. Collins meddelar oss om hur viktigt det är att stanna tillsammans, eftersom varje system, varje makt har en spricka som går att knäcka, om vi agerar tillsammans.

Ett budskap jag gillar i denna bok är hur huvudpersonen inte är så perfekt som idealet, inte bara ett skönhetsideal många strävar efter utan också idealet om hur man som människa förväntas bete sig och klara av olika situationer. Exempel när Katniss och Peeta håller tal inför de olika distrikten och det är Peeta som pratar större delen av tiden. Gångerna då Katniss håller tal blir det ofta fel eller åtminstone finns det folk som tolkar hennes ord eller kroppsspråk fel, en del av anledningen till revoltens upptakt.

Att en stor grupp kan göra stor skillnad i världen, är något de flesta kan hålla med om men att en enda människa kan förändra ett så stort ställe som hela Panem (landet de lever i) är inte ofta det händer och jag tror, att vi alla tycker det är imponerande. Det jag vill säga med detta är att Collins vill berätta för oss att vi kan faktiskt gör skillnad i världen som att sluta fred efter krigen, förändra hemska lagar osv. En enda maktlös person som egentligen inte har någon betydelse för världen, kan förändra ett helt samhälle. Till och med jag..


//Puff

Likes

Comments

Hej, idag tänkte jag skriva om hur texten i min bok Catching Fire är skriven. Texten är skriven ur förstapersonsperspektiv med endast en persons perspektiv.

Boken är uppdelad i tre delar (Gnistan, Kuvningen och Fienden), namnen beskriver vad som ska ske några kapitel framöver. Det är en metod som inte är så vanlig, men det förekommer. Boken är också uppdelad i 27 kapitel på ca 330 sidor.

Man får läsa många dialoger men ännu mer av Katniss tankar och känslor vilket gör att det även väcks känslor hos läsaren och man blir ännu mer fast i boken.

Boken är skriven med ett lagom gammaldags språk med mycket styckesindelningar och inte allt för många krångliga ord. Detta gör det lättare att läsa och jag tycker att boken är relativt lättläst.

Landet de lever i beskriver en framtidsvärld lik våran egen, men med mer spänningar, bättre teknologi och sjukvård. Det är som hela vår värld i ett land.

Det här är en bok som är skriven för ungdomar, både killar som tjejer. De får många timmar med spännande, känslosam och fängslande läsning framför sig.

// Puff


Likes

Comments

Hallå där! nu tänkte jag skriva vad budskapet i Divergent är.

Det största budskapet jag hittat i boken jag hittat är att man ska ha en egen vilja och göra det man själv tycker är rätt och inte lyssna på vad alla andra tycker och vilket val dem tycker man ska ta. Det är ett exempel där när det är falang dagen. När falangernas ungdomar är sexton år måste de bestämma vilken falang de vill tillhöra. Beatrice (även kallad Tris) är född i De osjälviska men känner sig inte hemma där.

ett till budskap är att även alla svåra val i livet och även om det händer jobbiga saker så måste man fortsätta kämpa och aldrig ge upp. Det visas i boken genom att tex i slutet när Tris mamma blir skjuten så blir hon helt chockad och ledsen men hon fortsätter för att rädda alla andra och hon ger inte upp även om hon är ledsen. Därefter att hennes mamma dog så dör ju hennes pappa också och då ger hon inte häller upp!

Ett annat budskap är också att även om tris har bytt falang och lämnat sin familj, men ändå så kommer hennes mamma på besökdagen. Som verkligen vill veta hur hon mår, hur hon har det och hur det går för henne. Hennes mamma förstår verkligen att hon inte byte för att komma ifrån sina föräldrar utan bytte för det kändes rätt.

Jag tycker att budskapen är bra och har en väldigt bra mening.

/Piff


Likes

Comments

Hej, nu tänkte jag skriva om hur min bok (divergent) är skriven. Divergent är skriven i förstapersonperspektiv. Alltså att det bara är huvudpersonens vinkel och att huvudpersonen (Beatrice) kallar sig jag. Boken är inte skriven på gammalsvenska och därför ganska lätt att förstå. Det är iget speciellt med texten utan skriven som nästan alla ungdoms/tonårs böcker.

/Piff

Likes

Comments

Suzanne Collins föddes den 10 september år 1962 i Hartford, Connecticut. Hon hade ett intresse för teater och gick teaterlinjen på Alabama School of Fine Arts, senare gick hon ut college med en masterexamen i drama och telekommunikation. Hon är dotter till en officer och därför flyttade familjen Collins runt mycket. Jag tror att detta gjorde att hon hade en ganska orolig uppväxt*, vilket även Katniss i boken Catching Fire hade.

​Eftersom hennes förälder var en officer spenderade hon antagligen inte så mycket tid med hen vilket Katniss inte gjorde med sin far heller. Han jobbade mycket i kolgruvorna och det var i kolgruvorna det skedde en explosion där hennes far och många andra omkom.

Innan Suzannes debut som bokförfattare år 2008 arbetade hon även som manusförfattare. Hon har bl.a. gjort många barnpogram. //Puff​


*Info från Suzanne Collins hemsida​

Likes

Comments

Divergent

Jag läser Divergent. Och jag tänkte göra en kort sammanfattning så att man kan förstå vad den handlar om.
Den handlar om en tjej som heter Beatrice Priors som bor med sin familj i falangen de osjälviska. En dag om året måste dem som är 16 år välja en falang. Man gör ett test som visar vad dem tillhör men de visar sig att Beatrice är Divergent. Alltså att hon är alla falangerna på en gång. Sen kommer dagen då hon och hennes bror ska göra sitt val. Ska hon välja de osjälviska och bo kvar med sin familj eller ska hon byta falang och flytta?

//Piff


Likes

Comments

Nu ska jag skriva en kort sammanfattning på boken Catching Fire. Boken handlar om när Katniss Everdeen och Peeta Mellark som vann det 74:de årets hungerspel, är på en segerturné genom de 12 distrikten. När turnén är över börjar snart nästa års hungerspel som är en ''kuvning'', alltså något speciellt med just detta hungerspel. Kuvningar förekommer vart 25:e år. Det 75:e årets hungerspel blir minst sagt, något speciellt. Det här året ska spelas med vinnare från tidigare hungerspel. Katniss och Peeta väljs ut från distrikt 12. Nu ska de möta vinnare, mästare och mördare. / Puff


Likes

Comments

Den här bilden representerar boken Catching Fire, eftersom härmskrikan alltid betytt någonting för huvudpersonen Katniss, då hennes pappa sjöng en visa och fåglarna härmat. Hon har detta som ett starkt minne från hennes pappa, som hon saknar innerligt mycket. Katniss hade härmskrikan som en lyckobrosch för att klara sig igenom hungerspelet. Det var allt jag tänkte berätta om denna bild/ Puff

Likes

Comments