Glaskupan är en obehaglig men samtidigt spännande bok som startar handlingen med Esther och hennes liv i New York.
En bit in i boken går Esther in i en depression och blir självmordsbenägen. Tillslut blir hon inlagd på mentalsjukhus. I boken får man läsa om hur annorlunda patienter behandlades år 1953 jämfört med idag och hur hon mådde och kände sig genom hela processen från det att hon blev sjuk. Jag tyckte om att få följa Esthers tankar, som jag inte riktigt kunde få grepp om under bokens gång. Hon blev lite av ett mysterium vilket jag fann intressant. Rolig var hon också, på sitt egna vis.
Rekommenderas! 

Ellen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Världen kretsade kring din brist
och av oss kom jag alltid sist
Du och jag fastnade i en bubbla
där ingen av oss vågade snubbla
Att falla iväg från dig var svårt
och när jag landat tog du det hårt

Jag tog ett stort kliv
och hamnade i ett nytt liv
Där fanns böcker och sprit
jag undrar fortfarande hur du tog dig dit
Du gav mig hela din mängd
trots att dörren var stängd

Jag bad dig gå långt från mig
jag behövde inte längre dig
Du visste precis som jag
att det var vår sista dag.


Ellen


Likes

Comments

Stephen Kings bok Att skriva - Wow. Jag fångades på första sidan och var fast genom hela boken. 

Att skriva är en slags självbiografi där man får reda på stycken av Kings barndom och hur hans liv formats. Man fick läsa om hans tidiga intresse för skrivandet och i ungefär halva boken gav han tips om skrivande och förklarade vanliga misstag. Jag lärde mig verkligen mycket av denna bok. Trots att jag vet att alla har olika skrivstil, så finns det mycket alla borde tänka på i sitt skrivande och Stephen King beskrev detta på ett sätt som fick en att vilja bläddra vidare, lära sig mer! 

Han skrev också något som fick mig att andas ut för en sekund. Man ska inte behöva planera sin bok, för karaktärerna kommer skapas av sig själva och göra vad de själva vill - oavsett vad du ritar upp för bild av dem innan. Detta fick mig att släppa pressen att behöva planera min bok eller novell, som jag i författarpoddar hört är viktigt för att kunna färdigställa historien. Det är inte sant. Och även om jag hade en bokidé som inte var så dum, så har jag nu fått en ny fantastisk (lite sjuk och surrealistisk) idé jag ska låta formas av sig själv. Precis så fritt jag vill. Att planera har alltid fått mig att tappa glöden direkt, så oavsett vad alla författare i världen säger så tänker jag lyssna på Stephen King. 

Ellen

Likes

Comments

Läste lite efter jul klart boken ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden”. Jag har även läst de andra böckerna i serien och tycker de är hur mysiga som helst! Böckerna handlar om Polly som bakar de godaste bröden på ön, hennes man och deras lunnefågel som bor i en fyr. Man stöter på både vardagsproblem och större problem i böckerna, dock är böckerna i sig mer åt det lättlästa hållet och inte särskilt psykologiskt analyserande. Men en feel-good bok kan vara skönt att läsa då och då, och denna är en rolig och bra sådan!

Ellen

Likes

Comments

Jag har skrivit regelbunden dagbok sedan 2014. Det är otroligt viktigt för mig att dokumentera vad jag gör, hur jag mår, vad jag tänker på, vad jag drömmer om, vilka jag träffar osv. Brukar också skriva ihop sammanfattningar om varje år för att kunna se hur mycket jag förändrats och utvecklats. 
Dagböcker minskar även stressen att uppdatera på sociala medier, eftersom jag hellre tittar tillbaka på det privata och helt ärliga jag skrivit.
Det är både läskigt och roligt att kunna läsa hur man har tänkt genom åren. Jag skäms när jag ser vad jag skrivit som 14-åring men är samtidigt så tacksam mot mig själv att jag faktiskt skrev ner det, så att jag kan minnas allt i framtiden.

Startar upp med ny dagbok 2018!

Ellen

Likes

Comments

Läste nyss ut klassikern Jane Eyre. Garanterat en ny favoritbok och filmen är inte dålig den heller - men bra ifall man läst boken före filmen då handlingen kan verka förvirrande annars. Filmen är även väldigt förkortande.

Jag föredrar i allmänhet att läsa boken innan jag ser filmen och tycker nästan alltid att boken är bäst. En anledning till detta är att i böcker får man reda på allas tankar och får själv föreställa sig personerna och miljön medans det endast visas ytligt i filmer. Gillar att använda min egna fantasi helt enkelt!

Ellen

Likes

Comments

Tänkte skriva ett par rader om några riktigt bra böcker jag läst i år och varför jag tyckte om dem. Hade svårt att hålla mig till endast fem böcker men valde tillslut dessa:

(* = var och när boken utspelade sig)

Frukost på Tiffanys - En klassiker som hade stått för länge i bokhyllan för att inte läsas. När jag väl tog mig an den lilla lättlästa, men välskrivna romanen så blev jag förvånad av hur mycket jag faktiskt tyckte om den. Jag tyckte om det enkla men tänkvärda språket samt humorn i boken. Underliga Holly med sin framfusighet och sina spontana idéer var ju det mest intressanta, samt hennes relation med hennes granne hon kallar Fred - med helt motsatt personlighet.
* New York, andra världskriget.

Ljuset vi inte ser - Denna boken träffade mig rakt i hjärtat. Den utspelade sig under andra världskriget och handlade bland annat om en blind flicka på flykt från Frankrike, och om en tysk pojke som ville fly från kolgruvorna och därför var tvungen att gå med i HitlerJugend. Jag fick under bokens gång lyssna, lukta och känna mig fram genom Marie-Laures flykt, och följa Werners uppfattning om Nazismen och hur den så småningom ändrades.
* Andra världskriget.

Ett litet liv - Denna romanen gjorde fysiskt ont i mig. Det är få böcker som har påverkat mig så mycket som den här, och som har stannat kvar i mig så pass länge. Man fick verkligen komma in i Judes liv. I hans självskadebeteende och i hans fruktansvärt tragiska barndom. I hans hemska förhållande han hamnade i. Även ljusglimtarna fanns där, men lyckades aldrig ta sig igenom mörkret inom honom. Tung bok, men fantastiskt bra skriven, och behöver läsas av alla.
*New York, nutid.

Himlakroppar - Boken handlade om ett antal olika mysterium som tretton män försökte koppla ihop och hitta svaret på. Här fick man inte bara stöta på några ledtrådar och så var fallet löst, nej den här boken var både tjock och väldigt beskrivande av omgivningen och karaktärerna. Ibland tappade jag bort mig och blandade ihop personer då redogörelserna om varje person var så pass långa, men jag gillade trots det boken starkt då man verkligen fick komma in i allas hjärnor och tänka efter mycket själv innan lösningen fanns där.
*Nya Zeeland, 1866.

En halv gul sol - I denna bok sötte man på karaktärer som två väldigt olika systrar och en ung tjänare. Chimamanda Ngozi Adichie är en otrolig författare som kan beskriva allt från människors tankar och fördomar om varann till krig och våldtäkter. Om att kämpa på för varandra trots att det sker fruktansvärda saker omkring en. Hon kan skildra mänsklighet och mörker på ett unikt sätt jag inte har stött på i allt för många böcker.
*Nigeria, Biafrakriget.

Ellen

Likes

Comments

2018 ska jag utan tvekan skriva en egen bok. Kanske inte den fantastiska roman jag drömmer om att skriva i framtiden, utan istället en kortare bok som jag har tillräckligt med erfanhet och kunskap för att kunna skriva nu.

Jag har påbörjat en mindmap om karaktärerna, omgivningen och handlingen.
Kort sammanfattning: en av tjejerna det handlar om vill inte ha sex och får ont av sex, en annan är asexuell. Jag kommer att skriva om hur de känner angående normen som finns kring sex och om hur de båda oroar sig för framtida relationer. Om skillnaden mellan att ha för svåra minnen med sig för att inte vilja ha sex mer, och att överhuvudtaget inte känna sexuell attraktion. Hur de tillslut hittar och faller för varann, men hur en av dem råkar gå ett steg för långt just när allt verkar vara som bäst.

Jag har planer på att börja skriva den ordentligt till sommaren och att endast göra lite research tills dess, då skolarbete kommer att ta upp mycket av min tid detta halvår.

Wish me luck!

Ellen

Likes

Comments

Hann bara skriva tre inlägg på min förra blogg när jag insåg att jag är mer intresserad av att driva en blogg som handlar om böcker och endast böcker. Jag är inte särskilt sugen på att dela med mig av mitt övriga vardagsliv helt enkelt och det var också därför jag bytte namnet på bloggen till något mer bokrelaterat.

Efter två dagars sträckläsning blev jag klar med Mia Skäringers fantastiska självbiografi Avig Maria. I boken får man följa hennes blogg, där hon för en slags dagbok om sitt liv och sitt mående. Det är sällan man stöter på en så ärlig och rak bok som tar upp allt ifrån kontrollbehov och självhat till ren kärlek och tacksamhet över livet. Hon vågar öppna upp sig om privata saker gällande sig själv som de flesta hade hållt inom sig, och som hon skriver i slutet av boken så är hon en spegling av kvinnor och vad många kvinnor går igenom.
Jag kände igen mig i mycket av det hon skrev, även fast jag bara är sjutton år och (förhoppningsvis) inte gått igenom större delen av mitt liv än. Det komiska är att jag fascinerades av hur lika vi tänkte om att bara fortsätta och att hela tiden tänka i banorna "bara en sak till", innan jag läste att hon tillslut bröt ihop totalt och knappt kunde ta sig ur sängen på grund av det sättet att tänka. Jag har ju hört historier om hur folk gått in i väggen, har även känt mig nära själv och att få följa hennes tankar hela vägen dit var något unikt och förmodligen nyttigt. Som ett litet uppvaknande, som fick mig att förstå hur viktigt det är att lyssna på kroppens signaler och att ta hand om sig själv, så att stressandet inte går för långt.
Boken var rå på sina ställen men framförallt mänsklig. Och humoristisk såklart, det är ju ändå Mia Skäringer som är författaren! SÅ läsvärd!

Ellen 

Likes

Comments