Så idag hade jag min introduktion på H&M Westfield ;).. Känner mig taggad! Det är en av Europas största H&M och jag känner mig fett stolt faktiskt att ha det som Part-time bredvid studierna. Känns riktigt gött faktiskt. Har fått ett riktigt bra intryck av arbetsplatsen och kollegorna, och jaa.. hela alltet känns riktigt bra. Så nu är jag hemma, har käkat en fet kycklingsallad och nu blir det plugg! Peace!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ni vet det där med jazz och 'scatting'. Det är sjukt utmanande. Men de är ju riktigt kul. Ser fram emot att se utvecklingen från detta året. Andra kurser vi läser just nu är Music Industry, Music Technology (musikproduktion), live performance workshop, ensemble (sight reading i band) och vocal technique.

Jag tänkte faktiskt skriva lite om det här med 'plugga musik'. Då många inte fattar grejen med det och ställer frågor som ibland kan vara provocerande och förminskande.

Precis som en civilekonom, vanlig ekonom, sjuksköterska eller en annan utbildning som man behöver gå på högskola för, så läser man kurser som ger poäng eller också credits, som det kallas här i England. Dessa poängen/credits är ett intyg på hur många "timmar/tid" du har lagt ner i ditt utbildningsområde. Lite som arbetserfarenhet för handels, livs etc... Detta är grunden och likadant för alla högskoleutbildningar som ger en viss titel (Kandidat, magister eller master).

Alla dessa titlar finns också att plugga inom musik. Skolan jag går på erbjuder diplom (1 år) och kandidat examen (3 år).

Min inrikting är en kandidat i popular music performance. Man kan även läsa business, event management, songwriting etc.. Då tänker en del "men om du pluggar popular music performance, vad kan du jobba med då?". Precis som en ekonom som pluggat ekonomi och trillar in på inköparspåret för ett stort företag, så kan jag trilla in på sidospår i musikindustrin som songwriter, backing vocalist, vocal coach etc.. Bra lön? Ja, gör du ett bra jobb så får du bra betalt. Precis som en ekonom som gör ett bra jobb för ett företag. Gör han/hon det dåligt så lär den inte få vara kvar. Precis så är det i musikindustrin också.

En musikutbildning är inte så sjukt stängd som alla tror. Det är bara en bransch som man inte ser mer av än artister, mp3 filer och konserter. Alla mellansteg missas, sound engineers, mixing engineers, music producers, editors, songwriters, song coaches som coachar sångarna när de spelar in sina album. Och med den coaching står du inte och motiverar sångaren, utan hjälper artisten att få fram de önskade soundet som producent och låtskrivare vill ha. Allt går med träning och rätt instruktioner för sångare.

Det är muskler och kost som påverkar din röst. Jag misstänker att vissa av er som läser detta har sett "wheel of musical expressions", har ni inte.. Så sök på youtube så kommer det upp en del väldigt tränade artister som kan sin sångteknik. De vet hur de ska manipulera sin "naturliga" röst/klang för att få fram soundet som önskas genom olika placeringar av strupe, tunga och muskler omkring och kontrollen över sitt andningsflöde som påverkar stämbandens vibrationer. Och det har verkligen med träning att göra. Inte med att de råkar vara blessed av gud med en änglaröst som kan uppnå olika sound colors.

Så för er som undrar hur man pluggar musik och hur man kan tjäna pengar i den industrin så kan jag berätta för er att det är en jäkligt rik industri och dom stora stjärnorna som man ser har tjänat sjuka pengar inte ens nästan kommer fram till summorna som ligger bakom och fördelas på alla aktörer och roller som finns i Musikindustrins lilla smet (och dessa människor och ofta en form av utbildning). Hoppas det här gav lite klarhet för de som blir besvikna ifall deras barn väljer musik på gymnasiet, eller blir oroliga för individers framtid som väljer samma studieväg som mig.

De flesta i Sverige pluggar ändå inte vidare och fastnar på lager-, butiks, kundservicearbete hela livet. Vad är ni oroliga för? De kommer ha det bra oavsett vad. Det är större chans att du får en go 50 000kr lön om du har en fet titel och rykte inom musikbranschen än att gå naturvetenskap och jobba på ica för 16 000kr efter skatt. Jag vill inte provocera, men jag vill faktiskt stå upp för de som studerar musik och påverkas för mycket av sina föräldrars åsikter när det handlar om deras framtid. Stå emot det allmänna ryktet som säger att man inte kan bli någonting inom de. Möjligheterna är så sjukt stora i vår bransch, så om du bara håller ut och gör ett riktigt bra jobb så kommer det betala ut sig efter hand. (Precis som alla andra jobb där man jobbar hårt).

Likes

Comments

Find the recipe here: https://www.facebook.com/tastyvegetarian/videos/1908085636119984/​ 

Likes

Comments

Vårt institute anordnade en båtfest över Themsen, och jaaa... Så kul!! Och vilken upplevelse.. Alltså livet är ju bara så sjukt bra just nu.


//Our institute arranged a boat party over the Themsen, and... It was really nice. I had so much fun with my friends.... you know.. - Life's just really good

Likes

Comments