Det finns olika definitioner av vad minimalism är. Minimalismen finns som inslag i flera aspekter av mitt liv och i det här inlägget tar jag upp några utav dem. Lämna gärna en kommentar om du känner igen dig, eller om du har en egen definition av minimalism!

Minimalistisk inredningsstil: Jag älskar ljusa, sparsamt möblerade rum. Jag tycker om att gömma så mycket saker som möjligt i skåp och dylikt för att ha rena öppna ytor i mitt hem. Samtidigt vill jag inte ha proppfulla förvaringsutrymmen utan tycker om att rensa ut saker som inte längre används eller behövs, vilket leder oss in på nästa område...

Minimalistiskt ägande: "Own less, have more" sammanfattar den här aspekten av minimalism perfekt. Det finns en frihet i att bara äga sådant som en verkligen tycker om eller behöver. Gamla föremål skänks bort eller slängs när de byts ut mot nya.

Minimalistisk konsumering: Långsiktiga investeringar går före billiga, impulsiva inköp. På senare tid har jag bytt ut exempelvis köksredskap i plast mot nya i trä och metall som håller bättre vilket innebär mindre slit och släng (+ att laga mat med en träslev ger en helt annan känsla!). Trots att jag aldrig varit särskilt intresserad av kläder har även minimalismen hittat in i min garderob. Förut köpte jag nästan bara saker för halva REA-priset hos exempelvis H&M, numera lägger jag hellre lite mer pengar på ett plagg jag faktiskt vill ha.

Miljömässig minimalism: Att använda så få av naturens resurser som möjligt, exempelvis genom att äta vegetariskt och köpa ekologiska råvaror. Detta är en aspekt av minimalism som jag är förhållandevis ny att anamma. Jag är i alla fall vegetarian och strävar efter att äta veganskt så mycket som möjligt.

Det var alltså några aspekter av minimalism och hur de kommer till uttryck i mitt liv. Kände du igen dig? Skulle du kalla dig för minimalist?

Likes

Comments