Allmänt, Jessica, Välmående

Av Jessica

Hej!

Här behövs ett inlägg! Det har gått lite för länge sedan sist, jag vet.

Men jag hoppas att det är flera än jag som har prioriterat bort inomhus-jobbet när vädret har sett ut som det gjort de senaste dagarna. Det har varit u.n.d.e.r.b.a.r.t., bortsett från att det är ett kaos innan jag har på alla barnen rätt mängd kläder.

Så istället för att vara en duktig företagare och sköta mina uppgifter så har jag denna helg tagit ledigt från alla måsten och endast gjort det jag känt för och det har varit mycket givande.

Måste passa på att tipsa om denna multifunktionella vagn! Vare sej ni är i behov av cyklekärra, springvagn, syskonvagn eller terrängvagn så är denna suuuper bra. Ett av de bästa köpen jag gjort.

Ett till tips! När kusinerna vill mysa i vagnen får jag mysa med babyn som hänger på min mage. I sjalen innanför min jacka mådde han gott i flera timmar. En sjal är alltså ett till köp som jag är mycket nöjd med, ett ypperligt komplement till barnvagnen.

Hoppas ni också har haft en underbar helg!

Likes

Comments

Jessica, Välmående, Mamma träning, Träning

Av Jessica

Hej, nu har jag en ny kurs på gång. En ack så svår grupp att få ihop till. Och som rubriken säger så är graviditet ett måste för att få delta. Vanliga tankesätt under en graviditet är att jag ska ta itu med träningen när babyn kommit ut, ingen vits att börja på nu, finns ingen ork och dessutom finns det inget jag kan göra. Man brukar väl säga "av sej själv känner man andra" och så är det även i mitt fall.

Jag har testat på två graviditeter, de var väldigt lika men samtidigt väldigt olika, samma gäller återhämtningen efter förlossningarna. Under första graviditeten kändes allting ganska tungt, jag kände mej osmidig och fick värk i ryggen. Enda fysiskt ansträngande aktivitet som jag gjorde var att jag gick på promenader, som blev kortare och långsammare för varje vecka.

Före jag blev gravid igen fick jag mera kött på benen eftersom jag utbildade mej till personlig tränare och gick extra utbildningar med inriktning på core och mammakroppen. Tack vare all ny kunskap jag fick under den här tiden byggde jag upp min egen kropp så att den blev stark från grunden.

När jag sedan blev gravid med lillebror märktes det tydligt att träningen hade gett resultat. Jag visste varför jag fick trötta och sjuka områden och så visste jag hur jag skulle göra för att undvika just det. När jag hade kunskapen och förståelsen för hur kroppen fungerar, var det betydligt lättare att tackla alla förändringar som dök upp under och efter graviditeten. Graviditeten var långt ifrån problemfri, foglossningar och dylika problem gav sej till känna, trots detta så gick det bra att dra och delta i gympagrupper ända fram till beräknat datum.


Om jag ska räkna upp alla fördelar med att träna coren före, under och efter graviditet så får jag sitta här hela natten. Men för att ta det snabbt kan vi säga att graviditeten känns betydligt lättare på alla plan, både fysiskt och psykiskt. Med en väl funderande core går förlossningen troligtvis smidigare, både värkarna under förlossningen och eftervärkarna är effektivare. Och när vardagen rullar vidare är det betydligt lättare att återuppta träningen.

Så nu hoppas jag att ni ser många fördelar med att träna under graviditeten och hänger med på kursen som startar i slutet av januari. Där slår vi hål på alla myter, vi hittar våra djupa bukmuskler och lär oss att knipa, vi får in träningen i våra rutiner. För om några månader finns det garanterat sötare saker att sätta energin på.

Likes

Comments

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej på er och gott nytt år!

Doftar inte det nya året gott?! Jag tycker det doftar som nya roliga utmaningar och mycket möjlighet till att växa och utvecklas till ett ännu bättre jag. Eller ja, för tillfället doftar det inte så mycket framgång, nu just finns inga andra tankar än gröööööt, jag vill ha grööööt. Men efter frukosten, då ska jag ta ett djupt andetag, slappna av och känna efter vad 2017 har att ge.

Nytt år och ny månad, det betyder ny utmaning! Hur gick den förra utmaningen? Har du kommit ihåg att le mot dej själv varje dag? Jag kan meddela att jag föregått som en medelmåttig förebild. Jag har inte utfört uppgiften varje dag, men åtminstone varannan. Så nu tar vi oss i kragarna och fortsätter! Vare sej du har fått in leendet i dina rutiner eller ej så är det dags för en ny utmaning idag.

Den nya utmaningen är till för att förbättra din hållning och balans.


Utmaningen är att du ska gå på tå, några minuter varje dag. När man stiger upp på tå blir man ju längre och då sker det naturligt att man sträcker på resten av kroppen också, suger in naveln mot ryggraden (dvs. aktiverar coren) och får en stolt hållning.

För att få det här till en rutin så gäller det att hitta ett tillfälle under dagen som gör att man blir påmind om utmaningen. För mej är det ypperliga tillfället tandborstningen, en av de få tillfällen som ser likadana ut varje dag. Och eftersom jag vandrar av och an i badrummet samtidigt som jag använder en eltandborste som meddelar när jag borstat 2 minuter så blir det perfekt att gå på tå under tiden. Två minuter morgon, två minuter kväll. 4 minuter med bra hållning är kroppen värd eller hur? ;)

Lycka till!

Likes

Comments

Stress, Utmattning, Prestation, Stefan

Hej på Er!

Har funderat på detta inlägg ett par veckor, men just idag kändes det "rätt". Jag vill med detta och kommande inlägg kunna hjälpa någon som kanske är i samma situation som mig eller som är på god väg dit. Människor har så fruktansvärt svårt att våga visa sig svaga i dagens samhälle. Det är för att prestation belönas! Men vad är prestation, att bevisa för andra hur duktig du är? Vem presterar du för? Dig själv eller andra? Jag är stark för att jag vågar vara svag!

Nåja, årets sista dag är här och ett väldigt händelserikt och intressant år går mot sitt slut. Största delen av tiden har för min del gått åt att jobba med mina företag samt träning. Mitt huvudmål gällande träningen år 2016 var utan tvekan att fixa Tough Viking på Djurgården, Stockholm den 27 augusti.

Träningen inför loppet var på inga sätt optimal. Träningen blev lidande p.g.a. mycket jobb och många träningspass blev mera ett måste istället för den glädje som träning ju borde vara. En knäskada fyra veckor innan Tough Viking gjorde ju inte saken bättre... Detta resulterade i endast ett löppass ett par dagar innan själva loppet, inte direkt optimalt.

Starten var in i det sista osäker, men jag valde trots allt att ge det en chans och tillsammans med en peppande grupp så gick det vägen, yippiii :) Det kändes t.o.m. hyfsat bra i kroppen efteråt.

Just då kändes allt suveränt och nya målsättningar inför år 2017 målades upp.... I drygt en vecka levde jag i ett lycko rus efter att ha klarat min målsättning, men så helt plötsligt en tidig morgon slår min kropps alla säkringar ur på en och samma gång och de starka ben som en vecka tidigare burit mig runt Kungliga Djurgårdens hinderbana, bar mig inte mera. Känslan när du stiger ur bilen och faller ihop på gårdsplanen storgråtandes och vet att jag inte klarar av att ta mig upp, är inget jag önskar någon.... Den rädsla, oro, ångest och panik som då kom går inte att förklara.

Den tanke som efter ett par minuter slår mig är "en del slutar livet här och nu eller så börjar ett nytt". Hur jag sen kommit mig in i huset och lämnar att sova på golvet har jag inga minnen av. Jag kan inte på något sätt säga att jag var förvånad efter minst 10 år av alldeles för högt tempo, företagande, 55-75 h arbetsveckor, studier, träning, familj och därtill övriga förenings uppdrag så var kroppen totalt körd i botten.

Många människor i min närhet har i flera års tid sagt åt mig att jag måste bromsa in, men NEEEJ varför det?? Jag är stark och fixar detta, inga problem och så jobbar man ännu hårdare. Har ett par gånger under årens lopp åkt in till läkaren med bröstsmärtor, men inget ovanligt har konstaterats så jag har kört på som tidigare. Jag har nog innerst inne vetat att dagen kommer då jag kraschar men inte haft styrkan, orken att ta mig ur ekorrhjulet som bara snurrat hårdare och hårdare.

Har alltid velat ha en massa saker på gång hela tiden, aldrig kunnat säga NEJ, förutom åt mig själv. Har alltid prioriterat allt och alla före mig själv.

Jag är så fruktansvärt stolt över mig själv att jag nu vågar visa mig svag, inför mig själv och andra. Jag var ingen robot som fixar allt, jag är bara en helt vanlig liten människa. Att sitta och gråta i bilen, med vänner, på jobbet är inget problem, jag släpper ut mina känslor då det behövs. Jag är sån att jag måste få tala om mina bekymmer och problem och jag är så fruktansvärt glad över de vänner och famlijen som under de senaste månaderna orkat lyssna på mina bekymmer, lova sen att ni säger till då ni tröttnar, haha :) :)

Är också otroligt glad och lycklig att ha så många fina människor, familj, vänner, olika experter runt mig som stöttar mig i med och motgång. Utan Er skulle jag inte må så bra som jag trots allt gör idag. Jag orkar jobba ca 20-25 h per vecka och det är helt ok.. Att jag sen inte orkar göra något på kvällarna är helt okej och min kära familj accepterar det väldigt bra och låter mig vila på kvällarna och ha långa sov morgnar under helgerna. Vissa dagar känns riktigt bra medan andra är en pina med extrem trötthet, kraftiga smärtor i kroppen o.s.v. Om det sedan tar 6 månader, ett år eller längre att komma ur detta så är det helt ok, jag har tid att vänta.

Känns också tryggt att ha mina kära kollegor Nikita och Jessica som jag driver företaget Body Peace tillsammans med. Trots att jag för tillfället inte orkar jobba så mycket som jag skulle vilja, utan mest sköter det administrativa jobbet. Men försöker trots allt vara ett stöd åt dem med de erfarenheter och kunskaper jag har.

Jag vet att jag kommer att komma ur detta som en betydligt starkare person. Det låter kanske lite märkligt i mångas öron, men jag är så otroligt glad över det som har hänt. Känns lite som att nu kan jag börja om på nytt, hitta mitt inre jag och jobba med det "sårade barnet". Ser såå framemot att jobba vidare med mina företag, orka börja träna i makligt tempo, vara en bättre pappa, sambo, vän och framförallt att vara MIG SJÄLV!! Framtiden ser ljus ut.

Önskar alla Ett Gott Nytt År! Och kom ihåg att ta hand om Er själva. Ni behöver inte göra som jag och köra "hela vägen in i väggen"....

Likes

Comments

Allmänt, Jessica

Av Jessica

Hur har julen varit? Har ni kopplat av, ätit gott och bara haft det bra? Eller har ni stressat för att hinna göra all mat och hinna träffa alla släktingar? Ätit så mycket konfektchoklad att ni mått illa? Kanske någon i familjen fick flunssa lagom till jul?

Jag kan svara ja på alla frågor.

Alla punkterna hör julen till enligt mej. Trots att det varit stressigt stundvis och obehagligt mycket godsaker i magen mellan varven så har julen i slutändan varit riktigt bra.

Och vet ni vad? Livet fortsätter! Vare sig ni har haft en bra jul eller inte, så borde vardagen ändå flyta vidare. Som vanligt efter en långhelg kan det vara skönt när vardagen kommer emot, bara man får tag i rutinerna igen.

I mitt fall ska det kännas bra att återgå till träningsrutinerna. Jag tog tag i saken redan idag och var ute och arbetade bort några konfektbitar genom att ved-arbeta i några timmar. Så nu är jag värd en god nattsömn.

Om några dagar inväntas en ny utmaning, så ta tag i era gamla goda rutiner innan jag uppmanar er att ta in en till rutin i er vardag! :)

Ha de bra tills dess och gott nytt år! :)

Likes

Comments

Fotboll, Idrott, Nikita , Träning, Styrketräning

Av Nikita

Länge sen det blivit skrivet något här men för min egen del så har det bara kännts som att tiden rusat iväg och man själv inte hunnit med. Nånting som jag sku vila säga att jag blivit bättre på under åren men sen ändå inte så är att prioritera mig själv. ´

Som tidigare nämnts så brinner jag för fotboll och kontraktet för säsong 2017 är undertecknat för IK Myran. Vad kommer till fotboll så prioriterar jag det i princip före allt annat och vad kommer till mig själv och i fotbolls sammanhang så prioriterar jag mig själv. Jag kanske lämnar X:s födelsedagskalas men inte träningen som skall gynna min fotbollssäsong. Detta betyder ju inte att jag inte går på kalas eller dylikt men de ligger längre ner på prioritets listan. Jag hade tänkt skriva på onsdag kväll ett inlägg men det slutade med att jag var och spelade fotboll med några vänner och då jag kom sent hem på kvällen så orkade jag inte mera, samma sak dessa andra kvällar, tiden har inte funnits eller så har jag varit för trött.

För tillfället ligger vi i grund träningsperiod och för min egen del tycker jag träningen löper hyfsat bra. Lite mer löpträning kunde jag sätta in i mitt schema men detta vinter väder drar ner riktigt mycket på mitt humör att fara ut och springa. Däremot tillbringar jag gärna mera tid i gymmet och kroppen svarar väligt bra på styrketräningen för tillfället. Fotboll har vi också tränat i december månad och igår(lördag 17.12) hade vi vår första träningsmatch. Jag hade förväntat mig att matchen skulle ha varit fysiskt tyngre än vad det kändes igår men detta är förstås också en bekräftelese på att träningen biter. Dock finns det mycket kvar att jobba på men jag är på god väg ändå. I Januari börjar sedan allvaret och träningen startar påriktigt ;)

I min egna styrketräning kör jag oftast TRISET, tre övningar efter varann utan vila och sedan då med en vila efter det och så kör jag igen. Varför? Jag tycker min kropp svarar bättre på denna typ av träning, så stiger pulsen bättre och jag får konditionsträningen med i samma pass och så tycker jag helt enkelt inte om att vila på gymmet. Det känns som bort kastat med tid på något vis. På detta sätt blir det mindre vila än om man skulle vila mellan varje övning.
Som nybörjare rekommenderar jag kanske inte denna typ av träning så att man kör alla block som triset utan man kanske bara kör ett och vart efter ökar om man vill. Något som jag prioriterar högst vad kommer till träningen är TEKNIK och FOKUS. Det händer lätt när man blir trött att man kanske börjar fuska lite och vad kommer att träna med triset så blir man trött och därför kanske jag inte rekommenderar det för nybörjare för det får inte gå över själva tekniken. Jag tänkte dela med mig av den ben träning som jag kör för tillfället:


1. Uppvärming ca. 20min

2. Träningen:

BLOCK 1: x3

10xknäböj
10x korsade utfallssteg(10/ben)
20x hopp över bosuboll

BLOCK 2: x3

15x benpress
10x utfallsgång med vikt på raka armar(10/ben)
20xlegcurl

BLOCK 3: x3

12x Marklyft
10x utfall på stepbräde
10x leg extension

Om jag ännu orkar efter detta och allt känns bra så kan jag köra en serie med olika hopp bara för att klämma ut det sista från musklerna.

3. Nedvarvning och töjningen slarvar jag oftast med :D


Nu finns det ju sedan en massa skrivna och oskrivna regler vad kommer till träningen. Så här skall du och sådär skall du inte göra och någon av er funderar säkert varför jag kombinerar vissa saker som jag gör och varför jag blandar styrketärningen med konditionsträningen. Varför inte? Om detta funkar för mej så klart att jag skall göra det då.
Så du som läser detta, prova dej fram och hitta det som passar dej. Minns dock alltid TEKNIK och FOKUS på vad du gör. Ha roligt och träna mångsidigt. Detta program kör jag nu december månad till slut och efter det byter jag program.

Med detta önskar jag en riktigt trevlig fjärde advent till allihopa och bjuder på några bilder som inte alls har med saken att göra - Mina små ögonstenar som för tillfället varit i ca. 2v i Kimito utan mamma som sitter i Vörå och skall försöka få allt gjort före jul. :D Nu väntar dock ett träningspass för övrekroppen. <3

Likes

Comments

Av Jessica

God kväll!

Ibland kommer det dagar som jag inte alls hinner med. Alla måsten måste jag ju så klart hinna med, så oftast får barnen mat, inte alltid kläder, gympa grupperna kommer jag i tid till osv. Men oftast är det sakerna som jag vill göra för mej själv, för mitt eget välmående, som kommer sist i prioriteringslistan.

När den tidpunkt på dygnet som kallas kväll kommer och går utan att jag har fått en enda minut av lugn och ro, eller så kallad egentid, ger jag upp. Om jag i början av dagen hade planer på att träna, läsa, städa eller äta choklad, så är det sällan jag känner någon mening med att ta itu med den saken efter klockan 23.

Det har blivit en så vanlig grej att det har blivit ett problem. Jag gör aldrig något för mej själv. Jag är värd att unna mej själv någonting. Något litet varje dag. Det är vi alla värda. Jag måste ändra tankesätt.

Allting är bättre än ingenting.

Ibland behövs det endast de där fem minuterna för att uträtta det som jag planerat eller ens en liten del av det. Chokladbitarna äter jag snabbt upp, raka benen tar inte så lång tid.... Träningen däremot tar oftast ganska lång tid och blir därför allt för sällan utförd, men för att jag ska känna att jag gjort någonting bra för min kropp ändå så brukar jag göra en eller två övningar och de får räknas som dagens träning, för allting är bättre än ingenting. Eftersom denna dag varit full med program har jag även idag snabbtränat.

Idag tränade jag rörlighet och styrka:

Armpress med rotation, steg för steg

En lättare variant

Eller ännu lättare

När jag vet att jag har gjort min kropp något gott kommer jag somna med gott samvete. :)

Likes

Comments

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej!

Nu är det dags för första utmaningen. Vi börjar med en uppgift som passar utmärkt i tider som är extra mörka och dystra. Den enda fysiska kunskap du behöver ha är att kunna le. Att börja dagen med att få se ett vänligt leende ansikte gör vilken dag som helst lite ljusare, och när du själv ler, trots att det kan vara "fejk", så inbillar kroppen sej att du är glad, vilket leder till bättre välmående.

Utmaningen är alltså att du ska le mot dej själv, varje dag. För att vi ska få leendet att bli en rutin så måste vi påminna oss om uppgiften varje dag. Alla får komma på det sätt som fungerar bäst för en själv, men om ni vill ha ett tips så har jag ett utmärkt:

Jag antar att de flesta av oss borstar tänderna i badrummet åtminstone en gång om dagen. Då har du ett ypperligt tillfälle att le mot dej själv. För att påminna dej om leendet så kan du sätta en post-it lapp på spegeln. Har du ingen spegel så tar du vad du har. Det här är det närmsta jag kommer.

Och det fungerar utmärkt att få ett leende genom spolknappen. Jag blev glad av leendet trots att det kom från ett rött ansikte med tryckmärke från massagebänken.

Anta utmaningen och du gör dej själv en tjänst! :)

Likes

Comments

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej! Är det någon annan än jag som har kommit in i julstämning? Julen börjar riktigt ordentligt ta form i vår stuga, stakar och stjärnor i fönstren, tomtar i knutarna, önskelistan på fönstret så att tomten eller hans nissar ska se den när de springer förbi om kvällarna. Idag bakade vi dessutom pepparkakor så nu börjar vi bli riktigt redo. Jag tror bestämt att jag går händelserna lite i förväg, det är ju inte ens december...

Men jag tror det är bättre så här, för nu är jag ganska förberedd, så jag slipper den där julstressen som de flesta har. Jag känner mej avslappnad och kan börja njuta av julen redan nu, istället för att fokusera på allt som måste ske innan jul och ny år.

Nyår.... 2017.... vissa år får jag lite ångest när jag tänker på ett nytt år, tänk att det gångna året redan är slut, vad ska ske under det nya året, kommer det att bli ett bra år... Mycket press byggs upp inför ett nytt år, många ser det som en ny start. En chans att börja om på nytt, förbättra sin hälsa, slippa sitt sötsug, börja träna, bli flitigare på jobbet.... Det här tror jag är en delorsak till varför det blir så stressigt före jul. Vill ni veta varför?

De flesta nyårslöften och tankar inför det nya året handlar om hälsa och välmående. Eftersom första januari blir en ny start i livet, dagen då jag ska ta itu med min hälsa, så spelar det ju inte så stor roll hur jag äter, sover och motionerar nu, det är ju bara några veckor kvar...jag måste ju passa på att göra det jag vill... Känner någon igen sej? Före nyår är det oftast många deadlines i både skola och jobb vilket gör att det kan kännas extra stressigt, så då borde både kropp och knopp vara i toppskick för att klara av den pressen. Har man då börjat fuska med både mat och motion så blir resultatet troligtvis inte så bra.

Alla ni som har gett upp "välmående 2016" ska jag hjälpa lite grann. Jag kommer att ge er en utmaning i månaden. Det kan vara vad som helst, någonting litet som ni ska göra eller tänka i olika vardagliga situationer. De här uppgifterna ska föra er mot ett bättre välmående. Jag har valt att endast ge er en utmaning i månaden så att den ena uppgiften ska hinna bli en rutin innan det kommer en ny utmaning att komma ihåg. Och eftersom det är helt onödigt att invänta det nya året innan vi tar itu med oss själva så tycker jag att vi börjar lite tidigare. Så kom ihåg att kika in här första december, för då kommer första utmaningen.

Ha det så bra tills dess! :)

Likes

Comments

Nikita , Välmående

Av Nikita

Med lite inspiration från Stefans inlägg igår kommer nu detta inlägg 😏😏

Ibland brukar jag känna mej lite in snöad i vardagen, livet, hur man nu vill säga. Nånting som jag ändå konstaterat under kanske det senaste 2 åren är att ändå inte glömma bort vem du är. Detta låter kanske lite konstigt och någon funderar "vadå nog vet jag vem jag är... Nikita 22 år, bor i Vörå osv". Njaa det är kanske inte det som det handlar om. Det handlar om det där djupet, jag har inget rätt ord för det men någon kanske får en större förståelse om jag pratar om själen. Själen är väl kanske inte det ord jag skulle vilja använda direkt men det ger en viss definiton.

Jag skrev ihop en lite text i våras när livet kändes harmoniskt och lungt och ibland går jag tillbaka till den för att minnas mej själv, vem jag är:

"Var den bästa versionen av dig själv, det är du. Hitta den. Den kommer föra dig vidare. Livet är mörkt ibland men rakt framför dig finns alltid ljuset. Vad väljer du att fokusera på? Vart vill du? Vem är du? Jag är jag, jag väljer mitt liv och jag gör mitt liv till det perfekta. Jag är kapabel till att känna kärlek för mig själv. Jag älskar mig själv och detta driver mig framåt. Jag är tacksam, tacksam för livet. Livet formar mig till den jag är. Jag väljer, vill jag formas? Hur formas jag? Jag väljer mitt liv - jag väljer att älska."

Ha en bra fortsatt måndag kväll. Älska dej själv. Njut av vardagen och livet även i denna mörka, stressiga vintertid. Träningsglädje och energi till alla 💛

Likes

Comments