Nikita , Träning, Muskelvård

Av Nikita

När kroppen skriker efter hjälp... Jag tror att vi alla kan tänka tillbaka till den gången vi hade sjukt i ryggen, värk i ryggen. Jag tror också att de flesta av oss inte direkt njuter av denna värk. Jag brukar alltid säga att träningsvärk är bästa värken men vad kommer till ryggen så vare det är träningsvärk eller värk pga. något annat så kan Jag inte direkt säga att jag gillar det.

Min rygg värk som dyker upp lite helatiden beror väl till vissa del på träning och då en typ av träningsvärk eller kanske fel ställning men detta i kombination med att jag bär på en liten svank och att jag haft några skador i ryggen som junior gör inte saken bättre.

En av mina allmänna stora målsättningar med träningen är en atletisk hållning och jag har målmedvetet sedan jag studerade till massör fokuserat mycket på ryggen. Dock har det den senaste tiden inte blivit så mycket som jag hade velat så detta kan också vara en orsak till värken. Jag, som många andra har också mina axlar lite för långt fram. Sitter mycket framför datorn i arbetet och faller ihop till en hösäck och detta gynnar absolut inte min rygg. Musklerna kring min rygg skall orka hålla upp min kropp hela mitt långa liv så självklart att fokusen också många gånger borde vara där. Jag kunde nästa säga att periodvis så ligger nästan 90% av min styrketräning för övrekroppen på baksidan. Tänker vi på allmännheten så är det inte alltid så, ryggen är oftast inte det som man först ser. Man ser t.ex. magmusklerna på ett helt annat vis och fokus kanske många gånger är där mer än på själva ryggen. Då kan vi också förstås nämna kärnan, de inre magmusklerna/muskulaturen som är ännu viktigare. Nu kom jag lite ur spår, det var inte det här jag tänkte berätta men ryggen är väldigt intressant så jag tror vi skall komma tillbaka till den i ett senare inlägg ;) Men ta hand om din rygg.

MEN, är det så att du nu också lider av rygg värk rekommenderar jag starkt SPIKMATTAN.

Om man skall tro på allting som sägs så vet jag inte men b.la. så sägs det att i Indien använde man spikmattan för avslappningsövningar, att spikarna mot huden gör att kroppen producerar b.la. endorfiner. Endorfiner ger smärtlindring och fysiskt välbehag. Mera finns att läsa men detta är precis vad denna underbara matta gör till min rygg.

Rekommenderar starkt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jessica

Av Jessica

Nu tar det sej! Min lust har kommit tillbaka! De senaste månaderna har jag varit så trött i kropp och själ att jag inte orkat ägna en tanke på träning. Men igår kände jag plötsligt att det börjar svänga, jag fick lust att ta på mej springskorna.

Jag skulle knappast orka längre än till postlådan, men det spelar ju ingen roll. Det är ju precis så träning alltid borde vara. Man ska längta efter träningen, njuta under passet och känna sej nöjd efteråt oavsett hur man presterar. Bara det att man kommer sej för att träna är ju en vinst i sej.

När jag nu har hittat träningslusten igen känns det avslappnande att tänka tillbaka på sommarens träning och uppiggande att blicka framåt mot höstens träning. Om tre veckor får jag stå framme i salen och peppa mina kunder igen, oj så roligt vi ska ha!

Likes

Comments

Allmänt, Jessica

Av Jessica

Vi har väl alla varit med om det någon gång, när det inte riktigt blir som man planerat. Jag hade en klar bild av hur sensommaren och hösten skulle se ut. Jag skulle leka, njuta, baka, träna, äta, jobba och njuta lite till. Men så aktiverades den igen, den där sjukdomen. Jag hade ju nästan glömt bort den, i hopp om att den aldrig skulle komma tillbaka.

Det var för tre år sedan, när Agnes var 4 månader, som jag fick diagnosen hypertyreos, jag fick medicin och fick sjukdomen under kontroll, men efter som det är en antikropp sjukdom så ligger den alltid latent i min kropp, i väntan på ett passligt tillfälle att blomma upp igen. Det är vanligt att hypertyreosen aktiveras igen inom ett år efter att man fått barn. De första månaderna efter att Louis kom så var jag på helspänn, jag kände konstant efter hur det kändes i kroppen, hade jag några symptom eller inte? Kanske inte... Till sist släppte jag tanken på att jag skulle bli sjuk igen, jag slutade känna efter och fokuserade istället på att bygga hus. När jag sedan började få en massa konstiga symptom så som hjärtklappning, trötthet, hunger, muskelvärk, ja då hade jag ju så klart inte en tanke på att det kunde vara något annat än stressen inför bröllopet. Konstigt hur kroppen fungerar, när jag är frisk tror jag att jag är sjuk, och när jag på riktigt är sjuk så tror jag är överkänslig och inbillar mej alla symptom.

Nåväl, till sist släpade jag mej till hvc och dagen därpå fick jag svaret att tyroxinet hade skjutit i höjden. Eftersom jag har diagnosen sedan tidigare gick det otroligt smidigt att få hjälp denna gång, redan samma kväll fick jag börja knapra i mej mina tyrazol piller. Vid det här tillfället var jag ju så klart inställd på att vara back on track inom några veckor. Det var fyra veckor sedan och nu sitter jag här men ytterligare fyra veckors träningsförbud.

Man kan ju tycka att det här är en ganska bra sjukdom, som höjer ämnesomsättningen, vilket gör att man går ner i vikt. Jag har gått ner 6 kg på 4 veckor och fortsätter att rasa, trots att jag äter som en häst, bra bantningskur eller hur? Men tyvärr så är det ju inte så kul att gå ner i vikt när man vet att det är muskelmassan som försvinner och fettet hänger kvar. Får jag välja på att vara grov och stark eller mager och klen så väljer jag utan tvekan de förstnämnda!

Det är bara att bita i det sura äpplet och hoppas att hormonerna snart kommer i balans igen. Tills dess får jag njuta så mycket jag kan av att bara vara och endast göra det allra nödvändigaste. Som tur är har jag ju dessa två som förgyller min vardag och gör att jag inte drar täcket över huvudet hela dagarna.

Likes

Comments

Allmänt, Jessica

Av Jessica

Hej på er!

Jag måste börja med att be om ursäkt för uppehållet vi tog innan vi ens hann börja. Jag hoppas att våra tre trogna läsare (Nikitas pappa, Stefans mamma och min lillasyster) hittade någon annan sysselsättning över sommaren. Om ni är fler som troget kikar in här så får ni gärna ropa hepp!

Den gångna sommaren har för mej varit otroligt stressig, enformig, tung och underbar! Den här sommaren kommer jag minnas som sommaren då allt hände på en gång. Vi döpte vår son, färdigställde vårt hus, hade inflyttningsfest och gifte oss. Som pricken över i blev jag efter allt detta sjuk och kommer nu äta medicin ett bra tag framöver.

Som tur är kommer hösten mot oss och då mörkret kryper på brukar allting lugna ner sej, livet blir mera harmoniskt. En typisk sak under sommarmånaderna är att rutinerna försvinner. En tid fungerar livet ändå, jag mår bra och orkar med det jag borde. Men till sist känns det inte bra längre, jag börjar sakna rutinerna. Jag borde vara som Skalman och ha en mat- och sovklocka, då skulle jag alltid vara på topp.

En av de viktigaste vardagsrutinerna för mej är frukosten. E.n stabil grötportion är vad min kropp behöver. Men tyvärr är jag för upptagen för att ställa mej vid spisen före kl 11, fast egentligen kanske jag bara är lat... För att stilla min hunger kan jag istället vräka i mej en halv liter yoghurt, för att en timme senare ångra mej när min mage skriker efter lunch, två timmar för tidigt.

Nu har jag hittat lösningen på problemet! Allt handlar om förberedelse och för mej fungerar det inte att spara förberedelserna till sena kvällen. När jag ändå står i köket och gör middag, så passar jag på att förbereda morgondagens frukost. Här kommer receptet jag har använder mej av:


Kall rårörd gröt, steg för steg

Du tar den havregrynsmängd du tror att din kropp behöver och sätter det i en djuptallrik. Jag tog en och en halv deciliter.

Sedan häller du på dubbel mängd valfri vätska, jag använde vatten. Hur mycket vätska du behöver kan variera beroende på vilket havregryn du använder. Till 1½ dl havregryn tog jag lite på 2 dl vatten, vet ingen exakt mängd eftersom jag prompt skulle ta kort samtidigt som jag hällde, så en del av vattnet fuktade bänkskivan istället för havregrynen..

Sedan är det bara att ställa i kylskåpet över natten. När det sedan är dags för frukost är det bara att röra om, salta lite grann och toppa med vad du vill. Man tager vad man haver så för mej blev det röda vinbär.

Gröten smakar riktigt bra och till skillnad från yoghurten så uppfyller den sin funktion.

Smaklig frukost!

Likes

Comments

Jessica

Hej på er! Det sägs ju att alla goda ting är tre. Nikita och Stefan har ni redan fått ta er en titt på, så tredje och sist ut är jag. I vår trio är det nog jag som står med fötterna stadigast på jorden och måste mellan varven fiska ner kollegorna som svävar nånstans uppe i det blå. Så långt tillbaka jag kan minnas har jag alltid fått höra att jag är envis, men jag har aldrig riktigt hållit med eftersom jag sett hur envis man kan vara (hej pappa) och det är inget som jag kan jämföra mej med. Men när jag ber kollegorna beskriva mej med ett ord får jag till min förvåning "envis" som svar, så kanske jag efter mina 23 levnadsår får börja ge mej ;)

Jag är alltså 23 år och bor i Hankmo. Jag är sambo med Robin, han är cool, eller iallafall var han det för nio år sedan, när jag blev kär i honom. Vi har treåriga Agnes och snart fyra månaders babyn Louis.

Jag blev student 2012 och fortsatte studera vidare till sjukskötare. Jag hann gå första hösten och halva våren innan jag gick på mammaledigt. Tanken var att jag skulle fortsätta studierna ett år senare, men intresset fanns inte riktigt där, jag visste att jag ville jobba inom friskvård istället för sjukvård. PT utbildningen på Norrvalla hade jag kikat på redan före gymnasiet men nu bestämde jag mig för att ta tag i saken. Jag blev alltså FISAF Personal Trainer i januari -16. Jag kände att jag ville ha mera kött på benen angående kosten och bestämde mej för att gå kostrådgivarutbildningen innan babyn tittar ut. Sagt och gjort, jag blev licensierad kostrådgivare i god tid, hela fyra dagar innan han kom.

Träning har alltid hört till min vardag och som liten höll jag på med lite allt möjligt såsom gymnastik, orientering, friidrott, men när jag blev lite äldre var det skidåkning och fotboll som gällde, ända tills det kom till det skedet att jag måste välja och då var det självklara valet fotbollen. Fotboll höll jag på med ända tills jag blev gravid och det var nog här, i samband med graviditeten, som intresset för mammakroppen började gro. Jag blev intresserad av allt som rör graviditeter, vad som händer i kroppen, varför man inte kan bli gravid, får missfall, hur kroppen förbereder sig inför och återhämtar sig efter förlossning....

Sedan jag började studera till PT har jag även dragit gympagrupper på 8 Gym i Kvevlax. I nuläget drar jag endast mammagympa, men till hösten borde min kropp vara redo för lite tuffare belastning så då fortsätter jag med flera olika gympagrupper. Samtidigt som jag studerade till PT utbildade jag mej även till coreinstruktör och gravid och mammatränare för att ha ännu bredare kunskapsbas inom området jag verkligen brinner för. Coren (bålen) är ju så otroligt viktig, kroppens kärna och styrkecentrum och det hoppas jag att jag ska få förmedlat till alla mina kunder så att alla lär sej att använda sin kropp på rätt sätt, så att den känns stark och stabil dag ut och dag in.

Nu har ni fått ett litet smakprov på vem jag är och vad jag sysslar med så nu ska jag knyta ihop säcken för ikväll. Hör av er om ni har frågor, vill ha hjälp med träningen, kosten, motivationen... Tveka inte, det är ju det här vi brinner för, vi vill hjälpa just dej! 

Vi ses! :)

//JessicaLikes

Comments

Stefan, Allmänt

Då var det dags för min presentation. Vem är då jag? Tja det är alltid lite svårt att beskriva sig själv men jag är en glad, spontan, rastlös och kreativ person som hela tiden har en massa järn i elden. Jag är konstant rastlös och har alltid något på gång och det värsta jag vet är att sitta stilla, haha :) Det dyker upp nya idéer hela tiden som jag vill förverkliga. Största delen lämnar just som en idé men många förverkligar jag också. Jag har med åren blivit allt bättre att säga mina åsikter och stå för dem, jag går min egen väg och följer inte de stigar som andra gått. Med andra ord jag försöker tänka själv :)

Mina kollegor beskriver mig till sättet som björnen bamse, snäll och godhjärtad. Fast bamse är nog betydligt lugnare och har mindre "myror i brallan" än mig:) De beskriver mig också som "levande" en person som lever och använder livet, men också "lite som virke som ändrar lite efter väder och kan se olika ut i olika situationer". Det är en ganska passande beskrivning, för jag kan ha ett ganska varierande humör och min stubin är i vissa lägen lite väl kort. Jag är en känslomänniska och min omgivning märker direkt om jag är på bra eller dåligt humör, jag visar det och det ser jag som en styrka.

Jag bor i Vörå och är "gamlingen" i gänget med mina 37 år. Jag är utbildad timmerman år 1998 och snickare år 1999 från Svenska Yrkesinstitutet i Vasa. Därefter blev det militärtjänstgöring 6 månader i Dragsvik innan jag hösten 2000 inledde mina studier till byggnadsingenjör vid Svenska Yrkeshögskolan (nuvarande Novia) i Vasa. Därifrån blev jag utexaminerad år 2004 med inriktning på konstruktion och samhällsteknik. Och därefter har jag jobbat inom byggnadsbranschen. Jag jobbade som anställd ingenjör fram till år 2010 då jag övergick till att vara egen företagare på heltid. Jag startade företaget redan år 2004 som bisyssla till mitt ordinarie jobb. Men år 2010 hade verksamheten växt så mycket att det var dags att satsa enbart på min egna ingenjörsbyrå. Och det är ett beslut jag inte ångrat en ända dag sedan det.

Jag har under hela mitt liv varit intresserad av idrott och motion i alla dess former. Som ung höll jag på med friidrott, skidåkning, slalom, fotboll, tennis, badminton o.s.v. I slutet av högstadiet blev fokus på styrketräning och bowling. Styrketräningen har sedan dess varit en viktig del av mitt liv, trots perioder som träningen legat nere så har intresset för olika styrketränings former alltid funnits där. I dagens läge är det främst hinderbaneträning som intresserar mig, mest p.g.a. dess mångsidighet och att man får utmana sig själv. Men även styrketräning, löpning o skidåkning är sådant som jag ägnar mig åt.

Kosten och den allmän hälsan är något som verkligen intresserar mig. Dessa saker är något som jag och min familj (sambo och dotter) kämpar med varje dag 365 dagar i året. P.g.a. sjukdomar och svåra matallergier så är detta något som varit min vardag de senaste 7 åren. Något vi lärt oss att leva med och att man ska vara tacksam för varje dag man får vara frisk. Dessa sju åren har helt ändrat mig som person och vad som är viktigt här i livet. Livet blir inte alltid som man har planerat.... jag är så tacksam för de val vi gjort och de vägar vi gått. Att vi vågat gå vår egen väg trots alla påtryckningar utifrån. Vi har alla växt som personer och idag är vi tre otroligt starka individer som vet vad vi vill och som vågar gå våra egna vägar!

I december år 2015 blev jag utexaminerad Fisaf/EA Personal Trainer från Folkhälsan Utbildning på Norrvalla i Vörå. Hösten 2015 inledde jag också studier till NLP-practitioner och blev klar med dem våren 2016. Tanken att kunna starta ett företag inom träning, kost och allmän hälsa har funnits de senaste åren och i januari 2016 blev det verklighet då jag tillsammans med mina härliga kollegor Nikita o Jessica grundade företaget Body Peace Ab. Jag älskar att jobba med människor och att se då de gör framsteg och lyckas uppnå sina målsättningar.

Att få dygnets 24 h att räcka till med familj, två företag, träning, hus o.s.v. är inte alltid lätt, men man gör så gott man kan mera kan man inte göra :) Jag försöker alltid göra mitt bästa och det är alldeles tillräckligt för mig!

Sköt om Er alla!

//Stefan


Likes

Comments

Nikita , Allmänt

Vi kommer alla att göra en kort presentation över oss själva så att ni får en bättre bild över vilka som jobbar i detta företag och vem det är som skriver. Presentationerna kommer alla in inom snar framtid och idag får ni läsa den första. Fråga gärna frågor om det finns vi svara gärna alla och försöker svara så ärligt som bara möjligt.

Så vem är jag? Många tycker jag påminner om Pippi Långstrump och jag kan väl instämma att det passar ganska bra. Sen då om jag säger emot vuxna och är allmänt ouppfostrad håller jag kanske inte riktigt med om ;) Att jag har mina egna åsikter som jag står för, gör lite vad jag själv vill utan att bry mig om vad andra tycker och ofta är lite små galen så passar väl sedan bättre. + Att jag bor ensam med mina två djur, i detta fall två små chihuahuor, så passar även in till karaktären. Mina kollegor beskriver mig som "finns ju inte ett ord som räcker till", "utåtriktad" och "kreativ".

Mitt namn är Nikita Korsström född 1994 på Kimitoön. Jag har alltid varit idrottsintresserad och gymnastik har alltid varit favoritlektionen. Som liten spelade jag fotboll, friidrottade, red och spelade volleyboll. Tiden räckte inte till och i något skede var det dags att börja välja bort och kvar lämnade jag med Fotbollen som jag ännu idag håller på med. Om jag inte minns fel så är det mitt 15-16 år på gång nu. Min största merit som fotbollsspelare är EM- kval 2011 med juniorlandslaget och FM silver 2011 och brons 2010 eller 2012 i Futsal. Fotboll spelar jag nu i Ik Myran division 1 i Nedervetil och föreningar före det har varit KSF(flickor, div. 3-1.) TPS( B FM flickor, Liga), Fc Rauma( div. 1). Intresset för fotboll har alltid varit väldigt stort och då när satsningen var som störst var allt vad kommer till muskelvård och kost också otroligt viktigt. I samband med det blev också intresset för muskler, träning, hälsa och kost allt större och att jag skulle studera det i framtiden var en självklarhet (trots att drömmen om att bli polis ännu finns kvar).

Våren 2013 tog jag studenten i Katedralskolan i Åbo och på hösten började jag studera till Massör i Norrvalla, Vörå. Våren 2014 blev jag färdig Utbildad massör och blev erbjuden jobb på Norrvalla som handledare för massörsutbildningen. Där har jag nu jobbat sedan dess med massörsutbildningen på Norrvalla och Solvalla samt haft invandrar gymnastik på Norrvalla som jag trivs otroligt bra med. På kvällarna drar jag även olika jumppor på Norrvalla ex. spinning, fitnesspump, vattengymnastik och cirkelträning. December 2015 blev jag FISAF/EA Personal trainer och i Januari 2016 bildades företaget Body Peace Ab. Under året 2015-2016 gick jag också en NLP kurs och till Våren 2016 kunde jag också kalla mig NLP Practitioner. Även små kurser som E-tränar utbildning, Spinning instruktör, Vattengymnastikledare och Fascia behandling har jag gått.
För tillfället studerar jag ännu till idrottsledare vid sidan om jobbet och målet är att bli färdig våren 2017. Förhoppningsvis räcker ännu tiden till att jag också skulle gå kostrådgivare under det kommande året.

Trots att den stora fotbollsdrömmen tog slut i ett skede så är jag glad att idag spela fotboll i division 1. Jag hade annars knappast flyttat till Vörå och börjat studera/jobba som jag nu gör. Tack vare det har jag fått en mycket bredare syn på hälsa och träning och är inte inlåst i den lilla fotbollsbubblan mera. Kroppen är väldigt fascinerade och jag bara väntar på att lära mig mera. Förutom fotbollsplanen spenderar jag nu också mycket tid i b.la. gymmet eller löpspåret. Jag har alltså mycket att vara tacksam över. Trots min unga ålder så har livet redan lärt mig massor men jag har ännu mycket att lära mig. Vad kommer till hälsa och träning ser jag kroppen alltid som en helhet. Den psykiska hälsan påverkar den fysiska hälsan, de problem du har i nacken kanske i grunden kommer från ett problem som ligger i foten. Och det är detta som jag tycker är så otroligt intressant.

Det blev en längre roman än jag hade tänkt men väldigt intressant att verkligen sätta sig ner och skriva vad man åstadkommit under sitt korta liv. Mycket mer kunde jag skriva men tar stop där och så får ni följa med mig vidare i bloggen. Som ni ser är min vardag fylld av jobb, studier, träning, fotboll och hundar och jag hade mer än gärna haft mer än 24h i dygnet.

Ha de bra!

// Nikita

1044777

Likes

Comments

Stefan, Allmänt, Nikita , Jessica, Träning

Hej,

Vad kul att du hittat hit.
Detta är en blogg var du kan läsa om tre smått galna individer som tillsammans har ett genuint intresse för hälsa och välmående. Vi kommer att skriva om träning och hälsa i olika former och kommer att dela med oss av vår vardag. Januari 23.1.2015 satt vi oss alla ner i föreläsningssalen för att utbilda oss till FISAF Personal Trainers. Mycket kunskap under ett år men också vänner för livet. Som personer är vi väldigt olika men vårt intresse för hälsa driver ihop oss till en utmärkt blanding av galenhet, spontanitet, ärlighet, kreativitet och envishet.

Augusti 2015 satte vi oss ner tillsammans och tankarna om ett gemensamt företag började komma. Detta resulterade i att 26.1.2016 kl. 07.24:04 bildades företaget Body Peace Ab.

Under de här första halv året som företagare har tiden gått mycket åt att få igång allting, logo, kläder, byråkrati men också har vi hunnit med en del kunder.

Var inte rädd att ta kontakt om du känner dig vilsen med träningen. Kanske har du svårt att komma igång, kanske vill du ha kompletteraden träning till din idrottsgren kanske behöver du hjälp med kosten eller att komma igång efter graviditeten. Eller bara om du vill snacka en stund ;)

Fortsättning följer...


Likes

Comments