Jessica

Av Jessica

Flytta flytta flytta är vad som har stått på mitt schema hela veckan. Egentligen har vi flyttat redan för två veckor sedan, men vi tog endast med det nödvändigaste. Vi tog det i maklig takt och flyttade någon låda om dagen så att vi skulle ha möjlighet att packa upp vart efter. Men tydligen ska inte huset vi bodde i förvandlas till vårt lager, utan någon annan ska bo där, så plötsligt insåg vi att allt skräp (våra saker) måste bort och det fort.

Så nu har vår flytt inget flyt längre. Det har blivit till ett kaos. Vilket gör att hela mitt liv har blivit till ett kaos. Idag är treåringen på dagis, det betyder stavgångsdag för mej, men det fick jag nog glömma eftersom jag knappt kommer mej ut ur huset p.g.a. alla saker som är i vägen. Ännu mindre chans är det att jag skulle hitta gore-tex skorna som skulle behövas i detta regniga väder. Allt har sin tid, jag får ta itu med träningen senare. Att bära flyttlådor är ju trots allt ypperlig vardagsmotion.

Imorgon ska mina kära kollegor komma hit på möte. Ingen av dem har sett huset så klart som det är nu, så förväntningarna är kanske att vi ska möta i ett fint hus....

Frukost, middag, målar tillbehör, ved, torn med babykläder, kaffe, leksaker, fingerfärg.... Allt på gång samtidigt!

Eftersom vi kommer köra ett MEGA flyttlass till ikväll så är det stor risk att vi måste ta morgondagens möte i uthuset i ställe, där ryms vi iallafall in. Så Nikita och Stefan, klä er varmt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Av Jessica

Hej igen! Ny dag, nya tag.

En ytterst bra biverkning av att amma ät att hormonerna gör att man orkar leva trots minimalt med sömn. Men som allt annat så har även graviditet och amning en nackdel eller två. En av dem är att det tar vääldigt länge innan lederna känns starka och stabila igen. Trots att man har tränat på flitigt och på rätt sätt så att bäcken- och bålmuskulaturen har återhämtat sej så kanske det ändå inte känns ok att ta en löprunda. Hur gör man då för att få lite tuffare uthållighetsträning?

STAVGÅNG!

Denna träningsform är perfekt sommar, höst vinter och vår, i stan, på landet, i skogen, i träsket, i backen, you name it! Stavgång passar för de flesta och man kan ta det till den nivå man själv vill. Det fungerar bra att gå en lugn promenad och endast ha stavarna som extra stöd. Eller varför inte ta med stavarna när du ska på backträning i spånbanan?

Eftersom jag oftast har ett barn i vagn så är det lite för sällan som jag får chansen att ta med stavarna. Men varje gång påminns jag om att det är något jag borde göra dagligen. Speciellt efter dagar som igår, när jag vandrat omkring med 7 kg på magen från morgon till natt. Hela min överkropp kan vara så spänd att det strålar ut i armarna. Då gör lite stavgång susen! Idag tänker jag lyxa till det lite extra och lämna båda barnen hemma med sin far så att jag får gå ifred i en timme.

För att summera det hela så har ni här några av fördelarna med stavgång:

1. Går att anpassa för allas behov

2. Året om

3. Tränar hela kroppen

4. Billigt

5. Till skillnad från vanlig promenad kommer man åt områden som många har problem med: rygg och axlar

Och roligt är det ju också! :)

Likes

Comments

Jessica

Hej på er!

När jag skrev rubriken så trodde jag innerligt att jag skulle få ge er ett riktigt bra tips idag. Det var för en timme sedan, och nu är klockan ett och jag får börja inse att detta inte blir till någonting.

Om jag har läst ordboken rätt så betyder morrandet i min famn att ljudvolymen åker till max om den gungande rytmen stannar.

Denna slitna mor återkommer med tipset imorgon!

Likes

Comments

Nikita , Träning


Av Nikita

För er som följer oss på instagram kanske såg en bild av mig var jag kort berättade att jag varit på en 11kms löprunda och det kändes väldigt lätt. Jag nämnde också i texten att "de är väl det här som kallas superkompensation".

Vad är då superkompensation?

Jo, under varje träningspass så bryter vi ner kroppen och det här betyder då att efter träningen är vår kropp svagare pga. mikroskador i kroppen. Efter detta så börjar kroppen bygga upp dessa skador igen, kroppen bygger då upp oss till en lite bättre och starkare nivå än vi var före vårt träningspass. Nu sker alltså en superkompensation och vi får den positiva effekten av vår träning.

Bilden nedan visar detta rätt så tydligt. Personen tränar och kroppen blir svagare, röd linje. Kroppen återhämtar sig och blir lite starkare än förut, grön linje. Personen i fråga har vilat just passligt så att kroppen är redo för en ny träning, bryter ner kroppen med träning igen, röd linje. Kroppen återhämtar sig, grön linje osv. Linjen går hela tiden uppåt och vi blir hela tiden bättre och bättre.

Bilden hämtad 15.10.2016 http://slideplayer.se/slide/1965901/ 


Vad händer då om personen vilar för länge? Eller inte tränar på en längre tid?

Jo den gröna linjen kommer att börja gå neråt då den återhämtat sig tillräckligt och kanske går den till samma nivå som den var vid första träningen som jag gjorde. Vad betyder då detta? Linjen som nu går uppåt på bilden kommer att gå rakt, jag blir varken bättre varken sämre, "jag stampar på ställe". Eller blir viloperioden allt för lång så kommer den sakta men säkert gå neråt.

Vad händer då om personen inte vilar tillräckligt, inte ger kroppen den återhämtning som den behöver?

Kroppen kommer inte hinna återhämta sig och ser vi på bilden så kommer den gröna linjen kanske gå halvägs upp och sedan kommer följande röda fas för att personen tränar och bryter ner sin kropp för tidigt igen. Detta förstår vi då att leder till en negativ trend. Och vi får istället en negativ effekt av träningen.

Själv kan ja ibland känna under säsong att kroppen inte hinner få den återhämtning som den skulle behöva och detta bryter då ner kroppen ännu mer som jag just förklarade. Nu hade jag 3 dagars total vila(aktiv vila förstås) och hade tänkt att det kommer känns väldigt segt att komma igång idag. Men tydligen var det precis vad min kropp behövde och under dagens löprunda kändes det som om jag bara flög fram över löven.

Detta är ju förstås väldigt individuellt och beror på vilken typ av träning du gjort. Återhämtning för mej t.ex. betyder inte att jag alltid har en 3 dagars vila utan det kan vara en lugnare promenad någongång och sedan är man klar för nästa träning. Pointen i det hela är att minnas att kroppen behöver vila för att återhämta sig och bli bättre MEN den behöver också träning för att bryta ner kroppen igen och det räcker inte alla gånger att bara träna 2 ggr i veckan om man vill bli bättre.


PS. Minns att klä dej varmt nu när det börjar bli kallare tider ;)

Ha de bra! <3

Likes

Comments

Allmänt, Mat, Allergier, Stefan

Pizza, sliskigt och ohälsosamt tänker de flesta. Tjaa det kan de säkert vara, men inte alltid :) Hos en familj med många matallergier finns det inte en chans i världen att gå till en pizzeria och beställa, nej, nej. Vill man ha pizza tar man fram sin kreativa sida, skriver en shoppinglista och åker till mataffären och handlar de ingredienser som vår kropp tål att äta utan att drabbas av svåra allergiska reaktioner. Så sagt och gjort, till affären på shopping.

Ser det som en vardagslyx att planera pizzabakandet tillsammans med familjen, skriva shoppinglistan, åka till mataffären, göra degen, platta ut degen, tillreda ingredienserna, riva ost, dekorera pizzan o.s.v. Detta är en process som tar flera timmar, men det är sååå värt det. Familjen är samlad, man gör något tillsammans som alla älskar och pricken över i:et att man får äta världens godaste pizza!


,Att antalet ingredienser att välja på är få spelar ingen roll, det är inte det som är det viktigaste utan den sociala biten. Att pizzan sen är betydligt hälsosammare och godare än den köpta pizzan är ju bara bonus.

Dagens pizzabotten är gjord av glutenfri havre, bakpulver och vatten inget annat tjafs. Varför ska man alltid krångla till matlagningen med en massa skräp som man knappt kan stava till? Nåjaa, var och en gör som man själv vill. Den ena pizzans övriga ingredienser är smält smör (istället för tomat sås/puré) kalkon malet kött, ananas och ost. Testa det, supergott kan jag intyga! Pizza behöver inte alls innehålla ägg, jäst, tomat o.s.v. använd Er kreativitet. Ta de råvaror du kan äta och kombinera ihop något smarrigt, keep it simple! Hälsosamt och gott.

Pizzorna är glutenfria, mjölkfria, äggfria och fria från tillsatsämnen!

Grädden på moset är att vrålhungrig vänta på att pizzan ska gräddas klart inne i ugnen :) Och ÄNTLIGEN är de klara att ätas, nam nam. Just en sån här kväll skiter man fullständigt i att det inte blev något träningspass idag för detta var tio gånger roligare o godare :) Väntar redan på nästa pizzakväll! Se det goda i livet, kära vänner pizza kan vara hälsosamt!

Pizza hälsningar,

Stefan

Likes

Comments

Nikita , Träning, Fotboll, Idrott

Av Nikita

Här sitter jag i bussen påväg hem från Rauma där vår sista match för säsongen spelades. Trots en 5-2 vinst så känns det fortfarande som att något fattas. För er som kanske följt med IK Myrans säsong så kanske har en viss förståelse i vad jag säger.

Början av höst säsongen var riktigt njutningsfull vad kommer till fotbollsfronten. Jag hade just kommit tillbaka från en 10 veckors lång skada och som lag presterade vi riktigt bra. Vi spelade i toppstriden och den där tanken att "tänk om vi stiger till ligan" kom och hängde med. "Lilla" IK Myran från Nedervetil, kan det vara sant. I det här skedet kom också känslorna med på ett helt annat sätt, och fast man kanske sitter på planen med tårarna i ögonen och det inte känns bra för stunden är detta någonting jag verkligen njuter av. Alltså.... när Du hittat en grej du verkligen gillar, älskar skulle jag säga, och detta medför en massa känslor på en och samma gång. Njutning, glädje, sorg, stolthet... Listan kunde göras lång.

Lite dystert att jag pratar om tårar i samband med att vi presterat bra. Nej, så var inte saken. Vi presterade bra och själv kändes det som att vi snubblade på mållinjen några gånger efter det. Slut säsongen har kanske inte varit den bästa och vi borde ha kunnat prestera bättre.

Men summa summarum detta är ju precis idrottens brutala värld som vi alla ändå älskar. Det har bokstavligt talat varit en säsong med blod, svett och tårar som gett mej otroligt mycket. Och framförallt ser jag Väldigt mycket fram emot vad som väntar tillnäst. Det vet jag inte själv ännu så det återkommer jag med sedan.

Med kärlek till fotbollen bjuder jag på några bilder.


Även om det kanske känns lite vemodigt att säsongen tar slut så skall det nog också bli väldigt skönt med en liten paus. Att få ladda om helt och hållet och ge kroppen och huvudet den vila den behöver. Inte i form av soff läge men att koncentrera sig på en annan typ av träning igen.

Grund träning kommer att stå på schemat både på gymmet och i löpspåret. Rörlighetsträning är också nått jag måste satsa på men måste faktist medge att jag brukar fuska väldigt mycket med den biten. Dock skall jag försöka pricka in det på rätt ställe i mitt veckoschema så att jag verkligen får det gjort. Detta schema skall jag börja pussla ihop i morgon och ser faktiskt riktigt mycket fram emot det.

Behöver du hjälp med att strukturera upp ditt träningschema så ta gärna kontakt så hjälper jag, Jessica och Stefan dej mer än gärna att med detta.

Ha de bra!


Likes

Comments

Jessica, Träning, Mamma träning

Av Jessica

Hej på er! Jag sitter som bäst och knåpar ihop program till gravidträning som jag förhoppningsvis kommer dra i höst. Om någon av er håller på att grädda en liten guldklimp och vill hänga med på lite träning så kan ni hojta till! Jag kan även ha individuell träning under och efter graviditet, så känner du att du vill ha lite hjälp att hålla kontrollen över kroppen eller har svårt att komma igång och endast vill ha en spark i baken, i så fall ska du inte tveka att ta kontakt.

Har någon av er varit med om den pinsamma situationen som uppstår när man får frågan, eller själv ställer frågan "är du gravid?" och svaret är "Eeh, nej". Det är en MYCKET obekväm situation för båda parterna. Det är en fråga som en icke gravid person inte vill höra. Men när man är gravid så vill man ju att alla ska fråga, tro mej, jag vet. Av den orsaken kanske man putar lite extra med magen så att den säkert ska synas.

Det är ju en helt underbar känsla och syn när magen börjar runda till sej. Men när man mer eller mindre medvetet putar ut magen så har man direkt inaktiverat tvärgående bukmuskeln, den muskel som fungerar som korsett. Och det här leder till att hela kroppen förlorar ett mycket viktigt stöd. Speciellt under och efter graviditet är det ytterst viktigt att tvärgående bukmuskeln är i toppskick så att kroppen klarar av den stora omställning som den går igenom i samband med graviditet.

Jag är i mitt esse när jag får diskutera mag- och ryggmuskulaturen så jag har lite svårt att fatta mej kort. Men det jag vill komma till är att trots att man är gravid, vare sej man är i vecka 5 eller 41 så ska man alltid ha tvärgående bukmuskeln aktiverad.

Här nedan har jag bild på vad jag menar: Till vänster en bild med härligt rund men oergonomisk och tung gravidmage. Till höger en gravidmage med aktiverad inre bukmuskulatur.

Här var jag i vecka 36 och jag fortsatte dra gympagrupper ända till beräknat datum och det lyckades jag med p.g.a. att jag hade kontrollen över min kropp och inte tvärtom. Med de orden drar jag mössan för ögonen och säger god natt! :)

Likes

Comments

Träning, Stefan, Qigong

Av Stefan

Orken och tiden har igen infunnit sig för att skriva ett blogginlägg....

Vilken fantastisk träningsform Qigong är! Har bara hållit på med det under en månads tid, men känner redan skillnaden som den gör med min kropp och själ! Perfekt för dagens stressade människor att verkliga stiga ur 24/7 bubblan och bara fokusera på sitt inre och stanna upp i nuet. Perfekt för en rastlös typ som jag som aldrig kan sitta stilla längre än 1 minut åt gången, innan jag är på väg mot nya utmaningar :) Känns som att detta kommer att bli en del av mitt nya framtida jag... yeeeh!

Qigong har använts i Kina under flera tusen år och har använts inom traditionell kinesisk medicin för att lösa upp blockeringar i kroppen.

Vilken är då nyttan med qigong, frågar många sig? Jo det förbättrar såväl den fysiska, själsliga som mentala hälsan. Motverkar stress, värk och spänningar i kroppen. Du förbättrar din rörlighet, koncentration och med ett stort fokus på andningen får man kontakt med sitt inre. Lider man av sömnsvårigheter är qigong absolut värt att testa på!

Efter en stressig dag är det sååå skönt att stiga in i träningssalen och känna lugnet komma smygande längs ryggraden och en behaglig känsla infinna sig redan innan dagens träning ens börjat. Fokuset är bara på mig själv just här och nu. Efter träningen i bilen på väg hem känner jag mig otroligt lugn och pulsen är betydligt lägre än den varit under hela dagen. På kvällen finns inga sysslor som höjer pulsen, stressfaktorn o.s.v. inplanerade utan jag försöker behålla den fantastiskt härliga känslan i kropp och själ under resten av dagen, vilket naturligtvis gör att nattsömnen påverkas positivt.

Så kära ni ge det en chans, ni kommer inte att ångra Er!

Jag bara älskar alla positiva effekter qigongen ger mig!Likes

Comments

Av Jessica

En underbar sak när det börjar bli höst är ju att få ta upp det man själv har odlat. Den känslan! När tillochmed en sån som jag, med total avsaknad av gröna fingrar, lyckas få en lite skörd så kan nog vem som helst lyckas.

Kosten under sommarmånaderna brukar vara ett lite känsligt område. Man äter gott...lite för ofta för att vara hälsosamt kan man tycka... Visst, det kanske blir någon grillkorv för mycket och flottiga tillbehör och så något gott att dricka på det då. Jag känner igen mej i detta iallafall. Oftast hamnar jag i matkoma varje fredag- och lördagkväll samt någon kväll mitt i veckan.

Nu när hösten är här och jag får ta upp min skörd så är det som en påminnelse om att jag borde äta lite annorlunda. Och när jag har möjlighet att äta det jag själv har odlat så blir det automatiskt godaste maten i världen, trots att potatisen faller sönder och är totalt smaklös. :)

Det är roligt för både liten och stor att få se hur maten kommer till. Mera närodlat blir det inte! :)

Likes

Comments

Nikita , Träning, Muskelvård

Av Nikita

När kroppen skriker efter hjälp... Jag tror att vi alla kan tänka tillbaka till den gången vi hade sjukt i ryggen, värk i ryggen. Jag tror också att de flesta av oss inte direkt njuter av denna värk. Jag brukar alltid säga att träningsvärk är bästa värken men vad kommer till ryggen så vare det är träningsvärk eller värk pga. något annat så kan Jag inte direkt säga att jag gillar det.

Min rygg värk som dyker upp lite helatiden beror väl till vissa del på träning och då en typ av träningsvärk eller kanske fel ställning men detta i kombination med att jag bär på en liten svank och att jag haft några skador i ryggen som junior gör inte saken bättre.

En av mina allmänna stora målsättningar med träningen är en atletisk hållning och jag har målmedvetet sedan jag studerade till massör fokuserat mycket på ryggen. Dock har det den senaste tiden inte blivit så mycket som jag hade velat så detta kan också vara en orsak till värken. Jag, som många andra har också mina axlar lite för långt fram. Sitter mycket framför datorn i arbetet och faller ihop till en hösäck och detta gynnar absolut inte min rygg. Musklerna kring min rygg skall orka hålla upp min kropp hela mitt långa liv så självklart att fokusen också många gånger borde vara där. Jag kunde nästa säga att periodvis så ligger nästan 90% av min styrketräning för övrekroppen på baksidan. Tänker vi på allmännheten så är det inte alltid så, ryggen är oftast inte det som man först ser. Man ser t.ex. magmusklerna på ett helt annat vis och fokus kanske många gånger är där mer än på själva ryggen. Då kan vi också förstås nämna kärnan, de inre magmusklerna/muskulaturen som är ännu viktigare. Nu kom jag lite ur spår, det var inte det här jag tänkte berätta men ryggen är väldigt intressant så jag tror vi skall komma tillbaka till den i ett senare inlägg ;) Men ta hand om din rygg.

MEN, är det så att du nu också lider av rygg värk rekommenderar jag starkt SPIKMATTAN.

Om man skall tro på allting som sägs så vet jag inte men b.la. så sägs det att i Indien använde man spikmattan för avslappningsövningar, att spikarna mot huden gör att kroppen producerar b.la. endorfiner. Endorfiner ger smärtlindring och fysiskt välbehag. Mera finns att läsa men detta är precis vad denna underbara matta gör till min rygg.

Rekommenderar starkt!

Likes

Comments