Allmänt, Jessica, Träning, Välmående, Motivation

Av Jessica

Hej! Har någon kommit igång med hemmaträningen som jag skrev om i mitt senaste inlägg? Jag gjorde några pass, men de var väldigt krystade eftersom motivationen inte uppenbarade sej....

Utan motivation så blir det sällan kul att göra någonting. Och är det inte det minsta roligt så är det sällan jag fortsätter med det jag påbörjat. Det enda jag fortsätter med trots att jag är totalt omotiverad är att tvätta klart den lilla rumpan som jag har hängt över armen, för konsekvenserna jag får om jag inte reder upp den sörjan är ganska uppenbara.

Konsekvenserna som kommer om man skippar träningen är inte lika konkreta, och det tar längre innan man upptäcker dem och kanske ännu längre innan man inser att det är bristen på motion som ställer till eländet i kroppen. Värken, tröttheten, stelheten, sömnsvårigheten, magproblemen...

För att du alls ska ha någon chans att komma igång med t.ex. träning så måste du ha någonting som motiverar dej till just det. Jag har många saker i mitt liv som motiverar mej, t.ex. våren motiverar mej till att tvätta fönster, hösten motiverar mej till att tända ljus, skratt motiverar mej till att vara glad... Men vad motiverar mej till att träna?

I mitt fall är det kunskapen och känslan som motiverar mej till att träna. Jag har kunskapen om vad som händer i kroppen när man tränar och inte tränar, och det är fullt tillräckligt för att jag alltid ska sköta om min kropp på bästa möjliga sätt. Men så går jag också på känslan, jag känner när min kropp får den motion den behöver och när jag mår bra fysiskt så mår jag också bra psykiskt.

Jag tränar tillräckligt många gånger i veckan, men just hemmaträningen har inte varit så motiverande på sistone. Men nu har jag hittat motivationen igen, tillsammans med min storasyster. Jag var på väg till gymmet när hon kom och hälsade på, så istället för att dra med oss våra kultingar till gymmet så la jag ihop ett hemma-pass åt oss, med kompis övningar. Och så roligt jag hade! Jag vet inte om jag skrattade så att det blev tungt eller om det var så tungt att jag började skratta, vilket som så motiverade det mej till att ta mej i kragen med hemma träningen. Jag måste bara med jämna mellanrum få hit lurat någon att träna med (psssst).

Jag tror inte syster blev så motiverad av kompis-passet, åtminstone tyckte hon inte alls att det var lika roligt som jag.

Alla blir vi motiverade av olika saker och det gäller bara att hitta just din motivations källa.

Inom kort ska jag bjuda på kompis-passet vi körde, måste bara få hit lockat henne igen samtidigt som vi har en fotograf som är längre än en meter.

Ha de gött! :)

Likes

Comments

Jessica, Träning

Av Jessica

Hej! Idag kändes det som vår i luften, snön smälte för fullt och jag hade alldeles för mycket kläder på mej. Det är svårt att hänga med i temperaturväxlingarna alla gånger. Antagligen sjunker graderna om några dagar och så får vi full vinter igen, mej stör det inte så mycket, det är kul med lite omväxling, men iallafall hos oss är det lite för fullt på klädhängarna när vi måste ha fram så många olika kläd alternativ på en och samma gång....

Idag tänkte jag bjuda er på ett hemmaträningspass som jag förberedde förra veckan. Det kan utföras oavsett väder och vind. Jag hade tänkt träna inomhus men eftersom jag inte kunde motstå det vackra vädret så tog jag mej ut i kylan istället.

Tanken med passet är att du ska kunna utföra det när och var som helst. Hemmaträning är super bra när man har ont om tid, eller lite för många och vilda barn för att ta med dem till gymmet... De dagarna som jag känner mej lat och oinspirerad så passar det här upplägget perfekt.

Passet ska gå snabbt att förbereda och vara effektivt att utföra: Fem övningar och mellan varje serie så utförs någon form av cardio, t.ex. x-hopp

Vi jobbar i med varje övning i pyramid: Börjar med 10 repetitioner och avslutar med 10 repetitioner.


20 reps.

20 st högaknän.....20 st x-hopp

15 reps..........................................................15 reps.

20 st x-hopp.....................................................................................20 st skidhopp

10 reps........................................................................................................................................10 reps.


Jag ville ha övningar åt hela kroppen och det ska gå snabbt att förbereda så jag tog de första jag kom på.

Uppvärmning: Varva några övningar i 5-10 minuter, tills du känner dej varm.

Jogga 20 steg, Skidhopp 20 st, Högaknälyft 20 st, X-hopp 20 st

Övning nr 1: Knäböj

Övning nr 2: Dipp

Övning nr 3: Planka med rodd och rotation

Övning nr 4: En-bens utfall. Här gjorde jag ingen cardio emellan, eftersom ett ben får vila medan det andra jobbar.

Övning nr 5: Diagonal touch

Jag avslutade med en promenad och stretchade när jag kom hem igen. Från uppvärmning till stretch tog det ca 45 minuter.

Varsågoda och kör igång! :)

Likes

Comments

Prestation, Träning, Välmående, Muskelvård, Nikita , Styrketräning

Av Nikita

Det var en tid sen sist. Passar på ett skriva nu när det är passligt kallt och man absolut inte vill gå ut, inte jag iallafall och inte Lilja och Liebe heller för den delen som jag får bära ut om jag vill ha dem ut på morgonen, vilket jag ju vill. Liebe svängde i trappan i morse och jag själv var för trött och irriterad för att gå upp och hämta henne igen. Istället får jag väl se till att smita hem från arbetet en sväng lite senare så hon också får göra sina bestyr.

Nu funderar ni varför rubriken är "rörlighet i rörelsen" och jag pratar om mina hundars bestyr. Njaa det var ju inte riktigt det jag skulle prata om men det passade väl bra som en inledning ;) Jag börjar med en bild för att komma in på ämnet.

Någon av er kanske ser på bilden och tänker "vad är det för speciellt med detta" någon annan kanske tänker att "hur görhon detta". I sig är inte rörelsen svår om man vet hur man gör den med det är inte pointen nu. Grejen är den att jag för några år sedan inte skulle ha klarat denna ävning såhär bra. Jag skulle inte ha fått upp höften eller kunnat sträcka på övrekroppen för att jag helt enkelt var för styv. När jag själv såg denna bild tänkte jag bara "wouw, träning ger faktiskt resultat".

Som jag tidigare skrev i ett blogginlägg om min egen träningsplanering att jag borde bli bättre på rörlighetsträning och verkligen träna det kanske 1gång/vecka. Nå om sanningen skall fram så har jag inte gjort det, jag borde, för ser vi också på bilden så borde jag ännu bl.a. få höften lite högre upp. Inte bara för det, jag mår också bättre av det och har lättare att röra mej i vardagen och i träningen.

Det som jag däremot har gjort de senaste åren är att alltid i träningen ta ut fullt rörelsemönster i varje övning. Jag nöjer mej inte med att bara gå ner 90 grader i knäböj utan går ända ner i en djup knäböj. Sedan kan det ibland vara motiverat att inte gå ända ner och då kanske jag inte gör det. Jag ser till att faktiskt gå ner i ett djupt utfallssteg som inte stannar halvvägs och använder också ofta en extra vikt ovanför huvudet på raka armar för att tvingas sträcka ännu mera på kroppen osv. osv. Detta är också rörlighet och behöver inte vara märkvärdigare än så.

Sedan är det alltid viktigt att minnas att vi alla är olika och har olika förutsättningar för träningen. Någon kanske har ett skadat knä och då är inte alltid t.ex. en djup knäböj det bästa alternativet. Inte kommer vi heller från det att jag inte skulle rekommendera rörlighetsträning/pilates/body balance eller vad det nu sedan är för dessa är väldigt bra träningsformer som utmanar och sträcker på kroppen. Själv skulle jag gärna gå t.ex. på body balance 1gång/vecka men har inte möjlighet till det nu.

Summa summarum: Träning eller rörlighetsträning eller vilken typ av träning det sedan är behöver inte vara så märkvärdig. Det viktiga är att aldrig låta det gå ut över tekniken och känner du dej osäker i detta så ta kontakt med en expert som kan hjälpa dej. Fel teknik kommer att leda till obalanser i kroppen och detta i sin tur leder för eller senare till skador av någo de slag.

Smidiga träningsstunder till er alla <3

Likes

Comments

Jessica, Välmående, Utmaning

Av Jessica

Hej på er? Någon som väntar på en ny utmaning? under februari ska vi ta på oss sockorna och skorna stående! Vardag för någon, stor utmaning för någon annan. När vi klär på oss stående utmanar vi både balans och rörlighet. Så nu tar vi och gömmer bort pallen som vi har innanför dörren. Lycka till!

Psst, om några dagar bjuder jag på tips till hemmaträningen!

Likes

Comments

Allmänt, Jessica, Träning, Välmående, Muskelvård, Prestation

Av Jessica

Vårterminen är nu i full gång och för min del betyder det mera jobb. Eftersom jag dagtid är hemma med barnen så passar det perfekt att jobba kvällstid när mannen kommit hem. Från och med januari fick jag lite mera jobb så nu drar jag gympagrupper måndag, tisdag och onsdag kvällar ända fram till sommaren. Och det är såå roligt. För det första så får jag ju lite välbehövd egentid, och för det andra så får jag en otrolig kick när jag märker att jag når fram till en enskild kund i den stora gruppen.

Som personlig tränare jobbar jag oftast med en person åt gången och då har den personen antagligen anlitat mej eftersom hen litar på att jag kan min sak och för att hen vill ha hjälp med någonting. Men när jag drar träningspass åt en hel grupp så är inte läget det samma, snarare tvärtom.

Hurudan teknik man har när man rör på sin kropp spelar stor roll både i vardagen och under träningen. Det här försöker jag förmedla till alla kunder, men det är mycket svårare att få fram budskapet på ett sätt så att många förstår, därför blir gruppträning sällan så personlig som jag hade velat. Men när det kommer de där stunderna när jag märker att jag på riktigt har nått fram till någon i gruppen så blir jag riktigt glad och får en enorm egoboost.

I en av de nya grupperna som jag drar, kom en kund som vi kallar Greta fram efter passet och sa att hon brukar vara helt slut efter gympan och ha träningsvärk dagarna efter, men efter min gympa är hon inte så trött men får minst lika mycket träningsvärk. När du lär dej hur du ska använda din kropp så får du mera effekt ur träningen. Greta fick alltså samma resultat med mindre möda.

Så om du vill komma igång med träningen på ett bra sätt eller om du vill få bättre träningsresultat så är en PT en bra investering. PT:n hjälper dej att lägga upp träningen på ett utvecklande och hållbart sätt samt lär ut hur du ska optimera dina rörelser under själva träningspasset...

...vilket gör att ditt rörelsemönster ändras i vardagen också.

Allt detta leder till att du blir starkare, får mera energi, känner dej mera avslappnad, slipper värk, listan kan göras lång..... du får ett bättre och mera bekymmersfritt liv, så vad väntar du på?

Vi är här just för dej!

Likes

Comments

Allmänt, Jessica, Välmående

Av Jessica

Hej!

Här behövs ett inlägg! Det har gått lite för länge sedan sist, jag vet.

Men jag hoppas att det är flera än jag som har prioriterat bort inomhus-jobbet när vädret har sett ut som det gjort de senaste dagarna. Det har varit u.n.d.e.r.b.a.r.t., bortsett från att det är ett kaos innan jag har på alla barnen rätt mängd kläder.

Så istället för att vara en duktig företagare och sköta mina uppgifter så har jag denna helg tagit ledigt från alla måsten och endast gjort det jag känt för och det har varit mycket givande.

Måste passa på att tipsa om denna multifunktionella vagn! Vare sej ni är i behov av cyklekärra, springvagn, syskonvagn eller terrängvagn så är denna suuuper bra. Ett av de bästa köpen jag gjort.

Ett till tips! När kusinerna vill mysa i vagnen får jag mysa med babyn som hänger på min mage. I sjalen innanför min jacka mådde han gott i flera timmar. En sjal är alltså ett till köp som jag är mycket nöjd med, ett ypperligt komplement till barnvagnen.

Hoppas ni också har haft en underbar helg!

Likes

Comments

Jessica, Välmående, Mamma träning, Träning

Av Jessica

Hej, nu har jag en ny kurs på gång. En ack så svår grupp att få ihop till. Och som rubriken säger så är graviditet ett måste för att få delta. Vanliga tankesätt under en graviditet är att jag ska ta itu med träningen när babyn kommit ut, ingen vits att börja på nu, finns ingen ork och dessutom finns det inget jag kan göra. Man brukar väl säga "av sej själv känner man andra" och så är det även i mitt fall.

Jag har testat på två graviditeter, de var väldigt lika men samtidigt väldigt olika, samma gäller återhämtningen efter förlossningarna. Under första graviditeten kändes allting ganska tungt, jag kände mej osmidig och fick värk i ryggen. Enda fysiskt ansträngande aktivitet som jag gjorde var att jag gick på promenader, som blev kortare och långsammare för varje vecka.

Före jag blev gravid igen fick jag mera kött på benen eftersom jag utbildade mej till personlig tränare och gick extra utbildningar med inriktning på core och mammakroppen. Tack vare all ny kunskap jag fick under den här tiden byggde jag upp min egen kropp så att den blev stark från grunden.

När jag sedan blev gravid med lillebror märktes det tydligt att träningen hade gett resultat. Jag visste varför jag fick trötta och sjuka områden och så visste jag hur jag skulle göra för att undvika just det. När jag hade kunskapen och förståelsen för hur kroppen fungerar, var det betydligt lättare att tackla alla förändringar som dök upp under och efter graviditeten. Graviditeten var långt ifrån problemfri, foglossningar och dylika problem gav sej till känna, trots detta så gick det bra att dra och delta i gympagrupper ända fram till beräknat datum.


Om jag ska räkna upp alla fördelar med att träna coren före, under och efter graviditet så får jag sitta här hela natten. Men för att ta det snabbt kan vi säga att graviditeten känns betydligt lättare på alla plan, både fysiskt och psykiskt. Med en väl funderande core går förlossningen troligtvis smidigare, både värkarna under förlossningen och eftervärkarna är effektivare. Och när vardagen rullar vidare är det betydligt lättare att återuppta träningen.

Så nu hoppas jag att ni ser många fördelar med att träna under graviditeten och hänger med på kursen som startar i slutet av januari. Där slår vi hål på alla myter, vi hittar våra djupa bukmuskler och lär oss att knipa, vi får in träningen i våra rutiner. För om några månader finns det garanterat sötare saker att sätta energin på.

Likes

Comments

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej på er och gott nytt år!

Doftar inte det nya året gott?! Jag tycker det doftar som nya roliga utmaningar och mycket möjlighet till att växa och utvecklas till ett ännu bättre jag. Eller ja, för tillfället doftar det inte så mycket framgång, nu just finns inga andra tankar än gröööööt, jag vill ha grööööt. Men efter frukosten, då ska jag ta ett djupt andetag, slappna av och känna efter vad 2017 har att ge.

Nytt år och ny månad, det betyder ny utmaning! Hur gick den förra utmaningen? Har du kommit ihåg att le mot dej själv varje dag? Jag kan meddela att jag föregått som en medelmåttig förebild. Jag har inte utfört uppgiften varje dag, men åtminstone varannan. Så nu tar vi oss i kragarna och fortsätter! Vare sej du har fått in leendet i dina rutiner eller ej så är det dags för en ny utmaning idag.

Den nya utmaningen är till för att förbättra din hållning och balans.


Utmaningen är att du ska gå på tå, några minuter varje dag. När man stiger upp på tå blir man ju längre och då sker det naturligt att man sträcker på resten av kroppen också, suger in naveln mot ryggraden (dvs. aktiverar coren) och får en stolt hållning.

För att få det här till en rutin så gäller det att hitta ett tillfälle under dagen som gör att man blir påmind om utmaningen. För mej är det ypperliga tillfället tandborstningen, en av de få tillfällen som ser likadana ut varje dag. Och eftersom jag vandrar av och an i badrummet samtidigt som jag använder en eltandborste som meddelar när jag borstat 2 minuter så blir det perfekt att gå på tå under tiden. Två minuter morgon, två minuter kväll. 4 minuter med bra hållning är kroppen värd eller hur? ;)

Lycka till!

Likes

Comments

Stress, Utmattning, Prestation, Stefan

Hej på Er!

Har funderat på detta inlägg ett par veckor, men just idag kändes det "rätt". Jag vill med detta och kommande inlägg kunna hjälpa någon som kanske är i samma situation som mig eller som är på god väg dit. Människor har så fruktansvärt svårt att våga visa sig svaga i dagens samhälle. Det är för att prestation belönas! Men vad är prestation, att bevisa för andra hur duktig du är? Vem presterar du för? Dig själv eller andra? Jag är stark för att jag vågar vara svag!

Nåja, årets sista dag är här och ett väldigt händelserikt och intressant år går mot sitt slut. Största delen av tiden har för min del gått åt att jobba med mina företag samt träning. Mitt huvudmål gällande träningen år 2016 var utan tvekan att fixa Tough Viking på Djurgården, Stockholm den 27 augusti.

Träningen inför loppet var på inga sätt optimal. Träningen blev lidande p.g.a. mycket jobb och många träningspass blev mera ett måste istället för den glädje som träning ju borde vara. En knäskada fyra veckor innan Tough Viking gjorde ju inte saken bättre... Detta resulterade i endast ett löppass ett par dagar innan själva loppet, inte direkt optimalt.

Starten var in i det sista osäker, men jag valde trots allt att ge det en chans och tillsammans med en peppande grupp så gick det vägen, yippiii :) Det kändes t.o.m. hyfsat bra i kroppen efteråt.

Just då kändes allt suveränt och nya målsättningar inför år 2017 målades upp.... I drygt en vecka levde jag i ett lycko rus efter att ha klarat min målsättning, men så helt plötsligt en tidig morgon slår min kropps alla säkringar ur på en och samma gång och de starka ben som en vecka tidigare burit mig runt Kungliga Djurgårdens hinderbana, bar mig inte mera. Känslan när du stiger ur bilen och faller ihop på gårdsplanen storgråtandes och vet att jag inte klarar av att ta mig upp, är inget jag önskar någon.... Den rädsla, oro, ångest och panik som då kom går inte att förklara.

Den tanke som efter ett par minuter slår mig är "en del slutar livet här och nu eller så börjar ett nytt". Hur jag sen kommit mig in i huset och lämnar att sova på golvet har jag inga minnen av. Jag kan inte på något sätt säga att jag var förvånad efter minst 10 år av alldeles för högt tempo, företagande, 55-75 h arbetsveckor, studier, träning, familj och därtill övriga förenings uppdrag så var kroppen totalt körd i botten.

Många människor i min närhet har i flera års tid sagt åt mig att jag måste bromsa in, men NEEEJ varför det?? Jag är stark och fixar detta, inga problem och så jobbar man ännu hårdare. Har ett par gånger under årens lopp åkt in till läkaren med bröstsmärtor, men inget ovanligt har konstaterats så jag har kört på som tidigare. Jag har nog innerst inne vetat att dagen kommer då jag kraschar men inte haft styrkan, orken att ta mig ur ekorrhjulet som bara snurrat hårdare och hårdare.

Har alltid velat ha en massa saker på gång hela tiden, aldrig kunnat säga NEJ, förutom åt mig själv. Har alltid prioriterat allt och alla före mig själv.

Jag är så fruktansvärt stolt över mig själv att jag nu vågar visa mig svag, inför mig själv och andra. Jag var ingen robot som fixar allt, jag är bara en helt vanlig liten människa. Att sitta och gråta i bilen, med vänner, på jobbet är inget problem, jag släpper ut mina känslor då det behövs. Jag är sån att jag måste få tala om mina bekymmer och problem och jag är så fruktansvärt glad över de vänner och famlijen som under de senaste månaderna orkat lyssna på mina bekymmer, lova sen att ni säger till då ni tröttnar, haha :) :)

Är också otroligt glad och lycklig att ha så många fina människor, familj, vänner, olika experter runt mig som stöttar mig i med och motgång. Utan Er skulle jag inte må så bra som jag trots allt gör idag. Jag orkar jobba ca 20-25 h per vecka och det är helt ok.. Att jag sen inte orkar göra något på kvällarna är helt okej och min kära familj accepterar det väldigt bra och låter mig vila på kvällarna och ha långa sov morgnar under helgerna. Vissa dagar känns riktigt bra medan andra är en pina med extrem trötthet, kraftiga smärtor i kroppen o.s.v. Om det sedan tar 6 månader, ett år eller längre att komma ur detta så är det helt ok, jag har tid att vänta.

Känns också tryggt att ha mina kära kollegor Nikita och Jessica som jag driver företaget Body Peace tillsammans med. Trots att jag för tillfället inte orkar jobba så mycket som jag skulle vilja, utan mest sköter det administrativa jobbet. Men försöker trots allt vara ett stöd åt dem med de erfarenheter och kunskaper jag har.

Jag vet att jag kommer att komma ur detta som en betydligt starkare person. Det låter kanske lite märkligt i mångas öron, men jag är så otroligt glad över det som har hänt. Känns lite som att nu kan jag börja om på nytt, hitta mitt inre jag och jobba med det "sårade barnet". Ser såå framemot att jobba vidare med mina företag, orka börja träna i makligt tempo, vara en bättre pappa, sambo, vän och framförallt att vara MIG SJÄLV!! Framtiden ser ljus ut.

Önskar alla Ett Gott Nytt År! Och kom ihåg att ta hand om Er själva. Ni behöver inte göra som jag och köra "hela vägen in i väggen"....

Likes

Comments

Allmänt, Jessica

Av Jessica

Hur har julen varit? Har ni kopplat av, ätit gott och bara haft det bra? Eller har ni stressat för att hinna göra all mat och hinna träffa alla släktingar? Ätit så mycket konfektchoklad att ni mått illa? Kanske någon i familjen fick flunssa lagom till jul?

Jag kan svara ja på alla frågor.

Alla punkterna hör julen till enligt mej. Trots att det varit stressigt stundvis och obehagligt mycket godsaker i magen mellan varven så har julen i slutändan varit riktigt bra.

Och vet ni vad? Livet fortsätter! Vare sig ni har haft en bra jul eller inte, så borde vardagen ändå flyta vidare. Som vanligt efter en långhelg kan det vara skönt när vardagen kommer emot, bara man får tag i rutinerna igen.

I mitt fall ska det kännas bra att återgå till träningsrutinerna. Jag tog tag i saken redan idag och var ute och arbetade bort några konfektbitar genom att ved-arbeta i några timmar. Så nu är jag värd en god nattsömn.

Om några dagar inväntas en ny utmaning, så ta tag i era gamla goda rutiner innan jag uppmanar er att ta in en till rutin i er vardag! :)

Ha de bra tills dess och gott nytt år! :)

Likes

Comments