View tracker

Av Jessica

God kväll!

Ibland kommer det dagar som jag inte alls hinner med. Alla måsten måste jag ju så klart hinna med, så oftast får barnen mat, inte alltid kläder, gympa grupperna kommer jag i tid till osv. Men oftast är det sakerna som jag vill göra för mej själv, för mitt eget välmående, som kommer sist i prioriteringslistan.

När den tidpunkt på dygnet som kallas kväll kommer och går utan att jag har fått en enda minut av lugn och ro, eller så kallad egentid, ger jag upp. Om jag i början av dagen hade planer på att träna, läsa, städa eller äta choklad, så är det sällan jag känner någon mening med att ta itu med den saken efter klockan 23.

Det har blivit en så vanlig grej att det har blivit ett problem. Jag gör aldrig något för mej själv. Jag är värd att unna mej själv någonting. Något litet varje dag. Det är vi alla värda. Jag måste ändra tankesätt.

Allting är bättre än ingenting.

Ibland behövs det endast de där fem minuterna för att uträtta det som jag planerat eller ens en liten del av det. Chokladbitarna äter jag snabbt upp, raka benen tar inte så lång tid.... Träningen däremot tar oftast ganska lång tid och blir därför allt för sällan utförd, men för att jag ska känna att jag gjort någonting bra för min kropp ändå så brukar jag göra en eller två övningar och de får räknas som dagens träning, för allting är bättre än ingenting. Eftersom denna dag varit full med program har jag även idag snabbtränat.

Idag tränade jag rörlighet och styrka:

Armpress med rotation, steg för steg

En lättare variant

Eller ännu lättare

När jag vet att jag har gjort min kropp något gott kommer jag somna med gott samvete. :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej!

Nu är det dags för första utmaningen. Vi börjar med en uppgift som passar utmärkt i tider som är extra mörka och dystra. Den enda fysiska kunskap du behöver ha är att kunna le. Att börja dagen med att få se ett vänligt leende ansikte gör vilken dag som helst lite ljusare, och när du själv ler, trots att det kan vara "fejk", så inbillar kroppen sej att du är glad, vilket leder till bättre välmående.

Utmaningen är alltså att du ska le mot dej själv, varje dag. För att vi ska få leendet att bli en rutin så måste vi påminna oss om uppgiften varje dag. Alla får komma på det sätt som fungerar bäst för en själv, men om ni vill ha ett tips så har jag ett utmärkt:

Jag antar att de flesta av oss borstar tänderna i badrummet åtminstone en gång om dagen. Då har du ett ypperligt tillfälle att le mot dej själv. För att påminna dej om leendet så kan du sätta en post-it lapp på spegeln. Har du ingen spegel så tar du vad du har. Det här är det närmsta jag kommer.

Och det fungerar utmärkt att få ett leende genom spolknappen. Jag blev glad av leendet trots att det kom från ett rött ansikte med tryckmärke från massagebänken.

Anta utmaningen och du gör dej själv en tjänst! :)

Likes

Comments

View tracker

Jessica, Utmaning, Välmående

Av Jessica

Hej! Är det någon annan än jag som har kommit in i julstämning? Julen börjar riktigt ordentligt ta form i vår stuga, stakar och stjärnor i fönstren, tomtar i knutarna, önskelistan på fönstret så att tomten eller hans nissar ska se den när de springer förbi om kvällarna. Idag bakade vi dessutom pepparkakor så nu börjar vi bli riktigt redo. Jag tror bestämt att jag går händelserna lite i förväg, det är ju inte ens december...

Men jag tror det är bättre så här, för nu är jag ganska förberedd, så jag slipper den där julstressen som de flesta har. Jag känner mej avslappnad och kan börja njuta av julen redan nu, istället för att fokusera på allt som måste ske innan jul och ny år.

Nyår.... 2017.... vissa år får jag lite ångest när jag tänker på ett nytt år, tänk att det gångna året redan är slut, vad ska ske under det nya året, kommer det att bli ett bra år... Mycket press byggs upp inför ett nytt år, många ser det som en ny start. En chans att börja om på nytt, förbättra sin hälsa, slippa sitt sötsug, börja träna, bli flitigare på jobbet.... Det här tror jag är en delorsak till varför det blir så stressigt före jul. Vill ni veta varför?

De flesta nyårslöften och tankar inför det nya året handlar om hälsa och välmående. Eftersom första januari blir en ny start i livet, dagen då jag ska ta itu med min hälsa, så spelar det ju inte så stor roll hur jag äter, sover och motionerar nu, det är ju bara några veckor kvar...jag måste ju passa på att göra det jag vill... Känner någon igen sej? Före nyår är det oftast många deadlines i både skola och jobb vilket gör att det kan kännas extra stressigt, så då borde både kropp och knopp vara i toppskick för att klara av den pressen. Har man då börjat fuska med både mat och motion så blir resultatet troligtvis inte så bra.

Alla ni som har gett upp "välmående 2016" ska jag hjälpa lite grann. Jag kommer att ge er en utmaning i månaden. Det kan vara vad som helst, någonting litet som ni ska göra eller tänka i olika vardagliga situationer. De här uppgifterna ska föra er mot ett bättre välmående. Jag har valt att endast ge er en utmaning i månaden så att den ena uppgiften ska hinna bli en rutin innan det kommer en ny utmaning att komma ihåg. Och eftersom det är helt onödigt att invänta det nya året innan vi tar itu med oss själva så tycker jag att vi börjar lite tidigare. Så kom ihåg att kika in här första december, för då kommer första utmaningen.

Ha det så bra tills dess! :)

Likes

Comments

Nikita , Välmående

Av Nikita

Med lite inspiration från Stefans inlägg igår kommer nu detta inlägg 😏😏

Ibland brukar jag känna mej lite in snöad i vardagen, livet, hur man nu vill säga. Nånting som jag ändå konstaterat under kanske det senaste 2 åren är att ändå inte glömma bort vem du är. Detta låter kanske lite konstigt och någon funderar "vadå nog vet jag vem jag är... Nikita 22 år, bor i Vörå osv". Njaa det är kanske inte det som det handlar om. Det handlar om det där djupet, jag har inget rätt ord för det men någon kanske får en större förståelse om jag pratar om själen. Själen är väl kanske inte det ord jag skulle vilja använda direkt men det ger en viss definiton.

Jag skrev ihop en lite text i våras när livet kändes harmoniskt och lungt och ibland går jag tillbaka till den för att minnas mej själv, vem jag är:

"Var den bästa versionen av dig själv, det är du. Hitta den. Den kommer föra dig vidare. Livet är mörkt ibland men rakt framför dig finns alltid ljuset. Vad väljer du att fokusera på? Vart vill du? Vem är du? Jag är jag, jag väljer mitt liv och jag gör mitt liv till det perfekta. Jag är kapabel till att känna kärlek för mig själv. Jag älskar mig själv och detta driver mig framåt. Jag är tacksam, tacksam för livet. Livet formar mig till den jag är. Jag väljer, vill jag formas? Hur formas jag? Jag väljer mitt liv - jag väljer att älska."

Ha en bra fortsatt måndag kväll. Älska dej själv. Njut av vardagen och livet även i denna mörka, stressiga vintertid. Träningsglädje och energi till alla 💛

Likes

Comments

Allmänt, Stefan

Varför, är det så tabubelagt att vara duktig i detta samhälle? Varför kan man inte vara stolt över den man är och det man är bra på? Alla är vi bra på något, men hur ofta tänker du på allt du kan och är fantastiskt bra på? Hmm, kanske inte så ofta som du borde! Det är ju så mycket enklare att söka efter fel hos sig själv och andra istället för att se det positiva.

Så ta fram papper och penna och sätt dig på en för dig lugn och harmonisk plats och skriv ner allt du är bra på. Låt positiviteten flöda fritt. Du fick säkert en lång lista på allt som du är fantastiskt bra på?

Själv tycker jag att jag är fantastiskt bra på att, vara mig själv, vara kreativ, vara företagare, jobba mycket, koka mat, träna, bygga och snickra, vara en god vän (till dem jag bryr mig om), vara pappa och sambo, hitta på nya saker, vara tidsoptimist, boka in för mycket i kalendern, vila då jag behöver, sova länge, äta glass, dricka kaffe, äta god mat, diskutera med okända människor, visa mina känslor, skratta, gråta o.s.v. Listan kan göras lång.

Försöker själv numera söka det positiva i vardagen, istället för det negativa och jobbiga. Med blandad framgång förstås, livet är som en berg- och dalbana det går upp och ner. Men jag gör mitt bästa och det är tillräckligt bra för mig! Jag är nöjd med mitt liv just nu.

Jag har senaste tiden sorterat bort många olika uppdrag både i jobbet och privat och fokuserar istället på det som motiverar och utvecklar mig som person. Prioriterar det inre framför det yttre. Prioriterar även vila, sömn, träning och vänner före jobb och pengar. Så har det inte alltid varit. Men man blir väl klokare med åren.

Umgås mera med de vänner och människor jag älskar och som låter mig vara den jag är! "Hellre några få riktiga vänner än hundra falska". Såna som frågar hur jag mår, bryr sig om mig, har tid för mig trots fullproppade scheman, såna jag kan skratta och gråta med. Jag uppskattar och beundrar de människor som vågar säga sin åsikt i ur och skur och sedan stå för dem också. Kappvändare som alltid ställer svaren enligt det som motparten vill höra är fruktansvärt jobbiga.

Man kan inte vara omtyckt av alla men man kan alltid älska sig själv!

Var stolt över dig själv och kom ihåg att du är fantastiskt bra som du är!!

"Be your own hero"

Stefan

Likes

Comments

Jessica, Mat

Av Jessica

God kväll!

I en familj finns det ju allt som oftast olikheter av olika slag som gör vardagen lite mera komplicerad. Det kan vara små saker som att en vill se på komedi och den andra vill se en thriller. Eller större saker som kan vara betydligt svårare att hitta en lämplig kompromiss på, t.ex. om en vill bo på landet och den andra i en storstad. Eftersom det faktiskt finns så stora problem inom vissa familjer så borde jag ju verkligen inte klaga på våra olikheter...

...men nog kan det vara irriterande när jag varje dag MÅSTE koka gröt, inte för att barnen ska få i sej nåt, utan för att jag själv ska överleva. Ibland glömmer jag att ge treåringen frukost, för hon är överhuvudtaget inte intresserad av att äta. Jag måste äta regelbundet för att min kropp ska fungera, så hur kan jag då ha fått ett barn som inte behöver äta alls?

När hon var ännu mindre gjorde jag allt vad jag kunde för att hon skulle äta, ända tills jag fick konstatera att vi iallafall har en sak gemensamt, envisheten, en värre än den andra. Nu när hon är 3½ så äter hon ibland riktigt bra, men det intressanta är att jag har börjat se ett tydligt mönster i hennes ätande. Vi har fortfarande många måltider som hon inte äter något alls, men när hon äter så varvar hon alla energikällor med jämna mellanrum. Igår åt hon endast couscous, idag åt hon endast kyckling och inom de närmsta dagarna äter hon antagligen sallad. Så på ett sätt eller annat får hon i sej precis vad hon behöver, är inte kroppen fantastisk? Tänk om alla vuxna också skulle vara så bra på att lyssna på sin kropp.

Eftersom maten är en otroligt stor och viktig del av livet så vill jag så klart att det ska vara en del i vardagen som hon kan njuta av. Därför har jag tagit bort all press och tvång som kan uppstå kring matbordet. Maten borde vara en av höjdpunkterna under dagen så därför får hon äta som hon tycker, så hon väljer oftast sina egna leksaks plast tallrikar (10 cm i diameter) med tillhörande bestick (samma miniatyr modell).

Likes

Comments

Allmänt, Jessica, Mamma träning

Av Jessica

Hej!

Är det någon annan än jag som varje år blir lika förundrad över detta mörker? Det är endast ljust några timmar mitt i dagen och under den tiden jobbar de flesta. Många känner sej extra trötta den här årstiden och i många fall tror jag att det beror på inställningen "när det är mörkt ska man sova". Hos oss säger 3 åringen kl 17 "mamma he e mörkt, vi ska böri ga sov" (hon är en nattuggla och brukar vanligtvis somna kl 23). Dagar som jag är riktigt trött och smart så går jag ut i friska luften istället för att sitta inomhus och gäspa, det hjälper alltid med stort a. Men jag har ju det så bra ställt att jag kan gå ut när dagen är som ljusast. När mörkret faller in så lockar soffan mera än den friska luften...

Alla vi som känner av den här höstmörker-tröttheten borde ta tag i saken och lösa problemet. Det finns så mycket mera än frisk luft som kan pigga upp en en mörk och kulen eftermiddag. Bästa tipset jag har är att du ska göra någonting du tycker om! Det piggar alltid upp! Eftersom jag tycker om att röra på mej så går jag gärna ut på promenad när det är mörkt, men ibland tror jag att jag är gjord av socker och kan smälta så då håller även jag mej inomhus. När julen närmar sej kan du ju ta dessa lugna kvällar till att julpyssla, hjälpa jultomten på traven eller varför inte bläddra genom det gångna årets foton och beställa den där fotoboken som du länge planerat.

Idag ville jag absolut inte ut på någon motionsrunda så istället har jag suttit och knåpat ihop program till MommyBaby Strength som går av stapeln inkommande onsdag, åj så roligt det ska bli!


Alla njuter vi av olika saker. Jag njuter av att se nyblivna mammor återfå kontrollen över sina egna kroppar. Den där koncentrerade minen mamman får när hon förstått vad jag menar och verkligen kämpar för att hitta och få kontrollen över den där j**** tvärgående bukmuskeln. :)

Ha det så bra i mörkret allihopa!

Likes

Comments

Jessica

Av Jessica

Flytta flytta flytta är vad som har stått på mitt schema hela veckan. Egentligen har vi flyttat redan för två veckor sedan, men vi tog endast med det nödvändigaste. Vi tog det i maklig takt och flyttade någon låda om dagen så att vi skulle ha möjlighet att packa upp vart efter. Men tydligen ska inte huset vi bodde i förvandlas till vårt lager, utan någon annan ska bo där, så plötsligt insåg vi att allt skräp (våra saker) måste bort och det fort.

Så nu har vår flytt inget flyt längre. Det har blivit till ett kaos. Vilket gör att hela mitt liv har blivit till ett kaos. Idag är treåringen på dagis, det betyder stavgångsdag för mej, men det fick jag nog glömma eftersom jag knappt kommer mej ut ur huset p.g.a. alla saker som är i vägen. Ännu mindre chans är det att jag skulle hitta gore-tex skorna som skulle behövas i detta regniga väder. Allt har sin tid, jag får ta itu med träningen senare. Att bära flyttlådor är ju trots allt ypperlig vardagsmotion.

Imorgon ska mina kära kollegor komma hit på möte. Ingen av dem har sett huset så klart som det är nu, så förväntningarna är kanske att vi ska möta i ett fint hus....

Frukost, middag, målar tillbehör, ved, torn med babykläder, kaffe, leksaker, fingerfärg.... Allt på gång samtidigt!

Eftersom vi kommer köra ett MEGA flyttlass till ikväll så är det stor risk att vi måste ta morgondagens möte i uthuset i ställe, där ryms vi iallafall in. Så Nikita och Stefan, klä er varmt!

Likes

Comments

Av Jessica

Hej igen! Ny dag, nya tag.

En ytterst bra biverkning av att amma ät att hormonerna gör att man orkar leva trots minimalt med sömn. Men som allt annat så har även graviditet och amning en nackdel eller två. En av dem är att det tar vääldigt länge innan lederna känns starka och stabila igen. Trots att man har tränat på flitigt och på rätt sätt så att bäcken- och bålmuskulaturen har återhämtat sej så kanske det ändå inte känns ok att ta en löprunda. Hur gör man då för att få lite tuffare uthållighetsträning?

STAVGÅNG!

Denna träningsform är perfekt sommar, höst vinter och vår, i stan, på landet, i skogen, i träsket, i backen, you name it! Stavgång passar för de flesta och man kan ta det till den nivå man själv vill. Det fungerar bra att gå en lugn promenad och endast ha stavarna som extra stöd. Eller varför inte ta med stavarna när du ska på backträning i spånbanan?

Eftersom jag oftast har ett barn i vagn så är det lite för sällan som jag får chansen att ta med stavarna. Men varje gång påminns jag om att det är något jag borde göra dagligen. Speciellt efter dagar som igår, när jag vandrat omkring med 7 kg på magen från morgon till natt. Hela min överkropp kan vara så spänd att det strålar ut i armarna. Då gör lite stavgång susen! Idag tänker jag lyxa till det lite extra och lämna båda barnen hemma med sin far så att jag får gå ifred i en timme.

För att summera det hela så har ni här några av fördelarna med stavgång:

1. Går att anpassa för allas behov

2. Året om

3. Tränar hela kroppen

4. Billigt

5. Till skillnad från vanlig promenad kommer man åt områden som många har problem med: rygg och axlar

Och roligt är det ju också! :)

Likes

Comments

Jessica

Hej på er!

När jag skrev rubriken så trodde jag innerligt att jag skulle få ge er ett riktigt bra tips idag. Det var för en timme sedan, och nu är klockan ett och jag får börja inse att detta inte blir till någonting.

Om jag har läst ordboken rätt så betyder morrandet i min famn att ljudvolymen åker till max om den gungande rytmen stannar.

Denna slitna mor återkommer med tipset imorgon!

Likes

Comments