1. Analysera svartsjukan
Ta reda på exakt var den kommer ifrån. Är det från din egen historia av misslyckade relationer? Kommer den av rädsla? När du vet var den kommer ifrån kan du också göra det som krävs för att kontrollera känslan.

2. Lär dig mer om relationer
Lär dig att kommunicera bättre och undvika gräl som bara skapar distans (inte undvika gräl, bara meningslösa gräl) Läs några böcker om relationer så att du förstår mer om hur man gör för att ha bra relationer. Ju snabbare du och din partner kan lösa konflikten, desto närmare relation får du till din partner och svartsjukan blir mindre på samma gång.
Tjat, övervakning, anklagelser, spionerande och vaktande kommer aldrig att lösa problemet. Den typen av beteende kommer bara att ta all din energi och ta bort allt positivt från er relation.

3. Skriv ner vad du känner.
Att skriver ner det du känner hjälper dig att kommunicera det du känner. Ibland kan människor bli alldeles för uppjagade med vad de känner och istället för att prata så attackerar de sin partner med sina ord. Genom att skriva ner vad du vill säga får du verktygen att hålla dig på spåret och säga vad du vill på ett mer kärleksfullt sätt.

4. Lugna ner dina nerver
Träna, lyssna på musik eller prata med en vän. Ju snabbare du kan lugna ner dina nerver desto mer logiskt kan du tänka på situationen.

5. Bygg upp ditt självförtroende
Det går inte att komma ifrån att svartsjuka egentligen är en följd av dåligt självförtroende. Du kanske är rädd för att bi övergiven och ratad av någon som är nära dig, som du investerat dig själv i. Eller så ligger hela din identitet i bara en sak – relationer – och när det inte går som du vill så rör det om din värld och skakar din självkänsla. Det bästa sättet att bygga ett självförtroende är att börja bete sig som en person som har självförtroende. Dina känslor kommer snart ikapp dina handlingar om du gör så. Det är bevisat.

6. Sluta jämföra dig med andra människor
Det spelar ingen roll vilken människa du träffar och hur perfekta de verkar – alla – ALLA- människor kämpar med något. Även kändisar eller de snyggaste personer du kan tänka dig har sina egna problem att brottas med. Istället för att tänka så mycket på dina tillkortakommanden, tänk på dina positiva kvaliteter, kunskaper och personlighetsdrag som du har med dig.

7. Ha rimliga förväntningar
Bara för att ni är ett par så betyder det ju inte att ni kan vara tillsammans hela tiden. Om din partner är tillsammans med andra mycket mer än dig så är det rimligt att du blir osäker och svartsjuk men om din partner lägger mycket tid på dig och du ändå inte är nöjd så kanske du kräver för mycket. Titta närmare på dig själv. Vad är det som gör dig så behövande att du inte kan vara lycklig när din partner inte är med?

8. Bestäm dig för att lita på din partner
Det är lättare sagt än gjort. Om du har lätt för att bli svartsjuk så har du antingen fått ditt förtroende för andra stukat tidigare i livet. Du måste helt enkelt sluta tänka på det förflutna och leva mer i nuet. Tänk på den person som gör dig svartsjuk nu – har han/hon gett dig en anledning att inte lite på honom/henne? Om han/hon inte har gjort det så måste du sluta att utgå från det värsta och istället bestämma dig för att lita på personen ifråga. Om du inte gör det är risken stor att även den här relationen tar slut på ett sätt som du inte vill – och dessutom

Läs även artikeln 10 tips om att lösa relationsproblem HÄR

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Söndag 27/11-16
Jag vaknade vid halv nio på morgonen av milda värkar, tänkte inte mer på det med tanke på att jag hade haft förvärkar i flera veckor. Gick på toaletten och ut kommer en stor slemklump, de började kännas som att de kunde vara nära nu. Kände att jag behövde en dusch för att känna mig lite fräsch innan vi skulle äta frukost. Men i duschen fastnade jag, värkarna började göra ondare och kom tätare och det kändes bättre när jag spolade varmt vatten på magen. (Nu började jag klocka värkarna, dem kom var tionde minut och varade ca 1 min.)

Timmarna gick och jag kände mig inte redo att ta mig upp ur duschen för nu var värkarna ordentliga men ändå uthärdliga. A kommer in med lunch till mig som ligger där i duschen och har ont. Så gulligt av honom! Men jag åt inte mycket, vågade inte ifall att det skulle vara dags att föda barn idag (var rädd att bajsa på mig under förlossningen, så vill vara så tom i magen som möjligt.)

När jag låg där i duschen blev jag sjukt sugen på chokladmjölk så A fick springa och köpa det till mig. Nu började jag även köra lite andningsövningar mellan tiden då värkarna kom och det funkade ganska bra. Värkarna blev allt tätare, det var ca 5min mellan värkarna nu så jag bestämde mig för att ta mig ur duschen, ringde mamma och sa att idag blir det barn. Klädde på mig sköna kläder och packade ner det sista i BB väskorna. Klockan var väl kanske halv 4 då, tänkte att vi skulle vara hemma ett tag till. Ville inte åka in i onödan så kanske jag inte skulle vara öppen tillräckligt. Helt plötsligt stod jag där mot väggen och bara skrek i outhärdliga värkar som kom var tredje minut och varade i kanske 90sek. Så A hämtade bilen och slängde in alla BB väskor fort som tusan och på med kläderna på Juni och sätta henne i bilen. Sen var det bara åka.

Det var tänkt att vi skulle lämna Juni hos mina föräldrar men A's mamma ville så gärna också ta henne. Dem var på väg hem från Öland men var ganska nära hemma just då. Vi tänkte att vi åker ut till dem och väntar tills dem kommer hem sen åker vi till BB. Halvvägs in på Lännavägen så sa jag åt A att vi måste vända, vi måste åka till BB NU!!! (Det gick inte att köra så fort den dagen för det var snökaos.) Men vänder gör vi och jag ringer in till BB Stockholm (kan knappt prata för värkarna gör så ont) och förklarar läget, dem säger att det är FULLT på BB men säger att vi ska åka in ändå och att jag eventuellt kommer få ta en promenad för att jag troligtvis inte skulle vara tillräckligt mycket öppen. A ringer sin mor och bestämmer att vi ska mötas i roslagsstoppet. När vi väl lämnar av lillskruttan så berättar A's föräldrar att det är en båt trailer som har åkt ut över körbanan så att vi måste ta gamla vägen till Stockholm. TACK OCH LOV att dem hade åkt där precis och kunde informera oss detta, för annars hade vi suttit i flera timmars bilkö i dessa outhärdliga värkar.

Vi körde på som satan in till BB och jag höjde volymen till max i bilen och började dansa, fick ju värsta lyckoruset mitt i allt onda. Vi skulle äntligen få träffa vårt älskade undervärk som legat i magen 6dagar över tiden då det beräknade datumet var. (Dem sex dagarna kändes som en evighet.) Väl inne på BB så fick vi vänta i kanske 20min på att dem skulle göra iordning rummet vi skulle få. Jag kunde knappt stå i det här läget. Vi får komma in på rummet, rum 6 det var i just det rummet vår lilla Juni föddes i. Så sjukt! Det dröjer inte länge till barnmorskorna kommer in och ska kolla hur öppen jag är, 8cm!!! (Klockan var då 17:20.) Shit tänkte jag, trodde jag skulle vara öppen 3cm KANSKE. Så det var en lättnad.

Där ligger jag med lustgasen i högsta hugg och det ända jag tänkte på i detta skede var att jag SKA ha epidural så jag säger det, dem tycker att det inte är behövligt för att jag faktiskt är öppen 8cm och frågar om jag inte kan vänta 20min och sen bestämma om jag ska ha det eller ej (dem säger även att om jag tar det kommer det dra ut på förlossningen och kanske ta lite längre tid.) Okej tänker jag och precis då kommer värsta värken och jag bara skriker EPIDURAL! Så dem sätter in en ingång i handen och förbereder för epidural. Men eftersom det var 3 stycken före mig och det bara finns 1 narkosläkare så skulle det ta tid (jag tror att del bara sa så för att dem helst inte ville att jag skulle ta epidural så långt in i skedet.)

Tiden bara sprang iväg, krystvärkarna var framme. Dem bad mig ställa mig upp för att barnet skulle åka ner lite längre ner i bäckengången. Jag protesterar emot men sen ger jag med mig och ställer mig upp. Står där och gungar lite mot en gåställning och poff så gick vattnet med en explosion alltså VERKLIGEN en explosion!!! Och det blir rena simbassängen på golvet och alla är blöta upp till knäna. Dem hade inte varit med om någon med så mycket forstervatten så dem förstod att han hade det väldigt bra och bekvämt i magen.

Tydligen så faller jag handlöst efter att vattnet gick men som tur var tog A emot mig. Och där sitter jag på en pall och krystar men inget barn vill ut. Får testa en ny ställning (ligger på britsen eller vad det är på sida och dem håller upp ena mitt ben, en ganska bekväm ställning) krystar och krystar. Dem säger att huvudet syns nu och det är bara krysta ut han när nästa värk kommer (jag får känna med handen och känner hans huvud och hår) den stunden var overklig och på en sekund var han ut är hos oss???? Ännu ett söndagsbarn. 20.21 var klockan.

Han skrek inte och var blå i ansiktet, jag fick fullständig panik.. Men efter en kort stund som kändes som en lång så skriker han och jag har honom på bröstet. Han MÅR bra. Min älskade lilla son, vår älskade son. Jag får väldigt bra stöd av barnmorskorna och av A såklart, utan honom vid min sida skulle jag inte klara det lika bra. Han är så bra, bäst helt enkelt.

Där ligger jag med honom på mitt bröst och är världens lyckligaste mamma. A klipper navelsträngen. Moderkakan ska krystas ut och det tar ett tag, tillslut trycker dem mig på magen och ber mig krysta som bara den och ut kom även moderkakan och det gjorde inte det minsta ont, jag hade inte ont!!! Dem undersöker så att jag inte brustit någonstans och NEJ det har jag ej! Så SKÖNT. JAG kunde kissa, gå och sitta utan problem, alltså det var så underbart. Jag skulle kunna göra om det 100gånger till.Vår lilla August, 1 dag gammal.

Likes

Comments

20 september 2015.

Ingen bebis idag tänkte jag.. Men då kommer en barnmorska in och frågar hur det känns att det ska komma ut en bebis idag.. IDAG tänkte jag?? Jag som trodde att det var falskt alarm och att jag skulle bli hemskickad igen, men nej så var det ej.Jag som inte ens hade packat en väska med kläder i osv till mig själv.. Hur skulle detta gå? BB-väskan till baby hade jag packat redan månader i förväg så där var det lugnt. Jag kunde ej förstå att jag faktiskt skulle föda IDAG?!

Det kom in fler sköterskor och skulle kika hur mycket jag var öppen, 3cm var jag öppen när jag kom in och dem sa att man öppnas ungefär 1cm i timmen och innan barnet kan ploppa ut så måste man vara öppen 10cm. 7 timmar tänkte jag, det kommer ta en evighet...

Där låg jag i sängen på rummet i outhärdliga värkar med min karl på ena sidan om mig som försöker lugna ner mig. Jag fick testa lustgas och så förklarade sköterskorna hur jag skulle andas i den. Man skullle andas in precis innan värken kom och under värkens gång för att det skulle hjälpa, om det ens gjorde det! Så jag testade och det var svårt i början. Det smakade sött och väldigt äckligt, men den blev min bästa vän. Även fast jag inte tyckte att den hjälpte speciellt bra, men det kändes tryggt. Så varför inte.

Eftersom det inte hjälpte så mycket så bestämde jag mig för att ta ett bad för att se om det lindrade smärtorna en aning. Där satt jag i bardet och inte hjälpte det för fem öre. MEN det var ju varmt och skönt, jag älskar ju att bada i varmvatten. Efter en stund i badet så fick jag lustgas även där, för att det skulle kännas lite bättre. Jag och karln fick frukost inne där jag badade. Jag var ej hungrig så jag tog bara en smoothie och tusan vad god den var. Jag ville heller inte äta något eftersom jag var så himlans rädd att bajsa på mig under förlossningen och bajsa ner hela baby (jag har ju läst att man faktiskt kan bajsa på sig under en förlossning och att det faktiskt är ganska vanligt). I badet satt jag ungefär en timme, sen var det nog.

Mina värkar blev bara värre eftersom (tyckte jag). Om det ens är möjligt, men så var det. Så efter lite testnade av olika sätt att få mildare värkar så bestämde jag mig för eda (epidural).

Epidural är en slags bedövning som gör värkarna mindre smärtsamma (funkar ej på alla har jag hört). Man får som ett ryggmärgsprov, dem trycker in en 20cm (som jag upplevde det) kanyl i ryggen för att sedan föra in en slang som man kan spruta in bedövningen i. Och det var ju inte det lättaste att ligga still när värkarna kom var 5e minut och man MÅSTE ligga stilla så att narkosläkaren ej sätter den fel eller attt det ska göra ont för en själv.

Där ligger jag på sängen i världens värkar och så ska jag böja mig fram så mycket som möjligt så dem kommer in med kanylen mellan kotorna. Det var inte det lättaste som sagt, när värkarna kom var 5e minut och gjorde så ont att jag knappt kunde ligga still. Men jag gjorde ju det såklart, med tårar som sprutade åt alla håll i hopp om att värkarna skulle bli mildare när jag väl fått bedövningen.

Narkosläkaren var ganska rakt på sak och hade inte det minsta medlidande (som tur var hade han en bra dag) annars kan han tydligen vara väldigt grinig av sig. Men han skojade lite med karln och gjorde sitt jobb utmärkt så det kändes bra. 10-15 min efter att jag har fått bedövningen så känner jag mig som en NY människa, värkarna gjorde inte det minsta ont så jag och karln tog oss 1 timmes tupplur (tusan vad skönt det var!!! Efter 27 timmar utan sömn).När jag väl vaknade kom sköterskorna in precis för att kolla hur det var med bebis och även kika hur mycket öppen jag var.

Efter undersökningen fick vi lunch, men eftersom jag varken var sugen eller hade någon lust att bajsa under förlossningen så tog jag bara ett glas saft och lite sallad, som var sååå god. Tjuvsmakade lite av karlns mat, han fick lax och potatismos som faktskt var godare än vad det såg ut. Men jag åt bara puttelite.

Sen gick jag runt på rummet och vandrade med en gåställning med hjul som även min karl tyckte var rolig att åka runt med (haha). Testade även en yogaboll för att få en skönare ställning och den var ju rolig att hoppa upp och ner i. Jag hade sådan energi efter bedövningen!

Eftersom att jag ej var öppen så mycket när jag kom in och mina värkar kom med längre mellanrum så fick dem rispa i hinnorna(eller alltså dem satte in en grej på babys huvud (så vattnet gick) för att kolla så att hon mådde bra, det kändes som att jag kissade 10liter vatten haha) och sätta i ett värkstimulerande dropp. Ett dropp som då sätter igång värkarna snabbare (jag blev med andra ord igångsatt). Då satte dem in droppen genom handen eftersom jag hade någon annan slang i armen (okej det var slangar och sladdar i överflöde, överallt).

När dem hade satt i den värkstimulerande droppen så gjorde ju värkarna såklart ondare igen, trots epiduralen. Så jag fick lustgas också, men den var svag så jag bad dem höja lustgasen och det gjorde dem allt, till högsta. Wow säger jag bara, det blev lite för mycket. Jag slog till hårt som tusan med handen så att jag blev lite blå där dem hade satt in droppen. Ont gjorde det. Även allas röster fladdrade iväg helt och bara hackade. Så jag fick be dem sänka den igen (jag kände mig hög som ett hus) Jag utnyttjade ju lustgasen till max också så ibland fick dem plocka bort den ett tag.

Efter två timmar på värkstimulerande dropp så var det dags, krystvärkarna började komma. Allt kändes plötsligt mycket skönare, att man kunde krysta med i värkarna var helt underbart. Mitt barn var på väg ut?!?! Helt ofattbart.

I varje krystvärk skrek jag som bara den att jag skulle bajsa på mig (jag tror sköterskorna hade hört det efter 758 gånger) men det kändes verkligen som det, såklart eftersom alla tarmar kläms när baby ska ut. Jag kunde verkligen inte sluta tänka på ifall att jag skulle bajsa på mig eller ej, för jag ville verkligen inte göra det (Jag vet att det är fullt normalt och att sköterskorna verkligen inte bryr sig om det kommer lite bajs, det är ju fakstikt inte hela världen och dem tar ju bort det ifall att det skulle hända).

En halvtimme av krystvärkar och 6 olika ställningar senare så for hon ut, Juni Maria Dejke. 17:52, 3015g och 47cm lång. Min lilla prinsessa. HON HADE KOMMIT TILL VÄRLDEN?!?! Var hon min? Är det på riktigt? Ska jag bli mamma? Är jag mamma? Alla tankar bara flödade i skallen på mig.. Allt kändes så overkligt i denna stund. Jag hade fött ett barn!! Och när dem la henne på bröstet, det var så vackert, hon var så perfekt. Jag kände inte ens när moderkakan for ut (har hört att det kan göra minst lika ont som att föda).

Dem sydde ihop mig, jag hade bara ytliga sår så det var bara 3 stygn, bedövningen på min vagina hjälpte ej och det var en student som sydde mig och en barnmorska som sitter brevid och bah, nej inte sådär gör sådär... Jag var livrädd och det gjorde ont. Men det gick...

Eftersom jag hade epidural, så kunde jag ej kissa efter förlossningen (vissa kan ej det av bedövningen) så fick dem sätta i en kateter och töppa mig och det var ju inte alls skönt att dem skulle ner där igen efter att jag precis hade blivit sydd... När det var klart fick vi finmiddag med champagne (alkoholfri) sen tog jag mig en dusch för att tvätta bort allt blod och så..

Eftersom att jag förlorade lite mycket blod (inte farligt mycket) och eftersom jag ej kunde kissa själv så blev vi ej överskickade till patienthotellet utan fick ett rum bara några dörrar ifrån födelserummet. Där vi fick vara. Det var svinkallt och lamporna var trasiga, men vad gjorde det när det ända man kunde tänka på var sitt lilla mirakel.

Min mamma och pappa skulle såklart komma och se det lilla miraklet samma kväll som hon kom så det fick dem göra och det var blandade känslor (bara bra känslor).

Jag hade säkert 12 sköterskor/barnmorskor/studenter och alla gjorde ett sådant fantastikt jobb och jag är så nöjd. Dem bryr sig verkligen om en och jag rekommenderar verkligen BB-STOCKHOLM!

Min karl gjorde ju förstås också ett dunderjobb som stöttade mig till 1000 och fanns där hela tiden och berättadd hur duktig jag var. Vet inte vad jag skulle gjort utan min fantastiska blivande man.

PS: Att föda barn är det mest smärtsammaste jag varit med om men också den bästa smärtan eftersom jag fick det finaste livet kan ge. Och just i detta skede tänkte jag ALDRIG MER IGEN! Men det går över, nu längtar jag som tusan efter nästa förlossning (nej, jag är ej gravid nu).

​Nyfödd liten baby.♡

Likes

Comments

19 september 2015.

Jag vaknade på morgonen och kunde verkligen inte ligga på något vis utan att det var obekvämt och gjorde ont (okej så var det under hela graviditeten, men det var på ett annat vis just den morgonen), men tänkte inte mer på det. Jag och min sambo åt frukost som vanligt, sen åkte vi ut till hans föräldrar för att b.l.a. fixa ett kryddskåp och andra saker till lägenheten som då var under renovering (finns även lite kvar som behövs göras ännu).

Vi kom ut dit och min sambos vän kom förbi och hjälpte till medan jag satt på trappen utanför boden och kollade på. Sen började jag få lite småvärkar, så jag sökte runt lite på nätet och läste att det kunde vara förvärkar och att dem kunde hålla på i upp till 2 veckor innan en förlossning. Så jag tänkte att det nog bara var förvärkar, det var ju den 19e september och baby var beräknad 1 oktober.

Tiden gick och värkarna gjorde bara ondare och ondare, så jag gick in och la mig på soffan i det stora huset och kollade runt lite på tvn. Där låg jag och hoppades på att värkarna skulle bli mildare men nej.... Sen kom min sambos syster hem dit och bjöd på kolabollar och det var så gott!

Sen åkte jag med min sambos mamma när hon skjutsade min sambos syster till sin bil för att jag skulle ha något annat att tänka på än dem onda värkarna. Men vägen där ute är ganska gropig och tusan vad ont det gjorde. Sen när vi väl var tillbaka så la jag mig på soffan igen och min sambos mamma fixade värmeflaskor som jag la mot magen för att det kanske skulle kännas lite bättre och det gjorde det, fast bara i någon minut..

Där låg jag i värkar och vart mer och mer hungrig, så min sambos gulliga mamma ställde sig och lagade köttbullar och makaroner till mig som jag åt upp på nolltid. Låg kvar i soffan och värkarna kom tätare så jag laddade ner en värkapp för tänkte att jag skulle kolla hur långa dem var och hur nära varann dem kom. Då varade dem i ca 40-50 sekunder och kom var tionde minut. Så det var ej dags att ringa till förlossningen.

Det grillades och jag låg kvar i soffan som var bekvämast med en kudde mellan benen och värmeflaskor på magen och nästan grät mig igenom värkarna. Sen blev det middag och jag åt bara lite eftersom jag hade fått mat lite innan. Det var gott men jag kunde ej sitta kvar vid bordet så länge så var tvungen att gå ifrån och lägga mig på soffan IGEN!!!

Sen bestämde vi oss för att åka hem och ta det lugnt, vilket verkligen inte gick med dessa värkar jag hade. Vi gick och la oss tidigt för jag ville bara somna så jag slapp dessa värkar. Men det kunde jag ej, värkarna kom tätare och varade längre så vid 22 ringde jag in till förlossningen och berättade hur allt låg till. Men dem sa att värkarna inte var tillräckligt täta eller långa och så sa dem att jag skulle ta 2 alvedon och ta ett varmt bad så det gjorde jag, i hopp om att värkarna skulle bli LITE mildare, men nej. Satte mig på toaletten och ut for slemproppen men jag tänkte väl inte mer på det, vattnet hade ju ej gått.

Jag la mig i sängen igen och allt jag ville var bara att somna... Timmarna gick och jag pendlade mellan sängen och duschen och skrek mig igenom värkarna, stackars min karl som bara ville sova. Tillslut var värkarna oemotståndliga och jag hade testat precis allt så då bestämde jag mig för att ringa in igen och jag grät som bara den av smärta, så dem sa att det är bara komma och att dem fixade ett rum till mig.

Så klockan halv 5 tar vi bilen och åker mot BB-stockholm och i söderhall märker vi att det lät konstigt om bilen så vi stannade för att kolla vad det var. Jo ett däck hade gått sönder, där står vi mitt på motorvägen med punktering och värkar som jag skriker mig igenom, yay!!!! Och bara en vecka innan hade vi fått punktering på ett av det andra däcken så något reservhjul fanns ej.. Det här händer inte tänkte jag... Så min karl fick ringa ambulans och den kommer och hämtar upp oss och kör oss till förlossningen(Tack och lov att Ambulanspersonalen var så trevliga och snälla mot oss).

Dit kom vi tio i 7 på morgonen. Ambulanspersonalen kör upp mig till den avdelningen jag skulle till och där stod barnmorskor och tog emot oss. Dem undrade vart vi hade varit (jag ringde in vid halv 5 så och sa att vi åker och det tar ju bara 1 timme från Norrtälje. Så då fick vi förklara att vi hade fått punktering på vägen och dem bara skrattade. Väl inne på rummet hade värkarna avtagit, attans tänkte jag.. Nu blir det ingen bebis idag..

Fortsättning följer....

Likes

Comments