Ännu en gång är jag förkyld trotts att jag har klarat mig ifrån det i ungefär 2 månader. Igår var jag helt slut på kvällen och hade nog på gränsen till feber. Men idag är det bara nästan som är jobbig, bihålorna och irriterad hals , så hoppade föreläsningen för att vila.

Idag har jag bara vilat och pluggat. Är snart klar med alla inlämningar i krusen så jag kan fokusera på tentan de närmsta 1,5 veckorna. Känns lite seg att för typ 4e gången läsa en kurs i folkhälsovetenskap. Har ju redan en högskoleexamen i folkhälsovetenskap , men pga sjukt noggranna ämnesföreträdare får jag inte tillgodoräkna för att vi hade en enda kurs på 5 veckor som handlade om ekonomi.

Ikväll ska jag äta lite god mat och plugga lite till.


Hejsvejs.


Likes

Comments

​Hatar ordet nyårslöfte för att jag förknippar bara det med misslyckande! Så jag har valt att sätta upp några punkter som jag ska tänka lite extra på under 2017 och kanske uppfylla med. Vissa kan säkert låta klyschiga men det skiter jag i. För mig är de viktiga. 

 • Resa utomlands 2 gånger
 • Spara minst 300kr i månaden
 • Åka till Gotland
 • Äta på restaurang var tredje månad
 • Shoppa mindre onödigheter!!!
 • Visa hur mycket jag tycker om människor
 • Ge extra många kramar
 • Skänka pengar till barncancerfonden, musikhjälpen, min stora dag m.m.
 • Praktisera inom företagshälsovård
 • Gå en kinesitopitejpningskurs
 • Gå en utbildning för att göra hälsoprofiler
 • Åka till kungshamn/smögen
 • Gå på spa 2 gånger
 • Lära mig att säga nej mer
 • Sluta lägga energi på personer som ger mig negativ energi
 • Våga säga vad jag verkligen tycker
 • Sluta tänka så mycket och överanalysera
 • Träna mer för att jag mår bra av det!
 • Bli bra i handen/armen
 • Leva som jag lär
 • Äta mindre kött
 • Bli mer miljömedveten (ex. källsortera, ekologiskt, närproducerat, mindre bil)
 • Flytta
 • Prestera bra i skolan
 • Ha roligt!
 • Inte säga nej så mycket utan våga testa på

Likes

Comments

Mycket i livet handlar om hur en person upplever något. Det kan vara exempelvis en färg, ett ord, känsla, händelse eller ett ljud. En sak ska jag då säga dig! Det du upplever kan jag garanterat säga att ingen annan upplever exakt likadant. Har någon upplevt en händelse som du själv också har varit med om så är det verkligen inte alls helt säkert att ni har fått samma upplevelse. Eller jag vet att ni har inte upplevt samma. Bara för att jag inte upplevde det smärtsamt eller jobbigt att sätta in min spiral så behöver det inte vara så att min vän kommer uppleva de likadant. Hon kanske upplevde att det gjorde ont och mådde skit. Vi alla är olika och kan bara förstå våran egen upplevelse, även om vi var med om samma grej så kan vi reagera på olika sätt.

Så känner du någon som varit med om något som liknat något du gått igenom: Lyssna på den personen då och försök inte flika in så mycket med vad du upplevde. Lägg till det efter isåfall. Men flika inte in med det. Jag har flera saker jag aldrig riktigt har fått någon som lyssnat på mig utan att börja lägga sig i utan att jag fått prata till punkt. Exempelvis min morfars väldigt hastiga oberäkneliga död eller min ångest för vad som händer efter döden eller mina problem med handen/armen. Börjar jag prata om min morfar ska alltid någon vara värre eller så får jag höra att jag inte ska tänka på det nu. Det samma gäller min arm/hand som jag just nu går på regelbundna besök hos arbetsterapi, har blivit undersökt av läkare 4 gånger och ska till ortopeden, samt 3 olika vårdcentraler besök och sjukgymnast. Jag har tagit blodprover, nervkontroller i hela kroppen, ledkoll, smärtgräns test, skenor, smärta och besvär dagligen och gjort övningar. Nu låter det säkert som att jag vill vara värst men jag ville bara skapa en bild över att jag tycker det är jobbigt men har faktiskt slutat berätta för folk att jag har kvar mina problem. Antingen lyssnar ingen eller så ska de vara värre. Hade varit så glad om någon för engångs skull ville bara lyssna så jag fick prata ut och sen inget mer. Men jag har inte fått det under 4a år där av har jag valt att hålla tyst om det och många vet nog inte ens om att jag går på utredning just nu. Nog om det. Jag tycker bara att vi alla människor borde bli mindre egoistiska och vara glad för att någon vill dela med sig av någon upplevelse de haft. Det måste ju betyda att man känner sig trygg hos personen eller bara vill prata av sig. Ofta räcker det bara med att lyssna och inte blanda in sina egna upplevelser i det hela.


Dina upplevelser kommer ingen annan förstå oavsett om ni gått igenom samma saker eller inte. Men man kan alltid dela med sig av sina upplevelser dels för att säga att såhär var det för mig eller för att bara få låta en person vara en del av ens liv. Lyssna på varandra och vill du visa att du bryr sig fråga lite vad, hur och när frågor. Aldrig varför (kan låta ned värderande)!!!! Det får personen som berättar att förstå att du lyssnar och visar intresse och att du bryr dig. Man behöver inte säga att man förstår för det gör man inte helt ändå.

Likes

Comments

Ett ord jag är nästan allergisk emot är aldrig! jag skulle aldrig göra det, jag skulle aldrig få för mig de, jag gör aldrig så osv. Detta för att jag tror att man omedvetet ändå gör det man säger att man aldrig gör. Jag har själv varit en väldigt aldrigsägande person och har flera gånger med åren ändrat åsikt om det som jag sa att jag aldrig skulle göra. Men jag märkte vad jag själv gjorde och där med har jag försökt sluta. Jag har alldeles för många människor runt mig som säger aldrig lite för ofta och pratar nästan emot sig själva. Allt blir så negativt då och suger så jäkla mycket energi av oss som lyssnar, speciellt för mig som lite för ofta lätt snabbar upp negativ energi i stället för att ignorera det. Byt ut istället ordet aldrig just nu skulle jag nog inte föredra det, jag tror nog inte det skulle vara jag med mera.

Jag har några vänner i min omgivning som jag får rycket på! De pratar så fruktansvärt mycket men gör aldrig något och har ännu mer så fruktansvärt stora åsikter om andra hela tiden. Dumförklarar en för att man vågar göra något som den själv vill göra men inte vågar, blir inte glad över någon annans prestation, pratar runt det och ska försöka koppla allt till en själva för att få bekräftelse. Ska jag vara ärlig beror allt på avundsjuka! Det är såååå ofta jag får höra sånt! Köper jag en ny sak- får jag höra det, reser jag- får jag höra det, träffar jag nya vänner- får jag höra det, när jag träffade min kille- fick jag höra på det, när jag själv skadat mig- har jag fått höra det, när något sorgligt hänt mig- får jag höra det. Det är alltid någon som hela tiden ska vara värst med allt eller som det är så synd om. Även dessa personer är personer som säger aldrig till allt. Jag är inte perfekt och kan säkert uttrycka mig så det låter som jag säger så med. Men idag är jag så medveten av det att jag verkligen försöker undvika det. Jag vill inte vara värst eller låta som en skrytmåns men jag vill kunna uttrycka om det är något som gör mig glad, ledsen, arg med mera. Jag är även en person som lyssnar på personer på ett väldigt speciellt sätt. Jag lyssnar nämligen bäst när jag får göra något under tiden eller om jag slipper ha ögonkontakt. Jag försöker verkligen jobba på att hålla ögonkontakt men det gör mig så förvirrad på något sätt. Så för er som tycker att jag ser ut som att jag inte bryr mig det gör jag, jag är bara lite speciell med detta....

Men jag ogillar verkligen något enormt personer som inte kan glädjas åt andra utan att blanda in sig själva.


Så snälla ni försök tänka på vad ni säger och vill någon säga något lyssna! Skippa ordet aldrig, för vem vet det kanske är du som gör det om 5 år. Mitt ena mål med 2017 är att inte säga aldrig eller nej så mycket utan vill jag något ska jag göra det på ett eller annat sätt.

Likes

Comments

​Hälsa är idag ett väldigt flummit och svårtolkat begrepp som jag tror många har olika uppfattningar om. Jag är utbildad folkhälsovetare och en bit in på min idrottsvetenskapliga/hälsovetenskaplig utbildning på universitetsnivå och har fortfarande svårt att få grep om det. 

Jag tror att många idag tänker att hälsa handlar endast om kost och träning. Dels för att det är det som de flesta pratar om och media tar upp. Men för mig är hälsa så mycket mer! Det finns mycket viktigare delar tycker jag och det är den psykiska hälsan. För hälsa kan vara både fysisk och psykisk. Fysiska är då det många tänker främst på så som träning och kost. Men enligt mig är det den psykiska hälsan som är grunden till en bra hälsa. Det är på grund av den psykiska hälsan som vi kan motivera oss och kan peppa oss själva samt undvika stress. Detta skulle kunna bli en hel roman så ska försöka trycka ihop allt och senare gå in djupare på vissa delar i andra inlägg. 

Den psykiska hälsan kan hjälpa oss med viktiga nycklar som gör oss motiverade till att övriga bitar kommer med. Jag tror det är väldigt svårt att ändra något kring kost och träning om inte det psykiska hänger med. Har man inte bra välbefinnande och känner att man mår bra så blir det svårt att hålla träningen och kosten kan antingen bli sämre eller utebli. Därför är det viktigt att ha en bra psykisk grund som gör att man känner sig "frisk" och motiverad. Sen vad för strategier som passar en själv är något bara du själv kan säga! För vissa är löpning och gluten fri kost det bästa och för andra så är det gympa som får en att må bra. 

Så tips från mig:

- Försök peppa dig själv! Du är grym precis som du är.

- Fråga dig: Vad får mig att må bra och känna mig bra?

- Men också: Vad behöver jag och vad behöver jag inte ha i livet? Försök undvik det som inte får dig att må bra.

- Hitta en träningsform som får dig att må bra och som ger dig det du behöver.

- Kring kosten: Vad är det som påverkar min hälsa sämre av det som jag stoppar i mig? Det är viktigt att hålla sig till kostcirkeln och äta mycket grönt samt skippa dåligt socker och snabbmat. 

- Sätt upp stora och små mål för dig själv som du känner att du kan nå och som peppar dig. 

Likes

Comments

​Hej på er!

Jag har haft en riktigt skön helg som har bestått av lite utflykter samt nytta. I fredags så var jag i skola på dagen och på kvällen tog jag det bara lugnt. Igår så tvättade jag från tidigmorgon fram till lunch. Vid lunch så mötte jag upp min kusin och hennes familj. Vi åkte till en gård/slott i Råda, där det var en grönsaksmarknad. Så vi tittade runt där och fikade. Efter det åkte jag med dem hem till dem och även Max kom dit. Kvällen bjöd på tacomys och massor prat. Idag känner jag att mitt halsont "äntligen" verkar veta vilken riktning den ska ta. Den har börjat värka lite mer så hoppas det försvinner snart nu. Har känt mig små förkyld sen Mallorca, så det vore skönt om det kunde bryta ut eller bara försvinna. Jag är jättetaggad på att börja träna men har lite respekt för att träna med hals ont, så får vänta lite. 

Idag har jag pluggat och gjort klart två uppgifter och gått en liten promenad och pumpat min cykel. Nu sitter jag och kollar på Kristallengalan. 

I Veckan nu blir det skola och plugg och sen i helgen åker jag till Skövde för att gå på Flashdance och kalas.  Samt träffa familj och släkt lite. 


Vet ni vad? Ikväll nu klickade jag hem ett nytt soffbord :D jag har haft ett jättesnyggt nu men så opraktiskt... Jag gör ju allt vid mitt bord. Jag äter där och pluggar och bjuder på middagar och det är alltid så trångt. Så nu har jag köpt ett rektangulärt bort i svårt stål och en betongskiva på. Hoppas det blir bra. Jag vill ju egentligen flytta men får stå ut lite till med denna lägenheten och göra det bästa för att lösa lite små saker. Min dröm är ju att ha ett separat kök med ett matbord och sen ett vardagsrum där jag kan ha en ordentlig soffhörna. Men det kommer nog snart men just nu får detta duga. 

Nu ska jag ta det lugnt och strax gå och lägga mig. Imorgon blir det plugg och får se vad jag hittar på mer. Men mellan 17-19 ska jag jobba med simskolan som kör igång igen. 


kram!

Likes

Comments

 • ​Föddes en oktobernatt i lilla staden Skövde.

 • Är uppvuxen i ett hus i Skövde tillsammans med min familj bestående av mamma, pappa och lillebror som är 2,5 år yngre än mig.

 • Bästa platsen på jorden är Västkusten nära havet. Vatten är mitt element och doften av hav gör mig lugn och glad. 

 • Jag har tävlingssimmat och tränat simning i 11år. Är en av de första 7 som blev utbildad simskoleintruktör genom svenska simförbundet. Jag har jobbat som simlärare i nu 5.5 år. Min nuvarande klubb är Göteborgs sim. 

 • Jag har en stor kärlek för skor! 

 • Min favvo mat är sötpommes, grillat nötkött och en hemmagjord beasås och en melon och fetaost sallad. Eller hel grillad lax med en matig och sommrigsallad. 

 • Jag är en riktigt stor ätare. Men mat jag har svårt för eller inte gillar är: inälvor, lamm, kalv, vilt. blodpudding, selleri, fänkål, färdig potatisgratäng och chiapudding. Och jag föredrar mat som är hemmagjort från grunden. Kanske inte direkt att man ska odla allt själv men att man gör eget mos istället för att köpa pulver eller typ färdiga köttbullar. 

 • Jag älskar att flyga flygplan trotts att jag alltid typ spränger sönder mina bihålor. 

 • Jag är riktigt hemmakär person och har nog alltid varit det. Sverige är det land jag kommer bo i hela mitt live. Men är ändå nyfiken på världen men då blir det resor dit för att se. 

 • Skolan är något som inte har varit superenkelt för mig utan har hela tiden fått kämpa och slita för att klara. Klarade faktiskt inte engelska B på första försökte utan var ett prov ifrån så fick extra lektioner av min lärare och göra ett slutprov. Vilket jag klarade jättebra! Men när jag började på högskolan fick skolan en helt annan betydelse och blev roligt, som ledde till att jag klarat allt väldigt bra. 

 • Jag har simmaröron. Vilket betyder att jag är känslig för att få vatten i öronen och borde ha mina gjutna öronproppar så fort jag är i närheten av vatten. Dock har de failat med vare gjutning så inga funkar. Så får stå ut med eksem i öronen och lock. 

 • Jag är allergisk mot penselin och pollen. 

Likes

Comments

I tisdagsnatt/ onsdagsmorses kom vi hem från värmen. Mallorca bokade vi redan i maj för att dels ha något att se fram emot eftersom att vi redan från början visste att vi båda skulle jobba mycket. Det skulle bli en vecka som vi skulle kunna vila upp oss inför skolan och få umgås med varandra. Målet var typ att bara få lugn och ro och dö i en solstol. Det var egentligen exakt vad vi gjorde. Vi badade i hotellets pool, lite även i havet, strosade runt i delen vi var vid och åt gott. Vi hade lite planer på att göra någon lite större utflykt men vi orkade inte riktigt ta tag i det då det krävdes en del engagemang. Vi vara nog på den allra lugnaste delen av Mallorca cirka 50 min från Palma. Vänster om Palma skulle man nog kunna säga. Så det var verkligen en vecka i våran smak och välbehövligt efter allt jobb.Påväg ner mot hamnen, som vi bodde vid.

Utsikten precis vid hotellet.

Sista kvällen unnade vi oss varsin drink. (Första och enda alkoholen på hela veckan, då vi både inte är några direkt stor drickare).

​Min stöttepelare och bästa vän och pojkvän. 

Likes

Comments

​Hej!

Hoppas alla har haft en grym sommar. Det har jag, även om jag inte haft så mycket lediga dagar. 

Min sommar har bestått av:

 • Jobba som simlärare och badvakt.
 • Träffat vänner.
 • Varit i Gränna
 • Varit vid läcköslott och spiken.
 • Umgåtts med familj och svärföräldrar.
 • Varit på Mallorca. 
 • m.m.


Det stora jag har gjort är egentligen Mallorca som jag kom hem från tidigt i onsdag morgon. I juli var jag bara ledig 4a dagar. Men cash is king som man brukar säga! Jobbet har gått väldigt bra förutom några mindre händelser. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Det enda är att jag är så trött på att "vuxna" människor inte tar en seriöst, utan bara för att man ser yngre ut så lyssnar man inte. VI hade bland annat en axel som gick ur led. Jag sa hela tiden vad vi skulle göra men ingen lyssnade! Även fast det var jag som sa att jag hade rätt (vilket jag fått veta senare sen och redan då visste). Det är även något jag tycker är väldigt vanligt i dagens samhälle. Bara för att man är ung så är man tydligen idag lat och kan inget! Man är ett curlatmissfoster (förlåt för det hårda ordet). Både inom rollen som simlärare och badvakt har jag fått strida! Jag har hela tiden kämpat med att bevisa att det är jag som kan och ska få tillit. I min första simklubb fick jag kämpa men tillslut var det mig alla kom till och alla lyssnade på mig. Men nu i den nya har jag åter igen fått börja jobba från början med att bygga upp förtroendet hos föräldrarna. Medlemmarna i klubbarna är väldigt duktiga och litar på en och ger en sitt förtroende direkt. Men föräldrarna nej...​ Jag är väldigt trött på detta! Och för att se något positivt med det hela så har jag växt som människa och vågat att ta för mig mer. Samt att jag blivit mycket mer social! Men jag tycker det är tråkigt att man hela tiden ska få ta onödig skit och behöva bevisa hela tiden. Speciellt när en själv är den som är experten. 

Skulle jag som förälder välja att exempelvis sätta mitt barn i simskola skulle jag lita på ledarna! Annars kan man ju lika gärna lära dem själv. Så nu ska jag sluta gnälla men detta är något väldigt störande. 


Tillbaka till sommaren. Jag har haft en bra sommar trotts att det känns som att den bara sprungit förbi. Men jag har fått lite av varje och varit omgiven av nära och kära. En sommar i min smak. Mer om Mallorca i ett annat inlägg. 

Kram!

Likes

Comments