Hej! Det är trotts att jag inte skrivit så mycket många som läser än.

Jag har nu bestämt mig för en sak! Detta ska bli en nystart på mitt bloggande och en inspirationskälla. Jag ska ta vara på min utbildning och intresse och sprida detta vidare till er.

Jag ska därför nu börja dela med mig om dels mitt liv, gör hälsforskning till något intressantare och dela med mig om enkla vardagsknep som kan förbättra så mycket.

Nyckelorden för min nystart är hälsa, roligt, leva livet och bra grund.

Jag ska alltså prata mycket om hälsa och ta fram forskning som stärker det jag skriver (akademiskt skadad). Jag ska även göra allt roligare och tips på hur man kan leva livet men ändå få bättre hälsa.

Från och med imorgon så kör vi!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Detta är jag! Jag är sne i ansiktet vilket kanske inte är så konstigt då jag saknar en muskel i ena kinden. Men vad gör det? Det gör mig bara lite mer unik och jag hatar när allt är perfekt och jämt. Jag är väldigt nöjd med hur jag ser ut och är typ glad för att jag föddes med en muskel mindre i ansiktet. Det jag vill komma till med detta är att vi alla är olika! Ingen är helt perfekt och skulle man vara det, då har man tagit till hjälp som plastik-kirurgi och då ser man istället fake ut. Vem vill betala flera tusen för att se ut som en Bratz i ansiktet, inte jag i alla fall! Har du ett öga som är större? Vet du vad? Alla har ett öga som är större än det andra. En del har snea näsor och en del har rynkor, men vad gör det? Alla har ju sitt unika utseende och var stolt över det. Vem vill se ut som någon annan?

Till dig som hatar hur du ser ut eller tycker att din näsa är för stor eller du som saknar ögonbryn eller du som har tusen åsikter om dig själv, släpp det! Njut av att du fått chansen till att leva och att just du är unikt skapad.

Jag har inte alltid gillar hur jag själv ser ut och är inte heller helt perfekt. Men jag har insett att det är så onödig energi att lägga på dessa tankar eller handlingar. Så jag har faktiskt nästan helt börjat släppa detta även om de dyker upp ibland. Sluta slöa din energi på detta och njut av livet.

Detta var vad jag ville förmedla en torsdags kväll som detta.

Våga gilla dig själv!

Likes

Comments

Inte minst efter att ha sett denna bilden då håret var solblekt efter en sommar som badvakt och brunbrända ben. På något sätt så känner jag mig alltid så pigg och glad då. Men kanske inte så konstigt efter den höga D-vitamin boosten. Men en annan sak som gör mig pigg och glad är raka motsatsen nämligen snö och kyla med blå himmel. Så underbart!

Likes

Comments

Shanghai

Beijing, The great wall of China

Likes

Comments

Godkväll!

Just nu sitter jag i min underbara soffa och kollar på det program många skäms över att erkänna att de tittar på och slaviskt följer. Det är nämligen Paradis Hotell jag menar och ärligt så skäms jag inte över att säga att jag tittar på det. Jag skulle aldrig i livet ställa upp i det men jag gillar att de det psykologiska spelet. Se hur människor jobbar i nya grupper, beter sig i olika situationer och vad människor gör för att vinna en summa pengar.

Idag har jag pluggat och åter igen pluggat. På onsdag är det dag för sista tentan denna terminen. Efter allt plugg så har jag varit iväg en sväng och jobbat lite. Det är så extremt händelserik min dag har varit.

Helgen har spenderats i Skövde tillsammans med familjen. Ätit goda middagar, passat på att gå promenader i naturen och pluggat. Naturen är något jag aldrig tidigare saknar som jag gjort sedan jag flyttade till Göteborg. Jag har alltid varit en stadstjej som älskar att bo centralt och går heller på en shoppinggata än att gå i naturen. Men just nu är det närmaste jag har naturen slottsskogen (15min promenad) och vasaparken(5min promenad). Vilket inte är kanske den naturen jag helt plötsligt insett att jag gillar. Jag har fått en storkärlek till att bara gå raka vägen ut i skogen och se vart jag kommer eller att bara ta på mig sköna varma kläder och gå. Men det är väl sånt man inte inser förens man flyttar ifrån allt och kommer till en annan del. Jag älskar Göteborg som stad men skulle nog önska mig lite mer natur, samtidigt som jag är så nöjd med delen av Göteborg jag bor i och skulle jag bo kvar här skulle jag nog fortsätta att bo på Johanneberg. Så inför framtiden får jag nog se vad jag tycker är viktigast. Med tanke på att vad en lägenhet på Johanneberg kostar och att jag kan få ett stort hus för dessa pengar i Skövdetrakterna, så lockar kanske ett hus men men. Man får se vart livet tar en och vart jag kan ha chansen att få olika jobb och chansen till att utvecklas och bli en grym hälsopedagog. Jag kommer nog att kunna vara ganska flexibel och att pendla lite hit och då skulle inte göra så mycket för mig. Nog om detta!

I veckan som kommer så blir det lite mer plugg och sedan tenta. Sen kommer jag även påbörja en nykurs på torsdag och i helgen så åker jag tillbaka till Skövde igen för att träffa några vänner.

Förresten! I fredags fick jag världens bästa och underbaraste nyhet. Jag slipper att göra omtentan som jag tidigare nämnde att jag fick :D Jag fick världens bästa hjälp av syon och kursansvarig för alla kurser på hela institutionen, som hjälpte mig att tillgodoräkna denna kursen för tidigare kurser jag gjort. Sådan stor lättnad och glädje! Även om jag måste erkänna att det kändes pinsamt att få underkänt på en tenta jag har en högskoleexamen i, men jag tror jag in med en för kaxig attityd och slarvade med att plugga. Men nu ha jag haft turen på min sida. Så nu blir det bara en tenta och sen kan jag ta del av nästa kurs.

Ha det gött!

Likes

Comments

Många sitter nog nu och funderar över om man ska ta sig i kragen och hoppa på en utbildning. Problemet för många är nog att man inte vet vad man vill göra eller vart man vill flytta.

Jag kan börja med min historia och mina val.

Efter gymnasiet var jag helt säker på att jag ville jobba som arbetsterapuet. Men jag kände efter att jag skickat in att det är ett ganska begränsat yrke, 7-16 jobb och det är inte så brett. Men jag sökte och av en ren slump hade min mamma hört att en av hennes kollegor pluggade i Skövde till Hälsocoach. Vilket lät intressant eftersom det var på distans, jag behövde inte flytta, det var bara en 2årig utbildning och det lät intressant. Så dagen innan sista ansökningsdagen gjorde jag om och sökte den utbildningen med. På listan fanns även sjukgymnast och sjuksköterska.
Jag fick i juli svaret och hade kommit in på sjuksköterska och arbetsterapuet, men kände att det var inte rätt. Sen vid andra intagningsbeskedet fick jag reda på att jag om 2 dagar kunde börja på hälsocoachprogrammet. Så jag tackade ja och chansade! Jag lever mycket efter att "vågar man inte chansa så kommer man ingenstans och kan gå miste om mycket". Så jag hoppade på och var yngst i hela klassen. Jag var 5 år yngre än nästkommande yngsta i klassen. Det var inte lätt ska jag få säga! Jag fick kämpa rejällt för att någon ens skulle lyssna och tycka att jag hade vettiga åsikter och att jag kunde det jag gjorde. Många såg nog mig som en liten fis som inte kan ett skit. Men efter ett halv år så började väl fler och fler acceptera att jag många gånger var erfaren och kunnig. Jag trivdes med programmet trotts att jag fått skärpa till mig och skapa mer självdisciplin som var noll hos mig. Eftersom utbildningen var på distans med kanske 19 träffar på 2 år så fick man se till att man låg i fas själv och plugga utan att någon säger "att detta behöver du göra nu". Jag insåg att efter ett år att ska jag kunna jobba inom företagshälsovård så måste jag bli sjuksköterska också. Så jag började kolla upp möjligheterna för att studera två 100% program samtidigt och sökte även sjuksköterskeutbildningen på lite olika ställen. Jag var helt inställd på att jag kan göra det och vill verkligen göra det. Men kom väl till insikt ganska snart efter att beskedet kom ut att jag måste tacka nej. Dels skulle det bli ganska mastigt men också för att jag fått insikt i exakt vad jag vill göra. Jag vill inte jobba med något som redan är sjukt utan jag vill jobba med att förebygga och förhindra att ohälsa och sjukdomar ska uppstå.

Efter 1,5 år på utbildningen så hittade jag ett program som heter Hälsopromotionsprogrammet och det fanns inriktningarna kost och idrott. Programmet var exakt det jag sökte och det jag letade efter (ångrar så att jag inte hittade det tidigare, då hade jag varit inne på min master nu). Så jag sökte och kom in. Men valet mellan kost och idrottsinriktning var inte det lättaste. Men tillslut insåg jag att idrott är mer jag, kosten kan jag lära mig på egenhand eller läsa en extra kurs i. Ska jag vara ärlig är jag sjukt glad för mitt val av idrottsinriktning för kost inriktningen känns lite för begränsad plus att man blir på något sätt "fejk" dietist och kommer nog ha svårare att söka jobb inom kostdelen. Men vem vet, jag kan ha fel. Jag trivs hur bra som helst med min utbildning och känner verkligen att jag har hittat rätt. Min dröm efter utbildningen är att jag ska jobba med företagshälsovård eller på en kommun. Jag vill jobba mot barn eller medelålders. Jag läser kurser inom coachning, kommunikation, psykologi, träningslära, idrottsmedicin, stress och hälsa, fysisk aktivitet på recept, fysiologi, anatomi med mera. Kurser helt i min smak, det enda jag saknar tycker jag själv är en kurs i hälsoekonomi som jag har planer på att läsa om ett år på distans.


Så för dig som står här nu i valet och kvalet om hur du ska göra, så tycker jag att du ska göra något du tycker är roligt och är intresserad av. Vist att det är coolt att bli jurist eller civilingenjör och tjäna stora pengar ganska direkt, men är det inget du tycker är roligt kommer studietiden bli den värsta tiden i ditt liv. Jag lovar dig att det även är roligare att jobba med något man tycker är kul och även att då klättra och tillslut tjäna stora pengar. Men tycker man om lagar och teknik är dessa yrken perfekt och då ska du självklart köra på det. Tycker du att Harry Potter kunskap är intressant, ja men läs då en kurs i det. Även om kunskapen kanske inte är så användbar så kommer du få en insikt i hur det är att läsa på högskolan. Man skulle kunna se att mina två år på högskolan i Skövde som onödiga men nej! Tack vare de två åren så vet jag vad jag vill och jag har utvecklas så otroligt mycket som person. Det värsta som kan hända om man inte är nöjd med sin utbildning är att man får ta ett uppehåll och fundera och jobba eller att man hoppar av. Värre än så är det inte och då går man där ifrån med erfarenheten att detta var inte det du ville och att man har testat något nytt. Det samma om du sitter på ett arbete som du varit på i 10 år och känner att vad f*n gör jag här? Jag vill ju inte göra detta! Men gör det ändå! Man kan plugga trotts att man har barn eller inte kan flytta. Det enda som gäller då är att man kan planera och kanske får vara beredd på att offra lite tid som man kanske skulle haft till sin fritid eller leta efter passande utbildning. Samma här, fungerar det inte så är det bara hoppa av eller ta en paus till det fungerar. Våga chansa!


Tips till dig som ska söka:

- Gå efter dina intressen och vad du tycker om.

- Våga hoppa på något.

- Det går inte att jämföra gymnasiet med högskolan. Gymnasiet var jobbigare eftersom högskolan kan du själv bestämma mer om och planera.

- Skit i vart andra pluggar eller vad andra ska plugga och gör vad du vill.

- Känner du dig omotiverad till att plugga, ta en paus då och sök till våren eller hösten.

- Läs på om utbildningen så du vet vad det verkligen är du hoppar på och så att du inte får en chock om det kommer något oväntat.

- Våga testa, du har inget att förlora och även om man skulle hoppa av så är det en erfarenhet.

- Flyttar du så behöver du inte vara orolig för att bli ensam, finns massor sätt att träffa folk på ett eller annat sätt.

- Kolla utbudet på utbildningar som finns runt om i landet. Jag har nog varit inne och kollat på 2 tredjedelar av alla möjliga kurser och program. Det finns allt och något för alla.

Likes

Comments

Namn: Evelina

Ålder: 22 år

Längd: 1,67

Sko-storlek: 36

Född: I Skövde


Bor: Göteborg


Allmänna frågor:

Nämn tre bra egenskaper med mig själv: Omtänksam, spontan, positiv

Nämn tre dåliga egenskaper med mig själv: blir lätt raslös, svårt att säga nej, tidsoptimist

Vad är jag rädd för: FÅGLAR, döden, mörker

Vad jag är mest nöjd med mig själv: Vill jag något så gör jag det

Har du körkort? Yes, direkt när jag fyllde 18

När tog du ditt körkort? 19 november 2012

När grät jag senast? Förraveckan kanske, brukar inte lägga det på minnet, så tråkigt!

När skrattade jag senast? Idag

Vad var jag rädd för när jag var liten: utklädda människor, märker, döden

Vad ville du, som liten bli när du blir stor: Doktor

Hur många gånger har jag besökt ett sjukhus där jag varit patient: Sjukhuset har jag själv bara besökt några få gånger kan nog räkna det på fingrarna, mer vårdcentralen

Värsta smärtan jag råkat ut för: När jag hände knäveck med en kompis och slängde mig ner lite för fort och slog huvudet stenhårt i en tjock träbalk

Något som gjort dig riktigt glad i ditt liv: När jag idag fick ett mail om att jag troligtvis kommer slippa undan en tenta (håller tummarna). det jag kom just nu.

Har du någosin sportat: Ja, simmade i 11år

Någon du ser upp till: Mamma & pappa (haha), Hans Rosling, Flera av mina lärare

Vad finns alltid i din handväska: Massor tuggummi, plånbok, nycklar, tusentals kvitton

Har du varit utomlands någon gång: 13gånger

Vilken plats var finast: Kina

Största satd/städer du varit i: Bejing och Shanghai

Lite mer personliga frågor:

Har du någosin testat en drog: Ja eftersom att både kaffe och alkohol egentligen är som droger fast att man inte idag klassar det som det. Men aldrig något annat och kommer aldrig göra!

Druckit: Ja

Har du piercing eller tatuering: Nej, förutom hål i öronen

Finaste komplimang du fått: Fina ögonfransar, haha ne men kanske att jag ser bra ut eller att jag är trevlig

Har du blivit sårad ordentligt av en kille någon gång: Ja eftersom man gjorde allt så fruktansvärt överdrivet dramatiskt när man var ung och småkär.


Antingen eller frågor:


Storstad eller landet: Både och, båda har sina fördelar och nackdelar


Hamburgare eller pizza: Svårt! En riktigt fin hambrugare som är gjord från grunden är ju hur gott som helst och en pizza med mozzarella och färska tomater och basilika, är ju inte fel det heller. Båda om jag ska vara så tråkigt.


kött eller fisk: Fisk


Hund eller katt: Hund, katter rivs och fäller för mycket


Aftonbladet, expressen eller metro: Ärligt tala inget av dem!


Mcdonalds eller Max: Max!!!


Vin eller öl: Öl


Charter eller skidsemester: Skidsemester


Sverige eller utlandet: Sverige (om det gäller att bo, men reser gärna runt och ser mig om kring)


Sport eller nyheter: Både och faktiskt, men mest nyheter.. eller!?


Ljushåriga eller mörkhåriga killar: Trodde jag gillade blondiner mest men det blev vist en brunett


Sommar eller vinter: Gillar båda, varje årstid har sina fina delar


Vår eller höst: Båda: höst för att det är så fint när löven gulnar och vår för att det är så fint med alla vårtecken.


Flyg eller tåg: Flyg


Bil eller buss: Bil, men centralt är det rättså skönt med bil och att slippa leta efter parkering


Likes

Comments

Så fantastiskt fint och grym skidåkning. Rekommenderar verkligen att åka dit om ni gillar att åka skidor. Det finaste av allt var att se hur molnen ligger som ett täcke och det enda man ser är topparna på fjällen. Vissa dagar var det så underbart att man inte ville lämna högzon för att det var så fint väder och åkte man lite längre ner så visste man att det inte var samma väder. Många kan nog tycka att köra bil i 8 timmar eller åka tåg så länge är jobbigt, men kan säga att det är verkligen värt det. Tar man nattåget så går man ändå inte miste om något speciellt så.

En liten rolig grej var att jag och Linn hade bokat biljetter till tåget hem och gick på och satte oss i vår vagn. Konduktören kommer och säger att vi inte skulle gå på förens i Östersund och troligtvis hade blivit en dubbelbokning. Så det visar sig att det är "dubbelbokat" så vi fick kompromissa om platserna och allt löser sig fint. Vi kom fram till Skövde nöjda och glada. Men så tittade jag för cirka en vecka sedan i min SJ app och inser att biljetten jag och Linn hade varit inte alls för den dagen vi åkte utan var för 23 mars.... Där har vi anledningen till att det var "dubbelbokat", det roliga är att konduktören kollade biljetten men märkte inte av datumet och inte vi heller för vi var säkra på att vi köpt till 23 februari. Så nu har vi två biljetter hem från Åre 23 mars. Nästan som att man skulle åka upp igenom om man hade kunnat.

Efter denna trip insåg jag att jag typ hellre åker på en skidsemester till ett större ställe än att åka på en charterresa. Jag är en mer äventyrlig typ och vill hellre göra saker när jag är ledig än att ligga som en strandad säl i en solstol. Så i sommar i Grekland ska jag upptäcka ön Tassos på riktigt tänkte jag. Sen får det väl bli lite solande så länge jag inte blir rastlös ;) Ligger nästan mer i vattnet och badar än att sola när jag är utomlands för att jag bli så rastlös av att bara ligga stilla. Men jag älskar att resa och upptäcka så tackar inte nej till en resa hit och dit i olika former.

Är faktiskt ganska nöjd med liv eller nej, jag är VÄLDIGT nöjd med mitt liv!

Likes

Comments

Många i min närhet tycker att jag är konstig som aldrig riktigt verkar tröttnar på att plugga. Många blir typ bara trötta av att lyssna på min vardag eller mina tankar. Jag är inne på mitt 4e år på högskola/universitet och har ett år kvar men vill även plugga en master. Dock tror jag att jag ska skaffa lite arbetslivserfarenhet innan jag hoppar på en master.

Jag har alltså pluggat i 17år i rad och de senaste 5 åren har jag jobbat hela somrarna. Vilket innebär att jag minns knappt när jag var ledig mer än en vecka senast.

Mina tips för att hitta motivation till att orka plugga:

- Planera studierna och planera in ledigtid. Planerar man behöver det bli idiotplugganden sista dagar innan deadlines eller tentor. Då kan man planera in så det blir lite varje dag och inte lika långa stunder.

- Börja i tid! Ju tidigare man gör klart något desto fortare blir man ledig ;)

- Ta det tråkiga och jobbiga först.

- Läst på innan du börjar med något då det kan ofta underlätta skrivkampen om man vet vad det är man skriver om.

- Ska du läsa artiklar? Börja med att läsa abstactet och sedan kan man skumma igenom början av metoden för att se vad för studie de gjort och sedan läser du diskussionen(där står både bakgrund och resultat sammanfattat, oftast).

- Googla allt! Är du osäker googla, förstår du inte googla. Alla referenser kanske inte är bra att använda sig av men många kan skapa en bild för dig själv.

- Kör du fast. Släpp uppgiften ett tag och gör något annat som kan rullar på mer och gå sedan tillbaka till det du körde fast med.

- Är du trött, ta en powernap och kör på sen igen. Är man trött så kommer man ändå inte få något gjort, därför är det bättre att sova en kortare stund och bli mer produktiv sen.

- Slå i registret (slipper läsa massor onödigt).

- Glöm inte att ta pauser.

- Använd gärna olika färger och försök hitta ett "roligt" sätt som fungerar för dig att plugga på.

- Plugga tillsammans med andra och peppa varandra.

finns så mycket mer men detta är några som hjälp mig på vägen.
Likes

Comments