​Hälsa är idag ett väldigt flummit och svårtolkat begrepp som jag tror många har olika uppfattningar om. Jag är utbildad folkhälsovetare och en bit in på min idrottsvetenskapliga/hälsovetenskaplig utbildning på universitetsnivå och har fortfarande svårt att få grep om det. 

Jag tror att många idag tänker att hälsa handlar endast om kost och träning. Dels för att det är det som de flesta pratar om och media tar upp. Men för mig är hälsa så mycket mer! Det finns mycket viktigare delar tycker jag och det är den psykiska hälsan. För hälsa kan vara både fysisk och psykisk. Fysiska är då det många tänker främst på så som träning och kost. Men enligt mig är det den psykiska hälsan som är grunden till en bra hälsa. Det är på grund av den psykiska hälsan som vi kan motivera oss och kan peppa oss själva samt undvika stress. Detta skulle kunna bli en hel roman så ska försöka trycka ihop allt och senare gå in djupare på vissa delar i andra inlägg. 

Den psykiska hälsan kan hjälpa oss med viktiga nycklar som gör oss motiverade till att övriga bitar kommer med. Jag tror det är väldigt svårt att ändra något kring kost och träning om inte det psykiska hänger med. Har man inte bra välbefinnande och känner att man mår bra så blir det svårt att hålla träningen och kosten kan antingen bli sämre eller utebli. Därför är det viktigt att ha en bra psykisk grund som gör att man känner sig "frisk" och motiverad. Sen vad för strategier som passar en själv är något bara du själv kan säga! För vissa är löpning och gluten fri kost det bästa och för andra så är det gympa som får en att må bra. 

Så tips från mig:

- Försök peppa dig själv! Du är grym precis som du är.

- Fråga dig: Vad får mig att må bra och känna mig bra?

- Men också: Vad behöver jag och vad behöver jag inte ha i livet? Försök undvik det som inte får dig att må bra.

- Hitta en träningsform som får dig att må bra och som ger dig det du behöver.

- Kring kosten: Vad är det som påverkar min hälsa sämre av det som jag stoppar i mig? Det är viktigt att hålla sig till kostcirkeln och äta mycket grönt samt skippa dåligt socker och snabbmat. 

- Sätt upp stora och små mål för dig själv som du känner att du kan nå och som peppar dig. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

​Hej på er!

Jag har haft en riktigt skön helg som har bestått av lite utflykter samt nytta. I fredags så var jag i skola på dagen och på kvällen tog jag det bara lugnt. Igår så tvättade jag från tidigmorgon fram till lunch. Vid lunch så mötte jag upp min kusin och hennes familj. Vi åkte till en gård/slott i Råda, där det var en grönsaksmarknad. Så vi tittade runt där och fikade. Efter det åkte jag med dem hem till dem och även Max kom dit. Kvällen bjöd på tacomys och massor prat. Idag känner jag att mitt halsont "äntligen" verkar veta vilken riktning den ska ta. Den har börjat värka lite mer så hoppas det försvinner snart nu. Har känt mig små förkyld sen Mallorca, så det vore skönt om det kunde bryta ut eller bara försvinna. Jag är jättetaggad på att börja träna men har lite respekt för att träna med hals ont, så får vänta lite. 

Idag har jag pluggat och gjort klart två uppgifter och gått en liten promenad och pumpat min cykel. Nu sitter jag och kollar på Kristallengalan. 

I Veckan nu blir det skola och plugg och sen i helgen åker jag till Skövde för att gå på Flashdance och kalas.  Samt träffa familj och släkt lite. 


Vet ni vad? Ikväll nu klickade jag hem ett nytt soffbord :D jag har haft ett jättesnyggt nu men så opraktiskt... Jag gör ju allt vid mitt bord. Jag äter där och pluggar och bjuder på middagar och det är alltid så trångt. Så nu har jag köpt ett rektangulärt bort i svårt stål och en betongskiva på. Hoppas det blir bra. Jag vill ju egentligen flytta men får stå ut lite till med denna lägenheten och göra det bästa för att lösa lite små saker. Min dröm är ju att ha ett separat kök med ett matbord och sen ett vardagsrum där jag kan ha en ordentlig soffhörna. Men det kommer nog snart men just nu får detta duga. 

Nu ska jag ta det lugnt och strax gå och lägga mig. Imorgon blir det plugg och får se vad jag hittar på mer. Men mellan 17-19 ska jag jobba med simskolan som kör igång igen. 


kram!

Likes

Comments

  • ​Föddes en oktobernatt i lilla staden Skövde.

  • Är uppvuxen i ett hus i Skövde tillsammans med min familj bestående av mamma, pappa och lillebror som är 2,5 år yngre än mig.

  • Bästa platsen på jorden är Västkusten nära havet. Vatten är mitt element och doften av hav gör mig lugn och glad. 

  • Jag har tävlingssimmat och tränat simning i 11år. Är en av de första 7 som blev utbildad simskoleintruktör genom svenska simförbundet. Jag har jobbat som simlärare i nu 5.5 år. Min nuvarande klubb är Göteborgs sim. 

  • Jag har en stor kärlek för skor! 

  • Min favvo mat är sötpommes, grillat nötkött och en hemmagjord beasås och en melon och fetaost sallad. Eller hel grillad lax med en matig och sommrigsallad. 

  • Jag är en riktigt stor ätare. Men mat jag har svårt för eller inte gillar är: inälvor, lamm, kalv, vilt. blodpudding, selleri, fänkål, färdig potatisgratäng och chiapudding. Och jag föredrar mat som är hemmagjort från grunden. Kanske inte direkt att man ska odla allt själv men att man gör eget mos istället för att köpa pulver eller typ färdiga köttbullar. 

  • Jag älskar att flyga flygplan trotts att jag alltid typ spränger sönder mina bihålor. 

  • Jag är riktigt hemmakär person och har nog alltid varit det. Sverige är det land jag kommer bo i hela mitt live. Men är ändå nyfiken på världen men då blir det resor dit för att se. 

  • Skolan är något som inte har varit superenkelt för mig utan har hela tiden fått kämpa och slita för att klara. Klarade faktiskt inte engelska B på första försökte utan var ett prov ifrån så fick extra lektioner av min lärare och göra ett slutprov. Vilket jag klarade jättebra! Men när jag började på högskolan fick skolan en helt annan betydelse och blev roligt, som ledde till att jag klarat allt väldigt bra. 

  • Jag har simmaröron. Vilket betyder att jag är känslig för att få vatten i öronen och borde ha mina gjutna öronproppar så fort jag är i närheten av vatten. Dock har de failat med vare gjutning så inga funkar. Så får stå ut med eksem i öronen och lock. 

  • Jag är allergisk mot penselin och pollen. 

Likes

Comments

I tisdagsnatt/ onsdagsmorses kom vi hem från värmen. Mallorca bokade vi redan i maj för att dels ha något att se fram emot eftersom att vi redan från början visste att vi båda skulle jobba mycket. Det skulle bli en vecka som vi skulle kunna vila upp oss inför skolan och få umgås med varandra. Målet var typ att bara få lugn och ro och dö i en solstol. Det var egentligen exakt vad vi gjorde. Vi badade i hotellets pool, lite även i havet, strosade runt i delen vi var vid och åt gott. Vi hade lite planer på att göra någon lite större utflykt men vi orkade inte riktigt ta tag i det då det krävdes en del engagemang. Vi vara nog på den allra lugnaste delen av Mallorca cirka 50 min från Palma. Vänster om Palma skulle man nog kunna säga. Så det var verkligen en vecka i våran smak och välbehövligt efter allt jobb.



Påväg ner mot hamnen, som vi bodde vid.

Utsikten precis vid hotellet.

Sista kvällen unnade vi oss varsin drink. (Första och enda alkoholen på hela veckan, då vi både inte är några direkt stor drickare).

​Min stöttepelare och bästa vän och pojkvän. 

Likes

Comments

​Hej!

Hoppas alla har haft en grym sommar. Det har jag, även om jag inte haft så mycket lediga dagar. 

Min sommar har bestått av:

  • Jobba som simlärare och badvakt.
  • Träffat vänner.
  • Varit i Gränna
  • Varit vid läcköslott och spiken.
  • Umgåtts med familj och svärföräldrar.
  • Varit på Mallorca. 
  • m.m.


Det stora jag har gjort är egentligen Mallorca som jag kom hem från tidigt i onsdag morgon. I juli var jag bara ledig 4a dagar. Men cash is king som man brukar säga! Jobbet har gått väldigt bra förutom några mindre händelser. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Det enda är att jag är så trött på att "vuxna" människor inte tar en seriöst, utan bara för att man ser yngre ut så lyssnar man inte. VI hade bland annat en axel som gick ur led. Jag sa hela tiden vad vi skulle göra men ingen lyssnade! Även fast det var jag som sa att jag hade rätt (vilket jag fått veta senare sen och redan då visste). Det är även något jag tycker är väldigt vanligt i dagens samhälle. Bara för att man är ung så är man tydligen idag lat och kan inget! Man är ett curlatmissfoster (förlåt för det hårda ordet). Både inom rollen som simlärare och badvakt har jag fått strida! Jag har hela tiden kämpat med att bevisa att det är jag som kan och ska få tillit. I min första simklubb fick jag kämpa men tillslut var det mig alla kom till och alla lyssnade på mig. Men nu i den nya har jag åter igen fått börja jobba från början med att bygga upp förtroendet hos föräldrarna. Medlemmarna i klubbarna är väldigt duktiga och litar på en och ger en sitt förtroende direkt. Men föräldrarna nej...​ Jag är väldigt trött på detta! Och för att se något positivt med det hela så har jag växt som människa och vågat att ta för mig mer. Samt att jag blivit mycket mer social! Men jag tycker det är tråkigt att man hela tiden ska få ta onödig skit och behöva bevisa hela tiden. Speciellt när en själv är den som är experten. 

Skulle jag som förälder välja att exempelvis sätta mitt barn i simskola skulle jag lita på ledarna! Annars kan man ju lika gärna lära dem själv. Så nu ska jag sluta gnälla men detta är något väldigt störande. 


Tillbaka till sommaren. Jag har haft en bra sommar trotts att det känns som att den bara sprungit förbi. Men jag har fått lite av varje och varit omgiven av nära och kära. En sommar i min smak. Mer om Mallorca i ett annat inlägg. 

Kram!

Likes

Comments

​Ingredienser:

1 kg resande musslor

2 st Schalottenlökar 

1 dl färsk persilja 

2 hackade vitlöksklyftor 

1/2 flaska vitt vin

1 dl grädde 

2 msk smör

Svartpeppar

Salt


Gör såhär:

1. Skölj musslorna och se till att alla är stängda. Är det någon som är öppen så knacka på den lite med baksidan på en kniv. Stänger sig inte musslan så slänger du den för att då är den död. 

2. Fin hacka löken och vitlöken. Grov hacka persiljan.

3. Fräs löken och löken i smöret och salta lite med svartpeppar och lite salt.

4. Häll i musslorna och häll över 1/2 flaska vitt vin. Det är lite godare med ett torrt men behöver inte vara alls dyrt. 

4. Sätt på locket och låt det koka i ca 5 minuter. (tills musslorna öppnat sig och blivit i en fastare form).

5. Strö över persiljan och rör runt försiktigt och lägg över musslorna i en skål. 

6. Häll i grädden i vin spadet och krydda upp spadet efter tycke och smak. Häll sedan tillbaka musslorna. Ser du att någon mussla är stängd så plocka ur den för det betyder att den är död och inte alls bra att äta. 

7. Dags att äta. Skär upp något gott bröd som man kan doppa i spadet och mumsa i dig så mycket musslor du orkar ;)

Detta är ett väldigt basic sätt att koka musslor enkelt och gott. Man kan efter kokningen lägga musslorna på en plåt och lägga i en klick med vitlökssmör i varje mussla och låta det gratineras  ugnen och sedan äta ihop med ett vitt bröd. Man kan även göra egna pommes till och en god aoli så får man en fransk klassiker. Eller varför inte koka lite pasta och blanda runt i spadet med musslorna. 

Likes

Comments

Ska man äta kött eller inte äta kött? Detta är något som min klass diskuterar mängder men även många av mina vänner och många frågar om råd dels för att de vet att jag läser kring kroppen och hälsa. Jag själv är en köttätare som mer än gärna också äter vegetariskt och försöker äta några måltider i veckan som är utan kött. Jag är uppvuxen i en köttätare släkt och har alltid ätit kött. Jag äter kött för att jag tycker det är gott och en bra näringskälla. Jag har vänner runt om mig som inte kan överleva utan kött och andra som är veganer. 

Jag kände att jag ville sätta mig in lite extra i hur mycket livsmedel som hade protein och har därför läst en hel del nu på livsmedelsverkets dokument kring protein. Jag kunde efter det inse att det finns så mycket mer livsmedel som innehåller mer protein än kött ex. gris och ko. Genom att nu bara göra en snabb genomläsning så är det fasan med skin, kyckling med skin och soja bönor som är livsmedel som per 100g innehåller mest protein. Och innan det kött som jag tror är vanligast hos många svenskar så kommer en rad med olika växter och baljväxter. Men kött är en bra proteinkälla. Skulle jag bli vegetarian så skulle det främst vara för att jag tycker synd om djuren men också ur ett miljöperspektiv. 

Jag är väldigt noga när jag köper kött att det alltid ska vara svenskt och jag vill helst att det ska stå på vart köttet kommer ifrån alltså typ stad. Dock är det ofta svårt och ska man få detaljerna så får man åka till gården själv och tyvärr blir det då ofta väldigt dyrt för en student. Så när jag äter/köper kött så ser jag alltid till att det kommer från Sverige. 

Jag har nog egentligen inte så mycket bra argument till varför man ska äta kött mer än att det är en bra proteinkälla och andra bra näringsämnen. Tyvärr är det så att är man vegetarian så behöver man äta så mycket mer av ex. bönor för att kunna få i sig tillräckligt och måste ofta äta ex. omega 3 tillskott. Men vet man vad man ska äta för att få i sig allt så är vegetarian grymt på väldigt många sätt! 

Jag tycker faktiskt att det är upp till var och en att välja vad man vill tycka och äta. Men jag tycker det är sååå viktigt att man inte bara hatar en person som ex. är vegan hatar och blir egoistisk på en person som äter kött. Vist att kött inte är bra för miljön och att djuren idag tyvärr behandlas extremt dåligt, men alla har rätt till att välja vad man själv vill. Vill du äta kött gör det men se till att äta närproducerat och "bra" kött och vill du inte äta kött så gör det men läs på noggrant så du inte missar viktiga ämnen. Jag själv tänker fortsätta äta som jag gör idag då jag äter några måltider med kött några vegetariska. Det mår jag bra av och trivs med. 

Jag vet att många kommer nu tycka att jag är stört och säkert hata mig för att jag äter kött och då får ni göra det. Det förklarar bara vilka människor ni är. Jag tycker inte vad en människa äter ska påverka vad man tycker om personen eller om man umgås med personen. Köttälskare ska inte titta ner på veganer och veganer ska inte titta ner på köttätare. Jag har tyvärr följt en helt del främst raw food människor som har så sjuka åsikter och har till och med lämnat sina vänner som är köttätande och vägrat att umgås med dem. För mig är detta sjukt! Ät, drick och var glad! Våga ha en åsikt men manipulera inte människor med din åsikt utan lyssna på vad andra säger och acceptera det trotts att du kanske inte håller med. En person kan fortfarande vara underbar trotts att den inte har samma åsikter som dig kring mat. Vilket j*kla i-landsporblem detta är egentligen. 


Mitt motto när det kommer till mat är : ÄT, DRICK OCH VAR GLAD!

Likes

Comments

​- Färska nykokta blåmusslor med ett gott bröd.

- Kålpudding.

- Wookade grönsaker med nudlar.

- Stekt lax med rotfrukter. 

- Grillad ryggbiff med hemmagjord bea samt pommes. 

Likes

Comments

Ingredienser: (ca 4 personer)

1/2 pujolök

1 gullök

3 pontioner kokt ris

1/2 burk med soja bönor

250g kycklingfärs

2 nävar med färsk spenat

1 färsk broccoli

1 burk majs eller skivade majskolvar

1 stor paprika

2 ägg

3 msk ostronsås

2 msk färsk riven ingefära

1/2 citron

Svartpeppar

Spiskummin

Salt

1 wookpanna eller stekpanna med högrekanter


Gör såhär:

1. Koka riset om du inte redan gjort det. Hacka grönsakerna i bitar som du anser är lagom och enligt din smak.

2. Stek kycklingfärsen så den blir klar. Krydda med spiskummin, svart peppar och lite salt.

3. Blanda in resterande grönsaker och bönor.

4. Häll på ostronsåsen och den rivna ingefäran. Krydda med lite mer spiskummin och svartpeppar om det önskas.

5. Blanda i det kokta riset. Låte de bli varmt och puttra lite ihop.

6. Rör upp 2 ägg och blanda i. Rör runt och låt stå på plattan tills du ser att ägget börjar se tillagat ut.

7. Innan servering precis så pressar du citronen över och bandar runt.


Grönsakerna kan bytas ut till något som du kanske tycker är godare ex. squash, morötter, svamp, bambuskott, kastanjer eller vad som önskas. Går även att byta ut citronen mot lime och vill man ha lite mer hetta kan man finhacka lite chili i eller chiliflakes.


Ett tips är att inte salta för mycket förens du hällt i ostronsåsen då såsen i sig är väldigt salt.

Sojabönor är ett väldigt bra protein tillbehör om man vill göra det vegetariskt. Det jag har gjort är att bara ta ett halvt paket kycklingfärs och lagt till sojabönor för att ändå få hög proteinhalt.






Likes

Comments