Islandsresan

Hejsan på era alla fina följare där ute, bob har inte haft tid att uppdatera bloggen men nu är jag på g. Jag har då varit iväg men min klass till island för utbyte. Nu ska jag berätta mer om den resan.

På fredags morgonen den 17/11 klockan 05.00 på morgonen åkte vi från skolan ner till Köpenhamn för att sedan flyga där ifrån. Resan ner dit tog sin tid gjorde det. Cirka 4 timmar. Men jag sov så det var inte så jobbigt för mig endå.

När vi kom fram till Köpenhamns flygplats så checkade vi in, för man ska ju checka in 2 timmar före. Nu satt vi på planet, jag fick sitta med två främlingar, det va inte lika roligt.

När vi hade landat i Keflavik (Reykjaviks flygplats) så gick vi och köpte lite mat, för vi hade inte ätit något. Jag hade bara ätit min lilla matsäck jag hade med mig, men den åt jag ju på bussen tidigt, så jag var väldigt hungrig.

Dag 1 så åkte vi till blå lagunen, först gick vi på en liten tur runt hela lagunen. Sen så fick vi gå in och bytta om. Sen var det dags för bad. Dom var väldigt noggranna med att man skulle tvätta sig noga innan man gick i vattnet. Det var en jätte cool upplevelse att bada där i.

Efter blå lagunen åkte vi buss in till Reykjavik, där checkade vi in på något vandrarhem som vi skulle bo på under natten. Man sov i 5 grupper, jag sov med Daniel, Oskar och Josef.

Dag 2 gick vi runt i Reykjavik, först gick vi typ en guidad tur, sen efter det så fick vi egen tid att gå och handla något om man ville. Jag köpte mig en pelikanmössa.

Det var mycket dyrt på Island. Jag och mina kompisar gick rätt ofta till subway och åt. Mycket dyrt där måste jag säga! Den här natten spenderades på en fritidsgård. Där fick vi träffa våra värdfamiljer och lära känna dom.

Dag 3 så gick vi upp tidigt för att fixa i ordning oss själva och sen käka frukost, och ev. Ta med oss matsäck. Vi åkte med Islänningarna till Hellisheiðarvirkjun vilket är ett värmekraftverk. Där fick vi ser hur dom får varmt vatten t ex. Det var rätt så häftigt där inne, man fick ser hur allt fungerande. Efter den guidade turen så fick vi gå runt själva och kolla lite.

Efter vi varit på värmekraftverket så åkte vi till ”the goldencircle” som är ett vattenfall,geysir och en nationalpark. Det var coolt och se när geysir fick sitt så kallade ”utbrott”. Jag, Emanuel, Peter och Elof stod och väntade på en geysir i 100 år men det fick aldrig sitt utbrott... Vi blev lite besvikna faktiskt.

Dag 4 så åkte man till skolan med sin isländska kompis. Där vi jobbade med veckans projekt, vilket är människans rättigheter. Efter det var det lunch. Skolmaten på Island var inte någon höjdare direkt… Efter maten fick man följa med sin isländska kompis på hans lektion, och se hur en lektion på Island kunde vara.

Senare in på kvällen fick man gå och bada om man ville. Jag och mina kompisar från min skola gick och badade, även några från Grundaskoli.

Dag 5 så var det dags för typ en prolympiad. Varje klass tränar i olika grenar mot varandra. Det gick bra för oss prolympianer, vi klarade faktiskt några övningar jätte bra, bättre än vad vi trodde från början. Sen efter det åkte vi upp till Akrafjäll, det tog sin tid att komma upp till Akrafjäll, för dom fick skjutsa upp i omgångar... Sen besökte vi även Berjadalsá, vilket är där Akranes får sitt vatten ifrån. Sen mätte vi ph-värdet från vattnet, och det visade positivt. Uppgiften var att vi skulle kolla om det visade samma värde som i Sveriges vatten.

Dag 6 åkte vi till skolan på morgonen, i skolan så kolla vi ph_värdet från vattnet vi tog dagen innan. Man blev indelad i grupper, i grupperna skulle man göra en film och berätta om hur allt t ex funkade och berätta lite fakta. Vi spelade in filmen genom toontastic. Sen klockan 13.00 så stod det en buss utanför skolan och skulle skjutsa ner oss till Reykjavik. Så vi fick säga hejdå till alla islänningar. Det vasr faktiskt jätte roligt att vara med vissa av dom, några var mycket goare än andra. Men dom kommer ju till Sverige nästa år, så det får man se fram emot.

När vi hade kommit fram till Reykjavik så skulle vi träffa Håkan Juholt, varför vi skulle träffa Juholt har jag faktiskt ingen aning om, men vi frågade han lite frågor om just varför han har flyttat till Island och vad han sysslar med.

På kvällen sov vi på det vandrarhemmet vi sov den första natten. Jag sov med samma som jag gjorde första gången också. Jag tyckte det var roligare att sova där istället för att sova i sina värdefamiljer.

Dag 7 gick vi upp klockan 03.00 för att det stod en buss utanför vandrarhemmet som skulle ta oss till Keflavik (flygplatsen). När vi väl var på flygplatsen var alla svin trötta. Man kunde ju nästan somna ståendes. Jag hade ju hemlängtan det kan jag ju säga!

I början när vi flög så var det rätt läskigt måste jag säga. Det kändes som att vi skulle krascha vilken sekund som helst. Sen kollade jag bakom mig så satt Josefsson där och blundade, han var också rädd haha. Men sen efter ett tag så vart det inte farligt längre. Jag sov resten av flygresan.

När vi hade landat i Danmark så satt vi oss på en buss hem till Mörlunda. Fy, jag deckade direkt i bussen, så skönt!

Den här resan har varit jätte rolig. Man har träffat nya kompisar som man även har kontakt med idag, genom snapchat osv.

Borta bra, men hemma bäst!

Bob is out!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hejsan hoppsan allihopa!

Nu ska Bob ge ut lite fakta om svenska och isländska, jippi så kul tycker ju ni såklart.

Svenska och isländskan är ifrån samma släktträd, indoeuropeiska trädet och sen den germanska grenen. Både svenskan och isländskan härstammar från urnordiskan. Emellan isländskan och runsvenskan så finns det några likheter, några kvarlevor är att isländskan fortfarande har kvar urnordiskans och runsvenskans diftonger och triftonger.


Isländska alfabetet: A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö

Svenska alfabetet: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Y V W X Y Z Å Ä Ö


För det första är båda alfabeten väldigt lika varandra, men det som skiljer dom åt är att isländska alfabetet har typ alltid ett streck över en bokstav, t ex Á.


Jag har även gjort en liten ordlista med ord som jag tror jag kommer behöva använda på Island.

Svenska - Isländska

Hej - Hi

Mat - matur

Frukost - morgonmatur

Hejdå - kveðja​

Mjölk - mjó​lk


Sverige och Island har två olika sätt att få sitt efternamn på. På Island så tar man pappans förnamn, om du är kille så sätter man son efter, och om du är flicka så f¨år du dottir efter. I Sverige så tar man oftast pappas efternamn,


Här i Sverige så lånar vi in mycket ord, men däremot på Island så tar man inte in något. Man kan undra varför dom inte gör de. Jag tror att vi Svenskar lånar och hittar på massa med nya ord för att vi är ganska ''lata''. Islänningarna tror väll att deras språk kommer dö ut om dom tar in och hittar på nya ord. Det kan mycket väl vara så för om du tittar på hur många som bor på island och hur många som pratar isländska så är det inte många...


Källa : Portal boken

Likes

Comments

En obekväm person


En obekväm person är en sån som berättar sakerna vi egentligen inte vill höra, t ex att vi måste ändra på våra livsstiler nu när vi har det så bra t ex. Även vad som kan/kommer hända med våran planet om vi inte sköter oss, det är därför dom kallas för obekväma personer. Jag själv tycker att dom människorna är viktiga och bra förebilder, för att dom tar upp viktiga saker som alla borde börja tänka på.


Ett exempel på en obekväm person är Al Gore. Han har ju gått ut med att vi inte har många år kvar på jorden. Al Gore var med i presidentvalet år 2000, där han förlorade mot George Bush. Allt Al Gore har tagit upp om t.ex miljöfarorna har ju faktiskt stämt, så varför skulle inte det här stämma?


En som inte tycker som Al Gore är ju Donald Trump. Han har sina åsikter, t ex han tror ju inte alls som Al Gore, utan Trump tycker tvärt emot. Han säger ju att allt Al Gore säger är ren skit, men om vi tittar på vad Al Gore faktiskt har sagt innan så har ju allt faktiskt stämt. För Donald Trump säger att vi inte behöver ändra våra livsstiler.


Likes

Comments

Om vi inte sätter igång och ändrar på våra livstiler nu kan det redan vara försent. Vi måste stoppa detta problemet och det är NU! Är DU verkligen den personen som tänker igenom allt du gör eller är du den som bara skiter i allting? Alla måste börja tänka efter.

Är vi verkligen redo?

Jag är en kille på 15 år som inte bryr sig om miljön värst bra. Jag är ute och åker moped rätt så ofta, slänger faktiskt lite skräp rakt ut i naturen ibland som vissa andra också faktiskt gör.

Men om alla även jag skulle tänka på det här så skulle det snart synas.

Vi kan inte fixa det är problemet på ett knäpp. Utan det här är ett stort problem som vi får fixa i längden. Men en liten förändring gör stor nytta!

Så med detta sagt vill jag alla ska börja tänka igenom dessa saker som är väldigt viktiga för vårt liv här på jorden. Så istället för att t ex välja bilen på morgonen till det dryga jobbet väljer du istället att åka kollektivt. Så vi minskar på avgaserna!

Vi kan även börja tänka på vad vi äter för något. För det kan inte vara kött hela veckan liksom, utan det måste vara lite variation.

Det är sånna små saker ALLA skulle kunna börja tänka på. Man behöver inte ändra hela sin livstil men du behöver bara ändra på något litet smått så gör det nytta!


Vi kan om vi vill.


Likes

Comments