Header

Gnagare och har djur, Kanin tips , Kaniner

Först och främst måste du lära din kanin att gå i sele och inte vara störd av den. Ta små korta turer med den på, låt kaninen springa fritt så mycket som möjligt. På det viset känner den av selen men ser det inte som något som håller tillbaka den. När Kaninen vant sig vid selen kan man börja sikta på hoppningen.

Att lära sin kanin hoppa kan ibland vara riktigt svårt och det krävs mycket tålamod för att lyckas. Börja först med att sätta upp ett hinder som är max 10 cm högt. Det är kanske inget direkt hinder men då lär sig kaninen att det är där den ska över. Ett tips är att låta kaninen gå fram och nosa på hindret, då blir det mindre läskigt. Ta det lugnt och tänk på att kaninen kan bli rädd om du tvingar den till att hoppa hinder den inte klarar av. Då kan det bli svårt att få den till att hoppa igen. Det ska vara roligt för både dig och din kanin så var tydlig men väldigt försiktig. Kom ihåg att man aldrig kan tvinga en kanin till att tycka det är roligt att hoppa. Kaniner ser olika ut och detsamma gäller på insidan, vissa älskar hoppning medan andra inte gillar det alls.

När kaninen har förstått vad som gäller, och kan ta sig över 10 cm-bommen utan problem, kan du ställa upp 3-4 hinder på rad med ungefär 3 meters mellanrum, fortfarande med hinder på ca 10 cm, och testa om din kanin kan hoppa alla i följd. Höj allt eftersom kaninen blir säker och hoppar utan att vara osäker eller rädd. Alla kaniner börjar i Lätt klass, du kan läsa mer om kaninhoppningens klasser här. I Lätt är maxhöjden 30 cm och maxlängden 45 cm så detta kan vara bra mått att träna på hemma. Om den klarar detta är det dags att anmäla dig till nästa tävlingsdag.


Tänk på att inte träna för ofta och inte hoppa för höga hinder som inte kaninen klarar av, då kan kaninen bli rädd eller till och med tröttna. Lagom är bäst!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hästar , Häst tips

Fakta om hästens beteende och skötsel

Sömn: Häst sover vanligen 2 ½ – 3 timmar varje dag och de sover också längre på sommaren än på vintern. De kan både sova stående och liggande

Ställning: En häst ligger oftast bara ner ungefär 43 ½ minuter per dag (i genomsnitt)

Psyke: Hästar är sociala djur de känner sig ensam om du lämnar dem ensamma. De sörjer också när någon från deras ras dör.

Tamhet: När hästen kommer ut i naturen så förlorar de snabbt all sin tamhet och blir vilda Igen.

Kräkningar: Hästar kan inte kräkas (de kan hosta upp oavsett om de är mycket sjuka och vanligtvis nära döden)

Dominans: Hingstar slåss om ston men oftast inte om revir.

Kall: Du kan ta reda på om en häst fryser genom att känna bakom deras öron om området är kallt så fryser Den.

Uttorkning: Du kan ta reda på om en häst är uttorkad genom att nypa i huden; om det tar tid för huden att jämna ut sig så behöver hästen vatten.

Buksmärta: En häst mage bör alltid ge ifrån sig ett gurglande ljud även om den inte är närvarande, detta är ett tecken på kolik (buksmärta).

Likes

Comments

Kaniner , Gnagare och har djur

Under vinterhalvåret är det mycket kallare ute och blir mörkt fort vilket kanske leder till att kaninen får spendera mycket tid inne i buren. Därför är det bra att aktivera sin kanin så mycket som möjligt under dagen.Låt din kanin både klättra och gräva i snö högar.
Klättring är jättebra träning för muskler och kondition. Har snöplogen precis åkt förbi och gjort ett snöberg i slutet av gatan eller vid en park? Perfekt att ta sin kanin på en liten promenad för att klättra i snöhögen. Eller var kreativ och skotta upp ett litet berg själv. Är du utanför tomten tänk på att det inte är bra om det kommer massa bilar och åker förbi då det lätt skrämmer kaninen.

Att få klättra i snöhögar är uppskattat hos de flesta kaniner.

Låt även kaninen få gräva, busa runt i snön samt bygga gångar. Ha kaninen under uppsikt så ingenting rasar eller att det händer någonting annat som gör att den snabbt kan behöva din hjälp.Träna kondition
Spring mycket med din kanin då den kan bli mycket stillasittande under vintertiden, när den springer tränar den konditionen. För att ge kaninen lite motstånd kan man låta den springa på ett snötäckt fält eller en åker. Har man inte en åker/fält i närheten går det bra att ta det som passar, en större gräsmatta eller en skog.

Är det väldigt djup snö kan man själv göra ett litet spår åt kaninen.

Tips: Varför inte göra lite hinder i springspåret? Till exempel en tunnel, hopphinder, en grop, snökulle etc.


Efter aktiveringen är det viktigt att du torkar av kaninen med en handduk då de inte får bli kalla, mycket viktigt för utekaniner. Sedan efter ett sådant jobbigt pass ute i snön kanske kaninen förtjänar en liten extra godsak som belöning.

Man kan träna kaninen sinnen genom att gömma favorit frukten/grönsaken i snön/konditionsspåret/buren/hagen. Det gör utfodringen lite roligare för kaninen.Det viktigaste är att både du och kaninen framför allt har roligt. Vissa aktiveringstips fungerar inte på alla kaniner, man får testa sig fram och hitta det som passar sin kanin. Bara din fantasi sätter gränser

Likes

Comments

Gnagare och har djur, Gnagare och har djur, Gnagare och har djur

Våra kaniner vill ha stora, ljusa och luftiga burar.

Det ska vara god ventilation men det får inte bli dragit, då blir kaninen sjuk. Burarna ska ha fasta golv, nätgolv får endast användas i betesbur eller andra utrymmen där buren står direkt på marken. Det finns väldigt många olika typer av kaninburar, inomhus, utomhus, hagar m.m – glöm inte att alltid kolla måtten innan du köper eller bygger en bur!

Jordbruksverket har sammanställt lagar för minimått på burstorlek för olika kaninraser.
Det är som sagt minimått och vi på kaninmagazinet anser att kaninerna ska ha större utrymme än så. Nya lagar är dessutom på gång där större mått krävs, så se till att köpa/bygga en bur med god marginal.

Minimimått för utrymmen där kaniner hålls
KANINENS VIKT
MINSTA TILLÅTNA YTA
MINSTA YTA PER DJUR VID GRUPPHÅLLNING
MINSTA YTA PER AVELSHONA MED KULL VID GRUPPHÅLLNING
MINSTA TILLÅTNA YTA PER AVELSHONA MED KULL
MINSTA MÅTT PÅ KORTASTE SIDAN
MINSTA HÖJD
Upp till 2 kg
0,5 m²
0,3 m²
0,7 m²
0,7 m²
0,5 m
0,5 m
2 upp till 3,5 kg
0,7 m²
0,35 m²
0,8 m²
0,8 m²
0,6 m
0,6 m
3,5 upp till 4,5 kg
0,8 m²
0,40 m²
0,9 m²
0,9 m²
0,7 m
0,8 m
4,5 upp till 6 kg
0,9 m²
0,45 m²
1,0 m²
1,0 m²
0,7 m
0,8 m
Över 6 kg
1,0 m²
0,5 m²
1,2 m²
1,2 m²
0,8 m
0,9 m
Utrymme i bolåda för avelshona med kull
HONANS VIKT
MINSTA LÄNGD (CM)
MINSTA BREDD (CM)
MINSTA HÖJD (CM)
Upp till 2 kg
35
30
30
2 upp till 3 kg
35
30
35
3,5 upp till 4,5 kg
40
30
35
4,5 upp till 6 kg
50
40
40

Måtten kan variera och behöver inte vara i tex 100*50 cm utan det går lika bra med 90*60 cm, bara det i slutändan blir minst 0,5 m², eller vad nu den rasen du har kräver.

Desto större bur, desto gladare kanin!

2 kvm, fyra gånger så stor som krävs för denna kanin. Detta är inte en lyxbur, alla kaniner ska ha stor yta!

Likes

Comments

Häst tips, Hästar

Fakta om hästar
Antal hästar: Det finns nästan 60 miljoner hästar i världen
Lukt: Hästar brukar inte gilla lukten av grisar. De gillar generellt söta lukter och undviker helst den typiska sura eller bittra lukten


Minne: Hästar har bättre minne än elefanter
Australien: Det fanns inga hästar i Australien före år 1788
Hastighet: En häst galopperar med cirka 44 km/h. Den högsta hastigheten som någonsin uppmätts för en häst är 88 km/h
Zebror och åsnor: Zebror (Hippotigris) och åsnor (asinus) är en underart till hästar (Equidae)
Zebra-åsnan: Zebroid, zedonk, zorse, zebra mule, Zonkey och zebrule är alla engelska namn för en detta: En korsning mellan en zebra och en åsna
Ålder: Ponnys är den längst levande av alla hästar och kan bli över 50 år gammal
Husdjur: Vi vet att hästar har varit mänskliga husdjur i över 5000 år men man har funnit grottmålningar av hästar som är mer än 17000 år gammal
60 miljoner år: Hästar började utvecklas på den amerikanska kontinenten för mer än 60 miljoner år sedan. De dog även ut här och blev senare återinförd av spanska kolonisatörer

Hästar har de största ögon av alla levande varelser

Likes

Comments

Gnagare och har djur, Gnagare och har djur, Gnagare och har djur

Fler och fler har börjat upptäcka Kaninhoppningen och sysselsättningen blir allt mer populär.

Kaninhoppning har nog länge uppfattats som en sport/hobby som endast de yngre pysslar med, men så är inte fallet. Människor i alla åldrar deltar i tävlingar där de ställer upp med sina kaniner över hela landet. Det finns en förening i nästan varje landskap och de flesta är anslutna till Sveriges Kaninhoppares Riksförbund.Kaninhoppning är för dig som vill hitta en rolig sysselsättning för dig och din kanin. Bandet mellan dig och kaninen blir starkare och man lär verkligen känna varandra på ett helt nytt sätt. Förutom att det blir spännande att få komma ut och tävla, träffar man också nya människor med samma intresse. Det blir en trevlig gemenskap och chansen finns att man finner vänner för livet.

Det hela går ut på att kaninen ska med egen vilja springa igenom en bana på snabbast tid och med så lite fel som möjligt. Ofta får man hoppa grundomgång och sedan går hälften sedan vidare till final, men det är olika från tävling till tävling. Om man river ett hinder får man ett fel, oavsett hur många bommar som trillar ner. Om man känner att kaninen inte kommer klara ett hinder, eller vägrar hoppa över, kan man också välja att lyfta kaninen över hindret och då får man också ett fel. Om din kanin går fram och nosar på hindret och en bom trillar ner kan du lyfta kaninen över hindret utan att få ytterligare ett fel.

Likes

Comments

Visste ni att kaniner kan ge ifrån sig olika ljud? Det är en vanlig myt att kaniner är helt ljudlösa djur. De skäller ju inte som hundar precis men ibland kan de ge ifrån sig olika ljud som betyder olika saker.

När två kaniner möts är det vanligt att de ger ifrån sig ljud

Morrande - Det absolut vanligaste ljudet man möter hos en kanin är när det låter som att den "morrar" eller "fräser". Detta sker när kaninen är arg och/eller osäker och vill försvara sig. Vanligt när kaninen vill skydda sitt revir (buren tex) eller när den känner sig hotad. De brukar även kunna slå med sina framtassar och i fåtal fall även bitas. Mer om detta beteende finner ni i vår artikel Aggressiv/Rädd kanin. Ljudet är vanligast bland kaniner i tonåren då hormornerna spökar som mest.

Grymtande/knorrande - Ett svagt ljud som kaninen kan ge ifrån sig när den uppvaktar dig eller en annan kanin, vid brunst och ibland även vid rädsla. Absolut vanligast bland könsmogna kaniner. De gör så mot varandra och kan även göra så mot dig - till exempel är det vanligt att kaninen springer runt ens ben och samtidigt "knorrar" och har sig, för att uppvakta dig. Många kaninägare blir oroliga när kaninen låter på det sättet - men det alltså väldigt vanligt.

Rosslande - Ett svagt rosslande ljud från din kanin tyder på problem med luftvägarna. Antingen infektion eller reaktion mot tex damm. Kontakta veterinär!

Skrik - Det är extremt ovanligt, men kaniner kan faktiskt skrika - riktigt högt. Detta sker när kaninen har extremt ont och/eller vid panik och dödsångest. Ljudet är otroligt hjärtskärande. Om din kanin skriker så ska veterinär uppsökas akut!

Likes

Comments


Kaninens Språk

Det är både bra och kul att förstå kaninens språk. Förstår du vad den menar så kan ni komma varandra närmare men även förstå när kaninen vill vara ifred och varför den reagerar som den gör.
Desto mer tid du spenderar med din kanin desto lättare förstår ni varandra. Här kommer några beteenden och korta förklaringar av dem. Mer detaljerade beskrivningar finns i egna artiklar på hemsidan.


Stampar i marken:
Kaninen stampar i marken när den är rädd och utsatt för fara. Att den just stampar är för att varna andra kaniner i närheten så att de är uppmärksamma och hinner ta skydd mot faran. Har man fler kaniner och en av de stampar i sin bur så stampar ofta de andra också, för att varna varandra om faran.

Står på två ben:
Kaninen vill se mer av sin omgivning. Den tycker att den ser för dåligt nere från marken.


Spanar i sin omgivning(bild 1)Gräver/Bökar/Krafsar:
Ett naturligt beteende för kaninen. Den kan krafsa både utomhus i jorden och inomhus i soffan. Antingen för att det är roligt eller för att få bort någon lukt de inte vill ha där. Vissa biter även med tänderna.

Ligger på mage/sidan med helt utsträckta bakben:
Kaninen är helt avslappnad och trivs i sin miljö.
Avslappnad kanin(bild 2)Trycker mot marken med bakåtfällda öron:
Kaninen har blivit skrämd och försöker göra sig så liten som möjligt.

Nosen är våt och vibrerar snabbt:
Kaninen känner obehag och är nervös/rädd. Den andas snabbare än vanligt och nosen blir våt.

Spänd kropp, svansen uppåt och huvudet sträckt framåt:
Kaninen är uppmärksam och nyfiken på något som den inte går fram till än. Öronen ska peka uppåt/framåt, ligger de bakåt så är den aggressiv.


Nyfiken kanin som inte riktigt vågar sig ända fram(bild 3)Knorrande ljud:
Ett aggressivt ljud som varnar mot att kaninen kan göra anfall om du kommer närmare.

Brummande ljud:
Kommer ofta från hanar kring parning.

Pipande ljud:
Små kaninungar piper ofta när de är hungriga, vissa äldre kaniner kan också göra det när det är dags för mat. Kan även betyda att kaninen är rädd.

Skriker:
Har kaninen riktigt ont eller blir riktigt rädd så kan den skrika. Det låter riktigt högt och är ett hjärtskärande skrik. OBS! Att kaninen skriker är väldigt ovanligt. Oftast döljer kaninen även allvarlig smärta mycket väl.

Fräser:
Kaninen försvarar sitt revit med en mycket allvarlig röst och attackerar inkräktaren tills den är borta.

Knuffar hårt med nosen:
Puttar bort dina händer om den vill vara ifred.

Knuffar lätt med nosen:
Utforskar eller ber om uppmärksamhet.

Gnisslar tänder:
Kaninen har ont någonstans om den är spänd. Är den däremot avslappnad så trivs den.

Slickar på din hand:
Kaninen tycker om dig!

Gnider hakan mot dig eller andra saker:
Kaninen markerar dig eller andra saker som sitt revir genom doftkörteln. Vi känner inte av doften men det gör andra kaniner.Kaninhane markerar sitt revir på matte(bild 4)Knäppande ljud:
Kaninen gör ett knäppande ljud när du klappar den. Kaninen gillar det mycket.

Äter avföring
Helt naturligt, kaninen har två typer av avföring. Den ena vanlig avföring och den andra är blindtamsavföring med viktiga nyttigheter som kaninen behöver.

1. 2. 3. 4.

Likes

Comments

EN LISTA PÅ GODSAKER


- Ananas – Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet. Måste ges färsk. Mycket socker!

- Betblast

- Banan (Socker!)

- Blast från rädisor

- Broccoli + blast

- Blomkål (Små mängder, gasbildande)

- Brysselkål (Små mängder, gasbildande)

- Blåbärsris - Populärt hos de flesta kaninerna och kan ges som tillskott under vintern. Det sägs vara bra mot diarré.

- Blåbär - Rika på antioxidanter som är viktiga för kaninens hälsa.

- Björklöv - Ges som torkade eller färska. Motverkar på lång sikt att leversjukdomar utvecklas. Innehåller C-vitamin.

- Basilika

- Citronmeliss

- Dill

- Dragon

- Eklöv – Sägs vara bra vid trumsjuka, om torkade. Ska inte ges om det inte är nödvändigt.

- Frukt (som godis, mycket socker)

- Gurka - innehåller mest (97%) vatten och är därmed ganska onödigt att ge såvida inte kaninen är i behov av vätska.

- Groblad - Ges både som torkad och färsk, och skall vänjas in långsamt som allt annat i kaninväg. Groblad är "perfekt" föda för kaniner, då den är grovbladig och innehåller mycket viktiga fibrer för en kanins mage. Dessa blad är bra vid diarré eller lös mage, och underlättar matsmältningen för kaninen. Innehåller mycket C-vitamin

- Gräs (ej nyklippt eller det som gräsklipparen lämnat efter sig)

- Harkål

- Hallon + blad – Blad kan ges både färska och torkade, rikt på C vitamin och innehåller nyttiga organiska syror som är skonsamma för kaninen på olika sätt. Socker i bären!

- Koriander

- Kummin

- Kokt potatis

- Krasse

- Kålrötter

- Klöver (ej för mycket, gasbildande och innehåller östrogen vilket kan framkalla brunst)

- Kirskål

- Ljung

- Jordgubbar + blad (socker i bären!)

- Jordärtskocka

- Lavendel

- Lönnblad – Kan ges torkade och färska. De är lätta att torka och sedan blanda in i pelletsen.

- Lomme

- Mynta

- Malört

- Morot + blast – Ges både färsk och torkad. Innehåller A vitamin och Beta karoten som är bra för kaninens syn. Blast kan man ge mycket av, morot bara då och då.

- Majskolv (godis, innehåller socker och stärkelse)

- Melon (socker!)

- Maskrosblommor

- Maskrosblad - Ges både torkad och färsk. Mycket nyttigt för kaniner, dels för att växten innehåller mycket fibrer, och dels för att bladen innehåller viktiga vitaminer för kaninen. Skall inte ges i väldigt stora mängd då gaser i magen lätt uppstår samt att kalciumhalten är ganska hög.

- Nässlor (unga) – Ges torkade. Nyttigt fodertillskott, rikt på vitamin A, C och järn. Renar kroppen från skadliga ämnen. Hjälper till vid vår fällningen eller innan avelssäsongen sätter igång ordentligt.

- Oregano

- Paprika (Grön är nyttigast för tänderna, den röda är lite sötare, godis)

- Papaya - Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet.Bra att ge vid fällningsperioder. Måste ges färsk och sparsamt.

- Persilja - Nyttigt och gott, men innehåller mycket kalcium vilket kan ge tex urinsten i alltför stora mängder.

- Pepparmynta

- Pimpernell

- Rölleka – Nyttig blomma/växt som ges torkad och färsk. Inflammationsdämpande för magen.

- Rädisor

- Rosmarin

- Rönnbär - Perfekt tillskott på vintern och innehåller mycket C-vitamin. Skall ges torkade då färska är ganska sura för en kaninmage. Rönnbär och även rönnbärsblad + kvistar brukar vara mycket populärt.

- Ringblomma - Ringblomma blandas med fördel in i kaninens pellets för godare smak och nyttiga vitaminer.

- Spenat

- Salvia

- Späda tistlar

- Svartavinbär + blad – Bladen kan ges både torkad och färsk. Ökar utsöndringen av urin vilket gör att gifter som finns i kaninens kropp lättare förs ut. Är mycket rika på C-vitamin.

- Sallad - Romansallad, Ruccolasallad, Mangold, Röd mangold, Machesallad. Innehåller mycket vatten. Isbergssallad bör ges i mycket små mängder då detta, precis som gurka, nästan bara innehåller mycket vatten och i princip ingen näring.

- Smultron+ blad – Bladen ges både torkad och färsk. Precis som svartvinbärsblad så ökar smultronbladen utsöndringen av urin. Innehåller C-vitamin.

- Spenat

- Selleri

- Timjan

- Valört

Likes

Comments