Header

Nu har det varit lugnt här på bloggen ett tag och det kommer det nog att fortsätta vara ett tag framöver. Praktiken är ju slut men jag har fortfarande lite kvar på examinationsuppgifterna som hör till. Det är fortfarande ganska lugnt eftersom jag har en hel vecka kvar på mig innan deadlinen är, men innan dess har jag fått två andra uppgifter som ska in. Jag ska skriva en essä på 3 sidor med temat genus och religion och så ska jag skicka in mina källor och en början av min c-uppsats. Därför kommer det att vara ganska lugnt här ett tag nu eftersom jag behöver lägga så mycket tid som möjligt på allt som ska skickas in den här veckan!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Då var den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) avklarad! Idag gjorde jag min sista dag ute i verkligheten och nu väntar skolbänken igen! I fyra veckor har jag varit på en högstadieskola i Karlskoga som jag placerats ut på av universitetet. Redan efter första dagen hade jag bestämt mig för att aldrig mer åka tillbaka, men jag har kämpat på och tagit mig igenom de här veckorna! Det mesta var kaos innan jag ens hade börjat och jag vet inte om det blev så värst mycket bättre med tidens gång, men det verkar som att jag kommer att bli godkänd så det känns ju bra!

Jag har under de här fyra veckorna fått följa tre olika SO-lärare för att vara med och se vad det innebär att vara lärare. Den första veckan satt jag mest bara med på lektionerna, men sen har jag mer och mer fått testa att hålla i lite olika delar av lektionerna, till exempel starta lektionen, avsluta lektionen, osv. Jag har även fått hålla i en del av själva undervisningen. En av lärarna skulle precis dra igång med ett nytt område i religionen, islam, för de klasser som han hade så då fick jag först vara med och planera området och sen tillsammans med klassen göra en stor tankekarta om islam. Tankekartorna var det första som jag fick hålla i själv, men med lite stöd från läraren såklart när det behövdes. När det hade gått en tid och jag började bli lite mer varm i kläderna fick jag en egen del av undervisningen som jag fick planera och sen genomföra.

Det har varit väldigt blandade känslor under de här veckorna och det har varit mycket nytt som har känts jobbigt och nervöst. Men det som ändå har känts allra bäst har varit att kliva in i klassrummet och bara ställa sig och prata inför klassen, det tror jag är det som har varit minst jobbigt. Det var nästan det som jag var mest orolig för först, men när jag väl kom dit blev det nästan så jag tyckte att det var skönt att gå på lektionerna så man fick koppla av och för en stund slippa allt annat. Konstigt nog. Men jag kan inte säga att det varit jobbigt hela tiden, det har ju funnits några bra och roliga stunder också! Och så många fina ord man fått höra från eleverna! Men nu är det alltså slut på det roliga och resten av veckan kommer jag att jobba på med de olika skrivuppgifterna som vi har fått.

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen som jag skrev här men nu kör vi ett inlägg igen. Den första delkursen är i full gång och vi har direkt kastats ut på fyra veckor praktik. Om två dagar är hälften avklarat och jag måste nog ändå säga att jag hade rätt redan innan jag började på lärarutbildningen, högstadiet är verkligen inte rätt plats för mig. Men som sagt var så har jag snart överlevt två veckor!! Sen är det två långa veckor kvar innan allt går tillbaka till det normala... Det har varit tuffa dagar på olika sätt, men det bästa är ändå att jag fick en plats i samma stad som jag bor i så jag slipper pendla halva dagarna.

Den här helgen har jag fullt upp med att förbereda en lektion om islams heliga texter och sätta ihop en powerpoint till det. Förhoppningsvis blir det minst lika bra som det verkar i mitt huvud, men det känns svårt att få med allt och samtidigt få till någon form av röd tråd i det hela. Det känns som att jag skulle kunna stå och rabbla upp en hel del om koranen och haditherna och sådär men det kan ju vara bra om eleverna förstår någonting också!

Imorse vaknade jag med förkylningen från helvetet, som om allt inte redan var nog jobbigt... Men ja, så nu är näsan täppt, halsen nästintill sönderhostad och febern gör att huvudet känns som att det kommer att sprängas när som helst. Men eftersom allting kring vfu:n/praktiken krånglade så lagom när det började närma sig starten så fick jag ju börja några dagar senare, så nu har jag inte några "ligga hemma i sängen och vara sjuk"-dagar vilket alltså innebär att det bara är att ta sig iväg på måndag oavsett tillstånd... Livet leker, eller vad är det man brukar säga?

Det enda som faktiskt har gått bra under de här veckorna är hästen, han har varit helt fantastisk! Det har ösregnat på oss, det har varit insjö på hela ridbanan, vi har haft stora moln av mygg och annat flygande runt oss och alla möjliga fordon har dundrat förbi på vägen bredvid men ändå har han gått som en gud!

Likes

Comments

Nu har det tydligen kommit en ny uppdatering utav sidan där man gör alla inlägg så ingenting ser likadant ut, så jag får försöka göra mitt bästa att försöka komma på hur allt fungerar.

Första veckan efter sommarlovet slutade igår och idag började nästa. Den här terminen drar igång direkt med VFU, verksamhetsförlagd utbildning (praktik), så förra veckan var det mest info, förberedelser och några mindre test i Röst, Tal och Kommunikation (RTK). Sen var då tanken att alla idag skulle iväg till den skola man blivit tilldelad och träffa sin handledare och ta reda vad en lärare är... Riktigt så smidigt och enkelt skulle det tydligen inte bli. I torsdags hörde handledaren av sig och av lite olika anledningar så funkade det inte. Det blev väldigt mycket panik här hemma då och jag tror att det blev det på universitetet också där man snabbt blev tvungna att hitta en ny skola och en ny handledare. Men de jobbade på snabbt och nu under kvällen fick jag ett mejl med ny skola och ny handledare med start på onsdag istället för idag! Toppen! Sen insåg jag att den nya handledaren som jag fått är min gamla SO-lärare från högstadiet och om jag förstod det hela rätt så får man inte ha en lärare som man själv har haft. Så hur vi ska hinna lösa det här har jag ingen aning om, senast på måndag nästa vecka måste jag ut på praktik om jag ska hinna få ihop rätt antal dagar innan praktikperioden är över.

Då det inte blev någon praktik för mig idag så har jag börjat lite smått med en utav skrivuppgifterna som vi har fått. Jag har lyssnat på en av två föreläsningar om sekretess och anmälningsskyldighet och även börjat lyssna lite på nästa föreläsning om diskriminering och kränkande behandlingar. Så imorgon ska jag lyssna klart på sista föreläsningen och börja svara på frågorna till så gott det går. Förhoppningsvis kommer allt kaos att lösa sig i tid och jag är SÅÅÅÅ glad att det för en gångs skull inte är mitt ansvar att hitta praktikplats och allt! Jag tror inte att det är meningen att jag ska ut på praktik eller ut i arbetslivet, det har alltid krånglat genom alla år...

Det känns sköt att vara igång igen men vi får väl hålla tummarna för att allt löser sig nu!!

Likes

Comments

Tystnaden här på bloggen de senaste veckorna har, till skillnad från andra veckor, inte berott på att jag glömt uppdatera bloggen utan för att jag befunnit mig på andra sidan jorden med en hel del att upptäcka i det verkliga livet. Två veckor har jag spenderat i det varma och soliga Thailand för att sedan återvända till ett kallt och regnigt Sverige. Här kommer jag nu att dela med mig av några av de bilder (oredigerade och blandade mobil och kamera bilder för den som undrar) som jag har tagit på våra utflykter runt om Hua Hin.

Pran Buri National Forest Park

Här följde man som en lång bro genom nationalparken. Ju längre man gick desto mer förändrades skogen, naturen och djuren runt omkring. Sumpmark som var hem för miljontals krabbor, en för tillfället uttorkad flod, träd med rötter ovanför marken, träd fulla med grönskande löv och sniglar med skal i olika färger och former är bara några utav de saker som vi fick se efter vägen.

Pa La-U Waterfalls

Längs med den långa floden med flera vattenfall i varierande storlek fanns en stig som slingrade sig fram över vatten, över sten, mellan träd och genom leriga snår. Sträckan var uppdelad i fem olika nivåer där svårighetsgraden för att ta sig fram hela tiden ökade. Efter att ha klarat oss igenom nivå fyra valde vi att avbryta då passagen över till nivå fem kändes alldeles för riskabel, men det gjorde ingenting att vi inte tog oss igenom alla nivåer för det hela var ändå en fantastisk upplevelse.

Wat Khao Takip

Tycker man apor är fascinerande små varelser är det här den platsen man ska åka till. Här uppe på berget finns en liten stad där det kryllar av apor. Men det gäller att hålla hårt i saker som av en apa kan anses vara ätbart (en glasstrut till exempel) eller drickbart om du vill behålla det själv. Där finns även fina statyer och ett tempel att titta lite närmare på en dag när det inte är allt för varmt att ta sig upp för den långa trappan i täckande kläder.

Phraya Nakhon Cave

Till den här platsen kunde man välja mellan att gå de två kilometerna i trappor eller åka halva sträckan med båt. Vi valde att gå hela sträckan dit i något som kallades "trappor" men som jag nog skulle kalla för "jävligt brant, jobbig, stening, stigliknande sträcka med väldigt fin utsikt". Men till slut kom vi fram till en stor grotta med en liten skog och ett fint tempel inuti. Efteråt fick man ta samma väg tillbaka till starten så då valde vi att ta båten, dels för att vi var trötta men också för att även det kunde vara en upplevelse. Det här var nog en av de varmaste dagarna på den här resan och så trött i kroppen som jag var då har jag nog aldrig varit, men det var absolut värt vandringen!

Kailone Cave

Om inte trappan upp till den här grottan är med i Guiness rekordbok så vet jag inte vad... Den var hemskt lång och hemskt brant och avstånden mellan trappstegen var väldigt varierande. Men högst däruppe var det fin utsikt och en liten mysig grotta som mest verkade användas som ett uppehållsrum för munkarna.

Wat Huay Mongkol

Det här var nog den största Buddha statyn som jag har sett i alla fall! Den var enorm! Det var även intressant att se de olika riterna som utfördes på olika ställen på själva platsen kring den här statyn. Även de stora elefantstatyerna var intressanta där människorna gick som i en stor cirkel runt frambenen, under magen på elefanten, för att (som jag förstod det) till exempel be om till god hälsa eller något annat i den stilen.

Vi besökte även ställen som Cicada Market (en jättestor marknad med massor av mat musik, dans och underhållning långt in på natten), Plernwan (som en liten stad i staden med små butiker och mindre restauranger), Rajabhakti Park (som ett stort torg med stora statyer föreställande Thailands sju kungar), Hua Hin Night Market (en stor marknad med massor av mat, kläder, väskor och allt vad man kan köpa på en marknad på kvällen/natten), Khao Sam Roi Yot (nationalpark), Lub Lae Cave (en häftig grotta full av fladdermöss) och flera andra ställen. Det har även hängts en hel del på Hua Hin beach där vi har badat, ätit god mat och umgåtts med vänner som bland annat skämt bort oss med målade naglar och olika håruppsättningar och som vi suttit i flera timmar med och bara pratat på om allt mellan himmel och jord. Det är väl framför allt dem som man kommer att sakna mest nu när man sitter hemma alldeles själv i ett kallt och regnigt Sverige...

Likes

Comments

Jag kom på förut att det är onsdag idag. Det måste alltså innebära att det för tre dagar sen var söndag och att jag missade att uppdatera bloggen... Det var väldigt svårt det här att komma ihåg när det bara är en gång i veckan och nu när det är sommarlov och man inte riktigt har koll på dagarna! Det känns som att det är jätte långt mellan söndagarna! Det får bli ett inlägg när jag kommer ihåg det och så tar jag tag i det mer ordentligt när plugget kör igång igen!

Veckan som varit har faktiskt varit ganska lugnt även fast jag har gjort mycket. Jag har bland annat hunnit med att baka, en blåbärscheesecake (mitt livs första som jag blev så himla nöjd med och alla som ätit av den verkar må helt ok) och chokladbollar.

Annars har det varit en riktig oturs vecka... Man skulle väl kunna säga att saker och ting inte riktigt gått som jag har tänkt mig... Jag och Mehpare brukar ju vara ute och gå tillsammans några gånger i veckan och den här veckan så tänkte jag att det kunde vara kul att åka iväg och gå någon annanstans så man får se någonting nytt och inte bara samma varje gång. Jag googlade runt lite och hittade ett motionsspår inte så långt härifrån som verkade intressant. De brukar ju nästan alltid vara så korta så man får gå flera varv för att det ska bli något men det här var lite längre! Vi åkte dit och första kilometern kändes hur bra som helst, brett och fint spår med mjukt underlag som var jätteskönt att gå på! Sen såg det helt plötsligt ut ungefär så här:

Det var en liten smal stig i lite mer än åtta kilometer. Ena stunden korsade man stora stenblock, nästa stund kändes det som man befann sig långt uppe i Norrland någonstans med blåbärsris upp till knäna och sen in i buskage där man fick slå sig fram mellan högt gräs, trädgrenar och buskar. Vi kände oss nog rätt så bortkomna båda två när vi traskade runt där i våra shorts och löparskor, långbyxor och gummistövlar eller ett par kängor hade kanske varit mer passande för denna vandring... Vi tog oss ändå runt och med andra kläder kan vi nog tänka oss att åka dit igen.

I helgen som var hade jag antagit utmaningen på Runkeeper att spring 5 km och det gick ju inte heller riktigt som jag hade tänkt mig... När det var dags drog jag på mig träningskläderna och traskade iväg till närmaste motionsspår. 2,2 km ungefär är ett varv och jag hade tänkt att jag skulle springa tre. Tidigare har jag bara sprungit två som mest men nu kände jag mig ändå ganska redo. Det hade regnat hela dagen som när jag sprang där i spåret fick jag flashbacks från när man var liten och fick stå och trampa tjockmatta på idrotten. Det var lite samma känsla. Den känslan som jag kände när jag vände upp på sista raksträckan och jag visste att jag hade klarat det går inte att beskriva, just då var jag nog lyckligast (och tröttast) på jorden! Jag sträckte mig efter mobilen för att stoppa klockan på Runkeeper och då försvann glädjen direkt... Någonting hade hänt så mobilen hade bara mätt sträckan på vissa platser så där stod det att jag bara hade sprungit 3,41 km. Det hade ju mätt tiden hela vägen så den är jag ju glad för att jag fick, men den uppmätta sträckan räckte ju inte till för att jag skulle klara utmaningen... Då blev jag lite ledsen faktiskt... Men jag vet ju själv att jag tog mig runt de där varven, sen att inte hela världen vet det spelar väl kanske inte så stor roll! Men det hade varit kul, det var en ganska bra tid om jag får säga det själv så det hade varit intressant att se hur man ligger i jämförelse med andra.

Men något, eller någon, som faktiskt har gått bra den här veckan har varit hästen. Han har varit en riktig pärla! Och fint väder har det ju varit också så man har kunnat vara ute om dagarna! Jag är inte säker på om jag skrivit det tidigare eller inte men nu har antagningsbeskedet för höstterminen kommit och jag blev antagen! Det kändes som en lättnad när jag gick in och kollade. Jag vet ju att jag blivit godkänd på allt men det kändes ändå inte riktigt säkert att det skulle gå. Men det gjorde det.

Nu väntar en ny vecka, eller ah den har ju redan börjat, men vi får väl hoppas att den blir lika bra som de andra veckorna har varit på det här sommarlovet! Nu väntar en trädgårdslunch ute i solskenet! Fisk verkar det som att köket serverar idag.

Likes

Comments

Då var ännu en vecka av detta sommarlov över. Även denna vecka har varit händelserik. Jag har hunnit med en tur till Marieberg för en liten shoppingrunda, ett 2-årskalas, flera pass på ridbanan, sett några slumpmässigt utvalda filmer i alla möjliga genrer och träffat kompisar. Jag har även fått leka frisör den här veckan, två kompisar och en häst har blivit sommarfina i håret.

Ikväll har jag tagit årets första dopp i sjön! Det blåste full storm så det gick höga vågor och det var kallt både i luften och i vattnet, men nu är det gjort och troligtvis hinner det bli fler innan sommaren är över.

Det blev inte ett så långt inlägg men jag tycker nog ändå att jag har fått med det mesta som har hänt under veckan som varit. Nu ska jag sova och ladda om för en ny vecka!

Likes

Comments

Då börjar även denna händelserika vecka att gå mot sitt slut. Jag har såklart fortsatt med mitt arbete i trädgården och påbörjat häck-klippningen men jag har hunnit med andra saker också!

Jag tycker att det är väldigt kul att baka men känner inte riktigt att jag har tid, men den här veckan har jag gjort några chokladmuffinsbottnar. De ligger nu i frysen, men skulle det vara så att någon kommer förbi på en fika så är det bara att fixa till det sista med fyllning, topping eller vad man nu vill göra med dem.

Pappa har även varit här och hjälpt mig få ordning på infravärmen på altanen. Så fort man knäppte slog jordfelsbrytaren ut och släckte hela huset, men nu är det fixat så nu funkar det som de ska! Det firades med pizzakväll ute på den uppvärmda altanen.

Måste ändå säga att det är helgen den här veckan som varit den bästa. Igår tog jag och pappa bilen ner till min gudfar i Trollhättan och idag fortsatte vi ner till Ullared innan vi åkte hem igen. Idag var en riktigt bra Ullaredsdag, det var inte alls mycket folk när vi kom dit, de första två timmarna var det nästan folktomt men sen fyllde det på sakta men säkert. Vi slapp köa in och vi slapp köa ut, riktigt bra planerat!

Den sista bilden (Buddhan) blev nog dagens bästa köp tror jag, han är nu nyinflyttad i mitt matrum där han sitter och filosoferar. Jag har köpt honom som ett mindre brickbord som tanken är att han ska sitta på men jag har inte riktigt kommit på hur jag vill ha det så han får bo på golvet så länge. Den näst sista bilden (tallriken med sushi, m.m.) känner jag behöver analyseras lite... Detta blev alltså dagens lunch ute vid Gekås när vi hade handlat klart. Det serverades tre olika bufféer; en sushibuffé en husmansbuffé och en thaibuffé och jag har ju då lite svårt att välja en så jag öser på det som får plats från alla bufféerna... Så nu vill jag ändra texten lite i Edward Blom-låten "När man festar festar man och då festar man rejält" till "Är det buffé äter man och då äter man rejält" sen kan den få fortsätta precis som den gör med

"Det är helt okej att man avstår från saker, men folk som sitter och när de väl har fått in maten på bordet att då inte njuta av det utan tänka på vikt och tänka på att man borde ha gett pengarna på något bättre, inte slösa pengar eller vad man än tänker på. Det är ju helt meningslöst! Då ska man gå in som ett barn och njuta och det är klart att någon gång kan jag väl känna efter att 'Oj, nu har jag gått upp lite grann och det var ju inte inge bra'. Men om jag går på restaurang då ska jag sjutton också njuta av det och tycka att det är underbart!"

Sen kommer då mitt "Är det buffé äter man och då äter man rejält" några gånger innan den "riktiga" texten fortsätter igen med sitt "Allting gott och alldeles för mycket, allting gott och alldeles för mycket, allting gott och alldeles för mycket...". Så det så!

Imorgon kör vi igång med en ny vecka igen och som det ser ut just nu så har jag inget direkt inplanerat, jag tar dagarna som de kommer och bara njuter av att vara ledig!

Likes

Comments

Då var det söndag och här kommer några höjdpunkter från denna midsommarvecka.


Den här lilla mannen har blivit bättre i sitt öga efter att veterinären varit där och tittat och gett honom ögondroppar. Så i torsdags körde vi igång lite försiktigt igen! Vi får ta det lite lugnt så han inte får massa damm i ögat från underlaget på ridbanan, men annars verkar han må bra igen. Jag har även varit där idag och ridit ett pass och efteråt avslutade vi med att rida en kort tur i skogen. När vi rider ut brukar han efter ett tag bli lite jobbig och ställa sig på bakbenen, men idag gick vi så kort tur så det gick bra, han var på väg upp när vi bara skulle korsa vägen för att komma in på gårdsplanen igen men han gav sig. Nu vet jag ju att det funkar så långt så nu skulle jag ju faktiskt kunna ta den där lilla svängen efter att jag har ridit, händer det något så är vi ju nästan hemma.

Jag har även under de här dagarna fortsatt med grävandet i trädgården, snart är hela släpkärran fylld med gräs! Det blir faktiskt riktigt bra där ute. Jag har några lite större stenar som sticker upp ur gräsmattan som jag grävt ett spår runt och så har jag börjat gräva som ett spår runt buskar och rabatter. Tanken är dels att det ska se lite fint ut men också att det ska gå lättare att klippa med gräsklipparen och att det inte ska bli så mycket att trimma. Det är en hel del kvar att gräva men kommer det några dagar utan regn här nu så ska nog det där kunna bli klart.

Sen har det ju hunnit vara midsommar också! På midsommaraftonens förmiddag åkte jag ner till pappa och där hjälptes vi åt att laga lite midsommarmat. I år var det bara han och jag så vi gjorde bara något litet med endast det nödvändigaste. Efter maten åkte vi iväg för att titta på midsommarstången. De hade gjort lite annorlunda i år och rest stången dagen innan vilket var lite synd, det kan jag tycka är lite själva grejen att man får se när de reser den också och inte bara se när de dansar. När de dansat färdigt gick vi en sväng i skogen och nere vid sjön innan vi åkte hem igen. På kvällen sen så åkte jag och pappa hem till min faster och hennes man för att fika lite och äta jordgubbar.

Jag har även lyckats klura ut vad jag har för PIN-kod till lånekortet på universitetets bibliotek så istället för att behöva åka buss halva dagen bara för att lämna tillbaka boken förlängde jag mitt lån fram tills jag börjar i höst (om jag blir antagen i höst så jag får fortsätta). Så nu behöver jag inte tänka på det i sommar.

Det var några av de saker som jag gjort sen det senaste inlägget och nu laddar vi om för en ny vecka!

Likes

Comments

Idag blev det en längre sovmorgon än jag hade tänkt mig... Men det är väl så det kan bli när man kommer i säng sent och sen inte kan somna för att det är minst hundra grader i sovrummet! Jag kom ändå ut så jag kunde fortsätta i trädgården och jag kom riktigt långt med min grävning idag. På gräsmattan finns det flera större stenar som sticker upp och nu håller jag på och gräver bort gräset runt dem, dels för att det ska se lite snyggt ut men också för att det blir mycket lättare att klippa gräset. Men det är ett jäkla jobb grävningen och speciellt när hela trädgården är som en enda stor slänt...

Så mycket mer än så har jag inte gjort idag. Under kvällen nu så följde jag med pappa för att handla lite mat till midsommar så därför blev det ingen konsert nere vid sjön för mig idag.

Jag har funderat lite på det här med hur jag ska göra med bloggen under sommaren... Nu pluggar jag ju ingenting så nu blir det ju inga inlägg förens till hösten igen som kommer att handla om hur det är att plugga till lärare. Men samtidigt så behöver jag ju hålla den uppdaterad för att den inte ska bli inaktiv och därför borttagen. Jag tror att jag gör så att jag på söndagarna skriver om veckan i stora drag nu över sommaren och går tillbaka till varje dag i höst sen när jag börjar min tredje termin.

Idag såg jag förresten att jag fått tillbaka min b-uppsats och den blev godkänd! Jag vet inte riktigt hur det gick till men jag är glad ändå. Nu är allt som vi gjort under hösten och våren godkänt vilket känns riktigt bra! Något annat som känns riktigt bra, men samtidigt lite skrämmande, är att man nu faktiskt kan säga att jag är en femtedels lärare och en andradels religionslärare! Det var ju inget som jag trodde för ett år sen när jag tog studenten, eller ens typ förra veckan... men jag är så glad för all hjälp och allt stöd som jag fått från så många under det här året, utan dem hade jag hoppat av för länge sen! Det är så många gånger som jag har känt att "nu hoppar jag av, nu får det vara bra", men så har det kommit något litet meddelande från någon som kommit med lite glada tillrop och fyllt på ny energi eller ställt upp som bollplank och bollat idéer fram och tillbaka, det har gjort och betytt väldigt mycket! Det är som det här som Churchill sa att "aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket" fast tvärtom då att aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket.

Likes

Comments