Den kriminella organisationen har smugglat narkotika från Slovenien upp till de nordiska länderna via Sverige.

I lastbilar har de gömt cannabis och kokain till ett värde av över 10 miljoner kronor.

Nu inleds rättegången i hovrätten.

– Den var organiserad med åkeri i Slovenien och narkotikan fixades från Nederländerna och Spanien, säger Michael Hansson, åklagare på internationella åklagarkammaren i Malmö.

En vårkväll förra året anlände en slovenskregistrerad lastbil till Trelleborg från Tyskland. Den kördes av en man i 60-årsåldern och bredvid honom satt en man i 40-årsåldern. Tullen upptäckte att det i lastutrymmet gömts cannabis – men lät bilen passera.

Den här transporten föregicks av att man tidigare tagit en annan lastbil med cannabis i Malmö som man kunde koppla till det här åkeriet. Så därför bestämde man sig för att granska lastbilen när den kom och man såg ganska omgående att den hade narkotika i trailern. Då beslutade jag att man skulle göra en kontrollerad leverans för att se vart de tog vägen, säger Michael Hansson, åklagare på internationella åklagarkammaren i Malmö.

Förarna fortsatte mot Norge, med span efter sig. Ett dygn senare passerade de den norska gränsen varpå norska spanare fortsatte arbetet med att följa efter bilen. I en liten ort norr om Oslo lossar männen godset de legalt haft i bilen innan de kör vidare. Där lämnar de den andra lasten – 100 kilo cannabis – till en norskregistrerad bil.

Återvände med narkotika

Den norska bilen stoppades sedan och polisen la beslag på narkotikan och grep föraren. Lastbilen fick fortsätta till Holland. Där lämnade förarna den och återvände ungefär två veckor senare. Då påbörjade de en ny resa mot Sverige.

Denna gång greps männen efter att de anlänt till Trelleborg och i golvet i bilens trailer hittade tullen 45 kilo cannabis, 80 kilo cannabisharts och tre kilo kokain.

Enligt Michael Hansson har det varit fråga om en kriminell organisation som ordnat narkotikasmuggling från Slovenien till de nordiska länderna.

– Det var organiserat med åkeri i Slovenien och narkotika fixades från Nederländerna och Spanien, säger Hansson.

Utspridda i Europa

En av huvudmännen ska vara en man som befinner sig i Holland, som Slovenien kommer att begära utlämnad. Dessutom är två män efterlysta med varsin europeisk arresteringsorder.

De två männen som kört lastbilarna dömdes i somras för grov narkotikasmuggling. De dömdes då till sju års fängelse och tio månader.

– De är chaufförer för åkeriet, de är inte typiska kurirer utan de har haft full vetskap om att de ska hantera narkotikan så de har varit en del i själva nätverket, säger Michael Hansson.

Hovrättsförhandling startar

Männen har överklagat sina domar och på torsdag inleds huvudförhandlingen i hovrätten.

De två männen nekar till brott. Karl Henrik Östberg försvarar en av männen och han hälsar att de i nuläget inte har någon kommentar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

STOCKHOLM , En man har knivskurits svårt mitt i centrala Stockholm.

Polisen jagar nu en gärningsman som uppges ha flytt mot Sveavägen.

Larmet om knivskärningen kom vid 18.43 och enligt polisens uppgifter hade då en man knivskurits på Sergels torg. Mannens skador bedöms som allvarliga.

– Vittnesuppgifter gör gällande att gärningsmannen ska ha flytt i riktning mot Sveavägen, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Offret uppges vara i 45-årsåldern.

Vittnen som var på plats strax efter dådet berättar för Aftonbladet att ett flertal personer såg händelsen.

– En äldre kvinna berättade att hon sett hur mannen gick in i en annan man och sen föll till marken.

Händelsen rubriceras som försök till mord.

Likes

Comments

STOCKHOLM , En person har hittats död efter en brand vid ett västsvenskt slott.

Ett bostadshus i anslutning till slottsbyggnaden var helt utbrunnet, enligt polisen.

– Det rubriceras som mordbrand, säger Christer Fuxborg, vid polisen i region Väst.

Räddningstjänst och polis larmades vid 06-tiden till ett slott i Västsverige. Ett bostadshus som tillhör slottet brann då för fullt.

På plats upptäckte räddningstjänsten en död person i byggnaden.


BRANDORSAK OKÄND

– Det är någon form av bostadsdel, som ett annex till slottet. I byggnaden har räddningstjänsten hittat en avliden person, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

Någon orsak till branden är inte fastställd, men polisen har spärrat av i väntan på teknisk undersökning.

DEL AV SÄTERI

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Själva slottet är uppfört under 1700-talet och används i dag som en del i ett säteri för skogsbruk.

Likes

Comments

​UPPSALA / KÅBO , Sent på torsdagskvällen fick polisen larm om en misshandel.

Det var precis utanför en port i Kåbo, nära universitetsområdet, som misshandeln skedde. Två personer ska ha misshandlat en tredje, men enligt polisen känner gärningsmän och den drabbade inte varandra sedan tidigare. Målsäganden fördes till sjukhus, medan de två gärningsmännen har förhörts och anhållits. En motanmälan har dock gjorts, och även målsäganden är misstänkt för misshandel.

- Vad som föranledde misshandeln är ännu oklart, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen. 

Likes

Comments

​UPPSALA , En 27-årig man döms för ett personrån i Stadsträdgården i Uppsala en natt i somras.

Mannen slog en flaska i huvudet på en ung kvinna och gav henne en örfil i ansiktet samtidigt som han lade beslag på hennes mobiltelefon. Han greps kort efteråt av polis. Mannen har nekat till att ha utövat något våld men döms nu för rån. Tingsrätten var inte enig i sin dom. En av nämndemännen ansåg inte att gärningen ska bedömas som rån och ville i stället fälla mannen för grov stöld och misshandel.

Han fälls också för bland annat våldsamt motstånd i samband med gripandet och för stöld av en jacka från en butik i Uppsala samt andra brott. Påföljden blir fängelse i ett år.

Likes

Comments

​UPPSALA , En 45-årig kvinna har dömts till dagsböter för ofredande efter att ha skickat ett stort antal mejl och sms till en man.

Mannen meddelade den 45-åriga kvinnan i spetember förra året att han inte längre ville ha någon kontakt med henne. Enligt åtalet skickade hon sedan fler än 200 sms, mejlade och ringde till honom fram till början av februari i år.

Den 45-åriga kvinnan, som inte var närvarande vid rättegången, medgav i polisförhör att hon skickat sms:en och mejlen till mannen, men förnekade brott. Tingsrätten anser i domen att det stora antalet kontaktförsök med mannen innebär ett sådant hänsynslöst beteende att mannen utsatts för en "kännbar fridskränkning", vilket kvinnan måste ha insett. Därför döms hon till dagsböter för ofredande.

Likes

Comments

​UPPSALA / VALSÄTRA ,Vid 12.30-tiden på torsdagen blev en pojke skjuten vid Valsätraskolan av en förbipasserande cyklist.

Gärningsmannen cyklade enligt Uppsalapolisen förbi pojken och avlossade ett skott mot honom, med vad polisen tror är en soft air gun. Pojken, som är i 10-årsåldern, träffades i benet och fick en sårskada. Brottet rubriceras som misshandel.

– Vi har haft patruller på plats, men hittills är ingen gripen, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

Likes

Comments

​ENKÖPING , Två beväpnade män trängde sig in i en matbutik i Enköping under fredagsmorgonen. Rånarna lyckades dock inte få med sig några pengar.

Ett rån inträffade i Enköping tidigt under fredagsmorgonen, strax innan klockan sex, när två beväpnade män trängde sig in i personalingången då den första personalen kom till jobbet.

Männen ska ha burit pistoler och tvingade personalen att ta dem till kassaskåpet i butiken. När personalen inte lyckas öppna skåpet, bakband rånarna personalen innan de lämnade lokalen.

Personalen fick inga fysiska skador och polisen söker med flera patruller efter gärningsmännen.

Likes

Comments

UPPSALA , Inom loppet av tio minuter kom två larm om bilbränder i Uppsala under natten mot torsdagen. Polisen är övertygad om att de är anlagda.Det första larmet kom vid klockan 02.15. Det gällde en bil som brann på Riksväg 55 i höjd med Berthåga i västra Uppsala.Som det lät på inringaren så var det en övergiven bil som stått där ett tag, säger operatören vid SOS Alarm.Enligt uppgift var det polisen som var först på plats och som på egen hand kunde släcka branden.Klockan 02.23 slog ett annat vittne larm om en brinnande bil på Liljefors torg i Uppsala. Bilen stod på en parkeringsplats utanför en matbutik.Den var övertänd när brandkåren kom på plats. Den enda spridningsrisken var till de andra bilarna, men de klarade sig, säger operatören vid SOS Alarm.Elden kunde släckas av räddningstjänsten och inga människor uppges ha kommit till skada. Polisen misstänker brott bakom bränderna.Vi är övertygade om att båda två är anlagda, säger Stefan Hallberg, länsvakthavande polisbefäl.


Likes

Comments

UPPSALA , Under natten skadades två kolonistugor på koloniområdet vid Gottsundagipen i en misstänkt anlagd brand. Det är andra gången den här veckan som kolonistugor brinner i området.Det var klockan 23.36 som en boende i området slog larm.Det var egentligen min grabb som kände att det luktade bränt gummi och ropade på mig. Det man såg när man kom ner var att det brann ordentligt, säger Niclas Rosenius, vittnet som ringde SOS, Enligt polisen skadades två kolonistugor vid händelsen. Branden tros vara anlagd och rubriceras som skadegörelse genom brand.  Det var inga andra personer på platsen när vi kom ner, men allt eftersom kom andra grannar ner för att kolla vad som hänt,Ingen person skadades vid branden. Polisen ska göra en teknisk undersökning under torsdagen för att utreda brandorsaken. I nuläget finns ingen gripen och polisen har heller inga bra tips eller vittnesuppgifter att gå på.Så sent som för två dagar sedan brann det i samma koloniområde i Gottsunda. Inte heller där han polisen någon misstänkt.Polisen utgår ifrån att de bränderna är anlagda eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till händelsen. Prover har skickats på teknisk analys, för att se om det finns spår av brännbar vätska, men man har ännu inte fått svar.


Likes

Comments