​När jag rör mig i Halmstad brukar jag cykla. Ofta ska jag ta mig på ett effektivt sätt från en punkt till en annan. Detta blir allt svårare allt eftersom kommunen bygger om gator och cykelvägar. För varje ombyggnad är det nya omvägar som jag ska ta när jag cyklar och det blir allt smidigare när jag kör bil. Det senaste exemplet är Wrangelsgatan från Laholmsvägen till Växjövägen. Där är det nu smidigare att köra bil. Jag slipper korsande cyklar och fotgängare. När jag däremot cyklar samma sträcka så har jag fått två nya backar att cykla i och det är allmänt mer krångligt. Snöstorsvägen är numera avstängd för cyklister och fotgängare. Den som kommer från Snöstorp och ska till Klotet får snällt köra en runda extra för att kunna korsa Wrangelsgatan. Det som gör det ännu mer trist är att från kommunledningens håll, inte minst de styrande miljöpartisterna, pratas det mycket om Halmstad som cykelstad. Nyspråket har ett tryggt fäste i Halmstad.

Likes

Comments

​Maria Barbal, född 1949 i de katalanska Pyrenéerna, är en ny bekantskap för mig. Maria Cederroth har översatt romanen från katalanska.

I en mycket komprimerad berättelse (126 sidor) får vi följa Conxa under hennes liv. Som många andra levnadsöden i 1900-talets Katalonien rymmer Conxas liv mycket dramatik. Men det är inte dramatiken som ger den härliga läsupplevelsen. Det är snarare det rättframma, tillsynes enkla, berättandet om en människas upplevelser genom livet som gör att sidorna tycks ta slut alldeles för snabbt. Det är en berättelse om längtan, kärlek, sorg och förlust. Trots det stora avståndet i tid och rum så är det lätt att känna livets växlingar tillsammans med den av den katalanska landsbygdens levnadsvillkor så präglade Conxa.

Precis som Barbals avslutande mening antyder, där hon låter Conxa själv avsluta berättelsen, så finns det ändå något gott i ett slut: "Barcelona är, för mig, något mycket bra. Det är det sista trappsteget på väg mot kyrkogården." 

Nu hoppas jag på att fler av Maria Barbals böcker ska översättas till svenska.

Likes

Comments

​Conn Iggulden är mästerlig i att berätta om dramatiska historiska skeenden. Blodsfejd, som jag nyss läst är den tredle delen i Igguldens serie Rosornas krig som handlar om det engelska inbördeskriget. Det är underhållande läsning med dramatik från början till slut och med många levande personteckningar. Dessutom känner jag mig lite mer bildad efter att ha läst historikern Igguldens berättelse om den historiska bakgrunden till romanen. 

Likes

Comments