Header

Godkväll.

Som ni kan se blev det ett skolbesök till FNs högkvarter här i Nairobi idag. Det kändes faktiskt nästan precis lika coolt som det låter. Det var ordentlig dresscode som gällde, alltså ingen SSN outfit med afrikabrallor och flippflopps. Dock kunde jag inte låta bli att rocka sockorna och ta de smutsigaste skorna jag kunde hitta (de enda jag hade).

Besöket gick ut på att vi skulle få en större inblick över hur FN arbetar och vad de gör här i världen samt i Kenya. Vi hade fyra föreläsare inom olika områden och det var väldigt intressant att få lyssna på dem.

Vi var hemma igen vid 14 tiden och eftersom att lunchen blev så knapp bestämde vi oss för att äta på Art, ett mysigt café med grym mat. Det är inte ofta varken jag eller Ebba äter där så vi tyckte det kunde vara passande.

Jag hoppas ni har haft en härlig Onsdag,

Hälsningar BjörlandaBarnet

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Efter nästan ett helt skolår av bara friska dagar åker jag nu på allt känns det som. Sen Magsjukan startade i Uganda har det bara matats på med nya grejer. Igår och idag har jag knappt lämnat sängen på grund av en envis förkylning och krasslig hals. Men men, istället har jag gosat ner mig med serier och det blev till och med glass efter middagen idag, en riktig jackpott. Jag vill inte påstå att det är den godaste glassen som finns, den liknar en billig gräddglassvariant, men suget efter glass var starkare än min kräsna sida, så den gick ner.

Imorgon sätter skolan igång igen. 6 veckor av nationella prov och kursprov. Även 6 veckor av våran sista tid här i Kenya, den bästa tiden, som alla säger. I vissa öron låter det som ganska mycket tid. Men här nere vet man att det kommer blåsa förbi som en vindpust, och plötsligt står vi där på trappuppgången, hemma igen, och undrar vad tusan vi precis varit med om. Boken når snart sin sista sida för skolåret, sen blir det bara att börja skriva om nästa äventyr. Att komma hem till den svenska sommaren känns hur bra som helst. Att vi dessutom ska flytta gör att det blir en total nystart. Både hem, skola och miljö, det kommer bli grymt kul.
Men först ska jag bli frisk. Som sagt springer dagarna iväg så jag har bannemej inte tid att vara sängliggande.

Hoppas ni har det bra,

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Tjenare bloggen.

Nu är vi tillbaka på internatet, och mamma har åkt hem mot Sverige igen. Det har varit så kul att ha mamma här och vi har haft en ordentligt minnesvärd resa tillsammans med skolan. 10 dagar på resande fot i Afrika. Det har bjudit på både blod svett och tårar kan jag säga, men också mycket skratt och fantastiska upplevelser. Såhär efteråt tänker jag mest på allt roligt vi gjort, dock kommer det nog aldrig gå att förtränga de 56+ timmarna vi har spenderat i buss också. Det som absolut räddat alla dessa timmarna i buss har varit de orimligt vackra landskapet vi fått se i både Kenya, Uganda och Rwanda. Ugandas vägar tog andan ur mig, det gick inte att dra blicken från rutan. Så grönt, tropiskt och overkligt vackert. Det var som att man åkte i en film. Dagarna i Jinja bjöd på rafting i Nilen, en drömlik utsikt och mitt livs ridtur i byn och längs Nilen i solnedgången.
Rwanda blev också som att kliva in i en helt ny värld. Där blev plötsligt gatorna tomma på skräp, folk hade hjälmar på sig i trafiken och kullarna fylldes med stadens hus. Det var något speciellt med Rwanda, något jag fastnade för. När vi åkte mot Gorillorna till Ruhengeri så möttes man av en helt annan atmosfär bland människorna. Trafiken var knapp, här cyklade man istället. Upp och ner för dessa fantastiska bergskullar. Hela landet består bara av kullar, och allt lutar, till och med pelarna i matsalen. Men det var charmigt.
Och gorillorna ska vi inte ens tala om, jisses vilken grej. Vilka djur, vilken djungel, jag är helt blown away. När vi gick in i parken var det som att vi gick rakt in i Tarzans värld. Lianer, enorma träd, gröntgröntgrönt, buskar, onda brännässlor jag lyckades sätta mig på, och Silverbacks, som våra fina gorillor kallades. Det kändes verkligen inte verkligt att stå där öga mot öga med en gorilla. Det var som att någon hade satt dit en robot eller nåt. Jag kunde inte fatta vad jag såg. Han satt där och tog sin dagliga powernap, andades, rörde på tår och händer, precis som vi. 2 meter från ett vilt djur står jag, som vilken sekund som helst skulle kunna slänga upp mig på ryggen och kidnappa mig, eller dänga till mig medvetslös med lillfingret. Ingen vet.

Hur som helst var det oslagbart resans höjdpunkt. Alla timmar i buss, all magsjuka, frossa, hunger och vätskebrist, allt var värt det.
"Det är ingen resa jag hade gjort igen, men jag önskar ingenting ogjort.".

All cred till mamsen som för det mesta stått bakom kameran denna resan och förgyllt mitt inlägg.
Let me show you ett smakprov av en 10-dagars roadtrip genom Kenya, Uganda och Rwanda.

Första stoppet blir i Lugari, Kenya


Jinja, Uganda


Kampala, Uganda


Bunyonyi, Uganda


Kigali, Rwanda

Memorial för Rwandas folkmord 1994


Ruhengeri, Rwanda


Gorillafamiljen vi träffade

Tack allihopa för en oförglömlig resa<3

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Nu har Mamma landat i Najjan och vi rivstartade hennes vistelse med en tidig safari tillsammans med Ebba och hennes mamma. Kl.6 i morse lämnade vi internatet med chauffören Martin, som tog oss genom savannen på 3-4 timmar. Det blev en riktigt bra Gamedrive med mycket djur, och coola närbilder.
Dessutom kan jag nu bocka av Noshörningen från min lista! Äntligen kan jag köpa en "The Big Five" t-shirt... ;)


Ha det bra!

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Det var ett tag sen, väldigt länge sen. Men här är äntligen bilderna från Savage Wilderness när vi bland annat RiverRaftade. Vi må se ut som små muppar allihopa, men vi hade väldigt, väldigt kul.

Ha en riktigt grym helg!

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Godmorgon!

Fredag igen och sista dagen innan vi tar pasaka!! ...Eller påsklov som vi svenskar säger.
Idag har jag bara en enda lektion, så skönt. Svenskan blev inställd på grund av att läraren skulle bort, så nu består skoldagen av en ynka mattelektion.
Vädret här nere börjar röra sig mot regnperiod, lagom till att alla föräldrar kommer ner. Hela helgen ser ut att bli regnig, haha typiskt...
Dock kan nog Uganda och Rwanda bjuda på den underbara Afrika-solen istället.
Igår kväll kramade jag av Mathilda som skulle hem till Sverige över lovet, idag välkomnar vi Ebbas mamma och Filippas pappa. Imorgon anländer ännu mer föräldrar och släktingar och på måndag ska jag försöka klämma in så många aktiviteter det går för lilla Mamsen som flyttar in söndag natt. Hur visar man det bästa av en stad på en dag? Vänta å se...
Tisdag morgon drar vi iväg på en av årets coolaste resor. Det ska bli galet kul.

Ha de gött

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Idag känns det som att jag kommer somna så fort huvudet nuddar kudden.
Dagen startade 8:30 med ett två timmars geografiprov, som jag tror gick bra. Jag satt in i sista minut och kände mig rätt nöjd och klar efteråt. Lektionerna fortsatte som vanligt fram till 12:20, sen lunch och därmed slut på min skoldag. Väldigt härlig måndag.
En timme senare drog jag på mig träningskläder och gick över till Impala för att springa av mig lite. Dock fastande jag vid rugbybanan en stund för att kolla på ungdomarna som spelade. Det var tjejer och killar från andra delar av världen (av det jag hörde och såg), så det var lite kul.
Efter några svettiga varv tog jag en snabb yoga/stretch-paus och gick hem igen.
Ett ombyte till badkläder och med min bok satte jag mig utanför Fadhiles och läste en stund, samt ett brev från Mormor! Det är så löjligt kul av att få brev från Sverige, väldigt underskattat.
Efter bok och brevläsning simmade jag rätt länge i poolen, fick sedan sällskap av Olle, sen Theo och sist Elmer. Jag badade i säkert 2 timmar. Och det känner kroppen av nu, är heelt matt. Solen gjorde också sitt, har lyckats få lite färg på kinderna.

Imorgon väntar ett sista prov för veckan, i historia, sen ska jag försöka hinna klart med en inlämning för att kunna släppa plugget helt innan lovet. Det kommer framtida Nattis tacka mig för.

Hoppas allt är bra med er!

Hälsningar BjörlandaBarnet

En härlig bild från Mombasa, på Ebba.

Vendela vid poolen..

Likes

Comments

Det börjar bli en vana att bara blogga på söndagar. Och nu är det faktiskt bara en Söndag kvar till Påsklov och mammas ankomst!! Jag längtar jättemycket, och det är både med glädje och ångest som vi välkomnar påsklovet. För man vet att det här blir sista stora resan vi gör här nere tillsammans och efter det kvarstår bara några ynka veckor. Tiden går så läskigt fort...

Denna veckan har jag i alla fall bara två prov och sen kan jag, i princip, slappna av helt innan lovet, vilket är skönt.
I helgen har vi gjort en massa roligt, och jag har lyckats fånga lite av det på bild.
Så här har ni min helg i bilder!

Ha det bra!

I fredags var vi på en pärlfabrik där det satt en massa damer (främst) och rullade pärlor, målade dem, gjorde halsband och armband. De höll också på med keramik och gjorde väldigt fina krukor och glas/skålar/tallrikar osv. Det fina med den här fabriken var att en del av pengarna som de får in här går till att kunna ge arbete åt ensammammor.
Vi fick dessutom med oss en liten fågel av lera som vi sedan målade.

Sen åkte vi vidare och käkade lite mat på The Hub där det nästan var helt tomt på människor, men väldigt god mat.

En boardingvärd hade tipsat om ett ställe i närheten som hette Langata Link, där det fanns (vad vi trodde) en marknad som man kunde gå runt och kika i. Men när vi kom dit så var det mest turist-butiker, så vi blev ganska besvikna. Dock fanns ett litet mysigt fik, Tin Roof Café. Där sjönk vi ner i varsin soffa och hängde ett tag.

I lördags åkte vi på en "City Tour" med en boardingvärd och kollade in stan. Som tidigare nämnt finns det inte jättemycket i stan men vi gick i lite tygaffärer då folk ville köpa lite afrikanskt tyg som de kan sy kläder och kuddar med.
Vi gick även runt på en Maasai Market som var jättestor, men jag hittade tyvärr inget som lockade, så efter det rullade bussen hemåt igen.

Jag fick mig även ett litet ryck och har både igår och idag målat två nya bilder på ett lejon å självklart en Elefant, som nu hänger i rummet. Det börjar minst sagt bli fullt på väggarna nu, men det känns mycket mer hemtrevligt och personligt med färg på vägarna, så jag är nöjd.

Det har även blivit lite läsning i nya engelska boken vi har som "hemläxa". Jag läser The Help, och den verkar lovande än så länge.
Nu väntar lite sista plugg innan morgondagens prov.

Lala Salama,

Hälsningar BjörlandaBarnet.

Likes

Comments

Med sitt studentkort och mobilen i fickan tar man sig ut genom porten och möter en märkbar temperaturskillnad, plötsligt känns det minst 10grader varmare.
Höger, vänster, kusten klar, gå. Ut mot stora vägen där bilar och bussar far förbi som om polisen var efter dom och stannar lika snabbt till ifall någon på vägen ska plockas upp. Rutinerat och smidigt hoppar två-tre personer på under loppet av några få sekunder och sen är bussen snabbt i rullning igen.
Höger, vänster, absolut inte. Fortsätt gå. Kollar igen. Och igen. Och, nu!! Över.
Vägen fortsätter. Någon går förbi med chips och godis. "Mzungo! Hello, chips?" Man ler och tackar artigt nej. En annan står vid sin fyllda skottkärra med vad som liknar ett svärd och skalar sockerrör, bredvid sitter ett barn med alldeles för stora flip-flops och tuggar på en bit.
Vid den blå grinden hälsas man ibland på av vakterna som oftast står lite för många vid en position gjord för max 2.

In på banan där man ibland kan bli ikappsprungen av löparnas löpare. En man, smal som en pinne, med bredaste leendet, oändlig kondition och älskar att småprata. Han, som antagligen redan sprungit sjugoelva varv, möter en med gott humör och massa små historier som aldrig verkar ta slut. När man själv avklarat sina varv, slukat en liter vatten och satt sig i skuggan, sitter man där med förundran och ser denna man fortsätta på banan i jakt på en ny springkompis.

Efter en halvtimmes jobb i Ebbas hår.


Hoppas ni har det bra,

Hälsningar BjörlandaBarnet

Likes

Comments

Veckorna går och dagarna försvinner mer och mer. Den här helgen såg vi till att utnyttja varenda minut.
I fredags slutade jag tidigt, vilket i stort sett ger mig långhelg då sista lektionen slutar 10:50. Vi käkade lunch och tog sedan en rejäl promenad och upptäckte lite nya områden. Det blev en glass paus en stund i skuggan innan vi begav oss hemåt igen i tid till middagen. Efter en lite mindre god måltid beslutade vi oss för att gå ut och äta lite sushi istället, vilket var hur gott som helst. På Junction (gallerian) mötte vi ett gäng som skulle på premiären av Beauty and the Beast, så vi kunde inte låta bli att fixa biljetter till morgondagen.
När vi kom hem var klockan runt 22, så Ebba och jag tog våra täcken och gick upp till en av sängarna med myggnät och satte på en film. Efter en knapp halvtimme in i filmen stängde vi av och somnade utomhus.

Lördag morgon vaknade vi tidigt innan brunchen (som alltid är mellan 10-12 på helger) så jag passade på att träna lite. Efter frukost packade vi väskan med vatten och pengar och drog iväg på ett Matatu äventyr. Matatus är små bussar som kör runt överallt och ingenstans, en typ av kollektivtrafik. För ungefär 20 shilling (cirka 2kr) åkte vi hela vägen in till stan, det tog kanske 30-40minuter. Tillsammans med kenyaner i en trång buss med högtalare på maxvolym fick vi se lite nya områden här i Nairobi, jättekul. Mitt inne i stan var det fullt med folk, det fanns inte så mycket att göra som turist mer än att handla på Tuskys (mataffär) eller köpa klockor och elektronik. Men det var mysigt att bara strosa runt och se vad människor hade för sig. Det var lite folksamlingar och gatumusiker vi stannade och lyssnade på. Sen pratade vi med en hel del folk vi passerade, de flesta känns så öppna och välkomnande vart man än kommer. Härligt. Dessutom stötte vi på stadens kanske enda stoppljus, vilket kändes väldigt modernt och lyxigt, jämförelsevis.
Vi gick även förbi en dam som gjorde Chapatti och blev direkt väldigt hungriga. Med våra Varma nybakade chapatti-bröd satte vi oss på en trappa mitt i Nairobi city och avnjöt lunchen och den livliga staden. Efteråt bestämde vi oss för att det var dags att försöka ta oss hemåt igen. "Kollektivtrafiken" i Najjan är inte riktigt samma som i Sverige. Men efter många förvirringar och "It's that way" - påpekningar, hittade vi en matatu/City hoppa som vi i farten hoppade på och som tog oss hem till Ngong Road.

Det kan ha varit en av de mest högljudda bussarna jag har suttit i, musiken var grotesk och det guppade så myket emellanåt att man nästan flög ur sätet. Men det var en rolig upplevelse, och väldigt Typiskt Kenya.

När vi kom hem serverades hamburgare på skolan, så himla gott! Speciellt efter en lång dag av mycket promenerande och sol. Vi vilade någon timme efter middagen innan det var dags för den efterlängtade bion! Beauty and the beast. Oj va den var bra hörni. Kan starkt rekommendera. Den var i stor sett precis som den tecknade versionen och vi gick därifrån med ett stort leende på läpparna, och lite tårar.

Klockan var runt 22 när vi kom tillbaka till skolan, vilket betydde att vi hann precis till utgångsbussen. Bussen fylldes och vi drog iväg med boardingvärd till ett ställe som heter Galileo där vi dansade och hade jättekul till halv 1. När jag kom hem somnade jag som en stock.

Prick 10 vaknade jag idag, lagom till brunchen. Åt lite frukost och pluggade sedan två-tre timmar historia. Jag tog sedan en tennispaus och slog lite bollar själv på plan. Det var kul, men väldigt väldigt varmt. Efter att jag blivit av med 3/4 tennisbollar kändes det som att det passet var över. Väggen jag slog emot var halvt "vanlig" vägg och halvt "staket/buske" på toppen. Så när bollen flög lite högre upp lyckades den dra rätt igenom staketet och ut utanför murarna. Otur, men sånt händer.

Nu sista timmarna har jag simmat lite och inväntat middag. En bra helg.

Hoppas ni har det bra

Hälsningar BjörlandaBarnet



Jag har tyvärr å andra sidan varit urusel på att ta bilder nu i helgen så det får bli skolans husdjur och blomstrande skönhet som visas idag.

Likes

Comments