Hej,

Som lovat skriver jag ett inlägg även idag. Jag har insett (för ett rätt långt tag sen nu) att jag måste bli bättre på att planera min tid, för trots att jag inte har gjort något särskilt under typ hela dagen sitter jag här nu och stress-skriver detta samtidigt som ångesten kryper sig fram när sovtimmarna sjunker i antal.

Helgen som varit har varit rätt bra. I fredags hämtades jag som vanligt kl 17.30, tre timmar efter att jag har slutat.. I vanliga fall brukar jag försöka göra klart läxor medan jag väntar, men denna vecka satt jag istället inne i en förbokad datasal och pratade med min franskgrupp. En minst sagt udda situation, men lite roligt. Vi storhandlade och sedan spenderade jag resten av kvällen i min säng med Modern Family på datorn.

På lördagen gick jag upp rätt sent och tvingade mig ut på en springtur. Under eftermiddagen åkte hela familjen tillsammans med min värdsysters kompis till kusten och promenerade lite. Wow vad fint det var! Bretagne är verkligen vackert, särskilt de enstaka dagarna då det inte regnar... Idag har jag inte gjort något alls. Eller ja, vi åt lunch med min värdmammas mamma och bror och min värmamma hade gjort världens godaste chokladkaka. Attans vad jag skämdes då över min medelmåttiga kladdkaka härom veckan :))

Nu resterar det endast en vecka till det två veckors långa lovet. Även om jag är taggad på lov känns det inte så nödvändigt just nu. Jag är liksom inte skoltrött, utan är snarare taggad på att komma tillbaka till skolan efter en helg hos familjen, vilket är något helt nytt för mig haha.

Det händer i alla fall mycket kul saker på lovet! Först så ska min kompis ha en fest, vilket är kul, då jag aldrig har varit på en fransk fest förut. Har ingen aning om hur det funkar här, typ vad man gör, har på sig etc. Men jag lär ju upptäcka det nu iaf. Sedan åker jag och min värdfamilj till Normandie, något jag tycker ska bli jättekul eftersom jag än så länge inte har sett så mycket av Frankrike. Sista fem dagarna av lovet åker jag till Paris, först med en kompis för att sedan möta upp alla från samma program som jag. Jag längtar så mycket!!

Godnatt :))

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej kära ni,

Jag ber om ursäkt för att jag inte har skrivit på ett tag (vilket jag gör i typ varje inlägg). I princip varje dag tänker jag på något som har hänt som jag så gärna skulle vilja berätta om, men tyvärr tar det både lång tid och får inte riktigt samma mening när det uttrycks genom några rader på en blogg. Hursomhelst! För att hålla er i schack om vad som händer här borta börjar jag att berätta om vad som hände förra helgen.

På lördagen förra veckan sov Kathleen över hos mig. Jag var lite nervös innan hon skulle komma, för att prata på franska en hel kväll och vad som skulle att bli mer än halva följande dag är minst sagt utmanande. Det gick dock jättebra och vi spenderade mesta tiden att tillsammans med min värdsyster spela wii, äta, kolla på film och promenera. Efter detta var jag rätt stolt över mig själv, för det blev som ett slags bevis på att jag inte bara överlever detta, utan också vågar utmana mig själv vidare. Att bjuda in en kompis till mig var ju inte direkt något jag behövde eller ens hade jättestor lust till att göra, men samtidigt visste jag att det var en möjlighet att komma närmare en person och samtidigt förbättra franskan.

Att våga är definitivt något som jag har blivit så mycket bättre på sedan jag flyttade till Frankrike. Jag att det beror på att jag här ofta måste hamna i obekväma situationer för att sedan känna mig mer bekväm. Ansvaret ligger hos mig att starta en konversation mina franskkunskaper egentligen inte tillåter för att inte sitta helt tyst under lunchen. Det är jag som måste räcka upp handen för att sen bli rättad inför hela klassen. När allt är en aning överväldigande brukar jag klyschigt nog tänka "Om inte nu, när?". Ett antal gånger kommer jag behöva starta samtal som egentligen bara skulle kunna slängas i papperskorgen, men när detta okända antal är uppnått kommer det kännas så mycket bättre och det är den vetskapen är min drivkraft till att fortsätta våga saker jag egentligen inte vågar. Och om det sedan inte blir som jag har tänkt mig är inte det hela världen. Som min syster sa till mig är detta år lite som ett experiment. Jag kommer vara och är stundvis ledsen, ensam och otrygg, men det är 1 år av mitt liv och jag är så oerhört privilegierad inte bara att ha möjligheten att uppleva detta utan också att leva det livet jag gör - alltid trygg och omgiven av människor som bryr sig om mig.

Allt detta är säkert jätteflummigt skrivet så för att kompensera kommer ett nytt inlägg imorgon! Godnatt <33

(Bild: Kathleen hemma hos mig

Likes

Comments

Coucou !

Förlåt att det har tagit så lång tid tills del 2. Har egentligen inte haft särskilt fullt upp denna vecka men det har helt enkelt inte blivit av.

Hemlängan:

Hur gör du när du får hemlängtan? Gör du något speciellt för att få dig att känna dig bättre?

Helt ärligt har jag inte haft särskilt mycket hemlängtan. Oftast när jag har det så är det för att jag pratar med vänner eller familj och då är det inte direkt mitt liv i Sverige jag saknar utan personerna i sig. Vad jag brukar göra om jag känner mig lite nere är att försöka fokusera på allt som är bra i stunden. För hur jobbigt saker än kan kännas här ibland har jag haft så himla tur med både värdfamilj och skola/kompisar. Jag mår för det mesta väldigt bra och det är jag tacksam för!!

Hur känner du angående julen/nyår eftersom du inte kommer åka hem till Sverige?

Just nu känns det bra. Jag tror att för mig skulle det bara bli jobbigt att åka hem till Sverige under lovet, dels för att jag skulle behöva säga hejdå till alla igen, dels för att jag tror att det skulle leda till att jag började längta hem mer än vad jag gör just nu. Jag ska dock fira jul med min andra värdfamilj, som jag ännu inte vet hur den är. Om jag inte trivs i den på samma sätt som jag gör i den familj jag bor i just nu blir det nog lite jobbigare. En kompis till mig har sagt att om jag inte trivs får jag gärna fira jul hos henne. Så gulligt <3

Familjen:

Har din kontakt med franska systern blivit bättre?

Ja lite faktiskt! Som jag tror jag nämnt innan är jag och min syster inte jättelika, men samtidigt inte helt olika. Hon är väldigt gullig mot mig och vi pratar mer och mer. Däremot är det inte så att vi sitter och har deep talks på kvällarna direkt och jag är närmare med tjejerna på internatet.

Vad är det värsta med din värdfamilj?

Finns egentligen inte något dåligt men om jag måste säga någonting är det att de nästan alltid ska storhandla efter att de har hämtat mig på skolan kl 17.30 på fredagar. Är liksom inte så sugen på att spendera typ 1.5 h i mataffären efter att ha suttit och väntat i 3 (!!) timmar på att systern ska sluta skolan.

När byter du värdfamilj? Har du mött barnen i den familjen?

Jag ska alltså bo i tre olika värdfamiljer. Första bytet är i början av december och andra bytet är i början av mars. Jag vet faktiskt inte vilken min andra familj är än eftersom den har bytts (har ingen aning om varför). Jag har mött tjejen i min tredje familj och hon är supergullig! Vi ska träffas någon dag lite längre men det har ännu inte blivit av.

När ska du till IKEA med familjen?

Haha jag vet faktiskt inte. De har ju sagt att de vill ta mig dit men nu har jag ju redan varit där, så vet inte om det fortfarande är aktuellt. Måste dock snart köpa lite nytt knäckebröd som jag köpte förra gången jag var där. Vi får se!

Livet i Frankrike:

Skulle du kunna flytta dit när du blir äldre?

Till Brest: Aldrig. Tycker om Brest mycket och trivs bra just nu men under en längre tid tycker jag att det är alldeles för litet. Brest är ju liksom som en mindre stad i Sverige och jag som är van att bo i Stockholm vill i framtiden bo i en stad i den storleken eller större. Att jag någonsin skulle bo i Frankrike igen är inte omöjligt!

Får man någon egentid?

På internatet är det inte jättemycket egentid faktiskt. Ska skriva mer om hur en dag på internatet ser ut snart, men man har basically de två pluggtimmarna då man måste vara på sitt rum och ca en timme på kvällen. Hos familjen har jag mycket egentid, vilket jag uppskattar väldigt mycket.

Ojojoj vad jobbigt detta var haha. Sorry att jag inte svarade på alla frågorna men förhoppningvis hittar ni svaren i senare inlägg! Nu ska jag göra matte </3 pray for me

Bisous

Ps. Äntligen alla matbilder. Har försökt ge en sån rättvis bild av skolmaten som möjligt även om det ofta inte ser ut som det smakar, på gott och ont..

Likes

Comments

Coucou!

Nu har jag varit i Frankrike en månad (!!) och tänkte att det kunde vara kul att ha en liten Questions and Answers session. Har frågat de som följer min Frankrike-story på snapchat om de har några frågor och här kommer alltså svaren på de frågor som ställdes (iaf en del av dem):

Mat:

Äter man mycket onyttigt där eftersom du bor mycket själv/tar mycket eget ansvar över vad du äter osv.?

Jag äter definitivt onyttigare här än vad jag gör i Sverige. Choklad till frukost, vitt bröd, massa ost, efterrätter, pommes osv. Vad som däremot är svårare här är att småäta mellan måltiderna eftersom all mat serveras i matsalen under de fyra måltiderna (frukost, lunch, mellis, middag). Jag försöker äta så nyttigt som det går men det är svårt!

Hur är maten där, både i och utanför skolan?

Hmm.. svårt alltså. Jag tycker att skolmaten ofta är god. Även om man kanske inte tycker om huvudrätten finns det så mycket annat man kan äta som sallader, frukt, yoghurts osv. Men två saker jag har märkt är att det är sjukt svårt att vara vegetarian i Frankrike. Det är alltid kött och även om man kan be om att få utan så blir det ju inte alls så näringsrikt som i Sverige där det finns en vegetarisk rätt. Den andra saken är att det slängs asmycket mat, eftersom man inte själv lägger upp hur mycket man vill ha.

Hos familjen är maten ofta väldigt god men jag har märkt att de har sina specialrätter, typ paj, soppa, crèpes etc.

Bästa maten hittills?

Åh det var en lunch på skolan då vi fick gnocchi med en barbecue-liknande kyckling. Det slutade med att jag åt både min och min kompis portion :)))

Har man taco-fredag i Frankrike?

Hahah, nej jag tror verkligen inte det, men ska fråga!

Kultur:

Vad vet fransmännen om Sverige?

Alltså inte mycket alls. De känner typ till Zlatan och Ikea men that's it. Helt ärligt dock: I don't blame them. Sverige är inte direkt ett jätteintressant land, även om jag boostar Sverige fett mycket när jag är här.

Hur är kvinnosynen där du är?

Det är svårt att förstå jargongen mellan män och kvinnor när jag inte förstår vad som sägs men vad jag har märkt är att den skiljer sig från Sverige. Här har killarna mycket mer respekt och rättigheter (åtminstone de i min ålder). Om de vill gå före alla i matkön, då gör de det utan att någon säger till. Häromdagen var det så himla grovt när ett stort killgäng bara tryckte sig fram längst fram i kön och ingen av mina kompisar ens reagerade. Har också hört killar ropa nedvärderande grejer till tjejer som går förbi, vilket får mig att sakna PK-Sverige lite.

Franska ungdomar:

Hur är klädstilen?

En sak som är säker är att hipster-stilen inte alls har slagit igenom på samma sätt som i Stockholm. Alla klär sig rätt mellan-mjölk. Zara, Hm, Pimkie och hela det schabraket.

Hur är fransmännens inställning till droger/alkohol?

Om jag har uppfattat det rätt så finns inte riktigt samma festkultur (alltså ungdomar) här som i Sverige. När jag berättade att det finns tillställningar (skevt samlingsord för fester och krök blabla.) att gå på i princip varje helg blev alla rätt chockade. Kanske är det bara där jag är eller att många jag hänger med är ett år yngre. Rökning är dock mycket vanligare här.


Vad gör ni på rasterna?

Vi har alltid rast vid samma tid: En kvart på förmiddagen mellan andra och tredje lektionen och en och en halvtimme vid lunch. Mycket tid för mig går åt att vänta på att få äta för vi har ett matschema eftersom skolan är så stor. De tre årskurserna i gymnasiet växlar mellan äta kl 12.10 , 12.30 och 12.50. Fan vad det suger att äta 12.50 alltså när man har ätit typ chokladflingor till frukost. Annars har jag aktiviteter på lunchen.

Gud nu orkar jag inte mer. Måste hinna packa till internatet imorgon innan jag går och lägger mig. Jag gör en del 2 i veckan! Då lägger jag också in en massa bilder på skolmaten som jag har samlat på mig :))

Bonne nuit <3

Likes

Comments

Ahhh, allt jag skrev i ett tidigare inlägg försvann så nu får jag börja om på nytt :))

Idag är det lördag och helt ärligt har jag inte gjort jättemycket. Det brukar bli så här eftersom jag inte direkt har några aktiviteter, läxor eller kompisar att vara med haha. Eller jo, jag har läxor, men struntar bara i att göra dem, iaf de flesta. Jag sprang 6 km imorse och det kändes super att få gjort. Efter lunchen bakade jag en kladdkaka med min värdsyster, men gud vad svårt det skulle vara. Decilitermått används tydligen inte här, ingen kakao fanns och formen till kakan såga ytterst tveksam ut. Trots detta (+en massa mer trubbel) fick jag till en kladdkaka som faktiskt blev väldigt god!

På eftermiddagen spelade jag piano med min värdsyster, vilket var kul men väldigt konstigt. Jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt och så är det med mycket här. Jag hamnar ofta i konstiga och roliga situationer som jag är så glad att jag får uppleva men som jag ibland vill ha någon att dela med. Jag tänker ofta "det här ska jag skriva på bloggen" men sen när jag väl ska skriva det vet jag inte hur jag sätta ord på allt. Det är så mycket och så intensivt. Kanske är det så att man själv måste ha upplevt något liknande för att förstå vad jag menar.

I fredags hade jag franska med min franskgrupp med 11-åringar och attans vad fint det var. De är så himla välkomnande och nyfikna, på ett helt annat sätt än människor i min ålder är. Jag hade en redovisning om ett monster på franska, vilket jag var förvånansvärt nervös över. Efteråt hur som helst applåderade hela klassen och jag kan inte ens beskriva hur glad det gjorde mig. Det kanske låter konstigt att jag blev så glad över en applåd men jag finner det så fint när människor här bryr sig om mig och blir glad för min framgång, utan att jag själv kan ge dem mycket mer än ett leende. Efteråt skapade vi egna monster. Definitivt min favoritlektion i veckan.

På internatet känns allt fortfarande bra, om inte ännu bättre. Mina kompisar är så snälla och jag hinner inte vara ledsen eller nere länge innan de gör något som får mig på bättre humör. Till exempel har de börjat komma in till mitt rum (eller tvärtom) på kvällarna för att bara umgås lite. Vi lyssnar på musik, snackar lite, hjälper varandra med läxor och ja jag hjälper faktiskt också! Oftast med engelskan såklart men har också förklarat matte på franska??

Vill verkligen berätta så mycket men det är lite svårt som sagt. Om ni har några frågor så snälla ställ dem (om inte annat för min skull så jag vet vad jag ska skriva om haha)!!

Puss och godnatt

(Bild 1&2: kladdkakan jag gjorde idag. Bild 3: utanför Ikea i onsdags eftermiddag när vi var där. Bild 4: En oklar bild på mig framför Sveriges flagga som typ inte syns :))

Likes

Comments

Coucou!

Idag åkte jag tillbaka till internatet och jäklar vad vi ska upp tidigt då. Jag börjar alltså skolan 8 varje dag, vilket bara det är supertidigt. Att sen min kära värdfamilj vill åka hemifrån 1 timme innan när det tar en kvart till skolan får mig att i princip sova igenom hela måndagen. Trots detta var idag en ovanligt bra dag. Jag hängde med helt ok i samtalen och skrattade väldigt mycket. Jag tänkte skriva lite kul grejer som har hänt eller ska hända i snar framtid. Bara småsaker men ändå sådant som får mig att må så mycket bättre.

- Idag såg jag att Sveriges flagga är upphissad bredvid Frankrikes, vilket jag tyckte var väldigt kul men lite komiskt då det går över 2000 elever på min skola och ändå blir lilla jag representerad med en flagga lika stor som Frankrikes.

- Imorgon ska jag bli fotad tillsammans med alla andra utbytesstudenter (vilket jag inte visste fanns förrän idag). Det är tydligen en tysk och två slovenier (?) och jag är jättetaggad på att träffa dem. Hoppas bara att de pratar bra engelska!!

- Jag har anmält mig till hiphop, kontemporär dans, klättring gymträning! Är så taggad på att få träna lite mer, även om de tre förstnämnda är på lunchrasten. Hiphopen skulle egentligen börjat idag men de sköt upp den tills på fredag. Imorgon börjar klättringen.

- Ikväll spelade jag och några andra fotboll, vilket var väldigt kul. Det är skönt som omväxling att inte behöva prata särskilt mycket, utan mest skrika ut någon svordom lite då och då haha. 

- Förra veckan när jag satt och plonkade lite på pianot på internatet och sjöng Let It Be av The Beatles så satt Kathleen och Eléana och lyssnade när Kathleen plötsligt började gråta. Hon förklarade att det typ var för att hon tyckte det lät fint och blev rörd av musiken. Jag blev verkligen jätteförvånad för let's be honest: Det var inte det vackraste ni har hört om man säger så. Hur som tyckte jag att det var väldigt gulligt och efteråt gjorde jag en lista på alla mina favoritlåtar och gav till henne <3

NU ska jag gå och duscha! Ber till gudarna att det inte är kö till duschrummet.

Puss och kram

(Bild: Från ikväll när vi spelade fotboll) Förlåt för bildbrist!! Ska verkligen försöka tar fler bilder.

Likes

Comments

Hallå!!

Jag känner inte jättemycket motivation till att blogga just nu och det beror bland annat på att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva om. Som jag har sagt förut finns det så mycket att berätta att jag inte vet var jag ska börja.

Skolveckorna går fort fram och likaså helgerna hos familjen. Min vardag här är så annorlunda men ändå så lik. Det känns som att tiden bara rinner förbi utan att så mycket hinner hända. Under vissa lektioner ägnar jag mig åt att räkna ner minuterna och klottra i min bok. Andra lektioner går helt åt att försöka hinna med att anteckna allt varvat med att söka upp ord i min fickordbok. Alla mönster och vanor har fallit på plats och jag är inte längre lika vilsen. Jag känner mig ensam ibland, när långa diskussioner hinner både börja och avslutas innan jag har förstått ens vad samtalsämnet är. När interna skämt dras och ingen orkar förklara för att det är för komplicerat för mig.

Allt detta hur som helst, är hanterbart, för det finns en grundtrygghet som jag känner nu efter 3 veckor här. Den beror främst på mina kompisar här som är väldigt snälla och välkomnande mot mig. Jag tror att även om jag hade kunnat språket och på ett helt annat sätt kunnat välja vilka jag velat vara med så skulle jag ändå vilja umgås med samma människor. En person som har varit extra hjälpsam och som jag har kommit närmst är Kathleen. Hon har sett till att jag aldrig varit ensam sen dag 1 eftersom jag hade turen att få henne som bordsgranne (?) i klassrummet och hon också bor på internatet. Det är Kathleen som har introducerat mig till hennes gäng på internatet och det är väl dem jag hänger mest, samt trivs med bäst. De skrattar alltid mycket och känner varandra väldigt väl, vilket inte är så konstigt, då de bor tillsammans. Jag känner mig redan som en del av gänget, även om jag såklart inte kan komma lika nära alla. Ganska ofta sitter jag tyst, särkilt vid frukosten, men då är jag ändå bekväm i min tystnad.

Nu ska jag kolla på Harry P så vi hörs senare!

Bisous

(Bild 1: En kaka jag åt i Brest i helgen från ett populärt café här Bild 2: Ett hus i Brest i helgen)

Likes

Comments

Coucou!

Idag är det onsdag, vilket innebär att de som bor på internatet får lämna skolan efter lunch och vara ute ända till klockan 6. Så efter att ha ätit klart tog vi bussen in till Brest (ca 10 min) och gick och köpte biljetter till filmen IT, eller på franska - ÇA. Jag som egentligen inte gillar skräckfilmer var ju lagom nervös när filmen började, men som tur var var den inte jätteläskig så jag klarade mig rätt bra. Fun fact om biograferna här är att det bara kostar runt 40 kronor, och min kompis berättade att där hon bor kostar det runt 25 kr?! Då förstår man hur mycket pengar SF cashar in. En annan lite mindre fun fact är att exakt alla engelska filmer som visas på bio här är dubbade! Inte konstigt att de är så dåliga på att prata engelska när de aldrig hör det runt omkring sig.

Efter bion strosade vi runt lite och jag hittade en secondhand-butik som jag gillade. Ville egentligen stanna längre men det kändes lite jobbigt att fråga när det var flera där. Jag har dessutom hört att det ska finnas en massa bra vintage och second-hand i Paris och eftersom jag ska dit om lite drygt en månad tänkte jag passa på då.

Idag hade jag engelska två timmar i rad, men med olika lärare. Jag kan ofta bli väldigt uttråkad på engelskalektionerna för nivån väldigt låg och ibland är det helt katastrofalt. Men jag är ändå glad över att jag går på de lektionerna, dels för att jag får träna min franska när de lär sig engelska, dels för att jag får uppleva de missförstånd som uppstår när en inte kan språket, fast från andra sidan - den upplysta sidan. Idag till exempel, när en kille skulle översätta det franska uttrycket för couch potato till engelska. Han sa då "a vegetable in front of a tv". Haha gud, jag börjar skratta bara jag tänker på det, för det är inte bara vad han sa, utan den sjukt grova accenten som bara fransmän kan ha.

Apropå accent så sa min kompis idag att min inte är alls lika stark som när jag kom. Jag blir så glad när folk säger att jag har blivit lite bättre för själv är jag så inne i allt att jag inte märker det lika tydligt. Det är klart jag märker det lite, till exempel börjar det bli lite lättare att formulera helt ok meningar, men jag har samtidigt sååå långt kvar innan jag är ens i närheten av att vara fransktalande och jag vill inte förvänta mig för mycket nu i början.

Jag räknar ner tills jag har varit här en månad och det är 12 dagar kvar, hur sjukt?

Pussss

(Bild 1: Toaletterna i byggnaden jag har lektioner.. Bild 2: Idag i Brest)

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka hos familjen! Har insett att trots att jag trivs på internatet så är det jätteskönt att komma hem till familjen. Det är då jag tid att vara med mig själv - något som verkligen behövs när man i princip bor med sina kompisar. Mycket av tiden hos familjen går åt att kolla på film, träna, äta, prata med familj och vänner och göra utflykter. Mycket trevligt.

Vad som var mindre trevligt var utflykten jag och min värdsyster gjorde igår till Brest. Vi mötte upp hennes kompisar för att åka till les capucins, vilket är som ett stort aktivitetshus främst för ungdomar, men även för vuxna. De stora öppna ytorna rymmer allt från skateboardåkning och dance battles till ett stort bibliotek. Jag har varit där en gång förut och då var det riktigt kul men den här gången kände jag mig så himla obekväm och uttråkad. Min värdsysters kompisar sa bokstavligt talat inte ett ord till mig (lol), vilket ledde till att jag varken orkade eller ville prata med dem. När det blir så där vill jag alltid skylla på den andra, eftersom den personen är i överläge på exakt alla sätt. Men sen när jag tänker efter så är det antagligen så att personen i fråga inte riktigt vet hur den ska kommunicera med mig. Jag har märkt flera gånger att när någon som känner mig bättre pratar med mig och några står och lyssnar får de en slags uppfattning om hur mycket jag fattar och börjar efteråt prata med mig litegrann. Jag antar att jag därför själv borde ta kommandot lite och vara den som tar kontakt med människor. Det är ju lättare sagt än gjort men det är värt ett försök. Väl hemma åt vi en låååång middag.

Idag gick jag, precis som i lördags, ut och sprang på morgonen, något jag ska försöka göra till en vana. För trots mina 4 timmars idrott i veckan har jag nog aldrig rört på mig så lite som jag gör här (det säger ju en del om hur idrottsundervisningen går till). På eftermiddagen åkte jag och mina värdföräldrar in till Brest för att kolla på ett slott där Frankrikes flottas "chef" (?) har sitt kontor. Brest är landets främsta flottbas så det är en rätt stor grej här. Utflykten var intressant, åtminstone till en början. Jag kom på mig själv flera gånger önska att jag låg i min säg och kollande på Amelie från Montmartre (vilket jag gör nu) och fick lite dåligt samvete. De är så snälla mot mig men ibland blir det bara lite mycket att ständigt försöka se intresserad ut när man egentligen bara förstår ca en femtedel av vad som sägs. Till slut går mina tankar över till att försöka komma på ett svar som får mig att verka engagerad. Trots detta brukar min hjärna i övervägande fall endast åstadkomma ett ahh, ah oui, d'accord, eller i bästa fall - c'est génial!

I stort sett är jag nöjd med helgen som varit men det ska ändå bli kul att komma tillbaka till skolan och alla kompisar.

Puss och kram

(Bild 1: Några skateboardåkare i les capucins i lördags Bild 2: Brests militärhamn tagen från slottet i söndags)

Likes

Comments

Coucou!

Nu har jag varit i Brest i två veckor?! Det känns konstigt på något sätt för tiden har gått så fort och ändå känner jag inte att jättemycket har hänt. Första dagarna var såklart väldigt intensiva men nu har jag lyckats komma in lite i rutiner och dagarna flyter ihop med varandra. Tänkte göra en liten update på hur allt känns just nu.

Franskan:

Ja, det kanske är det här som är mest relevant eftersom det faktiskt är därför jag är här. Efter 14 dagar har jag fått höra av flera att de tycker att jag förstår mer, vilket känns så bra att höra! Även om jag har själv har tyckt mig märka det så blir det mer verkligt när andra också har tänkt på det. Sen är det ju allt annat än lätt att lära sig ett nytt språk på det här sättet (eller över huvudtaget) och jag har fortfarande jättesvårt att formulera fullständiga meningar med korrekt franska. Men det går framåt och det är vad som spelar roll!

Familjen:

Jag är så nöjd med min värdfamilj. De är jättegulliga och även om jag och värdsystern inte klickar asbra direkt så trivs jag hemma hos dem. På helgerna gör vi lite utflykter men de låter mig samtidigt vara ifred och chilla på mitt rum själv. Just nu har jag dock lite ångest över att jag råkade signa upp för att laga köttbullar vilket är way too komplicerat för mig, som är på mikromatsnivån. Mammi har skickat ett recept så vi får hoppas att det löser sig!

Maten:

Hmm.. Jag är rätt delad när det kommer till maten. I skolan är maten väldigt bra och man får 1 förätt, 1 huvudrätt och 2 efterrätter. Och ja, alla mina fördomar är besvarade - det finns typ tio olika ostar att välja på och baugette till exakt varje måltid. Vad som är problemet, både på skolan och hos familjen är frukosten. Alltid vitt bröd och choklad i olika former. Chocolat chaud, nutella, chokladflingor, oboy, you name it. Jag försökte förklara att i Sverige äter man typ ägg och gröt till frukost och de började nästan gråta för min skull. Jag hur som helst saknar den svenska frukosten så mycket!!

Nu blev det här inlägget rätt långt så jag berättar mer om kompisar osv. senare!

Kram

(Bilder: Första bilden är på familjens hus och den andra är på lunchen som serveras i sandwicheriet i skolan)

Likes

Comments