Den här degen kallar jag för magisk därför att man kan använda den till så mycket, den är superbra ! Jag har gjort Pizza, Pizzasnurror, Mini Calzones, Piroger, Gifflar, till och med frallor, ja jag har säkert glömt något. Vill man göra söta gifflar, har man i lite mer socker och minskar på saltet så kan man fylla dem med marmelad eller nutella. Vill man ha "matiga" gifflar gör man efter receptet.

DEG
200 g smör
5 dl mjölk
1 jäst
1 tsk socker
1,5 tsk salt
11,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken, värm till ungefär 37 c, tillsätt socker och salt och häll över den smulade jästen. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en mjuk deg. Låt jäsa i 40 minuter och sen är det bara att låta fantasin göra sitt !

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

DEG
200 g smör
5 dl mjölk
1 jäst
1 tsk socker
1,5 tsk salt
11,5 dl vetemjöl
FYLLNING
400 g skinka/kalkon (pålägg)
Riven ost
Ketchup
Oregano
ev ägg för pensling

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 c ungefär.
3. Rör ner sockret och saltet. Häll över den smulade jästen i bunken och rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en ganska mjuk deg.
5. Låt jäsa i 40 minuter.
6. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar. Varje del delar man sedan i 6 mindre, så att man tillsammans får 24 små. Detta gör man om man vill göra små piroger. Vill man göra snurror som jag, delar man degen endast i 4 delar och kavlar ut varje del, en i taget.
7. Bre ketchup över degen, man kan också "dutta" ketchup lite här och där så att den täcker hela degen, strö över skinka/kalkon (som man redan skurit i bitar), jag använder påläggsskinka, strö över riven ost, och sist oregano.
8. Rulla ihop som en rulltårta och skär med en vass kniv skivor ca 1,5 - 2 cm tjocka.
9. Lägg över på en plåt, man kan om man vill pensla med uppvispat ägg innan man lägger in i ugnen.
10. Grädda mitt i ugnen på 225 c i ca 15 minuter (beroende på ugn) tills de fått fin färg.

Likes

Comments

5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
50 g mörk choklad (jag valde ljus)

1. Blanda samman mjöl och socker direkt på bakbordet. Tillsätt matfettet och finfördela det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Grovhacka chokladen och arbeta in den i degen. forma till två runda jämna längder. Låt dem ligga kallt och vila en stund.
3. Sätt ugnen på 175 C.
4. Skär fina skivor, ca 0,5 cm tjocka med en vass kniv. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar.
5. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

När kakorna svalnat smälte jag choklad med lite olja (ca 1 msk) för att den inte ska klumpa sig, och doppade varje kaka i chokladen. Detta står inte i receptet men var en idé jag fick då jag bakade. Kakorna blev en hit !

Likes

Comments

Innan du kokar potatisen, dra en skåra med en kniv runt potatisen. När potatisen är klar är det bara att dra bort skalet ! Snabbt och enkelt !

Likes

Comments

350 ml rose vin
250 g socker (går bra att minska)
350 g rensade jordgubbar
100 ml vodka

1. Värm vinet på låg temperatur.
2. Tvätta jordgubbarna och rensa, skär dem i halvor eller fjärdedelar beroende på hur stora de är. Låt de torka.
3. Häll det uppvärmda vinet över jordgubbarna och sätt på lock. Låt stå i 48 timmar.
4. Efter 48 timmar, sila bort jordgubbarna (kan ätas eller användas i kaka).
5. Lägg kastrullen på spisen och låt koka upp.
6. Tillsätt sockret och ta bort från spisen. Rör tills sockret smält.
7. Låt kallna.
8. Tillsätt vodkan.

Mycket god ! Jag har gjort den en gång, kommer att göra fler gånger men ha i mindre socker då jag tyckte att den var för söt.

Likes

Comments

400 g blåbär
350 g socker
1 liter rött vin (jag använde Merlot)
5 dl Bacardi white rum
3 tsk vaniljsocker
5 nejlikor eller efter smak

1. Ta fram en kastrull och lägg i blåbär, socker och nejlikor.
2. Häll över vinet.
3. Låt koka upp, låt koka 10 minuter till.
4. Ta bort kastrullen från spisen och låt kallna.
5. Tillsätt vaniljsocker och Rum.
6. Rör så att sockret smälter.
7. Häll upp i flaskor, man kan sila bort blåbären och nejlikorna men häller man i dem i flaskorna så släpper de sin arom och likören blir godare.

Väldigt omtyckt dryck av alla som smakat, en av mina favoriter !

Likes

Comments

1. Skiva levern, salta och peppra.
2. Stek den i stekpannan (skär upp under stekningen för att se om den är klar, den är klar när den inte "blöder").
3. Hacka några klyftor vitlök och persilja efter smak.
4. När levern är klar strö över vitlök och persilja.
Mycket näringsrikt !

Likes

Comments

1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
2. Skiva champinjonerna och löken, stek dem i stekpannan tillsammans.
3. När bulguren är klar blanda den med champinjonerna och löken, krydda med vegetakrydda (allkrydda) och peppar.
Gott som tillbehör till kött istället för ris eller potatis.

Likes

Comments

1. Koka potatisen. Låt den kallna och skär den sen i mindre bitar.
2. Skiva rödlök.
3. Skala och skär gurka i mindre bitar.
4. Häll över olivolja, salta och peppra.
5. Till sist häll i ättiksprit efter smak.

Likes

Comments

60 g bulgur
2 tomater
1 gurka
200 g persilja
1 gul lök
saft från en halv citron
100 ml olivolja
1 tsk kanel 
salt efter smak.

1. Koka bulgur efter anvisningarna på paketet.
2. Skär grönsakerna i små bitar.
3. Blanda ihop allt och tillsätt oljan och citronsaften.

Jag följer alltid recepten med ingredienserna men brukar inte följa måtten till punkt och pricka, brukar alltid tillaga på ett ungefär efter smak, brukar dock alltid bli gott !

Likes

Comments