​Idéen till första projektet fick jag från våran påverkan av naturen, jag ville visa en bild av hur det såg ut och kan komma att se ut i framtiden om man fortsätter som man gjort med alla utsläpp och naturförstöring. 

Det andra projektet fick jag ide till från att jag började måla en fågel, och ville göra något med det. Jag hade redan fått idéen om att skugga och gjorde så. Jag satte in fågeln i ljuset i mörkret på bilden. Men något som var nytt med detta projektet var att jag tänkt mig något annat först. Jag hade tänkt måla ett ansikte eller en hel person med ett uttryck istället för fågeln, men jag ändrade mig snabbt när jag fick mig en blick i inspirationen till fågeln.

Tillsist det tredje projektet, där hade jag svårt med att få fram något som skulle visa mig, jag hade ingen inspiration till den men efter lite Brian storming så blev det en bild på min hund med en blick som kan visa en tänkare som kanske kan vara jag.

Jag tycker att det alltid har varit ganska lätt att komma igång när man fått en ide men idéerna har inte alltid kommit med en gång tex som med det sista projektet. Jag har så fort jag vetat vad jag vill måla kommit på hur och vad jag ska göra för att få det att se ut så. Så det har varit ganska lätt för mig när det kommer till idéerna bara att det kan ha tagit tid till arbetarna. Jag tycker att jag själv alltid har haft ganska lätt för att se och komma på idéer till mina mål och känsla.

Till alla mina projekt har jag haft olika material och en eller flera tekniker. I det första projektet använde jag tex en tygtavla med akrylfärg att måla med. Jag använde tyget för att kunna få fram mer färg ur akrylen samt mer effekt som gör det finare. I det andra projektet använde jag istället ett grövre papper som gjorde att min teknik att använda valörer blev synligare och lättare att få på pappret, valörer är gråskalan och jag använde då blyerts för att måla ut det. I det tredje och sista projektet gjorde jag det lätt och avbildade genom att måla med blyerts och färgpennor på ett vanligt papper som jag tyckte blev riktigt bra. Jag har alltså alltid haft olika men lika tekniker. Dem har alla innehållit målande med antingen pensel eller penna.

Jag valde dessa tekniker och material för att på bästa sätt anpassa mina tankar och uttryck som jag ville ha fram i målningarna, jag har även alltid målat för att jag tycker det är roligt och man kan alltid skapa och anpassa allt efter en själv på ett papper med en penna. 

Jag har alltid tyckt att mina arbeten flutit på bra, de flöt på så bra att jag bland bara några andra fick klart det tredje projektet. I det andra projektet ändrade jag mig från att göra något till något annat som var ett problem med att jag inte kunde bli nöjd med den första idéen, men det löste sig. I det tredje projektet var det enda problemet att jag hade problem med att få en ide som visade mig bra och kunde presentera hur jag var på ett bra sätt. Men med hjälp så löste det sig.

Det som påverkat mig i mina val och problemlösningar var att jag ville få ett så bra resultat som möjligt samt få arbete att flyta på bra. Jag har ju även tagit hjälp av kompisar och lärare som givit mig inspiration.

Jag hade nog kunnat göra om detta stora arbete igen med tid men jag hade nog inte ändrat så mycket förutom att förbättra det arbete jag redan gjort genom mer noggrannhet. Jag tycker att mina projekt blev bra och jag är nöjd med slutresultatet i detta arbete.

MvH

William Lönner

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu har jag efter långt arbete med alla projekten blivit klar med projekt 3 som är det sista. Det var temat identitet som var det sista som jag har jobbat med nu. När jag började med detta tema hade jag svårt att få fram idéer till saker att göra som skulle handla om mig. Jag fick då idéen att måla av min hund, så jag gjorde det och gav hunden en funderande blick som skulle ge tankar till dem som tittar och visa att jag kanske är en tänkare eller något.

Så min hund var inspirationskällan och jag hittade en bild som jag målade efter och bilden blev tillslut ganska lik tycker jag. Men bilden har även en egen känsla, för den är inte riktigt en exakt avbildning utan den ska ha ett eget uttryck med egen känsla.

Det som fick mig att måla av min hund var att jag tänkte på vad jag gillar och hur jag är. Jag gillar hundar och möjligen tänker mycket vilket bilden kan visa. Jag har i min process kollat upp blickar och försökt få in det i bilden.

Den teknik jag har använt är delvis blyerts delvis färgpennor. Det började med att jag gjorde en skiss i blyerts på det jag tänkte måla men tanken var att måla om den i färg istället efteråt som originalbild. Jag målade då om bilden några gånger men tyckte att dem saknade uttryck och känsla vilket var huvudmålet med att få fram mig i bilden. Jag bestämde då mig för att ta skissbilden som har mer känsla i målandet och uttryckandet som den bild jag ville visa. Jag la bara till himmel och jord på bilden samt ett grönt papper som bilden blev fastklistrad på.

Meningen med bilden är att visa mig och det jag gillar samt hur jag är. Det tycker jag att jag har lyckats få fram i skissen som blev huvudbilden. Den visar mer känsla i dragen och i dess uttryck. Man kan förstå hur jag både är och vad jag gillar. Jag tycker jag lyckades bra med att få in det på hunden.

Jag stötte på problem i mitt arbete där jag tex hade svårt att måla va hunden på ett bra sätt och så hade jag även svårt att kunna få in uttryck i fler bilder än på skissen vilket gjorde attnjag tog den som huvudbilden. Annars har det gått bra och det ser ut som en hund.

Jag är nöjd med min bild och om någon annan vill göra en sådan bild ska dem tänka på att få fram det uttrycket dem vill förmedla i teckningen.


MvH

William.

Likes

Comments

Van Gogh levde under den senare tiden av 1800- talet. Han föddes den 30 mars 1853 i Noord Brabant och dog 29 juli 1890 i val-d'oise. Under sitt liv så levde van Gogh för det mesta i olika städer i sitt hemland Holland där han arbetade som konstnär.

Van Gogh hade en ganska vanlig grund utbildning då han gått i vanlig grundskola och senare högre kurser. Han gick även i en protestantisk skola på internat och fick med allt detta en bra utbildning för att kunna jobba som konstnär senare. När van Gogh jobbade som konstnär så jobbade han med postimpressionism som betydde att man jobbade med mindre ljus än vad man gjort tidigare i den vanliga impressionismen och jobbade med mer vanliga uttryck för att kunna få in mer känsla.

Ett konstverk som jag tycker berör mig är målningen "The sower" som jag tycker meddelar hårt arbete lönar sig som i sig meddelar mycket känslor. Den gör mig glad och jag tycker det är en fin målning.

Jag har valt att skriva om Vincent van Gogh för att jag tycker han målar coolt. Hans tekningar ser ut att bara bestå av streck. Han måste suttit länge med att måla sina bilder kan jag tänka då. Sedan har han mycket färg och olika färger som ger en spännande bild. Han är en bra konstnär som målade bra och därför valde jag honom.

Vincent van Gogh levde under 1800-talet då samhället var väldigt ojämnt. Vissa hade det jättebra och andra fick kämpa för lite bröd varje dag. Han har blivit påverkad av detta kan man se i hans målningar för att han försöker visa den verkliga världen av hårt arbete som han själv kanske upplevt. Han har visat den värld som många lätt glömmer pga deras själv bra värld. Det är viktigt att man kommer ihåg det hårda arbetet oxå, precis som van Gogh har gjort.

MvH

William Lönner


Likes

Comments

Konstverket är målat av Vincent Van Gogh och heter "The Sower".

Bilden föreställer en man på ett öppet fält, han går och sår i dagens sista timmar eller början. Han ser fridfull ut i hans kroppsspråk för man får nämligen inte se ansiktet. I bilden ser man även en blå lada som antagligen är hans hus/hem. Det finns även högre gräs med en mindre kulle i bakgrunden.


Den känslan jag får av bilden är att han antagligen har det ganska fattigt, han får kämpa för sin mat och har det nog inte så lätt i vardagen. Men det ser även ut som om hans trivs i landskapet. Han går där på fältet i sin egna värld med egna förhållanden till överlevnad. Man får hopp av bilden i att även om det kan vara svårt som det är för mannen att så, så finns det hopp om att få en bättre framtid.


Bilden är uppbyggd av många färger, kanske inte alla glada men dem flesta är kalla. Omgivningen lyses upp av solen när den ligger horisontellt med marken. Riktningen i bilden är negativ pågrund av att allt går neråt i den negativa diagonalen. Formerna är annars så som dem kan se ut, mycket verkliga former av allt.


Det som kommer till min tanke när jag ser bilden är just det om att han antagligen har det svårt och att alla inte haft det lätt eller kanske inte än har det lätt. Man får kämpa för att ens drömmar och mål ska komma till liv eller ska inträffa. Jag känner även hopp till att drömmar kan inträffa.


Syftet med bilden är att visa den bittra sanningen om att alla inte hade det lätt eller har det lätt. Allt som är lätt för dig kan vara en svårighet för andra i deras vardag.


MvH

William Lönner

Likes

Comments

idag har jag tillslut påbörjat projekt 3.

Jag har då endast tema identitet kvar och har valt att måla av min hund som är en bearded collie. Den ska visa både känslan för min hund och hur jag kanske är som person dvs en tänkare möjligtvis.

Jag har börjat måla en skiss av denna hund med blyerts på ett vanligt papper och färgpennor till en himmel runt om hunden. Tanken är att nästa lektion bli klar och iställetmåla hela hunden med färgpennor som istället grå och svart samt vit.

Hoppas det kan bli bra!

MvH

William

Likes

Comments

Jag har som jag sagt tidigare valt temat känsla till mitt andra projekt och har då fokuserat på känslan hopp i mörker eller kanske rädslan för det mörka. Jag har då hittat min inspiration i en bild av ett ljus som lyser i ett mörkt rum. Man ser hur ljuset lyser i mitten och det är ljust men runt om är det mörkt där ljuset inte når. Jag tänkte då hur ljuset kan lysa upp de mörkaste rum och ville göra något liknande.

Jag målade då en fågel istället för ljuset och sedan mörker runt om den för att symbolisera hur fågeln överlevt i mörkret som ingen egentligen kunnat leva i kan man tänka. Den ser inte kry ut men har trots alla odds överlevt och ska då symbolisera hopp. En annan känsla som man då kan få av den är rädslan för hur mörkret kan påverka fågeln eller levande ting samt kanske skrämma en.

Jag har använt mig av att måla med blyerts pennor som 2b, 4b och 6b som då har gett olika uttryck av en mörkare blyerts. Jag målade då först med 2b över hela området som skulle vara mörkt, sedan tog jag 4b och målade med den i ett mindre område för att symbolisera att det blir mörkare och tillslut använde jag då 6b på det minsta och mörkaste området för att visa vart ljuset inte alls når. Sedan har jag använt en stompfer för att jämna ut färgerna och skuggorna för att det hela skulle se mjukt och snyggare ut.

Med hjälp av dessa tekniker tycker jag att jag har fått gjort bilden så bra som möjligt. Jag tycker att jag levt upp till vad jag ville att min bild skulle uttrycka. Den visar de uttryck som jag tänkt mig och allt väger upp bra. Jag är riktigt nöjd med hur den blev fastän jag hade andra tankar innan projektet startade. Som tex att jag tänkte ha en person på bilden i början med ett ansiktsuttryck men bestämde mig då för fågeln tillslut. Och att inte låta ljuset gå längs en vägg utan låta ljuset komma in i bilden som om man lyste med en ficklampa på den.

De problem som jag faktist stötte på var då valet av person eller fågel i bilden eller hur jag skulle få till ljuset samt att man råkade få många fingeravtryck från blyertsen på de vita områdena i bilden. Jag löste problemen genom att välja fågelbord bara sudda ut det oönskade fingeravtrycken. En annan sak som var svår var att få till skuggan på fågeln för jag tänkte att först skulle skuggan leva utanpå fågeln men det blev att fågeln själv skulle vara skuggad för att vara mörk. Jag fick då sudda och måla om fågeln med en skugga.

Och om någon annan skulle vilja göra ett liknande projekt som detta så tänk på att kanske ha ett underlägg undertiden du målar med blyerts för det blir att du kommer måla utanför och råka skugga på bänken tillslut. Sedan ska man nog tänka på hur man vill skugga och hur ljuset kommer in i bilden, sed också till att jämna ut det så att det tex blir mörkare eller tex ser ut som att det blir ljusare. Tänk också på att fingrar och armar kommer bli smutsiga så kanske ha ett förkläde eller bara akta dig för att inte råka sätta fingeravtryck av blyerts på de vit områden för det blir mycket sudda. Och lycka till annars.

Allt gick allafall bra annars!

MvH

William Lönner.Likes

Comments

Hej igen,

Idag har jag fortsatt med projekt 2 som är känslor. Jag har eller ska måla en fågel i mörker eller en fågel i mörkret som får ljus på sig. Jag har ändrat på betydelsen och lite i hur den ser ut. Jag har gjort så att det ser ut som att man lyser på fågeln och att den överlevt i det mörka. Betydelsen är då ändrad till hopp i mörkret, att även om det ser mörkt ut så kanske inte allt egentligen är mörkt.

Denna lektionen så målade jag då bilden på ett A3 papper och har då påbörjat den riktiga bilden. Jag har målat kontraster vilket jag ska jobba vidare på samt målat fågeln som ska se mörkare ut senare och det röda i fågelns öga som ska symbolisera blod. Bilden börjar se klar ut och om kanske en eller två lektioner till så har jag en bild som ska ge uttryck till den som kollar.

MvH

William Lönner!

Likes

Comments

Nu har jag börjat med projekt 2 och jag har valt temat känslor.

Jag ska försöka måla en bild i mörker. En bild med mycket skuggor. Jag ska försöka få den som tittar att få egna känslor, det kan vara vad som helst tex glädje eller rädsla kanske. Jag tänkte att man skulle få rädsla av bilden först men den kan ge lite olika känslor.

I mitten av detta mörker ska jag måla en fågel utan uttryck eller med uttryck som ska skapa tankarna kring bilden. Det är lite rörigt just nu men den blir nog bra sedan.

Jag målar hela bilden med olika blyertspennor.

MvH

William Lönner.


Likes

Comments

Nu är mitt träd klart.

Jag valde temat natur innan jag började måla och har fokuserat på naturförstöring men också att allt i naturen har sin gång och mening. Bilden kan ha olika meningar. Jag har tagit inspiration från vad naturförstöring kan göra, hur såg det ut innan i naturen eller överallt och hur kan det se ut i framtiden. Jag vet inte varför jag målade just ett träd men kände att ett träd med två sidor skulle kunna berätta mycket, ge inspiration och ge en bild av vad som kan hända.

Jag har använt mig av akrylfärg och målade på en slags tygtavla. Först målade jag en skiss på papper för att få en lätt bild att måla efter. Jag målade då sedan av den med blyerts och färglade med akrylfärgen.

Jag vill att man med bilden ska kunna få olika uttryck och känslor. Den är huvudsakligen gjord för att ge uttryckt vi förstör planeten men sedan tänkte jag efter och den kan ge en olika tankar. Man kanske tycker att den står för livets gång eller att allt ser olika ut tex, så det finns ingen bestämd betydelse som man måste tro på utan man kan se sin egen betydelse. Det kan vara svårt att se det jag tänkte först kanske för att man inte vet bakgrunden men det är inte svårt att få ett uttryck ifrån den.

Jag har inte stött på så mycket problem med målningen vilket har gjort det lätt att arbeta vidare. Det som kan ha varit ett problem är att ibland när en färg sett bra ur så har den inte visat sig vara perfekt men blev jättebra tillslut ändå. Jag hade också lite problem med att hitta hur jag skulle måla trädet men kollade sedan upp en bild på google och fick en bild på hur det skulle målas.

Jag är riktigt nöjd med hur bilden tillslut blev och hur den kan ge så många olika tankar och uttryck. Och om någon annan skulle vilja göra något liknande men har svårt att hitta som jag sök då på internet efter inspiration och försök göra det till din egen stil med ett eget sätt att måla på.

MvH

William Lönner


Likes

Comments

​Hej igen!

Idag har jag börjat måla ut en skiss av mitt träd på ett slags tygpapper. Jag började sedan måla med akrylfärger. Jag målade himlen och marken och ska fortsätta med detaljer och trädets färg nästa gång. 

Jag hade kanske lite bråttom med att blanda färgerna men får reda på hur allt ser ut nästa gång. Jag kommer säkert bli klar med målningen då och kan fortsätta med ett av de andra temana.Jag ska försöka göra klart målningen så fort som möjligt. 

MvH 

William.

Likes

Comments