Header

Projekt 1 - bildmapp

Vi skulle göra en bildmapp utifrån våra intressen. Eftersom ett av mina största intressen är musik så valde jag att göra mitt bildprojekt med musik och mina känslor när jag lyssnar på musik. Jag skrev mitt namn i ett notsystem där jag hade målat notrader som i ett riktigt notsystem. Mitt namn skrev jag som noter så att det skulle passa in i notsystemet.
Bakgrunden målade jag i olika nyanser av grått, ljusast längst fram och sedan blir det en övergång till mörkare grått. Detta gjorde jag för att få fram ett djup i bilden så att den ska se mer levande ut. På den översta notraden målade jag en tjej som sitter ovanpå raden. Tjejen håller i en hjärtformad ballong som symboliserar kärleksmusik eftersom kärleksmusik är den musiken jag oftast lyssnar på. På den nedersta raden sitter en till tjej som har tappat en av sina hjärtformade ballonger och det är för att visa att kärlek inte alltid är bra. Tjejerna ska symbolisera två bästa vänner som glidit isär från varandra och det är därför de sitter på olika rader och den ena har tappat sin ballong.
Uppe till vänster i bilden har jag målat en fjäril. Fjärilen finns med i bilden för att visa hur jag känner när jag lyssnar på lugn kärleksmusik, det känns som man har fjärilar i magen och det vill jag visa genom att sätta en fjäril i bilden.

Mina idéer kom jag på själv när jag tänkte på hur jag är som person. Jag utgick mycket utifrån mina egna känslor och upplevelser för att få en verklig och betydelsefull bild.

Materialen jag använde mig av var akrylfärg som jag målade på ett tjockare papper. När jag började mitt arbete så skissade jag på ett vanligt A4 papper som var lite tunnare, jag förde sedan över det och gjorde samma sak på de stora pappret med en vanlig blyertspenna. Sedan fyllde jag i allt med akrylfärgen och tekniken som jag då använde var att måla med vattenfärg.

Projekt 2 - tema lycklig kärlek

Vi skulle göra ett projekt utifrån tema känslor. Jag valde att skissa och använda mig av skuggor, känslan jag valde att utgå ifrån var kärlek. Min idé var från början att skissa två händer som är formade som hjärtan. Jag valde den sortens kärlek mellan två parter som är kära i varandra. När man är kär i någon så känner man fjärilar i magen och därför ville jag sätta en fjäril ovanpå en av händerna eftersom händerna tillhör två personer som är förälskade i varandra. För att få händerna verkliga och för att skapa ett djup i bilden så skuggade jag på händerna. Jag tog en bild med kameran på två händer när det var formade till ett hjärta och sedan utgick jag ifrån den bilden. Jag målade de linjer jag kunde se på händerna på bilden men också de skuggor jag såg, ja gjorde skuggorna extra tydliga på min skiss för att få fram ett bra djup. Mina idéer fick jag när jag kollade runt på internet och hittade en bild på två händer, då tänkte jag att om man formar händerna till ett hjärta så kan man få fram ett bra budskap. Jag hade väldigt lätt att komma igång med mitt arbete då jag redan från början visste precis hur jag ville att resultatet skulle bli. Jag började därför med mitt arbete direkt och la ner mycket tid på det.

Mitt under arbetet så ändrade jag lite riktning. Från början hade jag bestämt mig för att måla en fjäril på den ena handen men eftersom jag även använde mig av en fjäril på min bildmapp så tyckte jag att det blev lite enformigt. Jag tog därför bort fjärilen och valde att lägga ner all min tid på att få till skuggorna för en verklig bild.

Under mitt arbete stötte jag på ett problem då jag kom på att jag använt mig av fel material, jag hade tagit ett vanligt skisspapper som är lite tunnare än de pappret som man ska teckna på. Jag hade då kommit långt och var nästan klar, det var då försent att börja om på ett annat papper. Jag klippte då ut händerna som jag målat med det vita runt om och klistrade fast detta på ett större svart papper. Mitt projekt såg då ut som en riktig bild och jag hade löst problemet. Jag körde aldrig fast på vägen så detta var de enda problemet jag stötte på.

Materialet använde var skisspennor i blyerts, dessa hade olika hårdhet så att jag kunde få till olika nyanser på skuggningarna. Jag använde också ett "sudd" för skuggning så att jag kunde sudda ut de skarpa kanterna och göra mjuka övergångar. Min skiss gjorde jag på ett vanligt skisspapper i A4 som jag sedan klippte ut så de blev mindre och limmade fast på ett tjockare A4 papper i färgen svart.
Tekniken jag använde var att teckna med skuggor. Detta är en teknik som jag tycker om att använda mig av då jag älskar att se hur man får fram ett djup i bilden och hela tiden ser att jag kommer framåt i arbetet. Det går från en vanlig bild på två målade händer till att jag kan se händerna framför mig och nästan tro att jag kan ta på dom för att de ser så äkta ut. Jag valde alltså den tekniken som jag känner mig mest bekväm med.

Projekt 3 - olycklig kärlek

När jag började på mitt sista projekt hade jag en lektion kvar att jobba på innan redovisning. Jag hade därför ingen tid för ett stort projekt och fick istället göra något mindre som tog mindre tid. Jag valde att fortsätta gå under temat känslor men denna gången använda mig av tekniken lera. Eftersom jag valde kärlek i mitt första projekt så ville jag binda ihop mina två projekt och denna gången göra ett projekt med motsatsen till kärlek.

Min idé var att göra en vissen ros som har tappat all sin färg. Jag började med att göra mina rosenblad i olika storlekar och bygga upp min ros längst in och bygga mig utåt. När jag hade byggt klart min ros så tyckte jag att den såg lite tom ut så jag ville binda ihop den med ett näckrosblad som den kan stå på. Jag gjorde då ett blad och satte fast de två olika delarna tillsammans med en snygg kant. Mitt projekt var klart och jag märkte att man kan se det som olika saker. Jag hade då skapat en produkt. Jag tyckte att det såg ut som en ros men i vissa vinklar kunde jag också se en kopp. Om jag inte hade vetat om att det var en ros på ett näckrosblad så hade jag trott att det skulle vara en tekopp. Jag valde att inte måla min produkt eftersom det då skulle bli tydligare att det var en vissen ros. Jag vill att man ska få tolka min produkt på sitt eget sätt och själv bestämma vad den ska föreställa. Man kan se den som en vissen ros som tappat all sin färg men man kan också se den som en grå tekopp.

Jag tyckte att det var väldigt lätt att komma på idéer till detta projektet. När jag började skapa så hade jag inte någon idé utan jag kom på mina idéer under tiden då jag arbetade med mitt projekt. Detta tycker jag är bra för om man inte har någon idé från början så kan man inte göra fel, man kan också ändra sig flera gånger under arbetet utan att behöva göra om allt från början.

Materialet jag använde var lera men jag använde mig också av flera flera verktyg för att forma min ros på önskat sätt. Jag använde mig inte av några speciella tekniker förutom den tekniken man ska använda när man jobbar med lera. Det är viktigt att inte ha för mycket små lösa delar utan att istället bygga ihop så att alla delar sitter ihop och utgå ifrån en stor lerklump som man sedan formar till olika saker.
Jag använde mig av just lera till mitt projekt därför att det går att skapa mycket olika saker med leran. Om man inte har någon speciell plan över sitt arbete så är lera också bra eftersom man kan ändra sig flera gånger mitt i arbetet innan man gjort klart sitt projekt.

I detta arbetet körde jag inte fast någon gång utan det flöt på hela vägen. Jag upptäckte en svårighet och det var att bygga ihop rosen och bladet och få en fin kant utan att det skulle bli sprickor i leran. En lösning på detta problemet hade kunnat vara att fästa en lerklump på undersidan av rosen och göra en snygg kant, därefter hade man kunnat forma lerklumpen till ett näckrosblad. Om jag hade tänkt på detta innan jag började projektet så hade resultatet blivit ännu bättre.

Om jag fick börja om alla mina arbeten från början hade jag valt att lägga ner mindre tid på det andra projektet när jag skissade händer. Jag hade fokuserat mer på att få klart den i tid men ändå få ett bra resultat. Jag tycker att detta är en viktig sak att förändra då jag bara hade en lektion kvar att jobba när jag skulle börja på mitt sista projekt. Det är många lektioner som har gått bort och det hade jag inte räknat med när jag började på projekt två. Därför planerade jag tiden för dåligt och hann nästan inte klart med mitt sista projekt.
Jag är nöjd med helheten på mina projekt. Även om jag planerade min tid dåligt och stötte på ett fåtal problem under tiden så tyckte jag att jag gjorde några smarta lösningar som räddade mina arbeten. Jag har under terminen jobbat mitt bästa och hade inte kunnat då fram bättre resultat på mina arbeten än vad jag fick.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har jag både börjat och avslutat projekt 2. Eftersom detta var den sista lektionen där vi arbetade med våra projekt så valde jag att göra ett projekt som tog lite mindre tid.

Jag valde att fortsätta under temat känslor och denna gången skulpterade jag.

I projekt 1 så använde jag mig av temat kärlek och för att binda ihop mina två projekt så valde jag denna gången att göra ett projekt med motsatsen till kärlek.

Jag har gjort en produkt. Denna produkt kan man välja att se på olika sätt. Det skulle från början bli en ros men jag tyckte att det såg lite enkelt ut så jag utvecklade min ros och satte fast ett "näckrosblad" under. Nu kan man också se det som en tekopp, man kan alltså tolka den på sitt eget sätt.
Jag kommer inte att färglägga min ros för då hade den symboliserat lycklig kärlek. Jag vill att rosen ska vara vissen och ha tappat all sin färg, därför har jag valt att inte färglägga den. Eftersom jag inte färglagt min ros så tycker jag att jag lyfter fram mitt budskap bättre då den ser vissen ut och det var precis den känslan jag ville förmedla.

Mitt projekt 2 är nu klart och jag blev nöjd med resultatet.
Jag tycker om idéen som jag hade och att jag utvecklade den på det sättet jag gjorde. Men om jag hade gjort om mina projekt så hade jag planerat bättre i de första projektet så jag hade haft mer tid över till mitt sista projekt. Jag gjorde iallafall mitt bästa och det är jag nöjd med.

Vi har ingen lektion nästa vecka då vi är lediga. Nästa bildlektion om två veckor har vi redovisning. Jag ska göra en skriftlig redovisning som jag kommer lägga in här på bloggen. Jag kommer också göra en muntlig redovisning som jag kommer att framföra för klassen. För att göra en bra muntlig redovisning så kommer jag att använda mig av en Keynote och talkort. Jag kommer att göra allt detta hemma utanför skolan för att bli klar.


/Elina

Likes

Comments

Idag började vi lektionen med att redovisa om våran konstnär. Jag har jobbat i över 6 timmar hemma utanför skolan så jag är nöjd med min redovisning och tycker själv inte att jag hade kunnat göra om något bättre. Beata var också nöjd med min redovisning och sa att jag fick med alla punkter.

Jag fortsatte sedan med mitt projekt om känslor där jag skissar med skuggor. Jag gjorde klart projektet och satte fast min färdiga skiss på ett svart hårdare papper. Jag är nöjd med mitt resultat då jag inte har använt mig av denna tekniken mycket tidigare. Jag tycker att skissa med skuggor var lite svårt till en början för att få till de rätta skuggorna och en verklig bild men efter ett tag så fick jag in tekniken och då blev de plötsligt enklare.

Nästa lektion ska jag börja på projekt 2 som handlar om sport. Jag har några idéer om att jag ska jobba med Photoshop men jag är inte helt säker ännu. Vi har nästa bildlektion om två veckor så jag har väldigt mycket tid på mig att tänka ut en bra idé.

/Elina

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt att skriva om min konstnär Claude Monet.
Jag började med att skriva klart all faktan jag ville ha med i min redovisning och sedan gjorde jag en keynote där jag bara skrev stödord och rubriker.
Jag fortsatte sedan med att skriva talkort som jag kommer använda mig utav under min redovisning.
Jag kommer ha cirka 8 kort där jag skrivit stödord men jag kommer prata väldigt fritt och öva in allt jag ska säga noga innan.

Vi avslutade lektionen med kahoot som handlade om konsthistoria. Det var 45 frågor och jag kom på tredje plats så jag känner mig nöjd med dagens lektion och min egen insats.

//Elina

Likes

Comments

Idag har vi haft konsthistoria.
Jag har valt att lära mig mer om Claude Monet och redovisa om honom. Hans konstinriktning är impressionismen och det var i mitten på 1800-talet. I min redovisning om Claude Monet kommer jag ha med mest fakta om honom och hans verk men också mina egna åsikter.

Jag har börjat med att göra en tankekarta på vad jag skulle vilja ha med i min redovisning. Jag har skrivit upp 6 olika stora punkter med massa fakta på.
Jag kommer jobba lite hemma för att hinna få med så mycket fakta som möjligt.
Nästa vecka ska jag skriva klart min fakta och sedan börja göra min PowerPoint Om det finns tid över så kommer jag fortsätta på mitt projekt.

/Elina

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt med projekt 2 med temat känslor. Jag har slutat följa bilden som ja hade hittat på internet och istället börjat följa en riktig bild. Jag tog därför en bild på Annikas händer för att se hur skuggningen ser ut i verkligheten. Ja har därför börjat följa denna bilden och sett nya skuggor som jag lagt till.

Jag är nu nästan klar med den vänstra handen och skall därefter börja skugga högerhanden.

Jag har gjort en ändring i mitt arbete och det är att när jag skuggat klart min bild så skall jag klippa ut händerna och sätta fast det på ett hårdare papper i någon starkare färg. Detta ska jag göra för att jag gjort min bild på ett skisspapper som är lite svagare.
Jag stötte alltså på ett problem under arbetet men räddar upp det med en lösning på problemet.

/Elina

Likes

Comments

Idag har jag börjat med mitt nya projekt som handlar om känslor. Jag valde att använda mig av tekniken skissa.
Jag hade några idéer om att jag ville utgå ifrån känslan kärlek.

Mitt idé var att jag skulle skissa två händer som är formade till hjärtan. Jag valde den sortens kärlek som när man är kär i någon. När man är kär i någon känner man fjärilar i magen och därför valde jag att sätta en fjäril på den ena handen eftersom de händerna på bilden tillhör två personer som är förälskade i varandra.

Under lektionen började jag med att skissa händerna och skugga dom till den rätta färgen. Jag är nöjd med min insats och tycker att jag jobbade på effektivt. Jag gjorde ett misstag och det var att teckna allt på ett skisspapper och inte ett teckningspapper. Men när jag kom på detta hade jag kommit för långt för att börja om. Förutom detta så är jag nöjd med mina idéer till detta arbetet.

/Elina

Likes

Comments

Vecka 8

Idag har jag gjort klart min bildmapp. Jag missade en lektion så det tog lite längre tid än planerat att göra klart mappen. Men nu är den äntligen klar och jag är väldigt nöjd med resultatet. Eftersom jag älskar musik så har jag valt att skriva mitt namn i ett notsystem med bokstäver som påminner om noter. Jag brukar oftast lyssna på och spela lugn kärleksmusik, därför valde jag att göra två tjejer på mappen som ska föreställa två bästa vänner som skickar hjärtan till varandra. Jag valde också att ta med en fjäril på bilden för när jag lyssnar på musik så känner jag mig lugn och föreställer jag mig fjärilar.


Jag ville inte ha för mycket färger på bilden för jag skulle säga att mycket färger är hårdare musik där de händer mer. Jag valde då att ha olika nyanser av grått i bilden som blir mörkare och mörkare ju längre bak i bilden man kommer, det ger bilden ett djup så den ser verkligare ut. Jag valde att ha de två tjejerna med deras hjärtan och fjärilen i starkare färger för att lyfta fram dom ur bilden. Jag satte båda tjejerna på notsystemet så att det ser ut som att dom sitter på raderna och är längst fram i bilden. Det ger mig känslan att man kan gå in i bilden och att den är i 3D format.


Nästa vecka skall jag börja på nästa projekt. Det ska handla om temat känslor och jag har redan några idéer om vad jag vill jobba med.


//Elina

Likes

Comments

Hej!

Jag heter Elina Sandoff och är 15 år gammal.
På denna bloggen kommer jag lägga ut allt som jag gör under bildlektionerna, det kommer bli allt ifrån idéer och skisser till färdiga bildprojekt.

Jag älskar ämnet bild och satsar på de högre betygen så jag kommer därför att lägga ut många inlägg här med mycket text och bilder.

Likes

Comments