Den här hösten har jag gjort tre olika projekt, använt olika tekniker till varje, gjort en mapp och skrivit både bildanalys och om en konstnär. Allt det här står på bloggen.

 Det första jag gjorde var en mapp. Jag ville visa hur/vem jag var genom att rita olika saker i bubblorna. Den idén höll inte länge. När jag insåg att jag inte hade en aning om bad det var jag skulle ha i bubblorna bestämde jag mig för att bara ha fyra olika saker. En bok, för att jag gillar att läsa. Ett hjärta, det vet jag egentligen inte varför men det passade bra in där. Ett frågetecken, eftersom jag är osäker på vem jag egentligen är. Och ett kors, som representerar min tro. Jag valde en röd bakgrund. Det passade bra in till den ljusblåa färgen och de svagt röda bubblorna. Tekniken som jag använde kan man väl säga var vattenfärg. Jag försökte få till så bubblorna såg genomskinliga. Och då var vattenfärg ett bra alternativ tyckte jag.

Om jag hade gjort om den så hade jag nog gjort ungefär samma för jag blev väldigt nöjd. Det jag skulle vilja göra om är den blåa bakgrunden. Jag ville ha den mer ljusblå och i samma nyans, vilket resultat inte blev.

Tema: identitet

Teknik: vattenfärg

Med temat natur ville jag göra något som lite representerade mig själv. Hemma har vi en tavla med en stenmur och en annan med mad massa skog. Dessa tavlor har både vinterlandskap och tillsammans påminde de om mormor och morfars gamla hus. Från deras tomt kommer jag ihåg växthuset. Jag kommer även ihåg katten. Det här blev min ide. Jag började med att skissa granskogen och växthuset. När jag började på den egentliga teckningen så tog skogen och stenmuren mer än en halv lektion. Jag blev rätt nöjd med det och en av anledningarna är väl att jag hade tid och gjorde det noggrant. Växthuset försökte jag göra så likt det som fanns i trädgården. Den här uppgiften la jag nog ner mest tid på.

det svåraste var att få till katten men jag fick lite hjälp av en kompis med idéer och gjorde sedan om det till min katt.

Tema: natur

Teknik: färgpennor, Blyerts

 Förra året på bilden fick vi göra doodle bilder. Det här tyckte jag var kul och eftersom att jag inte hade någon annan ide på temat sport så blev det här lösningen. I mitten ville jag ha något stort, halva fotboll, halva basketboll blev det. Egentligen stötte jag inte på något problem med den här uppgiften. Jo ett, vad jag skulle göra. Genom att tänka på vad jag gjort på bildlektionerna genom åren kom jag fram till att använda doodle.

Tema: sport

Teknik: doodle

 Mitt sista arbete skulle vara om identitet, jag trodde mappen skulle ingå i identitet men man skulle göra ännu en uppgift på detta tema. Ända sedan jag var liten har jag gillat att bygga med lego och tänkte att nu kan jag använda legogubbar för att visa och få fram känslan jag ville ha fram. Idén vet jag inte riktigt varifrån den kom men jag tyckte om den och gjorde den.

Även fast jag hade väldigt lite tid kvar eftersom våra lektioner gick åt till annat så blev jag klar med detta med. Jag är ganska nöjd. Lite synd att jag fick stressa ihop det sista men nu är jag mig klar med det här också.

Tema: identitet

Teknik: lego, fotografi

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår stannade jag kvar efter skolan och fortsatte med min uppgift. Temat jag jobbade mot var identitet. Jag är väldigt nöjd med resultatet från den här uppgiften. Jag har klippt ut legogubbarna och limmat upp dem på ett enormt svart papper.

Likes

Comments

Idag har jag skrivit in två inlägg utöver detta på bloggen om bildanalysen och uppgiften om en konstnär.

Jag har hemma under veckan tagit kort på legogubbar och nu har jag skrivit ut dem. Temat som det här handlar om är identitet. jag har skrivit en rubrik över bilderna men inte hunnit limma fast dem. Under tänker jag skriva något om att är du som alla andra eller en egen identitet. Det var lite problem den här veckan eftersom att jag i te begrep mig på datorn och hur man skulle skriva ut. Som lösning fick jag hjälp av en kompis och sedan min lärare.

Likes

Comments

Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman föddes 1916 på Jylland i Danmark. År 1959 tog Ingrid sitt liv. Några av anledningarna man kan tänka sig var den dåliga ekonomin, den dåliga hälsan och att hon sedan något år tillbaka va psykiskt sjuk. Hon växte upp i Vejen. När hon var 17 år gammal flyttade hon till Köpenhamn för att några år senare,1935, börja på konstskolan. När Ingrid blivit antagen och väl börjat på skolan träffade hon Arne Nyman och de gifte sig 1940. Några år senare flyttade Ingrid och hennes son till Stockholm. Det var egentligen här som hon började illustrera på riktigt. När hon och hennes man skilt sig och hon bodde i Stockholm.

Under sin tid som illustratör var hon mycket energisk, tog alla arbeten på allvar och hade en hög ambitionsnivå. Hon var en av dem första som i Sverige använde modernismen i sina barnboksillustrationer. Så Ingrid introducerade i princip barnboksillustratörer och tecknare till modernismen. Modernismen är ett samlings namn för konst från 1900-talet kan man säga. I modernismen ingår bland annat popkonst, kubism och surrealism.

Ingrid har illustrerat många böcker, till exempel böckerna om pippi Långstrump, barna i Bullerbyn och kajs kavar som är skrivna av Astrid Lindgren. Pippi Långstrump böckerna illustrerade hon vid 29 års ålder. Den första bok hon illustrerade var skriven av Pipaluk Freuchen, och hette Ivik den faderlöse. Detta var 1945. Ingrid har även illustrerat böcker av John Lennart Linder som skrivit bland annat böckerna kamelresan och cirkusbåten.

Jag tycker om den här bilden av Ingrid Vang Nyman för att den ser så trivsam ut. Den påminner om mycket. Som när jag bakade pepparkakor med mormor och det alltid blev så stökigt eller böckerna, pippi Långstrump böckerna, som jag läste och sett alla bilder till, de drar en tillbaka till när man var yngre och det tycker jag om. Det här är även anledning till varför jag valde just denna konstnären efter som jag nästan växt upp med hennes bilder i barnböckerna jag läst.


Källor:

http://www.astridlindgren.se/mer-fakta/illustratorer/sv-ingrid-vang-nyman

http://www.hardenborg.se/vangnymansida.html

http://www.rabensjogren.se/Alfabetiskt/V/Ingrid-Vang-Nyman/


Likes

Comments

 • Den här bilden har vad jag vet inget specifikt namn. Den är från boken: Känner du Pippi Långstrump.
 • Bilden föreställer Pippi bärandes på Lilla Gubben och flyttar in i villa Villekulla och även Tommy och Annika som undrandes tittar på vad som händer på andra sidan staketet.
 • De känslor som väcks hos mig är framförallt nyfikenhet och undrande. Jag tycker även att bilden väcker en förvirring, vem kan lyfta en häst.
 • Färgerna är matta men samtidigt starka. Det är mycket detaljer och tydliga konturer. Perspektivet hon har använt kallas för
 • Alla illustrationer som Ingrid Vang Nyman har ritat har inte exakt perspektiv och djup som stämmer med verkligheten, eftersom att hon såg ganska dåligt på hennes ena öga.

 • Syftet med illustrationen är att förstärka en text. D.v.s. att man kan se hur det såg ut när pippi flyttade in med hästen i luften.

 • Likes

  Comments

  Den här veckan har jag jobbat med tema sport. Det här tog hela lektionen eftersom det var väldigt många streck att dra och det var smått och pilligt på flera andra ställen. Men nu är den klar. Med det här temat har jag inte stött på några problem. Eftersom att jag inte behövde använda så mycket material. 


  Jag har även börjat att tänka på vem jag ska skriva om som konstnär. Från början tänkte jag Banksy men problemet är att det i te finns någon fakta om honom eller henne på nätet. Det här kommer jag lösa genom att välja en annan konstnär. Så att det blir något av uppgiften.

  Likes

  Comments

  Den här torsdagen har jag fortsatt på tema sport. Hela skissen är nu klar och jag har börjat att fylla i den. Ögat i översta höger hörn är inte direkt på börjat men det går framåt med helheten.

  Dagens arbete är jag nöjd med för det kändes som att jag hade flyt i idé flödet och inte behövde fråga efter material.

  Likes

  Comments

  Idag har jag gjort klart bilden med temat natur. Det som är förändrat från förra veckan är ungefär tassavtrycken i snön.

  Den här bildlektionen har jag börjat med temat sport. Det kommer att bli en doodle. Jag är mest nöjd med att jag fick en idé till temat och har kunnat börja jobba med tema två.

  Det här är en skiss på ungefär jag tänker mig att den ska bli.

  Såhär långt har jag kommit totalt med temat sport.

  Likes

  Comments

  Idag har jag fortsatt att jobba med teckningen med temat natur. Det budskap jag vill förmedla är tomhet. Tomhet visar jag bland annat med en tom och ensam stig, ett växthus utan inredning och en liten katt i främre delen av bilden. 

  Jag är mest nöjd med idag är nog att jag han komma rätt långt och antagligen blir klar med detta nästa vecka.

  Dagens problem var att jag inte visste hur man fick till en katt, det löste jag genom att be Sara om hjälp och sedan kunde jag göra om den till min egen version. 

  Likes

  Comments