View tracker

Idag har jag arbetat med temat sport och gjort min sportbild. Jag har klippt en Jamaicaflagga från pappersark i färgerna gult, grönt och svart och målat min sprinter i detta fallet Usain Bolt på flaggan, eftersom han kommer från Jamaica

Jag är mest nöjd med fartsträcken även fast dom fortfarande inte är helt perfekta så blev dom absolut bättre än första utkastet och även övergången mellan svart och vit penna tyckte jag var väldigt cool. Känner att jag tar bilden till en ny nivå och utvecklar den. Kom på idén själv också vilket gör mig stolt eftersom den kom ut nästan en aning drömlik. 

Jag fick problem med hakan lite så det blev ett väldigt tjockt sträck där vilket kanske inte blev jöttesnyggt, men eftersom jag målade med tushpenna gick det ej att ändra. Även handen som är "framför" honom visste jag inte hur jag skulle rita. Så då frågade jag våran lärare om hjälp och hon gav mig en idé om hur jag skulle måla den så att jag sedan kunde utveckla den från hennes "mall". Så jag fick min hand precis som jag ville att den skulle se ut. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Typiskt för Popkonst
Kännetecknet för popkonst är att motivet på bilden ser tillsynes totalt likgiltigt ut för konstnären. Popkonst strävar efter att betraktaren inte ska märka av konstnären bakom konstverket, inga av dennes värderingar syns heller, utan motivet framställs på ett neutralt sätt.
De flesta motiven är hämtade direkt ur vardagsmiljö. Vardagsföremål, nutida affischer och serier, ibland omgjorda och ibland precis som originalet, får betraktaren att se objektet med nya ögon.
Typiskt för popkonst är också suddiga gränser mellan konst och verklighet, genom att konstnären använt sig av olika tekniker. Urklipp ur tidningar blandas med tryck och målade ytor.

Historia
Popkonsten uppstod under 1950-talet i England. Det kom som en reaktion mot att konsten hade blivit allt för kommersiell och orealistisk. Popkonstnärerna gjorde istället tvärtom, och framställde motiven på ett högst realistiskt sätt, ibland nästan helt oförändrad mot verkligheten.
Popkonsten spred sig till USA där den fick sin storhetsperiod i 1960-talets New York. Det var också där som de berömda mest popkonstnärerna verkade. Konstnärer som Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg har betytt mycket för popkonstens utveckling. Under 60-talets USA var det inte bara konstverken som blev uppmärksammade, popkonstnärernas inställning till konst och samhället gick inte att ta miste på. Genom sina bilder deltog de i samhällsdebatten, även om konstnärerna själva säger att deras bilder inte betyder något.
Amerikansk popkonst skiljer sig en del från brittisk, i sin strävan att uppnå total estetisk och moralisk tomhet. Brittiska popkonstnärer lägger mer kommentarer till motivet i sina bilder.

Andy Warhol
Andy Warhol, eller Andrew Warhola som var hans riktiga namn, föddes I Forest city, Pittsburgh, Pennsylvania. Han föddes 6 augusti år 1928 och dog i New York 22 februari 1987 efter en misslyckad operation.

Andy och hans två syskon kom ifrån arbetarklassen och hans båda föräldrar emigrerade till USA från Tjeckoslovakien 1912. Andy drogs tidigt till konsten och började praktisera detta i sitt hem och det var på detta sätt några av hans första tavlor kom till. Han bytte namn till Andy Warhol när han flyttade till New York 1949. Hans första jobb i New York var som grafisk designer för reklam i den stora modetidningen “Vogue”. Han gjorde där bland annat reklamteckningar till skoföretaget “I. Miller”. Han mottog för sin reklam där flera fina priser.

Han fortsatte därifrån med sin konst på egen hand och fick sin första egna utställning på galleri Hugo i New York, 1952. Han vart dock inte känd på riktigt förrän han 1962 väckte uppståndelse över hela New York med in utställning “Car crash, Suicide and Electric Chair”.
Andy höll sig under sin karriär ofta väldigt passiv till journalister, detta trots att han var en av de största stjärnorna under sin tid. Han umgicks hela tiden med stora skådespelare och andra kända människor och syntes hela tiden på de största festerna och tillställningarna. Han använde ofta välkända människor och märken i sina verk vilket ofta gjorde det "lätt att ta in" för den allmänna publiken. Ett exempel på detta är hans serie med kändisporträtt, det kanske mest kända av dessa är bilderna på Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe.

I sin egen studio “the factory” experimenterade han konstant med olika nya konstformer och han kom att bli en av världens största konstnärer. Den konstform som man kanske mest förknippar med Andy är en ganska lätt metod där han helt enkelt la två eller flera kopior av samma bild ovanpå varandra, ett exempel på detta är ett av hans populäraste verk, “2 Elvis” (1963).

Andy Warhol var mannen som hela tiden hittade nya sätt att uttrycka sin ofta ganska komplexa budskap. Han skapade en sorts alternativ kändisvärld genom sin konst, sina filmer och sin egna tidning “Interview” som först kom ut 1969. Ett exempel på hans lite mer speciella verk är hans film “Sleep” där man kan se en man som sover sex timmar i sträck. Han gjorde dock flera mer vanliga filmer såsom “Flesh” (1968), “Heat” (1972) och “Andy Warhol’s Frankenstein” (1974).
1969 lärde han också känna gruppen Velvet Underground och inledde ett samarbete med dem. Han gjorde till exempel ett väldigt känt skivomslag till dem föreställande en banan som man genom en flik kunde se köttet inuti. Skivan blev en hit och har sålts i millioner exemplar jorden runt.

Mona Lisa av Leonardo Da Vinci
Bilden föreställer ett porträtt av en ung kvinna. Denna målning kallas Mona Lisa vilket förmodligen är namnet på kvinnan. Bakom kvinnan breder ett landskap ut sig med vägar, berg med mera.

Konstverket innehåller som sagt bara en kvinna med ett stort landskap bakom sig. Kvinnan på bilden tycker jag framstår som väldigt harmonisk och lugn vilket ger den som ser på bilden en ”trygg” känsla. Själva kvinnan stirrar rakt fram mot den som kollar på bilden. Hon tittar på en väldigt lugnt vilket gör att det inte alls känns hotande att titta på bilden utan bara väldigt fridfullt. Om hon däremot skulle kollat med en lite mer arg blick skulle inte bilden alls vara lika välkomnande som den är nu.

Miljön i bilden känns även deb lugn och harmonisk. Detta ger en skön känsla som också gör att den som tittar på bilden på något sätt också blir lugn. Bilden är också ganska varm vilket gör att den blir välkomnande såpass mycket så att jag nästan skulle kunna hoppa in i bilden och sätta mig bredvid kvinnan. Det är alltså hennes blick som är den största anledningen till att jag vill vara med i bilden men också miljön runt omkring henne.

Det verkar finnas en ljuskälla som kommer in från en vinkel snett ovanifrån. Det ser ut som detta för att ansiktet och en del av bröstkorgen är upplyst från en speciell vinkel. Dock är området under bröstkorgen inte vidare upplyst. En liten del av händerna plus armarna är dock upplysta. Landskapet bakom kvinnan är ändå ganska starkt upplyst. Ljuset och skuggan verkar spela en viktig roll för att den dels får bilden att se mer realistisk ut men också för att den framhäver själva konturerna, landskapet och kvinnan i bilden på ett mycket bra sätt.

Namnet på denna bild är som sagt ett tjejnamn som är ”Mona Lisa”. När man hör namnet och ser bilden tror man i princip direkt att kvinnan på bilden heter eller kallas för ”Mona Lisa”. Namnet beskriver alltså vad det är för slags bild, alltså ett porträtt av en kvinna. Jag tror att Leonardo Da Vinci försökte skapa en perfekt kvinna vilket han i princip gjorde. Alltså skulle namnet som också är fint passa till bilden. Eller så kanske Mona Lisa var någon kvinna Leonardo var förälskad i och målade av henne pågrund av det. Lite som i Titanic till exempel, när Jack målar av Rose.

Jag tror dels att bilden var skapad för att den som kollar på bilden skulle känna lycka och ge personen harmoni på ett speciellt sätt. Jag tror också att den kan ha gjorts för att den var väldigt vacker att se på. Med hjälp av denna tavlan fick jag många funderingar och drömde mig bort om vem hon verkligen kunde vara och vad det var för landskap. Detta tror jag händer för många av de som kollar på tavlan. Den skulle alltså visa att Mona Lisa var väldigt lugn men också att tavlan utstrålar kärlek och lycka.

Jag tror att budskapet med denna tavla är att du ska ta tillvara på de bästa sakerna i ditt liv. Detta tror jag för att Mona Lisa är såpass glad på samma gång som hon ler väldigt vackert. Det är egentligen ganska svårt att hitta ett budskap till denna tavla med tanke på att den är ett porträtt av endast en person som ler. Dock finns det forskare som har hittat dolda budskap i denna målning. Ett av dessa dolda budskap innefattar olika bokstäver i Mona Lisas ögon. I högerögat har forskare sett bokstäverna ”LV” vilket de tror är Da Vincis initialer. I det andra ögat har de hittat ”BS” eller ”CE” vilket kan vara modellens initialer.

När jag ser denna bild tänker jag på en omtänksam kvinna som älskar en otroligt mycket. Detta ger minnen som kärlek, antingen den kärleken som en förälder ger sitt barn eller kärlek mellan man och kvinna.

Likes

Comments

View tracker

Idag så började jag på bildprojektet om Sport. Jag bestämde mig för att måla Usain Bolt i svart tuschpenna på ett rosa papper. Jag hade lite problem med att få honom proportionerlig men ändrade sen tankesätt och bestämde mig för att det inte gjorde något om huvudet kanske var en aning för stort för kroppen. Ingen är perfekt, eller hur? Och alla har vi våra brister. Jag gjorde konturen på hans kropp iallafall och blev väldigt nöjd, men sen när jag skulle börja lägga till fartsträck och skuggning blev teckningen faktiskt rätt så ful. Så jag bestämde mig för att teckningen som jag gjorde idag fick vara första utkast. Nästa lektion ska jag måla av konturerna av kroppen på ett nytt papper och verkligen planera mina skuggningar och fartsträck och inte göra dem så som det exakt är på referensbilden jag använder. Eftersom att jag ändrade formen på honom väldigt mycket när jag ritade honom på mitt papper. Jag stötte inte riktigt på några jättestora problem kände jag, det mesta kunde jag lösa själv och behövde aldrig fråga läraren om något någon gång. Är om jag får säga det själv relativt självständig av mig när det kommer till de praktiska ämnen vi har här i skolan, så som bild alltså.

Glömde ta kort på det jag ritade men kan lägga in det i efterhand nästa gång vi har bild.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med min teckning inspirerat av drömmar. Mardrömmar för att vara exakt. Det jag är mest nöjd med på bilden är ögonfransarna för det var det jag tyckte, innan jag började, var svårast. Det jag fick lite problem med var att ögonen inte är helt identiska det ena ögat är en aning snyggare än det andra helt enkelt. Även ögonbrynen blev lite för "fjortisaktiga" och inte alls som jag hade tänkt mig. Jag löste inte aldrig problemet utan försökte det bästa jag kunde att göra dom tjockare tills det iallafall såg okej ut

Likes

Comments