Jag personligen är en människa som jobbar allra bäst under press. Så alla mina idéer har jag kommit på sekunden innan jag börjat skapa nästan. Om jag får till exempel en lektion för att planera blir inte det lika bra som när jag är impulsiv och bara kör på det första förslaget som kommer upp i huvudet.

Första projektet var alltså drömmar. Drömmar kan man tolka på olika sätt, det kan vara drömmar som saker man hoppas på, vill hända osv, och så finns det drömmar som man drömmer på natten. Så när vi fick ordet drömmar så fick man tolka det ordet helt fritt. Jag valde att tolka det som drömmar man har när man sover. Eftersom jag har väldigt svårt att komma ihåg helt normala drömmar valde jag att sikta in mig på mardrömmar. Jag har på något sätt mycket enklare att komma ihåg mina mardrömmar, kanske för att jag oftast vaknar upp mitt i natten av dem, pga rädslan, adrenalinet osv. Jag är väldigt rädd för det okända, när jag säger det okända menar jag onda- och goda andar, spöken och demoner, och det är oftast det som jag drömmer om när jag väl drömmer mardrömmar. De drömmarna kan kännas riktigt realistiska, en gång drömde jag till exempel om att jag låg i min säng fast jag såg det ovanifrån. Jag såg liksom hur jag låg i min säng och sov och sen i ena hörnet av rummet var det någon mörk människoliknande figur. Jag fick självklart panik och vaknade direkt. Jag kunde ha svurit på att det var äkta och att det hände på riktigt om jag inte hade vaknat upp. Så när jag väl skulle måla min bild påmindes jag om den drömmen och jag förställde mig att den människoliknande figuren jag såg i drömmen var en demon. Och vad påminner mig om en demon? Det visste jag inte riktigt.

Jag har alltid älskat att måla ögon, detaljerade ögon alltså. Jag vet inte hur många skriv och räknehäftet jag har några ritat tiotals ögon i under tråkiga genomgångar och lektioner. Jag tycker bara att ögon är så majestätiskt på något sätt, så vackra. Ens ögon kan säga så mycket om en person. Ögon kan visa så mycket olika känslor, hat, ilska, glädje, sorg, förvåning, skräck. Så jag bestämde mig för att måla hur jag trodde att en demons ögon ser ut. Hemska, känslokalla. Jag har sett på många skräckfilmer där människor blir besatta av onda väsen och deras ögon blir alltid helt svarta. Och där hade jag min idé! Jag skulle rita, med färgpennor, ett par helsvarta ögon inramade av hundratals långa ögonfransar. Så jag började skissa lite lätt på ett kladdpapper och fick även då lära mig att man kunde börja allt med att göra som två fyrkanter med ett sträck genom för att få samma storlek och rätt lutning på ögonen.

När jag väl skulle börja göra teckningen slängde jag en blick upp på min bänkkompis projekt. Jesper målade en läskig man, med mask, som stod bakom ett träd och tittade fram så att man endast såg halva mannens maskbeklädda ansikte. Men istället för att måla på ett vitt papper som man "brukar" så målade han med en vit penna på ett svart papper. Jag tyckte att den tekniken såg väldigt spöklik och lite läskig ut, och eftersom jag skulle måla något som är väldigt skrämmande för mig bestämda jag mig för att använda mig av samma teknik som mina kära bänkgranne. And thank god for that! Resultatet blev så oerhört bra, jag hade även valt att lägga till lite röda blodådror nedanför ögonen för att få den blodsprängda, besatta looken.

Jag nämnde tidigare att jag älskar att måla ögon och det stämmer verkligen. Men en sak jag aldrig riktigt fattat är hur man får till de där riktigt snygga ögonfransarna. Då slog det mig plötsligt, jag har alltid målat ögonfransarna som raka sträck och jag har alltid varit rädd att det ska bli för många så att det förstår ögat, ögonfransar är inte helt raka som stela pinnar, ögonfransar är böjda och man har många ögonfransar. Så jag körde på det och det blev riktigt riktigt bra.

Om jag skulle fått göra om samma teckning skulle jag nog målat ögonen två gånger, en gång på svart papper med vit penna och därefter på vitt papper med svart penna. Skulle sen klistrat båda ögonen under varandra, tror det skulle varit riktigt fräckt faktiskt.

Projekt 2 var temat sport. Enligt mig det svåraste temat och det temat jag egentligen inte alls ville göra. Det finns inte något som talar till mig när jag hör ordet sport. Jag har kanske sportat mycket när jag var yngre och spelade fotboll i tillexempel 10 år men jag känner fortfarande inte riktigt att det talar till mig på något sätt.

Så att göra något kreativt av ordet sport var väldigt svårt. Men då slog det mig. Jag kan göra någon som utövar en sport. Den första som jag tänkte på var Zlatan, Sveriges stolthet. Fast sen tänkte jag ett steg längre och insåg att kanske 50% av alla i klassen kommer göra något fotbollsrelaterat och lite mer originell än så ville jag vara. Så jag valde Usain Bolt, världens absolut snabbaste man på kortdistans.

Han är väldigt ståtlig, med sin slanka kropp och oerhört långa ben. Min första idé var att spraya honom som graffiti någonstans på skolan. Men mitt tålamod är inte det allra bästa och att sitta och skära ut massa smådelar med en liten kniv på ett tjockt papper är inte något jag gör i första taget och jag visste att om jag väl skulle ge mig in i den kampen skulle det oavsett vad sluta med att jag blev frustrerad och säkert slängde allting när jag kommit halvvägs in och det blev något litet fel. Så då tyckte jag nästan det var mognare av mig att skita i den idén och komma på något annat.

Jag tycker om att använda pennor, färgpennor och tushpennor i första hand. Vattenfärg kan också vara roligt att arbeta med ibland när man inte ska måla detaljrika saker utan lite mer landskap osv. Lera, gips och liknande är inte lika populärt hos mig. Allra mest tycker jag om blyerts, blyerts i alla olika styrkor. Jag älskar skuggning och jag älskar verklighetstrogna bilder. Dessvärre är jag inte så jättebra på det själv. Jag vet inte hur skuggan faller om ljuskällan kommer från det högra hörnet. Men jag ville utmana mig själv. Jag ville måla ett porträtt på Usain Bolt. Så jag började googla inspirationsbilder. "Usain Bolt drawing" skrev jag i sökrutan och upp kom massvis av snygga bilder upp på den jamaicanska sprinten i just blyerts faktiskt.

Jag insåg snabbt att om jag verkligen skulle bli riktigt nöjd med porträttet att det skulle krävas mycket tid. Mer tid än vad jag egentligen hade. Det skulle även tagit extra mycket tid för ovana jag. Så ännu en gång fick jag stryka en idé som hade ploppat upp i mitt huvud.

Jag behövde alltså göra något som som gick snabbt, det fick max ta två lektioner.

Så jag tog ett rosa A3 papper och började enkelt teckna av Usain Bolt, under ett lopp. Många fartsträck hade jag tänkt och mycket enkla serieliknande skuggningar.
...Det blev inte alls bra, huvudet var alldeles för stort jämfört med kroppen, fartsträcken var alldeles för många och den serieliknande skuggningen såg förfärlig ut. Men något som var bra var kroppens form. Så jag behöll teckningen, den fick vara första utkast bestämde jag mig för.

Nästa lektion skulle jag alltså göra om Usain Bolt, förutom kroppen alltså. Då fick jag en snilleblixt. Varför göra honom på ett rosa papper när han är från Jamaica? Varför inte ha Usain Bolt på ett papper med den Jamaicanska flaggan som bakgrund? Jag rådfrågade en klasskompis om vad hon tyckte om den idén och hon tyckte det lät bra. Så jag körde på det. Jag tänkte lite på hur jag skulle få fram flaggan på det bästa sättet. Att skriva ut flaggan från datorn var ett sätt, men inte det sättet jag valde eftersom datorerna var upptagna av de som hade valt att använda sig av photoshop till sina projekt. Så jag bestämde mig för att klippa ut ett gult kryss och två svarta trianglar för att sen klistra på det på ett grönt papper och vips, jamaicanska flaggan låg framför mig.

När väl flaggan var klar stötte jag på ett problem. Jag hade tänkt att kalkylera av Usain Bolts kropp från första utkastet till det andra utkastet men pappret med flaggan på var alldeles för tjockt. Man såg inte några linjer alls även fast jag hade ljusbordet på högsta styrkan. Så jag fick helt enkelt använda första utkastet som en referensbild helt enkelt. Det blev bra förutom att det böjda benet som är framför honom fick en bananliknande form. Jag gjorde om det benet så många gånger tills jag tillslut sket i det. Ingen är perfekt.

Delar av flaggan var svart, hur ska jag få linjerna att synas på det svarta pappret? Enkelt, jag använder mig av samma teknik som på förra projektet. Dock ville jag inte att hela Usain skulle vara i vit färg då jag då kände att det skulle vara för likt mitt förra projekt, så på alla delar förutom där det var svart använde jag svart penna och resultatet blev riktigt coolt faktiskt. Nästan lite drömlikt.

Tänk om jag skulle haft en tredje färg till exempel rött. Att på det svarta målade jag med vitt, på det gröna med svart och på det gula med rött. Om jag skulle göra om bilden skulle jag nog nästan gjort så. Tror att det hade blivit riktigt häftigt och att bilden hade blivit ännu mer intressant då. Om jag skulle gjort om bilden skulle jag även fixat det jäkla bananbenet. Men men.

Det är vad jag har gjort denna terminen, den sista terminen jag har bild i hela mitt liv antagligen. Det är lite sjukt faktiskt. Jag har lärt mig så mycket. Kanske inte just denna terminen men enda sen jag började med detta ämnet när jag var liten. Tänk att man har gått från att bara kladda massa sträck på ett papper som fyraåring till att faktiskt tillverka saker som är riktigt snygga, med endast papper och en penna (projekt 1) dessutom.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med temat sport och gjort min sportbild. Jag har klippt en Jamaicaflagga från pappersark i färgerna gult, grönt och svart och målat min sprinter i detta fallet Usain Bolt på flaggan, eftersom han kommer från Jamaica

Jag är mest nöjd med fartsträcken även fast dom fortfarande inte är helt perfekta så blev dom absolut bättre än första utkastet och även övergången mellan svart och vit penna tyckte jag var väldigt cool. Känner att jag tar bilden till en ny nivå och utvecklar den. Kom på idén själv också vilket gör mig stolt eftersom den kom ut nästan en aning drömlik. 

Jag fick problem med hakan lite så det blev ett väldigt tjockt sträck där vilket kanske inte blev jöttesnyggt, men eftersom jag målade med tushpenna gick det ej att ändra. Även handen som är "framför" honom visste jag inte hur jag skulle rita. Så då frågade jag våran lärare om hjälp och hon gav mig en idé om hur jag skulle måla den så att jag sedan kunde utveckla den från hennes "mall". Så jag fick min hand precis som jag ville att den skulle se ut. 

Likes

Comments

Typiskt för Popkonst
Kännetecknet för popkonst är att motivet på bilden ser tillsynes totalt likgiltigt ut för konstnären. Popkonst strävar efter att betraktaren inte ska märka av konstnären bakom konstverket, inga av dennes värderingar syns heller, utan motivet framställs på ett neutralt sätt.
De flesta motiven är hämtade direkt ur vardagsmiljö. Vardagsföremål, nutida affischer och serier, ibland omgjorda och ibland precis som originalet, får betraktaren att se objektet med nya ögon.
Typiskt för popkonst är också suddiga gränser mellan konst och verklighet, genom att konstnären använt sig av olika tekniker. Urklipp ur tidningar blandas med tryck och målade ytor.

Historia
Popkonsten uppstod under 1950-talet i England. Det kom som en reaktion mot att konsten hade blivit allt för kommersiell och orealistisk. Popkonstnärerna gjorde istället tvärtom, och framställde motiven på ett högst realistiskt sätt, ibland nästan helt oförändrad mot verkligheten.
Popkonsten spred sig till USA där den fick sin storhetsperiod i 1960-talets New York. Det var också där som de berömda mest popkonstnärerna verkade. Konstnärer som Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg har betytt mycket för popkonstens utveckling. Under 60-talets USA var det inte bara konstverken som blev uppmärksammade, popkonstnärernas inställning till konst och samhället gick inte att ta miste på. Genom sina bilder deltog de i samhällsdebatten, även om konstnärerna själva säger att deras bilder inte betyder något.
Amerikansk popkonst skiljer sig en del från brittisk, i sin strävan att uppnå total estetisk och moralisk tomhet. Brittiska popkonstnärer lägger mer kommentarer till motivet i sina bilder.

Andy Warhol
Andy Warhol, eller Andrew Warhola som var hans riktiga namn, föddes I Forest city, Pittsburgh, Pennsylvania. Han föddes 6 augusti år 1928 och dog i New York 22 februari 1987 efter en misslyckad operation.

Andy och hans två syskon kom ifrån arbetarklassen och hans båda föräldrar emigrerade till USA från Tjeckoslovakien 1912. Andy drogs tidigt till konsten och började praktisera detta i sitt hem och det var på detta sätt några av hans första tavlor kom till. Han bytte namn till Andy Warhol när han flyttade till New York 1949. Hans första jobb i New York var som grafisk designer för reklam i den stora modetidningen “Vogue”. Han gjorde där bland annat reklamteckningar till skoföretaget “I. Miller”. Han mottog för sin reklam där flera fina priser.

Han fortsatte därifrån med sin konst på egen hand och fick sin första egna utställning på galleri Hugo i New York, 1952. Han vart dock inte känd på riktigt förrän han 1962 väckte uppståndelse över hela New York med in utställning “Car crash, Suicide and Electric Chair”.
Andy höll sig under sin karriär ofta väldigt passiv till journalister, detta trots att han var en av de största stjärnorna under sin tid. Han umgicks hela tiden med stora skådespelare och andra kända människor och syntes hela tiden på de största festerna och tillställningarna. Han använde ofta välkända människor och märken i sina verk vilket ofta gjorde det "lätt att ta in" för den allmänna publiken. Ett exempel på detta är hans serie med kändisporträtt, det kanske mest kända av dessa är bilderna på Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe.

I sin egen studio “the factory” experimenterade han konstant med olika nya konstformer och han kom att bli en av världens största konstnärer. Den konstform som man kanske mest förknippar med Andy är en ganska lätt metod där han helt enkelt la två eller flera kopior av samma bild ovanpå varandra, ett exempel på detta är ett av hans populäraste verk, “2 Elvis” (1963).

Andy Warhol var mannen som hela tiden hittade nya sätt att uttrycka sin ofta ganska komplexa budskap. Han skapade en sorts alternativ kändisvärld genom sin konst, sina filmer och sin egna tidning “Interview” som först kom ut 1969. Ett exempel på hans lite mer speciella verk är hans film “Sleep” där man kan se en man som sover sex timmar i sträck. Han gjorde dock flera mer vanliga filmer såsom “Flesh” (1968), “Heat” (1972) och “Andy Warhol’s Frankenstein” (1974).
1969 lärde han också känna gruppen Velvet Underground och inledde ett samarbete med dem. Han gjorde till exempel ett väldigt känt skivomslag till dem föreställande en banan som man genom en flik kunde se köttet inuti. Skivan blev en hit och har sålts i millioner exemplar jorden runt.

Mona Lisa av Leonardo Da Vinci
Bilden föreställer ett porträtt av en ung kvinna. Denna målning kallas Mona Lisa vilket förmodligen är namnet på kvinnan. Bakom kvinnan breder ett landskap ut sig med vägar, berg med mera.

Konstverket innehåller som sagt bara en kvinna med ett stort landskap bakom sig. Kvinnan på bilden tycker jag framstår som väldigt harmonisk och lugn vilket ger den som ser på bilden en ”trygg” känsla. Själva kvinnan stirrar rakt fram mot den som kollar på bilden. Hon tittar på en väldigt lugnt vilket gör att det inte alls känns hotande att titta på bilden utan bara väldigt fridfullt. Om hon däremot skulle kollat med en lite mer arg blick skulle inte bilden alls vara lika välkomnande som den är nu.

Miljön i bilden känns även deb lugn och harmonisk. Detta ger en skön känsla som också gör att den som tittar på bilden på något sätt också blir lugn. Bilden är också ganska varm vilket gör att den blir välkomnande såpass mycket så att jag nästan skulle kunna hoppa in i bilden och sätta mig bredvid kvinnan. Det är alltså hennes blick som är den största anledningen till att jag vill vara med i bilden men också miljön runt omkring henne.

Det verkar finnas en ljuskälla som kommer in från en vinkel snett ovanifrån. Det ser ut som detta för att ansiktet och en del av bröstkorgen är upplyst från en speciell vinkel. Dock är området under bröstkorgen inte vidare upplyst. En liten del av händerna plus armarna är dock upplysta. Landskapet bakom kvinnan är ändå ganska starkt upplyst. Ljuset och skuggan verkar spela en viktig roll för att den dels får bilden att se mer realistisk ut men också för att den framhäver själva konturerna, landskapet och kvinnan i bilden på ett mycket bra sätt.

Namnet på denna bild är som sagt ett tjejnamn som är ”Mona Lisa”. När man hör namnet och ser bilden tror man i princip direkt att kvinnan på bilden heter eller kallas för ”Mona Lisa”. Namnet beskriver alltså vad det är för slags bild, alltså ett porträtt av en kvinna. Jag tror att Leonardo Da Vinci försökte skapa en perfekt kvinna vilket han i princip gjorde. Alltså skulle namnet som också är fint passa till bilden. Eller så kanske Mona Lisa var någon kvinna Leonardo var förälskad i och målade av henne pågrund av det. Lite som i Titanic till exempel, när Jack målar av Rose.

Jag tror dels att bilden var skapad för att den som kollar på bilden skulle känna lycka och ge personen harmoni på ett speciellt sätt. Jag tror också att den kan ha gjorts för att den var väldigt vacker att se på. Med hjälp av denna tavlan fick jag många funderingar och drömde mig bort om vem hon verkligen kunde vara och vad det var för landskap. Detta tror jag händer för många av de som kollar på tavlan. Den skulle alltså visa att Mona Lisa var väldigt lugn men också att tavlan utstrålar kärlek och lycka.

Jag tror att budskapet med denna tavla är att du ska ta tillvara på de bästa sakerna i ditt liv. Detta tror jag för att Mona Lisa är såpass glad på samma gång som hon ler väldigt vackert. Det är egentligen ganska svårt att hitta ett budskap till denna tavla med tanke på att den är ett porträtt av endast en person som ler. Dock finns det forskare som har hittat dolda budskap i denna målning. Ett av dessa dolda budskap innefattar olika bokstäver i Mona Lisas ögon. I högerögat har forskare sett bokstäverna ”LV” vilket de tror är Da Vincis initialer. I det andra ögat har de hittat ”BS” eller ”CE” vilket kan vara modellens initialer.

När jag ser denna bild tänker jag på en omtänksam kvinna som älskar en otroligt mycket. Detta ger minnen som kärlek, antingen den kärleken som en förälder ger sitt barn eller kärlek mellan man och kvinna.

Likes

Comments

Idag så började jag på bildprojektet om Sport. Jag bestämde mig för att måla Usain Bolt i svart tuschpenna på ett rosa papper. Jag hade lite problem med att få honom proportionerlig men ändrade sen tankesätt och bestämde mig för att det inte gjorde något om huvudet kanske var en aning för stort för kroppen. Ingen är perfekt, eller hur? Och alla har vi våra brister. Jag gjorde konturen på hans kropp iallafall och blev väldigt nöjd, men sen när jag skulle börja lägga till fartsträck och skuggning blev teckningen faktiskt rätt så ful. Så jag bestämde mig för att teckningen som jag gjorde idag fick vara första utkast. Nästa lektion ska jag måla av konturerna av kroppen på ett nytt papper och verkligen planera mina skuggningar och fartsträck och inte göra dem så som det exakt är på referensbilden jag använder. Eftersom att jag ändrade formen på honom väldigt mycket när jag ritade honom på mitt papper. Jag stötte inte riktigt på några jättestora problem kände jag, det mesta kunde jag lösa själv och behövde aldrig fråga läraren om något någon gång. Är om jag får säga det själv relativt självständig av mig när det kommer till de praktiska ämnen vi har här i skolan, så som bild alltså.

Glömde ta kort på det jag ritade men kan lägga in det i efterhand nästa gång vi har bild.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med min teckning inspirerat av drömmar. Mardrömmar för att vara exakt. Det jag är mest nöjd med på bilden är ögonfransarna för det var det jag tyckte, innan jag började, var svårast. Det jag fick lite problem med var att ögonen inte är helt identiska det ena ögat är en aning snyggare än det andra helt enkelt. Även ögonbrynen blev lite för "fjortisaktiga" och inte alls som jag hade tänkt mig. Jag löste inte aldrig problemet utan försökte det bästa jag kunde att göra dom tjockare tills det iallafall såg okej ut

Likes

Comments