Vintern har verkligen kommit till Davos. Nu ligger det ett vitt täcke över hela staden och längdskidåkarna har hittat ut och dyker upp lite här och var när vi är ute och går. Om tre veckor är det dags för världscup i längdskidåkning och starten går faktiskt precis utanför vårt fönster så det ska bli kul att se. Enligt mig är november den mest tråkiga månaden på året då mörkret lägger sig så tidigt plus att det oftast är mest slask och snöblandat regn i luften. Så fördelen med att vi bor så högt upp i bergen nu är att ljuset varar någon timme längre innan solen går ner, samt att det är mer "snösäkert". Därmed kan vi nog nästan räkna med en riktigt vit jul med mycket snö här i Davos i år. Om man nu vågar säga så haha.

När vi flyttade hit i början av september var sommarsäsongen här fortfarande igång. Hela september och oktober bjöd på väldigt fint väder med en dagstemperatur runt 20 grader. Jag vet inte om vi hade tur eller om det brukar vara så bra väder här på sensommar/hösten men i och med att det inte blåste så ofta så blev dalen liksom som en upphettad gryta så fort solen kom fram. Sen i början av november växlade det plötsligt om till minusgrader på natten och vintern kom. Med andra ord blev det aldrig någon "slaskperiod". Väldigt skönt.

I lördags var Magnus ledig från match så vi var ute på en långpromenad tillsammans och hejade på alla glada längdskidåkare.

September

Oktober

November

Veras "vintertofflor" som hon fick när hennes älskade mormor och morfar var här på besök för två veckor sedan. Hur söta?

Best regards
Lisa

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Davos är faktiskt Europas högst belägna stad med en höjdnivå på ca 1600 meter över havet. Det bor ca 12 000 invånare här året runt, men under sommar- och vintersäsongen är det verkligen liv och rörelse då turister strömmar in. Som vi har förstått det är det dock många schweizare, bosatta i Zürich, som äger ett semesterhus/lägenhet här i Davos, så en stor del av alla ”turister” som kommer hit är ju faktiskt schweizare.

När jag spatserar runt med barnvagnen på dagarna möts jag oftast av väldigt trevliga själar som bor här. Alla hälsar på varandra, även fast man inte känner varandra. Därmed får, i alla fall, jag verkligen känslan av ett ”bysamhälle” vi bor i där folk värnar om varandra.
Davos är dock väldigt konservativt. Många kvinnor/mammor är hemma med barnen på dagarna. De barn som är i skolålder samt männen går alltid hem runt lunchtid för att äta hemma med hela familjen. Kvinnorna lagar alltså även lunch varje dag till familjen. Givetvis gör inte ALLA kvinnor så men i många familjer lever den gamla traditionen kvar.

De flesta affärer/butiker förutom mataffärerna är stängda mellan 12 och 15 under dagarna.
Söndagar känns som ”familjens dag” här borta då allt är stängt. Ganska skönt faktiskt. Då kan man inte åka iväg och handla eller hitta anledningar till att fixa massa saker på stan som man egentligen kan ta och göra en annan dag i veckan. Nej, istället lägger man tid på att umgås och bara vara med sin familj- det kallar jag kvalitets tid!

Friluftslivet överlag är väldigt stort här. På sommaren är det vandring, löpning, cykling ner för bergen, kanot- och kajakpaddling några av de stora aktiviteterna här.
På vintern är givetvis skidåkningen den allra största sporten. Hockeyn är ju också väldigt stor.
Det är både längdskidåkning och utförsåkning som utövas här och varje år arrangeras det olika världscuper i Davos.
I slutet av januari går World Economic Forum av stapeln och då ska det tydligen vara sjuuuuukt mycket folk här, samt ligga snipers på hustaken då säkerhetspådraget är så stort. Det ska bli riktigt kul att uppleva och se på plats.

Nästan allt är faktiskt väldigt dyrt i Schweiz men något jag hittills har hittat som faktiskt är, om än, billigare än hemma i Sverige är det ost och skor haha. Så för er som är ost gourmander och tycker om att shoppa skor- kom hit!

Det finns sex stycken toppar att enkelt ta sig upp på via tåg/gondoler här runt omkring oss. Jag, Magnus och Vera har varit uppe på den högsta toppen här som heter Parsenn och där uppe befann vi oss på ca 3000 m över havet- det var mäktigt. Om man ska ta sig upp på den toppen finns det tre stycken nivåer, och alla nivåer har en restaurang där man kan käka en lunch och beskåda utsikten.

Best regards
Lisa​​

På toppen av Parsenn i september

Kaffestopp påväg ner

En pappa och dotter som jag håller så kär

Likes

Comments

Bild 1 - tagen igår. Bild 2 - tagen för en månad sedan.

I april blev det klart att vi, till hösten, skulle flytta till Davos. Jag ville på en gång ta reda på så mycket som möjligt om stället. Hur ser det ut?, hur bor man där?, vad kan man göra där?, hur är klimatet?, aktiviteter för mamma/bebis?....Ja listan på frågor kunde bli oändlig. Det var bara att sätta sig ner och göra lite research på nätet. Oftast kom jag in på hemsidan Davos.ch där det, i och för sig, finns otroligt bra och mycket information vad gäller skidsystem,busstidtabeller, nedfarter öppna, sommaraktiviteter osv. Dock ville jag så gärna få tag i någon som faktiskt hade bott där själv och kunde berätta lite om hans/hennes upplevelser. När jag sökte på ordet Davos kom jag ofta in på skidåkaren Anna Haags och hennes man Emils blogg. Dom skrev en hel del om Davos i bloggen då dom har bott, tränat och tävlat där mycket. Snabbt därefter skrev jag ner alla mina frågor och mailade Anna. Efter några månader fick jag ett långt mail tillbaka där hon svarade på precis allt jag frågade om. Genast fick jag en mer klar bild av vart vi skulle- det var med nyfikenhet och spänning vi några veckor senare satte oss på flyget till vårt nya hem.

Som Anna skrev i mailet: Davos "vår pärla"- och det kan jag verkligen hålla med om. En liten pärla beläget i en dal som omringas av massiva, mäktiga berg.

Best regards

Lisa

Likes

Comments

Jag har många gånger tänkt tanken "ska jag testa på att blogga jag också?" men efter att ha tänkt både en och två gånger till så har det hela tiden resulterat i att jag tänker "vad skulle den handla om?"och "varför skulle folk vilja läsa den?". Ibland har jag även funderat över om jag ens vill dela med mig av mitt liv till folk jag faktiskt inte känner?. Samtidigt kan man ju välja att stänga ute mycket av sitt privata liv i sin blogg om man vill det.

Mina dagar just nu här borta i Davos består mest av promenader med barnvagnen, blöjbyten, amning och allt annat som hör till en vanlig mammaledighet. Därav finns det lite tid att reflektera över saker och ting här i livet. Som nyinflyttad till ett helt nytt land för oss finns det mycket att upptäcka och dela med sig av. Där kanske min "anledning" till att blogga uppkom?
Jag vet inte riktigt vad för typ av anledningar det finns för mig att skriva av mig på en alldeles egen blogg, jag vet bara att jag plötsligt fick lite "feeling".
Något som kanske inte hör till en vanlig mammaledighet är att jag spenderar väldigt mycket tid på "FaceTime" med vänner och familj hemma i Sverige och det är ju just för att vi saknar dem så mycket och för att de givetvis saknar oss och vill följa lilla Veras utveckling. Men jag "Facemtimear" ju även för att dela med mig av vårt lilla familjeäventyr här borta i pärlan Davos och det är verkligen något jag känner att jag VILL dela med mig av till andra där ute då Davos, och många andra ställen i Schweiz, är otroligt vackert och värt att uppleva !

Best regards
Lisa

Likes

Comments