5 dagar har Kotten nu varit på dagis efter jullovet, och nu är han sjuk.
Han vaknade konstigt många gånger på kvällen efter att han somnat, och när jag gick in till honom vid tolv så hörde jag direkt på andningen att han hade feber och att den höll på att stiga.
Så var det också. Efter lite värkmedicin sov han ändå rätt bra resten av natten.
Stackars lilla Kotten.
Idag får vi väl bara titta på Pippi och ta det lugnt.
Nu börjar dagislivet igen.

Febrig gullunge.

Stackars liten.❤

Lilla vännen fick fram ett litet leende när han såg sig själv i kameran.❤❤❤

Likes

Comments

Så just nu sitter jag och väntar att timme nummer två ska gå, är på hälsocentralen på sockerbelastning, hoppas resultatet är ok.
Har varit VÄLDIGT trött och törstig denna graviditet, och tanken slog mig tidigare att det kan vara tecken på graviditetsdiabetes? Har inte haft det förut så vet egentligen inte hurdana symptom man kan ha.
Nu är jag snart klar här iallafall så då får jag veta resultatet.😊

Foglossningen som jag så nöjt trodde var bättre har efter jullovet kommit tillbaka och är MYCKET värre än tidigare, det börjar vara lite svårt att fungera på jobbet( jobbar på småbarnsavdelning), och när jag kommer hem efter en jobbdag är kroppen slut, varje steg gör ont och inte heller är det lätt att hitta en bekväm ställning liggandes eller sittandes..
Jag lever dock ännu i hoppet om att det kanske är övergående.
Sammandragningar får jag också med jämna mellanrum på jobbet och ofta också på morgonnatten, och ibland värker det till i magen.

Myran rör iallafall på sig och rörelserna har ändrat karaktär. Man märker nu att bebis blivit större och starkare och rörelserna syns nu också utanpå.
Men jättestor skillnad ändå nu när moderkakan ligger i framvägg, många rörelser känns "långt inne" och ibland känner jag stora rörelser som ändå inte går att känna utanpå magen.
Med Kotten låg moderkakan i bakvägg och då kändes rörelserna mycket tidigare och syndes även mycket tidigare utanpå. Dessutom kändes rörelserna starkare och var mera "ytliga".
Två helt olika graviditeter.😊

På tal om foglossning så blev det inte bättre av att jag föll i trappen med Kotten i famnen imorse. Vi hade just vaknat och vi var påväg ner då ett överkast föll ner från trappräcket, förstås föll det just vid mina fötter och jag snubblade och föll.
På den korta stunden hann ja tänka: aj aj aj, det här var inte bra! Det här kommer sluta dåligt!
Jag vet inte riktigt hur jag föll, men jag lyckades hålla Kotten upprätt och landade INTE på Myran i magen, men aj vad ont jag fick. Kotten blev rädd och började gråta men tror han klarade sig utan skada.
Jag hann inte reflektera destovidare över fallet eftersom vi skulle iväg, men nu på hälsocentralen märkte jag att jag skrapat upp skinn genom tröjan på armen och att mina byxor gått sönder, så jag landade troligtvis på ena knät och armen..
Jaja, man får va glad att det inte gick värre!
Men nu känner jag mig alldeles yr och illamående av att ha fastat för belastningen och så känner jag mig SÅ mörbultad i kroppen.

Kanske det blir bättre när jag får lite mat i kroppen.

Nu har snart två timmar gått och jag får veta resultat, uppdaterar senare vad det visdae.

Ha en bra dag allihopa!

Likes

Comments

Att välja bilstol till sitt barn kan vara värsta mardrömmen, modellerna är många och likaså egenskaperna hos stolarna. Fastsättningarna varierar och man måste fundera vad som passar bäst för just ens egen familj.

Här är några saker att tänka på:
1. Hur bred får stolen vara? Ska man kunna sitta bekvämt brevid stolen?
2. Enkel fastsättning? Ska stolen ofta flyttas från en bil till en annan? Isofix eller bälte?
3. Justerbart nackstöd, lång i ryggen. Hur länge går stolen att använda?
4. Viktgräns, 18 eller 25 kg?
5. Komfort, hur bekväm är stolen för barnet?
6. Sidokrockskydd, vissa stolar har väldigt dåligt skydd på sidorna vid eventuell sidokrock.
7. Lutningslägen? Ska stolen gå att luta ifall barnet somnar i bilen?
8. Ska stolen gå att ha på alla platser i bilen, även mittsätet?
9. Material, går det att tvätta? Enkelt att ta av? Smutsavstötande?
10. Ska stolen vara Plus-godkänd?

Som första stol åt Kotten valde vi en Maxi Cosi Pebble med isofix bas, dvs en bas som fästs i bilen med isofix där du sedan lätt bara klickar i och ur babyskyddet.
Till samma bas gick sedan nästa stol som passar i samma bas, en Two way Pearl, vi köpte den på samma gång.
Så smidigt och bra, tänkte vi, isofix som det är bara och klicka i lch ur.
Nu efteråt har jag lärt mig SÅ mycket mera om barnbilstolar och skulle kanske inte gjort samma val.

I sverige är föräldrarna MYCKET MERA medvetna om säkerheten angående hur barnet skall sitta i bilen jämfört med föräldrarna här i Finland.
Här rekommenderas att barnet sitter bakåtvänt till 3 år (många vänder redan vid 2) medans man i Sverige vet att vill du att barnet överlever en stor krock ska det sitta bakåtvänt till 4-5 år. Det räcker att du gör lite forskning om krockar med barn på nätet, så förstår du nog varför.

Så då kommer vi till stolarna du INTE skall välja. Många (liksom jag själv) faller för tricket "two-way", dvs att du kan ha stolen både framåtvänd och bakåtvänd i bilen, detta är inte en bra lösning. En sådan stol är oftast inte bra att använda framåtvänd på grund av att den är för stor och tung, och den tyngden får barnet på sig vid en eventuell krock. Stolen är en kompromiss mellan framåtvänd och bakåtvänd och är alltså inget bra val.

Sen kommer vi till balkstolarna..jag vet inte vad jag skall säga. Köp inte balkstol, dom är INTE lika säkra som bakåtvända stolar. Finns information på nätet och tester på youtube som visar att dom kan vara en riktigt dödsfälla. Ett litet barns nacke klarar inte av kraften som uppstår vid en krock om det sitter framåtvänt. Så skippa framåtvänd stol.

Nej, det bästa du kan göra är att sikta in dig på att köpa 3 stolar.
Ett babyskydd, en bakåtvänd stol och en framåtvänd stol. Ett tips, speciellt om du bara har ett barn och inte tänker skaffa flera, är att välja en bakåtvänd stol som passar HELA den tiden som barnet bör åka bakåtvänt. En stol med isofix bas går ändast för barn upp till 18 kg, medans en stol med bältesfastsättning går ända upp till 25 kg. Det lönar sig att tänka på när du väljer hurdan stol ditt barn ska ha.

Vi själv visste ju inte om viktbegränsningen då vi köpte Pearlen så den kommer inte hålla hela tiden som Kotten skall åka bakåt, så nu är vi ute efter en ny bilstol åt honom.
Vi söker då efter en stol som går ända upp till 25 kg och som är rymlig för även större barn och är bekväm och säker.
Efter lite research har jag kommit fram till två stolar som verkar överlägset bäst i bilstols-djungeln, och dom är:
Axkid Minikid

Och Britax Maxway.

Nu gäller det att åka till butik och prova. Är jättenöjd att jag kommit så här långt och har sållat mig fram till två finalister, för det är inte så lätt skall ni veta!
Ska bli spännande att se vilken stol vi väljer sist och slutligen.

Likes

Comments

Veckorna går och vi försöker hänga med, tiden går MYCKET fortare än vid den första graviditeten, nu är vi redan inne i vecka 26.
Jag mår relativt bra, men jag sover SÅ dåligt. Jag vaknar 100 gånger per natt, går upp och kissar 2-3 gånger per natt och när jag äntligen får sömn så är den aldrig riktigt djup. Jag drömmer stressiga och konstiga drömmar och vaknar alldeles kallsvettig. Dessutom har bebisen blivit så stor så det är svårt att ligga på rygg, och att ligga på mage går ju inte heller. Och sparkar och verdar gör den ju förstås om natten istället för på dagen.
Detta är ett stort problem.
Jag är inte alls utvilad när jag vaknar och hela dagen går ut på att jag längtar efter att få sova. Humöret blir dåligt och minsta lilla motgång gör mig alldeles gråtfärdig. Ja jag störtgråter ibland.

"Egentiden" är totalt bortblåst eftersom jag sover så fort jag får chansen, jag lägger mig när Kotten lägger sig, och stiger upp när Kotten stiger upp. Inga kvällar framför TVn eller slötid under dagsvilan. Nej, sover han så sover jag.

Och det här med sömn är svårt, människor omkring har en tendens att förminska ditt problem, att det är "normalt" att vara trött, vanligt att sova dåligt osv.
Och dåliga råd om att göra si eller så för att "glömma bort" tröttheten hjälper verkligen inte. Och motsvaret "jaha, jag är också trött"  får mig att vilja slå någon med något hårt i huvudet.
Nej tack, har ingen något bättre att komma med är det bättre att hålla tyst. Du är inte jag och du vet INTE hur det känns för mig.

Så där fick ni ett inlägg från en sur och trött mamma. Varsågoda.

Likes

Comments

Här gick julafton riktigt bra, förutom att en stor del av oss som firade, inklusive jag själv, var sjuka och snörvliga.
Kotten var dock i någorlunda skick och det var jag ju väldigt tacksam för.
Han gillade sina presenter och leker med dom varje dag, bygger duplo, kör fyrhjuling, sover med pippi-dockan osv.

Det känns ju väldigt tråkigt att vara sjuk på ledigheten, då när jag tänkt att vi alla skulle vila upp oss och samla kraft.
Och den som trodde att vi klarade oss med lite förkylning och feber hade FEL!
För nu nalkas ju nyår och passligt till det har vi fått magsjuka.
Min systers tre pojkar spyr och jag och Kotten har lös mage.
Själv mår jag också ganska illa.
Underbart..
Kanske vi hinner bli friska tills jobb och dagis börjar igen..

Ja ja..här kommer lite bilder från julen.

Likes

Comments

Så, Kotten hostar fortfarande, han har så mycket slem i lungorna🙁. Han tar Flixotide morgon och kväll, Montelucast varje kväll och Ventoline var tredje timme, och det verkar inte hjälpa eftersom han fortfarande hostar VÄLDIGT mycket.
Nätterna är jobbiga, dels för att han sover dåligt och vi med, och dels för att jag tycker så himla synd om honom som ligger och hostar och hostar och har massa slem som måste komma upp.
Så idag ringde jag Läkarcentralen igen och doktorn som Kotten gått hos skulle ringa tillbaka senare idag, då får vi se hur vi ska fortsätta med Kottens medicinering.
Eftersom medicinerna inte har hjälpt kanske det inte är infektionsastma trots allt, han kanske har en infektion i lungorna eller någon allergi? Hoppas på att vad vi än provar till näst skulle hjälpa.

Vi har hunnit öppna massa luckor i Kottens paketkalender som jag inte har hunnit uppdatera, han har fått mera modellera, tomtestrumpor, smådjur och fingerdockor.😊

Här om dagen var vi till Ikea och köpte lite förvaringsmöbler till hallen. Där fick man riktig julstämning.😊😊 (Utom i köerna vid kassorna när det var dags att betala..)

Igår hann vi också med en del mys, på förmiddagen var vi ute i skogen och gick hela familjen. Kotten åkte rattkälke och tyckte det var jätteroligt.
Allt gick bra ända tills jag föll handlöst omkull i en isig uppförsbacke. Som tur landade jag på ryggen, så bebis i magen klarade sig utan smäll, men det kunde ha gått illa så får nog börja vara mera försiktig.

På eftermiddagen åkte vi till morfar och bakade pepparkakor och badade bastu.

Nu är det bara tre dagar jobb kvar, sedan börjar vår julledighet. Oj vad jag väntar..

Hoppas hoppas vi skulle få Kotten i skick till jul.

Likes

Comments

Kottens hosta har bara blivit värre, i måndags var vi ju hos läkaren och idag fick jag ringa läkaren igen för nya råd.
För i natt höll Kotten på att storkna, jag hörde ett konstigt vrålande från hans rum och sprang dit, han var i panik och fick inte luft. Jag drog upp honom ur sängen och skakade honom, och då började han hosta och till slut spydde han upp slem.
Han har spytt slem två kvällar i rad, men aldrig ännu hållt på att kvävas av eländet!
Detta upprepades ännu en gång den natten.

Efter telefonkonsultation med läkare idag får Kotten nu Ventoline var tredje timme och Flixotide morgon och kväll. Dessutom satte vi till Montelucast(astmamedicin) varje kväll från och med idag.
Om den här natten är dålig ska vi uppsöka läkare igen imorgon, annars blir nästa läkarbesök på fredag för att bestämma fortsättningen med hans medicinering.

Och nu är jag så trött.
Natten skrämde mig och det gör så ont i mitt hjärta att han blir så dålig till natten. Att han ligger och håller på att kvävas av slem.
Den här hösten har varit alldeles för tung.
Jag har ständigt dåligt samvete för att jag inte räcker till.
Är jag hemma har jag dåligt samvete för att jag inte är på jobb, min arbetsmoral sätts i prövning och arbetskamraterna lider.
Är jag på jobb har jag dåligt samvete för att Kotten förtjänar att vara hemma när han är sjuk, att få återhämta sig och att få vila.
Men jag kan omöjligt vara på båda ställena på samma gång. Och mitt barn går först.
Men det känns förjävligt ibland.

Den här hösten har en sjuka avlöst en annan och vi har fått vabba, vabba och åter vabba.
En ständig oro som maler i en för ens barns välbefinnande.
Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att "bara han nu blir frisk så.." eller "efter det här får vi säkert hållas friska", "någongång måste det ju ta slut".
Och så fel jag har haft.
Det har inte tagit slut och det har alltid kommit något nytt.
Och nu orkar jag inte mer.
Så jullovet nästa vecka kunde inte komma passligare!
Då jäklar ska han bli frisk! Inga dagisbobbor som spökar och troligtvis en medicinering som fungerar. Inget dåligt samvete och jag kommer räcka till.
Då ska vi återhämta oss, allihop! Och vi ska sova! Vi ska sova hela nätter när han äntligen blivit frisk, det har jag bestämt.

I väntan på jullovet..

Älskade gullegryn, snart blir du nog frisk❤.

Likes

Comments

Doktorns väntrum..känns som vårt andra vardagsrum.
Idag var vi där igen angående Kottens hosta som inte ger med sig och ögoninflammation.
Kotten tar Ventoline och Flixotide genom pipa och vi upplevde att det var lite bättre imellan, men att det nu återgått till att vara väldigt dåligt. Han sover inte om nätterna, utan bara hostar, och igår kväll spydde han ner hela sängen och golvet och väggen i sitt rum på grund av slem.
Läkaren har nu gjort upp en plan för två veckor framåt.
Vi höjer dosen Flixotide igen eftersom Kotten verkar ha fått ett nytt virus från dagis, hjälper det så minskar vi småningom igen. Hjälper det inte ska han få antibiotika och hjälper inte det så sätter vi in en till astmamedicin.
Efter det ska det också tas blodprov och göras en utredning om eventuella allergier.
Läkaren kunde ännu inte fastställa om Kotten har infektionsastma eller ej.
Han sa också, doktorn, att boven bakom hela Kottens mående kan vara att han började dagis. Att han helt enkelt är SÅ känslig mot att få bobbor och att det direkt sedan sätter sig som en infektion i luftvägarna.
Det är förjävligt att tänka att han kanske är så här sjuk hela tiden bara för att han går på dagis.🙁
Suck. Vad skall en stackars mamma göra?

Likes

Comments

Igår hade jag julfest med jobbet, så då öppnade Kotten och pappa lucka nummer nio. Där fanns tatueringar som Kotten var lite skeptisk till, så mannen vågade inte ens försöka sätta en på Kottens hand.
Idag visade Kotten mig vad han fått i paketet igår och jag frågade om vi skulle sätta tatueringen på handen.
Först tyckte han jo, sen nej, sen jo igen. Vi gjorde ett försök.
Kolla hur bra det lyckades!😅

Hahaha! Han blev jätteledsen, stackaren! Tror faktiskt han var rädd för att han inte riktigt visste vad det var.
Jag gjorde en tatuering på min egen hand sen också så sedan var han nog jättenöjd.

Efter det öppnade vi dagens lucka och där fanns modellera, och det var BÄSTA KÖPET NÅGONSIN!
Kotten tyckte det var såååå roligt! Han höll på hur länge som helst!
Vi tog en paus och åkte till stan och han ville så gärna fortsätta efter det igen och så på kvällen innan läggning igen.
Jag tror jag vet vad Kotten vill göra hela dagen lång imorgon.😊

På stan köpte jag några Astrid Lindgren filmer (Astrid Lindgren är min idol), eftersom Kotten vägrar se på barnprogram som är tecknade och vi börjar bli rejält trötta på samma avsnitt Pippi Långstrump som vi kollar på upp och ner dag ut och dag in.
Köpte både Pippi, Emil i Lönneberga och Rasmus på luffen, i hopp om att något annat än Pippi skulle duga. Och Emil i Lönneberga gillade han iallafall för det tittade vi på idag.😊

Nu är Kotten i säng och tror jag snart dyker ner jag med.
Ha ett skönt veckoslut allihopa!

Likes

Comments

Ååååh idag kände jag dom äntligen, dom första sparkarna! Det kändes både inuti och utanpå! Och vad jag har fått vänta på denna dag! Är i slutet av vecka 22 så det känns väääääldigt sent.
Har känt lite smått, svagt tumlande innan, men inga tydliga sparkar och absolut inget man känt utanpå.
Med Kotten kände jag rörelser väldigt tidigt, likaså sparkar utanpå.
Nu ligger ju moderkakan i framvägg så jag antar att det är den som luggit ivägen.
Dom här sparkarna kom passligt som liten tröst för den obehagliga foglossningen jag dras med just nu, den verkar bli värre för var dag och ibland sticker det till av smärta mellan benen😣. Och förstås skall hela marken vara is-täckt just nu, det är en PINA att spänna sig och gå på hal is, det gör riktigt ONT! Jag lever i hoppet om att denna foglossning är övergående..I väntan på det.

Nu till julkalendern.
Igår öppnade vi lucka nummer sju och idag nummer åtta. Igår var det fingerfärg i paketet, roligt med råddigt. Önskade nästan att jag köpt vattenfärg med pensel istället!😂 Men kotten tyckte det var roligt så det var ju huvudsaken.
I dagens lucka fanns det tre smådjur till samlingen, en kanin, en katt och en gris. Vi sjöng lille katt, hoppe hoppe hare och morsgrisar samtidigt som vi tittade på alla djuren. Enkelt och mysigt! Just the way I like it!😅😂

Råddigt men roligt med fingerfärg.

Mera djur till samlingen.

Likes

Comments