Okej jag måste bara än en gång skriva om det här med bilbarnstolar eftersom vi är så efter i tänket här i Finland!
Vi vänder barnet framåt ALLDELES FÖR TIDIGT och alldeles för gamla bilbarnstolar säljes och skänkes till höger och vänster!
Nu samlar jag därför lite snabb info i detta inlägg som ni föräldrar ska tänka på då ni skaffar bilstol åt ert barn.

1.Att åka bakåtvänt.

Barnet bör åka bakåtvänt till 4, HELST 5 år. Här vänder vuxna barnen alldeles för tidigt, vissa redan vid 1-2 års ålder! GÖR INTE DET! Det är inte säkert för ditt barn!
Många säger då att deras barn inte ryms, det är oftast förälderns påhitt, eller så har ni helt enkelt fel stol, alternativt fel stol i fel bil.
Via länken här kan ni se att "stora" barn hur bra som helst kan åka bakåtvänt.

http://dyrbarlast.se/tips/stora-barn-bakatvanda-vad-ar-hemligheten/

Ett annat påhitt föräldrarna ofta har är att barnet får obekvämt. Om barnet inte klagar går det troligtvis hur bra som helst. Barn är mycket mera böjbara och spänstiga än vad vi vuxna är och kan bra sitta t.ex skräddare i bilen. En framåtvänd stol ska du inte ens ha som extra stol åt ett litet barn, olyckan kan ske när som helst.

2. Begagnade stolar.

Man kan bra köpa en begagnad stol, man får ju då lita på säljarens ord om att stolen är okrockad. Du kan själv kolla att det inte finns sprickor i plast eller frigolit.
En annan sak du ska tänka på är ÅLDERN PÅ STOLEN. Ett babyskydd är rekommenderat att användas 5-7 år, och bilstol två 7-10 år. Kolla alltså hur gammal stolen är innan du köper den!
Det bästa är att gå efter kvitto, men eftersom säljaren sällan har kvittot kvar kan man gå efter stämplar, klockor eller klostermärken med datum
och årtal som finns på stolarna.

3. Twoway, vändbar stol.

Många lockas av en vändbar stol, det är dock inte att rekommendera.
En vändbar stol är en kompromiss mellan bakåtvänd och framåtvänd och funkar egentligen inte så bra alls framåtvänd.
Den är helt enkelt för tung för att ha som framåtvänd stol, och all den tyngden tar barnets kropp emot vid en eventuell krock. Dessutom är bältesledningen oftast dålig på en sådan stol.
När stolen är urväxt bakåt, är den också urväxt framåt. Då är det lika bra att köpa en bakåtvänd stol som räcker längre.

4. Isofix

Stolar fästa med isofix är praktiskt av många skäl. Håll bara i bakhuvudet att dom endast går till 18 kg(dvs. inte hela den bakåtvända tiden), medans bältesstolar går ända upp till 25 kg. Så du kommer säkert få köpa en till bakåtväbd stol innan det är dags att vända.

5. Vilka stolar räcker länge?

Vi har två stolar som verkligen ligger i topp på både säkerhetsfronten och som räcker hela barnets bakåtvända tid. Dessa två är Britax Maxway och Axkid Minikid.
Maxway är lite smalare upptill och tar därför lite mindre rum i bilen. Den har dock ganska långa bältesremmar så passar inte riktigt små barn.
Axkid är rymlig och barnen kan bekvämt sitta skräddare i den. Den har en tillhörande babydyna som gör att barnet kommer högre upp och kortare bältesrämmar som gör att barnet kan byta från babyskyddet ganska fort.
Så till det viktiga. Båda dessa stolar är PLUS TESTADE och godkända!
En plustestad stol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision.

Några små tips åt dig som förälder! Hoppas det hjälpte och att flera barn får åka säkert.😊 Det var allt för idag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

På lördagen blev jag ju uppvaktad med en babyshower, den hysteriskt roliga början på det hela kan ni läsa om i mitt tidigare inlägg!😂

Det var min andra babyshower, och eftersom jag redan haft en, firade vi nu i ett lite mindre gäng.
Dagen var PERFEKT från början till slut! Och jag kunde inte ha önskat något mera❤.

På programlistan fanns bland annat indisk huvudmassage, lekar i riktig babyshower anda, god mat, bastu med hårinpackning och ansiktsmask, färgning av fransar och bryn, nagellacksmålning, spel och massor massor mer!
Fina presenter fick bebis och jag också!

Det som ändå berör mig mest, och som jag alltid tänker på, är att alla dom här människorna faktisk har tagit av sin tid för att ordna det här för mig. Att någon ids. Ids planera och fundera och dekorera, bara för MIN skull!
Det är det som är så fint!
Det som jag blir tårögd av.
Och det värmer. Länge.

Jag vill ännu säga tusen tack åt er som var med och hade ordnat så fint. Bara för mig. Det var guld värt och jag är riktigt, riktigt tacksam!❤

Massor med smarrigt! 😊

Maten var underbart god!

Massor med fina gåvor både till mig och Myran!

En egen Myra-body åt Mini-myran❤ Kotten fick en likadan Kott-body på min förra babyshower.😍

Likes

Comments

Nu är vi inne i vecka 38 och från och med nu räknas bebis som "färdig", dvs att den är välkommen till världen nu när den behagar😊. Har ännu inga känningar så tror nog den hålls inne ett tag till.

Så till spännande grejer, idag blev jag nämligen uppvaktad med champagne (jo den var alkoholfri) för idag har min härliga familj ordnat en babyshower åt mig!😁
Det var egentligen en överraskning, men jag hade råkat misstänka just denna dag så jag ordnade en liten överraskning jag själv med!
När gänget kom och skulle överraska mig hemma, så tog mannen imot dem i dörren och lekte att han pratade med BB i telefon, han hade också skickat meddelande till min syster och varnat om att jag haft värkar på natten.
När han tog emot dem sa han att jag håller på och föda och att ambulans är på väg.
Jag står på alla fyra på toa och vrålar att bebis kommer NU!
Hahahaha! Det var jätteroligt!
Ni skulle ha sett dom!😂 Sådan panik!
Tårar och chock! På dom få sekunderna hade dom hunnit fundera var vi har handdukar och lakan, att vi är många kvinnor, vi klarar det nog! När kommer ambulans?! Alltså totalt kaos!
Det skulle ha varit filmat!😅

Jaja, nu har jag druckit skumppa, fått indisk huvudmassage, lunchat, shoppat babykläder och ätit mjukglass. Och nu fortsätter resten av dagen så jag får uppdatera senare hur babyshowern fortsatte!

Tudiluu!

Väntar på massage😊

Lätt lunch😊

Mums!😁

Likes

Comments

Ja vi är nu inne i vecka 37 och vi närmar oss slutet av graviditeten.
Foglossningen kommer att pina mig ända in i det sista, och jag blir lätt andfådd och slut, sömnen ska vi inte ens tala om.
Men jag mår ändå bättre nu än för ett tag sen, då jag kände att jag inte alls fick luft, blev yr och mådde illa, det gick som tur om efter tre dagar. Så för det får jag vara nöjd.😊

Jag hade lyckats få ner sockervärdena lite, men dom var inte helt nöjda på moderskapspolikliniken, så jag fick en vecka till på mig att försöka sänka dom så jag skulle slippa medicinering.
Det går inte jättebra, värdena har varierat ganska mycket och till en del varit över gränsvärdet, så får se vad dom säger om några dagar när jag skickar in värdena.
Vi måste väl kolla bebis igen så den inte vuxit för mycket, det hade den ju inte senast men nu har ju värdena varit höga en längre tid..så får se.

BB väskan är fortfarande inte packad och jag har inte skaffat annat än lite blöjor, energin tryter..Jag måste verkligen ta tag i det nu, vill inte stå där med värkar sedan, helt oförberedd och packa i all hast. Nej, skärpning! Den här kommande veckan SKA det bli av!

En natt hade jag några sjuka sammandragningar och dagen efter hade jag massor av osjuka sammandragningar, nu har det dock lugnat sig igen.

Hemoglobinet mitt var också lågt när jag var hos rådgivningen, så nu ska jag börja äta järntabletter. Rådgivningstanten menade att fast det inte hinner inverka nu så mycket innan bebis kommer, så är det bra att boozta upp järnförrådet så jag inte är så trött efter att bebis blivit född. Så det låter ju helt vettigt.
Hade dock helst skippat järntabletter eftersom det kan krångla med magen och jag redan får hård mage bara av att vara gravid, men det är väl bäst att göra som dom säger.

Kotten blev av med spysjukan men nu håller han på att bli förkyld, snuvan rinner och han har fått en rejäl hosta, eländiga tider det här då det verkar finnas bobbor ÖVER ALLT!
Men vi är ändå glada att han har fått vara så pass frisk som han har varit den senaste tiden.

Nu ska jag lägga mig och sova, dvs. vända mig från en värkande höft till den andra hela natten igenom, förutom när jag är uppe och kissar eller nattar om Kotten.

Go natt på er!😅

Kotten och min brors nya familjemedlem, Nici❤

Leker bak i pappas bil, det är roligt!

En solig dag i parken.❤

Likes

Comments

Igår var jag alltså till moderskapspolikliniken på grund av mina höga värden av graviditetsdiabetesen.
Dom kollade att Myran i magen inte var för stor, och det var den inte, den var helt lagom, skönt.
Men värdena måste nu följas med noggrant, jag har en vecka på mig att försöka hålla värdena nere(kan vara omöjligt och inget jag kan påverka, men lönar ju sig att försöka!),och om det inte lyckas påbörjar vi medicinering nästa vecka.
Dessutom sa läkaren att jag extra lätt skulle ta kontakt ifall jag upplever minskade fosterrörelser. Så det får jag också följa med lite noggrannare.

Kotten har fått spysjuka och diarre, så ni vet vad vi har gjort inatt..
Skulle man helst kunna röra sig normalt skulle det vara enklare, men att krypa omkring på golvet och städa, och stå dubbelböjd och byta sängkläder i spjälsängen höggravid är inte det lättaste..hoppas det går om fort.
Igår åt han näst intill inget alls, men idag har jag fått i honom tre skedar yoghurt och lite chips. Stackars liten.❤

Imorgon går vi in i vecka 36 och jag börjar känna mig färdig med denna graviditet,
tur är det inte långt kvar.😊

Det var det för denna dag, och nu önskar jag er alla ett trevligt veckoslut!

Lillen får i sig lite chips❤.

Likes

Comments

Graviditetsdiabetesen har jag inte haft några större bekymmer med före nu några dagar tillbaka, tidigare har värdena luggit bra under gränsen, men nu har jag plötsligt fått förhöjda värden nästan en vecka i sträck.
Ringde rådgivningen idag för att fråga råd, och då fick jag en tid genast imorgon klockan 10.00 till moderskapspolikliniken.
Så nu återstår att se vad dom säger imorgon om situationen.
Detta gör mig på dåligt humör, har annat att tänka på än att bebisen kanske blir "för stor", möjlig igångsättning osv.
Jag blev igångsatt med Kotten och hade verkligen önskat att denna förlossning skulle starta naturligt.
Hoppas verkligen att det blir så..
En annan sak som börjat oroa mig är att om man en gång haft graviditetsdiabetes, så ökar chansen kraftigt att man får diabetes senare i livet också. Ni vet, jag har ju googlat och skrämt upp mig själv.
Och nu känns det inge bra alls.

För övrigt verkar illamåendet ha kommit tillbaka, jag som trodde att bara det upphört så är man på det säkra. Men hah! Så fel man kan ha! Illamåendet hoppade rakt i famnen på mig och skrattade elakt, "guess who's baaaack?!"
Bara å tacka och ta emot.
Foglossningen drar ner humöret och jag har fått en liknande värk i bihålorna/slemhinnorna som jag hade med Kotten, känns som om hela insidan av näsan bränner och svider och värker.
Visst är det underbart att vara gravid😅!
Nej men skämt å sido, det ÄR underbart. Underbart och jobbigt.
Härligt och tungt.
Nästan overkligt att ha en liten bebis där inne i magen. En del av dig.
Skulle det bara vara som en dans på rosor att vara gravid skulle väl jorden överbefolkas ganska fort!😊

Så lite om Kotten.
Han har mått så bra av att få vara hemma, han är så mycket friskare och gladare och piggare.
(Han har dessvärre kommit in i trotsåldern, men det tar jag i ett annat inlägg).
Vi var till öronläkare idag och kollade upp hans öron, allt såg bra ut och rören funkade än. Så väldigt skönt😊.
När vi kom ut från läkaren hade någon tölp tråkigt nog parkerat på detta viset:

Min bil är den röda. Jag är höggravid. Tror ni jag slapp in?
Haha, nej självklart inte!
Tror ni jag klarar av att klättra från passagerarsätet till förarsätet med min foglossning. Nej.
Så där stog jag, höggravid med en hungrig unge, och slapp inte in i bilen. 😒🔫.  Skjut mig.

Ja det hjälptes inte annat än att ropa på hjälp till första bästa människa som kom emot, så en snäll kvinna kom som en räddare i nöden!
Kände mig som ett fån när jag bad henne klättra in i min bil, men hon såg ju fort att ekvation *flodhäst* och *inträngd parkerad bil* inte gick ihop.
Hon försökte först klämma sig mellan min och den andra bilen, men det var omöjligt att slippa in. Så hon fick helt enkelt klättra in från passagerarsidan och över till förarsätet, sen backade hon ut bilen åt mig.
Och jag var så tacksam! Tur att det finns hjälpsamma människor därute! Hon räddade min dag!❤

Och tölpen som hade parkerat in mig kan ju vara jävligt glad för att hen inte kom ut just då, till en hormonstinn höggravid kvinna med andra barnet i handen, kunde blivit lite livat där kan jag säga..

Nåja, som tur slutade allt bra och vi slapp hem.

Det var ungefär denna dagen i ett nötskal, och nu är denna dagen packad och klar. Så gonatt på er alla där ute!

Likes

Comments

Här har varit tyst länge.
Orken räcker inte till just nu. När Kotten vilar på dagen vilar jag också, och när Kotten lägger sig för natten lägger jag mig med.
Blir liksom ingen tid över för något "extra".
På lördag går jag in i vecka 35 och graviditeten börjar vara riktigt tung.
Som jag redan sagt plågas jag av foglossning, och nu har ryggen också börjat krångla.
Jag har börjat må mera illa också, så irriterande.

Förutom att jag inte har skrivit här på bloggen, har jag inte heller inhandlat något till Myran än. Inga blöjor eller nappar, nappflaskor eller rumpsalvor.
Jag är helt oförberedd och kan inte riktigt förstå varför.
Det är lite som om jag tror att jag har maaaassor av tid kvar att ordna upp allt, men det har jag ju inte.
Borde ta mig i kragen och packa BB väskan och inhandla lite blöjor åtminstone.
Beror det på att orken inte räcker till just nu?  På att jag har så svårt att röra mig pga foglossningen? För att jag har Kotten att koncentrera mig på?
Vad det än är så kommer Myran komma vare sig jag har förberett mig eller ej, så nu får jag skärpa mig! Nu ska det handlas blöjor och packas BB väska.

Så lite om Kottens mående, han har varit SÅ MYCKET BÄTTRE efter att han slutade dagis!
Rören i öronen håller på att åka ur och vi har en tid till öronläkare nästa vecka för att diskutera om det skall sättas i nya rör eller ej. Så det återstår att se.

Nu börjar det vara läggdags så jag får önska er alla en skön kväll!😊

Myran i magen❤

Kotten❤

Kotten och Pappa jobbar😍

Chillar hos moster😊

Likes

Comments

Hej allihopa!
Vill börja med att ursäkta för att det varit tyst här en stund, har varit på resa och lämnat allt annat åt sidan.
Men nu, kära vänner, har jag äntligen lottat ut det vackra amningshalsbandet,
och vinnaren ääääär.......

Emma Malmsten!

Stort grattis till dig!
Jag kommer kontakta dig personligen för att få dina uppgifter så du kan få ett litet paket på posten.😊

Till er alla andra önskar jag bättre lycka nästa gång!

Ha det bra!

Likes

Comments

Ni minns säkert att jag skrev ett inlägg om dom fina och framför allt säkra amningshalsbanden från Millis design?
Om inte så är här en länk till inlägget:

https://nouw.com/best4baby/vackra-amningshalsband-28693115?cache=433870225

Nu har jag fått mitt eget amningshalsband och jag ÄLSKAR det! Så ljusa vackra våriga färger, och väldigt behagligt att röra på, tror Myran kommer uppskatta det väldigt mycket! Kan inte vänta att få testa det "på riktigt".😊
Mitt halsband går i mintgrön och marmorvit,
här är några bilder på det:

Nu har även du chans att vinna ett alldeles eget amningshalsband genom att delta i en liten utlottning!
Reglerna är enkla, det är bara att skriva "deltar" under detta inlägg, ELLER under detta inlägg på Best4babys facebooksida!
Om du inte själv har behov av det är ett amningshalsband en ypperlig present till t.ex. en babyshower eller en nybliven mamma.

Och här kommer lite bilder på halsbandet just du har möjlighet att vinna!
Ett halsband med virkade kulor i ljusa vackra pastell färger!
Halsbandet är giftfritt och har underbara svensktillverkade stora virkade pärlor som innehåller en träpärla av naturligt och obehandlat trä, och ett slitstarkt lädersnöre.

Vill du se vad mer det finns för finheter kan du gå in på Millis design här:
https://www.facebook.com/millisdesign1/

Så nu är det bara att delta i tävlingen och hoppas att du har turen på din sida, alla med!😊

Likes

Comments

Okej så jag tänkte skriva om skillnaderna jag märkt med första och andra graviditeten, stackars nummer två!😅

1. Utveckling

Första graviditeten: Åh gulle, nu går vi in i vecka 11, nu ska vi läsa om vad som händer med fostret i magen! Vi kan ju tjuvkika på nästa vecka också!

Andra graviditeten: Vilken vecka månne jag är i? 22? 27? 31!? Hur fan kan det vara 31 redan!?

2. Förberedelser

Första graviditeten: Vi behöver dittan och dattan och det ska köpas och det ska fixax. Alla bebis kläder skall tvättas och strykas och vikas in i lådorna. Åh vad mysigt att pyssla med alla dessa små bebiskläder! Tror jag radar ut allt och tittar på det och sen radar in det tillbaka.

Andra graviditeten: Jag har inte hunnit köpa något nytt, dom gamla barnkläderna får duga. Jag kunde ju tvätta dom efter förvaring...
Äh, dom får gå otvättade, när ska jag hinna med det? Och dessutom spyr väl bebis ner dom direkt i varje fall!

4. Fosterrörelser

Första graviditeten: Åh nu kände jag nåt! Är det månne en fot? Eller en hand? Kom och känn på magen älskling! Du får inte missa det!
Nu har jag inte känt bebis på en tid, tror jag dricker lite kallt och räknar fosterrörelser. Borde jag ringa in och kolla att allt är ok?

Andra graviditeten: Jag kände nåt tidigare idag..eller var det igår? Ja ja, det ordnar sig, den rör sig säkert snart.

5. Vila

Första graviditeten: Det är bra och passa på och vila då det går, kroppen är tung och fötterna mår också bra av att avbelastas en stund.

Andra graviditeten: Vila! Hah! 1-åringen ska leka, ha mat, kläs, leka ute, se på barnprogram, pottränas, läsa böcker, trotsa. Jag måste också åtminstone ibland hinna städa och tvätta lite, och kanske försöka laga lite näringsrik mat?

Så här är det, detta är sanningen!😅 Jag liksom hinner bara inte med. Det finns redan ett barn här som vill ha all min uppmärksamhet, så bebis i magen får INTE lika mycket omtanke och "ompyssling" som babybump nummer ett.
Men nu blir det väl människa av den ungen ändå får vi hoppas.😊

Likes

Comments