Tiden här på Grosbois har gått väldigt fort tack vare att jag trivs så bra, trots att jag saknar alla där hemma. Måndag och tisdag har jag jobbat på som vanligt i stallet. I måndags körde jag bland annat snabbjobb med Bocognano, intervall träning 6•750 meter på en av de tre rakbanorna. Den vi körde på kallas royal och är 1000 meter lång. Har även fått jogga några hästar både måndag och tisdag.

Att tömma kylen inför hemresan går sådär då jag endast åt frukost i lägenheten igår. Vi fikade chokladcrossianter på ett bageri. Lunch åt jag på restaurangen här på Grosbois, har hunnit äta där två gånger under tiden jag varit här. Har aldrig varit med om att man får så mycket mat för bara 8,5 €, det är en trerätters måltid. På kvällen åkte vi till ett litet samhälle och åt på en jättemysig resturang, en trevlig kväll med mycket god mat. Créme brulée är tydligen väldigt franskt så var tvungen att testa det till efterrätt nu när jag är här i Frankrike. Var första gången jag åt det men det var väldigt gott.


Idag har det regnat hela förmiddagen så det var blött att vara ute och jogga två hästar. Vi tog siesta redan halv 12 då vi var genomblöta. Eftersom det är min sista kväll här ikväll så tänkte jag börja packa ihop och städa av lägenheten. Jag tänkte även gå över till Evelinas och Indras lägenhet och kolla på v86 och äta lasagne. De svenska hästskötarna här på Grosbois har gjort det lite till en tradition att ses varje onsdag och lördag och kolla på v86 respektive V75.

Idag fyller även min pappa 50 år! Så vill passa på att hälsa grattis till honom, Grattis pappa!! Hoppas du får en bra dag! Får fira dig när vi ses imorgon!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Under söndagen var det jag och Ellinor som skötte stallet. Trots att jag var hemma rätt sent från travet i lördagskväll så var jag pigg när jag gick upp strax innan 6. Har vant mig att gå upp tidigt nu så vaknar till och med utan alarm.

Som vanligt så började vi fodra, mocka och fylla vatten. Dessutom så byter vi hästar i hagen varje morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Det finns inte så många hagar här på gården och dom som finns är ganska små, så det är inte så många hästar som kan vara ute samtidigt. De går en och en eller två och två i hagarna. Team Westholm hyr två hagar, som vi byter hästar i 4 gånger om dagen för att så många hästar som möjligt ska få komma ut en stund. Hagarna är dessutom "undangömda" där de inte syns ifrån vägarna för att gården ska se snygg och stilren ut, så det är en bit att gå till hagarna.

Under förmiddagen hade vi 3 hästar var som skulle joggas. Jag såg flera vilda djur när jag var ute och körde och det brukar jag se nästan varje dag. Innanför murarna har jag sett rävar, rådjur, massor olika fåglar, harar/kaniner och fasaner, förutom hästar. Har även sett en del jakttorn så gissar att de jagar här ibland. Fasanerna brukar gå mitt på körvägarna och de är inte särskilt rädda när man kommer och kör så det är knappt att dom flyttar på sig ibland.


Här i Frankrike firar de inte Valborg så det blev en lugn kväll i lägenheten, lagade mat och tog ett bad i badkaret.


Likes

Comments

I lördags förmiddag var jag ledig då det endast var två hästar som skulle tränas. Jag tog sovmorgon och när jag vaknade passade jag på att se mig omkring och tog en promenad utanför muren som omringar gården, till ett samhälle som heter Marolles. Det tog bara 25 minuter dit och där köpte jag färska crossianter med chokladfyllning till frukost.

De hade ett bageri, en mataffär, en klädaffär och lite småbutiker där på ett litet torg. Efter lunch åkte jag och Evelina på trav med en starthäst till Argentan. Alla banor jag varit med på här i Frankrike har varit olika varandra. På denna bana tävlade man i högervarv istället för vänstervarv som man gör i Sverige. Evelina körde hästen själv i ett amatörlopp och tyvärr blev det galopp på upploppet, annars hade det blivit en fin placering. Det var mycket folk på travbanan eftersom det även gick ett storlopp med välkända hästar som startade under kvällen och vädret var kanon.

Likes

Comments

I torsdags eftermiddag när hästarna var körda och stallet fixat åkte vi till Laval med två hästar som skulle starta i samma montélopp. Monté är när man rider på hästarna i trav istället för att köra med en sulky.

Det tog drygt 3 timmar dit. På vägen dit var det ganska mycket bilar och en del kö så då tog det lite längre tid. Största delen av vägen dit var 4 eller 3 filig i båda riktningarna och vi passerade flera vägtullar. Utmed vägen låg det många små söta gårdar och flera rapsfält som lyste gult.

Hästarna vi hade med oss heter Hankypanky Pegan och Ninepoints Charlie. Det var väldigt kul att få se fransmännen rida monté. Monté kommer från Frankrike så det är deras specialité. Jag är riktigt imponerad av hur duktiga och smidiga fransmännen är på att rida. De kan stå upp i sadeln en hel kväll medan jag själv är nästan helt slut efter ett enda lopp. Dessutom tar de sig upp på hästarna utan hjälp! De gör ett jämfota hopp samtidigt som hästen skrittar och vips så sitter dom där uppe, och Ninepoints Charlie är ingen liten häst..

Hankypanky Pegan slutade 3a i loppet och var jätteduktig, Ninepoints Charlie vart trött och fick tyvärr inga pengar. På vägen hem stannade vi på Mc Donalds och åt.

Likes

Comments

Har haft det lite struligt med internet så har inte kunnat blogga på några dagar. Får se hur ofta jag kommer kunna uppdatera..

Här har dagarna rullat på. Förutom de vanliga stallrutinerna har jag fått jogga och skritta några hästar. Det är riktigt kul att jag får hjälpa till med allting och att jag får köra så fina hästar! I tisdags var veterinären här och gjorde böjprov på en häst. Hon böjer då ihop ett ben i taget på hästen och när hon släpper ska man springa med hästen en sträcka för att hon ska kunna se hur den reagerade och på så sätt avgöra om den är halt någonstans. Dessutom kom en slags kiropraktor för hästar som kollade på häst som inte springer riktigt som den brukar. Hon klämde och kände igenom hela hästen och sen "knäckte" hon hästens kropp där hon ansåg att han behövde behandlas. Det var spännande att se hur hon jobbade eftersom jag aldrig sett det tidigare, det ska även bli spännande att se om det hjälpte.

Igår fick jag även följa med till travshoppen här på Grosbois på lunchrasten.


Vädret har för det mesta varit fint. Det har varit lite kallt på mornarna men framåt lunch och hela kvällarna har det varit jätteskönt så har inte varit avundsjuk på regn- och snöovädrena hemma i Östergötland! Det är bara idag det har regnat lite på eftermiddagen och idag har jag upptäckt enda nackdelen med att inte ha tak över stallgången..

I måndags kväll när vi hade jobbat klart byggde vi upp ett badminton nät med hjälp av balsnören och två vagnar, och sedan spelade vi badminton turnering och grillade ihop med några hästskötare som jobbar hos andra tränare här på Grosbois.


I tisdags kväll var vi på en galleria och shoppade. Jag köpte ett par byxor i en fransk klädaffär. H&M är nog den enda klädaffären jag sett som finns hemma i Sverige också. Vi åt även på Vapiano som är en italiensk resturang som finns i Sverige också. Har aldrig ätit där förut men dom hade jättegod pizza!


Likes

Comments

Under söndagen var det jag och Indra som skötte stallet, eftersom vi var lediga i lördags. De försöker lägga upp det så att bara två måste jobba under helgen. Det var en lugn dag och jag var ute och joggade två hästar.

Under eftermiddagen hölls det ett springlopp här på Grosbois, men inte för hästar utan för människor. Jag uppfattade aldrig exakt till vilken organisation pengarna skulle gå, men det skulle gå till gott ändamål. Det kostade 5euro att springa så jag och Indra sprang i 5 kilometersloppet. Man fick välja mellan 1 km, 5 km eller 1 mil. Det var rätt kämpigt att ta sig runt eftersom det var strax över 15 grader och sol, men efter att vi tagit oss i mål och gjort klart det sista i stallet så fixade vi i ordning oss för att under kvällen åka till restaurangen på grillkväll. Det var en trevlig kväll med ganska mycket folk. Det serverades grillad korv i baguette med pommes och crepes med nutella till efterrätt.

Under förmiddagen idag har jag joggat två hästar, Navigator sib och Carelin. Sedan har jag kört snabbjobb på rakbanan som är 1750 meter lång med Bocognano. Snabbjobb är när hästarna tränas lite snabbare och hårdare, här går oftast hästarna snabbjobb två dagar i veckan, och joggas där emellan.

Nu har jag siesta, som betyder lunchrast. Så ska äta och vila lite innan jag ska ut till stallet igen i eftermiddag.

Navigator sib har en gammal senskada på ena frambenet och därför står han på kyl (man spolar kallvatten på benen) efter att han tränats, för att förebygga att senan skadas igen.

Likes

Comments

Här i Frankrike har jag haft fullt upp! Igår var det vanlig arbetsdag och som vanligt tränade vi och skötte hästarna. På eftermiddagen fick jag följa med till Vincennes eftersom en häst från stallet skulle starta. Vincennes är Paris travbana och där körs det varje år många fina lopp. Jag har många gånger kollat på trav från Vincennes hemma på datorn så det var verkligen häftigt att få se det i verkligheten!

Att sela ut en starthäst i Frankrike skiljde sig en del från att sela ut en starthäst här hemma i Sverige. För det första så lastar man ut hästen och packar ut alla grejer på parkeringen, och måste sen gå med allt till stallarna. I Sverige får man köra fram till boxen och lasta ur och sen åka och parkera. På bilden är jag och Evelina påväg till boxen med hästen och utrustningen. På vägen stannar man och identifierar hästen, då kollar personalen så man har med sig rätt häst.

En annan sak som skiljde sig från svenska travtävlingar är att det inte finns någon stans att binda upp hästarna i Frankrike. När man tar på vagnen till exempel så står hästarna lösa.

Här sitter Evelina och jag utomhus på stallbackscafeét och äter baguette (som är väldigt franskt) innan vi ska sela hästen. Det var 18 grader och strålande sol så vi gick runt i bara t-shirt.

Idag (lördag) har jag haft en ledig dag så då passade jag på att turista i Paris. Evelina skjutsade mig till tågstationen i Boissy Saint Léger där jag tog tåget till Paris. Det tog ca 40 minuter att åka tåg och jag klev av precis vid triumphbågen.

Efter att jag kollat på den gick jag mot Eiffeltornet. På väg dit gick jag förbi flera små marknader som jag gick lite på. Väl framme vid tornet såg jag att kön till hissen upp var väldigt mycket längre än kön till trapporna (konstigt nog..), så jag tog trapporna upp till andra våningen. Det kändes lite i benen men det var häftigt att stå där uppe i tornet och se ut över stora delar av Paris!

När jag tagit mig ner för trapporna igen gjorde jag ett lunchstopp på en resturang och eftermiddagen spenderade jag med att gå och shoppa på Des Champs. Jag gick även och kollade på pariserhjulet.

Jag var tillbaka med tåget i Boissy Saint Léger cirka 17.00 då Evelina hämtade mig vid stationen igen. Vi kom hem lagom till V75 började, så vi bänkade oss framför tvn med andra svenska hästskötare som jobbar här på Grosbois.

Likes

Comments

Har varit runt på gården och tagit lite bilder så tänkte försöka berätta om vad det är för ställe jag är på.

Gården är uppbyggd runt slottet Grosbois som skymtas i bakgrunden av bilden. Området är ca 500 hektar stort och omringas av en stor stenmur. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är det som en hel stad, byggd för hästar i stället för människor. På båda sidorna om de asfalterade vägarna finns grusade banor som är till för hästarna. Förutom massor med stall och körvägar, kan man på gården hitta bland annat ett travgymnasium, en travshop, en resturang som serverar både frukost, lunch och middag (men som jag dock inte hunnit besöka ännu), en veterinärklinik, tennisplan och fotbollsplan.

På gården finns det cirka 40 km körväg där man kan träna häst. Det finns skogsvägar med nivåskillnader, flera rakbanor där man kan träna intervallträning, tre stycken rundbanor (travbanor), en slinga på 400 meter med tak som man kan använda vid dåligt väder, samt ett ridhus där man kan dressyrträna hästarna.

De flesta stallen är byggda som "borgar", alltså inhägnade gårdar kantade av stallar inklusive boningsdel . Gården har plats för cirka 1500 hästar och tränare från hela världen får hyra in sig i ett stall. Jörgen Westholm är en svensk tränare som hyr in sig i 13 av Grosbois boxar. På Grosbois driver han en fransk filial där han har tre anställda, och för tillfället 14 hästar i träning. Det är i Team Westholms stall jag gör min praktik. På bilden under ser man Westholms stall. Ovanpå stallen ligger det lägenheter där de anställda kan bo.

Grosbois är ett ultimat ställe att träna travhästar på eftersom det finns så många olika träningsmöjligheter. Och dessutom är det otroligt vackert!

Likes

Comments

Fram till igår kväll har jag fått bo hos min handledare och sovit på soffan eftersom det har varit en till praktikant här. Hon åkte dock hem igår kväll så då fick hag flytta in i lägenheten som hon bodde i. Som tur är ligger de inte så långt ifrån varandra, cirka 20 meter, så det var inte så långt att bära väskorna. Nya lägenheten är jättefin, inte så stor men jag har ett kök, en säng och ett badrum med eget badkaret till och med sä här kommer jag nog trivas. Och det bästa är att lägenheterna ligger ovanpå stallen så det är inte så långt till jobbet!

Just nu står jag vid spisen och lagar mat och genom fönstret ser jag hela tiden hästar gå förbi. Vi blev klara tidigt idag så det blir långlunch. Under förmiddagen har jag bland annat kört snabbjobb med en häst på en av rakbanorna, och varit ute och skrittat en häst som har haft en skada i ett ben. På första bilden är jag ute och skrittar runt stallen.


​Utsikten från mitt fönster

Likes

Comments

Dagen idag började som dagen igår, klockan 06.00 i stallet. Morgon och eftermiddagsrutinerna är samma nästan varje dag och det känns som jag börjar ha koll på dem. Först får hästarna kraftfoder. Sedan mockar vi boxarna, fyller på vattenhinkar och fodrar hö. När stallplanen är sopad och hästarna som ska gå i hage är ute är det frukostrast och därefter följer lite blandade sysslor som varierar från dag till dag men i första hand så körs eller rids alla hästar som ska tränas. När hästarna är tränade och har fått sitt lunchfoder är det dax för lunchrast och sedan träffas vi ute i stallet 14.30 igen för mockning av boxarna samt borstning och skötsel av alla hästar. Runt 17.30 när hästarna fått sitt kvällsfoder slutar arbetsdagen.

Under eftermiddagen idag har jag lärt mig två nya grejer, dels att massera hästar och dels att stretcha hästar. Hur vi sköter hästarna under eftermiddagen beror på vad de gjort under dagen. Har de bara gått i hage kanske de bara ska borstas men om de har tränats lägger man ofta om benen på dem till exempel. Idag var det flera hästar som gick snabbjobb på förmiddagen och därför var det en dal att lägga bandage på, massera och stretcha.


På de två första bilderna visar Indra mig hur man stretchar hästar och på den sista lägger jag om Balzac med arnika, plastfolie, vadd och bandage eftersom han gått snabbjobb idag.

Likes

Comments