Hej!

Det händer inte lika mycket längre. Jag har börjat komma in i livet här. Jag går till skolan, går till gymmet, gör mina läxor och jag längtar hela tiden till helgen då jag kan utforska Valencia.

Medans jag inte har något annat att skriva om tänkte jag berätta lite om Soft Landing Camp i Barcelona, i fall att det är någon annan som funderar på att åka med Explorius till Spanien :)

Lägret sträckte sig från tisdag till lördag. Jag var inte överdrivet taggad innan utan jag ville mest komma till värdfamiljen. Det var dock så kul och jag tror att det var bra att jag fick typ acklimatisera mig. Vi pratade med tidigare utbytesstudenter och ansvariga i Spanien vilket gjorde att jag fick en bättre bild av vad som skulle hända. Jag kände mig därför knappt orolig alls inför mötet med familjen, om jag lugnades gällande mina spanskakunskaper. De flesta hade bara läst Spanska i ett eller två år medans jag läst det i fyra/fem. Då behövde ju jag knappast oroa mig.

Själva lägret var galet kul och väldigt intensivt. Vi bodde på ett hostel men var knappt där för att vi alltid var ute på annat håll. Jag hade knappt en enda sekund att tänka. Vi gick upp tidigt och la oss sent. Det i kombination med de spanska mattiderna gjorde att jag var trött och hungrig typ hela tiden, men sömnen var ju en bra ursäkt att inte vara social med värdfamiljen när jag kom fram haha.

Vi gjorde roliga aktiviteter hela tiden som att besöka sevärdigheter och ränna runt på stan. Det bästa var ändå att vi i slutet fick åka till nöjesfältet PortAventura.

Alla var jättetrevliga och det var lätt att prata med dem. Vi hade ju det givna samtalsämnet utbytesåret, och sen var det intressant att prata om våra olika länder. Vi var strax under trettio personer. Hälften från Norge och Finland, men sen enstaka från Sverige (två), en från Danmark, en tysk, två italienare, två australiensare och en fransk. Jag pratade mest engelska men även lite Svenska

Alla hade på sig likadana röda ryggsäckar och "lanyards" (så kul ord) runt halsen. I början tänkte jag att jag absolut inte skulle ha på mig dem men snabbt hade jag konverterat till stilen, precis som alla andra. Dessutom var det där nyckelbandet med plastdunkar typ den smartaste saken någonsin!? Pengar lättillgänglig utan risk för ficktjuvar :)))

Jag är väldigt glad att jag fick träffa så många utbytesstudenter. De säger att de första har mycket kontakt med varandra under året, vilket kan vara ett bra stöd. Sex personers från lägret är i Valencia nu, och även tio andra utbytesstudenter. Jag har umgåtts med dem några gånger nu och det är så trevligt att umgås med dem och för en gångs skulle kunna prata och skämta ordentligt.

iHasta pronto!

Elsa <3333

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

iHola!

Nu har jag gått i skolan i snart en vecka och jag tänkte berätta lite om det. Jag går första året i det tvååriga gymnasiet (primero de bachillerato). Jag valde inriktningen natur. Några var oroliga för mig eftersom det anses vara den svåraste linjen men jag går ju natur i Sverige också så det borde vara lugnt. Dessutom så krävs det inte lika mycket spanskakunskaper för att räkna matte och läsa fysik som det krävs för ämnen som samhällskunskap.

Första dagen började jag klockan 13 och då var det bara upprop. Min skola ligger fyra minuters promenad från huset där jag bor vilket är väldigt skönt. I entrén i skolan höll de ett upprop. De ropade mitt namn och jag följde bara strömmen som bildades. När jag först kom till skolan chockades jag av ljudvolymen. Alla pratade, skrattade och skrek på ett galet sätt, så när läraren pratade i klassrummet var det svårt att höra någonting. Det förvånade mig att jag faktiskt förstod en hel del. Jag förstår det huvudsakliga det pratas om med det är svårt att förstå instruktioner eftersom det då ofta krävs att jag förstår alla ord. Läraren pratade i några minuter och sen skulle vi gå varvet runt och presentera oss. Vi skulle säga vårt namn och något mer, men vad detta var förstod jag inte. Sen blev det min tur:

- Hej, jag heter Elsa. Jag är från Sverige, och jag pratar inte Spanska. Läraren bara gapade och stirrade på mig.
- Så du har inte förstått något jag sagt?
- Ehhh un poco?

Hela klassen började skratta, och det gör de fortfarande varje gång jag måste förklara för en ny lärare att jag inte pratar spanska haha.

Nu har jag hunnit haft nästan alla lektioner. Det är väldigt stor skillnad på hur mycket jag förstår. Min filosofilärare pratar långsamt och tydligt, medans min biologi- och geologi lärare babblar på så snabbt så att jag inte förstår någonting. Jag umgås med ett gäng tjejer i klassen och brukar förklara saker för mig. En av dem pratar även en del engelska så hon kan översätta om det krisar. Alla i klassen är såå hjälpsamma!

Själva skolan är jag väldigt nöjd med. Min skola är hyfsat fräsch och nybyggd, vilket är en lättnad då jag hört att vissa skolor är som fängelser. Jag kommer skriva ett inlägg lite mer om hur själva skolan är jämfört med Sverige snart.

Vi hörs!

Elsa <3

Likes

Comments

Hej!

Nu har jag hunnit vara några dagar hos värdfamiljen. Jag kom hit med tåg i lördags. Vi utbytesstudenter satt tillsammans och jag var först inte nervös, men sen började alla egga upp varandra. När de första studenterna gick av, en station innan min, började det kännas verkligt. Vid tvåtiden kom vi till Valencia och känslan när jag klev av tåget var samma som innan jag åkte den största berg- och dalbanan dagen innan. Klyschigt, jag vet.

På stationen träffade jag min värdmamma Pilar och den tyska utbytesstudenten Celine, som hade kommit fram någon timme tidigare. Vi tog bilen HEM (galet va?) och åt en sallad till lunch. Till min stora glädje är även Celine vegetarian, så jag behöver inte vara ensam om att oroa mig över maten. Jag packade upp min väska och gjorde mig hemmastadd i mitt rum. Väggarna i lägenheten är målade i skrikiga rosa och orangea färger, så jag är glad att mitt rum är ljusblått.

Under helgen har vi hunnit se en bit av Valencia. Kvarteret/stadsdelen jag bor i heter Malilla och den verkar väldigt bra. Ganska centralt (jag skulle jämföra det med typ Alvik), och en del butiker, caféer och barer. Det finns även ett nytt sportfält och en stor fin idrottshall här. Vi han även tagit en tur med bilden till stranden och till "konst- och vetenskapsstaden". Det är en park där operahuset och alla alla stora museer ligger. Arkitekturen där är så cool och parken verkar jättebra att springa i. Vi gick även längs stranden som är lång och fin. Tyvärr saknas det bra kommunikationer hemifrån och dit. Värdmamman föreslog dock att vi cyklar dit. Något som hittills har utmärkt sig är att alla har hund, och alla cyklar. Jag tror till och med att cyklar ingår i busskortet.


De två första dagarna var stela, men inte fullt så jobbiga som jag trodde. Vi tvingades inte sitta tillsammans i en stel tystnad, utan jag fick vara ifred. Den stela tystnaden var dock oundviklig eftersom varken jag eller Celine pratar spanska, men det börjar redan bli bättre. Jag vågar prata mera, och jag förstår även mer nu. Värdmamman har haft utbytesstudenter tidigare vilket gör att hon vet hur sa förklara saker och anpassa sitt språk. När vi kom fanns det också ett papper med regler på engelska så att vi slapp den jobbiga konversationen.

Jag är just nu väldigt nöjd med min placering. Skolan, familjen och området verkar verkligen bra. Fortsättning följer :)

iHasta Luego!

Likes

Comments

När jag skriver det här sitter jag vid skrivbordet i mitt rum i Valencia. Jag känner mig så glad över min placering just nu, och ska uppdatera er om den snart.

Jag började skriva en packlista ungefär två veckor innan avfärd. Det gjorde att jag hade tid att skriva upp saker jag kom på, och kunde stryka sådant jag insåg var onödigt. Den var uppdelad i kategorier så som överdelar, prylar, ytterkläder etc. Vissa saker var väldigt specifika så som "bikinin från Pink" medans annat var mer vagt, typ "linnen".

Några dagar innan resan började jag lägga fram saker. Jag trodde att det skulle vara svårt att välja vad jag skulle ta med men det var ganska lätt. Även om jag har många tröjor så insåg jag att tröjorna jag faktiskt ofta använder bara är ett fåtal (garderobsrensning på köpet alltså ;)). Allt jag behöver fick plats i en, inte överdrivet, stor väska. Som handbagage hade jag min kånken.

"Haha man skulle ju kunna tro att du ska till Kanada", som mina föräldrar påpekade...

Men hur tänkte jag kring vad jag behövde packa?
Dels behövde jag självklart tänka på klimatet i Valencia. I stort sett är de varmare månaderna väldigt varma, och vintermånaderna är som en riktigt dålig svensk sommar. Alltså behövde jag packa som jag gjorde till mitt konfa. Då var jag borta tre veckor under sommaren och seglade. Det krävdes varma kläder ifall det blåste och regnade ute på skön, och svala kläder för varma dagar. Lite som Valencia.

Sen var det obviously bara att pressa ner allt i väskan! Det gick ganska bra hemma men det var svårt efter Barcelona när allt inte längre var ett perfekt puzzel.

Hörs snart!

Likes

Comments

Hej!
Idag är sista dagen innan jag åker hem, eller ja åker till mitt hem för de kommande tio månaderna. Jag är knappt nervös för att möta värdfamiljen för allt jag kan tänka på är hur skönt det kommer bli att komma bort från hostelet.

I skrivande stund sitter jag på ett tåg på väg till Barcelona. Vi har varit på nöjesparken Port Aventura hela dagen och det var så kul. När jag var i Barcelona för några år sedan ville jag verkligen dit, men det ville ingen annan i familjen så vi åkte inte.

Port Aventura är ett av de största nöjesfälten i Europa och det är verkligen så coolt. Det är uppdelat i olika delar med teman som olika delar världen. Området är jättestort men det känns som om det är ungefär lika många attraktioner som på Gröna Lund, fast de här är mycket större.

Den jättehöga berg- och dalbanan på bilden ligger i Ferrari World bredvid. Den är Europas högsta och jag blev så taggad på att åka den men det krävdes en annan biljett till den parken.

Bilden med andra berg- och dalbanor är från parken jag var i och de var de två största där. Den ena är den näst högsta i Europa och det var den absolut bästa jag åkt. Många berg- och dalbanor har en brant backe i början men sen är det typ platt resten av turen. Den här hade flera jättestora och branta backar, och den svängde typ aldrig så det fanns ingen risk att jag skulle bli åksjuk. Den med lopar åkte jag inte av just den anledningen.

De andra två bilderna är från barndelen och den var så himla gullig och miljön var perfekt skulpterad.

Vi åkte också massa vattenattraktioner. En flumeride, ett stor båt, och en där vi satt i små båtar och sprutade vatten på varandra. Jag var stundvis dyngsur men det var så varmt och soligt så jag torkade fort. Inte som när jag blev dyngsur på Legoland i tio graders värme.

Vi köpte expresspass så att vi fick gå före köerna. Jämfört med Gröna Lund var det inte alls lång väntetid men det var ändå väldigt skönt.

Vi hörs snart!
Hejdå <3

Likes

Comments

Hej!
Ytterligare en intensiv dag. Åter igen hoppade vi på turistbussen och åkte runt. Det är ett så bra sett att se stan, särskilt eftersom alla är så trötta.

Vi hoppade av vid Camp Nou, vilket jag inte var överdrivet taggad på, men jag har aldrig varit där så det var ändå kul att se.

Sen delades gruppen upp och jag och några andra åkte vidare till Casa Batlló. Museet var ganska konstigt för huset var inte möblerat, utan istället fick man en typ telefon och hörlurar. I telefonen var det en VR version av rummet så när man vred på den såg man hur det var inrett när huset byggdes. Ganska förvirrande.

Casa Batlló var fint och väldigt annorlunda. Det var intressant att höra om tanken bakom det. Det var undervattenstema, och hela huset var supersmart med ventilationssystem och takfönstret. Dessutom var huset ergonomiskt korrekt (mmm saknar inte idrotten i Sverige). ;)

På kvällen åt vi Paella och jag är fortfarande inte van vid Spanska tider. Middag klockan 22 är inte min grej...

Hejdå<3

Likes

Comments

Igår var Barcelona dag två, och igår var jag hungrig igen. Jag är verkligen inte van vid mattiderna och det här med att bara äta sötsaker till frukost är inte min grej. På vårt hostel har det vitt bröd, muffins och galet söta croissanter, med honung och chokladkräm. Jag åt flingor som gav mig en sockerchock. Bara att vänja sig.

Sen var det dags för turistandet. Vi åkte runt i en turistbuss och besökte först Park Güell. Där åt vi lunch och gick upp till utkiksplatsen. Det här med att vara vegetarian här har lett till väldigt mycket ostmackor...

Sen fortsatte vi med bussen till Plaza de Cataluña där vi hade några timmars fritid. Jag, två finnar, en australiensare, en fransk och en italienare promenerade tillsammans genom stan. Vi gick längs La Rambla ner till La Boqueria, matmarknaden. Tyvärr har jag inga bilder för det var så himla mycket så det var svårt att lyckas fånga. Det fanns kött, fisk, godis och frukt. Det bästa var juicerna för 1 euro styck!! De hade ju typ kostat 40 kronor i Sverige. Det fanns även massa små matställen som jag ville prova men vi köpte massa vattenmelon istället.

Sen gick vi vidare, genom de gotiska kvarteren, till hamnen. Det gick en linbana från andra sidan så vi gick i typ 20 minuter för att ta oss dit. Kön var dock så lång att vi vände om direkt.

Det fanns så många bra butiker men vi alla hade ganska fullt i väskorna, så jag får hoppas att shoppingen är lika bra i Valencia. Vi kollade på Urban Outfitters, som var så mycket bättre än den nya i Sverige, och vi gick till Sephora som var helt SJUK!!! Så himla stor och så galet mycket roliga grejer. Hoppas verkligen det finns en lika bra i Valencia.

Vi gick över en mil under dan så jag var så trött. Det har verkligen varit så intensivt här.

Påvägen hem passerade vi en mataffär och köpte middag och lite frukost (jag vill ha en svensk hederlig macka). På hostelet var det galet mycket folk så vi fick klämma in oss i det smockfulla köket och koka vår pasta. Vår middag var klar fört vid 22 tiden så jag var så hungrig och de var så gott att äta något annat än mackor.

Det här med bloggandet är jobbigare än jag trodde... Nu är det kvällen den tredje dagen och jag ska sova.

God natt! <3

Likes

Comments

04:15

Jag vaknar, äter en avokadomacka, gör min lilla morgonrutin och sen sätter jag mig i bilen,


05:20

Jag är på Arlanda! Checkar in bagage och säger hejdå till Mamma och Pappa. Det går inte att på allvar säga hejdå till något för 10 månader för det känns som om jag ska se dem igen om max två veckor. Jag går in på flygplatsen. Jag köper en bok och har helt klart någon underliggande nervositet för jag GLÖMER MITT KORT på pocket shop och de ropar efter mig i högtalarna. Mmm härligt...

8:00

Jag landar i Oslo. Flygplatsen där är så fin och modern.

9:30

Boarding av planet tar en evighet och planet är nästan en timme försenat. Det måste vara ett av de äldsta flygplan jag flugit och det var inte så fräscht. Flera andra från Explorius (organisationen jag åker med) sitter också på planet. Alla har röda nyckelband runt halsen.

13:00

Planet landar i Barcelona och det är fel på gaten så vi blir ännu mer försenade. Dessutom har jag knappt ätit något på hela dan eftersom vi inte var framme i tid. Hade dock bästa snacket med mig TORKAD MANGO<33

15:00???

Vi kommer fram till hostelet som tack och lov är fräscht. Det är typ ett Skate-hostel med skateramp och en väldigt "ungdomlig" inredning. Jag ska alltså vara här i fyra dagar med andra som åker som utbytesstudenter med Explorius/Get ready, men mer om det i ett annat inlägg.

16:15

Vi promenerar till Sagrada Famila och alla käkar BK. Jag går till en mataffär och köper bröd, ost, frukt, nötter och vatten. Det är så kul att gå i mataffärer utomlands

18:00

Vi har bara tagit det lungt och gjort oss hemmastadda, men nu promenerar vi till stranden. Vattnet är skönt och skymninghimlen är fin.

21:30

Spansk middagstid och vi äter buffé med sallad och pizza. Jag är så galet trött av resan och värmen.

22:26

Nu skriver jag det här och är påväg till våren hostel.

God natt<3

Likes

Comments

Hej!!!

Nu är nedräkningen verkligen i fullgång.
BARA TVÅ DAGAR KVAR!!!

Igår hade jag min sista heldag med vänner. Dagens första aktivitet vara tjejmilen och, let me tell you, det var jäkligt roligt. Det här med lopp är så bra för dels ger det mig motivation och sen är själva löpningen mycket lättare för det är saker som händer hela tiden och en lyfts av stämningen. Jag har bara sprungit en mil en gång tidigare och det är först nu i sommar som jag på riktigt har börjat tycka det är kul men löpning, men efter igår är jag frälst!! När jag vaknade i morse kände jag ett sug efter att springa. Värt dock att tillägga är att jag känner en smula irritation över mig själv eftersom jag inte direkt är unik i det här, och hur jobbigt är det inte med människor som preachar om träning? Men för ett halvår sen hade jag aldrig kunnat se mig själv springa en mil och nu är jag sugen på en halvmara.

På kvällen hade jag sedan en liten avresemiddag med några av mina vänner. Vi gjorde egen sushi och jag hade bakat en chokladtårta med passionsfruktscurd och ganache. Tyvärr blev tårtan det fulaste mänskligheten skådat så det är tur att jag saknar bilder ;)

Nu ska mina trötta fötter pallra sig upp och gå och packa lite.

Vi hörs!

Likes

Comments

Hej!!!

Igår gick jag min första visning och det var sååå kul. Jag har varit signad till Stockholmsgruppen sedan slutet av maj. Det har verkligen förvånat mig att alla jag träffat i den här branschen är otroligt trevliga. Jag har ändå haft en del fördomar, men igår satt jag hela dagen och pratade med de andra modellerna och alla var så härliga.

Själva visning var ett event på Plock i Uppsala i samarbete med stylist Josefin Englund och The PR Agency Stockholm.

Förresten är det här min fjärde dag med träningsverk i magen. Jag visste inte ens att det var möjligt typ?!??

Likes

Comments