Bilde tatt 2009.

Damsgård Hovedgård eller Jansongården som noen kaller den er uten tvil min favoritt plass. Når jeg studerte historie ved Universitetet i Bergen jobbet jeg som guide her. Jeg savner det utrolig mye. Jeg skulle ønske det var åpen hele året. Jeg trivdes så godt i denne jobben og i huset. Jeg har jobbet som guide ved flere bygg ved Bymuseet i Bergen. Men det er Damsgård Hovedgård som står mitt hjerte nærmest.

I dag var jeg på besøk der sammen med noen andre som også har jobbet der tidligere. Det er for tiden en utstilling der av Miho Shimizu og Øyvind Renberg kalt Möbius. Det er mulig å få med seg denne utstillingsfilmen fram til 5 juni 2016. Vi fikk med oss filmene og en runde rundt i huset. Jeg kjente at jeg ble fylt av energi med bare å komme tilbake. Det ble selvfølgelig også tid til litt kaffe og lapper mens vi var der. Jeg håper virkelig at jeg klarer å komme meg inn igjen der flere ganger i løpet av sommeren.

For de som aldri har vært der anbefaler jeg det på det sterkeste. Hovedgården ble bygget på 1700-tallet. Den framstår i dag som et prakt eksempel på rokokkoarkitektur i tre. Det var Baron Gyldenkrantz som kjøpte hovedgården i 1769. Det var han som bygget om bygningen til den arkitekturen vi ser i dag. Og som gjorde Damsgård til et lyststed. Gyldenkrantz døde på hovedgården i 1795, og året etterpå ble det solgt til Hoffagent Herman Didrich Janson. Fram til 1870 årene ble hovedgården brukt som lyststed for familien. Etter 1870 ble det helårsbolig. Bygget ble i familiens eie fram til det ble solgt til staten og Bergen kommune i 1983. Jeg kunne skrevet mye om Damsgård hovedgård, men jeg oppfordrer heller alle til å gå å se denne perlen som vi har i Bergen. Vist jeg skal velge meg et favoritt rom i huset må det bli bal salen oppe i andre etage. I denne salen har det vært mange flotte fester på slutten av 1700-tallet. Når du går opp trappen ser du at rokokkodørene fremdeles leder inn til salen, hvor møblene også er i Rokokkostil. Alt er bare nydelig. Som historiker er det ikke vanskelig å lage bilder i hodet å fantasere hvordan dette må ha vært på 1700 og 1800 tallet.

Utenom den fantastiske arkitekturen og interiøret som en kan beskue på hovedgården, så selger de også lapper, kaffe og kaker. Tror faktisk jeg ikke har hatt en sommer siden jeg selv jobbet der hvor jeg ikke har spist lapper enten på Damgård Hovedgård eller Alvøen Hovedbygning. Kommer til å lage et lite innlegg også om Alvøen seinere. Håper jeg rekker innom der også en tur før jeg reiser.

Under vårt besøk i dag så var ikke vær gudene helt på vår side så det ble ikke noe tur i hagen dessverre. Hagene på Damsgård er noe en bare må få med seg. De er nydelige. Det er meldt mye bedre vær neste uke så da er det mulig jeg tar meg en tur til. men uansett er hagen på sitt vakreste fra og med Juni. På grunn av været ble det kun bilder fra vinduene i dag.

Hagen sett fra herrens soveværelse.

Joachim Christian Geelmuyden Gyldenkrantz (1730-1795) Malt av J.C.C Michalsen i 1783. Eier Nasjonalgaleriet. Henger på Damsgård Hovdgård i den blå stuen. Legg bare merke til tapetet som er omtrent bevart i hele stuen. Det ble satt opp rundt 1770.

Dagen i dag på Damsgård ble som sagt avsluttet med kaffe og lapper. Jeg kjøpte selvfølgelig også med meg litt Eplemynte te som er laget fra hagen. Kjøpte to poser men tror jeg må inn igjen å kjøpe med meg en pose til. Jeg skal ta med meg te til Cevat så vi kan sitte i Tyrkia og drikke Eplemynte te fra Damsgård Hovedgård.

Så vist du er i Bergen i sommer så vet du nå hvor du må dra.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

Likes

Comments


Jeg er god på savn. Det høres veldig rart ut, men jeg er det. Jeg har opplevd mye savn i mitt liv. Jeg er flink til å la livet gå sin gang selv om savnet er intenst. Jeg mistet min far da jeg var 14 år gammel. Når en mister en foreldre i så ung alder kan det være svært vanskelig. Sorg er noe alle opplever forskjellig. Ingen måte å sørge på er mer riktig enn andre. For min egen del, tror jeg at jeg prøvde å ikke ta det innover meg på svært mange år. Dette var nok mulig fordi min far hadde jobbet offshore hele mitt liv og at jeg dermed var vandt med at han var borte. Men å ikke ta det innover seg eller å få noen som helst form for hjelp i denne perioden, gjorde det nok vanskeligere for meg som voksen. Spesielt nå jeg fikk mine egne barn. Det er svært lenge siden 1997, og det er rart å tenke på at min far har vært borte mesteparten av livet mitt. Så mange minner vi skulle hatt sammen som ikke ble. Vist de viser gamle videoklipp fra blant annet Nordsjøen sitter jeg klistret til TV i håp om å se min far. Dette har jeg holdt på med lenge. Søkt av og til opp på internett i håp om et eller annet treff. Men så en dag. Etter Sankthans 2015 satt jeg på kjøkkenet alene. De eldste barna var ute og jeg var alene med minste gutten. Han lå å sov og jeg satt å spiste og tittet litt på oppdateringer på facebook. Av en eller anen grunn stoppet jeg på en video som het en "festdag i Bergen, Landås, Mannsverk og Laksevåg 1965." Trykket helt tilfeldig på den. Jeg begynte å se filmen, og tenkte kan ikke den gutten på videoen faktisk være min far. Jeg fortsatte å se. Tenkte inni meg."Nei, det er bare en ønsketekning at det der er pappa" Men så der på rulleteksten kom det "Gutten i blå genser - Olav Myking (Laffen) da var det ingen tvil. Når jeg minst ante det, og når jeg ikke leitet dukket det opp en video av Pappa.

Så nå er denne lille videosnutten på youtube iallfall min favoritt video.

https://www.youtube.com/watch?v=iuP8fljvgNo&feature=youtu.be&app=desktopingen ting slår blomster plukket til mamma fra små barna hender.

Likes

Comments

Slik starter en perfekt dag for meg. I dag er det Lørdag og og ingen barn skal på skole eller barnehage. Minste mann har sovnet igjen og jeg kan sette meg ned på kjøkkenbordet og lese. For tiden leser jeg en god del historisk litteratur fra 1800-tallet. Dette har en sammenheng med prosjektet mitt som jeg jobber med og some jeg kommer til å bruke mye tid på i Tyrkia på denne sommeren. Blir veldig spennende. Jeg kommer til å røpe mer etterhvert. Men nå må jeg være effektiv før småen våkner igjen.

Likes

Comments