Familie, Hverdag , Museum, Tips

God Pinse alle sammen.

Eller den glemte høytiden. Det er litt rart, når jeg tenker på pinse så tenker jeg på Håndball festivalen på Stord. Den var så viktig i store deler av livet mitt at jeg tenker på det hver gang det er pinse. At høytiden blir omtalt som den glemte høytiden er ikke så rart. Det er ikke like mange tradisjonelle riter tilknyttet høytiden som minner oss på hvorfor dette er en offisiell høytidsdag. I 1993 foreslo Brundtland regjeringen å fjerne andre pinsedag som fri dag. Dette fikk de ikke gjennom i stortinget eller i AP`s stortingsgruppe. https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=4662

For å beskrive det kort for de som assosierer pinse med noen annet en religion (som meg selv) Pinse er en kristen høytid som feires 50 dager etter at Jesus sto opp fra de døde. Den hellige ånd skal ha vist seg for Apostlene i form av ildtunger fra himmelen. Når jeg fikk dette forklart i Kristendoms timen som barn. Trodde jeg at det var denne dagen vi fikk dialekter. Eller forskjellige språk. Det er jo ikke så rart når en får denne beskrivelsen av hendelsen i Apostlenes gjerninger:

"Da kom det med ett en lyd fra himmelen, som når et veldig stormvær farer fram, og fylte hele huset der de satt. Og det viste seg for dem tunger liksom av ild, som delte seg og satte seg på hver enkelt av dem, Da ble de alle fylt med den hellige ånd, og de begynte å tale i andre tunger, alt ettersom ånden gav dem å tale."

Uansett neste gang du blir stoppet av en NRK reporter eller lignende som prøver å tabbe deg ut med å spørre, "vet du hvorfor vi feirer pinse?" så kan du svare at pinsen regnes av den protestantiske kirke som fødselsdagen til den kristne kirke. Den katolske og ortodokse kirke har andre oppfattelser av pinsen.


Selv om pinsen igjennom hele barn og ungdomstiden min var fylt med håndball er den ikke det nå. Men jeg har jo store forventinger til at det blir det igjen, ettersom mellomste gullet har begynt å spille håndball. Denne pinsen har jeg blant annet vært på Damsgård Hovedgård. Vi besøkte Damsgårds dagene som var denne helgen. Et besøk innom hovedgården var dermed et must. Deler noen bilder med dere fra denne fantastiske plassen. Er jo ikke første gangen jeg deler et innlegg derfra. Her kan dere les om Hovedgården. https://nouw.com/bergenseridiaspora/my-favorite-place-25434563

Fortsatt god pinse alle sammen.

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Vil dele med dere en oppskrift som jeg fikk ganske nylig. Etter at jeg startet å blogge er det flere som har kontakt med meg, det er bare koselig. Noen har gjerne noen spørsmål i forhold til det å eventuelt flytte til Tyrkia. Andre har spørsmål tilknyttet mat og oppskrifter Mens noen vil gjerne bare legge igjen en hyggelig melding. For et par uker siden fikk jeg en mail av en tyrkisk dame som ville dele en oppskrift med meg. Jeg elsker å prøve ut nye oppskrifter. Jeg er så takknemlig for at hun ville dele denne familie oppskriften med meg. Jeg deler den jo selvfølgelig videre med dere.

Maydanizlu Yahni

500 gram Lammekjøtt.

10 Perle løk.

2 ss Smør.

2 Hvitløksfedd.

1 Lauber blad.

1 Kanelstang.

1 stor tomat. (uten skal og kjerner)

1 ss tomatpurre.

2.5 del vann.

Persille uten stilker.

Salt og Pepper.

Kok lammet i sin egen kraft til det er mørt på medium varme. Tilsett smør, løk, lauberblad, kanelstang og hvitløk. Rør godt til lukten av hvitløk kommer fram. Tilsett tomat og tomatpurre. La dette småputre i tre minutter før du tilsetter vannet og krydder. Deretter lar du det småkoke på svak varme i ca 25 minutter. Akkurat nok tid til at risen blir ferdig.

Afiet Olsun.

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Musikk

Hei alle sammen!

Jeg har nevnt det før, jeg elsker Eurovision. Jeg følger flere sider og grupper på sosiale medier og får med meg de forskjellige landene sine oppkjøringer. Jeg syns ofte at jeg endrer favoritter underveis på denne måten. En ting som står veldig høyt på "To do" listen min er å reise å se finalen. Prøver å friste min mor nå med en reise til Portugal neste år. Det hadde bare vært så gøy.

Det er ikke slik at jeg har en stor Eurovision fest, men jeg har de siste årene sett det fast med mamma og barna. Eldste mann valgte ikke å se det med oss. Men mellomste gullet var klar med fin kjole og krone.

Vi startet ganske tidlig, ja hele dagen egentlig er en stor oppvarming med gamle Eurovision sanger. Vi har ikke noe fast rett vi spiser, det varierer hvert år egentlig. Jeg vet at noen Eurovision nørder som meg har faste retter. Vi spiste før showet i år. Vi gikk for hjemmelagde burgere. Forstår ikke hvorfor jeg har jukset på dette før. Like enkelt å lage farsen selv som å kjøpe ferdig fryste burgere.

Verdens beste burgere.

For dere som ikke så Eurovision så deler jeg noen glimt selvfølgelig. Jeg forstod tidlig at Portugal kunne vinne. Allerede når jeg satt å så på Adresse Kiev (NRK sitt program som varmer opp til Eurovision) forstod jeg at han kunne gå av med seieren. Noen vil nok si at dette ikke er en typisk Eurovision låt. Det kan jeg si meg enig i. Men jeg likte hans budskap godt. Det kom også godt fram i takke talen hans. Han ble også nektet å bruke T shirt med teksten S.O.S refugees. Det ble hentydet at det var politisk. Sier meg enig med han. Budskapet var menneskelig ikke politisk. Så flere poeng til han fra meg bare for personligheten hans. Vanligvis liker jeg de sangene som virkelig har det som kalles MGP-faktor på nørde språket. Men i år har jeg virkelig falt for det Belgiske bidraget. Dette er en låt som jeg fint kan høre på hele året. også når jeg ikke er i MGP- modus. Stemmen hennes får meg til å tenke på Tanita Tikaram som jeg var stor fan av på 80-tallet.

Siden jeg har en forkjærlighet for Romfolket, falt jeg også litt for det Ungarske bidraget. Så jeg deler det med dere også. Jeg skal ikke nå lage en lang avhandling om romfolket og de problemstillingene gruppen står ovenfor. Men jeg mener at det er igjennom representanter som Joci Papai vi kan komme fram til løsninger overfor gruppen. Det handler på mange måter om representasjon. Både ikke romer og romer trenger å se romfolk i positive settinger i media og samfunnet ellers. Først når det skjer kan vi jobbe mot en endring av folks oppfatninger av dem og deres egen oppfatning av dem selv. Som igjen tror jeg vil kunne føre til mye positivt.

Hva er ditt forhold til Eurovision og har du noen favoritt ?

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter

Hei alle sammen!

Merker virkelig at tidsklemmen prøver å tvinge meg til å svekke standeren på middagene som jeg lager. Men jeg prøver å holde stand. Fremdeles har jeg klart å unngå å lage ferdig fabrikata. Satser på at jeg klarer å holde det slik. I dag gikk jeg for en kylling gryte. Vil ikke si at denne er tyrkisk. Dette er en gryte jeg har kommet fram til selv. I Tyrkia fant jeg ikke noen god erstatning for Creme Fraiche. Vist noen vet hva jeg kan bruke som erstatning når jeg er i Tyrkia så blir jeg evig takknemlig.

Denne retten inneholder endel ingredienser som jeg ofte har tilgjengelig. Samtidig så er jeg svært glad i Creme Fraiche. Jeg mener at det skal mye til for at en rett som inneholder Creme Fraiche skal feile. En kan også bytte ut endel av grønnsakene vist det er noe annet en liker bedre eller vist du tilfeldigvis ikke har det i skapet akkurat den dagen du ska lage det. Alt i alt er dette en ganske lett rett som de fleste kan klare. Den går relativt raskt å lage. Den bør kunne være ferdig på 30 minutter. Enste utfordringen du står ovenfor er å kutte grønnsaken. Samtidig kan du lage den så mild du bare ønsker.

Ingredienser:

400g Kyllingfilet (kuttet i strimler)

3 fedd Hvitløk.

1 liten Squash.

1 søt Paprika.

2 Vårløk.

2-3 dl Kyllingbuljong.

1 boks hakkede Tomater.

3-4 ss Creme Fraiche

1 ss Oregano

1ss Basilikim

1/2 ts Paprika pulver

Salt

Pepper

Chili flak eller cayanne pepper vist du ønsker den sterk.

litt sukker.

Fremgangsmåte:

Stek kyllingen sammen med hvitløk. Tilsett deretter grønnsakene, hakket tomat, buljong, krydder og Creme Fraiche. La det surre sammen i 15 minutter. Serveres sammen med ris. Kjempe godt og kjempe lett.

Likes

Comments

Familie, Hverdag

Hei alle sammen!

Jeg har virkelig ikke vært flink å blogge siden jeg kom til Norge. Det har jo sin naturlige forklaring i at dagene går i et. Jeg står opp klokken 06.30 hverdag og da går det i et til jeg kommer hjem fra jobb klokken 17.00. Samtidig så har jeg ikke laget noe nytt og spennende heller som jeg kunne tenkt å dele med dere. Har stort sett laget retter dere allerede finner på bloggen På den andre siden ønsker jeg ikke en blogg hvor jeg skriver på måfå hva jeg har gjort denne dagen.

Nå har jeg vært i Norge en måneds tid. Opplevd både storm, snø, regn og nå siste uken endelig sol. Det er helt utrolig. I løpet av en uke gikk gradene fra 4 til 20. Det har var så utrolig deilig. Vi får se hvor lenge det varer. Jeg merker at jeg har oppholdt meg lenge i Tyrkia for jeg ble brun bare solen stakk fram. Vanligvis måtte jeg jobbet mye mer for det.

Dagen i dag startet akkurat slik som jeg elsker det. Nemlig med frokost på terrassen. Håper inderlig dette varer lenge. Men tipper maks et par dager til.

Jeg tenker litt på veien videre med denne bloggen. Skal jeg bare legge den dø? Eller skal jeg fortsette. Jeg er veldig usikker for tiden. Men jeg har vurdert å skifte navn på den. Jeg er jo fremdeles Bergenser men jeg er jo tross alt ikke i Diaspora på noen som helst måte lengre. Hva tenker dere?

Håper alle har en like herlig helg som meg.

Likes

Comments

Familie, Hverdag , Oppskrifter

Hei alle sammen!

Håper alle sammen har en koselig påske, akkurat slik de liker å tilbringe den. Noen på fjellet, noen på på sjøen og noen ved sjøen. Noen er mer urbant anlagt og tilbringer den i byene. Jeg er vel en av dem. Som barn var jeg en av dem som var på sjøen og ved sjøen. Jeg har masse gode barndomsminner fra påskene på hytten i Øygarden.

Men nye tradisjoner har blitt skapt og vi feirer nå påske hjemme. Jeg syns dette er helt greit. Vanligvis så går ting ganske raskt i livene våre med gjerne mye stress hit og ditt. Da syns jeg det er herlig å ha en liten uke hvor vi bare tilbringer kvalitetstid med hverandre. Jeg liker faktisk påsken mye mer enn jeg liker jul. Da jeg føler at jul har blitt totalt overtatt av handelsstanden og gjort den til en stressende høytid.

Torsdag skulle mamma velge middag. Hun valgte pølse og makaroni grateng. Hun er veldig glad i min grateng. Det litt artige er at oppskriften jeg bruker er den jeg lærte på heimkunnskapen. Jeg hadde jo håpet på at hun hadde valgt lammeskank eller lammelår. Men den gang ei. Men ingen fare vi er bedt på middag til min kusine på lørdag så da spiser vi standsmessig. For å få litt bedre smak på den kjøpte jeg røkt lamme pølse hos slakteren.

Jeg jobbet jo helt fram til onsdag så dette var dag en med kos. Deler med dere oppskrift på både kaken og middagen.

Jeg har en påske kake som jeg lager hvert år. Men i år brøt jeg den tradisjonen og laget suksessterte. Dette er den oppskriften jeg alltid har brukt. Den fikk jeg av min kusine når jeg gikk på ungdomsskolen. En sikker vinner.

Pølse og makaroni grateng

400g røkt kjøtt pølse (av god kvalitet)

500g makaroni.

1 liter melk.

20 strøkne ss mel.

8 ss smør.

Salt.

Pepper.

2 egg.

Kavring.

Kok opp makaronien. Lag en jevning av mel, smør og melk. Smelt først smøret og tilsett hvetemel. Jeg pleier å ta pannen av platen når jeg gjør dette. Deretter sper jeg ut med melken. Når den er en helt fri fra klumper lar jeg den småkoke 10 minutter mens jeg rører. Når dette er gjort tilsetter jeg to eggeplommer, salt og pepper. Deretter tilsetter jeg makaronien og pølsen. Tilslutt stivpisker jeg eggehviten og rører den forsiktig inn i alt sammen. Dette vil gjøre gratengen mer luftig. Når den så kommer seg i formen strør jeg over knust kavring. Vist du ønsker kan du ha litt ost også. Men ikke alltid jeg gjør det. Deretter lar jeg den steke på 200 grader i 20 minutter. Serveres til stor jubel fra alle barn og mamma hehe

Suksessterte

5 eggehviter.

200g sukker.

200g mandler.

Fyll:

1 dl kremfløte.

125g sukker.

5 eggeplommer.

150 gram smør.

Stivpisk eggehvitene sammen med sukker. Tilsett malte mandler forsiktig. Smør en form med bakepapir i bunnen og ha røren i. La den så steke i 180 grader i 45 minutter på nederste rille. Deretter er det viktig at kaken får kjøle seg ned før du foretar deg noe mer.

Fyllet lager du ved først å koke opp fløte og sukker. La det så kjøle seg ned før du tilsetter eggeplommene og lar det også koke opp. Dette må også få kjøle seg godt ned før du tilsetter smøret i terninger. Dette tar jo selvfølgelig litt tid. men vist du kan la fyllet stå seg litt før du smører det på kaken er det supert. Som dere kan se på min kake så gjorde ikke jeg det.

Dette har virkelig lenge vært en av mine favoritt kaker. Og med den fargen så passer den jo veldig godt til påske.


God påske alle sammen :)

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Det er ingen tvil om at jeg merker mer tidspress nå som jeg er tilbake på jobb her i Norge. Men jeg har fremdeles lyst å lage skikkelig mat fra bunnen av omtrent hver dag. I dag hadde jeg lyst å lage en rett som jeg gjerne ikke har laget så veldig ofte men som jeg har plukket opp på et tyrkisk matprogram som jeg pleide å se på Show tv om morgenen når jeg var i Alanya. Denne Köfte varianten er nok helt annerledes enn det de fleste av oss assosierer med Köfte. Men anbefales på det sterkeste. Syns det er ekstra kjekt å lage retter til mamma som hun aldri har smakt før. Så i dag fikk hun smakt Ekşili Köfte for første gang. Dommen var mer en godkjent.


Ekşili Köfte.

500 g Kjøttdeig.

1 te glass Bulgur for köfte.

1 Løk revet.

1 Egg.

Salt.

Pepper.

Timian.

Chili flak.

Hvetemel.


Gjevning

3 Gulrøtter.

3 Poteter.

1 ss Yoghurt.

1 ss hvetemel

1 Eggeplomme.

Saften av en halv sitron.

740 ml vann.


Fremgangsmåte

Gulrøtter og poteter kuttes opp. Dette kokes i en kjele med ca 750 ml vann. I mens disse koker lager jeg klar kjøttbollene. Der blander jeg sammen alle ingrediensene og lager små kjøttboller som jeg ruller i hvetemel. Jeg bruker ca 15 - 20 minutter på dette. Deretter blander jeg yoghurt, hvetemel, eggeplomme og saften av en halv sitron i en liten skål. Dette tilsetter jeg sammen med gulrøttene og potetene. Deretter krydrer jeg med salt og pepper før jeg tilsetter kjøttbollene. Disse lar jeg stå og putre på svak varme i 20 minutter. Prøv å rør minst mulig i begynnelsen så ikke bollene går i stykker.

I Tyrkia ville jeg bare spist dette slik det er med brød til. Men dette skulle jo serveres min mor som har en svært norsk gane så her ble det i dag kokt noen ekstra poteter til. Også i dag var det ingen rester. Kjempe godt.

Afiet Olsun

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

For meg er pasta noe jeg naturlig nok assosierer med det italienske kjøkken. Men på samme måte som nordmenn har trykket denne herlige retten til sitt bryst, kan det på meg virke som tyrkerene også er glad i pasta. Hvor lange tradisjoner de har for det kan jeg ikke si noe om. Barna mine syns at det er artig at ordet pasta på tyrkisk betyr kake. Pasta på sin side heter makarna. Denne oppskriften fikk jeg ifra min svigerinne. Den slo veldig an både hos barna mine og min mor.

Fırında Kıymalı Makarna

400 g Makaroni.

400 gram Kjøttdeig.

2 Løk fin hakket.

4 Hvitløksfedd

2 Gulrøtter raspet.

1 glass Tomatpurre.

1 ts Paprika pulver.

2 ts Oregano.

Salt.

Pepper.

En god håndfull blad persille.


Ostefyll

300 -400 gram raspet ost.

2 Egg.

Melk.

Kok makaroni som anvist på pakken. Stek så kjøttdeigen sammen med løken og tilsett alle ingrediensene utenom persillen. la der småputre i 10 minutter. Tilsett så persillen. Bland alt sammen med makaronien. Legg det i en ildfast form. Deretter visper jeg lett sammen to egg og tilsetter den raspede osten og sper ut med litt melk så blandingen blir litt flytende.

Deretter setter jeg det inn i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 minutter. Men ovner er så forskjellige så følg med. Når den er gylden er den ferdig.

Anbefales på det sterkeste av min mor som er kjempe glad for at jeg er hjemme.

Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Tyrkia

Hei alle sammen!

Farvel Tyrkia, men selvfølgelig ikke for alltid. Men jeg reiser nå tilbake til Norge. Det er flere grunner til det. Det ene er at jeg savner jobben min og kollegaene mine. Det andre er barnas skolegang. Det er ingen tvil om at det pedagogiske opplegget ved norsk skole er bedre enn det tyrkiske. Når mellomste jenten heller ikke er flytende i tyrkisk går hun glipp av viktig læring

Det har på mange måter kommet litt brått på oss at returen blir så pass tidlig. Opprinnelig var den planlagt til høsten. Men nå er det en gang slik. Jeg kommer til å fortsette å blogge. Men klart det blir litt annerledes enn når jeg blogger om hverdagen vår i Tyrkia. muligens flere av dere da ikke vil finne den like interessant lengre. Da jeg vet at det er grunnen for at flere av dere følger nettopp denne bloggen.

Men jeg kommer til å fortsette å dele oppskrifter og innlegg når vi er i Tyrkia. Vi beholder leiligheten så vi satser på mange turer fremdeles. Jeg har heldigvis flexi tid på jobben. Så jeg forlot absolutt ikke Tyrkia med et lett hjerte.

En ting vet jeg, vi kommer til å bo i Tyrkia permanent. Men tiden var ikke akkurat nå. Deler litt bilder fra siste dagen før vi reiste.

Likes

Comments

Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen.

Jeg elsker jo tyrkisk mat det er det vel ingen tvil om. Men jeg har også en forkjærlighet for mat som kommer fra midtøsten. Som en naturlig konsekvens av det ottomanske riket så finner vi lignende retter både i Tyrkia og Irak. Men jeg har merket meg at det gjerne brukes andre og mer krydder i Irak enn i Tyrkia. Uten at jeg skal utpeke meg som spesialist på området så vil jeg tro at tyrkere/kurdere i grenseområdene bruker mer lignende krydder som i Irak i sine retter.

I dag har jeg blandet to retter. Jeg har laget Mujaddara som vanligvis spises i dag som vegetar rett og en tyrkisk okse gryte, Soğanlı et güveç.

Mujaddara en en standar rett som en vil finne igjen i hele midtøsten. Den baserer seg kun på ris, linser, løk, olivenolje og krydder. Den første kilden som en finner til denne retten er i Kitab al-Tabikh. En kokebok fra 1226 som ble funnet i Irak. Den oppskriften inneholder også kjøtt. Den gangen var det de fattige som spiste vegetar versjonen. Men gjennom historien har det så blitt vegetar versjonen som har blitt mest vanlig. Mujaddara sees på i dag som en av orientens signatur oppskrifter.

Den fungerer helt fint med kun litt salat og gjerne cacik men jeg valgte i dag og servere den med litt kjøtt. Jeg vet jo ikke om den opprinnelige oppskriften hadde kjøttet i risen eller ved siden av. Men jeg valgte å servere det forsiden av etter ganske tradisjonell tyrkisk oppskrift.

Mujaddara

300 gram ris

200 gram brune linser

1 liter vann

1/2 ts Cumin

1 ts Blandingkrydder

1/2 Koriander

1/2 ts Kanel

1/4 ts Kardemomme

3 ts salt

1 Løk kuttet i strimler

4 ss Olivenolje.

1 ts sukker

Stek løken i en stekepanne sammen med olivenolje. Tilsett litt sukker. Stek den til den er gylden og nesten karamelisert. Ta vare på oljen som er igjen etter at du har stekt løken.

Skyll risen og legg den i vann i 15 minutter. Med mindre du har kjøpt ferdig kokte linser må du koke linsene i halvparten av vannet som er nevnt i oppskriften. De bør koke i ca 20 minutter. Når jeg er i Norge kjøper jeg bare ferdig kokte fra Go green som de selger på de fleste dagligvare butikker.

Vist du skal lage dette som vegetarrett er det bare å begynne på retten. Men skal du lage lage Soğanlı et güveç pleier jeg å begynne på den først. Oppskrift på den føler under.

Ha oljen som du hadde igjen etter at du stekte løken i en panne og varm den opp. Tilsett risen og linsene. La dette surre sammen mens du tilsetter alt krydderet. Når dette er gjort tilsetter du 5 dl vann og dekker det med lokk og lar det stå på svak varme i 20 minutter.

Soğanlı et güveç

300 gr Kjøtt

1 løk

2 fedd Hvitløk

1 ss smør

1 ss olivenolje

1 ss tomatpurre

salt og pepper.

1 + 1 kopp vann.

La biffkjøttet steke i sitt eget fett i en gryte på medium varme. Tilsett 1 kopp varmt vann smør olivenolje, løk, hvitløk, salt og pepper. La dette koke i 10 minutter. Tilsett tomatpurre og 1 kopp vann til og dekk med lokk og la det koke viderei 30 minutter.

Server med en salat du liker og gjerne Cacik. Oppskrift på Cacik finner du i dette innlegget: https://nouw.com/bergenseridiaspora/ris-kan-vare-mer-enn-bare-ris-27865984

Likes

Comments