Familie, Hverdag , Oppskrifter

Hei alle sammen!

Håper alle sammen har en koselig påske, akkurat slik de liker å tilbringe den. Noen på fjellet, noen på på sjøen og noen ved sjøen. Noen er mer urbant anlagt og tilbringer den i byene. Jeg er vel en av dem. Som barn var jeg en av dem som var på sjøen og ved sjøen. Jeg har masse gode barndomsminner fra påskene på hytten i Øygarden.

Men nye tradisjoner har blitt skapt og vi feirer nå påske hjemme. Jeg syns dette er helt greit. Vanligvis så går ting ganske raskt i livene våre med gjerne mye stress hit og ditt. Da syns jeg det er herlig å ha en liten uke hvor vi bare tilbringer kvalitetstid med hverandre. Jeg liker faktisk påsken mye mer enn jeg liker jul. Da jeg føler at jul har blitt totalt overtatt av handelsstanden og gjort den til en stressende høytid.

Torsdag skulle mamma velge middag. Hun valgte pølse og makaroni grateng. Hun er veldig glad i min grateng. Det litt artige er at oppskriften jeg bruker er den jeg lærte på heimkunnskapen. Jeg hadde jo håpet på at hun hadde valgt lammeskank eller lammelår. Men den gang ei. Men ingen fare vi er bedt på middag til min kusine på lørdag så da spiser vi standsmessig. For å få litt bedre smak på den kjøpte jeg røkt lamme pølse hos slakteren.

Jeg jobbet jo helt fram til onsdag så dette var dag en med kos. Deler med dere oppskrift på både kaken og middagen.

Jeg har en påske kake som jeg lager hvert år. Men i år brøt jeg den tradisjonen og laget suksessterte. Dette er den oppskriften jeg alltid har brukt. Den fikk jeg av min kusine når jeg gikk på ungdomsskolen. En sikker vinner.

Pølse og makaroni grateng

400g røkt kjøtt pølse (av god kvalitet)

500g makaroni.

1 liter melk.

20 strøkne ss mel.

8 ss smør.

Salt.

Pepper.

2 egg.

Kavring.

Kok opp makaronien. Lag en jevning av mel, smør og melk. Smelt først smøret og tilsett hvetemel. Jeg pleier å ta pannen av platen når jeg gjør dette. Deretter sper jeg ut med melken. Når den er en helt fri fra klumper lar jeg den småkoke 10 minutter mens jeg rører. Når dette er gjort tilsetter jeg to eggeplommer, salt og pepper. Deretter tilsetter jeg makaronien og pølsen. Tilslutt stivpisker jeg eggehviten og rører den forsiktig inn i alt sammen. Dette vil gjøre gratengen mer luftig. Når den så kommer seg i formen strør jeg over knust kavring. Vist du ønsker kan du ha litt ost også. Men ikke alltid jeg gjør det. Deretter lar jeg den steke på 200 grader i 20 minutter. Serveres til stor jubel fra alle barn og mamma hehe

Suksessterte

5 eggehviter.

200g sukker.

200g mandler.

Fyll:

1 dl kremfløte.

125g sukker.

5 eggeplommer.

150 gram smør.

Stivpisk eggehvitene sammen med sukker. Tilsett malte mandler forsiktig. Smør en form med bakepapir i bunnen og ha røren i. La den så steke i 180 grader i 45 minutter på nederste rille. Deretter er det viktig at kaken får kjøle seg ned før du foretar deg noe mer.

Fyllet lager du ved først å koke opp fløte og sukker. La det så kjøle seg ned før du tilsetter eggeplommene og lar det også koke opp. Dette må også få kjøle seg godt ned før du tilsetter smøret i terninger. Dette tar jo selvfølgelig litt tid. men vist du kan la fyllet stå seg litt før du smører det på kaken er det supert. Som dere kan se på min kake så gjorde ikke jeg det.

Dette har virkelig lenge vært en av mine favoritt kaker. Og med den fargen så passer den jo veldig godt til påske.


God påske alle sammen :)

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - klikk her!

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Det er ingen tvil om at jeg merker mer tidspress nå som jeg er tilbake på jobb her i Norge. Men jeg har fremdeles lyst å lage skikkelig mat fra bunnen av omtrent hver dag. I dag hadde jeg lyst å lage en rett som jeg gjerne ikke har laget så veldig ofte men som jeg har plukket opp på et tyrkisk matprogram som jeg pleide å se på Show tv om morgenen når jeg var i Alanya. Denne Köfte varianten er nok helt annerledes enn det de fleste av oss assosierer med Köfte. Men anbefales på det sterkeste. Syns det er ekstra kjekt å lage retter til mamma som hun aldri har smakt før. Så i dag fikk hun smakt Ekşili Köfte for første gang. Dommen var mer en godkjent.


Ekşili Köfte.

500 g Kjøttdeig.

1 te glass Bulgur for köfte.

1 Løk revet.

1 Egg.

Salt.

Pepper.

Timian.

Chili flak.

Hvetemel.


Gjevning

3 Gulrøtter.

3 Poteter.

1 ss Yoghurt.

1 ss hvetemel

1 Eggeplomme.

Saften av en halv sitron.

740 ml vann.


Fremgangsmåte

Gulrøtter og poteter kuttes opp. Dette kokes i en kjele med ca 750 ml vann. I mens disse koker lager jeg klar kjøttbollene. Der blander jeg sammen alle ingrediensene og lager små kjøttboller som jeg ruller i hvetemel. Jeg bruker ca 15 - 20 minutter på dette. Deretter blander jeg yoghurt, hvetemel, eggeplomme og saften av en halv sitron i en liten skål. Dette tilsetter jeg sammen med gulrøttene og potetene. Deretter krydrer jeg med salt og pepper før jeg tilsetter kjøttbollene. Disse lar jeg stå og putre på svak varme i 20 minutter. Prøv å rør minst mulig i begynnelsen så ikke bollene går i stykker.

I Tyrkia ville jeg bare spist dette slik det er med brød til. Men dette skulle jo serveres min mor som har en svært norsk gane så her ble det i dag kokt noen ekstra poteter til. Også i dag var det ingen rester. Kjempe godt.

Afiet Olsun

Likes

Comments

Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

For meg er pasta noe jeg naturlig nok assosierer med det italienske kjøkken. Men på samme måte som nordmenn har trykket denne herlige retten til sitt bryst, kan det på meg virke som tyrkerene også er glad i pasta. Hvor lange tradisjoner de har for det kan jeg ikke si noe om. Barna mine syns at det er artig at ordet pasta på tyrkisk betyr kake. Pasta på sin side heter makarna. Denne oppskriften fikk jeg ifra min svigerinne. Den slo veldig an både hos barna mine og min mor.

Fırında Kıymalı Makarna

400 g Makaroni.

400 gram Kjøttdeig.

2 Løk fin hakket.

4 Hvitløksfedd

2 Gulrøtter raspet.

1 glass Tomatpurre.

1 ts Paprika pulver.

2 ts Oregano.

Salt.

Pepper.

En god håndfull blad persille.


Ostefyll

300 -400 gram raspet ost.

2 Egg.

Melk.

Kok makaroni som anvist på pakken. Stek så kjøttdeigen sammen med løken og tilsett alle ingrediensene utenom persillen. la der småputre i 10 minutter. Tilsett så persillen. Bland alt sammen med makaronien. Legg det i en ildfast form. Deretter visper jeg lett sammen to egg og tilsetter den raspede osten og sper ut med litt melk så blandingen blir litt flytende.

Deretter setter jeg det inn i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 minutter. Men ovner er så forskjellige så følg med. Når den er gylden er den ferdig.

Anbefales på det sterkeste av min mor som er kjempe glad for at jeg er hjemme.

Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Tyrkia

Hei alle sammen!

Farvel Tyrkia, men selvfølgelig ikke for alltid. Men jeg reiser nå tilbake til Norge. Det er flere grunner til det. Det ene er at jeg savner jobben min og kollegaene mine. Det andre er barnas skolegang. Det er ingen tvil om at det pedagogiske opplegget ved norsk skole er bedre enn det tyrkiske. Når mellomste jenten heller ikke er flytende i tyrkisk går hun glipp av viktig læring

Det har på mange måter kommet litt brått på oss at returen blir så pass tidlig. Opprinnelig var den planlagt til høsten. Men nå er det en gang slik. Jeg kommer til å fortsette å blogge. Men klart det blir litt annerledes enn når jeg blogger om hverdagen vår i Tyrkia. muligens flere av dere da ikke vil finne den like interessant lengre. Da jeg vet at det er grunnen for at flere av dere følger nettopp denne bloggen.

Men jeg kommer til å fortsette å dele oppskrifter og innlegg når vi er i Tyrkia. Vi beholder leiligheten så vi satser på mange turer fremdeles. Jeg har heldigvis flexi tid på jobben. Så jeg forlot absolutt ikke Tyrkia med et lett hjerte.

En ting vet jeg, vi kommer til å bo i Tyrkia permanent. Men tiden var ikke akkurat nå. Deler litt bilder fra siste dagen før vi reiste.

Likes

Comments

Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen.

Jeg elsker jo tyrkisk mat det er det vel ingen tvil om. Men jeg har også en forkjærlighet for mat som kommer fra midtøsten. Som en naturlig konsekvens av det ottomanske riket så finner vi lignende retter både i Tyrkia og Irak. Men jeg har merket meg at det gjerne brukes andre og mer krydder i Irak enn i Tyrkia. Uten at jeg skal utpeke meg som spesialist på området så vil jeg tro at tyrkere/kurdere i grenseområdene bruker mer lignende krydder som i Irak i sine retter.

I dag har jeg blandet to retter. Jeg har laget Mujaddara som vanligvis spises i dag som vegetar rett og en tyrkisk okse gryte, Soğanlı et güveç.

Mujaddara en en standar rett som en vil finne igjen i hele midtøsten. Den baserer seg kun på ris, linser, løk, olivenolje og krydder. Den første kilden som en finner til denne retten er i Kitab al-Tabikh. En kokebok fra 1226 som ble funnet i Irak. Den oppskriften inneholder også kjøtt. Den gangen var det de fattige som spiste vegetar versjonen. Men gjennom historien har det så blitt vegetar versjonen som har blitt mest vanlig. Mujaddara sees på i dag som en av orientens signatur oppskrifter.

Den fungerer helt fint med kun litt salat og gjerne cacik men jeg valgte i dag og servere den med litt kjøtt. Jeg vet jo ikke om den opprinnelige oppskriften hadde kjøttet i risen eller ved siden av. Men jeg valgte å servere det forsiden av etter ganske tradisjonell tyrkisk oppskrift.

Mujaddara

300 gram ris

200 gram brune linser

1 liter vann

1/2 ts Cumin

1 ts Blandingkrydder

1/2 Koriander

1/2 ts Kanel

1/4 ts Kardemomme

3 ts salt

1 Løk kuttet i strimler

4 ss Olivenolje.

1 ts sukker

Stek løken i en stekepanne sammen med olivenolje. Tilsett litt sukker. Stek den til den er gylden og nesten karamelisert. Ta vare på oljen som er igjen etter at du har stekt løken.

Skyll risen og legg den i vann i 15 minutter. Med mindre du har kjøpt ferdig kokte linser må du koke linsene i halvparten av vannet som er nevnt i oppskriften. De bør koke i ca 20 minutter. Når jeg er i Norge kjøper jeg bare ferdig kokte fra Go green som de selger på de fleste dagligvare butikker.

Vist du skal lage dette som vegetarrett er det bare å begynne på retten. Men skal du lage lage Soğanlı et güveç pleier jeg å begynne på den først. Oppskrift på den føler under.

Ha oljen som du hadde igjen etter at du stekte løken i en panne og varm den opp. Tilsett risen og linsene. La dette surre sammen mens du tilsetter alt krydderet. Når dette er gjort tilsetter du 5 dl vann og dekker det med lokk og lar det stå på svak varme i 20 minutter.

Soğanlı et güveç

300 gr Kjøtt

1 løk

2 fedd Hvitløk

1 ss smør

1 ss olivenolje

1 ss tomatpurre

salt og pepper.

1 + 1 kopp vann.

La biffkjøttet steke i sitt eget fett i en gryte på medium varme. Tilsett 1 kopp varmt vann smør olivenolje, løk, hvitløk, salt og pepper. La dette koke i 10 minutter. Tilsett tomatpurre og 1 kopp vann til og dekk med lokk og la det koke viderei 30 minutter.

Server med en salat du liker og gjerne Cacik. Oppskrift på Cacik finner du i dette innlegget: https://nouw.com/bergenseridiaspora/ris-kan-vare-mer-enn-bare-ris-27865984

Likes

Comments

Alanya, Tyrkia

Jeg har nå vært i Alanya siden sommeren 2016. Hele oppholdet har vært fantastisk jeg virkelig elsker byen. Jeg er overrasket over hvor mange nordmenn som har leilighet her. En god del bor her fast men andre har leiligheten for ferier ol. Mange kaller det hytten sin. Jeg også ville valgt en leilighet her framfor hytte på fjellet. Men vi har jo alle forskjellige interesser. Når du har leilighet her får du på på mange måter en helt annen opplevelse av selve byen. Akkurat nå er det kjøpers marked her i Alanya. Det er jo ingen tvil om at turismen har gått ned. Det skjer jo ting over hele verden. Men jeg har aldri følt meg utrygg her.

Det finnes flere norske selskaper en kan ta kontakt med som selger leilighet. Men akkurat nå så skal en venn av min mann selge en leilighet i Mahmutlar. Dette er i et kompleks hvor alle beboerene er fra Skandinavia. For noen er jo det ønskelig. Jeg selv bor i et kompleks med bare tyrkere. Det positive med det er at en omtrent får bassenget for seg selv, Tyrkerne bruker jo bassenget omtrent aldri, Men samtidig er det jo litt greit med litt liv. Jeg legger med noen bilder fra leiligheten som er tilslags. Så om noen er interessert i den så er det bare å ta kontakt. Det vil stå et mobil nummer og litt annen informasjon nederst i dette innlegget. De snakker norsk.

Leiligheten har to soverom stue kjøkken og bad.

Den er 100 Kvadrat.

Air condition i alle rom

Alle hvitevarer og innbo følger også med.

300 meter fra stranden.

Er du interessert i leiligheten er det bare å ta kontakt på tlf: 00905465485100. Som allerede nevnt så snakker de svært godt norsk og engelsk.

60.000 Euro.

  • Alanya, Tyrkia
  • 891 lesere

Likes

Comments

Contains affiliate links Alanya, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkia, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Når mannen min hadde resturant i Bergen var det en rett jeg spiste der igjen og igjen. Venner jeg tok med deg der spiste også denne retten igjen og igjen. Jeg har også fått med med meg at dette er en populær rett å bestille når en er på ferie i Tyrkia. Jeg snakker selvfølgelig om Beyti. Det er jo ikke slik at en kun kan spise dette vist en er på feire i Tyrkia eller på en tyrkisk restaurant. Jeg deler med dere i dag altså det glade budskap. Nå er det mulig jeg ikke egentlig kan kalle den 100% prosent hjemmelaget da jeg kjøpte Lavash brødene ferdig. Men har lagt ved oppskrift på lavash brød for de som ønsker å lage dem selv. (Et tips vist du ikke ønsker å lage dem selv, er å stikke innom en kebab sjappe og be om å få kjøpe kun brød.)

Ev Yapımı Beyti Kebap Tarifi

3 porsj

Kebaben.

400-500 gram kjøttdeig.

2 ts Salt.

1 ts Pul bieber.

1 Håndfull persille uten stilker.


Elt deigen godt sammen. Det beste er vist du tilbereder kjøttdeigen kvelden før og setter den kjølig i kjøleskapet. Men så lenge den får minst et kvarter i kjøleskapet så bør det gå greit.

Når kjøttfarsen har fått satt seg enten timer eller bare 15 minutter så legger du den rundt grill spyd. Er det sommer og sol og du har grillen tilgjengelig så bruk selvfølgelig grill. Men det går også helt fint å steke dem på spyd i stekeovnen slik vi gjord her.

Yoghurt saus

5 ss yoghurt.

3 fedd hvitløk presset

Salt etter smak

Ingrediensene bare blandes sammen.


Tomat saus

1/2 liten løk

Rød paprika (ikke fult en halv)

1 ss Smør

1 1/2 Glass vann

1 ss Tomatpurre

1/2 ts Pepper

2 ts Salt

1/2 ts Oregano

1 ts Grillkrydder

2 ts sukker

Rasp løken og paprikaen. Smelt smøret i en panne og tilsett løken og paprika. Stek dette godt sammen og tilsett vann. Deretter tilsetter du tomatpure og krydder. La det små koke litt la den stå mens kebaben blir ferdig. HOldt den varm med å la den stå på ettervarme med lokk eller på svak varme.

Smør blanding

2 ss Smør

1 ts Paprika pulver

1 ts Nane (tørket mynte)

Når kjøttet er ferdig stekt må du ta dem av spydene og legge dem i Lavash brød og brette rundt. Kjær dem fint i biter og dander dem på en tallerken. Deretter legger du tomatsaus over hver bit, før du så legger yoghurt saus over og tilslutt litt krydret smør. I dag hadde vi stekte grønnsaker til. Men hva du ønsker til tilbehør er helt opp til deg selv. Salat, ris, grønnsaker alt er lov. Ta gjerne å Google retten for litt inspirasjon på hvordan servere retten. Men uansett hvordan du serverer Beyti så smaker det helt sinnsykt godt.

Vist du ønsker å lage Lavash brød hjemme selv så er altså ingrediensene:

2 kopper varmt vann

1 pakke tørr gjær

1ts salt

2 ss olje

750 g hvetemel.

Denne videoen viser ganske godt framgangsmåten. Stek dem enten på en takke eller vist du har en slik mini Pizzaovn hjemme. Kan bruke disse ovnene altså til mer enn å lage Pizza.

Likes

Comments

Alanya, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Tenkte jeg skulle dele en oppskrift som jeg fikk av min svigerinne. Dette er en tyrkisk variant av eplekake. Elmalı Tart. I motsetning til vår eplekake som også kommer i endelige varianter så er denne mer en Eple terte eller muligens også mer lik Amerikanernes apple pie. Dette var mitt første forsøk så dere får bære over med meg i forhold til utseende. merket også etterpå at bildene jeg hadde tatt var litt utydelige men da var den jo så godt så oppspist. Altså et godt tegn. Jeg har laget den samme eplekaken i over ti år og aldri klart å finne en konkurrent til den. Men denne gangen kom det en konkurrent skridende inn fra sidelinjen.

Ingredienser.

Fyll

6 Epler (raspes)

4 ss Sukker.

1 ss Smør.

1 ss Kanel.

Bunn

300 g Hvetemel.

125 gr Smør. (Rom temp)

70 gr Sukker.

1 Egg

2 ss Yoghurt

Jeg begynte med å lage fyllet. Rasp eplene og ha det i en kjele. Tilsett sukkeret og rør godt. La dette surre sammen i kjelen til fuktigheten trekker ut. Tilsett så smør og kanel. Rør godt sammen. La det avkjøle mens du begynner på bunnen.

Jeg brukte kjøkkenmaskin når jeg lagde denne deigen. Først blandet jeg hvetemel og sukker til det ble en smuldrete masse. Jeg tilsatte deretter resten av ingrediensene. Jeg la det i en bakebolle og knadde deigen sammen til en liten ball. Deretter la jeg litt plast rundt den og satte den i kjøleskapet i 15 minutter. Det beste er å ha en paiform på ca 24 cm når du skal lage denne. Det hadde ikke jeg så jeg brukte bare en vanlig springform. Men du vil nok få et vakrere resultat med riktig form.

Jeg kjevlet ut deigen og la den til rette i formen, før jeg fylte i eple fyllet. Jeg hadde et smurt bakepapir i bunnen. Deigen som var til overs brukte jeg til å lage mønsteret på toppen av kaken.

Deretter stekte jeg den midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter. men følg med kaken første gang du lager den for de steker jo så forskjellig ovner.

Afiyet Olsun

Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkia, Tyrkisk mat

Hei alle sammen!

Jeg har jo nevnt at vi har hatt endel sykdom i heimen den siste tiden. Såre halser å tette neser har vært gått på rundgang. Som oftest når jeg kjenner forkjølelsen komme lager jeg til denne suppen. Er det eneste datteren min vil ha når hun er syk. Jeg har jo lagt ut kyllingsuppe før men dette er er en annen variant. Når jeg la ut den andre fikk jeg faktisk forespørsel etter "den lyse kylling suppen". Det finnes jo selvfølgelig flere måter å lage den på. Jeg har flere oppskrifter men jeg mener at denne er den beste. Men før jeg kommer til oppskriften skal jeg plage dere med en liten digresjon

Jeg har en liten artig bok hjemme. Nemlig min mor sin gamle heimkunnskap bok (tror faktisk ikke det het heimkunnskap på 60-tallet) Denne boken har jeg veldig ofte bladd i. Prøvd meg på noen oppskrifter som absolutt ikke har vært velykket og et par som har vært helt ok. Det er tydelig at bruken vår av krydder har økt betraktelig

Ettersom jeg mener at dagens oppskrift passer som mat for de som er syke, så syns jeg det var på sin plass å se hva som står i læreboken angående sykemat og sykpleie. Jeg kan virkelig ikke erindre at dette sto på pensum når jeg gikk på skolen. Det begynner jo selvfølgelig hyggelig nok med at "Pleiersken må følge lengens orde med den største samvittighetsfullhet." Merker meg jo allerede her at den som steller i følge boken er en kvinne. En skal også ifølge boken være "vennlig mot han og gjøre det så hyggelig omkring ham som mulig." Men det var jo betryggende at det sto at suppe var god mat å gi til den syke. Men jeg bet mer merke i at "maten bør serveres pent i små porsjoner."

Det er ingen tvil om at dette faget har endret seg en god del. Men samtidig så finnes der mye lærdom i forhold til tradisjonsrik norsk mat som går tapt. Blant annet har jeg lært en god del om sylting takket være denne boken. Jeg har jo til nå ikke lagt ut noe norsk mat. Mulig det kommer. For de som er bekymret så lager vi også mye norsk mat hjemme.

Men over til dagens oppskrift. på Tavuk çorbası

Ingredienser

2 kyllinglår (Naturel)

1 løk

2 liter vann

2 ss hvetemel

1 eggeplomme

1 liten sitron.

2 ts Salt

1/4 ts Pepper

1 ts Paprika pulver

Pul bieber (chiliflak) Frivillig

Persille (fersk)

Fremgangsmåte:

Kok kyllinglårene sammen med løken. Løken og litt salt. (Løken kan være hel.) Når kyllingen er ferdigkokt tar du den ut av vannet og lar den avkjøles litt. Løken bare kaster du. Fjern kyllingen fra benet og riv den opp. Når dette er gjort tilsetter du den igjen i kraften. La det så småkoke videre i ca 15 minutter.

I mellom tiden lager du en jevning i en liten bolle av eggeplommen, hvetemel og saften av sitronen. Det er viktig at den ikke har noen klumper. For å få den mer smidig kan du spe i litt av kraften fra suppen. Når du har en fin jevning tilsetter du den i resten av suppen. Rør mens du heller den i suppen. Smal så til med krydder. Deretter kan du la den stå og godte seg i minst et kvarter til under svak varme.

Suppen er kjempe god og du kan selvfølgelig lage den selv om du ikk er syk :)

Likes

Comments

Alanya, Familie, Hverdag , Oppskrifter, Tyrkia, Tyrkisk mat

Hei alle sammen og god søndag.

I dag var jeg og minsten ganske tidlig oppe. De fleste andre småbarnsmødre og fedre hadde nok ikke syns det, men minsten her i huset er vanligvis en syvsover, som sover gjerne til halv ti om morgenen. Men i dag var han og jeg oppe klokken 08.00. Egentlig en tid som er helt innenfor. Jeg liker å stå tidlig opp. Er vel den rasen mange misliker altså et ekstremt A menneske.

Jeg skal selvfølgelig dele en frokost oppskrift med dere i dag. Dette er er en frokost som trenger litt tid, derfor passet det bra å lage dette i dag, mens de andre syvsoverene snorket videre i huset. Men siden jeg er den litt merkverdige personen jeg er tenkte jeg å ra en liten digresjon i forhold til begrepet syvsover

Som mange andre begrepet og utrykk vi bruker i hverdagen har også begrepet syvsover en artig historisk opprinnelse. Begrepet stammer ifra en legende som vi kan datere tilbake til den tidlige kristendomen. Da det ble sagt at syv kristne martyrer ble inn murt i en grotte på grunn av sin tro. De falt da i søvn i grotten og skal ha våknet opp igjen 200 år etterpå da grotten ble åpnet. Det som gjør videre legenden litt artig og som gjør at den passer inn i en blogg som tar for seg tyrkisk mat er at disse syvsoverene opprinnelig kom ifra Efesos som er i Tyrkia. Efesos er i dag på UNESKO sin verdensarv liste. Jeg har selv ikke vært der men Efesos står virkelig på min til å se liste.

Denne legenden skal ha finnet sted rundt ¨rundt 249 -251 da keiser Decius drev forfølgelse av kristne. Mennene skal ha gjemt seg i en hule på nordvest siden ev Efesos. De ble funnet og hulen ble murt igjen. Da de våknet 200 år seinere vitnet biskopen av Efesos for deres oppstandelse fra de døde. Ifølge legenden skal de etter dette lagt seg ned for å dø. For så å bli æret som martyrer. De ble de syv skytsengler mot søvnløshet og feber. Etter reformasjonen har Norge gått bort ifra de fleste helgendager. Men på norske primstaver var dagen merket syvsover dagen og folketroen kunne man spå været for syv uker framover denne dagen.

Så det er noe å tenke på neste gang du bruker begrepet syvsover. Men over til frokost. Siden vi har god til her har jeg i dag laget Pişi tarifi til frokost. Dette er noe jeg har fått inntrykk av at flere nordmenn som ferierer i Tyrkia liker svært godt. Det er lett å lage men deigen må heves en time så derfor tar det litt tid.

Ingredienser

1 Pakke tørr gjær

1 Glass lunkent vann

1 og 1/2 ts Salt

2 1/2 - 3 Glass hvetemel,

Bland vann og gjær sammen. Tilsett saltet. Deretter tilsetter du melet sakte. Jeg bruker ikke maskin til dette. Bare rører med hendene til jeg har en fin deig.

Når du så er ferdig med deigen, lar du den heve på et lunt sted i en time.

Deretter skal de stekes i godt med raps eller solsikke olje. Ta små boller fra deigen Donut størrelse. Skjelv eller trykk flat deigen. Lag et lite hull i midten og stek dem til de er gylden på hver side.

Jeg pleier å trykke dem flat på en liten talerken som er litt fuktig.

Da er det bare å vekke syvsoverene å si at frokosten er servert.

Likes

Comments