Träning

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen, men det har sina förklaringar då jag inte har så mycket att skriva om. Belle vilar rätt mycket nu då jag inte har någon motivation för att rida eller köra för tillfället. På helgerna kan jag ta en tur, men mycket är den tråkiga vintern att vi inte har någon snö utan det mest är blankis överallt.

Men har iaf hunnit klippa honom två gånger, första gången med min egna maskin från Jula, tyckte det blev bra resultat tills jag såg Glöden som blev skitsnygg som nyklippt. Belles päls växer som ogräs precis som mitt hår så han är nu klippt igen (söndags), och då lånade jag Lottas delaval, oj vilken skillnad. Beror nog helt klart mycket på maskinerna men även vilket skär som används. Nu blev han snygg iaf så då väntar vi på en massa snö så vi kan träna hårt.

Just nu när han rids, så blir det lugnare turer med både trav och galopp om underlaget tillåter men inge snabbare tempon. Här innan årsskiftet ska jag försöka få tag i en veterinär som kan komma ut och vaccinera honom med och då trillar det väl in en extra dag med vila.

Belle är annars väldigt pigg för tillfället, förut upplevde jag honom som ovillig att göra det mesta vilket inte är likt honom. Men vem säger att hästar inte kan bli deprimerade av vädret? Tror han påverkas rätt mycket av sånt.

Var ute och red honom i söndags efter att jag hade klippt honom, det var rena självmordsuppdraget kan ja säga 😅 Började turen med att skjuta rygg, galopperade på stället när vi skulle börja trava mm Men han gjorde en fin galopprepa i en backe, lagom tempo och gick hyfsat i form när han insåg att det var för jobbigt så ökade han tempot och drog järnet iväg med mig 🤔🙄 Fick stopp i slutet av backen och sedan studsade vi nerför backen i något som skulle likna skritt 😂

Hade varit helt perfekt med lite djupsnö så han kunde pulsa runt i den, eller skena runt om han tycker det är bättre 😏

Vi har även varit iväg till Kungsnäs en gång och tränat för Malin, vilket var intressant då Belle tog de här med westernsadel till en helt annan nivå och agerade som en rodeohäst i början innan han kunde slappna av 🤔 Överlag så gick träningen mycket bra, men det märks att han inte varit och tränat i ridhusunderlag på ett bra tag. Nya tag efter nyår och förhoppningsvis har jag då en hel bil igen med 👌

Likes

Comments

Jag insåg för ett tag sedan att Belles sadel inte alls ligger bra på honom längre, det hela började med att han varit näst intill sta att rida, segat sig fram i skritt och alla som känner min häst vet att han inte alls är så. Han är alltid väldigt sammarbetsvillig och framför allt arbetsglad, han har alltid lite extra krut sparat i hovarna.

Så jag började med att ta bort fårskinnspadden, vilket fungerade ett ridpass. Nästa ridpass låg framvalvet på manken och tryckte vilket resulterade i en extremt stressad och het häst. Tog bort schabraket och inser då att min sadel har blivit för svängd och släpper i bossorna när jag bytt till vidare järn.

Så nu står jag sadellös, eventuellt med en sadel som är sned och kan då inte sälja den vidare. Garantin på sadeln hade givetvis gått ut med ca 3 månaders marginal och personalen på Hööks tittade inte ens på sadeln och hänvisade mig till en sadelmakare, så jag gick förbannad därifrån.

Har som tur är fått låna en bomlös sadel av Bettan, den tycks ligga helt stilla på hästen så det kan eventuellt bli en investering i en Barefoot Arizona. Han tycks trivas i de sadeln med.

Nu har jag däremot problem när jag kör honom, han har sedan några år tillbaka alltid körts på ett rakt äppelbett, men han blir fruktansvärt tung på det. Har testat alla möjliga bett på honom genom åren, allt för hetsporrar å allt för snälla döingar, nu förra veckan köpte jag ett smalare två delat bett med koppar på, skulle vara bra. Det fungerade första 500m sedan blev han koko Belle, tippar på att han inte tycker om att bettet trycks upp mot gommen när jag tar i honom för kung och fosterland för att han nyper iväg.

Idag testade jag ett Järvsöfaks bett, det blev han ohyggligt tung på med, väste å jävlades. Men, han travade spikrakt i vagnen och utan sina små galoppsteg som han tar när han blir stressad, han ser ut att vara av på alla fyra ben sådana gånger. Men det går ju ändå inte då han blir så stressad, efter 20 min motion var han sjöblöt i svett..

Likes

Comments

Träning

Under de senaste veckorna har Belle inte varit sig lik nånstans, att försöka komma på vad det är som stör honom när han körs är helt omöjligt då han alltid är lika koko. En normal Belle som rids däremot är alltid samarbetsvillig, glad och studsar rent ut sagt på stället innan han får trava eller galoppera.

Senaste tiden har han varit ovillig att ens trava vilket inte är normalt. Förra lördagen var vi iväg till Malin och tränade, gick helt ok men känns att något har stört honom. Idag när jag skulle rida igen efter en veckas vila (han har stått mkt då jah inte klurat ut vad problem är), så tog jag bort fårskinnspadden, då han blev grinig så fort jag sadlade.

Men utan fårskinnspadden idag så travade han iväg med glädje och stora steg, till och med en galopp med flera glädjebocksprång hann vi med. Så jag tror att padden kan ha blivit överflödig nu, han har troligast fått tryck av den och sadeln har då blivit för smal. Vi testar utan den ett tag och ser om vi har tillbaka samma gamla Belle 😊

Likes

Comments

Träning

I höstas innan Belle blev skadad kände jag att han var väldigt grinig just när det gällde galoppfattningar i paddocken, förut har han tagit dom utan problem. Han vägrade på slutet, och jag slutade att ens försöka till slut då det inte gav något.

Under hans rehabilitering har vi varit med och skrittat på träningarna vilket har gett en bra effekt på honom. Däremot i somras har vi försökt oss på lite träningar både för tränare och själva men det har inte gått nå vidare enligt mig då han varit lite grinig och traven har varit ett stort problem speciellt sista tiden, han vill inte gå fram över huvudtaget i trav och tempot i skritten tappar han så fort han går in i paddocken.

Idag tog jag en längre väg till paddocken, mycket skritt varvat med en riktigt fin och spänstig trav mellan skyggningarna han gör för att han blir "rädd" 😏

Väl i paddocken känns det som att någon trycker på en off-knapp, han tappar skritten och traven får jag driva, smacka och dutta till han på rumpan för att han ska börja trava. När han gör det, går det i högt tempo och på lösa tyglar, jag har fokuserat på att berömma honom, ta långa vägar dvs helst fyrkantsspåret och stoooora volter, men så fort jag börjar plocka i tyglarna för att försöka jobba honom lite så stannar han av helt och skrittar långsammare än en sköldpadda. Kollade genast på pulsklockan och då hade han vilopuls, kollar på hästens näsborrar och känner genom sadeln att han flåsar.

Är det psykiskt jobbigt för honom i paddocken? Kommer han ihåg i höstas om han redan då började känna av skadan innan han bräckte?

Det roliga är att när vi är hos Malin och tränar, antingen om vi är själva eller om Emma och Wille är med så är han hundra gånger bättre. Malins paddock är mycket längre men inte så mycket bredare än den vi brukar träna i hemma. Jag funderar på om det kan vara en kombination psykiskt från skadan och att han är rädd att belasta för mycket i en mindre paddock, än t ex Malins som är större. Malin brukar också vara väldigt snabb på att byta övning då hon ser att han börjar balla ur och tappa tempot eller sura till.

Men i skogen spelar det ingen roll hur snävt, snabbt det går eller vad det är för underlag så är han alltid lika tränings och fartglad så det måste ju ha att göra med paddocken.

På vägen hem idag tog vi samma väg tillbaka, han fattade en fin galopp och hade fin inställning till resten av passet, travade i form och var sig precis lik.

Check av benet efter och det är också sig likt, inga större förändringar eller ökad värme någonstans.

Likes

Comments

Träning

Belle och jag fick sällskap av Kjell och Kapten aka Skalman idag, raka motsatserna till varandra 😂 Vi körde upp till skogen och vägarna som finns där, Belle är som vanligt, dvs han springer så kloss i rygg han bara kan, vi fick se körvägarna så nu vet jag var vi kan skena runt. En bra sak med att gå i rygg är att jag slipper ta så jättehårt i han som jag får göra annars. En annan sak jag noterat nu är att han springer rätt rakt i vagn för att vara med honom, fast han hänger givetvis lite töm som han alltid har gjort, bra att han dock rätar ut sig i intervallerna.

Han fick gå med i intervallerna i backen, han hänger på som att han har eld i arslet men kändes inte som att han blev trött då. Varje gång vi vände och skulle köra en till så gjorde han sina fina krumbuktsprång innan han travar iväg 😂

På vägen tillbaka hade jag helt plötsligt en normal kontakt med bettet, dvs han låg inte på som en gris och kunde faktiskt skritta med öronen framåt och med en aktiv skritt utan att för den delen börja takta när man släpper kontakten med bettet. Det som nästan var mest otroligt var att han kunde jogga sakta bredvid Skalman så det var intressant 👌 Kommer bara ihåg hur han var i intervallerna på Wolmsta, hua hemska tankar, gashäng utan fungerande broms kan man sammanfatta det lite enkelt 😂🙊

Bara hoppas att benet hänger med nu också, men han får gå de här intervallerna ett tag innan vi ökar på.

Likes

Comments

Träning

Den här helgen föll lotten på mig, ta ut hästarna. Har inte varit några som helst problem, lite kul att se Belle så peppad på morgon när han ska ut. Det syns på honom att han mår mycket bättre nu, han skakade på huvudet och det verkligen lyste bus i ögonen på honom när jag tog på grimman 😁 Väl ut i hagen är det full sken så fort jag släpper taget om grimman.

Idag fick jag den briljanta idén att jag skulle rida en liten motionstur efter att jag gjort klart stallet. Så Belle fick gå ut i lillhagen och de andra i den vanliga, gick ingen nöd på Belle att gå där. Tog in honom iaf och när jag höll på att göra klar honom så stod han och ruskade på huvet fram å tillbaka ungefär som att jag skulle skynda mig 😏

Vi tog en ny väg idag, fick jogga en bit längs Hasselavägen och sedan ta höger in där mot Abbortjärn tror jag det heter. Där fanns det många olika vägar men vi körde på rakt fram, givetvis kommer det en relativt lång och sluttande backe det första det gör, och sådan backar betyder galopp för Belle. Så jag lät honom fatta galopp, innan han tog den la han av en hel bockserie först innan han nöjt kunde galoppera iväg i typ 300 km/h 😂😱 Insåg då också att bromsen inte riktigt tog som den skulle idag, men jag satt kvar hela turen 😎 Resten av turen blev det lite galopp, mkt skritt och trav med huvet mellan frambenen och träden susade förbi oss ännu snabbare.. Så ja, inget fel på humöret hans nu.

Ser ändå det här som positivt då det gått i vågor, ibland har det känts som att han absolut inte vill bli riden, tjurig och slö. Men idag var han så som han alltid har varit, full fart och lite till 💪 Så jag hoppas att vi ändå är på väg åt rätt håll nu med tanke på sparken han fick på armbågen med, det är nästan helt ihopläkt igen däremot har han fortfarande en knöl kvar på armbågen och jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt den, men han har inte ont av den och ingen feber, pigg och glad?

Likes

Comments

Rehab

Hade ju tänkt vara med på en AR-träning i helgen med Belmont, men det går ju inte vägen då han har fortsatt vila och har fått ytterligare en kur penicillin i 3 dagar (sista dagen på måndag). Men det kommer fler gånger hoppas jag.

Idag har tempen gått ner till normal nivå, svullnaden har gått ner ytterligare men det syns att det varar under dagarna. Rådfrågade med vet och hon ville köra en kur till som sagt, så vi är på den säkra sidan istället för att avbryta kuren för snabbt och sedan få tillbaka febern senare.

Hoppas det blir bra snart så att vi kan inviga nyrockarden 👌

Likes

Comments

Rehab

Igår tänkte jag köra Belle i hans nyrenoverade rockard men det gick sådär, upptäckte att han hade ett litet sår på armbågen givetvis vänster fram, vad annars? Han ömmade rätt bra, gjorde rent det och kollade med Lotta å Kjell så dom kunde slänga ett getöga på det idag då jag skulle jobba över.

Men det blev inget kvällsjobb för mig så jag blåste till stallet, Lotta tyckte inte såret såg bra ut. Och jag höll med, Kjell och Micke kollade även på det, kollade tempen och den var lite för hög så jag ringde ut distriktarn med tanke på febern, rötmånad och i närheten av en led.

Vet. tvättade rent, spolade ur och kollade så att inget dränage behövde sättas in, han slapp det 👌 Så nu ska det förhoppningsvis gå bra 😊

Nu är jag precis hemma från stallet, Belle har fått en penicillinkur och instruktioner hur vi ska få ordning på det där. Kanske onödigt att ta ut distriktarn, men jag är hellre mer försiktig än inte alls.

Det var väldigt synd om honom då han inte fick äta alls medans de andra glufsade i sig kvällsmaten, inte ens en gnutta hö fick han 😂😔 Han som är hungrigast av alla 😏

Likes

Comments

Rehab, Träning

I helgen har jag haft turen att släppa ut odjuren på morgon, inga konstigheter någon utav dagarna. På lördagen avslutade jag stallet på morgon med att plocka in Belle och slänga på honom vagnen och köra en sväng på lägdan nedanför stallet. Hade slaggjorden (vilket han nog kommer få ha), men ingen käk. Det gick överlag bra, börjar känna igen honom nu när jag kör, dvs att han blir lite laddad och gärna springer lite fortare än jag vill. Skillnaden nu mot förr är att han faktiskt lyssnar på mig när jag använder rösten och tar i honom lätt, måste försöka vara så lätt i handen som möjligt hela tiden för att inte störa honom så han blir gristung och bäng som han brukar bli.

Den mystiska hältan han drog på sig förra veckan var som bortblåst när han gick i vagn, jag såg då ingen hälta alls utan bara en väldigt ivrig häst som ville spränga ljudvallen 😂

På söndagen fick han gå ut ensam i lillhagen medan de andra grabbarna fick gå i deras vanliga hage, gjorde klart stallet innan jag tog in Belle å slängde in hans grejer i bilen och kopplade släpet.

Sedan tog vi med oss Emma och Wille till Malin i Kovland och träning. Grabbarna var väldigt pigga när de fick skritta runt banan där innan vi påbörjade passet i paddocken. Och hör och häpna, ingen hälta på herr Mås då heller, han var smällfin när han travade runt på volter i båda varven osv.

Nöjda efter ett träningspass fick Belle välförtjänt laserbehandling på skadan och kotleden vf medans Malins supermassagetäcke tog hand om Belles skavanker som han har i princip hela sin vänstra sida från öra till svans. Väldigt spännande att se hans reaktion på täcket, båda bogarna och vb är hans största problem.

I måndags hade jag ut en av Belles massörer, som fick gå igenom honom för sjuttielfte gången ungefär. Det var i stort sett samma problem med honom som vanligt men snäppet värre och även hans högra bog lite låst. Belle blir som vanligt en surgubbe när massörerna ska försöka rätta till hans problem vilket jag kan förstå. A var överlag rätt nöjd med honom för den här gången och körde lite ultra på vf. Åb igen om ca 2 veckor 😊

Idag torsdag var det dags för Belle och pappa att åka på turné till kliniken ensamma då jag inte fick vara ledig den här gången, men det gick ju bra utan mig också. Han är ju som en hund, snäll att lasta å sticka osv så det brukar inte vara några problem.

Veterinären ringde och kollade med mig hur vi skulle gå till väga och om misstankar för senskadan gått upp fanns. Böjprov gjordes, och inte en tendens till hälta fanns över huvudtaget. Överlag fick Belle beröm för att vara i så fint skick för att vara en gammal häst, och det får man ta till sig då jag sliter mitt hår för honom typ 😂

Så nya order, fortsätta träna vidare och sen får vi sikta in oss på att lysa senan efter första snabbjobbet så vi ser att det hänger med som det ska 👌

Likes

Comments

Träning

Jag köpte ju en rockard i våras med tillhörande remsele i förhoppning att kunna köra Belle i skritt innan vi fick klartecken att börja trava. Däremot har ju Belle fortfarande, 10 år gammal, inte lärt sig att skritta i vagn än 😅

Första gången jag körde honom så gick det skitbra första 10 minuterna, han skrittade i raskt tempo men på slappa tömmar, men det hela slutade med att det var studsbollen Belle som kom fram. Lotta fick sig ett gott skratt när vi kom skuttandes tillbaka till stallet i någon piaff liknande skritt/halvtrav skutt med huvet mellan frambenen 😂

Har införskaffat en käk och slaggjord för att jag inte riktigt litar på att han har sin stora rumpa där han ska ha den 😅 Det må va fjantigt på en 10 år gammal häst som aldrig lyft svansen ens en gång förut, men han är ruskigt laddad och pigg, dom som kört Belle vet vad jag pratar om.

Tog på honom automatkäk för att han blev ruskigt bakrädd när jag hängde på slaggjorden och den har han inte haft på några år. Men det har gått bra att använda käk och slaggjord. Första gången jag körde honom med det kunde jag skritta på normala tömmar och trava honom med fingerspetsarna, det varade tyvärr bara en gång 😂

Han är ändå snäll nu, fast han tar i som fan för det mesta, men lyssnar bra på min röst och jag försöker tänka på att inte ta i honom för mycket för då blir han värre.

Köra honom på lägderna vi har är betydligt bättre fast det är runt runt, men han blir sju resor värre när man kör fram och tillbaka längs vägarna vi har, när man måste vända hem osv. Har ännu inte vågat mig iväg till skogsslingan vi har, väntar med det tills han kan gå tuffare så vi kan hänga med i rygg på Kjell och Kapten 😊 Så vi har en nödbroms 😂

Har även bokat koll för böjprov då jag har lite misstankar, återstår att se om det även blir lysning av senan för att vara säker.

Likes

Comments