Träning, Rehab, Tävling

Det är de minsta man kan säga om Belle, även fast han har tomtar på loftet och allt som oftast glömt hjärnan hemma i stallet när vi ska köra i vagn. Det har ju ändå en förklaring till varför han beter sig som han gör då, men som det ser ut nu så kommer han aldrig mer sättas i vagn. Kanske, men ett stort kanske och gigantiskt frågetecken kring det hela kan det bli så vid ev banjobb framöver. Men det är för långt ifrån än för att avgöra.

Just nu, vill jag bara hitta tillbaka till den lugna men samtidigt spralliga Belle jag hade förut, han som alltid ville busa lite i en backe eller varför inte på någon krånglig stig i skogen 🙄😂 Vi är dock på god väg men iom att träningen varit si och så det senaste halvåret så måste vi ta det lugna puckar då gammeln inte är 4 år längre, även fast han är helt övertygad om det själv fortfarande 🤔

Men jag har fortfarande kvar hans tävlingssulk och även selen, samt montésadeln så än är vi inte helt av banan 😏👌

Han får leva livet lite, ut på roliga turer med lite bus och boink som han är duktig på å så får vi se vad som händer. Men jag måste erkänna att jag blir ruskigt sugen på att ha en montéhäst igen, det är ju bara frågan på hans ben bara 🤔 Speciellt när jag ramlar över gamla program och bilder på räsern, där han dessutom är med i rankingen 😍 Nerverna kommer tillbaka 🙈

Men som sagt, han är både vacker och klok och den dagen vi står inför det valet så kommer han säga precis vad han vill 💪

Likes

Comments

Träning

Efter att ha varit utan en egen sadel sedan drygt november om jag inte minns helt fel? Så har jag nu äntligen köpt en egen sadel igen efter mycket velande om man ska ha en bomsadel eller en bomlös blev det återigen en bomsadel. Den dagen jag har pengar över att köpa en vettig begagnad bomlös så ska jag helt klart göra det då jag tror att variation på sadlar absolut inte skadar så länge de ligget bra på hästen ifråga.

Tog ut en sadelutprovare någon gång innan årsskiftet, fick flera tips på bomsadlar men då var jag väldigt insnöad på just en bomlös och hade heller inte pengarna som behövdes för att de skulle bli sadelköp då. Efter provande, ringande hit och dit om bomlösa så var jag väldigt nära på att köpa en ST Espanola men efter lite övervägande med ytterligare en sadelutprovare som även är sadelmakare så blev det stopp i tankeverksamheten.

Som jag förstått det reagerar hästar olika på bomlösa, beroende på vad de är för sadel och hur den är uppbyggd med säkerligen. Men iom att Belle redan har problem med sin rygg/rumpa så vill jag inte riskera att han går med en fint anpassad bomlös men som kanske gör mer skada än nytta ändå.

Fått tips om att testa Teknas sadlar, både jag och Lotta, så jag blåste helt enkelt iväg till Grafströms och bad dom beställa hem en Tekna S-line (givetvis en sådan för Audinörden 🙈), valet föll även på en dressyrmodell då Belles enorma bogblad gör sig påminda och tänker då att en sadel med raka kåpor bör bli bättre än hopp/allround. Och jag har ju faktiskt kvar montésadeln om vi behöver gasa i några intervaller framöver.

Dagen efter sadeln var beställd fick jag åka och hämta den, medium/wide satt i, givetvis på tok för stort men hade beställt med ett medium så vi satte i det. Även det för stort, lite framvikt i sadeln men för Mojjo och Lotta blev den perfekt. Fick hem ett nytt järn, ett narrow och det blev perfekt för Belle.

Första ridturen i sadeln gjordes igår, jag har även haft stallet i helgen med. Tänkte rida på morgon först men blir ju så dålig av höet så jag var tvungen att åka hem och kurera mig och vila snoken och ögonen. Eftermiddagen blev kaos, jag tog en för lång powernap och skulle hinna rida, ta in alla och sedan hem å duscha innan bio kl 18. Aja, den ridturen är raderad, helt katastrof.

Idag åkte jag upp tidigare innan jag skulle ta in dom och stack ut på en mystur med Belle, gick hundra gånger bättre idag. Avslappnad men på tårna, precis som han ska vara och oftast är. Men gud vilket steg han fick, hade ilandsproblem att försöka hinna med i traven och vilka studs han skickade upp mig ur sadeln med 😂 Sadeln låg isf kvar på samma ställe som jag satte den först, skönt att slippa använda en brösta för att hålla skiten på plats. Märkt dock att schabraket trycks ner mot manken, får dra upp det ordentligt 🤔 Sadeln trycker iaf inte, peppar peppar 🙏 I en längre backe som är lagomt stigande fattade vi galopp på lösare tyglar och han fick rulla på lite snabbare med kontrollerat, han bryter av självmant rätt fort troligast då han inte har orken längre, gjorde en ny galoppfattning och då kom boinket som alltid är standard i fattningen innan han brallar iväg med klippande öron. Bröt av kort efter. Överlag en bra tur, med en samarbetsvillig och glad häst, precis så som Belle är normalt sett.

Klockan var närmare intag så jag tänkte att jag masserar honom ordentligt och snyggade  till öron och nacke på honom innan jag tog in resten av ligan. Köpte en otroligt bra grej till massage, som en gummiborste fast med gummipiggar på ena sidan och flera magnetkulor på andra sidan, lätt värt 50 ynka spänn, Belle tog åt sig väldigt mycket av massagen så det var nog uppskattat från honom 😊

Vad det gäller hans eventuella comeback på travet är framtiden fortfarande oviss, frågetecken kvarstår och vi har tappat massvis med träning pga sadlar, skador och annat 🤔 Han själv får helt enkelt bestämma 😊

Likes

Comments

Träning

Återigen ett tag sedan jag skrev här, men som förra gången är det återigen lite brist på motivation både till bloggen och till träningen av Belle.

Vad det gäller hans träning så står det stilla just nu, dels pga av att han behövde skos och det tog lite tid innan det blev gjort, dels så har jag ingen sadel för tillfället och jag har ju även testat att köra honom hemma..

Men, skoningen är avklarad för drygt 2 veckor sedan. Jag måste bli bättre på att kolla bredden, byta ut dom osv men det har jag alltid varit dålig på 😇

Vad det gäller sadeln så hade vi en på gång långt innan jul, men den försvann helt spårlöst pga en lång historia som jag inte tänker dra här, men saken är den att förra helgen fick jag låna Ingalills helt fantastiska Star Trekk espanola (en bomlös), det roliga med den var att den låg helt stilla, tryckte inte på manken, han fick bogfrihet i den och rörde sig väldigt avslappnat och fint, nästan för bra för att vara sant. Jag har lite kontakt med lite återförsäljare av dessa sadlar och ska kolla runt lite för och nackdelar osv. Men som jag förstår av dessa sadlar är de väldigt anpassningsbara utefter vilken häst det är, vilket är bra.

Bomlöst eller bomsadel är ju nästa fråga? Hittar jag en bomlös sadel som verkligen är perfekt för honom så tvekar jag inte en sekund på den, men jag vill ju ändå ha en bomsadel som ligger bra på honom. Men en bomsadel kan han växa ur på nolltid. Och då är ju ett sadelbyte aktuellt igen. Så jag tror att en bomlös som ligger bra är något att sträva efter.

Vad det gäller körningen så ger jag upp nu. Genom alla hår har alla möjliga bett, huvor osv testats. Och det fungerar en gång och aldrig mer typ. Hästen blir tokstressad och ser ut som att han gått ett hårt lopp när han kommer in i stallet efter 30 min motion, inte normalt och varken snällt mot hästen eller mig när vi bråkar varje eviga körtur. Senast idag körde jag, med entömsbett och huva som vanligt, gick jättebra tills att jag vände hem då han blir som besatt, väser, blir grishet och bara sticker. Jag fick ta björntag om tömmarna och broms var jag givetvis utan, så att få stopp var jag tvungen att saxa, och det är inte speciellt roligt, varken för mina sluta armar eller för Belles mun.

Så nu ska jag sälja selen och rockarden, lägger dom pengarna på en sadel istället där jag vet att han inte vantrivs. Belle har sagt sitt, han vill inte köras. Jag behåller sulkyn och tävlingsselen ett tag till, han kanske kommer till start genom ridträning igen, det är för tidigt att avgöra det. Å det kan vara bra att ha kvar, då det går ok att köra honom på banan konstigt nog.

Likes

Comments

Träning

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen, men det har sina förklaringar då jag inte har så mycket att skriva om. Belle vilar rätt mycket nu då jag inte har någon motivation för att rida eller köra för tillfället. På helgerna kan jag ta en tur, men mycket är den tråkiga vintern att vi inte har någon snö utan det mest är blankis överallt.

Men har iaf hunnit klippa honom två gånger, första gången med min egna maskin från Jula, tyckte det blev bra resultat tills jag såg Glöden som blev skitsnygg som nyklippt. Belles päls växer som ogräs precis som mitt hår så han är nu klippt igen (söndags), och då lånade jag Lottas delaval, oj vilken skillnad. Beror nog helt klart mycket på maskinerna men även vilket skär som används. Nu blev han snygg iaf så då väntar vi på en massa snö så vi kan träna hårt.

Just nu när han rids, så blir det lugnare turer med både trav och galopp om underlaget tillåter men inge snabbare tempon. Här innan årsskiftet ska jag försöka få tag i en veterinär som kan komma ut och vaccinera honom med och då trillar det väl in en extra dag med vila.

Belle är annars väldigt pigg för tillfället, förut upplevde jag honom som ovillig att göra det mesta vilket inte är likt honom. Men vem säger att hästar inte kan bli deprimerade av vädret? Tror han påverkas rätt mycket av sånt.

Var ute och red honom i söndags efter att jag hade klippt honom, det var rena självmordsuppdraget kan ja säga 😅 Började turen med att skjuta rygg, galopperade på stället när vi skulle börja trava mm Men han gjorde en fin galopprepa i en backe, lagom tempo och gick hyfsat i form när han insåg att det var för jobbigt så ökade han tempot och drog järnet iväg med mig 🤔🙄 Fick stopp i slutet av backen och sedan studsade vi nerför backen i något som skulle likna skritt 😂

Hade varit helt perfekt med lite djupsnö så han kunde pulsa runt i den, eller skena runt om han tycker det är bättre 😏

Vi har även varit iväg till Kungsnäs en gång och tränat för Malin, vilket var intressant då Belle tog de här med westernsadel till en helt annan nivå och agerade som en rodeohäst i början innan han kunde slappna av 🤔 Överlag så gick träningen mycket bra, men det märks att han inte varit och tränat i ridhusunderlag på ett bra tag. Nya tag efter nyår och förhoppningsvis har jag då en hel bil igen med 👌

Likes

Comments

Jag insåg för ett tag sedan att Belles sadel inte alls ligger bra på honom längre, det hela började med att han varit näst intill sta att rida, segat sig fram i skritt och alla som känner min häst vet att han inte alls är så. Han är alltid väldigt sammarbetsvillig och framför allt arbetsglad, han har alltid lite extra krut sparat i hovarna.

Så jag började med att ta bort fårskinnspadden, vilket fungerade ett ridpass. Nästa ridpass låg framvalvet på manken och tryckte vilket resulterade i en extremt stressad och het häst. Tog bort schabraket och inser då att min sadel har blivit för svängd och släpper i bossorna när jag bytt till vidare järn.

Så nu står jag sadellös, eventuellt med en sadel som är sned och kan då inte sälja den vidare. Garantin på sadeln hade givetvis gått ut med ca 3 månaders marginal och personalen på Hööks tittade inte ens på sadeln och hänvisade mig till en sadelmakare, så jag gick förbannad därifrån.

Har som tur är fått låna en bomlös sadel av Bettan, den tycks ligga helt stilla på hästen så det kan eventuellt bli en investering i en Barefoot Arizona. Han tycks trivas i de sadeln med.

Nu har jag däremot problem när jag kör honom, han har sedan några år tillbaka alltid körts på ett rakt äppelbett, men han blir fruktansvärt tung på det. Har testat alla möjliga bett på honom genom åren, allt för hetsporrar å allt för snälla döingar, nu förra veckan köpte jag ett smalare två delat bett med koppar på, skulle vara bra. Det fungerade första 500m sedan blev han koko Belle, tippar på att han inte tycker om att bettet trycks upp mot gommen när jag tar i honom för kung och fosterland för att han nyper iväg.

Idag testade jag ett Järvsöfaks bett, det blev han ohyggligt tung på med, väste å jävlades. Men, han travade spikrakt i vagnen och utan sina små galoppsteg som han tar när han blir stressad, han ser ut att vara av på alla fyra ben sådana gånger. Men det går ju ändå inte då han blir så stressad, efter 20 min motion var han sjöblöt i svett..

Likes

Comments

Träning

Under de senaste veckorna har Belle inte varit sig lik nånstans, att försöka komma på vad det är som stör honom när han körs är helt omöjligt då han alltid är lika koko. En normal Belle som rids däremot är alltid samarbetsvillig, glad och studsar rent ut sagt på stället innan han får trava eller galoppera.

Senaste tiden har han varit ovillig att ens trava vilket inte är normalt. Förra lördagen var vi iväg till Malin och tränade, gick helt ok men känns att något har stört honom. Idag när jag skulle rida igen efter en veckas vila (han har stått mkt då jah inte klurat ut vad problem är), så tog jag bort fårskinnspadden, då han blev grinig så fort jag sadlade.

Men utan fårskinnspadden idag så travade han iväg med glädje och stora steg, till och med en galopp med flera glädjebocksprång hann vi med. Så jag tror att padden kan ha blivit överflödig nu, han har troligast fått tryck av den och sadeln har då blivit för smal. Vi testar utan den ett tag och ser om vi har tillbaka samma gamla Belle 😊

Likes

Comments

Träning

I höstas innan Belle blev skadad kände jag att han var väldigt grinig just när det gällde galoppfattningar i paddocken, förut har han tagit dom utan problem. Han vägrade på slutet, och jag slutade att ens försöka till slut då det inte gav något.

Under hans rehabilitering har vi varit med och skrittat på träningarna vilket har gett en bra effekt på honom. Däremot i somras har vi försökt oss på lite träningar både för tränare och själva men det har inte gått nå vidare enligt mig då han varit lite grinig och traven har varit ett stort problem speciellt sista tiden, han vill inte gå fram över huvudtaget i trav och tempot i skritten tappar han så fort han går in i paddocken.

Idag tog jag en längre väg till paddocken, mycket skritt varvat med en riktigt fin och spänstig trav mellan skyggningarna han gör för att han blir "rädd" 😏

Väl i paddocken känns det som att någon trycker på en off-knapp, han tappar skritten och traven får jag driva, smacka och dutta till han på rumpan för att han ska börja trava. När han gör det, går det i högt tempo och på lösa tyglar, jag har fokuserat på att berömma honom, ta långa vägar dvs helst fyrkantsspåret och stoooora volter, men så fort jag börjar plocka i tyglarna för att försöka jobba honom lite så stannar han av helt och skrittar långsammare än en sköldpadda. Kollade genast på pulsklockan och då hade han vilopuls, kollar på hästens näsborrar och känner genom sadeln att han flåsar.

Är det psykiskt jobbigt för honom i paddocken? Kommer han ihåg i höstas om han redan då började känna av skadan innan han bräckte?

Det roliga är att när vi är hos Malin och tränar, antingen om vi är själva eller om Emma och Wille är med så är han hundra gånger bättre. Malins paddock är mycket längre men inte så mycket bredare än den vi brukar träna i hemma. Jag funderar på om det kan vara en kombination psykiskt från skadan och att han är rädd att belasta för mycket i en mindre paddock, än t ex Malins som är större. Malin brukar också vara väldigt snabb på att byta övning då hon ser att han börjar balla ur och tappa tempot eller sura till.

Men i skogen spelar det ingen roll hur snävt, snabbt det går eller vad det är för underlag så är han alltid lika tränings och fartglad så det måste ju ha att göra med paddocken.

På vägen hem idag tog vi samma väg tillbaka, han fattade en fin galopp och hade fin inställning till resten av passet, travade i form och var sig precis lik.

Check av benet efter och det är också sig likt, inga större förändringar eller ökad värme någonstans.

Likes

Comments

Träning

Belle och jag fick sällskap av Kjell och Kapten aka Skalman idag, raka motsatserna till varandra 😂 Vi körde upp till skogen och vägarna som finns där, Belle är som vanligt, dvs han springer så kloss i rygg han bara kan, vi fick se körvägarna så nu vet jag var vi kan skena runt. En bra sak med att gå i rygg är att jag slipper ta så jättehårt i han som jag får göra annars. En annan sak jag noterat nu är att han springer rätt rakt i vagn för att vara med honom, fast han hänger givetvis lite töm som han alltid har gjort, bra att han dock rätar ut sig i intervallerna.

Han fick gå med i intervallerna i backen, han hänger på som att han har eld i arslet men kändes inte som att han blev trött då. Varje gång vi vände och skulle köra en till så gjorde han sina fina krumbuktsprång innan han travar iväg 😂

På vägen tillbaka hade jag helt plötsligt en normal kontakt med bettet, dvs han låg inte på som en gris och kunde faktiskt skritta med öronen framåt och med en aktiv skritt utan att för den delen börja takta när man släpper kontakten med bettet. Det som nästan var mest otroligt var att han kunde jogga sakta bredvid Skalman så det var intressant 👌 Kommer bara ihåg hur han var i intervallerna på Wolmsta, hua hemska tankar, gashäng utan fungerande broms kan man sammanfatta det lite enkelt 😂🙊

Bara hoppas att benet hänger med nu också, men han får gå de här intervallerna ett tag innan vi ökar på.

Likes

Comments

Träning

Den här helgen föll lotten på mig, ta ut hästarna. Har inte varit några som helst problem, lite kul att se Belle så peppad på morgon när han ska ut. Det syns på honom att han mår mycket bättre nu, han skakade på huvudet och det verkligen lyste bus i ögonen på honom när jag tog på grimman 😁 Väl ut i hagen är det full sken så fort jag släpper taget om grimman.

Idag fick jag den briljanta idén att jag skulle rida en liten motionstur efter att jag gjort klart stallet. Så Belle fick gå ut i lillhagen och de andra i den vanliga, gick ingen nöd på Belle att gå där. Tog in honom iaf och när jag höll på att göra klar honom så stod han och ruskade på huvet fram å tillbaka ungefär som att jag skulle skynda mig 😏

Vi tog en ny väg idag, fick jogga en bit längs Hasselavägen och sedan ta höger in där mot Abbortjärn tror jag det heter. Där fanns det många olika vägar men vi körde på rakt fram, givetvis kommer det en relativt lång och sluttande backe det första det gör, och sådan backar betyder galopp för Belle. Så jag lät honom fatta galopp, innan han tog den la han av en hel bockserie först innan han nöjt kunde galoppera iväg i typ 300 km/h 😂😱 Insåg då också att bromsen inte riktigt tog som den skulle idag, men jag satt kvar hela turen 😎 Resten av turen blev det lite galopp, mkt skritt och trav med huvet mellan frambenen och träden susade förbi oss ännu snabbare.. Så ja, inget fel på humöret hans nu.

Ser ändå det här som positivt då det gått i vågor, ibland har det känts som att han absolut inte vill bli riden, tjurig och slö. Men idag var han så som han alltid har varit, full fart och lite till 💪 Så jag hoppas att vi ändå är på väg åt rätt håll nu med tanke på sparken han fick på armbågen med, det är nästan helt ihopläkt igen däremot har han fortfarande en knöl kvar på armbågen och jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt den, men han har inte ont av den och ingen feber, pigg och glad?

Likes

Comments

Rehab

Hade ju tänkt vara med på en AR-träning i helgen med Belmont, men det går ju inte vägen då han har fortsatt vila och har fått ytterligare en kur penicillin i 3 dagar (sista dagen på måndag). Men det kommer fler gånger hoppas jag.

Idag har tempen gått ner till normal nivå, svullnaden har gått ner ytterligare men det syns att det varar under dagarna. Rådfrågade med vet och hon ville köra en kur till som sagt, så vi är på den säkra sidan istället för att avbryta kuren för snabbt och sedan få tillbaka febern senare.

Hoppas det blir bra snart så att vi kan inviga nyrockarden 👌

Likes

Comments