Header

sir i potacarke

kao i obicno napravite pirekrompir, zatim stavite odprilile 2 dl trapista sira u vruc pirekrompir zatim isjeckajte pola dl potacarke i promesajte u pirekrompir.

mirodija, limun i maslinovo ulje:

mirodija, limun i maslinovo ulje u pirekrompir ce da bude najbolji ukus uz ribu. koru od limuna izrendajte, promesajte uz 2 kasike maslinovog ulja. na kraju stavite malo mirodije na vrh.

gratinirani pireći krompir sa senfom

Extra ukusniji pire krompir sto se pece u rerni na 225 stepeni. 1 dl vrhnja i 1 1/2 kasikicu senfa. malu kasikicu bibera i pola kasikice soli. sve to za mjesati i posuti po pire krompiru i staviti u rernu da dobije lepu boju.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Smoothi za energiju
porcija 7 dl / vreme 15 minuta

1 banana
1 avokado
2 cm dzumbira
5 dl soka od jabuke
1 velika kasika laneno sjemeta
65 g spinata
i ako se hoce malo soli.

kako se pravi:
Bananu ogulitu
podeli, izvadi centar avokada i sve mekahno oguli.
izrendaj 2 cm dzumbira
i Sve sastojke u mixer promutite
uzivaj te!!

Likes

Comments

Jos jedan od moji naj omiljeni recepata je piletina sa karim.

Sastojci:

* 600g file piletine
* 2 crvene paprike
* 2 zuta luka
* 2 velike kasike margarina za pecenje
* 3 velike kasike za Kari
* 1 velika kasika crvene paprike u prahu
* 5 dl krem
* 2 dl kajmaka
* 2 kasike velike kineske soje
* malo bibera

vako se pravi:

* izrezi file piletinu u kockice
* operi paprike i izvadi sjemenke zatim izrezi u komade ( kockice ) velicine piletine.
* oguli luk i izrecu u malo vece komade
* margarin stavite u duboku tavu, i kad se ugrije stavite piletinu i pecite je da dobije malo boje.
* druge sastojke kao luk, paprika, kari, i paprika u prahu. stavite untavu takodje. mesaj 2 minute da se sve malo pece zajedno.
* stavite krem, i kajmaka, kineske soje, i malo bibera. pusti da se malo prokuha. ( ako necete da bude pre gusto dodajte vode po samoj volji.

servirajte sa Rizom.

Likes

Comments

Jedan recept sto ja vrlo jako hocu da oprobam, i stocu da oprobam veceras je Zlatna kafa se zove. gotova za 10 minuta.

za ovu kafu treba vam:
* pola male kasikice dzumbira u prahu
* 2 dl mleka
* pola kasikice cimeta
* kasikica kurkuma
* pola kasikice vanelije extrakta
* i pola kasikice kokosovoga ulja

* sve sastojke stavite u jednu serpu da prokuha.
* dok se to kuha mesaj 3-5 minuta
* ostavi da se ohladi 1-2 minuta
i uzivajte.

Likes

Comments

Ovaj recept je izaso 14 decembar 1943. Kao prvo ime sto je dobio bilo je odprilike " crnac lopta" Pa su posle nekoliko godina zakljucili da se zovu cokoladne loptice zato sto je bilo rasisticno.

za ovaj recept treba ti:

* 100g margarina
* 1 dl belog secera
* 1 velika kasika vanelije secera
* 3-4 kasike kakao u prahu
* 3 dl ovsene kase
* 3 velike kasike hladne kafe
* granulirani secer, ili kokos

vako se pravi:

* 100g margarina istopite u serpu ili u mikrovalnu kako god.
* u plasticnu serpu stavite secer, vanelije secera,kakao, ovsene kase, kafe, i istopljenog margarina. zatim promjesaj i stavi u frizider na 20-50 minuta da se malo stvrdne.
* zatim izvadi i napravi za loptice sa rukama, i uvaljaj u granuliani secer, kokos ili sta god vi zelite. A i nemorate ni u nista ukusno tako i tako.

* servirajte za kafu.
prijatno!

Likes

Comments

Punjene paprike

Od jedni moji naj omiljeni recepata su mamine punjene paprike.

Sastojci:

* 1 kg mlevenog mesa
* 2 luka
* 4 cehnje bjelog luka
* odprilike 10 paprika ( crveni, zeleni, zute, spicaste) po volji.
* odprilike 2 dl rize
* pola velike kasike soli *ili po zelji
* pola velike kasike vegete *ili po zelji
* pola male kasikice bibera
* mrkve / sargarepe
* 4 kasike ulja

Zaprska:

4 kasike velika ulja
3 kasike velika brasna
1 kasika velika crvene paprike u prahu
vode ( da ne puno zgusne)

Uradite Ovako:
* otvorite vrh na paprici i sjemenke ocistite, zapamtite da ostavite vrhove kao poklopac za kasnije.
* u jednu plasticnu serpu, sastavite meso, ulja, rize, zacini, i dobro dobro izsitnite luk i mrkvu pa i to stavite u mjesavinu.
* zatim, paprike filovajte sa mjesavinom
* stavi sve paprike u serpu, i naspi vode da se paprike pokriju.
* pre nego sto se paprike skuhaju posle 30-40 minuta na maloj temperaturi. pravite zaprsku.

Zaprska:

u jednu tavu, ugrij te 4 kasike ulja. Kad se ulje ugrije, stavite 3 kasike brasna i dobro promjesajte dok dobije boje. Zatim stavi jednu kasiku crvene paprike u prahu i to sve zamjesajte i naspite odprilike 1 1/2 do 2 dl vode. ostavi da malo kuha odprilike 2-3 minutensve dok mesas.

Posle 2-3 minute, saspi zaprsku u paprike i ostavi da sve kuha 10 minuta.


Likes

Comments

Dobro jutro!

Moj prvi recept ce biti jedan ukusni hleb za dorucak. Puno je popularan ovde u svedskoj ali po pravilu dolazi iz Amerike.

Ovaj hleb svoje zile ima iz škodske, ali je mnogo vise popularan u Englandu. Jer jednoga dana kada je vrlo bogata zena izdala ideju, da imaju nesto sto se zove " afternoon tea" sto od prilike znaci kao neki odmor od rada po danu. Tada se jedu kolaci, hlebovi,i puno razliciti cajeva se pije.

Ovaj hleb je vrlo ukusan, pa sta god da namazes neces se pokajati slatki ili slano. Ali popravili ide samo margarin/puter, trapist sir, i jagodova marmelada. Da dobijete naj bolji rezultat je da ga odma jedete cim bude gotov.

Scones 30 minuta

Sastojci:
•8 dl belog brasna
•jedna i po ( velika ) kasikica praska za pecivo
•1 mala kasikica secera
•1 mala kasikica soli
•100g putera/margarina
•4dl kiselog mleka/jogurta

uradi ovako:

* Rernu upali na 250 stepeni

* u jednu plasticnu serpu sastavi brasna, praska za pecivo, secer,sol, margarina i 4 dl kiselog mleka = podkuhaj za ljepljivo testo.

* stavi malo brasna na radni sto, i testo prekreni tude. Testo podeli na cetri loptice. i svaku lopticu pritisni da pudu ko ploce sa 12 cm u diametru.

* stavi ploce na papir za pecenje u tevsiju, i samo ih prekrzi sa nozem u cetri djela.

* ostavi u rerni da se pecu odprilike 20 minuta.

* kad je proslo 20 minuta izvadi i ostavi da se ohlade 5 minuta, takodje serviraj sa kafom,margarinom, sirom i marmaladom.

uzivaj te.

Likes

Comments

Cao i dobro dosli na moju stranicu, jos jedanput cu da opisem o sebi i ovoj stranici koju cu da odrzavam. Vec neko vreme sam razmisljala da napravim jedan blog, gde mogu da pisem sve recepte od zemlje pa i do neba. Kao sto ne znate ja zivim u svedskoj, i htela sam da pisem malo i njihovih recepata. Naravno sa prevodom kako bi nasi ljudi mogli da razume. Odlucila sam se isto da pisem recepte sto je mene moja majka i nena naucile, Zalosno bi bilo da se tako nesto i zaboravi.

Na ovoj stranici cete isto naci moju borbu za mrsavljenje. Promena nacina kako ste pre ziveli, radili i kakoste jeli, je vrlo tesko zameniti za dan dva. Ali to svi ljudi mogu uspeti ako samo imaju zelju. Ja sam sama probala mnogo razliciti ideja za mrsavljene, ( detoxi, pa samo da jedem supe, pa i da nista i ne jedem i tako dalje) Od toga sam se naucila da to su samo babijeprice i da ce da pomogne, ali ja mislim da ustvari jedini nacin da se smanje kile je, teretana i zdrava hrana.

Likes

Comments