Bella Skoog Nouw.com/bellss
Bella Skoog Nouw.com/bellss

Idag har jag sovit. Och där skulle jag egentligen kunna avrunda hela inlägget för ja, det är faktiskt det enda jag har gjort idag. Jag tog mig upp någon timme under förmiddagen för att därefter somna i soffan och sova långt in på eftermiddagen. Helt galet hur en medicin kan ha så pass stor påverkan på en! Senast jag tog theralen gick jag nästan in i någon form av koma, vilket jag som tur är slapp denna gång. Dock har jag varit långt ifrån med i matchen.
Under eftermiddagen hade jag turen att kunna få skjuts till affären av mamma, men det blev en kortvarig visit där inne för min del. Jag bokstavligen hängde över vagnen för balans och när mamma yttrade orden "han där tror nog att du är narkotikapåverkad" så överlät jag handlandet till mor min och gömde mig istället i bilen. Haha, jag förstår dock att folk funderar när det plötsligt kommer en tjej som sluddrar och vinglar fram längs hyllorna. Det är inte varje dag man ser något sådant.

Nu är jag däremot äntligen lite piggare, så himla skönt! Det fick bli en pizza till middag och det smakade helt galet gott efter nästan en hel dag utan mat. Har ju liksom sovit bort hela dagen så det senaste jag åt var i morse. Aja, blir inget theralen till kvällen för min del i alla fall. Har ni haft en bra tisdag?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

För ett tag sedan trillade den in en fråga här på bloggen angående vad man ska göra om en vän lider utav en ätstörning. Fråga är lite klurig att svara på eftersom en ätstörning ser lite olika ut från person till person, så det får ni ha i åtanke. Jag tänkte i alla fall besvara den här frågan i ett inlägg då jag tror att den kan vara relevant för fler utav er!

I det här inlägget kommer jag att utgå ifrån att personen i fråga lider utav en ätstörning med självsvält involverat och att denne redan är inom vården, då detta trots allt är vad som främst bli uppmärksammat. Jag vill dock poängtera att mycket av det jag kommer skriva även är relevant för andra ätstörningsdiagnoser.

Att ha en kompis som lider utav en ätstörning är psykiskt påfrestande även för anhöriga då det medför en stor oro, och som vän är det inte konstigt om du är rädd och funderar mycket. Psykisk ohälsa i allmänhet tenderar att medföra personlighetsförändringar vilket du troligtvis redan har märkt av, men just i en ätstörning så tycker jag även att man tenderar att förlora sig själv i ätstörningens starka grepp.
För den som är drabbad så pågår det ett ständigt krig i huvudet. Det är personen själv gentemot sjukdomen, beslut mot beslut i det närmaste allt man gör. Man kan tro att det bara är matsituationerna som frambringar ångest, men sanningen är att det mesta i vardagen kan generera ångest hos den drabbade. Något så enkelt som att sitta istället för att stå kan utlösa en massa sjuka tankar.
Detta krig är extremt påfrestande och det är inte konstigt om din kompis blir mer isolerad och förlorar sitt vanliga, glada jag. Ha förståelse för det. Din kompis har inte tröttnat på dig, hen har bara inte orken till att socialisera på samma sätt som förut. Det kommer att komma tillbaka med det senare förbättrade måendet.

Att din vän är tunn och äter dåligt väcker med all sannolikhet en stor oro hos dig. Om du märker att något inte står rätt till så tycker jag att du kan ta upp detta mer personen i fråga, men gör det på ett bra sätt. Värdera inte personen utifrån dennes sjukdom och kom inte med nedvärderande kommentarer, framför istället din oro och förklara att du bara bryr dig. Visa omtanke men lägg ingen press. Alternativt kan du prata med personens föräldrar.
Det här må låta jättekonstigt i mångas öron, men jag anser inte att du ska engagera dig alltför mycket i personens sjukdom. Personen har redan hjälp och därmed kretsar en stor del av dennes liv på siffror, vad man ska kontra inte ska göra och allt vad som ingår i en behandling. Men diagnos eller ej så finns det en person bakom diagnosen - en person som precis som alla andra är i behov av vänner och saker helt orelaterade till ätstörning.
Det är inte din uppgift att agera behandlare, finns istället där som en vän.
Att bara få släppa allt tankekaos, prata kläder och faktiskt få skratta två personer gentemellan är så otroligt viktigt för välmåendet. Det här är inte behandlarnas eller doktorernas uppgift, men som vän så har du alla mandat till att lyfta din drabbade väns vardag.

En annan sak är att inte uttrycka en massa kommentarer relaterade till vikt, mat och träning. Okej, om du ser att din vän uppenbart fuskar med sitt matschema eller gör allt i sin makt för att förbränna så tycker jag att du kan ta upp det. Gör det dock inte inför andra och inte i en matsituation, det är snarare triggande än till hjälp. Ta istället personen åt sidan vid tillfälle och prata. Och gällande kroppsrelaterade kommentarer - dom hjälper inte. Du menar bara väl, men det är inte så kommentaren kommer uppfattas. Lyft istället något helt annat, beröm personens snygga outfit eller något annat som generar glädje. Att få känna mig uppskattad var något som jag själv fann väldigt hjälpsamt, det gav liksom hela självförtroendet en boost och det blev med ens lite lättare att fortsätta kämpa.

Sen så handlar det mycket om att ta sitt sunda förnuft till fånga. Okej, personen är livrädd för viktuppgång, då kanske man ska undvika att kommentera. Personen är rädd för kalorier, då kanske man bör undvika att prata om vilken kaloribomb dagens skollunch är.
Och framför allt, försök att i högsta möjliga mån finnas där som en stöttande vän. Låt ätstörningsvården stå för den professionella vården, och fokusera istället på att vara en riktigt professionell vän.

Likes

Comments

Ni som brukar kika på mina instagram stories kommer nog ihåg att jag för några dagar sedan postade en bild på den här Fantan. Det ramlade in en och annan fråga om denna dryck med sin minst sagt spännande färg, och jag tänkte besvara dom här på bloggen!
Det här är alltså det senaste tillskottet bland Fantas sortiment, nämligen Fanta zero pink grapefruit. Den släpptes under förra veckan och med andra ord helt ny här i Sverige, det är därför många av er inte har sett den förut. Den finns för tillfället endast hos Hemmakväll men kommer att släppas i livsmedelsbutikerna den 3 april!

Hur smakade den då? Den var riktigt god, faktiskt. Oväntat fruktig smak med tanke på att det trots allt är en zero-dryck. Den var inte lika söt som dom andra Fanta-smakerna, den här lutade lite mer åt det syrliga håller. Precis som en grapefrukt ska smaka med andra ord. Riktigt fräsch och jag tycker absolut att ni ska prova den!

Likes

Comments

God (sen) morgon på er! Den här tisdagsmorgonen blev verkligen inte som tänkt för min del. Igår kväll provade jag mitt ångestdämpande och nog gav det resultat. Idag vaknade jag tre hela timmar efter att mitt alarm gick av! Helt galet. Kände mig lite som en klubbad säl och tvingades faktiskt ta vilopauser för att ens ta mig igenom dom grundläggande morgonrutinerna. Jag är fruktansvärt yr, ser suddigt och har inte full kontakt med varken huvud eller kropp. Ni skulle bara veta hur många väggar jag hunnit ramla in i, styrseln i musklerna existerar inte för tillfället.

Den här morgonen toppar väl inte direkt listan över mina bästa upplevelser här i livet, men vi pratar trots allt starka mediciner. Det är alltså inte tabletterna utan dom koncentrerade dropparna jag pratar om, 0.5 ml medicin räckte såhär långt så ja.
Hoppas att ni hade en mer stabil morgon än mig, kramis!

Likes

Comments

Såhär spenderade jag min eftermiddag, mysigt!


Vilken blandad dag det här har varit, och jag tänker börja med det positiva. Vädret har levererat hela tjugo plusgrader (!!) och jag har glidit runt i både solglasögon och min tunnaste jacka utan att känna mig minsta lilla malplacerad. Solglasögon tenderar att plötsligt bli socialt accepterat när våren gör sin debut.. inte för att det kallare vädret stoppar mig och mina shades dock. Fick även tillbaka mina palazzo byxor som jag skickade hem till mamma för en omgång i torktumlaren och nu är dom mycket bättre i längden! Jag vågade inte ge mig på uppdraget själv då det tydligt står att byxorna inte ska torktumlas, tur att mammor tycks besitta vissa magiska förmågor.
Annars har jag haft en väldigt tuff dag faktiskt, ångesten kvävde mig redan då jag klev upp i morse och dagens fem första timmar spenderades bokstavligen utan syfte i soffan. Allt kändes övermäktigt och tankarna svallade genom mitt huvud. Det är mycket just nu, dagliga flashbacks och det mesta utanför lägenhetens trygga väggar påminner mig om det som traumatiserat mig.
Idag har jag i alla fall hämtat hem mitt gamla theralen, trodde inte att jag någonsin skulle få användning för det men just nu känns det välbehövligt. Medicinen i sig inbringar dock en del frågetecken, dom droppar jag har är starka och faktum är att det har gått riktigt illa dom fåtalet gånger jag använde dom under 2015. Dropparna tar nämligen ut sig på hela kroppen och har tidigare sänkt min puls till farligt låga rytmer. Idag har jag inte längre hjärtproblem, men jag kommer ändå att vara väldigt försiktig.

Hoppas att ni alla har haft en solig och bra måndag, kram!

Likes

Comments

Dessa bilder har ni redan sett nyligen, men det är alltså dessa byxor jag syftar till!


Sedan jag införskaffade mina nya byxor under förra veckan så har det ramlat in en hel del frågor kring dom. Det är ett par ribbstickade bomullsbyxor, bland det skönaste jag någonsin haft på mig! Väldigt bra i längden dessutom, någon centimeter för långa på mig men då får ni ha i åtanke att jag bara är 154 cm lång.
Byxorna är av märket Pieces och ni hittar dom här. Jag kan verkligen rekommendera dom!

Likes

Comments

Måndag igen och här kommer en summering utav förra veckan! Jag har gjort dessa sammanfattningar under några veckor nu och undrar vad ni tycker, uppskattar ni dessa inlägg? Skulle vara kul att veta, för jag fortsätter gärna med dom i så fall.

Jag skrev ett biologiprov i evolution och etologi. Ett prov som jag var riktigt nervös för, men som faktiskt gick över förväntan bra! Jag är supernöjd. Nu är det bara ett avsnitt kvar i biologin innan kursen avslutas, helt sjukt!

Garderoben fick sig äntligen några nya tillskott. Så himla välbehövligt nu inför våren! Bland annat så fick jag hem den här supersnygga toppen från Ivyrevel och inte nog med det så delade jag en rabattkod med er, den hittar ni här.

Min mamma kom förbi med sin hemlagade mat. Åh, det här gjorde mig så glad! Under förra veckan lagade min mamma ihop matlådor av sin hemlagade mat till mig, bland annat sötpotatismoussaka och nudelwok. Mums, mammas mat är bästa maten!

Jag delade med mig av två texter som jag tycker att ni ska läsa. Först och främst den här som jag själv tycker är viktig, för såhär ska det verkligen inte få gå till. Åh, jag blir så arg och förstår verkligen inte hur landstinget tänker? Sen så skrev jag även ett efterfrågat inlägg om mina framtidsdrömmar, det hittar ni här!

Jag var riktigt nöjd med mina outfits. Jag känner mig så skrytig som ens säger så, hoppas att ni inte uppfattar mig så? Jag var i alla fall lite extra nöjd med mina outfits den här veckan, och den på bilden över är nog min favorit. Jag älskar byxorna, bästa inköpet på länge!

Jag drogs med brutal ångest. Tyvärr så var ångesten väldigt påtaglig under veckan och det märkte jag av. Inte nog med den näst intill kvävande känslan så har det bjudits på en enorm trötthet och många jobbiga tankar. Inte roligt alls.

Årets varmaste dag intog Sverige. I slutet av veckan så levererade vädret temperaturer så varma att jag chockades, men klagar gör jag då inte! Så himla härligt med lite mildare väder, nu får vi bara hoppas på att vårvärmen är här för att stanna.

Likes

Comments

Jacka: H&M || Topp: Noisy May || Byxor: Kappahl kids || Skor: Adidas Originals || Väska: Don donna #nouwoutfit


Jag trodde på fullaste allvar att det var ett skämt när jag klev utanför dörren idag. Mentalt förberedd på att frysa ihjäl i min tunna jacka och mina ännu tunnare byxor möttes jag av årets utan tvekan varmaste dag? Helt underbart! Väderprognosen utlovar dessutom en ännu varmare dag imorgon och nu hoppas jag innerligt på att vi har sett det sista av snön. Det här vädret har verkligen boostat mitt humör och gjort mig riktigt produktiv! Idag har jag städat lägenheten, fixat med bloggen, bakat en ryttarkaka (troligtvis det godaste bakverket någonsin?), träffat modern min och tagit en runda på stan. Har efter mycket kikande bland butikerna hittat den perfekta kjolen, dyr är den men tror faktiskt att jag kommer förbise priset denna gång.

Vad tycker ni om min outfit förresten? Var minst sagt kluven på att knata runt i ett par zebrabyxor för hängandes i garderoben så ser dom minst sagt groteska ut, haha. Men jag tyckte faktiskt att dom gjorde sig ganska bra i outfiten! Om inte annat så är dom väldigt bekväma i alla fall, och det är ju alltid något att glädjas över.

Likes

Comments

Nu var det superlänge sedan jag skrev ut vad jag heter på mina andra sociala medier, så jag tänkte köra en liten repris på det utifall ni är intresserade av att kika!
På instagram går jag under namnet bellaskoog, och det är helt klart en utav mina absoluta favoriter när det kommet till sociala medier! Jag älskar appen och tycker att det finns så himla mycket inspo att hämta därifrån.
Utöver min instagram så finns jag även på snapchat, där under namnet bbells_s. Min snap är jag inte fullt lika aktiv på, men om ni vill kika på mina storys så är dom tillgängliga för alla!

Vad heter ni på instagram? Tell me!

Likes

Comments

Instagram :@bellaskoog