Header

Jag kommer ihåg den dagen jag kom hem. På min säng låg där en hjärt ask med godis i som ett välkomnande och jag undrade hur länge den legat där när dem hoppats på när jag skulle komma hem.

Jag hade svårt att sova på nätterna. Mamma eller pappa var alltid med mig och sov i den lilla trånga gästsängen bredvid min säng, och en av dem var hemma. Jag brukade lyssna på musik när jag inte kunde somna eller sova och jag orkade inte vara inne på mobilen annars. Det tog för mycket energi och koncentration. Lyssnade jag inte på musik, så låg jag bara och vänta ut natten tills det skulle bli ljust ute igen. Jag brukade ligga och lyssna på ljudet från Helsingborgs stad. Man kunde se lite översiktligt ut på gatan från mitt fönster, och jag hörde det mesta som hände där ute, fåglar, bilar eller bara bullret från staden överlag. Två eller 3 gånger om natten kom där in sjuksköterskor och skulle ta tempen i örat, ny antibiotika och sprutor i mina armveck och ta pulsen i biceps. Jag vaknade alltid när dem gjorde det och om jag redan låg vaken låtsades jag som att jag sov.

När jag började bli piggare och medicinen börja verka på mig efter några dagar började jag bli otålig och ville hem. Men dem lät mig inte. Jag tjatade på mamma och pappa men dem hade ingen talan. Jag kunde inte gå så jag åkte rullstol hela tiden. Kul tycker man tills man verkligen sitter i en på riktigt. Men jag hade svårt att gå.
Jag låg inne när Sverige hade en av de varmaste dagarna/veckan. Och det sög. En dag gick jag och mamma ut. En lång runda, vi brukade bara åka inne på sjukhuset eller en runda runt om hela sjukhuset utifrån. För jag orkade inte mer för sen behövde jag vila mig.
Vi åkte ner till hamnen i Helsingborg och åt glass eller mamma åt kebab och jag åt en glass. Jag hade svårt att äta.
Dagen efter åkte jag ner till hamnen i rullstol igen. Med min familj. Min syster skulle gå på bal precis nere vid vattnet. Jag hatade sitta i rullstol den dagen, jag kunde inte se så mycket och jag träffade många jag kände och många tittade på mig. Länge.
Jag sov mycket, men det var i omgångar. Typ en timme hit och en timme dit och varje morgon kl 9 kom doktorn in och pratade. Jag var den äldsta på hela barnavdelningen för att jag fortfarande var 17, men en dag när jag satt och åt kom där in en kille ungefär i min ålder som nog hade brutit nästan alla ben i kroppen. Han åt lika lite som jag och sa inte heller nånting.
Alla var så snälla på sjukhuset men jag ville bara hem nu. Och dagarna gick och till slut fick jag åka hem i en dag. Men jag var tvungen att komma tillbaka imorgon. Men det räckte. Jag var glad. Jag kommer ihåg den dagen jag kom hem. På min säng låg där en hjärt ask med godis i som ett välkomnande och jag undrade hur länge den legat där när dem hoppats på när jag skulle komma hem.

Jag grät när jag kom hem. Så mycket. Jag har nog aldrig känt mig säkrare eller mer tacksam. Jag kom hem till en ny bäddad säng och ett rent rum (stökigaste som finns människan är jag).
Jag åkte tillbaka dagen efter igen, och tog prover, som fortfarande inte var bra men dem var ändå okej. Jag skrevs ut den dagen. 10 Juni var det. Min mamma hade tagit examen, min syster studenten. Och jag fick komma hem.
Jag sov mycket flera dagar och veckor. Och jag tränade inte.
Men nu gör jag. Och jag är frisk som fan. Och tacksam för livet. Jag älskar alla.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 133 readers

Likes

Comments

Cerebral Pares – CP Isabelle Svensson BF3B

Inledning:
Jag har valt att fördjupa mig kring CP(=Cerebral Pares) just för jag tycker det är ett viktigt ämne att ta upp om idag. Jag har valt att skriva och studera kring ämnet för att få en bredare förståelse och en känsla av empati för funktionsnedsatta med cp skada.

Frågeställningar:
Vad innebär funktionsnedsättningen?
Hur har funktionsnedsättningen uppstått?
Hur påverkas människans liv, lärande och delaktighet i samhället av funktionsnedsättningen?
Vilka specialpedagogiska insatser, arbetssätt och hjälpmedel finns det i sociala och pedagogiska sammanhang?

Metod:
Jag har tagit reda på mina fakta genom att studerar översiktligt i böcker men mest läst på internet på olika sidor.

Källkritik:
CP är ett brett ämne både i pappers form och på internet. Det finns många flikar med mycket fakta. Jag har tagit den fakta jag har genom att dubbelkolla på andra sidor. Ju mer det står om en sak desto trovärdigare anser jag att det är. Jag har läst artiklar som är gjorde både för detta och förra året och läst på sjukvårds sidor där det måste vara trovärdigt.


Resultat och reflektioner:
Cerebral Pares är en fysisk funktionsnedsättning, det handlar om de kroppsliga funktionerna till exempel att man har svårt att använda, styra, balansera eller koordinera huvud, armar och ben. CP beror på att hjärnan har fått en skada som är medfödd eller uppkommit efter en olycka och musklerna i kroppen fungerar inte som vanligt. Vanliga orsaker till denna typ av hjärnskada är virusinfektioner, syrebrist under förlossning, hjärnblödning eller hjärnhinneinflammation. Vid CP skada finns det alltid en påverkan på motoriken, hur man rör sig. Det är vanligt att man har flera funktionsnedsättningar samtidigt som CP skadan till exempel tal eller syn svårigheter eller epilepsi. Vid CP skada är det vanligaste att ena hjärnhalvan skadats innan hjärnan hunnit bli fullutvecklad vid födseln. ’’ Av de cirka 100000 barn som föds i Sverige varje år drabbas drygt 200 av CP.’’ (Hjärnfonden.se/CeberalPares).

CP brukar delas in i tre olika grupper utifrån vilken typ av rörelsesvårighet man har. Spastisk CP, Dyskinetisk CP och Ataktisk CP.

Spastisk CP och Spasticitet innebär att man kan vara förlamad i vissa delar av kroppen.Spasticitet är en särskild sorts muskelspänning, då musklerna är både svagare och mer spända än vanligt. Det leder till motstånd och muskelspänning vid passiva rörelser.

Dyskinetisk CP och dyskinesi betyder dålig rörelse vilket är ganska uppenbart när personen har en CP skada. Individen har inte riktigt kontroll över kroppens alla rörelser och ibland är musklerna spända och ibland är musklerna slappa. Detta leder till ofrivilliga och överdrivna rörelser och hjärnsignalerna kopplar fel så musklerna uppfattar en annan order än vad som var tänkt från början.

Ataktisk CP är den tredje typen av vanliga CP skador. Individer med Ataktisk CP är ofta väldigt obalanserade och osäkra på grund av deras nedsatta muskelspänning, både den motoriska utvecklingen och talutvecklingen är långsam för dem.

För den som har en CP skada är det näst intill omöjligt att klara sig själv i vardagen. Det räcker inte med din funktionsnedsättning utan oftast det blir även ett funktionshinder. Funktionshinder innebär att man har en begränsning som person i samhället och här får du rätt till en personlig assistent som hjälper dig med allt från att äta och duscha till att ta dig till olika platser. Mediciner och tekniska framsteg går uppåt i dagens välfärd och det finns fler alternativ och större utbud. Är du rörelsehindrad sitter du för det mesta i rullstol och behöver i vardagen ramper eller hissar för att ta dig fram, in och till rätt plats. Det är lag på att byggnader ska vara lämpliga för alla människor.
Självklart kan det uppstå mycket omständigheter i samband med förflyttning och personen i fråga kan uppleva obehag. Obehag från samhället och obehag från människor överlag. Mycket mer förr men även idag utsätts många funktionshindrade för mobbning eller taskiga kommentarer, en typ av utanförskap och ensamhet för att man ’’inte är som alla andra’’.

’’Det är betydligt vanligare att elever med funktionsnedsättning kränks i skolan än att elever utan funktionsnedsättning gör det’’ (skolvärden Elever med funktionsnedsättning kränks publicerad 19 november 2015).

’’Risken att mobbas i skolan är fyra gånger högre för barn som har funktionsnedsättning.’’
(Hjärnstyrkan assitans Aktuellt arkiv Senast uppdaterad torsdag, 25 augusti 2011 11:01).

Detta anser jag är hemskt och ska slutas med omedelbart. Det är brist på respekt och ingen känsla för medmänniskor. För att förebygga mobbning mot funktionsnedsatta individer tycker jag att barn redan i ung ålder ska få information om eventuella sjukdomen och ju äldre man blir och läser om sjukdomen desto större förstålighet får man.

Det vardagliga livet är viktigt för alla och ska vara till för vem som helst. Har man en CP skada finns det många saker du kan göra eller upptäcka och det mesta går så länge man själv vill och orkar. Jag inspireras av att det finns sporter för handikappade i olika former, träning är viktigt och även sjukgymnaster är en stor nytta. Det är viktigt att försöka träna och stimulera de muskler som är svaga.
Utöver sporten finns det föreningar som ’’Unga rörelsehindrade’’ eller till exempel ”Handikappförbunden” där kan man ta del av konversationer och känslor och samtidigt känna sig delaktig i något.
Det brukar vara att människor som är funktionsnedsatta eller funktionshindrade söker sig till varandra och dem som också har en diagnos. Många brukar bli goda vänner och känner sig själva med varandra. Umgänge är en stor faktor för alla i samhället och vissa uppskattar det mer eller mindre men jag tror det är viktigt för alla, speciellt att veta att det finns någon att prata med om det skulle behövas.
Skolan är också en viktig del av livet trots omständigheter. Individen går till skolan oftast ett eget schema och egna lektioner med specialhjälp så all uppmärksamhet och hjälp kretsar kring individen. Vid tillfälle får man vara med övriga klassen om man vill och kan, men syftet är att ge personen alla förutsättningar till en bra skolgång och så mycket hjälp denne behöver. Jag anser att skolan är viktig och är för det mesta rolig om man brukar allvar. Jag tror att om man har en CP-skada är man nog lättad av att komma till skolan och släppa allt runt omkring för ett tag. Det är viktigt att ha god relation till lärare och personlig assistent.
Det är viktigt att ha en förståelse om vad du jobbar med och komma bra överens med den som är funktionsnedsatt eller funktionshindrad. Det är även viktigt att ha en aning om vad personen går igenom bara om du står på gatan. Kommer det någon som ska in i en byggnad? Håll upp dörren! Kommer det någon i rullstol och tar stor plats? Flytta dig och gör plats! Kommer det någon och behöver hjälp att nå en sak? Hjälp den!
Var alltid vänlig även om personen visar aggressioner, tänk att personen går igenom mycket eller kanske gå på medicin.
Titta inte på någon som ser annorlunda ut för länge för det skapar obehag för den utsatta själv. Visa hänsyn och respekt. Precis som till alla våra medmänniskor.


Källförteckning:
http://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/cp-skada/?gclid=CP2glcDSts8CFWJ5cgodFGQDDw

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Cerebral-pares---CP/
http://skolvarlden.se/artiklar/elever-med-funktionsnedsattning-kranks

http://www.hjarnstyrkan.se/index.php/akruelltarkiv/119-fyra-ganger-hoegre-risk-foer-mobbning-foer-barn-med-funktionsnedsaettning
  • 86 readers

Likes

Comments

Min dag idag har antingen varit kass eller bra av allt som har hänt i den. Jag tänker börjar med att säga att jag bloggar just nu från mobilen och ser knappt vad jag skriver. Just FÖR att jag TAPPADE min jävla telefon jävel rakt ner på asfalten och den tog INTE fallet speciellt bra.. Jag har spricker över nästan hela skärmen så jag måste snart åka in och byta mitt glas och bli av med onödiga pengar. Buuuh..

Annars känns det mest så jävla typiskt att det ska vara 27 grader ute nu när skolan har börjat och man sitter inne och bara kollar ut genom fönstren. Jag har väldigt sega skoldagar och ett drygt schema med onödiga håltimmar och långa dagar och jag är typ alltid så trött i skolan och har svårt att hålla mig vaken eller koncentrera mig på lektionerna. Buuuh igen
Så när jag väl var påväg hem och gick ur tåget på stationen i Perstorp så var det inte slut. Min cykel hade fått punktering (eller blivit punkad av någon) som fan och jag ville bara slå ihjäl alla som finns men jag lugnade mig istället och gick hem och sola.

Tog även nytt ID foto och ska få nytt legitimation nu eftersom mitt går ut i September. Jag flyttade min klipptid till om 3 veckor istället eftersom jag fått förhinder 2 gånger nu när jag bokat (lite pinsamt) men jag behöver verkligen fixa till frillan och bli lite fräsch igen lol..
MEN!!! Jag har fått hem mina saker som jag beställde i söndags. Passade perfekt och är super nöjd. Ett par shoes och ett överdragsställ till min domardress så det känns väldigt skönt. Träningen ikväll gick också ganska bra + att vi har börjat kolla på en bra film i skolan. Rock of ages, kan inte fatta att jag inte har sett den förens nu????(???)

Jaja imorgon ska jag döma lite fusse i Mala vid 7, min helg blir bara fotboll ändå så...

  • 446 readers

Likes

Comments

Jag har precis spelat match med U-laget nu ikväll, mest för att försöka komma i form med både sjukdom och min skada till A-laget igen. Jag vet inte varför men jag har fått så svårt för att andas när jag springer och jag kan knappt tänka på att det är för dålig kondis eller astma (har inte astma). Det måste vara något fel i min kropp för jag känner mig så tung och jag har svårt att orka och att hänga med VILKET leder till att jag blir frustrerad och tappar stinget.

När saker bli tungt och jobbigt för mig blir jag irriterad på mig själv som fan, jag blir ledsen och besviken för att saker inte går som jag vill. Och det går ut över alla andra. Jag måste försöka att jobba bort den biten för jag gör det bara sämre för mig själv och mina lagkamrater.
Vi förlorade med 2-0 idag och det SUGER när man äger hela matchen från början till slut.. Vi hade 80% bollinnehav men vi sätter inte våra klara målchanser eller sätter den avgörande passningen rätt. Det suger.
Men som fotboll går ut på så är det målen och poängen som räknas och dem fick 2 läge i hela matchen och satt 2 mål på oss. Det suger.

Jag hatar att förlora mot ett lag som inte är värdiga vinnare. Jag förlorar hellre som en riktigt förlorare mot ett bra lag än på detta viset.
Jag börjar tidigt imorgon med lektion på HTS, mitt schema suger och jag har fortfarande oklara besked om hur mitt schema ska se ut framöver. Jag slutar halv 4 imorgon och sen ska jag hinna(??) hem om och sen in till stan igen, jag lever i stress just nu och allt känns så tungt..

  • 496 readers

Likes

Comments

Jag har ångest och jag vet inte riktigt vad jag vill. Jag har försökt att ta hjälp och råd från familj och vänner vad dem tror men jag får inga tillräckligt med bra svar. Fast allting ska beslutas av mig.

Jag går tredje och sista året på gymnasiet nu och jag ska gå under en utbildning till väktare. KANSKE? Det är mitt val men jag tvekar fortfarande på om det verkligen är det jag vill.. Jag får en dålig känsla i kroppen och framför allt i magen och hjärtat. Det känns som något inte stämmer och det känns som att jag väljer fel men jag kan inte bestämma mig.
Om jag väljer att fullfölja min väktare kurs ska jag på 14 dagars läger nu i September nere i Löddeköping (som ligger långt åt pipsvängen mitt ute i skogen). Jag vet inte om jag känner mig redo psykiskt för detta och hela utbildningen alls.
Väktare är för det mesta ett ensam jobb och jag undrar om jag skulle passa in? Jag älskar prata med människor och träffa folk ofta, jag gillar inte mörker och dessutom trots självförsvar kommer jag alltid att vara svagast i en situation. Men det skriker om väktare i samhället idag, behöver dem mig?
Jag vill komma på så många fördelar med denna utbildningen som möjligt och tro mig det finns, till exempel så blir jag mycket klokare och får en uppfattning om hur man ska agera där ute, jag kommer få en hög och bra lön och jag kommer få respekt. Men vad kommer jag tjäna på detta om jag inte brinner för det eller inte trivs? Jag vet som sagt inte fören jag har provat eller testat på det. Men mina lärare säger att jag måste bestämma mig nu inom det närmsta dagarna och jag vet ju knappt något om yrket!!!! Jag har sånt oro moln över mig just nu.

Vad jag kanske kan hoppas på är att jag kan och får gå tillbaka till mitt ursprungliga val som jag valde från allra första början. Att bli personlig assistent. Jag älskar människor och jag älskar att hjälpa till beroende vilken nedsättning eller funktionshinder dem än har. Jag är glad för att prata och göra andra glada men hade jag passat in här? JAG VET INTE vad jag vill.. Jag vill få bekräftat för mig själv OCH ANDRA att bara för jag läser något av detta så behöver det inte vara mitt framtida yrke? Så länge jag inte stormtrivs på arbetsplatsen såklart. Så jag hoppas att det i såfall kan lösas med schema och lektioner. Annars är jag fast igen..

Jag läser ju samtidigt till brandman, så hade jag kunnat nyttja väktare utbildningen där? Om jag hade varit personlig assisten hade jag kunnat se och känna människor bättre vid en inträffad olycka eller ej? Vad är bäst att ha i CV:t? Vad vill jag egentligen bli? Det är såna tankar jag går omkring och har i huvudet hela tiden och jag blir bara mer osäker på mig själv. Jag drömmer om att börja jobba på en flygplats när jag blir ''äldre'' men först måste jag gå ut skolan och ha valt klart en utbildning. Men frågan är vad för jag tar ju yrkesexamen...
Tar gärna emot tips och funderingar om någon skulle veta något eller jobbar med antingen väktare eller personlig assistent och er syn på saken. Ni som inte vet något, hade jag uppskattat en push på axeln till att välja rätt och ta rätt beslut.

Likes

Comments

Precis som det står så är jag äntligen back här på bloggen (fast jag egentligen skulle varit det för en vecka sen) MEN jag har inte känt att jag har haft tid eller ork till att börja. Men nu så, är det dags att ta tag i detta igen och göra något bra av det för både mig och er om ni vill läsa såklart hehe.. Tänkte sammanfatta lite kort om min sommar nu i mitt första inlägg och allt var under förväntan tyvärr.

Som ni vet var jag väldigt sjuk i början av sommaren och slutet av skolan. Jag låg inne på sjukhus ett tag och sommaren har nästan bara gett mig tid till att återhämta mig igen. Jag började träna lite i mitten av sommaren för att känna på hur redo jag var och då var jag överskriven till BK Höllviken och en vecka senare åkte jag upp och spelade Gothia Cup för dem. Tyvärr tog det slut alldeles för snabbt men vilken upplevelse att få vara med om 1 gång till.

Förutom lite ''utflykter'' och träffar här och där så har jag faktiskt bara jobbat. Tjänat lite pengar samtidigt som jag fått chansen att ta det lugnt och vila upp mig. Jag är så jävla besviken på Sveriges väder som bara sviker, Vi hade en fruktansvärd bra vecka (som jag valde helt rätt vecka att vara ledig på) men annars har det SUGIT. Allt blir bara tusen gånger tråkigare vid dåligt väder och man kan varken vara på stranden eller våga åka på stora utflykter eftersom man inte kan lita på vädret. Jag är Oktober ful I Augusti, vafan jag vill vara brun och färsch, så funderar faktiskt på att spray-tana mig beroende om jag ska åka utomlands nu i höst eller inte.

Jag vet inte ens hur jag känner inför skolan. Jag har väldigt okej schema men jag har stora frågetecken om vad jag vill egentligen (kommer skriva ut om det imorgon), och jag är redan skoltrött fast jag knappt har börjat. God Bless att det bara är 1 år kvar, för jag kommer inte att plugga högskola efter studenten.
Annars har jag kommit igång med fotbollen nu förutom att jag skadade mig direkt, men även på domarsidan har jag kommit igång och det känns så skönt! Äntligen.

Likes

Comments

Jag har alltid sagt och tyckt att damfotboll är mer mogen om vi jämför den med herrfotboll. Men jag säger inte att damfotboll eller speltempot är bättre än herrarnas spel. Jag inspireras som fan av speciellt tjejer som bara ''häftar ihop kinden och sen tejpar'' och går ut och kör igen för att hjälpa sitt lag med matchen. Jag älskar sånt här!!! Från min vinkel och vad jag har sett (både som domare och som spelare) så tål tjejer mer och använder sig inte av dumheten att ''filma''. Vi pallar inte filma för en tackling som inte ens gör ont fast än det kan vara taktiskt i vissa skeden. Ren fotboll är viktigare.
Jag inspireras överhuvudtaget av kvinnor som herrar som får en smäll och kan visa sig vara allvarligt, men det viktigaste för deras fotbollshjärta är att bli ompysslad så fort som möjligt och sen ut och köra igen. Eller om du får en ful tackling, och du reser dig upp så fort du kan för att fortsätta spelet igen. Det enda du kan få på planen är en fördel eller en frispark och båda är bra beroende på ditt läge.

Det var egentligen inte detta jag skulle ta upp så mycket om från början, utan att samband med denna bilden på denna tjejen från en artikel av Expressen på Facebook så läste jag kommentarer (läser alltid kommentarerna under artiklar på facebook för att se åsikter eller bråk) att en man hade kommenterat till denna bilden: '' Synd att tjejer gör tvärtom när det gäller känslor''.

Det var nog det bästa om mest sanna jag har läst på mycket länge. Big up till denna mannen som gjorde min dag och förklarar tjejers dumma logik (eller är det bara jag som har ett kallt hjärta). Men det var allt jag ville få fram från början, tack ses

Likes

Comments

Kärt återseende i Hässleholm idag, jag och min syster gick på bio (som det kändes var 100 år sen) och såg den nya filmen livet efter dig. Jag ger den 7/10 eftersom slutet sög, VARFÖR ska slutet alltid suga på kärleks sorgliga filmer? Jag fattar inte.
Det var en fruktansvärt fin gjord film och väldigt tänkvärd, rekommenderar verkligen vart enda än att se denna filmen för den har typ allt. Speciellt glädje och sorg och att livet inte bara suger för att man är funktionsnedsatt eller funktionshindrad. Finns det fina människor runt omkring dig mår man bättre av att vara med dem. Big up

"Louisa "Lou" Clark bor i en pittoresk stad på den engelska landsbygden. Utan att veta vad hon egentligen vill i livet hoppar hon mellan olika ströjobb och hjälper till att försörja sina föräldrar.
Lous vanligtvis så positiva inställning ställs på prov när hon erbjuds ett arbete som personlig assistent åt Will Traynor, en framgångsrik ung aktiemäklare som blivit rullstolsburen i en olycka. Olyckan kom att förändra Wills liv på ett ögonblick. Han som en gång var en aktiv äventyrare har förvandlats till en cyniker som gett upp allt – ända till Lou bestämmer sig för att visa honom att livet är värt att leva. Tillsammans upplever de en omvälvande tid och upptäcker att deras liv – och hjärtan – förändras på ett sätt de aldrig kunnat föreställa sig."

  • 1028 readers

Likes

Comments

Yes I have och därför kommer jag inte att blogga nu under hela sommaren. Har väl egentligen ingen bra anledning förutom med att jag inte orkar. Jag vill ha en drivande blogg med inlägg nästan varje dag och det känns så tråkigt att blogga under sommaren. Men I will be back (för er som läser) till hösten/sommarens slut och då kommer det komma upp mycket mer förhoppningsvis. Vill bara slänga in ett tack till alla er som läser min blogg och ger mig positiv feedback kring den, det känns så bra eftersom jag har varit osäker på om jag vill blogga eller inte. Men Vi ses

  • 1274 readers

Likes

Comments

Rekommenderar mina söta små nudel paket "yum yum", jävligt fräscha nudlar med god krydda. Och dessa ska ätas råa tro det eller ej men världens godaste sak enligt mig. Finns i många olika smaker men min favorit är räkor (smakar ju dock inte räckor). Vet faktiskt inte vart man kan köpa dem förutom i Perstorp hos kineserna eller på gamla Emmas. Big up föralltid, har ätit dessa sen jag var barn!

  • 1350 readers

Likes

Comments