Många sena kvällar så dansar tankarna omkring i huvudet vilket gör det omöjligt att slappna av.
Under mina tonår så hade jag extremt stora problem med sömnen, och trots att det har blivit mycket bättre så kan jag fortfarande känna av det vissa nätter. Klockan är 00.26 och trots att det inte är supersent så är jag inte alls sov-trött än, vilket ger mig känslan av att det kommer bli en lång natt innan jag faktiskt sover, då det oftast tar rätt lång tid för mig att somna.

Jag känner att jag behöver skriva av mig lite, då detta är något som tyngt ner mig otroligt mycket senaste tiden.
De senaste två veckorna har jag stressat över min ekonomi. Det har gjort mig helt ofokuserad på annat, stressad både dagar och kvällar, och framförallt väldigt ledsen. Det är inget jag någonsin skulle försöka dölja, att saker ibland tar ut mig. Och jag är definitivt inte ensam om att det är pengar som gör mig stressad och nedstämd.
Jag har ju sen i februari varit sjukskriven, då jag under en resa till Åre drog av både korsbandet och ledbandet i ena knät, vilket helt hindrat mig från att jobba (en servitris som går på kryckor är ingen höjdare), och det är inte förrns nu jag förstått hur mycket det faktiskt har påverkat min ekonomi.
Jag är sällan den som verkligen får ett breakdown över just pengar. Jag har alltid haft tak över huvudet och mat i magen, och det har jag varit tacksam för, men fy, här om veckan så bröt jag ihop fullständigt.

Jag har aldrig haft ett sparkonto med mycket pengar på. Jag har aldrig känt att jag har en bra, stabil ekonomi, men jag har alltid varit bekväm i min vardag. Jag har kunnat äta, bo, fika med en vän, äta middag med min sambo, köpa kläder om jag behöver eller vill ha något osv, men jag har aldrig haft det där sparkontot där det ligger en stor eller flera månadslöner som backup. Jag har inte haft den där större summan pengar som gjort att jag kunnat spontanboka en resa någonstans, vare sig det är inom Europa eller längre. Jag har rest mycket, sett många delar av världen, men jag har aldrig kunnat "råka" boka en semester till en tropisk ö. Och ja, det kanske är mycket att be om, men jag har liksom aldrig riktigt känt mig helt rörlig och "vuxen", om ni förstår vad jag menar?

Och häromdagen så hände det verkligen, I hit rock bottom. Jag och min sambo diskuterade ekonomi och jag insåg verkligen hur ledsen den här omställningen har gjort mig, att gå från att jobba heltid till att inte jobba alls.
Jag har flera gånger lånat från mig själv (dvs; det lilla sparkonto jag haft) och vetat att jag inte kommer att ha råd att betala tillbaka nästa månad. Jag har lånat från sparkontot för att kunna gå till tandläkaren, och jag har inte råd att varken fixa linser eller gå till frisören, båda vilket jag verkligen skulle behöva.

Det är nog första gången jag blivit så otroligt ledsen över min ekonomi. Och jag vet inte om det är för att jag närmar mig 25, vilket jag alltid ansett varit en "vuxen" ålder, eller för att jag har på hoppats att jag inte ska behövt känna såhär någonsin. Jag vill inte behöva tveka på att skaffa linser, för att jag inte har råd. Jag vill inte gå med grå utväxt, för att jag inte har råd att gå till frisören. Jag vill vara rörlig, obegränsad och flexibel i min ekonomi. Inte begränsad och fast.

Någonstans, mitt i pågående breakdown, så ekade mammas ständiga stöttande ord "älskling, det löser sig alltid", och samtidigt som jag ÄR stensäker på att det gör det redan inom några månader, så kändes det så otroligt tungt just där och då. Men, som mamma säger, så löser det sig alltid, och inte för att jag väntar på att något ska hända, utan för att jag är envis och jävligt beslutsam när jag vet vad jag vill, och då kommer jag se till att inte behöva känna den här stressen länge till.
Mina föräldrar har verkligen lärt mig det, att man ibland kan unna sig, resa, äta ute, göra massor av roliga saker, och ibland så kan man inte det. Ibland måste man dra tillbaka på mycket och leva väldigt "spartanskt" (haha, mina föräldrars finare ordval för snålt) ett tag, men efter några månader så är man oftast på banan igen.
Jag har fått uppleva helt fantastiska resor och dyra måltider tack vare mina föräldrar, men jag måste verkligen ge dem cred för att ha uppfostrat mig och min bror väldigt ärligt och med förståelse för omvärlden. Vi levde aldrig i en bubbla där man fick allt man pekade på, mina föräldrar har slitit hårt för att vi ska kunna ha rest och ätit som vi har gjort.
De har varit otroligt stöttande när de kunnat ekonomiskt, och vi är nog bortskämda på ett sätt, men ändå inte. Jag är otroligt medveten om vad saker kostar och hur pengar fungerar, det har bara inte klickat riktigt för mig själv än.
Men, jag har börjat föra lite anteckningar om vad jag har för ekonomiska mål detta år (mer om det i ett annat inlägg) och hur jag ska gå till väga.

Mot ett stabilt och rikare 2018!
Ledsen för ett långt inlägg men bröstkorgen känns lite lättare nu. Är det någon som kan relatera till detta? Har du tips, tankar eller något du vill dela med dig om angående ämnet ekonomi är det varmt välkommet! Kram!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Måndag. Kroppen känns ganska tung efter förra veckan, nu när jag har kommit igång med träningen mer. Hjärnan känns smått suddig och inspirationen ligger verkligen på botten. Har spenderat hela dagen hemma, tittat lite på resor (tyvärr tillåter ekonomin nog inte mer än den weekend jag och E bokat till New York), lagat mat, kollat på en HBO-serie.

Bläddrade bland ljusare och blommigare bilder på Pinterest för att få lite inspiration men det blev inte så mycket av det, så jag får helt enkelt se fram emot morgondagen istället och ta nya tag då. Imorgon väntar skola och träning, det kanske ger mig lite energi!

Hur gör ni när ni saknar inspiration eller ork?

Likes

Comments


Jag är förmodligen inte ensam om att känna stress inför hösten och ansökningar, behörighet och stora val som ska göras.
För tillfället är jag mitt uppe i en Matte 3-kurs som ska ge mig behörighet inför kommande studier och senast idag hade jag ett smärre breakdown för hur nära prestationsångesten och stressen kryper. För somliga kanske Matte 3 är en barnlek men det släpper verkligen inte för mig!? Jag kan sitta i timmar utan att förstå vad jag läst.
Hur som helst, jag har för första gången sedan gymnasiet (dvs 6 år sen) insett och hittat program som passar det jag vill utbilda mig till. Vilket jag, helt ärligt, fortfarande inte kan säga exakt vad det är, men program- & kursmässigt så har jag äntligen hittat rätt.

Men! Idag är sista dagen att skicka in sin ansökan inför höstens studier och vad passar då bättre än att dela med sig av vad man ska söka? Det kanske ger någon den där sista minuten-inspirationen man ibland behöver!

Så, i ordning, här kommer mina topp 5 val:

1. Service Management, Tourism & Hotel Management
Ett 3-årigt program med bas på Lunds Universitet, dock på Campus Helsingborg. När jag läser utbildningsplanen känner jag att det är ungefär allt jag är intresserad av (ur ett utbildningsperspektiv), möjligtvis med avsaknad av lite digitalt, så kändes det ändå som ett perfekt första val. Möjligheterna till utlandsstudier lockar också. Jag drömmer om att få jobba med just resor eller iallafall på ett reseföretag, så turisminriktningen kändes som det bästa valet av de 3 inriktningar som finns.
2. Strategisk Kommunikation och Digitala Medier
Lunds Universitet, och även här Campus Helsingborg, står för i stort sett majoriteten av mina ansökningar.
Däremot, ett program jag inte har lika stor erfarenhet av som till exempel servicedelen i mitt första val, men ett program jag tycker låter väldigt intressant och med tiden, får man säga så? Haha! Det har varit det viktigaste för mig när jag sökt program, jag vill läsa något som känns uppdaterat och anpassat för framförallt vad jag är intresserad av, men också för hur världen ser ut. Digitala medier växer sig större och större och utbildningar med just det som innehåll känns väldigt relevant just nu. 180 hp/3 år med möjlighet till både utlandsstudier eller praktik.

3. Service Management, Retail
Detta program söker jag egentligen bara som backup för Turisminriktningen, dvs Lunds Universitet än en gång.
Jag har, av tidigare elever, hört att möjligheten att byta inriktning kan finnas om man redan är inne på programmet. Det är inte förrns andra terminen som man läser enligt sina inriktningar, så detta hade egentligen inte varit med på min lista om det inte var just för Service Management-delen och inte Retail.


4. Medie- och kommunikationsvetenskap: Medieaktivism, strategi och entreprenörskap
Sådär, då går vi från Lunds Universitet till Malmö Högskola (som faktiskt får titeln Universitet i januari 2018!) och riktar in oss på de mer kreativa och medieinriktade studierna. Vetenskapliga studier med inriktning på medie- och kommunikationsvetenskap. Jag har alltid tyckt att medier är kul och gick estetiska linjen på gymnasiet, och kan även se mig själv jobba med just medieproduktion, men även här gärna med resande (eller en större, relevant kategori) som fokus. Programmet är 3-årigt och ger möjlighet till utlandsstudier, vilket jag känner är en viktig möjlighet att ha i studierna, trots om man inte väljer det senare.

5. Produktionsledare: Media
I samma anda som föregående program så levererar även här Malmö Högskola ett av mina topp 5 val! Ett 3-årigt program med ännu mer kreativ bas än tidigare, men därför känns det också som att programmet är lite smalare.
Däremot verkar alla kurser otroligt roliga och det är mycket kreativt som till exempel grafisk design och webbproduktion men även ledarskap, affärsverksamhet och processledning. Utbildningen erbjuder utlandsstudier under år 3 och valbara kurser under både år 2 & 3.

.
Så, det var mina topp 5! Det vore superkul att få veta hur andra har sökt, tänkt och sorterat. Resterande 11 (haha, ja, elva, jag är nervös över att inte komma in någonstans!) val är alla relevanta för de ovanstående valen.

Likes

Comments

bring it on, spring colors


Något jag alltid vill göra när säsongen går från vinter till vår är att släppa in mer ljus och färg i lägenheten. Även när jag bodde hemma som yngre så möblerade jag om och inredde (så gott som det gick) efter säsongerna.
Jag har alltid älskat att fixa och pilla med hemmet, definitivt ännu mer än när man bodde hemma hos föräldrarna, och trots att jag och min sambo bor i en relativt liten andrahandslägenhet så kan man dekorera och bjuda in våren utan att behöva slösa mycket pengar eller slita på lägenheten.
Jag följer hur många inredningskonton som helst på mina sociala medier, och det är alltid vid den här tiden som jag blir mest sugen på att göra om hemma. Längtar tills jag har ett helt hus att inreda! Drömmen.

Eftersom att jag spenderar väldigt mycket tid hemma nu då jag är sjukskriven så är det viktigt för mig att det är rent och städat omkring mig för att inte bli helt galen, haha. Jag plockar och håller på i stort sett varje dag, och idag fick jag även upp lite nya textiler för att fräscha upp inför nya säsongen!

Mitt bästa tips för att få lite förnyelse när man bor i en liten lägenhet är verkligen att byta ut textilerna. Det behöver inte vara dyrt, men det gör så stor skillnad! Jag kan tycka att det är otroligt frustrerande när man inte riktigt kommit i ordning i hemmet och jag som är så pass intresserad av inredning vill såklart bo så fint som möjligt, men man får inte glömma att varje lägenhet man bor i inte kan vara ens drömhem. Det är självklart en ekonomisk fråga, men också fråga om plats, behov osv. Man kanske inte alltid planerar att bo i hemmet så länge? Då behöver man kanske inte göra det till ens drömhem heller. Lite så känner jag nu, jag och E kommer inte att bo här länge till så ett par kuddfodral och lite fräscha lakan tycker jag kan räcka.

Inlägg om mitt drömhem kommer att komma upp, filar på det för tillfället!

Alla textiler är ifrån Jotex och Ellos, tavlan ovanför sängen är (inte nyköpt tyvärr) från Åhlens, lampan är min sambos & blommorna är köpta på Interflora.

Likes

Comments


Sommaren närmar sig och trots att det (hittills) ser ut som att jag inte ska på en tropisk solsemester nu i sommar så är det ändå något jag tittar flitigt på: skrollar efter billiga flygbiljetter till platser som inte är turistförstörda, letar små mysiga hotell på platser man tar sig till med båt, helst.
Jag är en sådan person som vill se hela världen, men gärna extra mycket de ställen som vi i det kalla Skandinavien skulle referera till som exotiska, eller tropiska. Det, det är mina favoritställen.
Därför har jag satt ihop mina topp tre ställen jag vill besöka, någon gång i livet.

filippinerna

Filippinerna är faktiskt ett resmål jag upptäckt relativt nyligen. Det är bara på de senaste åren jag öppnat ögonen för det här landet, och just nu är det som ni ser på min topp 3-lista. Naturen ser helt magisk ut, och jag hade så himla gärna velat resa runt bland de olika öarna. Mitt första mål skulle vara Siargao Island, en ö som är väldigt populär bland surfare men det hade inte hindrat mig, och jämfört med många andra paradisöar så är Filippinerna inte gräsligt dyrt att åka till heller, trots att det kostar.


marocko

En punkt som har varit väldigt länge på min lista. Jag kan minnas att jag som yngre kunde fantisera om att gå på färgsprakande marknader, titta på unik arkitektur och få chansen att se en natur och ett landskap som är så långt ifrån vår här i Sverige som möjligt. Jag vill ligga på ett tak och se soluppgången över bergen, fylla kameran med färgglada bilder och ja, titta på kakel i mängder. Är stormförtjust i marockansk design, och vill gärna ha ett hem med delar av den stilen i framtiden.


bahamas

Förmodligen det resmål som är på flest önskelistor. Bahamas, drömmarnas drömvärld tillsammans med jag vet inte, Maldiverna, Bora Bora? Ja, förmodligen, men det gör det inte mindre magiskt. Troligen är detta också det alternativ som kommer vara det sista av de här tre jag åker till, framförallt på grund av prisskillnaderna gentemot de andra.
Komigen, de här stränderna, havet, djuren, gud. Det är allt jag vill ha på en semester, haha. En dag!


Det var mina topp 3, men har självklart ändlöst med fler platser jag vill åka till. Gili öarna, Dominikanska Republiken, Aruba, listan är lång. Har ni några drömresemål?

(Alla bilder finns länkade i min summer-board på Pinterest.)

Likes

CommentsNu för tiden så finns det oändligt med program att välja inför vidare studier efter gymnasiet. Du kan läsa ett helt program, en enstaka kurs, eller själv sätta ihop din examen med flera blandade kurser. Det känns som att man måste veta exakt vad man "vill bli när man blir stor" för att hitta rätt, så kändes det iallafall för mig under den långa tid jag inte visste vad jag ville plugga. Men, efter att ha funderat på det här väldigt länge så kommer mina sex bästa tips för att välja rätt!

1. Sortera ut i vilken/vilka städer du kan tänka dig att plugga i
Vad söker du efter i din studentstad? Vill du vara nära familjen, komma ifrån staden du växte upp i, flytta till en större eller mindre stad? Vill du att det ska vara ett rikt studentliv, eller lite lugnare? Vad är du ute efter för miljö, helt enkelt.
På till exempel Studentum eller AllaStudier kan du enkelt sortera studier efter ort.

2. Fundera på vad du vill ha i livet, som inte har med skolan att göra
Detta är kanske mitt bästa tips, och också det som fick mig att hitta rätt utbildning. Jag funderade på hur jag ville att livet kring min karriär skulle se ut. Vad kan jobbet ge dig för förmåner, som du kan nyttja i din vardag?
Vill du ha möjligheten att resa ofta, spendera mycket tid utanför ett kontor eller kanske få chansen att bli bjuden på event, visningar och mingel tack vare din karriär? Är det viktigt för dig att tjäna mycket pengar, eller är du nöjd med en "vanlig" lön? Har du något intresse bredvid skolan/jobbet som du skulle kunna tjäna pengar på?
Helt enkelt, hur vill du att livet runt ditt jobb ska se ut, vad vill du göra mer förutom att jobba?

3. Lista alla företag du kan tänka dig att jobba för
Skriv ner varje företag du skulle kunna tänka dig att jobba för, vad för bransch det än är. Alla företag har olika typer av tjänster, och bara för att du kanske söker dig till ett företag som jobbar med resor så behöver du inte alltid jobba med just resedelen, om du gillar företaget så bör du se över vad det finns för andra möjligheter där.
När du har skrivit ner alla företag du kommer på, försök att bryta ned dem. Kanske finns det ett tema? Är det många företag inom en viss bransch? Hittar du någon röd tråd?

4. Försök att sätta ord på din tjänst, utan att bestämma yrkesval
Det är här det börjar bli riktigt roligt. Jag har alltid, sen många år tillbaka, sagt att jag en dag ska vara chef. Det är vad jag vill bli. Men det blir man ju inte direkt, tyvärr. Så försök att se framför dig vad du vill ha för arbetsuppgifter, tjänst och/eller benämning. Vad för avdelning vill du vara på? För att få lite tips på vad som finns, gå in på ett företags hemsida du gillar och....

5. ......Se över aktuella tjänster hos företag du tycker om
Du kanske vet att du vill jobba hos ett specifikt företag, men du är inte säker på med vad? Se över deras hemsida! Ofta så har företag en sida där man kan se lediga tjänster, intervjuer med nuvarande anställda, och kanske även alla typer av tjänster som företaget bemannar. Vad har de för avdelningar? Oftast kan man hitta det under karriärssidan, framförallt om företaget gör ett utskick via mail när en viss tjänst blir ledig.
Skriv ned alla de tjänster du tycker låter intressanta, alla avdelningar du tror skulle kunna passa dig, och den bransch du fallit mest för.

6. För över dina anteckningar till studie-stödord och börja botanisera!
Har du hittat en tjänst du låter intressant, på ett företag du skulle kunna tänka dig att jobba för? Eller iallafall liiiite intressant? Koppla den till studier! Vad är det för ämnesområde? Vad skulle ditt huvudarbete vara? Kolla upp yrket på AllaStudier och hitta vad för utbildningar som skulle passa dig, kanske hittar du någon du inte trodde du kunde läsa?
Nu när du (förhoppningsvis!) har en lite klarare syn på vilken väg du vill gå så finns det mängder med kurser och program att bläddra mellan. Dags att börja botanisera på alla studiesidor, skolornas hemsidor och googlesöka på tjänster inom yrkesvalet!


Det var mina tips, hoppas att någon kan ta hjälp av dem för att förbereda sig inför höstens ansökningar som inte ligger långt bort nu! Jag har skickat in min ansökan med min drömutbildning på första plats, nu håller vi tummarna!
Hur resonerar ni när vi väljer/valde utbildning? Hade ni koll redan från början på exakt vad ni ville söka? Har ni kanske några supertips att dela med er av?

Likes

Comments

Contains affiliate links

SPRING TREATS / EXAMS DONEHar den senaste tiden varit så extremt trött på min garderob, och varje årstid känns det som att jag egentligen vill köpa nya kläder, men inte tar mig an att göra det. Jag vet inte, jag har egentligen lite svårt att lägga pengar på kläder, speciellt när garderoben inte gapar tom... Problemet med min garderob nu är ju att det är mycket som varken passar eller ser bra ut, och jag har aldrig varit den som har en stark basgarderob för alla säsonger.
Spontant så älskar jag våren, jag älskar att det blir ljusare både på himlen och i butikerna.
Så idag, efter att ha gjort mitt sista prov i samhällskunskapen (+ gjorde sista matteprovet häromdagen!), så bestämde jag mig för att kika runt på Asos som en liten belöning, klapp på axeln. Av någon anledning föredrar jag att shoppa online framför i butik, har alltid tyckt så. Och hallå!? Hittade så mycket fint på Asos? Plus att jag får studentrabatt också, då blev jag inte ledsen. (Svar ja, jag har en förkärlek till ruffles...)

Så nu väntar jag på ett vårigt paket från Asos, och det bästa är att dom numera jobbar med Klarna så jag kan prova allting hemma i lugn och ro och betala i efterhand när jag vet om jag ska ha kvar allt, hatar annars när man ska hålla på med returer av pengar fram och tillbaka, så mycket skönare att betala när man fått allt.

Har ni några köp som ska göras inför våren? Nu är jag egentligen bara sugen på en tunnare jacka och ett par loafers, sen känner jag mig relativt stabil inför säsongen faktiskt. Hur ser det ut för er?

Likes

Comments

Jag drömmer väldigt ofta om min framtid. Allt från yrke, ekonomi, boende, familj och så vidare. Sånt som man ofta fantiserar om (eller ja, iallafall jag). Men något jag också målar upp är hur mitt kontor ska se ut. Vare sig det är hemma eller på en arbetsplats så kan jag sitta i timmar och leta inspiration, skrolla på pinterest, läsa andras bloggar och hitta inspiration där, allt detta trots att jag aldrig har haft ett "kontors-jobb". Jag är ju restaurangare, så att få ha ett snyggt kontor att gå till med en riktigt klassisk men unik arbetsgarderob är haha, sorgligt men sant en av mina största drömmar.
Tänk er Rachel, Jessica & Donna i Suits, det är ungefär så bilderna som snurrar i mitt huvud ser ut.
Jag tänker väldigt ofta på att min framtid kommer att vara bättre än hur livet ser ut nu. Inte för att jag är missnöjd nu, men för att jag fortfarande känner mig så väldigt ung (trots att jag är 24, vilket sen blir 25 i höst). Mitt jobb just nu känns inte som min karriär, min garderob just nu känns inte direkt som en garderob för en Lady Boss, och min ekonomi just nu är långt ifrån något jag kan vara stolt över.
Hur känner ni? Vad drömmer ni om, yrkesmässigt? Har ni några specifika mål?

Likes

Comments

INSTAGRAM@bellaalevad