Igår var det den stora Prisutdelningen för Skapa-priset i Stockholm och en gala för vinnarna på Nalen. Vår prisutdelning skulle inviga Eget Företagarmässan i Stockholm och det var fullt med kamerasmatter runt oss när vi gick upp på scen. På kvällen var det dags för galan. Vid Västmanlands bord satt jag, min affärsrådgivare, min familj, Västmanlands landshövding och Västmanlands vinnare av Utvecklingsstipendiet etc. VD:n för Almi Mälardalen satt vid Örebros bord men kom fram och önskade mig lycka till innan han satte sig vid dem.

Vi hade jätte kul vid mitt bord och berättade roliga historier och tog massor av roliga bilder tillsammans. När galan var slut kändes det ändå rätt trist att allt är slut nu. Jag har fått så många vänner och haft så roligt på alla event och intervjuer jag fått gå på. Idag fick jag ett mail med ett långt fint hejdå meddelande från vinnarna av Utvecklingsstipendiet där det stod att de var jätte stolta över mig och glada att de fått chansen att lära känna mig, och jag har också blivit vän med dem och Landshövdingen på LinkedIn så att vi kan följa varandra. Det är tråkigt att det här teamet som har varit och peppat varandra skiljs åt nu men jag vet att vi säkert kommer ses flera gånger i andra sammanhang i framtiden och läsa om hur det går för varandra i tidningar och liknande.

Även om den här tiden blev ett avslutat kapitel igår kväll så går livet vidare med nya spännande utmaningar. Idag ringde mentoransvarige på Almi Mälardalen för att erbjuda mig en gratis professionell mentor under ett år förutom de 50 000 kr Almi redan bidragit med till mitt företag. Dessutom har Västerås Science Park erbjudit mig en plats på deras Business Camp och hälsade att de ser jätte mycket fram emot att träffa mig när jag börjar på onsdag eftersom det är väldigt ovanligt med så pass unga som mig där.

Förutom de nya vännerna jag fått under den här resan har jag också insett hur mycket stöd jag egentligen haft runtomkring mig helatiden. Jag har fått så stöttande kommentarer både i kommentarer på facebook, som meddelanden och när folk möter mig, till och med från folk som jag inte känner. Det värmer så otroligt mycket! I min bransch stöter man ibland på folk som inte vill se andra lyckas, men att se stödet jag fått har gett mig hopp om att vår generation kan bryta den här cirkeln och börja uppmuntra varandra till att följa våra drömmar istället för att försöka hindra andra bara för att man aldrig fick stöd till att följa sin egen.


Prisutdelning av Skapa Priset- Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Prisutdelare: Sveriges kändaste uppfinnare Håkan Lans.

Gala för vinnarna på Nalen i Stockholm.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den senaste veckan har det varit fullt tema på skor på mina inköp. Det här är första gången i världshistorien jag har lyckats köpa höstskor som inte har 10+ centimetersklack som jag sen bara använder en gång på krogen.. Så creed till mig för det!

Boots (The Urban Projekt- Scorett)- Passar till nästan allt förutom vid finare tillfällen eftersom de ger ett så vardagligt intryck. Sjukt snygga för att vara så vardagliga däremot och perfekta till vintern!

       

Knähöga stövlar (Anna Fields)- Den här typen av stövlar kommer faktiskt från lantbruket från början eftersom de skulle skydda benen från all lera men har numera blivit en modegrej. Och jag är ju uppväxt med lantbruk så extra plus för det! Kan bäras med shorts och en oversized stickad tröja för en casual look eller till en klänning för mer festliga tillfällen (tänk bort mina sovkläder på bilden).

Likes

Comments

Igår var det dags för mig att prata för första gången inför publik om min innovation på Aros Congress Center. Jag fick prata lite grann under prisutdelningen i måndags men det var inför ca 30 personer, dock högt uppsatta personer så det var mer nervöst. Igår var det ungefär 100 olika Västeråsföretagare i publiken. Jag fick gå upp på scen tillsammans med de två männen som är vinnarna av Utvecklingsstipendiet i år. Vi fick sitta i en soffa på scen och bli intervjuade.

Där fick vi turas om med micken och berätta om våra innovationer, vad vi planerar i framtiden med våra företag, Skapa-priset, finalen i Stockholm etc. När vi var klara kom både min concept director och min affärsrådgivare som suttit i publiken fram och kramade om mig och sa att de tyckte att det var jätte bra. När de gått kom en ägare av en butik fram till mig och gav mig sin mailadress och sa att hon var intresserad av att sälja min produkt i sin butik när den lanseras. Dagen kunde verkligen inte ha slutat bättre!

Likes

Comments

Idag var Västmanlands prisutdelning för Skapapriset. På plats var Landshövdingen, Almi Mälardalens VD och deras ordförande, min affärsrådgivare, Skapastiftelsens ordförande, Tekniska föreningen etc. Mina bästa vänner Maria och Alexander var också där för att gratulera mig. Efter prisutdelningen blev vi bjudna upp till Landshövdingens representationsvåning där vi åt rådjursbiff med tilltugg. Under lunchen pratade vi om finalen i oktober. 

Eftersom jag och de två männen som vunnit utvecklingsstipendiet kommer att representera Västmanlands län i den nationella finalen kommer vi tre tillsammans med landshövdingen sitta vid ett eget bord på galan som ”Team Västmanland”. Det skulle vara jätte kul om någon av oss lyckades ta hem ett pris för länet. Västmanlands län var också det länet som haft mest tävlingsansökande i hela Sverige i år så det känns väldigt kul att jag lyckades vinna trots mycket konkurrens. Nu håller vi tummarna för Västmanland i finalen i Stockholm!

Till vänster Västmanlands landshövding, till höger Almi Mälardalens VD.


Diplom till Alfred Nobels minne.

Likes

Comments

Idag började skolan igen. Jag har hoppat över till 3ornas klass och kommer att samarbeta med tre killar från min förra klass som gjort samma sak. På vägen till skolan fick jag ett samtal där jag blev frågad om jag kunde tänka mig att prata om vinsten i Skapa tävlingen på Aros Congress Center inför ca 150 andra Västeråsföretagare nästa tisdag. Som mest har jag väl kanske pratat för ungefär 50 personer och det här är 3 gånger fler. Men det känns ändå som att det kommer gå rätt så bra, jag brukar kunna köra när det väl gäller så jag hoppas att det blir så nu med.

När jag kom tillbaka till Västerås från skolan i Eskilstuna fick jag ett mail från min affärsrådgivare där han frågade om vi kunde ses på eftermiddagen. Vi gick igenom prototypen som är klar nu och diskuterade vad som kunde förbättras. Sen gav han mig också lite tips om PR med tanke på att jag kommer behöva prata rätt mycket offentligt nu den kommande tiden. På sidan av det kommer jag behöva göra två nya prototypbeställningar från Tärnsjö. Jag fick nyligen veta att jag just nu har samma leverantör som bland annat Gucci och Dolce & Gabbana så det känns lite coolt att de skapar min design, jag som är modeintresserad. Idag fick jag också min officiella inbjudan till lunchen med Landshövdingen efter prisutdelningen på måndag:


Likes

Comments

Mina tankar har snurrat senaste tiden. Jag känner verkligen att jag vill bidra med något i mitt liv, göra nått som betyder något. Det finns en välorganisation jag önskar och hoppas att, åtminstonde i framtiden kunna sammarbeta med företagsmässigt. När jag tänker på andra välgörenhetsprojekt jag skulle vilja bidra till i framtiden kommer mina tankar alltid tillbaka till mobbning av någon anledning. Det är något som verkligen gör mig känslomässig. När jag var yngre, runt fjorton, femton var jag väldigt mycket i stallet med mina två bästa kompisar. Jag höll ridlektioner och hjälpte till med mycket aktiviteter så vi blev tillslut några som de yngre såg mycket upp till. Jag blev någon som de yngre barnen gärna pratade med när de hade det svårt. En del gånger handlade det om mobbning. Vi började prata efter deras ridlektioner om hur det varit i skolan under veckan som gått. De berättade om hur de hade blivit trakasserade, vilka fula ord de hade blivit kallade etc. Deras historier gjorde mig riktigt upprörd, det kanske är därför det här ämnen berör mig så mycket.

Medan jag sitter här har jag läst på lite om FRIENDS och hittade den här filmen. Sitter seriöst och gråter nu! Hur kan man vara så feg att man får en annan människa att ta livet av sig vid 13 års ålder? Det var ett barn med hela livet framför sig som aldrig kommer tillbaka! För vad? På grund av någon annans osäkerhet och svårigheter med att hantera den! Men egentligen handlar det här inte bara om barnen som mobbar. Vi vuxna måste ta vårt ansvar och lära våra barn (säger jag och är 20 år gammal) att acceptera varandra och hjälpa dem att vara säkra i sig själva. Vi måste fråga barnen om hur det är i skolan och skapa en tillit för att de ska känna att de vågar berätta om saker som är jobbiga. Om någon kan prata ut sina osäkerheter och få hjälp att hantera dem behöver det kanske inte sluta med att de tas ut på någon annan.

Jag vill bara säga ifall någon som läser det här blir mobbad, att det är mobbarna som är fega och det är inte dig det är fel på! Ingen som är säker på sig själv har ett behov av att kränka någon annan! Du har hela livet framför dig, även om det är tufft nu så kommer det en dag när det jobbiga tar slut och det riktiga livet börjar. Skolan tar slut tidigare än det dåliga samvetet försvinner, du blir fri och det är dom är fast. Du är inte som dom och det är det som gör dig speciell! Det känns kanske inte som en stor tröst nu men att vara unik är en riktigt stor fördel när man blir äldre, och tro mig man blir äldre snabbare än man tror.. Sen är man inte en dålig människa resten av sitt liv för att man varit en mobbare. Alla kan göra fel men alla kan erkänna sina misstag och försöka bli en bättre människa. Kanske är det du som blir den modiga som säger ifrån, stoppar mobbningen och räddar en människas liv?


Likes

Comments

I förrgår åkte jag till Stockholm med Alex för att köpa en väska jag sparat till. Jag är absolut inte rik eller bortskämd, så att ni inte får fel bild av mig, utan som vilken annan fattig student som helst. Jag lever enbart på mitt studiebidrag på 2800 kr, prioriterar mitt företag och får inga pengar av mina föräldrar. Däremot så är jag väldigt bra på att spara, använda mig av sparkonton med räntor på smarta sätt och prioritera det jag vill ha. Jag tycker att det är bättre och hållbarare att köpa något lite dyrare av bra kvalitet som man kan ha glädje av i många år istället för att köpa och slänga billigare saker som dessutom inte har ett bra andrahandsvärde. Jag är lite av ett miljöfreak också så det påverkar en del av det här med att se till att inte köpa och slänga. Jag har faktiskt sett folk gå runt med de här väskorna 20 år efter att de köpt dem och de ser fortfarande fantastiska ut. Dessutom så har Louis Vuitton börjat med prisökningar flera gånger om året för att stärka sitt varumärke och spås av en del experter att just nu vara en bättre investering än aktier!

Denna har sålts sedan år 1932 och är den första och mest klassiska handväskan i deras sortiment. Den slog igenom i modevärlden sedan modeikonen Audrey Hepburn gjorde den till sin absoluta favoritväska och har sedan dess varit modehistoria. Jag köpte även ett par ljuslyktor från Orrefors. Jag har börjat inskaffa saker som inspirerar mig som jag kan ha i mitt hem när jag flyttar hemifrån, där Orrefors är ett av favoritmärkena. Jag älskar ju design och tycker att kristall är så sjukt vackert. Dessutom tycker jag att svensk design är alldeles för underskattat. Dessa ljuslyktor heter ”Vatten” och kommer från en utställning som NK gjort nyligen. När vi var klara med shoppingen gick vi vidare till Karlaplan för att sätta oss vid fontänen med picknick för att prata om livet och för att planera mitt företagande i det fina vädret. Alex har varit ett otroligt stöd för mig under den här resan hittills och jag är otroligt tacksam för det!


Väskan på mig med matchande plånbok. Ursäkta packningen i bakgrunden, har varit mycket resande fram och tillbaka från stugan.

 

Orrefors från utställningen "Vatten". Lugnade att titta på och en otrolig inspirationskälla designmässigt.

Likes

Comments

Idag vaknade jag av att det luktade rök i hela lägenheten efter att fönstrerna hade stått öppna under natten. Ni har säkert hört om branden i Västmanland på tv. Jag och min kompis Amanda kände att vi ville hjälpa till. Vi ringde runt till matbutiker för att fråga om bidrag till de drabbade och de flesta var redan själva på väg ut med mat och vatten. Istället började vi samla ihop gamla kläder att skänka bort. Jag hade nyligen gjort en storrensning av min garderob och skänkt allt jag inte ville ha längre till myrorna, men Amandas källare var full så vi började fylla kassar där och hade rätt kul medan vi gjorde det eftersom vi hittade kläder som väckte gamla barndomsminnen vi hade glömt.

Efter det åkte vi och handlade påsar med chips, eftersom salt ska vara bra när man blivit utsatt för rök och lämnade det och kläderna på uppsamlingsstället. Vi åkte och hälsade på Amandas syster Daniella och åkte sedan till Ramnäs där militären har samlat sina helikoptrar för släckningsarbetet. På vägen hem åkte vi förbi ett annat ställe men när vi klivit ut ur bilen kom ett gäng på ungefär sju killar som började skrika saker efter oss och förfölja oss, en del sextrakasserier fick vi höra också. Jag brukar inte bli rädd av sånt men idag blev jag faktiskt det. Jag blir så trött av att man ska behöva utsättas för sådana saker som tjej. För bara någon månad sedan var vi med om samma sak men då slutade det så illa att vi tillslut fick ringa dit en polisbil som fick ta in honom. Varför kan vi tjejer inte få bli behandlade med samma respekt som killar? Jag vill kunna vara fri och våga gå ute på kvällarna utan att vara rädd för att bli förföljd eller trakasserad.

Vi provade en del roliga kläder vi hittade i källarn från när vi var små, lite urvuxna nu kanske..

Kaninbäbisar hos Daniella!

Likes

Comments

Fick det här mailet imorse och trodde seriöst att jag skulle dö! Så fort jag såg mailet så började jag bara hoppa runt och skrika i flera minuter och var alldeles för överlycklig för att ens svara mamma när hon undrade vad det var med mig. Jag tror jag har läst mailet minst 40 ggr och måste fortfarande läsa om det för att fatta att det är sant. Skapa är Sveriges största innovationstävling och är det finaste priset man kan vinna som uppfinnare. Min pappa blev länsvinnare för Skapas Utvecklingsstipendium 1999 och sen dess har jag dreglat över det där diplomet och verkligen bestämt mig för att jag ska få ett eget en dag! Jag anmälde mig till Skapa för första gången i år efter att min affärsrådgivare föreslagit det. Men jag hade inte alltför höga förhoppningar eftersom det är väldigt hård konkurrens och funderade faktiskt på att stryka mig från tävlingen för att jag inte tyckte att mitt koncept var tillräckligt utarbetat. Men nu ska jag på en prisutdelning på en gala på Nalen i Stockholm i Oktober där jag ska ta emot mitt alldeles egna diplom av någon känd person. Jag vet inte vem det blir i år men pappa fick t.ex. sitt diplom av den kända uppfinnaren Håkan Lans. 

Under prisutdelningen får man också veta första, andra och tredjepristagarna för hela Sverige. Jag tävlar mot de 20 andra länen och första priset är 75 000 kr, andra pris 50 000 kr och tredje pris 25 000 kr. Inte för att jag bryr mig ett dugg om pengarna egentligen men det skulle ge finansiering till marknadsföringen och välgörenhetssammarbetet jag drömmer om att genomföra i framtiden. Men jag är hur lycklig som helst även om jag bara blir länsvinnare! Jag är så otroligt lycklig men ändå nervös, både för att gå upp på scen inför alla viktiga människor som kommer vara på galan men också för att jag vet att länsvinnarna alltid brukar sändas på nyheterna och synas i media, och jag och TV är inte riktigt bästa vänner känner jag sen senaste gången jag var med i SVT. Jag vet att jag måste vänja mig vid det för att det blir jätte bra marknadsföring för mitt företag men åhh vad nervööööst!!!


Likes

Comments

Hej! Förlåt för att jag inte har hunnit blogga något, har tappat många läsare ser jag. Jag har haft mycket på gång med att starta igång mitt företag så tiden har inte riktigt räckt till. Idag fick jag iallafall hem den här somriga väskan i posten. Jag har letat efter en vit väska till sommaren och älskade den enkla designen på den här (lite Hermes Birkin aktig design). Väskan säljs i en butik på Stureplan som säljer kläder från de stora huvudstäderna i Europa, den här väskan är t.ex. från Milano. Tanken är att jag ska matcha den till vita balerinaskor och lite färg! Men men.. Imorrn ska jag på Roadtrip med mina kompisar, skriver mer då!Likes

Comments