Bröd

Jag har alltid älskat att baka och att baka bröd är en favorit. Är jag arg kan jag ta ut min ilska på degen 😉
Vardags brödet som jag ofta bakar har samma grund på jäst, vatten, olja, salt och vetemjöl special. Vad jag mer tillsätter varierar på vad jag har hemma och vad jag känner för. Bakar nästan alltid dubbel sats (vi är ju några stycken i familjen).
I går blev det havre, solrosfrön och äpple baguetter som jag och Isabella bakade efter förskolan.

Recept

50gr jäst
4,5 dl vatten (kallt men inte iskallt)
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
4 msk äpplemos eller ett rivet äpple utan skal
4 dl havregryn
2 dl solrosfrön
Vetemjöl special (ca 12dl, jag mäter aldrig mjölet utan lägger i till jag fått en bra deg)

Smula ner jästen i bunken häll på vattnet och oljan låt stå någon minut så jästen löser upp sig. Starta maskinen och lägg i salt, äpplemos, havregryn och solrosfrön. Jag vrider timern på min hushållsassistenten till 8 min och börjar sen lägga i vetemjölet till önskad konsistens (släpper från bunkens kanter) och låter degen jobba tiden ut.
Jäs under lock eller handduk i ca 60 min (dubbelstorlek)
Häll upp degen på mjölad bänk och knåda igenom den innan du delar degen i 8 delar. Rulla ut varje bit till en baguette och låt de jäsa 4 och 4 på plåten under handduk.
Sätt ugnen på 225 grader (varmluft) jag låter de jäsa till ugnen är varm.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min.
Låt svalna på galler.
Perfekta till frukost bröd.

Isabella mäter ofta upp ingredienserna. Inbland bli det mer av något och ibland mindre men det blir gott ändå. Låt barnen vara med i köket. Lycka till med bröd baket!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår bakad jag och Isabella blåbärskaka. Vi använde oss utav Leilas sockerkaks recept men la i blåbärs pulver istället för vaniljsocker. Blev riktigt gott. Isabella döpte om kakan till Musse kaka för vi bakade den i Musse formen.

Recept:
3 ägg
2 1/2 dl socker
2msk blåbärspulver
50 gr mjölkfritt magarin
1dl havre dryck
2tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt

Vispa ägg och socker riktigt poröst (ca 4 min med elvisp) blanda försiktigt i det smälta margarinet och havre drycken. Vänd ner blåbärspulver, bakpulver, vetemjöl och salt.
Häll i smörad (jag penslar med culinesse) och bröad form. Grädda mitt i ugnen, varmluft 175 grader i ca 30 min.

Blev riktigt gott och kul med en blå kaka 💙

Likes

Comments

Välkommen till min och Isabellas blogg där jag ska försöka dela med mig av mina erfarenheter av att baka och laga mjölkfritt.

Jag har lagat laktosfritt i över 10 år men helt mjölkfritt har jga bara lagat sen i oktober 2015. Båda mina söner är laktosintoleranta så "vanliga" mjölkprodukter har inte funnits i vårt kylskåp på många år. I höstas upptäcktes det att Isabella inte tål mjölkprotein (mp).Trots att jag lagat laktosfritt i många år blev det en helt ny vä'rld som öppnade sig med massor av nya produkter som jag testar och lär mig hur jag ska använda. Det är inte så lätt och många gånger blir det fel men många gånger blir det också det bästa jag gjort. Att baka bullar med havre dryck är helt fantastiskt.

Med mig i köket är många gånger min spralliga, glada och bakintresserade dotter Isabella 3 år. Många recept som vi prövar anpassar jag för att baka med barn.

Hoppas att du kommer att gilla min blogg och att något tips i framtiden kan hjälpa dig i köket.

Likes

Comments