Bröd, Mellanmål, Små plock

Fröknäcke är en favorit här hemma. Bakar alltid dubbelsats för annars är det slut innan jag hinner blinka 😉
Fick detta enkla recept av en av mina bästa vänner för några år sedan och det bakas ofta här hemma både med grovt rågmjjöl och majsmjöl.

Recept:
2dl grovt rågmjöl eller majsmjöl
1/2 dl var av solroskärnor,linfrö, pumpakärnor och sesamfrön
1/2-1 tsk salt
1/2 dl olja (jag använder raps)
2 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienserna väl och tryck ut degen på ett bakplåtspapper, jag lägger degen i mellan två bakplåtspapper och trycker ut med händerna när degen är uttryckt lägger jag över det på plåten och drar bort det översta bakplåtspappret. Strö över havssalt om du vill och grädda i 150 grader varmluft i 60 min eller tills knäcket är krispigt. Låt gärna plåten stå kvar i ugnen på eftervärme en stund.
Bryt knäcket i bitar och förvara i lufttätt burk.
Gott att äta som det är eller med pålägg på. Vi äter det helst som det är.

Vilket konstigt väder vi har sol, regn, sol, regn och sol och regn samtidigt. Hoppas det blir stabilare i morgon 🌦☀️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mellanmål, tips

Idag gjorde jag och barnen milkshake till mellanmål, mjölkfri såklart.
Lyxigt så här på en måndag men det är sommarlov och barnen är superförkylda då får man lyxa till det.
Vi tog ca
2 dl tofuline vanilj
250gr bär (vi hade hallon och blåbär)
3 dl mandelmjölk (spädde till bra konsistens)

Körde alltsammans i mixern till bra konsistens och hällde upp i glas. Vi tog vinglas bara för att lyxa ännu mer.

Blev riktigt mumsigt. Tror vi ska prova med jordgubb en annandag.
Nu hoppas jag på att solen tänker lysa en stund ☀️

Likes

Comments

Tårta, Dessert

Idag har vi haft skolavslutning för grabbarna. Tradition hos oss är att äta jordgubbstårta och traditioner bryter man inte.
Jordgubbstårtan gjorde jag faktiskt på köpta bottnar. Coops egna är mjölkfria och tiden fanns inte att hinna baka egna idag. Prövade att göra vaniljkräm på mandelmjölk och det blev bästa jag gjort hittills. Fyllde även med äpplemos och jordgubbar. Toppade med soyagrädde och jordgubbar. Gjorde även en som jag toppade med laktosfri grädde och jordgubbar.

Soya tårtan kanade tyvärr men smakade bra ändå.
Någon som har något bra tips på hur man ska få grädden att stanna på tårtan längre än 5 min?

Nu firar vi sommarlov och hoppas på ett toppen lov ☀️🎂

Likes

Comments

Mjuka kakor, Bröd

Igår passade jag och Bella på att vara lediga. Eftersom grabbarna fortfarande går i skolan ( på torsdag börjar sommarlovet) fick hon bestämma vad vi skulle göra.
Blev inte så förvånad när hon ville baka 😉

Det blev sockerkaka och påfyllning av bröd i frysen.
Hon har verkligen koll på vad som ska i och hur man ska göra. Märks att vi bakar en hel del och att hon gillar det.
Nu är iallafall fall frysen full igen 😃

Likes

Comments

tips, Grilla

Hittade denna läckra behållare med tappkran till vårt utekök. Inbjuder till att svalka sig i värmen. Igår på kalaset hade vi saft i men glömde såklart att fota den då. Fick bli med vatten i idag istället.

Njuter i solen så här efter en vanlig måndag ☀️

Likes

Comments

Dessert, tips

Idag har vi firat yngste sonen med kalas nr 1 i solen. Han fick själv bestämma vad som skulle bjudas på. Självklart mjölkfritt 😃
Glass är favorit så det blev glassbuffe.
Vi bjöd på
Jordgubbar
Glass (tofuline jordgubb och choklad)
Sorbet (hallon och mango/passion)
Strössel (choklad och tuttifrutti)
Chokladsås (hittade att ICAs är mjölkfri)
Mini maränger
Marsmallows
Jätten citron kex

Alla kunde göra sin egna tallrik. Perfekt. Blur nog samma dessert nästa vecka på kalas nr 2.

Gjorde även skum munkar i helgen. Kommer mer om dom i morgon ☀️

Likes

Comments

tips, Mat/middag

Att göra sin egen taco krydda är jätte enkelt. Tycker den är godare än färdig köpt i påse. Enda problemet hemma hos oss är att ofta är någon krydda slut så idag gjorde jag en stor burk av vår egna taco krydda.
Grund receptet till 600gr köttfärs är
1 msk vardera av lökpulver, paprika och spiskummin.
Salta och peppra efter smak.
Lite vatten som får koka in.

Idag gjorde jag en burk med
1 1/2 dl av vardera lökpulver, paprika och spiskummin.
När jag sedan lagar tacos tar jag 3 msk av kryddblandningen.

Det får bli dagens tips från oss. En fin present istället för en blomma 🌸

Likes

Comments

Dessert, Choklad

Nu är vi redo för Eurovision.
Kladdkaka med soyagrädde och mjölkfria chokladknappar myser vi på till.

Heja Sverige och Australien 🇸🇪🇦🇺

Likes

Comments

paj, Dessert

Äntligen kom årets första rabarber. Vi gjorde en rabarber kaka av dem. Kändes verkligen somrigt.
Vad brukar du göra av rabarber?

Rabarberkaka

1 liter rabarber i bitar
1/2-1 dl socker
1 msk potatismjöl

Lägg i form och täck med folie. Grädda i 15 min i 175 grader.
Vispa under tiden pösigt
2 ägg
1 dl socker

Blanda i
100 gr smält mjölkfritt margarin
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl kokos
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Häll över rabarberna och grädda i 30 min i 175 grader
Servera ljummen med vaniljglass (vi hade tofuline vanilj)

Nu blir det Eurovision. Tittar du?

Likes

Comments

tips

Det är flera dagar sedan jag bakade senast har varit ute i det härliga vädret och grejat i trädgården istället.
Vår köksträdgård behövde en uppfräschning. Vi har ett litet växthus som vi brukar ha några tomatplantor, gurkplantor och örter i. I år blev det även en chiliplanta, Isabella valde.
Örterna i år är mynta, koriander, timjan, oregano, dill och persilja.
Utanför växthuset har jag fixat med pallkragar som står på grus så kanske jag slipper lite ogräs iallafall. I pallkragarna har vi rabarber, amerikanska blåbär, hallon, smultron, gräslök och jordgubbar. Potatis brukar jag stoppa ner i några spänner tycker det är kul med något eget odlat kilo per år.

Är så nöjd med hur det blivit, ska bara få ordning runt omkring nu också.
Nu väntar vi bara på att få baka av våra egna skördar.
Njut av solen och våren 🐝☀️

Likes

Comments