View tracker

tips

Fick för två år sedan en aronia buske av min bror och i år har den väldigt mycket bär för första gången.
Letade runt lite och hittade att aronia är ett riktigt superbär som är proppat med antioxidanter och c-vitamin.
Den är lite sträv i smaken så antingen får den sitta kvar till första frosten eller så får den några dagar i frysen för samma effekt.

Plockade av nästan 3 liter bär idag. En liter ska få bli likör. Det är inget som jag brukar göra men det lät så spännande och skulle smaka som portvin och det tycker jag kan vara gott. Återkommer med recept och bild när jag sätter igång den.
De övriga bären tänkte jag torka för att ha i müsli och liknade.
Någon som har något annat tips på vad jag kan pröva att göra?

Skärmbilden kommer från blomsterlandets sida.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Mjuka kakor

På söndag spelar sonen fotbolls sammandrag på hemmaplan och då blir det försäljning av hembakat.
Jag väljer alltid att baka något mjölkfritt förra gången blev det skummunkar som både var mjölkfria och glutenfria. Mycket uppskattat.

Vi har massor med äpplen så valde att baka en äpplekaka denna gången. Provade ett nytt recept i långpanna med kanel och kokos.

Äpplekaka med kanel och kokos

200gr mjölkfritt margarin
2 dl havredryck
1 dl pressad citron
6 dl vetemjöl
6 dl socker
3 tsk bakpulver
4-8 st äpplen i klyftor utan skal
1-2 tsk kanel
1 dl kokos

Smält margarinet, ta av kastrullen från plattan och häll i havredrycken.
Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt det smälta margarinet och citronsaften.
Häll smeten i en bakpappersklädd eller smord långpanna.
Tryck ner äppelklyftorna i smeten och strö över kanel och kokos.
Grädda mitt i ugnen i 50-60 min i 150 grader varmluft.
Låt svalna helt innan du delar till lagom bitar. Jag fick 35 st

Fotbollen får inte alla bitarna. Måste ju smaka någon bit själva också.
Blev riktigt goda så tror jag måste ta en bit innan jag går och lägger mig 😉🍎🍏☕️

Likes

Comments

View tracker

Mat/middag, Mellanmål, tips

Jippi!!!! Lyckades äntligen med ugnspannkakan tack vara flera tips från en Facebook grupp. Har försökt flera gånger men totalt misslyckats men äntligen blev den som den ska.
Barnen älskade den och tyckte vi skulle äta det i morgon med 😉

Ugnspannkaka
4dl mjöl (vete eller durum)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
8 dl mandelmjölk (havre ska också gå bra)
5 st ägg

Blanda ihop och häll i långpanna. Grädda mitt i ugnen i 200-225 grader i 30 min
Låt stå ca 10 min innan du serverar. Vi hade lingonsylt, äpplemos och rivna morötter med äpple i till även vitkål med lingonsylt i är gott till.

Hittade en konstig svamp när jag var ute och sprang, den lyste upp stigen. Var tvungen att ta ett kort 🍄.
Nu ska jag njuta av resterna på björnbärs pajen från helgen framför tvn.

Likes

Comments

tips

Vilka underbara dagar vi haft sista tiden. Riktigt sensommar.
Barnen planterade prydnadspumpor i våras. En väldigt rolig planta som det växer olika sorters pumpor på samma ranka. Vi har fått väldigt många pumpor så flera ställen i trädgården får de förgylla 🍁🍄☀️
Kommer plantera prydnadspumpor till våren igen.

Likes

Comments

paj, tips

Det var ett bra tag sen något hamnade på bloggen, vet egentligen inte varför. Har bara inte hunnit, tiden räcker inte alltid till, men lovar att bättra mig.

Nu skördas det för fullt i vår trädgård. Björnbär har vi plockat flera liter sista veckan. Tagg fria björnbär är bäst (iallafall att plocka) men även vilda är väldigt goda. I veckan har vi bara ätit dem som de är eller med naturell kvarg till. Alpros naturell till Isabella.
Idag blev det en paj med det knäckiga täcket som jag tidigare haft både blåbär, rabarber och äpplen till.
Trevlig kväll på er 💜

Likes

Comments

Dessert, paj, Tårta

Igår firade vi makens födelsedag med en enkel och somrig paj som är både mjölk och äggfri.
Ananas är inte min favorit i vanliga fall men denna paj gillar jag och den har funnits med i min recept bok i ca 20 år och bakas minst en gång per år.
Det var dock första gången jag gjorde den helt mjölkfri och den smakade precis som vanligt, jättegott!

Recept:

Pajdeg:
150gr mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker

Fyllning:
2 dl ifraiche (créme fraiche om du inte vill göra den mjölkfri)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 burk krossad ananas (mellanburk) hälld genom sil men inte helt torr.

Smält margarinet. Blanda övriga ingredienser till pajdegen i det smälta margarinet och tryck sen ut den i paj formen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll det i paj formen. Pajskalet ska inte förgräddas,
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 30 min till pajen fått lite färg.
Låt svalna. Pajen ska serveras kall.
Går väldigt bra att göra dagen innan och förvara i kylskåp till servering.
Gott med jordgubbar till vid servering eller precis som den är.
Mums🍍☕️☀️

Likes

Comments

Grilla, paj, Mat/middag

Att kunna skörda sina egna grönsaker och bär i trädgården är riktig lyx tycker jag.
Idag tog vi upp de första potatisarna för sommaren. Brukar alltid stoppa ner några stycken bara för att det är kul. Har tyvärr glömt vilken sort det var men goda var de 😉
Jag ugnsbakade i ca 35-40 min på 200 grader dem med lite salt och peppar på. Bara sköljde av dem och delade de stora på mitten la på plåt. Gott till grillat.

Skördade även rabarber, jordgubbar, tomater och gurka till dagens middag. Våra rabarber har efter vi gjorde om i trädgården börjat växa som bara den. Tror de stod för skuggigt innan men nu verkar de stor trivas.
Gjorde rabarber paj med knäckigt täcke till efterrätt. Gillades av svärföräldrarna som var på besök. För receptet sök bara på knäckig paj (byt ut blåbär och hallon mot rabarber) eller vänta till i morgon så lägger jag upp det med rabarber.

Blåbär är favorit här hemma så imorgon ska vi se om det blir några till efterrätt eller om vi äter upp alla när vi plockar........hoppas bara solen skiner en stund iallafall ☀️

Likes

Comments

Bröd, Mellanmål, Små plock

Fröknäcke är en favorit här hemma. Bakar alltid dubbelsats för annars är det slut innan jag hinner blinka 😉
Fick detta enkla recept av en av mina bästa vänner för några år sedan och det bakas ofta här hemma både med grovt rågmjjöl och majsmjöl.

Recept:
2dl grovt rågmjöl eller majsmjöl
1/2 dl var av solroskärnor,linfrö, pumpakärnor och sesamfrön
1/2-1 tsk salt
1/2 dl olja (jag använder raps)
2 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienserna väl och tryck ut degen på ett bakplåtspapper, jag lägger degen i mellan två bakplåtspapper och trycker ut med händerna när degen är uttryckt lägger jag över det på plåten och drar bort det översta bakplåtspappret. Strö över havssalt om du vill och grädda i 150 grader varmluft i 60 min eller tills knäcket är krispigt. Låt gärna plåten stå kvar i ugnen på eftervärme en stund.
Bryt knäcket i bitar och förvara i lufttätt burk.
Gott att äta som det är eller med pålägg på. Vi äter det helst som det är.

Vilket konstigt väder vi har sol, regn, sol, regn och sol och regn samtidigt. Hoppas det blir stabilare i morgon 🌦☀️

Likes

Comments

Mellanmål, tips

Idag gjorde jag och barnen milkshake till mellanmål, mjölkfri såklart.
Lyxigt så här på en måndag men det är sommarlov och barnen är superförkylda då får man lyxa till det.
Vi tog ca
2 dl tofuline vanilj
250gr bär (vi hade hallon och blåbär)
3 dl mandelmjölk (spädde till bra konsistens)

Körde alltsammans i mixern till bra konsistens och hällde upp i glas. Vi tog vinglas bara för att lyxa ännu mer.

Blev riktigt mumsigt. Tror vi ska prova med jordgubb en annandag.
Nu hoppas jag på att solen tänker lysa en stund ☀️

Likes

Comments

Tårta, Dessert

Idag har vi haft skolavslutning för grabbarna. Tradition hos oss är att äta jordgubbstårta och traditioner bryter man inte.
Jordgubbstårtan gjorde jag faktiskt på köpta bottnar. Coops egna är mjölkfria och tiden fanns inte att hinna baka egna idag. Prövade att göra vaniljkräm på mandelmjölk och det blev bästa jag gjort hittills. Fyllde även med äpplemos och jordgubbar. Toppade med soyagrädde och jordgubbar. Gjorde även en som jag toppade med laktosfri grädde och jordgubbar.

Soya tårtan kanade tyvärr men smakade bra ändå.
Någon som har något bra tips på hur man ska få grädden att stanna på tårtan längre än 5 min?

Nu firar vi sommarlov och hoppas på ett toppen lov ☀️🎂

Likes

Comments