Bel

Att lär sig att tycka om sin kropp tar riktigt lång tid. Kommer nog aldrig tycka om den hela tiden varje sekund hela livet men mitt mål är att den bara finns där och jag värderar inte. Att sträva efter en "perfekt" kropp, vad fan är det? Kroppen ser olika ut. Hela tiden. I olika vinklar.

Bilderna är tagna typ 5 sekunder emellan varandra. Skillnaden? Jag sträckte på mig och gjorde en annan pose. En bild är inte hela sanningen. Så när ni ser bilder på kroppar som ni anser är "goals" (vad är det ens för grej?) så är det inte så. Det är bara en bild i en vinkel. Vi ser alla olika ut hela tiden! Det beror bara på hur man står eller sitter osv.

Den enda kropp som ska vara "goals" är din egen.

Likes

Comments

Recept för riktigt goda Nuggets gjort på quinoa!

4 port (ca 12 st):
1 dl quinoa
0,5 lök
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1,5 dl riven ost
2 tsk japansk soja
0,5 ströbröd
Salt & peppar
Sesamfrön
Rapsolja att steka i

Koka quinoa utan salt i 2 dl vatten ca 15-20min under lock. Hacka lök fint och blanda ihop med ägg, mandelmjöl, ost, soja, salt & peppar. Rör ner den kokta (och lite svalnade) quinoan & ströbrödet. Forma till nuggets och vänd i sesamfrön. Stek ett par minuter på vardera sida i olja på medelvärme. Snåla inte på oljan, de ska bli frasiga och gyllene. Blir bäst konsistens om de svalnar lite innan de serveras.

Ja, nu gör jag ju aldrig som receptet utan tar vad vi har hemma. Jag hade rödlök, funkar lika bra. Jag hade nog rivit löken, godare utan lökbitar. Jag hade 1 dl mandelmjöl & 2/3 dl pofiber istället för bara mandelmjöl (den tog slut). Jag hade lite mindre ost. Sesamfröna är något jag lagt till i receptet då jag tycker att det är ett måste.

CurryMangoDipp:

2 dl créme fraiche eller tjock yoghurt
0,5 dl mango chutney
Salt & peppar
0,5 tsk curry (eller mer)

Blanda allt.

Passar riktigt bra till nuggetsen! Vi hade köpta pommes ifrån Felix till trots att jag är så fruktansvärt emot helfabrikat. Jag menar? Svårt att göra själv eller? Nej. Men Robert ville ha det så ja, vad gör man inte för kärleken..

Likes

Comments

Hej! Alltså, blivit så väldigt dålig på att skriva här för tillfället. Jag vet inte, har så mycket för mig nu att jag inte hinner med.. och så orkar jag inte alltid.

Men jag vill iaf tacka för alla kommentarer jag fick på mitt förra inlägg angående hunger. Det var många kloka saker ni sa och många bra tips. Jag pratade med min terapeut (som även är dietist i grunden och själv vegetarian) och hon sa att jag behöver mer protein för att hålla mättnaden. Hon tipsade, precis som ni klokisar, om att lägga i lite kvarg i yoghurten, proteinrika pålägg osv. Även att jag skulle tänka på att ha två olika typer av protein i samma måltid för att komplettera varandra. Har verkligen tänkt på detta och är inte längre lika hungrig. Så det var ju toppen!

Hade en underbar alla hjärtans dag i Göteborg iaf. Vi failade totalt på escapegame men hade riktigt roligt. Vi åt ju på en tapasrestaurang och det var sååå gott! Jag tog stekt halloumi, vitlöksstekta champinjoner, färskostfylld paprika och fikon/chevrè sallad. Vi delade även på kulpotatis och miniquesadillas med aioli. Mums! Sedan har jag bara jobbat och tränat mest. Varit på gymmet och kört mage/armar/rygg idag och sedan på ett spinningpass. Hamnade på ett puls distans och det var så jävla jobbigt. Är helt mosig i kroppen nu. Hade ju pulsmätare på sig och pulsen skulle ligga på 85% av maxpulsen hela passet nästan. Det är nog sista & första gången jag går på det. Fy fan, jag var bara en pöl av svett efter det. Visualiserade att jag gick av cykeln och ut genom dörren hela passet. Hahaha. Varför gör jag såhär mot mig? För att det känns SÅ JÄVLA BRA efteråt. Och där & då känner man att man lever. En känsla jag ibland inte upplever med all min tomhet.

Sedan har jag testat löpning i veckan, enligt min & sjukgymnastens rehabplan. 5 km på mjukt underlag (skog) och det gick så bra! Var jobbigt i början, tycker typ att det börjar bli kul först efter 5 km så det var svårt att bara avbryta när det kändes så bra. Men jag gjorde det och längtar redan tills nästa veckas löprunda. Ska ha uppföljning med henne sista februari så hoppas jag att jag kan testa och springa 2 x 5km/veckan.

Nu ska jag äta kvällsmål. Yoghurt, kvarg, flingor, russin, banan, blåbär, pumpafrön, vindruvor och apelsin. Bästa.

Ha en fin helg! Jag ska upp och jobba imorgon så det blir en tidig kväll för mig.

Bilder ifrån alla hjärtans dag!

Likes

Comments

Glad alla hjärtans dag på er! Hoppas ni får en mysig dag med mycket kärlek. Jag och Robert ska till Göteborg och "leka". Ska på ett escape game och sedan blir det mat på tapasrestaurang. Inte jätte romantiskt med escape game men vi tycker sådant är roligt så för oss är det romantiskt. Ska bli intressant att prova den där restaurangen också.

En sak som varit riktigt jobbig den senaste veckan (eller de senaste 2 veckorna typ) är att jag är så jävla hungrig HELA tiden. Jag vet inte vad som är fel. Det finns inget stopp i mig. Jag blir aldrig mätt. Jag kan känna mig "hyfsat nöjd" efter en måltid men är vrålhungrig igen efter en kvart. Vill äta hela tiden. Lagt till mat och extra förmiddagsmellis, tagit om på kvällen osv men det hjälper inte. Äter morötter stup i kvarten men det mättar ju inte. Ingenting mättar. Detta är riktigt jobbigt. Gråtit över detta en del. Det är inte jobbigt rent ätstörningsmässigt utan bara as jobbigt att alltid vara hungrig. Och om det är jobbigt för ätstörningens skull så är det pga att det påminner mig om massa svåra saker från när jag var dålig och gick runt hungrig hela tiden. Vad ska jag göra? Jag kan inte ha det såhär. Ska ta upp detta med min behandlare och se vad vi ska göra. Jag får ju typ kolla vad som är fel, det är inte normalt. Och det är inte att jag är sugen heller, magen kurrar av hunger liksom. Blä.

Nu ska jag äta frukost innan jag går på samtal. Tänkte försöka hitta nya propuden på Willys också på vägen.

Som sagt, ha en underbar dag! Massa kramar på er!

Likes

Comments

Att träna. Det är ett av de bästa besluten i mitt liv just nu. Jag hoppas att jag aldrig slutar göra det. Jag blir så glad och mitt humör så mycket stabilare! Sedan jag var tvungen att pausa ifrån löpningen har jag testat rätt mycket nya grejer på Friskis och har fastnat för en del av dem. Jag har ju varit på spinning några gånger och det är egentligen ingenting för mig. Jag tittar bara på klockan och vill att passet ska vara slut, haha. Men det är bra kondition och det känns väldigt gott efteråt. Sedan har jag varit på indoor walking, cirkelgym, vanliga gymmet (och testat olika där) samt flowride. Indoor walking är sådär, roligare än spinning men inte super kul. Bra konditionsträning det också och gör nog hellre det än spinning om tiderna passar. Är ju även med i "Ica Klassikern", just for fun, och då räknar man ju in det som en del i "Vasaloppet" så snart är jag i mål med det momentet. Åkt 55km av 90 än så länge. Cirkelgym var sååå roligt!! Riktigt kul. Det kommer jag definitivt att gå på igen! Och hoppas det blir lättare att få en plats på passet snart när alla nyårslöftare ger upp. Vanliga gymmet är helt okej, kommit in k en rytm där och det känns bra. Har problem med att tänka att jag har tränat när jag varit där då jag inte blivit jätte flåsig & svettig men det är en annan skön känsla i kroppen, muskeltrötthet på något vis. Och slutligen Flowride. Fy vad kul pass!! Det är som ett gympa/dans pass där alla rörelser görs i ett flow. I takt till musiken då. Svårt att förklara med riktigt kul.

Igår var jag väldigt länge på träningen, först gym med armar, ben & mage vilket tog ca 1,5 timmar innan jag var på flowride i 1 timme. Var så trött efter det. Cyklade hem, åt god quesadillas och gick sedan och handla massor av godis. De hade dessutom extra pris på naturgodis så blev några sådana bitar också. Mums. Har precis avnjutit en god lördagsfrukost med mannen. Ciabatta fralla med ägg & ost samt en liten skål Yoggi med blåbär. Mätt & belåten ska vi ge oss ut på en promenad. Idag ska vi bara slappa. Ha en fin helg!

Likes

Comments

Rensade kylen på rester och slängde ihop detta!

Du behöver:

2 tortilla bröd medium
Smör
Bonjour färskost taco
Riven ost
1/4 burk kikärtor
Purjolök
Champinjoner
Salt & peppar
Rapsolja
Ruccola

Bred ett tunt lager smör på ena brödet och ett runt lager färskost på andra. Hacka purjolök och skriva champinjoner. Ta en gaffel och mosa kikärtorna. Lägg purjolök, champinjoner, kikärtor, ruccola på ena brödet och strö över lite riven ost. Lägg ihop bröden och stek på båda sidor i olja (på medelvärme) tills de fått fin färg. Dela i fyra och servera med grönsaker & vitlökssås! Sååååå gott!

Likes

Comments

Idag är en dålig dag men jag väljer att låta det vara okej. Jag väljer att inte fly ifrån min känsla med destruktiva medel. Jag väljer att ta hand om mig och min kropp. Jag tillåter mig själv att gråta. Jag tillåter mig själv att skrika. (Jag råkade tillåta mig själv att kasta sönder lite saker i lägenheten också). Jag tillåter mig att ligga i soffan. Jag tillåter mig allt det där, för det går över. Det känns inte så nu, det känns meningslöst och mina tankar är mörka som natten. Och som på beställning är anorexirösten där och pickar på uppmärksamhet. Den gör lätt det när jag faller, den rösten är ju trots allt närmast till hands av alla självdestruktiva röster jag haft inom mig. Det är tungt, det är en röst jag inte hört så tydligt den senaste tiden, nästan inte alls faktiskt. Men jag blundar, pluggar i öronproppar och låtsas att det regnar.

Det går över.

Jag var på jobbet. Jag åkte till gymmet. 40 min på crosstrainern, jag tyckte om det, jag mådde bra!! Det kändes skönt att få ut det där som sitter i kroppen och jag var på gott humör. Sen hörde jag rösten och förstod att det var dags att strunta i det resterande av passet och åka hem istället. Aldrig att den rösten ska vara anledningen till att jag står på en träningsmaskin igen. Aldrig. Så jag åkte hem. Gjorde lunch, fick mitt utbrott och nu har jag kollapsat i soffan, som jag sa. Jag vilar & tar hand om mig.

Jag är så trött. Det gör mig trött när det blir såhär. Och orolig. Men det går faktiskt över. Och det är helt okej att det är såhär ibland. Acceptera verkligheten för vad den är, eller vad är det dem säger? (Med "dem" syftar jag på terapeuter & psykologer).

När ni har det så här, för vi har alla sådana dagar, glöm inte att det går över. Ta hand om er. Sätt på en mysig film. Köp något gott. Kramas. Sov en stund. Gör något tröstande & innan ni vet ordet av har det vänt igen. I alla fall lite.

Kram

Likes

Comments

Alla recept är för fyra portioner om jag inte skriver något annat!

Buddha bowl med bbq-tofu:
400g fast naturell tofu
Råris för 4 pers
1 paprika
1 broccolihuvud
2 msk rapsolja
1 msk vatten
1 burk majs
1-2 msk tamari
1 dl bbq-sås (se nedan)
Sesamfrön & koriander
Salt & peppar

Bbq-sås:
1 1/2 dl krossad tomat
1 1/2 dl ketchup
1 msk agavesirap
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tamari
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano

Låt tofun rinna av på hushållspapper. Blanda allt till bbq-såsen. Koka riset enligt förpackningen. Skär paprika i stavar, gör broccoli till mindre buketter och stek i olja ca 1 minut. Häll på vatten & på med ett lock och stek i några minuter till. I med paprika, majs & tamari och stek lite till. Häll i en skål & ställ åt sidan.

Skär tofun i tärningar, salta & peppra. Stek tills bra yta och lite bruna. Tillsätt bbq-såsen och puttra i några minuter tills tofun sugit åt sig lite av såsen och såsen tjocknat något. Lägg ris i en skål, toppa med grönsaker, tofu, sesamfrön & koriander.

Note: Jag hade fler & andra grönsaker, tex hel stekt pärllök. Äger ingen agavesirap så tog vanlig honung samt tillsatte lite liquid smoke. Ja, går ju att variera i oändlighet. Gott äre iaf!

Krämig polenta med svamp & kikärtor:
4 3/4 dl kokosmjölk
7 dl vatten
1/2 tsk salt
1 1/2 dl polenta

300g champinjoner (och kantareller om man har det)
1 schalottenlök
3 msk rosmarin (gärna färsk)
1 burk kikärtor
1/2 msk soja
1 msk vit balsamvinäger
Salt & peppar
En klick smör

Koka upp kokosmjölk, vatten, salt & polenta. Små puttra på låg värme i ca 6 minuter tills den är klar.

Skär champinjoner i skivor & hacka lök. Stek lök, svamp & rosmarin tills svampen är mjuk. Tillsätt de sköljda kikärtorna & sojan och stek i 8 minuter ca. Häll över balsamvinägern & koka upp snabbt. Smaka av med salt & peppar. Rör ner en klick smör. Häll upp polentan i en djup skål och toppa med svampblandningen! (Jag har testat med lite fler grönsaker exempel hericot verts men enbart svamp funkar faktiskt bäst tycker jag).

Stekt ris med krispig currytofu:

200g strimlad vitkål
1 lök
2 vitlöksklyftor
En näve sockerärtor
2 morötter
Rapsolja
Ris till 4 pers
3 msk japansk soja
2 ägg
2 tsk curry (gärna mer!)
Salt & peppar
1 dl vetemjöl
2 dl panko
300g fast naturell tofu
Vårlök
2 dl jordnötter
Lime

Koka ris. Strimla kål, hacka lök & vitlök, skär sockerärtor på snedden och hacka morötter grovt. Woka allt några minuter i olja. Viktigt med mycket varm platta så de wokas & inte kokas! Tillsätt det kokta riset lite i taget och fortsätt woka så allt blandar sig. Tillsätt soja i slutet.

Blanda ägg, curry & salt på en tallrik. Häll upp vetemjöl i en annan & panko i en tredje. Skär tofun i centimeter tjocka skivor. Vänd tofun i mjölet, sen i ägget och sist i panko (panera med andra ord). Stek frasiga och gyllene, snåla inte på oljan. Servera med riswoken, strö jordnötter över och klipp lite lök ovanpå. Garnera med lime. Ha gärna mer sojasås till också, mycket gott!

Enkel orientalisk linssoppa:
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Rapsolja
2 tsk curry
3 dl röda linser
Ca 1,5 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 msk tomatpuré
4 dl fryst grönsaksblandning av ärtor, majs & röd paprika
Salt & peppar

Hacka lök & vitlök och fräs med curry i kastrull. Tillsätt linser (sköljda), vatten, buljong & tomatpuré och låt koka med lock på glänt i 15-20 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt grönsaksblandningen. Salta & peppra och ev mer curry. Servera med gott bröd/fralla! Enkelt va?

Rödbetsrisotto med chèvrekräm & rostad mandel:

4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 rödbetor (300g ca)
2 msk olivolja eller rapsolja
3 dl avorioris eller liknande
2 dl matlagningsvin
2 msk grönsaksfond
7 dl vatten
3 dl parmesan
Salt & peppar

100g chèvre
1 dl tjock yoghurt
God sallad
2 dl grovt hackad mandel
3 dl krutonger (finns att köpa om man inte orkar göra)

Finhacka lök & vitlök. Skala & riv rödbetor grovt. Fräs lök & vitlök snabbt i en kastrull. Tillsätt rödbetor & ris mot slutet. Tillsätt vin och koka under omrörning. Häll sedan i fond & någon dl vatten och fortsätt röra hela tiden. Tillsätt lite vatten i taget i takt med att det kokar in i riset. Blanda under tiden ihop chèvre & yoghurt till topping. När riset blivit lagom mjukt, rör ner den rivna parmesanen. Smaka av med salt & peppar. Rosta mandeln i en torr panna. Servera risotton med chèvrekrämen, mandeln, krutonger & en god sallad.

Dessa recepten tycker jag är både enkla och relativt snabba att göra. Jag har kanske lagt upp något av dem tidigare, ibland vet man inte vad man lägger upp, hehe. Men jag kan inte ta cred för dessa recepten utan de kommer från olika kokböcker jag har (några av bilderna också, höhö). Jag gör dock aldrig exakt som receptet utan har det som en grund och sen slänger jag i lite som jag tycker passar. Så det blir olika varje gång! Försökt komma på & skriva ovan om jag tyckte något var extra bra som jag gjort annars så våga experimentera! Kokböckerna som går flitigast här är Sara Ask & Lisa Björbos kokböcker, värda pengarna om ni vill ha bra inspiration! Kram på er.

Likes

Comments

Matplanering för vecka 6:
Måndag:
Majsplättar med kokosmjölk / korv & mos
Tisdag: Halloumisallad / Krämig polenta med svamp & kikärtor
Onsdag: Rester majsplättar / Chili sin Carne
Torsdag: Bananpannkaka med kvarg / Mathavrepytt med tofu
Fredag: Halloumisallad / Quesadillas
Lördag: Rester polenta / Tacos
Söndag: Spenatsoppa med ägg & fralla / Grönkålsgratäng

Aktivitetsplan för vecka 6:
Måndag:
Jobba 7-10, vila, träffa mamma
Tisdag: Samtal med terapeut 8.30, gym & indoor walking, "självkväll"
Onsdag: Spinning 6.45, DBT-gruppen 9.30, Cirkelgym
Torsdag: Jobba 7-10, gym
Fredag: Jobba 7-10, gym + grupp pass, fredagsmys
Lördag: Dejtdag, vila & mysa
Söndag: Spinning & gym

Veckans utmaning: Ha eget fredagsmys med godis, utan att Robert är hemma. Tror inte det kommer vara jätte utmanande men första gången på väldigt länge, haha.

Pappa & bror fyller år i veckan också. Bror bor ju i Hbg så jag kommer inte träffa honom men kanske blir en sväng till pappa. Tror inte det dock, han har inte hört av sig på länge. Men han kanske bjuder till helgen, vi får se.

Nu dags för lite Halloumisallad! Mums! Sedan cyklar jag till Friskis. Ha en fin vecka!

Likes

Comments

Goda, enkla & snabba majsplättar! Recept till 4 portioner:

2 dl vetemjöl
4 dl kokosmjölk
2 krm salt ca
3 dl majs
2 ägg
2 msk sweet chilisås
Olja till stekning

2 dl tjock yoghurt/créme fraiche
Färsk koriander
Sweet chilisås

Blanda vetemjöl & salt i en bunke. Knäck ner 2 ägg och i med kokosmjölk. Rör till en klumpfri smet. Häll i majs. Stek plättarna på medelvärme i olja.

Blanda yoghurt/créme fraiche med färsk hackad koriander. Jag hade i lite salt och pressad citron, passade bra!

Servera plättarna med en sallad, koriandersåsen & sweet chilisås!

Likes

Comments