Idag är det dags att åka hem! Helt sjukt att vi ska hem till Sverige igen. Längtar så otroligt mycket nu! Mindre peppad på 38 timmars restid... 38 timmar från att vi lämnar hotellet alltså pga att vi behöver åka två båtar & en taxi till flygplatsen å sen går flyget 01.50 thailändsk tid. Från första flyget är det "bara" 25 timmar! Så himla härligt att få komma hem till jul <3 PUSS!

Ganska härlig frukostplats

Härliga fyndet på havets botten

På promenaden in till stan! Genom djungel och över stränder

Stopp på vägen för en öl i solnedgången

Härlig vy från utsiktsplatsen här! Var en riktigt tråkig hike dit dock pga skräp och byggarbete överallt. Men väldigt värt det när man kom fram!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 90 Readers

Likes

Comments

Mysig solnedgång på Railay beach!

Vi lämnade regnet i Railay och drog till Phi Phi Don!

Vår hotell ligger precis på stranden och är super! Väldigt härlig strand och magiskt vatten, kristallklart!

Magisk solnedgång igår!! Tyvärr glömde vi kameran... Så vi får nöja oss med dessa mobilbilder

Bisarrt med julpynt på stranden

Hemskt dålig bild men supergod indisk middag igår!! Alex hittade 1000 baht på havsbotten när vi snorklade så vi åt gratis :)))

Vår lilla bungalow. Väldigt mysig!

Underbar frukost! Finns allt man behöver och vi fick den gratis för att vi stannar så länge (5 nätter) Favoriterna var ananas/banan & nutella pannkaka samt ägg & grönsak mackor. mummms

Ganska härligt att flyta omkring

  • 113 Readers

Likes

Comments

Hej från Thailand!

Nu bor vi på vårt andra hotell denna resa, på Railay Beach denna gång. Trodde att det var en ö då man måste ta båt hit men är tydligen fastland i Krabi men inga vägar pga bergen. Det var lite halvt nervöst när vi skulle frakta allt vårt bagage av och på long tail båten men det gick oväntat smidigt! Väldigt skönt att nu slippa alla mopparna och den förvirrande vänstertrafiken. Vi har det fortfarande toppen förutom att Alex varit lite sjuk, stackarn. I Ao Nang blev han (tror vi) matförgiftad, kräktes en natt + var dålig nästa dag och nu har stackaren ont i halsen av ACn samt ont i huvudet :( Tidigare idag hann han i alla fall med en hike upp i bergen här till en härlig utsiktsplats och en lagun. Jag skulle också följt med men det var otroligt brant så efter några meter klättrade jag och min höjdrädsla försiktigt ner och begav oss till gymmet istället. Alex fick med sig kameran i alla fall! Annars har vi inte gjort många knop, legat vid poolen eller på stranden, ätit massa pad thai och vegetariska hamburgare. Jag har varit nästan oroväckande trött och sovit ca 10 timmar per natt! Vi försöker också tappert skapa någon slags julstämning med julmusik och julfilmer men det känns helt ärligt ganska kört (klagar dock inte)...

Det är helt SJUKT hur mycket svenskar det är här btw, en riktig kontrast mot Beijing! Otippat få kineser också. Det känns lite ovant att inte kunna prata högt om vad som helst.

Ikväll planerar vi att gå till stranden tidigt för att se solnedgången och sen fortsätta på vår pad thai diet. Vi har kört mestadels vegetariskt här i Thailand, känns väldigt bra! Ska nog fortsätta så hemma sen (efter jul hehe).En grym vegetarisk burgare på stranden!

Hatar inte bergen

Vår packning tog upp halva båten

Vår pool!

Bad om pocherat ägg igår vid hotellfrukosten och fick detta trötta resultat. Frukosten är faktiskt sådär på detta hotell, personalen känns lite otaggad.

Apor på hotellet! Vi blev varnade när vi checkade in att aldrig lämna dörren olåst då dom tar sig in och snor ens saker haha.

Här har vi början av hiken! Jag fick svindel och vände ungefär där tjejen är på bilden.

Här från utsiktsplatsen!

Apis!

Likes

Comments

WOHO 2 inlägg på en dag! Här tänkte jag lista lite saker jag kommer sakna och saker jag inte kommer sakna med Beijing! Allt som allt har det dock varit VÄRLDENS BÄSTA termin och jag kunde inte önska mig mer. Wow vad häftigt det har varit och wow vad fort det gått. Kan verkligen inte begripa att vi inte ska tillbaka till vårt hem - Yanshan hotel. Tack Beijing, alla utbytisar, all knasig lokalbefolkning och framförallt TACK Alexander för att du är den bästa tänkbara (rese)partnern i precis alla lägen, jag älskar dig!


Kommer inte sakna:

- Publika toaletterna.... hål i golvet är INTE mysigt

- Urinstanken från skoltoaletterna. Deras idé av städning verkar vara att moppa utan att byta vatten

- Luften! Har inte känt av det på något sätt men man vet ju att det är dåligt. Dock börjar den värsta tiden tydligen först nu på vintern när kolen börjar eldas så som tur är hinner vi inte utsättas för det så länge!

- Kinesers hygien. Dom flesta använder inte toapapper (man tar med sig från en behållare vid handfaten innan man går in så man märker...) och inte heller tvättar dom händerna, som bäst med endast vatten

- Bara restaurangmat, saknar att kunna laga mat

- Att cash is king för oss som inte har e-betalning som alla kineser använder via WeChat

- Allt harklande med efterföljande spottloska på gatan, man får akta sig för att kliva i spott exakt överallt

- Småbarn utan blöja på stan under sommaren = kisspölar

- "Beijing Bikini" - googlade fram att detta var namnet för trenden med män med upprullad t-shirt på stan

- Brist på säkerhetsbälte i taxibilarna

- Det faktum att ingen förstår en, ingen förstår engelska och kinesiska är omöjligt

- Maten - det finns som tur är massvis med toppenbra restauranger, men "vanlig" kinesisk mat är helt enkel inte bra. Det är generellt mycket oidentifierbara ingredienser, onyttigt och bara läbbigt helt enkelt.

- All otydlighet från all auktoritet. Polisen, skolan, flygplatserna. Allting tar 10000 år och dom försöker inte ens.

- Lärarnas attityd. En lärare svarade när vi bad om instruktioner till ett case "that's not my job, don't you have friends you can ask".

- Bristen på service på restaurangerna! Förstår ju att dom inte är så motiverade då dom inte tar dricks, men att börja städa och ställa upp stolarna en timme innan stängning är inte så trevligt...

- INTERNET. Det är helt katastrofalt. Wifi som 4g. Vi har inte kunnat kolla på Netflix sedan augusti.

- Närvarokrav + frekventa presentationer i skolan. Som sagt lägre svårighetsgrad men tar ändå väldigt mycket tid

- Brist på promenadstråk/allmänna parker. Inte så mysigt att promenera på trottoarer. Parkerna är långt bort och tar dessutom inträde då dom alltid är placerade vid något heligt tempel.

- Pustarna av hemsk lukt utomhus. Var samma i Shanghai, måste vara dålig sophantering eller så.

- Nudlar!! Ätit orimliga mängder på hotellrummet...

- Kinesernas smaskande! (och bordsskick över huvud taget) Jag brukar aldrig störa mig särskilt mycket på när folk smaskar men kineserna har tagit det till en helt ny nivå. Fruktansvärt obehagligt ljud!

Kommer sakna:

- (Nästan) allt det negativa - gör hela grejen till en spännande upplevelse!

- Billig taxi! 13 yuan (ca 17 kr) för dom första 3 km sen 2,30 yuan (ca 3 kr) per km

- Billig mat & öl ute. Finns riktigt härliga restauranger och många barer med stort ölutbud

- Ingen dricks. Personalen tar inte emot dricks! På vissa finrestauranger gör dom det men generellt så skulle dom tacka nej och ge tillbaka pengarna (har sett det

- Ljusare dagar än höstterminen i Sverige, det blir mörkt vid 18 nu i december

- Sommarvärme (runt 30 grader) september ut, sen lång höst! Fortfarande ca 9 grader om dagarna i december.

- Vädret, jag tror att jag kan räkna på fingrarna hur många gånger det har regnat sen vi kom hit

- Billig tunnelbana! Max 7 kr per resa

- Känns tryggt, det är inte särskilt kriminellt här

- Våra favoritrestauranger; Great Leap Brewery, Mr.Shi's dumplings, Wagas, Lost Heaven

- Bo på hotell = nytvättade handdukar och städning varje dag

- Den lägre svårighetsgraden i skolan, tar bitvis mycket tid men känns inte så seriöst.

- Utelivet - gratis inträde, gratis drinkar, bra musik

- Att man kan ta 5 timmars tåg för en weekend i grymma Shanghai

- Kinesiska muren, så sjukt häftigt

- Gatorade, så gott att dricka på gymmet!

- Finns alltid lediga löpband på gymmet

- Uppskuren ananas, melon, drakfrukt osv billigt i butik

- Sommarpalatset, så mysigt och vackert att promenera omkring där!

- Silk market, trist att pruta men grymt utbud, särskilt av skor

- KTV, kareokerum med massa öl & fruktbuffé!

- Global warehouse - bästa barhänget med gigantiskt ölutbud, tärningsspel och beerpong

- Och så klart att få vara med Alexander 24/7! Då har vi även gjort precis allt plugg ihop, grupparbeten som tentaplugg. Häftigt att man inte tröttnar på varandra efter att ha gjort allting tillsammans i över tre månader

Denna härliga man klippte alltså tånaglarna på en parkbänk på campus.....

Great leap <3<3<3

Wagas!

Underbara sommarpalatset.

Mr.Shi's dumplings! <3333

Shanghai och Vezzo <33

Kinesiska muren! Vill verkligen tillbaka, häftigaste jag sett.

Dålig bild men grymma klubben Sirteen

Vics!

Global warehouse! Alex å Jean-Hughes i beerpong turnering

KTV!

Likes

Comments

Hej!

Vips så var terminen över, typ. Nu befinner vi oss i Thailand och har alltså lämnat Beijing för gott, förstår fortfarande inte! Nu i veckan hade vi alltså våra tre sista tentor, det gick verkligen helt tvärtemot mot vad vi hade trott. Strategic management i tisdags trodde vi båda att vi skulle spika men nästa halva tentan bestod av en analys av det kinesiska företaget Tencent som bla skapat WeChat som alla kineser använder till allt; chat, resebokning, betalning i affärer osv. Det kändes måttligt orättvist mot oss utbytesstudenter som knappt vet något om detta och sen skulle analysera deras corporate strategy... Men jag pratade med läraren och det slutade med att jag fick ta ett annat företag, så jag tror att det löste sig! Sedan onsdag och dags för Supply chain management och kinesiska. Supply chain hade vi knappt pluggat till då det kändes helt omöjligt, ca 140 powerpoint slides per kapitel (totalt 8 kapitel) fyllda av olika ekvationer och teorier. Det kändes dessutom helt nytt alltihop då läraren inte går att lyssna på, grov kinesisk brytning och ett tonläge som i en mening går från skrik till en viskning. Detta förstärks även av dom fyra mikrofonerna framme vid tavlan som han envisas med att ha på trots att vi är 10 pers i ett rätt litet klassrum. I alla fall, det kändes rätt hopplöst.. Tentan är bara 30% av betyget i denna kurs så det var väl inte panik men det kändes ändå ENORMT härligt då det första läraren säger när vi sätter oss ned är att alla som skriver tentan idag får godkänt så länge en inte fuskar eller pratar. Då försvann plötsligt all nervositet och vi fyllde kvickt i alla multiple choice & true or false frågor och fick plötsligt upp hoppet om att till och med kunna få bra betyg i kursen.

Efter lunch var det dags för kinesiskan. Halvtimmen innan var inte nådig, riktig klump i magen för muntliga delen.. Skriftliga delen gick faktiskt riktigt bra och snabbt, fyllde i allt och det kändes som en rättvis tenta. Efter alla hade skrivit klart var jag först ut på muntliga delen, som tur var gjordes det individuellt utan publik! Det började med att man fick läsa upp ordpar som uttalas olika beroende på vilka apostrofer dom har = helt omöjligt. Detta hade vi inte pluggat på alls (går ju typ inte utan läraren) så jag vet inte alls vad jag sa egentligen haha. Trots att jag tror att hon skrattade till någonstans i mitten så måste det låtit okej ändå då hon sa "very good" efteråt. Efter detta ställde hon en lång rad frågor från alla olika kapitel, jag förvånade mig själv med att kunna svara på varenda en!! Dock var jag väldigt nervös så jag sa det och stammade vidare varpå hon sa "don't be nervous you are very, very good, so you don't need to be nervous". SÅ SKÖNT! Det gick super även för Alexander så euforin var total när vi promenerade ut från Renmin University campus för sista gången!

Sista kvällen i Beijing spenderades först på Central Perk, ett kafé i Chaoyang som är en replika av Central Perk kafét samt Joey's vardagsrum i serien Friends. Dom har även en TV som konstant spelar Friends avsnitt, underbart! Här tog vi en snabb öl och fotade alla små roliga detaljer dom har. (För Friends nördar; fanns bla böckerna Love me forever & what to expect when you're expecting, en stor Toblerone, "famous baby" tavlan, en liten huggsy och en skål med potpurri!). Sedan promenerade vi vidare för att äta sista kinesiska middagen på ett bra tag; världens godaste dumplings på Mr.Shi's dumplings i Sanlitun. Det var minst lika gott som sist (aah jag vill ha nu när jag skriver detta..) och vi föreviga även vårt besök med att skriva våra namn på väggen! Vi vandaliserade alltså inte vår favorit restaurang utan väggarna på alla Mr.Shi's är fulla av olika namn, flaggor och hälsningar. Därefter tog vi en sista öl på Great Leap Brewery och tog en taxi hem!

Nu är vi dock som sagt i Thailand, i Ao Nang i Krabi närmare bestämt! Vi har det verkligen helt magiskt. Det är strålande sol, varmt vatten, sanslöst häftiga berg, fina stränder, färska juicer, underbara frukt & nutella pannkakor och, framförallt, ljuv LEDIGHET. Idag har vi tagit en promenad på stranden + på vingliga trappor i djungeln, åkt long tail boat till PhraNang beach, solat, badat, utforskat grottor (bla en fylld av träpenisar??) och så har vi även tagit en sväng till hotellpoolen. Nu ska vi strax sätta oss på balkongen och ta en öl i solnedgången! PUSS OCH KRAM.


Likes

Comments

Ni hao!

I protest mot pluggandet tänkte jag skriva lite grann! Våra dagar såhär på sluttampen ser ibland ut så här:
08.00-09.00 - Första larmen går. Jag stänger av snabbt och hoppas att Alexander inte vaknade ordentligt så vi kan sova lite till.
09.00-09.30 Någon av oss tvingar sig upp och hämtar varsin yoghurt ur kylskåpet och slår på Modern Family på datorn.
09.30-11.00 Somnar pinsamt nog ofta om efter yoghurten... Vaknar var 20onde minut och säger "bara ett till avsnitt...."
11.00-12.00 Här får jag ofta få lite plugg-ångest och tvinga oss båda upp ur sängen. Då äter vi antingen nudlar i sängen (kommer inte att sakna nudlar) för att spara pengar eller så går vi till Circle Café, en restaurang på campus för lunch.

Härefter beror det lite på om vi har skola eller ej (vi har ju bara 3 lektioner över 2 dagar i veckan nu). Men antingen går vi och tränar och sen sätter oss på Maan Coffee och pluggar, eller så blir det föreläsning -> gym (hemsk gym-tid pga fullt med folk samt massa spännisar) --> Maan Coffee. Sen middag på ngn restaurang på campus eller nudlar hemma! Ibland åker vi iväg för middag men pga pengabrist och tidsbrist borde vi lugna ner oss på den fronten.

Helgen då, helgen var mysig! Jag har varit förkyld i veckan så vi tog det rätt lugnt. Middag på Great Leap i fredags (fjärde och sista gången pga FÖR mycket matkoma...) sen tog vi det väldigt lugnt i lördags då jag mådde rätt kasst. Hade ont i bröstet och kände mig trött, dåsig och anfådd. Detta fortsätte även in på söndagen så när vi satt och skulle plugga på Wagas i Sanlitun bestämde jag i samråd med mamma på Whatsapp att jag skulle kolla upp detta. Så vi åkte hem och hämtade försäkringspapper osv och begav oss till IMC, international medical center för att kolla så jag inte hade hjärtmuskelinflammation. Som tur är var det helt folktomt där så jag fick hjälp direkt. Tydligen lät det som min högra lunga andades tyngre eller vad han nu sa så jag fick utöver EKG göra lungröntgen för att se om jag eventuellt hade lunginflammation. Här hann jag bli rädd för lungcancer och allt vad man nu kan tänkas hitta i lungorna så jag var väl inte superglad. Efter lungröntgen fick jag lägga mig på en brits varpå en sköterska satte blöta klämmor på mina hand- och fotleder samt några sugproppar med sladdar på bröstkorgen (konstig mening men orkar inte omformulera...). Allt detta då för att göra EKG för att kolla mitt hjärta!
Efter den snabba undersökningen fick jag klä på mig och rätt omgående gå till läkaren igen. På den korta promenaden dit hann jag hålla tummarna riktigt hårt och be för att det inte skulle vara något farligt.
Som tur var var det inte det! (Vad dom såg i alla fall../obotlig hypokondriker).
Tydligen såg allt normalt ut och så vips så fick jag betala 2400 kr och gå! Allt gick väldigt smidigt och vi fick ett jättetrevligt bemötande, alla pratade engelska! Nu ska vi bara komma ihåg att skicka in kvitto + blankett till försäkringsbolaget hemma sen. Jag har dock fortfarande stundvis ont i bröstet/övre delen av magen så jag och Google börjar misstänka att jag har magsår... Jaja!
Efter detta firade vi med en mysig middag på Modo deli i Sanlitun och sen såg vi Fantastic beasts and where to find them på bio. Superbra var den!!

Nu ska vi fortsätta lyssna på julmusik och eventuellt koka lite te!

Liten salig blandning av bilder kommer lastat;

Här sitter jag med fantastisk hållning och lyssnar på resultaten!

Fick ta med min röntgenbild hem! Oklart vad jag ska göra av den nu dock....

Idag unnade vi oss varsin portion våfflor! Ångrade oss omedelbart efteråt då illamåendet var överväldigande

Fascinerande att detta räknas som godkänd presentation här!

I desperat behov av julkänsla - juliga bilder på yours truly

Spritutbud i en mataffär nära oss.. Vodkadunk anyone?

Underbart sötpotatispommes på Great Leap!

  • 231 Readers

Likes

Comments

Ni hao!

Inte lika lätt/spännande att uppdatera just nu då vi inte gör särskilt mycket nytt... Vi har snart våra tre sista tentor, så sjukt! Vi har haft ett projekt i en kurs som har tagit upp den mesta tiden denna vecka, men nu är vi äntligen klara så vi "bara" har tentaplugg + en kort presentation kvar!
Senaste veckans höjdpunkt var helt klart vår middag på Mr.Shi's dumplings i Sanlitun. Det var helt ofattbart goda dumplings, dessa kommer man verkligen att sakna hemma i Sverige - finns inga liknande! Annars har vi mest pluggat, gymmat, ätit på våra vanliga restauranger och tagit det lugnt! Det har varit ett par minusgrader här den senaste veckan och vi har frusit SÅ mycket. Det har tydligen alla andra också gjort då folket verkar ha lämnat sina mopeder och tagit till kommunaltrafiken istället. Dom två senaste gångerna vi tagit tunnelbanan har det varit lång kö in i vagnen och folk har knuffats och trängt sig helt otroligt mycket.
Som tur är verkar temperaturerna vända lite nu och det ska bli ca 9 grader om dagarna istället, härligt!
Om två (!!) veckor åker vi dock till riktiga värmen i Thailand!

På kafét "Maan cooffee" där vi alltid sitter och pluggar! (Sitter här just nu också)

Fint och gult här nu! Kom minimalt med snö häromdagen men den försvann illa kvickt. Har på senaste varit väldigt soligt och blått om än kallt.

Här en väldigt civiliserad tunnelbanekö

Mr.Shi erbjöd mindre bild-vänlig belysning

Utanför vårt gym! Gymmet är dock bara på våningen högst upp, annars infinns en liten arena och tydligen en bio någonstans också.

Här åt vi middag och drack lite öl en kväll i Wudaoku

  • 238 Readers

Likes

Comments

Första dosen av hemlängtan kom i måndags då vi åkte till IKEA... Vi åkte dit för att äta köttbullar och gravad lax <3 vi åkte väl egentligen främst dit för att köpa marabou men väl där så upptäckte vi att det inte fanns!! Katastrofalt. Vi köpte ingenting men klappade nostalgiskt på en del grejer i matbutiken.

Tråkigt nog hittade vi bara en sovande kines i butiken! Dock var dom flesta sängarna obäddade så vi var väl bara där fel tid.. Det är alltså standard för kineser att komma till Ikea och ogenerat bädda ner sig i sängarna för en tupplur. Många tar även med matsäck och äter vid display-matborden!

Bio!! I söndags hängde vi först på Wagas för att utnyttja internet och boka Thailand. Det blir 3 hotell, först vid Ao Nang Beach, sen Railay Beach och till sist Phi Phi Don! På kvällen gick vi och såg Doctor Strange på bio i Sanlitun. Sjukt mysigt!

Här har vi ett praktexempel på en "gymmande" tjej här i Beijing! En hel del killar som kör liknande också. Generellt är det många som helt enkelt vill ta närvaro på gymmet. Sedan står dom utanför med ena benet uppe på ett räcke och stretchar, denna position oavsett vad dom "tränat"

Underbara sötpotatis pommes på Great Leap Brewery <3 Råkade bli två middagar där i helgen.....

Baren på Great Leap Brewery!

Lyssnar på lite podcast på tunnelbaneturen till Sanlitun

Haha... apropå valet. Vi satt på kinesiska lektion när det hemska, förvirrande, bisarra resultatet blev officiellt

En slide ur en powerpoint i Cross-cultural management.... För sjukt för att ens finna ord!

  • 299 Readers

Likes

Comments

Ni hao!

Denna helg spenderades helt och hållet i Sanlitun! Världens bästa Alexander överraskade mig i fredags med att ha bokat in oss på ett hotell i Sanlitun över helgen! Så himla himla härligt och mysigt, blev superglad!!

Vi bodde på det helt nya hotellet CHAO, väldigt coolt och trevligt. Vårt rum var grymt och vår säng helt fantastisk, det var smärtsamt att lämna den imorse! Det underbara gymmet och frukostbuffén kommer man ju också sakna lite grann...

Väl i Sanlitun passade vi på att äta på vår favorit Wagas, så himla fräsch och god mat! Vi fick även till lite plugg och.... flygbokning!! Vi ska till Thailand i december! Vi spenderar två veckor där innan vi återvänder hem till lilla Sverige. Det ska bli riktigt härligt att avsluta vår grymma höst med lite sol!

Annars passade vi på att äta middag på två nya ställen. Great leap brewery åt vi på i fredags och det var super! Stort utbud av öl + underbara burgare = vinnande koncept. I lördags blev det Gung Ho pizza där vi delade på en 4 cheese pizza och sparris inlindad i parma, också super!

Allt som allt en perfekt helg som gick på tok för fort. Tusen tack till jordens bästa pojkvän!!!

Vårt rum som med utsikt över vår favorit stadsdel i Beijing. Vi hade förövrigt gratis minibar! Läsk, öl och juice som fylldes på varje dag. Dessutom hade vi en nespressomaskin!

Det underbara gymmet! Helt nytt och dessutom folktomt

Vart tog mina armar vägen....?

Wagas!

Great leap brewery!

I fredags tog vi varsin drink i hotellets mysiga bar.

Gung Ho pizza!

Frukosten imorse <3

  • 370 Readers

Likes

Comments

Riktigt kallt var det denna helg!

Fina sommarpalatset

Där står familjen Pettersson!

Här klättrade vi ut på en annan del av muren

Ovanför förbjudna staden!

Likes

Comments