Minestronesoppa

1 lök
3 vitlöksklyftor
1/2 liten squash
3 små potatisar
1 paprika (valfri färg)
1 paket krossade tomater mes chili
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 gr köttfärs
1 tsk vageta
1 buljongtärning
2 lagerblad
7,5 dl vatten
salt o peppar
spaghetti

Fräs löken och grönsakerna (tärnade) i en kastrull, lägg i färsen och fräs med en stund. Lägg i resterande ingredienserna och häll på vatten. Koka ca 30-40 minuter på mellanhög värme. Lägg i krossade spaghetti och låt koka tills spaghettin är färdig. Servera med ett gott bröd till soppan.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Enkelt supergott surdegsbröd
Jag blandat ihop degen på kvällen och gräddar dagen efter, alltså den kalljäser i kylskåpet. Knådas ej med maskin och blandas bara ihop så degen blir lätt smidig

Du behöver
1/2 dl aktiv surdeg
6 dl vatten (ljummet)
1 msk salt
ca 1 kg Ekologiskt mjöl

Lägg vatten i en stor skål mes surdegen, därefter häller du på ca 500 gr mjöl och blandar runt, lägg i resten av mjölet och blanda ihop degen med en träsked. Låt degen vila ca 1 timme med duk över, ta upp på mjölad bord och vik degen i mot mitten tills du får en elastisk fin deg. Lägg i en  brödkorg med duk som du mjölat innan. Lägg i en plaatlåda ovh in i kylskåpet minst 12 timmar. På dagen tar du ut degen och låter den vila i rumstemperatur ca 2-3 timmar, värm ugnen till 275 grader. Smörj in en gjutjärnsgryta med neutral olja och lägg i degen, grädda med lock ca 30 min och ta bort locket och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet vila innan du skär i den 😊😊

Likes

Comments

Då jag ej fick orningen på att degen jäser som den ska så fick jag lägga i en liten skvätt med torrjäst i degen för att få igång jäsningen.

Så på kvällen innan satte jag fördegen på surdeg som över natten fick stå varmt, men den reste sig inte som den ska så jag fick hjälpa den på traven då jag inte har tålamodet att vänta ytterligare några timmar.

Så fördegen:
75 gram aktiv surdeg
200 gr vetemjöl
200 gr ljummet vatten

Blanda allt ihop till en smet och låt stå över natten 9-12 timmar inplastad i en skål.

På morgonen har den förhoppningsvis dubblat storleken. Om inte så får torrjäst hjälpa degen på vägen.

Recept:
Fördeg
3 dl ljummet vatten
1 tsk  torrjäst
vetemjöl
salt

Blanda vatten och torrjäst i en stor skål, häll i fördegen och vetemjöl ca 3 dl. Blanda allt väl med en träslev i en stor skål, lägg i mer mjöl (beroende på hur vätskan suger åt sig) och salt, knåda degen i skål tills den släpper kanterna. Ta upp degen och knåda för hand ca 10 min, addera mer mjöl om det behövs. Degen ska kännas fast. Mjöla in skålen,lägg tillbaka degen och låt jäsa ca 1 tim.

Ta upp degen försiktigt så inte glutentrådarna går sönder och dela degen i två, runddriv den till två runda bröd och lägg på en bakpappersklädd plåt. Värm ugnen på 275 grader under tiden den jäser och lägg en plåt i ugnen så den blir varm, lägg över bröden på den heta plåten och grädda i ca 30-40 min. 

Likes

Comments


Paj gjord på squash/zucchini

Fyllning:
1,5 kilo squash eller zucchini
Skala och hacka i tärningar ca en halv centimeter storlek. Lägg i en skål och häll på ca 1/2 msk olja samt salta.

Gräddblandning av hälla över pajen när den nästan är färdig:
3 dl grädde
1 dl cremefraiche
1 msk smör
lite salt

Lägg allt i en liten stekpanna och låt koka upp.


Filodeg:

500gr mjöl 
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och 
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg. 
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till varje rad så du får en rund paj, lägg i en rund ugnssäker form. När pajen nästan är färdig så öser du på gräddblandning och lägg tillbaka ca 5 min i ugnen så pajen suger åt sig lite av blandningen.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska rätterna.

Likes

Comments

Fick bli lite pannkakor till kvällsmaten.

2,5-3 dl mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk socker
1 tsk smält smör

Blanda torrvarorna i en bunke tillsammans med 4 dl mjölk till en klunpfrismet, knäck i äggen och resternade mjölk samt smält smör. Vispa och låt stå ca 30 minuter och svälla.
Obs, kan du inte vänta med att låta de svälla så använd 3 dl mjöl. Stek i smör för bäst smak. Servera med nutella eller grädde och sylt😊😊

Likes

Comments

Till fikat idag blev det rabarber & jordgubbspaj. Passar på då det finns så goda och söta svenska jordgubbar och rabarbern i rabatten har växt till sig så jag kan skörda lite.

Smulpaj:
100 gr smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker

Lägg allt i en skål och bearbeta för hand tills du får en smuldeg.

Fyllning:

ca 350 gr rabarber
1/2 liter färska jordgubbar
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk potatismjöl

Tvätta och skiva rabarbern i ca 1 cm skivor. Dela jordgubbarna i halvor och lägg allt i en ugnssäker form. Blanda ner socker, potatismjöl, vaniljsocker. Blanda runt väl. Lägg på smuldegen och grädda på 225 grader i ca 20 min. Servera med lättvispad grädde 🍓🍓

Likes

Comments

Koka vanligt bryggkaffe lite starkare dosering än vanligt. Frys ner i iskubsform.

Lägg 5-6 iskubskaffe i ett högt glas, ös över lite mörk sirap och häll på mjölk. Toppa med två kulor glass, jag tog vanilj/toffee och lite mörk sirap 😉😉 enklare än så blir det inte 😉

Likes

Comments

Klassisk älskad krompirusa som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Potatisfyllning:
1 kg potatis (fast sort) Tärnas för hand i små små tärningar eller så kör du försiktigt i matberedaren
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt 
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl 
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

När pajen gräddats färdig så häller du ca 1/2 liter vatten i en kastrull och ha i lite olja samt lite vegeta och ös över pajen. Låt gräddas ca 10 min så det avdunstar ocg ringla över cremefraiche 😉

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och 
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg. 
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska rätterna.

Likes

Comments

En otroligt god och mustig gryta på grillen, den får puttra ca 1,5 timmar och serveras med ett gott nybakat bröd.

700 gr högrev (gärna med lite fetare bitar)
1/2 aubergine
1/2 squash
5 stora potatisar
1 lök
4 vitlöksklyftor
6 st sivri (turkisk) paprikor (gillar du inte starkt så ta vanlig paprika gärna 3 i olika färger)
1 msk paprikapure
1 msk tomatpure
1 msk ajvar relish
vegeta
salt
peppar

kokspad
1 liter vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk paprikapure

Tärna alla grönsaker, och blanda med purérna och kryddorna.
Lägg en grilltålig panna på grillen och hetta upp olja, stek köttet runtom och lägg i löken. Lägg alla grönsaker på och häll över spadet. Den sköter sig själv men rör om då o då.

Likes

Comments

En klassisk toscakaka med knäckig glasyr och massa mandel.

Toscakaka

100 gr smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde

Glasyr

100 gr smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
1 msk grädde
80 gr mandelflakes

Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner i smeten med smöret och grädden. Smöra och bröa en form på 24 cm med avtagbart kant och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Gör glasyren under tiden, lägg alla ingrediensen i en kastrull och låt den tjockna. Ta ut kakan och häll glasyren över, grädda ytterligare ca 15 min tills glasyren fått en fin gyllene färg. Låt svalna något och serveraed en klick grädde 😊

Likes

Comments