Koka vanligt bryggkaffe lite starkare dosering än vanligt. Frys ner i iskubsform.

Lägg 5-6 iskubskaffe i ett högt glas, ös över lite mörk sirap och häll på mjölk. Toppa med två kulor glass, jag tog vanilj/toffee och lite mörk sirap 😉😉 enklare än så blir det inte 😉

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Klassisk älskad krompirusa som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Potatisfyllning:
1 kg potatis (fast sort) Tärnas för hand i små små tärningar eller så kör du försiktigt i matberedaren
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt 
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl 
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

När pajen gräddats färdig så häller du ca 1/2 liter vatten i en kastrull och ha i lite olja samt lite vegeta och ös över pajen. Låt gräddas ca 10 min så det avdunstar ocg ringla över cremefraiche 😉

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och 
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg. 
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska rätterna.

Likes

Comments

En otroligt god och mustig gryta på grillen, den får puttra ca 1,5 timmar och serveras med ett gott nybakat bröd.

700 gr högrev (gärna med lite fetare bitar)
1/2 aubergine
1/2 squash
5 stora potatisar
1 lök
4 vitlöksklyftor
6 st sivri (turkisk) paprikor (gillar du inte starkt så ta vanlig paprika gärna 3 i olika färger)
1 msk paprikapure
1 msk tomatpure
1 msk ajvar relish
vegeta
salt
peppar

kokspad
1 liter vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk paprikapure

Tärna alla grönsaker, och blanda med purérna och kryddorna.
Lägg en grilltålig panna på grillen och hetta upp olja, stek köttet runtom och lägg i löken. Lägg alla grönsaker på och häll över spadet. Den sköter sig själv men rör om då o då.

Likes

Comments

En klassisk toscakaka med knäckig glasyr och massa mandel.

Toscakaka

100 gr smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde

Glasyr

100 gr smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
1 msk grädde
80 gr mandelflakes

Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner i smeten med smöret och grädden. Smöra och bröa en form på 24 cm med avtagbart kant och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Gör glasyren under tiden, lägg alla ingrediensen i en kastrull och låt den tjockna. Ta ut kakan och häll glasyren över, grädda ytterligare ca 15 min tills glasyren fått en fin gyllene färg. Låt svalna något och serveraed en klick grädde 😊

Likes

Comments

Fick uppdraget av lillebror att fixa hans studenttårta. Då unga är rätt så kinkiga vad gäller mat så körde jag på ett säkert kort. Smörgåstårta på grillad kyckling och röror som är super enkla men jätte goda.

15 pers

2 st formfranska (skär bort kanterna)

1 hel grillad kyckling 

Grundröra
5 dl grädde (vispas nästan hårt)
2 1/5 dl Creme fraiche
1 dl majonnäs
1/2 dl bostongurka
1 burk cremefraiche med smak av grillade grönsaker.

Blanda allt och dela röran i två skålar.
I ena blandningen lägger du 1/2 dl ajvar och i den andra lägger du i hackad grillad paprika i olja. Låt oljan rinna av innan fu blandar i.

Separera köttet från kycklingen och hacka den till mindre bitar. Blanda i hälften av köttet i varke röra. Salta och peppra. Låt stå 30 min.

Lägg upp en rad med formfranska och lägg på kycklingröran på varje lager. Varva ett lager med ajvarröra och ett lager med paprikaröran. Jag hade 4 lager.
Plasta runt och låt stå 3-4 timmar i kylskåpet innan du garnerar den med cremefraiche och det du gillar. Jag hade riven ost runtom, sallad på, ägg, tomater, gurka och lite hackad kyckling.

Likes

Comments

En underbar potatissallad som är galet god till grillat. Modifierar de lite och kör lite bosnisk stil på ingredienserna.

4 pers

8 medelstora fasta kokta potatisar
4 ägg kokta
8 st små salladslök
200 gr fetaost i kryddig olja
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
salt
peppar
vegeta

Koka ägg och potatis, hacka salladslöken.Har du inte salladslök så går det bra med gräslök.
Blanda allt i en stor skål och låt den stå till sig 1/2-1 timme.
Servera till grillat kött 😊

Likes

Comments

Klassisk älskad burek som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Köttfyllning:
800gr nötfärs 
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt 
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl 
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och 
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg. 
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska gamla recepten

Likes

Comments

Dagens middag blir oxfilé med gratinerade ugnsstekta grönsaker och potatis.

Paprika (helst turkisk)
Potatis
Aubergine
Zuccini
Vitlök
Olivolja
salt peppar
vegeta
örtkryddor

Lägg allt på en plåt och presaa vitlök över potatisen, ringla olja, salta peppra o krydda
Grädda ca 30 min på 220 gr eller tills potatisen är färdig.

Stek oxfilé i lite smör och olja, salt o peppra

🍽✌🍽

Likes

Comments

Har den senaste tiden snöat in på en av mina favoriter men som inte görs ofta då den gköms bory. Men som sagt så är den nu något jag har en dille på 😉✌

Det är alltså en matig "paj" med kycklingben som man gör enligt många olika recept men här kommer min version, väldigt gott och är som juggarnas "pizza" ✌ Historien bakom denna rätt kommer ursprungligen från en stad i Bosnien som heter Kozarac men den spred sig över hela landet.

Du behöver

Kycklingben
Stek de med vegeta runt om bara så de får färg.

Smeten
3 ägg
3 dl mjölk
3-4 dl mjöl
1/2 msk salt
1 tsk bakpulver

Vispa ägg med mjölk, lägg i mjöl och vispa så klumparna försvinner, salta och lägg i resten av de få ingredienserna.

Värm en plåt i ugnen på 220 grader med lite olja, när den hettats upp så häller du i smeten och därefter kycklingben. Grädda o ugnen tills den får en fin gyllenbrun färg och häll över en blandning av 2 dl grädde, 1 dl Creme fraiche och lite vegeta,gadda lite med gaffeln i degen så gräddblandningen tränger igenom. Lägg tillbaka i ugnen ytterligare 2-3 minuter och låt svalna lite innan ni äter ✌ servera med surkål eller inlagd paprika 😉

Likes

Comments

Pastasallad med kyckling

6 portioner

12 kycklingben
vegeta
olja

Lägg kycklingben i en form, krydda med vegeta och ringla oljan, rör om och in i ugnen på 220grader i ca 30 min.
Bena ur och grovhacka.

Koka pasta i vatten med vegeta och olja.
Sila av och lägg i ca 250 gr frysta ärtor paprika och majs.

Gräddfilsås

4 dl gräddfil
1 dl ajvar
1 msk bostongurka
1 msk majonäs
1 1/2 tsk torkade franska örter
salt

Blanda såsen och lägg pastan i en stor skål med kycklingen och grönsakerna. Blanda i såsen och rör om väl. Salta och peppra om det behövs mer. Låt gotta till sig 30 min.
Enklare än så blir det inte 😉

Likes

Comments