View tracker

Snurriga tankar dyker oftas på kvällarna, under hela dagen så är jag bara ett med allt som händer runt om men just nu så är det så mycket i huvudet på mig och snurrigt är det. Ja framtiden ja just den, börjar inse att man inte alltid kan planera för det mista lilla, för min del har det alltid handlat om att ha stenkoll att ha kontroll på allt. Men just nu så måste jag medge att min kropp och knopp inte är där längre, får ta en dag i taget och vara glad över det jag har och kan göra för med denna energin som är nu så är det ett under att något fungerar som det ska i kroppen.

Ja juste planer!!
De finns och de smider jag, för tro det eller ej men det ger mig energi till att fortsätta kämpa.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Kärt barn har många namn inom det bosniska köket, och idag kokar jag böngryta så då passar färskbakad bröd bäst till den.

3 dl vatten
3 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl olja neutral
salt
socker
Mjöl

Värm vatten o mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, rör ut med lite av spadet. Tillsätt resten och rör om. Vad gäller mjöl så kör jag ögonmått, dvs jag vill ha en smidig elastisk deg och då vill jag att degen ska vara mellan hård. Knåda degen i en maskin och ta upp sen o knåda lite för hand. Låt degen jäsa till dubbelstorlek. När den jäst färdigt så tar du upp den och knåda till en avlång rulle, dela degen i 7 bollar som du knådar och formar. Lägg i en rund form och låt jäsa ytterligare till dubbelstorlek. Grädda i ca 45 min på 200 grader.

Likes

Comments

View tracker

50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1000

Fyllning
100 gr smör
1 msk vaniljsocker
1/2dl socker

Smula jästen i en degbunke, smält matfettet och tillsätt mjölken, rör ner saffran och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut jäst med lite av spadet och häll i sen resternade, rör ner kvarg ägg socker salt.
Tillsätt mjöl och knåda i 5 minuer i maskin 10 min för hand tills degen släpper bunken. Låt jäsa 35-40 min. När degen jäst tar du upp den på mjölad bänk och delar i två, kavla ut den ena till ca 50×60 och bre på smär vaniljsocker och socker. Vik den dubbelt och skär 2 cm remsor som du tvinar och formaeär som en knut. Låt jäst under duk ca 10 min och pensla med ägg. Grädda ca 7-8 minuter. Låt svalna och pensla med lite smör och strö över socker.

Den andra degen knådar du ut till en avlång rulle som du sen delar i ca 12-13 bollar. Rulla ut de till ca 20 cm och forma till lussekatter. Jäs ca 10 min, pensla mwd ägg och tryck in någrs russin i varje lussekatt, grädda i ca 10 min.

Likes

Comments

Utan någon som helst förvarning så kom årets vinter, det är en årstid som jag verkligen inte är så förtjust i men kan ändå tycka att den har sina vackra stunder. Skogen är ju helt underbar när det är lite frost och snö på granarna och träden.

Så nalkas det ett nytt år med hopp om att saker och ting går planenligt, inte lätt att vara hoppfull när man hela tiden möter på motstånd men jag är stark och jag kommer att klara det.

Så här kommer några underbara bilder från dagens skogstur.

Likes

Comments

ca 15 st frallor
Ugn 250 grader

Enkla knådfria frallor, utmärt att storbaka och frysa in.

3 dl mjölk
3 dl vatten
25 gr jäst
1/2 dl neutral olja
1 msk ljus sirap
3 tsk salt
ca 13-14 dl vetemjöl

Värm mjölkblandningen till fingervarmt, lös upp jästen i en degbunke med lite av mjölkblandningen och häll i resten. Lägg i övriga ingredienser och hälften av mjölet, rör om och lägg i resten av mjälet tills degen skäpper degbunken. Låt jäsa 1 timma och plocka upp degen på en välmjölad bänk, knåda inte utan plata till försiktigt degen och stansa ut frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10-12 min.

Likes

Comments

Sätt ugnen på 200 gr

Fetaoströra:

250 gr fetaost
1 het grön chilipaprika
1/2 kruka persilja
2 äggulor
2 dl creme fraiche
1 msk neutral olja

Rör allt ihop till en röra.

Pirogdeg:
ca 32 st

5 dl mjölk
Ca 800 gr vetemjöl
50 gr jäst
1 msk salt
1/2 matsked socker
1 dl rapsolja
1 ägg

Värm mjölken fingervarmt,
Smula jästen i en degbunke med lite mjölk. Häll i resterande mjölk och övriga ingredienser. Blanda till n smidig deg och låt jäsa i ca 40 min (dubbel storlek)
Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta degen till en stor rulle, stansa ut ca 10 cm i diameter stora bitar. Lägg en klick med fetaoströra,vik,  och förslut med hjälp av en gaffel på kanterna. Låt jäsa 10 min och pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrö eller vallmofrö. Grädda tills de är gyllenbruna ca 10 min

Likes

Comments

Du behöver:

800 gr sjömansbiff
4 lökar
1/2 purjölök (det vita)
8 stora potatisar
5 dl köttbuljon (tärning+vatten)
salt
peppar
5 lagerblad
2 kryddnejlikor
1 tsk stött kryddpeppar
33 cl ljus lagrad öl
1 skvätt soya
smör till stekning

Skala potatis och lök, skiva i 1/2 cm skivor, stek löken för sig och potatis för sig. Lägg åt sidan medan du steker köttet hastigt runt om, skölj ur stekfettet med 5 dl vatten och lägg i en buljongtärning.
Varva kött potatis och lök i en gryta. Lägg i kryddorna och häll över ölet och buljongvatten samt en skvätt soya. Låt koka i ca 2 timmar på svag värme. Servera med rödbetor eller inlagd gurka.

Likes

Comments

Nyttig pudding för den mest chokladkräsne när sötsuget sättee in ☺

Du behöver

3 st mogna avokado
1 msk Honung
1 msk Kakao

Lägg allt i en matberedare och mixa tills du får en slät textur, smaka av med honung om du vill ha den sötare.Toppa med hallon och lägg i kylen så den blir kall.

Likes

Comments

6 st

700 gr nötfärs
1 lök hackad
3 vitlöksklyftor
1/2 dl ströbröd
1 ägg
salt
peppar

Ajvarsås

2 1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl ajvar
vegeta
kinesisk soya

Hacka löken och stek den mjuk, blanda alla ingredienser tillsammans med färsen och forma till biffar, stek de så de får en fin stekyta, lägg över på en tallrik och häll grädden i pannan samt övriga ingredienserna till såsen, låt puttra upp och lägg i biffarna och låt små puttra i ca 10 min. Servera.med ris eller potatis 👌

Likes

Comments

Idag plockade vi de sista äpplena innan frosten kommer och jag passade på att baka en god saftig äppelkaka.

175 grader 40-45 min
4 äpplen gärna både syrliga o söta
3 msk socker
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker

4 ägg om de är små annars 3 stora
150 gr smör rumsvarmt
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 dl mjölk
1 tsk bakpulver

Skala och kärna ur äpplena, hacka i cm stora bitar, blanda med kanel,vaniljsocker och socker och låt stå medan du förbereder kaksmeten.

Vispa smör och socker vitt o fluffigt, tillsätt 1 ägg i taget och vispa. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggsmeten, sist i med mjölk. Vispa ej utan rör om så allt blandas väl. Smöra och bröa en rund form på 25 cm och baka kakan i ca 40-45 min på 175 grader. Garnera med vaniljsocker.

Servera en god kopp kaffe till 😉

Likes

Comments