Klassisk älskad burek som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Köttfyllning:
800gr nötfärs
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg.
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska gamla recepten.

Likes

Comments

En kaka jag gjorde igår kväll. Underbar och älskad av alla...

Kakbotten

6 äggvitor
2 dl socker
1½ dl riven kokos
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Vispa äggvitorna till hårt skum, ha i lite socker åt gången tills du får en glansig fin smet. Lägg i kokos,mjöl och bakpulver och blanda för hand till en kaksmet. Häll i en form 20*30 cm med bakplåtspapper. Grädda ca 15 minuter på 175 grader. Låt kakan svalna helt.

Kräm:
6 äggulor
4 msk maizena
1 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
5 dl mjölk
50 gr smö rumsvarmt

Vispa äggulorna med maizena och 1 dl mjölk så du får en klumpfri blandning. Resterande mjölk kokar du upp med socker och vaniljsocker. När mjölken kokar upp så sänker du värmen och häller i sakta ägguleblandningen och rör om under tiden så det inte bränns vid. Koka nu krämen på svagt värme tills du får en tjockare kräm. Låt svalna helt och vispa i den rumstempererade smöret. Lägg krämen över hela kakan och dekorera med mer kokosflingor.

Likes

Comments

Burek "the fast and easy way" eftersom jag är lite lat idag. Med köpta filodeg och färsfyllning.
Du behöver
1 paket köpte filodeg

700 gr köttfärs
1 mellanstor lök  (hackad så fint som möjligt)
Olja
Vegeta
Salt o peppar
Blanda färsen med lök och kryddor

Olja ett blad och lägg köttet fint över hela bladet. Rulla ihop. Olja in ett blad till och lägg den första rullen på. Rulla igen. Lägg över på en plåt. Fortsätt så tills filodegen tar slut.
Grädda gyllene. Koka upp lite vatten med olja och vegeta.  Häll över när bureken är färdig, lägg tillbaka i ugnen och grädda ytterligare några minuter. Bara så filodegen blir lite mjuk.
Servera med kefir och eller sallad.

Likes

Comments

Idag blev det ugnsbakade fyllda färs/ris paprikor i god tomatsås 🌶

4 stora gula eller röda paprikor
(6 mindre)

400 gr köttfärs
2 dl kokt jasminris
1 lök hackad
1 tsk sju kryddor
vegeta
salt
peppar

Koka riset medelmjukt, stek löken och lägg i färsen. Blanda sen med det kokta riset och lägg i ca 3 msk av tomatsåsen (recept längre ner) salta peppra och krydda av, lägg i fyllningen i paprikorna som du skurit locket av. Lägg i en ugnssäker form och lägg på locket samt resten av tomatsåsen. Grädda på 200 gr i ca 1 1/2 timme.
Servera med ett gott bröd till och eller en sallad.

Tomatsås
1 paket krossade tomater
1 köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 msk paprika puré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkde örtkryddor
salt
peppar
vegeta

Koka upp såsen. Ställ åt sidan

Likes

Comments

Det blev dagens middag

4 st kycklingfiléer
vegeta
salt
peppar
cayennepeppar
Mjöl
Ägg 2 st
Ströbröd
Smör & Olja

Skär till kycklingfiléer på mitten så du får en stor filé,banka lite lätt på den, krydda den runt om. Doppa den först i mjöl, sen i vispade ägg och till slut i ströbröd. Stek så de får en gyllene yta och lägg sen över på bakplåtspapper och in i ugnen ca 10 min på 150 gr. Servera med ugnsstekt potatis kryddad med örtkrydda och kokta grönsaker samt en god ajvarsås till.

Likes

Comments

Blev sugen på kycklingsoppa så då var det bara att göra som magen önskar 😊

4 pers

3 mindre kycklingfiléer
1 lök
2 morötter
200 gr fryst blomkål
2 lagerblad
1 buljongtärning
1 knippe bladpersilja
Spaghetti
1 msk vegeta
1 msk olja
salt
peppar

Dela filéerna i två delar, hacka lök. Skala morötter och skiva. Lägg allt i en kastrull förutom blomkålen som ska in de sista 10 minuterna.Häll vatten så det täcker. Låt allt koka ca 1 timme. Ta upo kycklingen och dra isär köttet med två gafflar. Lägg tillbaka i grytan. Bryt spagettin i ca 2-3 cm, lägg i blomkål. Låt koka ytterligare tills spagettin är färdig. Smaka av och servera som den är eller med en bit bröd.

Likes

Comments

Idag blev det en god rätt med grönsaker, kycklingfilé stekta i mycket vitlök. Kokt potatis som man blandar i och en klick ajvar. Galet gott ☺

Städningen är gjord, kläder tvättas och soffan intagen 🤗

Likes

Comments

Vaniljrutor

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl ljummet vatten

Vispa ägg och socker poröst och vitt. Blanda torr ingredienserna och rör ner i äggsmeten med vatten. Häll upp i en rektangulär 20*30 cm form klädd med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i ca 30 min. Låt kakan svalna.

Hallon och vaniljkräm

250 gr ekologiska frysta hallon
Koka och mosa, låt svalna helt

2 dl mjölk
2 msk marsanpulver
Vispa ihop till en kräm

2,5 dl Vispgrädde
Vispa medelhårt

När hallonen svalnat blandar du ihop vaniljkrämen och grädden, rör ihop.
Häll på den svala kakan och toppa med hackad choklad och mandelspån.

Likes

Comments

Idag blev det hemmagjorda hamburgare med hemmagjord dressing och klyftpotatis.Klttet var så där perfekt rosa ovh saftig som den ska vara och dressingen var himelsk god.

Krånglar inte till det med att köttet ska kryddor mm utan kör ren nötköttfärs som firmas till burgare och sedan peppras och saltas. Stekes tills de får en yta sen in i ugnen på grillfunktion i ca 5 min.

Dressing

Det här behöver du :
2 äggulor
1 msk stark senap
1 tsk chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk grillkrydda
3 dl rapsolja
4 msk hackad bostongukta

Blanda alla ingredienser förutom rapsolja och bostongurka. Mixa med en elvisp tills du blandat allt väl i ca 2 min. Häll nu rapsoljan i en tunn stråle tills du får en ljusare dressing. Avsluta med att blanda i bostongurkan och låt den kylna i kylskåpet.
Det blev köpe bröd då jag inte orkade vaka något idag, sen har du i hamburgaren precis vad du vill..

Likes

Comments

För de som älskar sött och då menar jag rejält sött så är denna bosniska kakan något som kan stilla även den mest sockersugne:) Den har allt, choklad, len kräm och ett saftigt kakbotten. Observera att detta är en väldigt söt bakelse så ni inte blir chockade. Kakan kräver flera moment men det går snabbt, uppskattad av stora som små

Kakbotten
5 ägg
100 gr socker
50 gr mjöl
30 gr kakao
1 tsk bakpulver.

Vispa äggen med socker  itt och poröst. Blanda vetemjöl med bakpulver och kakao. Vispa sakta ner och häll upp i en rund mjölad  form på 24 cm. Baka kakan på 180 grader i ca 15 min. Låt kakan svalna

Sirap till att dränka kakan med:
2,5 dl vatten
250 gr socker

Koka i ca 10 minuter från det att den börjar koka. Låt kakan svalna helt och dränk sedan in den med sirapen, det kommer att se ut som att sirapen inte sugs in men det kommer att göra det.

Mjölkkräm:
1 liter mjölk
75 gram majsstärkelse
75 gr mjöl
250 gr socker
4 msk vaniljsocker
150 gr rumsvarmt smör

Blanda majsstärkelse och mjöl i en skål, blanda ut det med ca 2 dl mjölk så du får en klumpfri smet, ungefär som till pannkakor.
i en kastrull häller du i resterande mjölk samt socker och vaniljsocker. Koka upp, när blandningen börjat koka upp så sänker du värmen och rör ner smeten av mjöl och majsstärkelse. Koka på svag värme som en pudding och rör om så det inte bränns vid. Låt krämen svalna helt. Ta nu en mixer och mixa den kalla krämen samtidigt som du skär i tärnade smörbitar och mixar tills du får en slät massa.

Nu när kakan svalnat helt så bygger du upp ett lager av krämen.

Avslutningsvist så ska det vara chokladganache på.

150 gr mörk choklad
1 msk smör
1/2 dl grädde.

Smält chokladen med smör och rör i grädden tills du får en slät massa.
Ringla över kakan och låt svalna helt, helst över natten i kylskåpet.

Servera med en god kopp kaffe till.

Likes

Comments