Klassisk älskad pita (filodegspaj) här blandad med potatis och köttfärs som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Kött/potatisfyllning:
500 gr nötfärs 
6 små potatisar hackade fint
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt 
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl 
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och 
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg. 
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska gamla recepten

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Snabb god kebabgryta som man med fördel kan göra utan hettan. Snabbt och gott..

ca 600 gr fryst kebabköttflarn
1 lök hackad
3 vitlöksklyftor
3 st sivripaprikor
1 paket krossade tomater med vitlök och chili
1 dl ajvar
1 msk tomatpure
2 dl vatten
2 dl grädde
1/2 påse tacokrydda
1 tsk vegeta
salt o peppar
1 tsk torkade örtkryddor

Stek lök mjukt i en panna, lägg i kebabkött och stek färdigt. Häll i krossade tomater, tomatpure samt vatten. Rör om, lägg i resten av ingredienserna förutom grädden. Låt puttra ca 10 min, häll i grädden och låt puttra ytterligare 10 min. Servera med ris och en god svalkande yoghurt.

Likes

Comments

Deg:

50 gr jäst
5 dl mjölk
1/2 dl matolja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
10 dl vetemjöl

Fyllning

valfri salami
ost
1/2 dl ajvar
1/2 dl ketchup
1/2 dl chilisås
1/2 dl krossade tomater med vitlök
3-4 dl ost (lämna 1 dl för att strö över bullarna)
1 tsk örtkryddor


Värm mjölken till 37 gr. Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av mjölken så du rör ut jästen. Tilösätt resten av mjölkspadet och övriga ingredienser, rör om och ha i mjölet. Görs med fördel i en degblandare. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen och kavla ut den till ca 1/2 cm, lägg på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 2-2,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 15 min. Pensla med ägg och strö över ost. Grädda på 225 grader i ca 10-12 min

Likes

Comments

 

Deg

Ca 10 dl vetemjöl
(man får alltid prova sig fram när det kommer till filodeg)
4 dl ljummet vatten
1½ tsk salt

Häll mjöl, salt, vatten och lite olja i en bunke - knåda ett bra tag till en fin deg. Degen ska vara mjuk men inte "klistrig". Lägg en bakduk över bunken och låt stå ca 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen enligt nedan.

600 gr köttfärs
2 st mellanstora lökar, finhackade
1 tsk olja
salt o peppar
vegeta

Blanda ihop och låt stå under tiden degen vilar.

Nu tar du upp degen och delar i två delar. Kavla ut den tiöl ca 50-60 cm i doameter och lägg över på en duk på matbordet. Olja in och låt stå ca 10 min
Dra nu ur degen så du får en stor deg över hela bordet, lägg köttet runt om hela degen och rulla in den mot mitten. Bryt små bollar av degen och forma som på bild. Lägg i en ugnsform och fortsätt tills du har plåten full. Grädda i ugnen tills de får fin färg underifrån och på. Servera med yoghurt som du ringlar över de små mantije.

Likes

Comments

ca 40 lussekatter

50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg1
16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. 

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under duk i ca 30-45 min

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.

Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Likes

Comments

Kycklingfärsbiffar med vitlök

4 pers

500 gr kycklingfärs
2 vitlöksklyftor pressade
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1 1/2 tsk torkas persilja eller (färsk 1/2 dl)
1 ägg
salt peppar
olja för stekning

Blanda ströbröd med mjölk och låt dra ett par minuter. Sätt ugnen på 200 grader, blanda färsen med kryddorna och ströbrödsblandingen väl. Värm upp lite olja i pannan och forma biffar med hjälp av rn sked och stek snabbt så de får lite färg. Lägg över i en ugnssäker form och grädda i ugnen tills biffarna är genomstekta ca 10-12 minuter. Jag hade tänkt att fixa en champinjonsås som biffarna får värmas upp i till morgondagens middag och kanske potatismos eller pasta till. Får se vad smaklökarna vill imorgon 😉😉

Bjuder på lite naturfoto på bevingade små vänner i trädgården :)

Likes

Comments

Kalvkotletter i pikant sås på bosniskt vis..

750 gr kalvkotletter
1 lök
3-4 vitlöksklyftor
3 mellanstora morötter
1 msk tomatpuré 

1 tsk torkad persilja
5 dl vatten
olja + smör
vegeta
paprika

1 tsk cayennepeppar 
salt o peppar

Maizena till redning+kallt vatten

Krydda kotletterna med lite vegeta,paprika,salt o peppar och låt dra i rumstemperatur ca 1 timme. Stek kotletterna i en panna i lite upphettad olja och smör så de får färg runt om,lägg över på en tallrik . Hacka lök och morötter samt vitlök och stek allt lite lätt i en gryta, tvätta av pannan som du stekte kotletterna i med ca 5 dl vatten. Lägg över kotletter i grytan och häll på vatten, tillsätt tomatpuré och smaka av. Ha i mer vegeta. Låt koka på svagt värme ca 1 timme. När köttet nästan falöer samman så tar du ut köttet från grytan och gör en resning på maizena som du reder såsen med. Lägg tillbaka kotletterna och servera med potatismos 👆👆

Likes

Comments

Minestronesoppa

1 lök
3 vitlöksklyftor
1/2 liten squash
3 små potatisar
1 paprika (valfri färg)
1 paket krossade tomater mes chili
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 gr köttfärs
1 tsk vageta
1 buljongtärning
2 lagerblad
7,5 dl vatten
salt o peppar
spaghetti

Fräs löken och grönsakerna (tärnade) i en kastrull, lägg i färsen och fräs med en stund. Lägg i resterande ingredienserna och häll på vatten. Koka ca 30-40 minuter på mellanhög värme. Lägg i krossade spaghetti och låt koka tills spaghettin är färdig. Servera med ett gott bröd till soppan.

Likes

Comments

Enkelt supergott surdegsbröd
Jag blandat ihop degen på kvällen och gräddar dagen efter, alltså den kalljäser i kylskåpet. Knådas ej med maskin och blandas bara ihop så degen blir lätt smidig

Du behöver
1/2 dl aktiv surdeg
6 dl vatten (ljummet)
1 msk salt
ca 1 kg Ekologiskt mjöl

Lägg vatten i en stor skål mes surdegen, därefter häller du på ca 500 gr mjöl och blandar runt, lägg i resten av mjölet och blanda ihop degen med en träsked. Låt degen vila ca 1 timme med duk över, ta upp på mjölad bord och vik degen i mot mitten tills du får en elastisk fin deg. Lägg i en  brödkorg med duk som du mjölat innan. Lägg i en plaatlåda ovh in i kylskåpet minst 12 timmar. På dagen tar du ut degen och låter den vila i rumstemperatur ca 2-3 timmar, värm ugnen till 275 grader. Smörj in en gjutjärnsgryta med neutral olja och lägg i degen, grädda med lock ca 30 min och ta bort locket och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet vila innan du skär i den 😊😊

Likes

Comments

Då jag ej fick orningen på att degen jäser som den ska så fick jag lägga i en liten skvätt med torrjäst i degen för att få igång jäsningen.

Så på kvällen innan satte jag fördegen på surdeg som över natten fick stå varmt, men den reste sig inte som den ska så jag fick hjälpa den på traven då jag inte har tålamodet att vänta ytterligare några timmar.

Så fördegen:
75 gram aktiv surdeg
200 gr vetemjöl
200 gr ljummet vatten

Blanda allt ihop till en smet och låt stå över natten 9-12 timmar inplastad i en skål.

På morgonen har den förhoppningsvis dubblat storleken. Om inte så får torrjäst hjälpa degen på vägen.

Recept:
Fördeg
3 dl ljummet vatten
1 tsk  torrjäst
vetemjöl
salt

Blanda vatten och torrjäst i en stor skål, häll i fördegen och vetemjöl ca 3 dl. Blanda allt väl med en träslev i en stor skål, lägg i mer mjöl (beroende på hur vätskan suger åt sig) och salt, knåda degen i skål tills den släpper kanterna. Ta upp degen och knåda för hand ca 10 min, addera mer mjöl om det behövs. Degen ska kännas fast. Mjöla in skålen,lägg tillbaka degen och låt jäsa ca 1 tim.

Ta upp degen försiktigt så inte glutentrådarna går sönder och dela degen i två, runddriv den till två runda bröd och lägg på en bakpappersklädd plåt. Värm ugnen på 275 grader under tiden den jäser och lägg en plåt i ugnen så den blir varm, lägg över bröden på den heta plåten och grädda i ca 30-40 min. 

Likes

Comments