Idag blev det en god rätt med grönsaker, kycklingfilé stekta i mycket vitlök. Kokt potatis som man blandar i och en klick ajvar. Galet gott ☺

Städningen är gjord, kläder tvättas och soffan intagen 🤗

Likes

Comments

Vaniljrutor

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl ljummet vatten

Vispa ägg och socker poröst och vitt. Blanda torr ingredienserna och rör ner i äggsmeten med vatten. Häll upp i en rektangulär 20*30 cm form klädd med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i ca 30 min. Låt kakan svalna.

Hallon och vaniljkräm

250 gr ekologiska frysta hallon
Koka och mosa, låt svalna helt

2 dl mjölk
2 msk marsanpulver
Vispa ihop till en kräm

2,5 dl Vispgrädde
Vispa medelhårt

När hallonen svalnat blandar du ihop vaniljkrämen och grädden, rör ihop.
Häll på den svala kakan och toppa med hackad choklad och mandelspån.

Likes

Comments

Idag blev det hemmagjorda hamburgare med hemmagjord dressing och klyftpotatis.Klttet var så där perfekt rosa ovh saftig som den ska vara och dressingen var himelsk god.

Krånglar inte till det med att köttet ska kryddor mm utan kör ren nötköttfärs som firmas till burgare och sedan peppras och saltas. Stekes tills de får en yta sen in i ugnen på grillfunktion i ca 5 min.

Dressing

Det här behöver du :
2 äggulor
1 msk stark senap
1 tsk chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk grillkrydda
3 dl rapsolja
4 msk hackad bostongukta

Blanda alla ingredienser förutom rapsolja och bostongurka. Mixa med en elvisp tills du blandat allt väl i ca 2 min. Häll nu rapsoljan i en tunn stråle tills du får en ljusare dressing. Avsluta med att blanda i bostongurkan och låt den kylna i kylskåpet.
Det blev köpe bröd då jag inte orkade vaka något idag, sen har du i hamburgaren precis vad du vill..

Likes

Comments

För de som älskar sött och då menar jag rejält sött så är denna bosniska kakan något som kan stilla även den mest sockersugne:) Den har allt, choklad, len kräm och ett saftigt kakbotten. Observera att detta är en väldigt söt bakelse så ni inte blir chockade. Kakan kräver flera moment men det går snabbt, uppskattad av stora som små

Kakbotten
5 ägg
100 gr socker
50 gr mjöl
30 gr kakao
1 tsk bakpulver.

Vispa äggen med socker  itt och poröst. Blanda vetemjöl med bakpulver och kakao. Vispa sakta ner och häll upp i en rund mjölad  form på 24 cm. Baka kakan på 180 grader i ca 15 min. Låt kakan svalna

Sirap till att dränka kakan med:
2,5 dl vatten
250 gr socker

Koka i ca 10 minuter från det att den börjar koka. Låt kakan svalna helt och dränk sedan in den med sirapen, det kommer att se ut som att sirapen inte sugs in men det kommer att göra det.

Mjölkkräm:
1 liter mjölk
75 gram majsstärkelse
75 gr mjöl
250 gr socker
4 msk vaniljsocker
150 gr rumsvarmt smör

Blanda majsstärkelse och mjöl i en skål, blanda ut det med ca 2 dl mjölk så du får en klumpfri smet, ungefär som till pannkakor.
i en kastrull häller du i resterande mjölk samt socker och vaniljsocker. Koka upp, när blandningen börjat koka upp så sänker du värmen och rör ner smeten av mjöl och majsstärkelse. Koka på svag värme som en pudding och rör om så det inte bränns vid. Låt krämen svalna helt. Ta nu en mixer och mixa den kalla krämen samtidigt som du skär i tärnade smörbitar och mixar tills du får en slät massa.

Nu när kakan svalnat helt så bygger du upp ett lager av krämen.

Avslutningsvist så ska det vara chokladganache på.

150 gr mörk choklad
1 msk smör
1/2 dl grädde.

Smält chokladen med smör och rör i grädden tills du får en slät massa.
Ringla över kakan och låt svalna helt, helst över natten i kylskåpet.

Servera med en god kopp kaffe till.

Likes

Comments

700 gr nötkött (högrev eller fransyska)
1 stor lök eller två mindre
2 stora potatisar (tärnade)
3 turkiska gröna paprikor (gärna med sting i) 

3 vitlöksklyftor  (krossade)
1 msk tomatpuré
1 msk paprika puré
1 msk ajvar
1 msk paprikapulver
vegeta
salt
peppar
5 dl vatten

Skala och hacka löken, bryn tillsammans med den tärnade köttet så allt får färg. Tillsätt potatis och paprika och stek ytterligare 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och häll över vatten. Smaka av och låt puttra på svagt värme unde lock i ca 2 timmar så köttet blir riktigt mört. Servera med ris och en klick creme fraiche.

Likes

Comments

37 gram jäst
3 dl vatten fingervarmt
1/2 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk socker
2 tsk salt
7-8 dl mjöl

Fetaost

Rör ut jästen med lite vatten och häll i resterande vatten. Tillsätt olja salt socker och hälften av mjölet. Rör om och blanda i resterande mjöl lite i taget tills du får en medelmjuk deg. Knåda i några minuter så glutentrådar bildas. Kavla ut degen till 1- 1,5 cm tjock deg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 60 min. Gör lite fördjupningar i degen med fingrarna och strö över smulad fetaost samt ringla över lite olja. Grädda ca 15 min eller tills du får ett fint gyllene bröd på 175-200 grader.

Likes

Comments

Snurriga tankar dyker oftas på kvällarna, under hela dagen så är jag bara ett med allt som händer runt om men just nu så är det så mycket i huvudet på mig och snurrigt är det. Ja framtiden ja just den, börjar inse att man inte alltid kan planera för det mista lilla, för min del har det alltid handlat om att ha stenkoll att ha kontroll på allt. Men just nu så måste jag medge att min kropp och knopp inte är där längre, får ta en dag i taget och vara glad över det jag har och kan göra för med denna energin som är nu så är det ett under att något fungerar som det ska i kroppen.

Ja juste planer!!
De finns och de smider jag, för tro det eller ej men det ger mig energi till att fortsätta kämpa.

Likes

Comments

Kärt barn har många namn inom det bosniska köket, och idag kokar jag böngryta så då passar färskbakad bröd bäst till den.

3 dl vatten
3 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl olja neutral
salt
socker
Mjöl

Värm vatten o mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, rör ut med lite av spadet. Tillsätt resten och rör om. Vad gäller mjöl så kör jag ögonmått, dvs jag vill ha en smidig elastisk deg och då vill jag att degen ska vara mellan hård. Knåda degen i en maskin och ta upp sen o knåda lite för hand. Låt degen jäsa till dubbelstorlek. När den jäst färdigt så tar du upp den och knåda till en avlång rulle, dela degen i 7 bollar som du knådar och formar. Lägg i en rund form och låt jäsa ytterligare till dubbelstorlek. Grädda i ca 45 min på 200 grader.

Likes

Comments

50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1000

Fyllning
100 gr smör
1 msk vaniljsocker
1/2dl socker

Smula jästen i en degbunke, smält matfettet och tillsätt mjölken, rör ner saffran och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut jäst med lite av spadet och häll i sen resternade, rör ner kvarg ägg socker salt.
Tillsätt mjöl och knåda i 5 minuer i maskin 10 min för hand tills degen släpper bunken. Låt jäsa 35-40 min. När degen jäst tar du upp den på mjölad bänk och delar i två, kavla ut den ena till ca 50×60 och bre på smär vaniljsocker och socker. Vik den dubbelt och skär 2 cm remsor som du tvinar och formaeär som en knut. Låt jäst under duk ca 10 min och pensla med ägg. Grädda ca 7-8 minuter. Låt svalna och pensla med lite smör och strö över socker.

Den andra degen knådar du ut till en avlång rulle som du sen delar i ca 12-13 bollar. Rulla ut de till ca 20 cm och forma till lussekatter. Jäs ca 10 min, pensla mwd ägg och tryck in någrs russin i varje lussekatt, grädda i ca 10 min.

Likes

Comments

Utan någon som helst förvarning så kom årets vinter, det är en årstid som jag verkligen inte är så förtjust i men kan ändå tycka att den har sina vackra stunder. Skogen är ju helt underbar när det är lite frost och snö på granarna och träden.

Så nalkas det ett nytt år med hopp om att saker och ting går planenligt, inte lätt att vara hoppfull när man hela tiden möter på motstånd men jag är stark och jag kommer att klara det.

Så här kommer några underbara bilder från dagens skogstur.

Likes

Comments