Fyllda paprikor och sogmadolma (fylld lök)

Idag var jag tidigt uppe och passade att ordna med dagens middag. Fyllda paprikor och fylld lök som kokas med ihop med grönsaker.

2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 stora lökar (förkokas 5-6 minuter)
1/2 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 tomat

Vatten

Till fyllningen behöver du:
600 gr köttfärs
1 hackad lök
2 dl ris
1 msk olja
1 tsk örtkryddor
1 tsk marockansk krydda
1 msk paprikapulver
1 tsk vegeta
salt o peppar

1. Koka vatten och lägg löken i, låt koka 5-6 minuter. Akta så den inte blir för mjuk, går ej att rulla då. Skär av stjälken på paprikan och gröp ur.
2. Hackalöken och blanda färsenmed alla kryddor.
3. Skiva tomat och aubergine ocg skala vitlök.
4. När löken nu mjuknat till lite så lägg den hastigt i kallt vatten. Ta nu försiktigt skär ett snitt på löken och peta bort så hela bitar du kan.
5. Lägg lite av färsfyllningen i löken och rulla till den försiktigt.
6. Fyll paprikorna med färsen.
7. Lägg tomatskivor i botten på en gryta samt hälften av auberginen och vitlöksklyftor.
8. Varva nu de fyllda paprikorna med den fyllda löken samt resten av auberginen.
9. Häll över vatten så det täcker, koka upp och sänk värmen tills paprikorna börjat mjukna.
10. Gör en redning av 1/2 dl olja, hetta upp den i pannan, lägg en matsked mjöl och bryn. Tillsätt 1 msk paprika och 1 tsk vegeta.
11. Ös på de färdiga dolma och paprikorna, låt koka i ca 2-3 minuter till.
12. Låt svalna och servera med bröd eller hemmagjord potatismos.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Djulbastije/Färsbiffar med potatis..

Bosniska biffar som man gör i ugnen, saftiga tack vare potatisen i 😋

600 gr nötfärs
1 stor lök
5 små potatisar rivna
Salt
Peppar
Vegeta
Lite paprikapulver
1 msk mjöl

Skala och riv potatisen på ett rivjärn eller matberedare och hacka löken fint.
Blanda alla ingredienserna och kryddorna, forma till runda biffar och lägg på en inoljad plåt. In i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. När biffarna är färdiga så hör du en gräddblandning som du sen häller över biffarna och gräddar ytterligare 10 minuter.

2 dl grädde 40%
3 dl mjölk
1 dl créme fraîche kokbar
1 msk maizena 

Servera med ugnsbakad krossad potatis..

Likes

Comments

En ratatouilleliknande rätt fast med potatis och kycklingfilé.

1 aubergine
1 zucchinin
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 lök
4 vitlöksklyftor
6 medelstora potatisar
1 msk tomatpuré
1 msk paprika puré
vegeta
salt
peppar
örtkryddor
olja
grädde

Kycklingfiléer ca 500 gr

Hacka alla grönsaker och blanda runt med kryddorna och purérna. Stek kycklingen med lite salt och  vegeta.  Lägg grönsakerna i en ugnssäker form i ca 30 min. Lägg på kycklingen och lägg tillbaka i ugnen ytterligare 15 min, häll över grädde och låt gräddas ytterligare 5 min.

Likes

Comments


Den mest uppskattade maträtten inom den bosniska köket är en hederlig från grunden gjort bosnisk paj, dessa kan innehålla allt från ostfyllning till olika köttfyllningar. Dock så kräver den något teknisk kunskap då man gör filodegen från grunden, kan man inte det så kan man köpa färdiga filodegsblad men det är dock långt ifrån den man gör hemma.

Vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

500gr mjöl
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg.
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska gamla recepten.

Fyllning i denna pajen är:

500 gr keso
250 gr fetaost
2 ägg
1/2 dl créme fraîche
Salt

En skvätt olja

Gräddblandning:

2 dl grädde

1 dl cremefraîche

Som du kokar upp på spisen

Rör ihop blandningen o låt stå tills du ska ha den på filodegen.

När du nu dragit ut på filodegen så den är så pass stor i tunn då man nästan kan se igenom den, så ska du ha tre rader med fyllning, börja från långsidan och lägg hela vägen upp, sen i mitten och sen på den andra långsidan.
Rulla filodegen över fyllningen skär intill den långa rullen och forma till rullar som på bild. Lägg i en oljad långpanna och grädda i 225 grader först i mitten av ugnen tills den får en gyllenbrun färg sen flyttar du den längst ner i ugnen så den får en fin färg underifrån.  Häll över gräddblandningen när den är färdig och låt den gräddblandningen i två-tre minuter till.
Ta ut och låt den vila under bakduk.




Likes

Comments

Cupavci (kokosrutor)

När man var liten och det bjöds på dessa underbara kakor. En sockerkaka doppad i hod chokladsås och kokos.

12 st

3 ägg
150 gr socker
260 gr mjöl
1 msk vaniljsocker
10 gr bakpulver
1 dl olja
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja samt hälften av mjölet som du blandat väl med bakpulver. Vispa och tillsätt mjölk samt resterande mjöl.
Klä en 20×30cm ugnsform med papper och häll i smeten. Grädda kakan i 180 grader i ca 20 min. Kakan är medelkompakt när den är färdig.

Chokladsås:
2 dl grädde
125 gr smör
50 gr socker
100 gr mörk choklad

Kokos

Koka grädden med smör och socker. Ta bort från spisen och lägg i chokladen. Låt den smälta. Lägg tillbaka på spisen på medelvärme och låt allt koka upp ynder omrörning. Låt svalna.

Skär kakan i ca 3-4 cm stora rutor. Med hjälp av en gaffel så doppar du den i chokladsåsen och rullar sen i kokosflingor.

Låt kakan svalna och servera till en god kopp kaffe ☕

Likes

Comments



Idag är en sådan dag då man bara är orkeslös, slö och trött. Vädret ute gör inte situationen bättre, sol/snö/mörker/ljus.
Då passar denna rätten som i princip sköter sig själv då orken tryter. Bara slänga in i ugnen och gasa på 😆

4 pers
1 kg kycklingklubbor (dela de)
600 gr potatis fast
3 morötter
1 grön turkisk paprika
1 röd snackspaprika
2 gula paprikor
4 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Vegeta
Örtkryddor
Paprikapulver
Olja

Grädde

Skala potatis, dela i två. Hacka morötterna och skär paprika grovt. Skala vitlöksklyftor och dela. Krydda kycklingen med kryddor, lägg i alla grönsaker i en ugnssäkerform och krydda, häll på olja och blanda runt, lägg på kycklingen. Grädda i ugnen på 225 grader tills allt är färdigt. Häll på lite grädde på slutet och grädda ytterligare 10 min.
Servera med en god sallad till om så önskas.

Likes

Comments

Klassisk älskad burek som får smaklökarna att vattnas 😋 Går att köpa färdig filodeg men vill du försöka dig på att göra en själv så kommer receptet här:

Köttfyllning:
800gr nötfärs
1 stor lök hackas så fint som möjligt
1 msk olja
Vegeta (Balkan krydda av grönsaker)
Salt
Peppar

Rör ihop alla ingredienser och låt vila en stund.

Filodeg:

500gr mjöl
Ljummet vatten
Salt (ca en halv näve)

Lägg mjöl tillsammans med salt i en skål, rör med handen igenom blandningen och
Tillsätt vatten tills du får en mellan hård deg.
Rör om tills du har blandat till en deg med all mjöl i skålen, låt degen vila ca 30 min och ta upp på mjölad bänk, dela den i två delar och forma till bollar som du knådar någon minut till du får en slät bulle.
Ta fram kaveln och kavla ut till en ca 50-60cm. Lägg över på en duk som du lägger på matbordet. Olja in den kavlade degen och låt dra ca 15 min. Gör likadant med den andra bullen. Du kommer se att degen blir väldigt elastisk och du kan då dra ut den med händerna från mitten till ut på sidorna tills du får en väldigt stor filodeg. Lägg fyllningen i tre rader och rulla inåt och forma till runda burek.

Kom ihåg att detta är så kallade ögonmått då det enligt tradition alltid är så på de klassiska gamla recepten.

Likes

Comments

En kaka jag gjorde igår kväll. Underbar och älskad av alla...

Kakbotten

6 äggvitor
2 dl socker
1½ dl riven kokos
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Vispa äggvitorna till hårt skum, ha i lite socker åt gången tills du får en glansig fin smet. Lägg i kokos,mjöl och bakpulver och blanda för hand till en kaksmet. Häll i en form 20*30 cm med bakplåtspapper. Grädda ca 15 minuter på 175 grader. Låt kakan svalna helt.

Kräm:
6 äggulor
4 msk maizena
1 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
5 dl mjölk
50 gr smö rumsvarmt

Vispa äggulorna med maizena och 1 dl mjölk så du får en klumpfri blandning. Resterande mjölk kokar du upp med socker och vaniljsocker. När mjölken kokar upp så sänker du värmen och häller i sakta ägguleblandningen och rör om under tiden så det inte bränns vid. Koka nu krämen på svagt värme tills du får en tjockare kräm. Låt svalna helt och vispa i den rumstempererade smöret. Lägg krämen över hela kakan och dekorera med mer kokosflingor.

Likes

Comments

Burek "the fast and easy way" eftersom jag är lite lat idag. Med köpta filodeg och färsfyllning.
Du behöver
1 paket köpte filodeg

700 gr köttfärs
1 mellanstor lök  (hackad så fint som möjligt)
Olja
Vegeta
Salt o peppar
Blanda färsen med lök och kryddor

Olja ett blad och lägg köttet fint över hela bladet. Rulla ihop. Olja in ett blad till och lägg den första rullen på. Rulla igen. Lägg över på en plåt. Fortsätt så tills filodegen tar slut.
Grädda gyllene. Koka upp lite vatten med olja och vegeta.  Häll över när bureken är färdig, lägg tillbaka i ugnen och grädda ytterligare några minuter. Bara så filodegen blir lite mjuk.
Servera med kefir och eller sallad.

Likes

Comments

Idag blev det ugnsbakade fyllda färs/ris paprikor i god tomatsås 🌶

4 stora gula eller röda paprikor
(6 mindre)

400 gr köttfärs
2 dl kokt jasminris
1 lök hackad
1 tsk sju kryddor
vegeta
salt
peppar

Koka riset medelmjukt, stek löken och lägg i färsen. Blanda sen med det kokta riset och lägg i ca 3 msk av tomatsåsen (recept längre ner) salta peppra och krydda av, lägg i fyllningen i paprikorna som du skurit locket av. Lägg i en ugnssäker form och lägg på locket samt resten av tomatsåsen. Grädda på 200 gr i ca 1 1/2 timme.
Servera med ett gott bröd till och eller en sallad.

Tomatsås
1 paket krossade tomater
1 köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 msk paprika puré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkde örtkryddor
salt
peppar
vegeta

Koka upp såsen. Ställ åt sidan

Likes

Comments